LONGREADS

Wilt scores 100!

Wilt scores 100!

Σαν σήμερα πριν 54 χρόνια, στις 2 Μαρτίου του 1962, ο Wilt Chamberlain, ένας από τους θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ, κατάφερε να πετύχει 100 πόντους σε ένα μόνο παιχνίδι, φτιάχνοντας ένα από τα αξεπέραστα ρεκόρ του ΝΒΑ. Το Sport24.gr θυμάται την ιστορική αναμέτρηση των Philadelphia Warriors με τους New York Knicks, παρουσιάζοντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του "Big Dipper".

Ο Wilton Norman "Wilt" Chamberlain γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1936 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια και πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1999 στο Bel Air της Καλιφόρνια. Άρχισε την μεγάλη του καριέρα στο κολέγιο του Κάνσας το 1955 και τέσσερα χρόνια αργότερα οι Philadelphia Warriors τον επέλεξαν στην τρίτη θέση του ντραφτ. Πριν περάσει στο ΝΒΑ (επειδή τότε ακόμα απαγορευόταν στους μη απόφοιτους του κολεγίου να παίξουν στο αμερικάνικο πρωτάθλημα) φόρεσε για ένα χρόνο την φανέλα των Χάρλεμς. Ακολούθως αγωνίστηκε στους Filadelphia Warriors (αργότερα 76ers) από το 1959 μέχρι το 1968 και συνέχισε στους Los Angeles Lakers όπου και ολοκλήρωσε το πέρασμά του από το ΝΒΑ το 1973.

Τα εντυπωσιακά σωματικά του προσόντα – ύψος 2.16μ. και βάρος 125 κ. – αλλά και ο συνδυασμός ταλέντου και τεχνικής του έδωσαν αμέσως πρωταγωνιστικό ρόλο και δίκαια θεωρείται σαν ένα από τα μεγαλύτερα σέντερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ και κατ’ επέκταση στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Τσάμπερλεϊν έσπασε στη διάρκεια της καριέρας του αναρίθμητα ρεκόρ, πολλά από τα οποία μένουν ακατάρριπτα μέχρι και σήμερα. Δυο από αυτά είναι σίγουρα "μυθικά" και πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάποιος αθλητής στο μέλλον να τα ξεπεράσει. Ο Wilt είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ που πέτυχε μέσο όρο 50.4 πόντων σε μια σεζόν (για να καταλάβετε το μέγεθος του επιτεύγματος, σας λέμε πως ο δεύτερος που δεν είναι άλλος από τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν μετά βίας έφτασε σε μια σεζόν τους 37 πόντους μέσο όρο). Το δεύτερο απλησίαστο ρεκόρ είναι το κεντρικό θέμα αυτού του κειμένου, οι 100 δηλαδή πόντοι σε ένα μόνο παιχνίδι!

Ο Τσάμπερλεϊν κατέκτησε 2 πρωταθλήματα στο ΝΒΑ, ενώ ανακηρύχθηκε 4 φορές MVP της κανονικής περιόδου και μία φορά MVP των πλέι οφ. Κλήθηκε 13 φορές σε All Star Game και ήταν 10 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ. Έγινε μέλος του Basketball Hall of Fame το 1978 και το 1996 επιλέχτηκε ανάμεσα στους 50 κορυφαίους παίκτες της ιστορίας του ΝΒΑ. Εκτός όμως από την παρουσία του στα γήπεδα, ο Τσάμπερλεϊν ήταν και επιτυχημένος επιχειρηματίας ενώ ανέπτυξε και αρκετά μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα. Μάλιστα έκανε και ένα σύντομο πέρασμα από την έβδομη τέχνη παίζοντας στο πλευρό του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο πασίγνωστο "Κόναν ο Βάρβαρος". Ορκισμένος εργένης, ο Wilt δεν παντρεύτηκε ποτέ του, περίφημη ωστόσο έχει μείνει η δήλωσή του πως στη διάρκεια της ζωής του έκανε σεξ με 20.000 γυναίκες!

Wilt scores 100!

Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και Μάικλ Τζόρνταν (1997)

Το 1992 ο Τσάμπερλεϊν παρουσίασε για πρώτη φορά καρδιακή αρρυθμία. Το 1999 η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Έχασε αρκετό βάρος και υπέφερε από συνεχείς έντονους πόνους. Στις 12 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς ο "μεγάλος βουτηχτής" (όπως ήταν το παρατσούκλι του από το γεγονός πως συνεχώς έσκυβε για να αποφύγει τα εμπόδια) άφησε στο Bel Air την τελευταία του πνοή. Ο ατζέντης του, Sy Goldberg, δήλωσε στον Τύπο πως ο θάνατος του πελάτη του προήλθε από καρδιακή δυσλειτουργία. Παλιοί συμπαίκτες και αντίπαλοι μίλησαν για τον χαμό ενός από τα σύμβολα όχι μόνο του ΝΒΑ αλλά ολόκληρου του αθλήματος. Ο μεγάλος του αντίπαλος στα παρκέ αλλά και καλύτερος φίλος έξω από αυτά Bill Russell τον χαρακτήρισε "ατρόμητο" ενώ ο θρυλικός κόουτς των Σέλτικς Red Auerbach είπε πως η παρουσία του Τσάμπερλεϊν στάθηκε ζωτική για την επιτυχία ολόκληρου του ΝΒΑ. Ο Τζαμπάρ, ο Φιλ Τζάκσον και ο Μάικλ Τζόρνταν τον κατέταξαν ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

Τέσσερις μέρες μετά τον θάνατό του, στις 16 Οκτωβρίου του 1999, ισχυρός σεισμός ταρακούνησε ολόκληρη την Νότια Καλιφόρνια. Πολλοί είπαν πως ο Big Dipper μάλλον είχε συναντήσει στον κάτω κόσμο τον Biggest Dipper. Η ισχύς του σεισμού ήταν 7.1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, όσο ακριβώς και το ύψος του Wilt Chamberlain με την αμερικανική μέθοδο μέτρησης…

Ο Wilt σκοράρει 100! (2/3/1962, Hersheypark Arena, Πενσυλβάνια)

Η αγωνιστική περίοδος 1961-62 στο ΝΒΑ έφτανε στο τέλος της. Λίγα παιχνίδια απέμεναν μέχρι την έναρξη των πλέι οφ. Εκείνο το βράδυ οι Philadelphia Warriors αντιμετώπιζαν σε ένα αδιάφορο ματς τους New York Knicks. Και μάλιστα ο αγώνας θα γινόταν όχι στην έδρα των Warriors, αλλά σε ένα γήπεδο μιας μικρής κωμόπολης λόγω μιας συμφωνίας που είχε γίνει ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της ομάδας και ενός τοπικού παράγοντα και η οποία προέβλεπε πως οι Warriors θα έπρεπε να παίξουν τρία ματς της σεζόν στην Hersheypark Arena.

"Όταν έφτασα τους 80 πόντους όλο το γήπεδο φώναζε ζητώντας τους 100. Τότε σκέφτηκα, φίλε αυτοί εδώ είναι μουρλοί. Δεν τους φτάνουν οι 80 και εγώ νιώθω πολύ κουρασμένος". Γουίλτ Τσάμπερλεϊν

Την παραμονή του αγώνα το αστέρι των Warriors, ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, είχε περάσει όλη τη νύχτα σε ένα πάρτι στην Νέα Υόρκη και είχε καταλήξει στο κρεβάτι με γυναικεία συντροφιά. Άυπνος και με τρομερό hangover ο Τσάμπερλεϊν παίρνει το πρωινό τρένο για την Φιλαδέλφεια και μόλις φτάνει εκεί απολαμβάνει ένα πλούσιο γεύμα μαζί με φίλους του χάνοντας σχεδόν το λεωφορείο της ομάδας για το Hershey. Οι βαριεστημένοι μέχρι θανάτου παίκτες φτάνουν στο γήπεδο της πόλης, όπου μόνο 4.124 άτομα έχουν πληρώσει εισιτήριο για να δουν το ματς. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως για τους ντόπιους παρουσιάζει η μπασκετική συνάντηση της τοπικής ομάδας ράγκμπι Philadelphia Eagles με τους συναδέλφους τους Baltimore Colts που προηγείται του κανονικού αγώνα.

Το πρώτο ημίχρονο

Οι Knicks έχουν μια καθοριστική απουσία καθώς απουσιάζει ο βασικός σέντερ της ομάδας Phil Jordon. Από την έναρξη του παιχνιδιού φαίνεται πως οι Warriors είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και αρχίζουν να πασάρουν συνεχώς στον Τσάμπερλεϊν, ο οποίος "πυροβολεί" κατά βούληση από όλες τις μεριές και με όλους τους τρόπους. Η πρώτη περίοδος λήγει 42-26 με 23 πόντους του "Big Dipper", οι οποίοι γίνονται 41 στο ημίχρονο. Το ταμπλό στα μισά του παιχνιδιού δείχνει 79-68. Ο Τσάμπερλεϊν που ήδη έχει σκοράρει 32 φορές στην καριέρα του πάνω από 60 πόντους, δεν εντυπωσιάζεται από την προσωπική του συγκομιδή, αλλά είναι ο προπονητής του Frank McGuire που παίρνει χαμπάρι το πόσο εύκολο θα είναι το κοουτσάρισμά του εκείνο το βράδυ: "Ο Wilt είναι συνεχώς αμαρκάριστος (αφού το αναπληρωματικό σέντερ των Knicks έχει ήδη φορτωθεί με φάουλ) γι’ αυτό να του δίνετε την μπάλα".

Το δεύτερο ημίχρονο

Η απλή τακτική του κόουτς αποδεικνύεται ασταμάτητη. Πολύ γρήγορα σπάει το φράγμα των 50 πόντων και η κερκίδα αρχίζει να ξυπνάει σιγά – σιγά. Οι Knicks κάνουν σκληρά φάουλ πάνω στον θηριώδη σέντερ προκαλώντας τις συνεχείς διαμαρτυρίες του McGuire, αλλά ο Τσάμπερλεϊν φορτώνει με συνεχόμενα καλάθια τους αντιπάλους. Η τρίτη περίοδος βρίσκει τους Warriors να προηγούνται 125-104 και τον ατομικό λογαριασμό του Γουίλτ να δείχνει πλέον 69, μόλις εννέα πόντους λιγότερους από το απόλυτο ρεκόρ του παίκτη στο ΝΒΑ. Οι Knicks δεν έχουν καμία διάθεση να "συνεργαστούν" στη δημιουργία μιας ιστορικής επίδοσης και μετατρέπουν τα double-team σε triple και quadruple-team. Υπάρχουν στιγμές που ολόκληρη η πεντάδα τους ασχολείται αποκλειστικά με τον Τσάμπερλεϊν, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους.

Wilt scores 100!

Ο Τσάμπερλεϊν με τη φανέλα του κολεγίου του Κάνσας (1956-58)

Ενώ απομένουν 7:51 για τη λήξη, ο Γουίλτ φτάνει τους 79 πόντους, δημιουργώντας έτσι καινούργια ατομική επίδοση καριέρας στο ΝΒΑ και προκαλεί φρενίτιδα στους θεατές. Όλοι φωνάζουν ρυθμικά "Give it to Wilt! Give it to Wilt!" Οι συμπαίκτες του Τσάμπερλεϊν συνειδητοποιούν ότι τους παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να γράψουν ιστορία και πλέον όλες οι πάσες τους καταλήγουν στον Γουίλτ. Οι Knicks όμως αλλάζουν τακτική. Αρχίζουν να κάνουν συνεχόμενα φάουλ σε οποιονδήποτε Warrior εκτός του Τσάμπερλεϊν για να ροκανίζουν τον χρόνο και να στέλνουν τους αντιπάλους τους για βολές, στερώντας έτσι από τον υποψήφιο "κατοστάρη" τελικές προσπάθειες, ενώ οι ίδιοι στις επιθέσεις τους σουτάρουν μόνο με την συμπλήρωση των 24 δευτερολέπτων.

Ο McGuire κάνει τότε την κίνηση ματ. Αποσύρει όλους τους βασικούς του παίκτες (εκτός φυσικά του Τσάμπερλεϊν) και περνάει μέσα τέσσερις αναπληρωματικούς με την εντολή να κάνουν συνεχώς φάουλ πάνω στους Knicks, ώστε να τους στέλνουν αυτοί στις βολές και να ξαναπαίρνουν μετά από αυτές την μπάλα με στόχο βέβαια να ξαναβγούν στην επίθεση ψάχνοντας τον Γουίλτ. Ένας μύλος δηλαδή. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη ο "μεγάλος βουτηχτής" επιτυγχάνει με ένα εύκολο λέι απ τον πόντο νούμερο 89. Στα 2:45 οι πόντοι γίνονται 94 και λίγο πιο μετά 98. Απομένει πλέον λιγότερο από ένα λεπτό μέχρι να ακουστεί η τελευταία κόρνα της γραμματείας.

Με την τρίτη και φαρμακερή!

Έχοντας και τους πέντε παίκτες των Knicks κυριολεκτικά κρεμασμένους πάνω του, ο Τσάμπερλεϊν πηγαίνει στο λόου ποστ. Η μπάλα καταλήγει στα χέρια του, σουτάρει και αστοχεί. Επιθετικό ριμπάουντ από συμπαίκτη του και ξανά η μπάλα στον Γουίλτ. Νέο σουτ, πάλι άστοχο. Καινούργιο επιθετικό ριμπάουντ από τους Warriors και πάσα λόμπα στον Τσάμπερλεϊν. Με το χρονόμετρο να δείχνει 0:46 δευτερόλεπτα, ο "Big Dipper" απελευθερώνεται από τους πέντε αντιπάλους του, υποδέχεται την μπάλα πάνω από το καλάθι και με ένα κάρφωμα σημειώνει τον εκατοστό του πόντο μέσα σε αποθέωση. Εκατοντάδες θεατές αφήνουν τις κερκίδες και ορμούν πάνω στον Τσάμπερλεϊν για να τον αγγίξουν και να του σφίξουν το χέρι.

Wilt scores 100!

Το ιστορικό κάρφωμα για τους 100 πόντους!

Ο Ruklick – ο παίκτης που έβγαλε την alley oop πάσα – τρέχει αμέσως στη γραμματεία για να σιγουρευτεί πως του έχουν χρεώσει την ασίστ. Λίγες στιγμές αργότερα ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Warriors, Χάρβεϊ Πόλακ, μπαίνει στα αποδυτήρια, παίρνει ένα χαρτί, γράφει πάνω τον αριθμό 100 και το δίνει στον Τσάμπερλεϊν. Ένας φωτογράφος του πρακτορείου Associated Press που βρίσκεται τυχαία στο γήπεδο βγάζει την ιστορική φωτογραφία. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο αν παίχτηκαν τα 46 εναπομείναντα δευτερόλεπτα. Μέσα στο Hersheypark Arena δεν υπήρχε κάμερα και το μόνο ντοκουμέντο που σώζεται από τον αγώνα είναι μια ραδιοφωνική μπομπίνα γεμάτη παράσιτα. Ο βιογράφος του Τσάμπερλεϊν ισχυρίζεται πως τα 46 τελευταία δευτερόλεπτα παίχτηκαν και πως ο πρωταγωνιστής της βραδιάς απλώς περίμενε στο κέντρο του γηπέδου μέχρι τη λήξη.

Τα ρεκόρ του Chamberlain στον αγώνα

Το τελικό σκορ της συνάντησης ήταν 169 – 147 υπέρ των Warriors. Ο Τσάμπερλεϊν πέτυχε 36 στα 63 δίποντα και 28 στις 32 βολές, ενώ κατέβασε και 25 ριμπάουντ. Εκτός από τους 100 πόντους, ο σέντερ της Φιλαδέλφεια πέτυχε και άλλα ρεκόρ: Περισσότερες συνολικές προσπάθειες σε ένα ματς (63), περισσότερες πετυχημένες προσπάθειες σε ένα ματς (36), περισσότερες εκτελεσμένες βολές σε ένα ματς (32), περισσότερες πετυχημένες βολές σε ένα ματς (28), περισσότεροι πόντοι σε μια περίοδο (31) και περισσότεροι πόντοι σε ένα ημίχρονο (59). Εξαιρώντας το ρεκόρ των περισσότερων πόντων σε μια περίοδο (που το έσπασε ο George Gervin με 33), όλα τα υπόλοιπα συνεχίζουν ακατάρριπτα μέχρι και σήμερα. Το ρεκόρ των συνολικών πόντων και από τις δυο ομάδες σε έναν αγώνα (316) έσπασε μόνο έπειτα από 20 χρόνια.

Ο "Big Dipper" για τον "Big Dipper" της "κατοστάρας"

Wilt scores 100!

Οι θεατές του ιστορικού αγώνα αποθεώνουν τον Τσάμπερλεϊν

  • "Είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας μου. Όχι όμως το κορυφαίο. Αυτόν τον τίτλο τον απονέμω σε εκείνο το ματς που είχα κατεβάσει 55 ριμπάουντ (επίσης απόλυτο ρεκόρ του ΝΒΑ) απέναντι στον Bill Russell".
  • "Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτό το ματς είναι πως δεν υπάρχει βίντεο. Υπάρχει μόνο μυστήριο και μύθος γύρω από αυτό. Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο έχω συναντήσει τουλάχιστον 10.000 (!) ανθρώπους που μου είπαν πως είχαν δει ζωντανά το ματς των 100 πόντων στο Madison Square Garden (!). Δεν πειράζει όμως, έχω συνηθίσει πια".
  • "Ζούσα στη Νέα Υόρκη και την παραμονή του ματς είχα ξενυχτήσει με μια φίλη. Εννοώ πως δεν κοιμήθηκα λεπτό πριν το παιχνίδι. Ήμουν συνεχώς ξύπνιος για τουλάχιστον 24 ώρες. Έπρεπε όμως να με είχατε δει στην σκοποβολή στο ηλεκτρονικό παιχνίδι στην είσοδο του γηπέδου. Τα πετύχαινα όλα. Μιλάμε για παγκόσμιο ρεκόρ!"
  • "Νομίζω ήταν αναπόφευκτο εκείνη τη σεζόν να βάλω 100 πόντους. Είχα μέσο όρο 50 πόντους ενώ τρεις μήνες νωρίτερα είχα σκοράρει 78 σε ένα παιχνίδι. Στο Γυμνάσιο μια φορά είχα φτάσει τους 90 με 36 δίποντα στα 41. Πάντοτε έβαζα πολλούς πόντους, πίστευα λοιπόν πως κάποια στιγμή θα έρχονταν και οι 100. Σίγουρα όμως δεν το είχα βάλει σκοπό εκείνο το βράδυ στο Hershey".
  • "Όταν έφτασα τους 80 πόντους όλο το γήπεδο φώναζε ζητώντας τους 100. Τότε σκέφτηκα, φίλε αυτοί εδώ είναι μουρλοί. Δεν τους φτάνουν οι 80 και εγώ νιώθω πολύ κουρασμένος. Μάγκα μου έχω βάλει 80 πόντους, κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει ξανακάνει. Γύρισα σε έναν συμπαίκτη μου και του είπα: Έχω 80, ποια η διαφορά μεταξύ 80 και 100; Όμως τα παιδιά συνέχισαν να μου πασάρουν τη μπάλα".

Ο μεγαλύτερος χαβαλές γινόταν με τον σέντερ των Knicks, τον Darrell Imhoff, ο οποίος φημιζόταν για τις αμυντικές του ικανότητες. Μετά από αυτό το παιχνίδι όλοι τον αποκαλούσαν ως τον "άνθρωπο που κράτησε τον Τσάμπερλεϊν στους 100 πόντους"!

  • "Προσπαθώ να θυμηθώ λεπτομέρειες από το ματς, αλλά δεν μπορώ. Ξέρω πως έφτιαχναν ένα τείχος γύρω μου κάθε φορά που έπαιρνα την μπάλα. Τα 30 από τα 36 επιτυχημένα σουτ μου, πρέπει να ήταν fadeaway άλματα, ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω. Αυτό πάντως που δεν ξεκολλάει από τη μνήμη μου είναι ότι είχα 25 στις 26 βολές και μετά έχασα δυο συνεχόμενες".
  • "Το συγκεκριμένο παιχνίδι με έκανε να ντρέπομαι. Κατέστρεψα το ματς παίρνοντας προσπάθειες που κάτω από άλλες συνθήκες ποτέ δε θα επιχειρούσα. 63 σουτ μάγκα μου; Αν κάνεις τόσα σουτ σε ένα γήπεδο, κανείς δε σε ξαναθέλει στην ομάδα του. Ποτέ δεν θεωρούσα τον εαυτό μου «πολυβόλο». Ήμουν πρώτος σκόρερ γιατί είχα και τα καλύτερα ποσοστά. Υπήρχαν παιχνίδια στα οποία έβαζα 50 – 60 πόντους με 75% ευστοχία".

Οι άλλοι για την "κατοστάρα" του "Big Dipper"

  • Harvey Pollack (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Warriors): "Το μυθικό αυτού του παιχνιδιού είναι πως ο Γουίλτ έβαλε ακριβώς 100 πόντους, ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους. Και το ματς τελείωσε με το που μπήκε ο 100ος πόντος, παρόλο που απέμεναν ακόμα 46 δευτερόλεπτα. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν ποτέ".
  • Pete D’ Ambrosio (μέλος της γραμματείας): "Το παιχνίδι μας τα έσπασε κυριολεκτικά μέχρι να λήξει. Τα τελευταία τρία λεπτά διήρκεσαν πάνω από 20 λεπτά. Οι Knicks κυριολεκτικά σκαρφάλωναν πάνω στον Τσάμπερλεϊν για να τον εμποδίσουν να πάρει τη μπάλα. Αλλά με το που έπαιρναν την κατοχή, η Φιλαδέλφεια έκανε αμέσως φάουλ".
  • Al Attles (συμπαίκτης του Τσάμπερλεϊν): "Ο κόουτς είπε στον Γουίλτ να κατεβάζει ο ίδιος τη μπάλα. Ο Γουίλτ ενθουσιαζόταν στη σκέψη και πραγματικά το απολάμβανε να παριστάνει το guard. Όμως ο Frank το έκανε αυτό, ώστε αν οι Knicks ήθελαν να κάνουν φάουλ, να ήταν ο Γουίλτ που θα πήγαινε για τις ελεύθερες βολές".
  • Marv Albert: "Ο μεγαλύτερος χαβαλές γινόταν με τον σέντερ των Knicks, τον Darrell Imhoff, ο οποίος φημιζόταν για τις αμυντικές του ικανότητες. Μετά από αυτό το παιχνίδι όλοι τον αποκαλούσαν ως τον άνθρωπο που κράτησε τον Τσάμπερλεϊν στους 100 πόντους!"
  • Allex Hannum (προπονητής του Τσάμπερλεϊν δυο χρόνια αργότερα): "Πιστεύω πως ο μοναδικός άνθρωπος που πληγώθηκε από την κατοστάρα του Γουίλτ είναι ο Richie Guerin (προπονητής των Knicks). Πρόκειται για έναν βετεράνο πεζοναύτη που δεν ανέχτηκε μαλακίες ποτέ και από κανέναν. Οι 100 πόντοι εναντίον της ομάδας του τον πόνεσαν πολύ".
  • Frank McGuire (προπονητής των Warriors): "Αμέσως μόλις σκόραρε τον εκατοστό του πόντο, ο Γουίλτ θέλησε να βγει από το παρκέ. Υπήρχαν όμως τέσσερα πιτσιρίκια τα οποία είχαν σκαρφαλώσει πάνω του και φώναζαν. Έμοιαζε σαν μακριά γαϊδούρα!"

Wilt scores 100!

Τα στατιστικά του Chamberlain στο παιχνίδι των 100 πόντων

1 Περίοδος: 12 λ. – 7/14 διπ. – 9/9 β. – 10 ρ. – 0 ασιστ – 23 πόντοι

2 Περίοδος: 12 λ. – 7/12 διπ. – 4/5 β. – 4 ρ. – 1 ασίστ – 18 πόντοι

3 Περίοδος: 12 λ. – 10/16 διπ. – 8/8 β. – 6 ρ. – 1 ασίστ – 28 πόντοι

4 Περίοδος: 12 λ. – 12/21 διπ. – 7/10β. – 5 ρ. – 0 ασίστ – 31 πόντοι

-----------------------------------------------------------------

Συνολικά: 48 λ. – 36/63 διπ. – 28/32 β. – 25 ρ. – 2 ασίστ – 100 πόντοι

Η καριέρα του Chamberlain με αριθμούς

- Η πορεία του Τσάμπερλεϊν στο μπάσκετ είναι γεμάτη διακρίσεις, τίτλους και ρεκόρ. Στα 14 χρόνια της παρουσίας του στο ΝΒΑ αγωνίστηκε σε 1205 αγώνες (55.418 λεπτά συμμετοχής) πετυχαίνοντας συνολικά 35.026 πόντους. Παράλληλα μάζεψε 27.837 ριμπάουντ και μοίρασε 5.316 ασίστ.

- Η περίοδος 1961-62 υπήρξε η πιο παραγωγική της καριέρας του. Σκόραρε συνολικά 4.029 πόντους (ο μοναδικός στην ιστορία του ΝΒΑ που σε μια σεζόν ξεπέρασε τους 4.000 πόντους) με έναν απίστευτο μέσο όρο 50,4 πόντων ανά παιχνίδι (ρεκόρ φυσικά και αυτό του ΝΒΑ).

- Στο ΝΒΑ βγήκε επτά φορές πρώτος σκόρερ, εννέα φορές πιο εύστοχος παίκτης, έντεκα φορές κορυφαίος ριμπάουντερ και μια φορά πρώτος σε ασίστ. Κέρδισε δυο δαχτυλίδια: το 1966-67 με τους Philadelphia 76ers και το 1971-72 με τους Lakers. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Πηγές: nba.com, databasebasketball.com, wiltfan.tripod.com, brittanica.com

Βίντεο: Το ιστορικό παιχνίδι με τους 100 πόντους του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν (2/3/1962)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ