LONGREADS

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Η Τσέλσι υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα στo "Stamford Bridge" για τη φάση των "16" του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ (20/2, 21:45). Ποια είναι τα σχέδια και οι πιθανές ενδεκάδες των Αντόνιο Κόντε και Ερνέστο Βαλβέρδε. Διαβάστε στο Sport24.gr την ιστορία των προηγούμενων 15 αναμετρήσεων ενός ζευγαριού με τεράστια παράδοση στις... διαιτησίες!

Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα ζευγάρια που έβγαλε η κληρωτίδα τον περασμένο Δεκέμβριο για την φάση των "16" του φετινού Champions League. Η Τσέλσι υποδέχεται την Μπαρτσελόνα (20/2, 21:45) στο "Stamford Bridge", στην πρώτη αναμέτρησή τους μετά από μια εξαετία και την τότε πρόκριση των "blues" από τον ημιτελικό της διοργάνωσης τη σεζόν 2011/12, στο μεγάλο ραντεβού της "Allianz Arena", όπου κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την κορυφή της Ευρώπης απέναντι στην Μπάγερν. Οι πρωταθλητές της Premier League βρίσκονται σε ένα αρκετά δύσκολο σταυροδρόμι στην φετινή περίοδο, τη στιγμή που οι "μπλαουγκράνα" προελαύνουν στην Ισπανία, έχοντας ένα σημαντικό προβάδισμα στη μάχη για τον τίτλο της Primera División και έχοντας εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στον τελικό του Copa del Rey. Είναι όμως τόσο απλή η προσέγγιση αυτών των δυο παιχνιδιών ανάμεσα στους Λονδρέζους και τους Καταλανούς; Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, η λογική παρουσιάζει την Μπάρτσα ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι σε μια ομάδα που πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο, αλλά φέτος βρίσκεται 19 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Σίτι. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει και στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όλοι είδαμε τί ακριβώς έγινε στο ματς με την Παρί. Ύστερα είναι και αυτή η μικρή πτώση στην απόδοση στα τελευταία παιχνίδια των culés, που διαμορφώνει ένα κλίμα "αβεβαιότητας" σε ένα ζευγάρι, που αν είχε κοντραριστεί έναν μήνα νωρίτερα, οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών ελάχιστες πιθανότητες θα έδιναν στην ομάδα του Κόντε για πρόκριση. Το Sport24.gr, λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο Λονδίνο, παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στα δυο στρατόπεδα, τα σχέδια των δυο προπονητών, τις πιθανές ενδεκάδες και την ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπάρτσα.

Ας ξεκινήσουμε με τους γηπεδούχους, οι οποίοι περνούν από μια παρατεταμένη αγωνιστική κρίση τον τελευταίο ενάμισι μήνα, με μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων που τους έφεραν από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, όπου πλέον θα δώσουν μεγάλο αγώνα στις έντεκα αγωνιστικές που απομένουν για να μείνουν στην πρώτη τετράδα και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο Champions League της επόμενης περιόδου. Πριν τα δυο τελευταία παιχνίδια (με την Γουέστ Μπρομ για το πρωτάθλημα και την Χαλ για το Κύπελλο), όπου οι "blues" πέτυχαν ισάριθμες νίκες με πολλά γκολ (3-0 & 4-0), προηγήθηκε μια σειρά δέκα αγώνων από το ξεκίνημα του 2018 για το πρωτάθλημα, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο, όπου η Τσέλσι έκανε μόνο δυο νίκες (πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες). Ειδικότερα μετά τις δυο διαδοχικές ταπεινωτικές ήττες από την Μπόρνμουθ (0-3 εντός έδρας) και την Γουότφορντ (4-1 εκτός έδρας), αμφότερες στην Πρέμιερ, τα σενάρια για απομάκρυνση του Αντόνιο Κόντε από τον πάγκο και αντικατάστασή του κατά πάσα πιθανότητα από τον Λουίς Ενρίκε, φούντωσαν τόσο πολύ που έγιναν σχεδόν βεβαιότητα στον βρετανικό Τύπο. Παρόλα αυτά, ο Ιταλός συνεχίζει και θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την ομάδα του, τουλάχιστον στον πρώτο αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Αν μη τι άλλο, τα δυο τελευταία θετικά αποτελέσματα, έφεραν μια σχετική ηρεμία στις τάξεις των Λονδρέζων. Τα φετινά προβλήματα βέβαια, της Τσέλσι, ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα, από το περασμένο καλοκαίρι.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΤΣΕΛΣΙ

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Μπαρτσελόνα και Τσέλσι, στη σέντρα του "Καμπ Νόου", πριν ξεκινήσει ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League 2011/12, το τελευταίο μέχρι σήμερα παιχνίδι που αναμετρήθηκαν οι δυο ομάδες (24/4/2012)

Στη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου, οι πρωταθλητές Αγγλίας δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις κινήσεις που θα ήθελαν ώστε να ενισχύσουν το ρόστερ, ή έστω να αντικαταστήσουν τους παίκτες που έφυγαν. Η κόντρα του Κόντε με τον Αμπράμοβιτς ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι ο Ιταλός ενημέρωσε μέσω μηνύματος τον Ντιέγκο Κόστα πως δεν τον υπολόγιζε στα σχέδιά του για την νέα σεζόν. Εκεί δημιουργήθηκε και ένα τεράστιο κενό στην λειτουργία του περσινού 3-4-3, το οποίο είχε τον Κόστα στη θέση του φορ και τους Αζάρ και Γουίλιαν (ή Πέδρο) να βρίσκονται στις δυο πλευρές ως εξτρέμ, μια τριάδα που εντυπωσίασε και κυριάρχησε στην κούρσα της Πρέμιερ. Από πίσω, οι Μάτιτς και Καντέ ήταν απροσπέλαστοι στα αμυντικά χαφ, επιτρέποντας στους Μάρκος Αλόνσο και Βίκτορ Μόουζες να προωθούνται και να δημιουργούν ακόμα περισσότερους κινδύνους στην επίθεση. Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε και τον εκπληκτικό πέρυσι Νταβίντ Λουίζ, που ως λίμπερο τροφοδοτούσε τα χαφ, τότε έχουμε μια εικόνα της "μηχανής" του Κόντε που κατέκτησε τον τίτλο. Η "μηχανή" αυτή έχασε φέτος πολύτιμα γρανάζια. Η αναχώρηση του Κόστα, αλλά και το ντεφορμάρισμα του Άλβαρο Μοράτα, ανάγκασε τον Αζάρ να παίζει συχνά ως σέντερ φορ, θέση στην οποία δεν προσφέρει όσα πέρυσι. Ο Μάτιτς έφυγε για την Γιουνάιτεντ και ο Μπακαγιόκο που αποκτήθηκε στη θέση του, θεωρείται ήδη από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στα χρόνια του Αμπράμοβιτς, ενώ και ο Καντέ δεν θυμίζει τον παίκτη που πέρυσι συμπεριελήφθη στην κορυφαία ενδεκάδα του αγγλικού πρωταθλήματος.

Ο Κόντε από τον Ιούλιο είχε εκνευριστεί για την απώλεια του Ρομελού Λουκάκου, τον οποίο ήθελε διακαώς στην ομάδα του, αλλά τον είδε να καταλήγει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος από την Μπέρνλεϊ (2-3), συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του Ιταλού ότι "η ομάδα δεν είχε ενισχυθεί όπως θα έπρεπε", αφήνοντας σαφείς αιχμές στη διοίκηση. Ένα ακόμα πλήγμα ήταν η ρήξη του Ιταλού τεχνικού με τον Νταβίντ Λουίζ, όταν ο δεύτερος έκανε δημόσια κριτική για την τακτική του προπονητή του, μετά την ήττα με 3-0 από τη Ρόμα στον όμιλο του Champions League. Ο Βραζιλιάνος, από τους βασικούς πυλώνες της περσινής πορείας των "blues", "εξοστρακίστηκε" στην εξέδρα για σχεδόν τρεις μήνες και επανήλθε στην ομάδα στο τέλος Ιανουαρίου. Τον περασμένο Νοέμβριο ο τεχνικός διευθυντής Μίχαελ Εμενάλο, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κόντε, αποφάσισε να αφήσει τον σύλλογο, κάτι που δυσαρέστησε σαφέστατα τον Ιταλό. Στις 24 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ήττα/αποκλεισμό από την Άρσεναλ στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ, ο Κόντε τα έβαλε ξανά με τη διοίκηση, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα λόγο στις μεταγραφές, τόσο το περασμένο καλοκαίρι, όσο και στη χειμερινή περίοδο: "Κανείς δεν με ρωτάει, η γνώμη μου δεν λαμβάνεται υπόψη". Και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, όταν οι φήμες για αντικατάστασή του από τον Λουίς Ενρίκε, είχαν πλέον φουντώσει, ο ίδιος έριξε το γάντι στον Αμπράμοβιτς, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι θα ήθελε μια δήλωση στήριξης από τον σύλλογο, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΤΣΕΛΣΙ

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Η ενδεκάδα της Τσέλσι στον ημιτελικό του 2011/12 στο "Καμπ Νόου". Πίσω, από αριστερά, Μίκελ, Κέιχιλ, Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Τέρι, Λάμπαρντ. Μπροστά, από αριστερά, Μάτα, Μεϊρέλες, Κόουλ, Ραμίρες, Ντρογκμπά. Από εκείνο το σχήμα, συνεχίζει μόνο ο αρχηγός Κέιχιλ (24/4/2012)

Αυτή, μέσες-άκρες, είναι η κατάσταση που επικρατεί στην φετινή Τσέλσι, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη πρόκληση, αυτήν των δυο αναμετρήσεων με τους Καταλανούς. Ο Κόντε και οι παίκτες του αντιλαμβάνονται ότι σε αυτό το ζευγάρι οι ίδιοι είναι το αουτσάιντερ και οι αντίπαλοι το φαβορί. Τα πράγματα είναι δύσκολα, συν του ότι η ρεβάνς θα παιχτεί στη Βαρκελώνη. Όπως γράψαμε και στην αρχή, οι δυο τελευταίες νίκες, που συνοδεύτηκαν από πολλά γκολ και καλές εμφανίσεις, μπορεί να άνοιξαν μια χαραμάδα αισιοδοξίας στον αγγλικό σύλλογο, όμως έτσι κι αλλιώς, θα χρειαστούν πολλά ακόμα ώστε η αποστολή να γίνει... possible. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη φέτος από τον αγγλικό Τύπο, είναι η έλλειψη ηγετών στην ομάδα, ειδικά μετά την αναχώρηση του εμβληματικού αρχηγού Τζον Τέρι, αλλά και των Μάτιτς και Κόστα. Περνώντας στα αγωνιστικά, ο Κόντε θα στηριχτεί στις δυο μεγάλες αρετές της Τσέλσι, πρώτα το πολύ γρήγορο transition (το οποίο φάνηκε πολύ βελτιωμένο στο ματς με την Χαλ) και μετά στις - πολύ επικίνδυνες - στημένες φάσεις. Ο Ιταλός κόουτς ξεκούρασε πολλούς βασικούς του παίκτες απέναντι στη Χαλ (Κουρτουά, Αθπιλικουέτα, Κρίστιανσεν, Μόουζες, Μάρκος Αλόνσο, Καντέ και Αζάρ) και από εκεί μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά στο στήσιμο της ενδεκάδας που θα παραταχθεί απέναντι στους "μπλαουγκράνα", αφού, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτοί οι επτά θα έχουν θέση στο αρχικό σχήμα το βράδυ της Τρίτης.

Άρα λοιπόν, στο 3-4-2-1 που εφαρμόζει - σχεδόν αποκλειστικά - ο Κόντε, οι "blues" θα έχουν στην εστία τον Κουρτουά και μπροστά του, στα τρία στόπερ, στη μέση τον Κρίστιανσεν, δεξιά τον Αθπιλικουέτα και αριστερά τον Κέιχιλ. Μπροστά, στην τετράδα του κέντρου, σίγουροι φαίνεται να είναι οι Μόουζες, Καντέ, Σεσκ και Μάρκος Αλόνσο (ή ο Ντρινκγουότερ στην περίπτωση που ο Ισπανός συνεχίσει να έχει ενοχλήσεις στον αστράγαλο). Στην επίθεση αναμένεται να παίξουν οι Αζάρ και Γουίλιαν στα δυο άκρα, με προωθημένο είτε τον Ζιρού είτε τον Μοράτα (με τον Γάλλο, που σκόραρε στην πρώτη του συμμετοχή με τους "blues", να έχει ένα μικρό προβάδισμα). Υπάρχει και η πιθανότητα ο Κόντε να θελήσει να ξεκινήσει με επιθετική τριάδα (3-4-3), οπότε τότε είναι πιθανό να δούμε τον Γουίλιαν να οπισθοχωρεί στα χαφ και τον Φάμπρεγας να ανεβαίνει μπροστά, για να πλαισιώσει τους Αζάρ και Ζιρού ή Μοράτα. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, ο Κόντε ενδέχεται να κρατήσει τον Σεσκ στα χαφ και να χρησιμοποιήσει μπροστά τον Πέδρο (ο οποίος έγινε αλλαγή στο ημίχρονο με την Χαλ, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι ο Κόντε τον υπολογίζει για το αρχικό σχήμα). Κατά τα άλλα, ο Ιταλός τεχνικός σίγουρα θα ζητήσει από τους παίκτες του πίεση ψηλά, ενώ θα κρατήσει τις γραμμές του κοντά, με αλληλοκαλύψεις και γρήγορη μεταφορά της μπάλας προς την επίθεση, προσπαθώντας να βρει κενά στην αμυντική λειτουργία των "μπλαουγκράνα" για να τα εκμεταλλευτεί.

ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Ο Μέσι δεν έχει σκοράρει ποτέ απέναντι στην Τσέλσι στα 8 παιχνίδια που την έχει αντιμετωπίσει, ούτε καν με πέναλτι. Ο Αργεντίνος έχει πάνω από πέντε χρόνια να σημειώσει γκολ εναντίον του Κουρτουά, επίσης στα τελευταία 8 ματς που τον έχει βρει απέναντί του.

Σειρά έχουν τώρα οι φιλοξενούμενοι, που από την ημέρα που έγινε η κλήρωση του ζευγαριού, παρουσιάζονται ως το φαβορί. Ας δούμε αρχικά σε ποια κατάσταση παρουσιάζεται η Μπαρτσελόνα αυτή την εποχή. Η ομάδα του Βαλβέρδε λοιπόν, συνεχίζει πρωτοπόρος και αήττητη στο πρωτάθλημα, μετά από 24 αγωνιστικές (19 νίκες & 5 ισοπαλίες), ενώ έχει εξασφαλίσει και την συμμετοχή της στον τελικό του Copa del Rey, όπου θα αντιμετωπίσει στις 21 Απριλίου τη Σεβίγια. Στο Champions League επίσης είναι αήττητη, αφού στον όμιλο (με Γιούβε, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Ολυμπιακό) τερμάτισε πρώτη με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Όλοι οι αριθμοί συνηγορούν στο να παρουσιάζεται η Μπάρτσα ως το φαβορί, όμως μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν συμβεί κάποια πράγματα, τα οποία άνοιξαν μια χαραμάδα αβεβαιότητας στις τάξεις των culés. Στις 17 Ιανουαρίου είχαμε την πρώτη ήττα - σε όλες τις διοργανώσεις - των "μπλαουγκράνα" με το 1-0 του Κυπέλλου από την Εσπανιόλ. Από εκεί και μετά, η Μπαρτσελόνα άρχισε να δείχνει κάποια σημάδια κούρασης (κάποιοι μίλησαν και για χαλάρωση), τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τις δυο συνεχόμενες ισοπαλίες στην Λίγκα (το 1-1 με Εσπανιόλ και το 0-0 με Χετάφε), που με τη σειρά τους έδωσαν το δικαίωμα σε αρκετούς να αναρωτηθούν αν τελικά το πρωτάθλημα δεν είναι ακόμα τελειωμένη υπόθεση. Η νίκη το περασμένο Σάββατο μέσα στο "Ιπουρούα" επί της Έιμπαρ, μπορεί να έβαλε τέλος στα ανεπιτυχή αποτελέσματα, η αγωνιστική κατάσταση όμως των παικτών του Βαλβέρδε συνέχισε να προκαλεί μικρά ερωτηματικά.

Κάποιοι μπορεί να αναφερθούν στο γεγονός ότι ο Μέσι δεν έχει σκοράρει στα τελευταία πέντε παιχνίδια, όμως ο Αργεντινός σε όλα αυτά τα ματς έχει αποδειχθεί καθοριστικός με τις ασίστ του, σημάδι ότι συνεχίζει να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο παιχνίδι της ομάδας του. Σε αυτούς τους πέντε αγώνες (τρεις για το πρωτάθλημα συν τους ημιτελικούς του Κυπέλλου με την Βαλένθια), η Μπάρτσα δέχθηκε μόλις ένα γκολ (στην ισοπαλία με την Εσπανιόλ), σημάδι δηλαδή ότι η αμυντική λειτουργία παραμένει αξιόπιστη και άκρως αποτελεσματική. Τελικά η εξήγηση αυτής της μικρής κάμψης πρέπει να είναι η κούραση από τα πολλά παιχνίδια που κλήθηκαν να δώσουν οι "μπλαουγκράνα" από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο. Μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα, η Μπαρτσελόνα έδωσε συνολικά 13 παιχνίδια, 7 για την Λίγκα και 6 για το Κύπελλο, είχε δηλαδή συνεχόμενες υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα και σαββατοκύριακα. Το καλό για τους Καταλανούς είναι ότι το δικό τους πρώτο ματς στη φάση των "16" του Champions League, ήρθε με το δεύτερο "κύμα" αναμετρήσεων, άρα μπόρεσαν να πάρουν κάποιες ανάσες μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να παρουσιαστούν πιο φρέσκοι στο "Stamford Bridge". Αν κάτι πάντως προκάλεσε εντύπωση - και δικαιολογημένα - ήταν το γεγονός ότι στο ματς με την Έιμπαρ, οι γηπεδούχοι είχαν υπέρ τους την κατοχή της μπάλας, κάτι που συμβαίνει σπάνια στην Μπάρτσα με οποιονδήποτε αντίπαλο και σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Η ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του 2011/12 στο "Καμπ Νόου". Πίσω, από αριστερά, Κουένκα, Μαστσεράνο, Μπουσκέτς, Πικέ, Βαλντές. Μπροστά, από αριστερά, Μέσι, Αλέξις, Φάμπρεγας, Ινιέστα, Τσάβι, Πουγιόλ. Έξι χρόνια μετά, οι 4 στους 11 συνεχίζουν, ενώ ένας πέμπτος, ο Σεσκ, ανήκει πλέον στο ρόστερ της Τσέλσι (24/4/2012)

Στο "Ιπουρούα" ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε μια ενδεκάδα και ένα σύστημα που έμοιαζαν πρόβα τζενεράλε για το Λονδίνο, αφού και τα χαρακτηριστικά της Έιμπαρ - προφανώς τηρουμένων των αναλογιών - μοιάζουν αρκετά με εκείνα της Τσέλσι: διαβολεμένος ρυθμός, πίεση ψηλά, κατοχή μπάλας. Υπήρχαν στιγμές στο ματς του Σαββάτου, που οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έμοιαζαν "πνιγμένοι" από το ασφυκτικό πρεσάρισμα των αντιπάλων τους, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια του 90λεπτου ο αγώνας παιζόταν στο μισό γήπεδο από τη μεριά του Τερ Στέγκεν! Ο Βαλβέρδε γνωρίζει πολύ καλά ότι στο Λονδίνο οι "μπλαουγκράνα" θα πρέπει να ελέγξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού και να αμυνθούν με τη μπάλα στην κατοχή τους, να την έχουν δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο και με μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μην δώσουν τη δυνατότητα στην Τσέλσι να την κλέψει και να ψάξει το μεγάλο της όπλο, που δεν είναι άλλο από το γρήγορο transition. Ο Txingurri πήρε στην αποστολή 21 παίκτες και όλα δείχνουν ότι στο "Stamford Bridge" θα παρατάξει το ίδιο 4-4-2 που έπαιξε και στο "Ιπουρούα", δηλαδή τον Τερ Στέγκεν στην εστία, τον Σέρτζι Ρομπέρτο δεξιά και τον Τζόρντι Άλμπα αριστερά, στα στόπερ τους Πικέ και Ουμτιτί, τετράδα στο κέντρο τους Μπουσκέτς, Ινιέστα, Ράκιτιτς και Παουλίνιο (στη θέση του Βραζιλιάνου ίσως δούμε τον Αντρέ Γκόμες) και προωθημένους τους Μέσι και Σουάρες. Το εναλλακτικό σενάριο του 4-3-3, με τον Αλέις Βιδάλ στην τριάδα μπροστά, στη θέση του Παουλίνιο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες στο μυαλό του Βαλβέρδε.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην ετοιμότητα των παικτών της, η Μπαρτσελόνα δεν έχει απουσίες πέραν του τιμωρημένου Σεμέδο. Ο Τερ Στέγκεν συνεχίζει την εκπληκτική του σεζόν, ο Πικέ ήταν κυρίαρχος στο εναέριο παιχνίδι της Έιμπαρ, κάτι που θα χρειαστεί σίγουρα να επαναλάβει και στο Λονδίνο, ο Ουμτιτί βρίσκεται και αυτός σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ ο Άλμπα αναμένεται να συνεχίσει τις εντυπωσιακές συνεργασίες του με τον Μέσι. Ο Σέρτζι Ρομπέρτο είναι η πιο αξιόπιστη λύση στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ στα χαφ ο Μπουσκέτς είναι απολαυστικός, ο Ράκιτιτς σταθερός και χρησιμότατος και ο Παουλίνιο "πολυεργαλείο". Ο Σουάρες έχει "ξεμπουκώσει" εδώ και αρκετό καιρό και αποτελεί εγγύηση στην επίθεση, ενώ ο Μέσι απλά συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου! Ο Βαλβέρδε πήρε μαζί του και τους παραγκωνισμένους στα τελευταία παιχνίδια, Αντρέ Γκόμες και Ντένις Σουάρεθ. Ο Τόμας Βερμάλεν επανήλθε από τον τραυματισμό του και είναι και αυτός στη διάθεση του προπονητή του, ενώ φυσικά ο νεοαποκτηθείς Κοουτίνιο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, αφού έπαιξε στη φάση των ομίλων με την Λίβερπουλ. Ο Ντεμπελέ είναι και αυτός ιατρικά έτοιμος, αλλά δεν έχει τον κατάλληλο ρυθμό για να ξεκινήσει βασικός σε ένα τέτοιο ματς. Όλοι περιμένουν ότι οι "μπλαουγκράνα" θα εμφανιστούν στο "Stamford Bridge" πιο συγκεντρωμένοι, πιο ορεξάτοι, πιο προσεκτικοί και πιο αποφασισμένοι. Αν είναι όντως το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι, έχουν μπροστά τους 180 λεπτά, με τη ρεβάνς στο "σπίτι" τους, για να το αποδείξουν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΣΕΛΣΙ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Το τελευταίο μέχρι σήμερα γκολ που έχει επιτευχθεί σε αναμέτρηση Τσέλσι-Μπαρτσελόνα. Ο Φερνάντο Τόρες σκοράρει στις καθυστερήσεις του ημιτελικού του Champions League της σεζόν 2011/12 μέσα στο "Καμπ Νόου", πετυχαίνοντας το τελικό 2-2, το οποίο έδωσε στους "blues" το εισιτήριο για τον τελικό του "Allianz Arena" (24/4/2012)

Η ιστορία των παιχνιδιών ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, που διασταυρώνονται παραδοσιακά από το 2000 και μετά, είναι γεμάτη από εκπληκτικά παιχνίδια, μεγάλες ανατροπές, φοβερό θέαμα, αλλά και ατελείωτες αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τη διαιτησία. Η φάση των "16" του φετινού Champions League φέρνει απέναντι δυο κλασικούς αντίπαλους του 21ου αιώνα. Από τον Απρίλιο του 2000, που οι δυο ομάδες βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους αντιμέτωπες στο ChL, έχουν ακολουθήσει έξι ζευγαρώματα που αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις της διοργάνωσης, εκτός από τον τελικό. "Blues" και "blaugrana" έχουν αναμετρηθεί στη φάση των ομίλων (2006/07), στη φάση των "16" (2004/05 & 2005/06), στα προημιτελικά (1999/00) και στα ημιτελικά (2008/09 & 2011/12). Είχε προηγηθεί και μια τριπλή μονομαχία την περίοδο 1965/66 στο Κύπελλο Εκθέσεων, στην οποία είχε πάρει την πρόκριση η Μπάρτσα στο μπαράζ. Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο Champions League, αφήνοντας έξω τα ματς της φάσης των ομίλων στην περίοδο 2006-07, η Μπαρτσελόνα έχει οριακό προβάδισμα στις προκρίσεις, ενώ η Τσέλσι οριακό προβάδισμα στις νίκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι "μπλαουγκράνα" έχουν προκριθεί τρεις φορές (1999/00, 2005/06 & 2008/09) έναντι δυο της Τσέλσι (2004/05 & 2011/12). Σε αυτά τα 12 παιχνίδια (μαζί με τα δυο στους ομίλους του 2006-07), οι Λονδρέζοι έχουν κερδίσει 4 φορές, έχουν ηττηθεί 3 φορές, ενώ ακόμα 5 συναντήσεις έχουν τελειώσει ισόπαλες. Στην επίθεση έχουμε απόλυτη ισορροπία, αφού τόσο η Μπάρτσα όσο και η Τσέλσι έχουν σημειώσει από 18 τέρματα. Να συμπληρώσουμε ότι σε όλα τα ματς έχουν σημειωθεί γκολ, εκτός από το 0-0 του "Καμπ Νόου" στον πρώτο ημιτελικό της σεζόν 2008/09. Ας δούμε όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις συγκεντρωτικά στον επόμενο πίνακα και στη συνέχεια θα τις θυμηθούμε αναλυτικά.

01. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-0 27-4-1966 ΚΕ, 1/2
02. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 2-0 11-5-1966 ΚΕ, 1/2
03. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 5-0 25-5-1966 ΚΕ, 1/2
04. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 3-1 5-4-2000 CHL, 1/4
05. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 5-1 18-4-2000 CHL, 1/4
06. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-1 23-2-2005 CHL, "16"
07. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 4-2 8-3-2005 CHL, "16"
08. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-2 22-2-2006 CHL, "16"
09. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 1-1 7-3-2006 CHL, "16"
10. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-0 18-10-2006 CHL, όμιλος
11. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-2 31-10-2006 CHL, όμιλος
12. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 0-0 28-4-2009 CHL, 1/2
13. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-1 6-5-2009 CHL, 1/2
14. Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-0 18-4-2012 CHL, 1/2
15. Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-2 24-4-2012 CHL, 1/2

1. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΚΘΕΣΕΩΝ 1965/66 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Ο Μιγκέλ Ρέινα διώχνει με γροθιές τη μπάλα ανάμεσα στους Πίτερ Όσγουντ (9) και Τζορτζ Γκρέιαμ (8) στο ματς της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα στις 11 Μαΐου 1966, στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων στο "Stamford Bridge" (AP Photo/Robert Dear)

Η πρώτη γνωριμία ανάμεσα στις δυο ομάδες έγινε την περίοδο 1965-66 στον ημιτελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων (πρόδρομου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Τσέλσι ξεκίνησε με γκρίνια, αφού οι Καταλανοί ταξίδεψαν στο Λονδίνο για το πρώτο ματς, όμως η συνάντηση ματαιώθηκε λόγω βροχής. Η διοργάνωση έστειλε τελικά τον πρώτο αγώνα στη Βαρκελώνη, όπου οι "μπλαουγκράνα" νίκησαν 2-0 (Φουστέ, Θαλδούα). Στον επαναληπτικό του Λονδίνου, η Τσέλσι επιβλήθηκε επίσης 2-0 (με δυο αυτογκόλ των Τόρες και Ρέινα!) και με τη λήξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής έστριψε το νόμισμα για να αποφασιστεί σε ποιο γήπεδο θα διεξαγόταν το μπαράζ που θα έκρινε την πρόκριση, αφού τότε δεν υπήρχαν ακόμα η παράταση και τα πέναλτι. Ο κλήρος έπεσε στο "Καμπ Νόου" και εκεί οι Καταλανοί "σκόρπισαν" τους Λονδρέζους με το εντυπωσιακό 5-0 (Φουστέ 2, Ριφέ 2, Θαμπάγια) περνώντας στον τελικό, όπου κέρδισαν και τη Σαραγόσα, παίρνοντας το τρόπαιο (τρίτο στη συγκεκριμένη διοργάνωση).

2. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ CHAMPIONS LEAGUE 1999/00 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Ο Ριβάλντο ανάμεσα στους Ντεσαγί (αριστερά) και Ντεσάν, στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Τσέλσι στο "Καμπ Νόου" (18/4/2000)

Χρειάστηκε να περάσουν 34 ολόκληρα χρόνια, μέχρι η κληρωτίδα να ξαναφέρει αντιμέτωπες τις δυο ομάδες, αυτή τη φορά στους προημιτελικούς του Champions League της σεζόν 1999/00. Το ζευγάρωμα πρόσφερε στους φίλους του ποδοσφαίρου δυο εκπληκτικά παιχνίδια. Οι "blues", με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Τζόλα (30') και Φλο (34' & 38'), πέτυχαν τρία τέρματα μέσα 8 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο, όμως το γκολ του Φίγκο στο 64' κράτησε ζωντανή τη Μπαρτσελόνα ενόψει επαναληπτικού. Λεπτομέρεια: στο ματς αγωνίστηκαν οι Ντι Ματέο και Γουαρδιόλα, προπονητές των δυο ομάδων στις αναμετρήσεις του 2012! Στο "Καμπ Νόου" έσπασαν καρδιές! Οι "μπλαουγκράνα" προηγήθηκαν στο ημίχρονο 2-0 (Ριβάλντο & Φίγκο), όμως ο Φλο στο 60' έφερε προσωρινά την πρόκριση στη μεριά της Τσέλσι. Μέχρι το 83' όμως, όταν ο "δικός μας" Ντάνι Γκαρθία Λάρα σημείωσε το τρίτο γκολ της Μπάρτσα ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Στην παράταση ο ασταμάτητος Φίγκο, σε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του, κέρδισε πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Ριβάλντο και το κερασάκι ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από τον Κλάιφερτ που έγραψε το τελικό 5-1. Οι "μπλαουγκράνα" αποκλείστηκαν στη συνέχεια από τη Βαλένθια στην ημιτελική φάση.

3. ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16" CHAMPIONS LEAGUE 2004/05 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΣΕΛΣΙ)

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Η άφιξη του Μουρίνιο στη Βαρκελώνη για το παιχνίδι της ομάδας του με την Μπαρτσελόνα στη φάση των "16" του Champions League. Ήταν η πρώτη φορά που ο Πορτογάλος επισκεπτόταν το "Καμπ Νόου" ως αντίπαλος, μετά την θητεία του στους "μπλαουγκράνα" (22/2/2005)

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των "16". Ήταν η πρώτη φορά που ο Μουρίνιο επισκεπτόταν το "Καμπ Νόου" ως αντίπαλος. Στην πρώτη αναμέτρηση στη Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα τα έκανε όλα. Έδωσε προβάδισμα στην Τσέλσι με το αυτογκόλ του Μπελέτι στο 33' και στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχε την ανατροπή με τέρματα των Μάξι Λόπες και Ετό. Σε εκείνο το ματς ξεκίνησε και το ιστορικό της διαιτητικής γκρίνιας. Ο Φρισκ απέβαλλε τον Ντρογκμπά, ο Μουρίνιο μίλησε για συνεχή πίεση του Ράικαρντ στον Σουηδό διαιτητή, ο οποίος μετά τις απειλές που δέχτηκε - ακόμα και για τη ζωή του - "κρέμασε" οριστικά τη σφυρίχτρα του! Ο επαναληπτικός του "Stamford Bridge" ήταν μια πραγματική ποδοσφαιρική πανδαισία. Οι Λονδρέζοι προηγήθηκαν 3-0 στο 20' (Γκουντγιόνσεν, Λάμπαρντ, Νταφ), με τον Ροναλντίνιο να απαντάει με δυο τέρματα, το δεύτερο εκ των οποίων ήταν εκείνη η φοβερή έμπνευση με την προσποίηση του "τώρα σβήνω το τσιγάρο μου"!!! Με το σκορ στο 3-2 η Μπαρτσελόνα κρατούσε την πρόκριση στα χέρια της, όμως ο Τέρι στο 76' με μια εκπληκτική κεφαλιά έγραψε το τελικό 4-2 μέσα σε ντελίριο! Οι "μπλαουγκράνα" διαμαρτυρήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στον Κολίνα για φάουλ του Καρβάλιο στον Βαλντές στη φάση του τέταρτου γκολ! Μακράν το καλύτερο ματς που έχουν παίξει οι δυο σημερινοί αντίπαλοι και ένα από τα κορυφαία στην ιστορία του Champions League!

4. ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16" CHAMPIONS LEAGUE 2005/06 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Ροναλντίνιο και Μακελελέ στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των "16" ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Τσέλσι στις 7 Μαρτίου του 2006 στο "Καμπ Νόου" (AP Photo/Jasper Juinen)

Την επόμενη χρονιά, η κληρωτίδα έφερε ξανά αντιμέτωπες τις δυο ομάδες στη φάση των "16". Πρώτο παιχνίδι στο "Stamford Bridge", όπου είχαμε τη μοναδική εκτός έδρας νίκη που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Η Τσέλσι προηγήθηκε με αυτογκόλ του Μότα στο 59', όμως ο Τέρι έφερε το ματς στα ίσια με δικό του αυτογκόλ! Ο Ετό πέτυχε στο 80' το νικητήριο τέρμα της Μπαρτσελόνα και ο Μουρίνιο ξέσπασε στον Νορβηγό διαιτητή Χάουγκε για τη αποβολή του Ντελ Όρνο μετά από φάουλ στον Μέσι (που πραγματοποίησε φοβερή εμφάνιση). Ο Special One, που εκείνο το βράδυ υπέστη την πρώτη του εντός έδρας ήττα ως τεχνικός της Τσέλσι, μετά από ένα αήττητο σερί 49 παιχνιδιών, μίλησε για θεατρινισμούς του Αργεντίνου άσου στη φάση της αποβολής, κάνοντας αναφορά και στην θεατρική παράδοση της Βαρκελώνης! Στον επαναληπτικό του "Καμπ Νόου", με 98.436 Καταλανούς (ρεκόρ προσέλευσης) να ξεφωνίζουν χωρίς έλεος τον Πορτογάλο προπονητή, προτρέποντάς τον να φύγει από το γήπεδο για να πάει σε κάποιο από τα θέατρα της πόλης και να παρακολουθήσει παράσταση (!), ο Ροναλντίνιο έδωσε προβάδισμα στη Μπαρτσελόνα στο 78' και ο Λάμπαρντ ισοφάρισε στο 90' με πέναλτι. Ο Μουρίνιο επανέλαβε ότι με 11 παίκτες η ομάδα του δεν θα είχε αποκλειστεί, όμως οι "μπλαουγκράνα" πήραν την πρόκριση και δυο μήνες αργότερα κατέκτησαν το τρόπαιο απέναντι σε μια άλλη ομάδα του Λονδίνου, την Άρσεναλ.

5. ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ CHAMPIONS LEAGUE 2006/07

Η μοναδική φορά που δεν κρινόταν κάποια πρόκριση, αφού οι δυο αναμετρήσεις έγιναν στη φάση των ομίλων, κύλησε χωρίς γκρίνιες για τη διαιτησία. Οι "blues" κέρδισαν 1-0 το πρώτο ματς στην έδρα τους με ένα γκολ του Ντρογκμπά στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Στο δεύτερο παιχνίδι μέσα στο "Καμπ Νόου", οι Καταλανοί προηγήθηκαν νωρίς με τον Ντέκο (3'), ισοφάρισε ο Λάμπαρντ στο 52', ο Γκουντγιόνσεν έδωσε και πάλι προβάδισμα (58') στους «μπλαουγκράνα», για να κλείσει το σκορ στις καθυστερήσεις ο Ντρογκμπά, με τον Μουρίνιο να πανηγυρίζει εκστασιασμένος το τελικό 2-2, απολαμβάνοντας τις δεκάδες χιλιάδες κατάρες που του αφιέρωσε η κερκίδα!

6. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ CHAMPIONS LEAGUE 2008/09 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Ο Ινιέστα έχει ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις στο "Stamford Bridge" (6/5/2009) και πανηγυρίζει μαζί με τον Σαμουέλ Ετό (AP Photo/ Matt Dunham)

Και φτάνουμε στον ημιτελικό της περιόδου 2008-09, της πρώτης του Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Και βέβαια, στην πιο επεισοδιακή από όλες τις αναμετρήσεις μεταξύ των δυο ομάδων. Στο πρώτο ματς, στο "Καμπ Νόου", είχαμε το πρώτο - και μοναδικό μέχρι σήμερα - παιχνίδι χωρίς σκορ. Όμως οι παίκτες της Μπάρτσα διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός Σταρκ είχε αφήσει ατιμώρητο το σκληρό παιχνίδι της Τσέλσι, ενώ ο Γουαρδιόλα μίλησε για σκάνδαλο, αναφερόμενος στη μη αποβολή του Μπάλακ με δεύτερη κίτρινη. Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σε ό,τι συνέβη στον επαναληπτικό του "Stamford Bridge" με πρωταγωνιστή τον Νορβηγό διαιτητή Τομ Χένινγκ Οβρεμπό. Οι "blues" προηγήθηκαν μόλις στο 9' με έναν κεραυνό του Εσιέν και στη συνέχεια ζήτησαν 4 (!) πέναλτι σε βάρος της Μπαρτσελόνα! Το πρώτο, σε μαρκάρισμα του Αμπιντάλ πάνω στον Ντρογκμπά, μάλλον ανύπαρκτο. Το δεύτερο, με τον Άλβες να κρατάει τον Μαλουντά στην περιοχή, ήταν πεντακάθαρο, όμως ο Οβρεμπό έδωσε φάουλ έξω από την περιοχή. Το τρίτο ήταν του Γιάγια Τουρέ πάνω στον Ντρογκμπά, όμως και εδώ ήταν πρώτος ο παίκτης της Τσέλσι που έκανε φάουλ στον αντίπαλό του, ενώ στη συνέχεια ο Τουρέ έδιωξε καθαρά τη μπάλα με προβολή. Το τέταρτο ήταν ένα χέρι του Πικέ - ακούσιο - μέσα στην περιοχή, ενώ ο Μπάλακ, στην τελευταία φάση του αγώνα "ανακάλυψε" και ένα πέμπτο, όταν μετά από δικό του σουτ, η μπάλα σταμάτησε στην πλάτη του Ετό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Οβρεμπό είχε αποβάλλει νωρίτερα τον Αμπιντάλ σε μια ακόμα αμφισβητούμενη φάση. Η ιστορία όμως γράφτηκε στις καθυστερήσεις του ματς. Η Μπαρτσελόνα έχανε ακόμα 1-0 και το όνειρο του τελικού έμοιαζε να απομακρύνεται. Στην τελευταία προσπάθεια των "μπλαουγκράνα", ο Άλβες γέμισε από αριστερά, οι παίκτες της Τσέλσι δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν, η μπάλα έφτασε στον Μέσι, αυτός την έστρωσε στον Ινιέστα, ο οποίος με ένα φοβερό βολέ (κεντρική φωτογραφία του κειμένου) την έστειλε στο δεξί παραθυράκι του Τσεχ, ισοφαρίζοντας το παιχνίδι και δίνοντας την μεγάλη πρόκριση στη Μπαρτσελόνα. Ένα γκολ που άλλαξε τα δεδομένα και άνοιξε τον δρόμο για το εκπληκτικό 6 στα 6 της Pep Team εκείνη τη χρονιά.

7. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ CHAMPIONS LEAGUE 2011/12 (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΣΕΛΣΙ)

Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, blues στο Λονδίνο

Ο Τόρες έχει πετύχει το τελικό 2-2 στις καθυστερήσεις μέσα στο "Καμπ Νόου" (24/4/2012), τελειώνοντας την υπόθεση πρόκριση, ενώ οι Ραμίρες και Λάμπαρντ τρέχουν προς το μέρος του για να πανηγυρίσουν (AP Photo/Andres Kudacki)

Τρία χρόνια μετά τον ημιτελικό του 2009, Τσέλσι και Μπαρτσελόνα έφτασαν ξανά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και τέθηκαν αντιμέτωπες, διεκδικώντας το εισιτήριο για τον τελικό της "Allianz Arena" στο Μόναχο. Το πρώτο ματς διεξήχθη στο "Stamford Bridge" με την Τσέλσι να παρατάσσεται με σαφείς αμυντικογενείς προσανατολισμούς, προσπαθώντας να "καταστρέψει" το δημιουργικό κομμάτι των Καταλανών. Το παιχνίδι κρίθηκε στην μοναδική ίσως ευκαιρία των "blues", με ένα γκολ του Ντρογκμπά στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Οι "μπλαουγκράνα" ήταν σαφώς ανώτεροι σε όλο το ματς, αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις δικές τους ευκαιρίες, ενώ στάθηκαν και άτυχοι, αφού είχαν δυο δοκάρια με τους Αλέξις και Πέδρο. Ο επαναληπτικός στο "Καμπ Νόου" ήταν γεμάτος συγκινήσεις, με την Τσέλσι να κατεβαίνει και πάλι για να παίξει μαζική άμυνα. Η Μπάρτσα, λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους, έφτασε σε σκορ πρόκρισης με τα δυο τέρματα των Μπουσκέτς (35') και Ινιέστα (43'), ενώ στο 37' αποβλήθηκε ο Τζον Τέρι για αντιαθλητικό χτύπημα εκτός φάσης πάνω στον Σάντσες. Όλα έδειχναν ιδανικά για τους γηπεδούχους, όμως στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ο Λάμπαρντ έβγαλε μια εξαιρετική ασίστ στον Ραμίρες, ο οποίος πλάσαρε με υπέροχη λόμπα τον Βαλντές, δίνοντας ξανά στην ομάδα του το πλεονέκτημα με το εκτός έδρας γκολ. Στην επανάληψη, η υπεροχή της Μπαρτσελόνα ήταν σαρωτική, αλλά ο Μέσι απέτυχε να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Τσεχ. Οι "μπλαουγκράνα" έχασαν πολλές ευκαιρίες, πολιόρκησαν και "σφυροκόπησαν" την αντίπαλη εστία, είχαν ένα ακόμη δοκάρι με τον Αργεντίνο, όμως δεν μπόρεσαν να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ, κάτι που κατάφερε στις καθυστερήσεις ο Φερνάντο Τόρες, γράφοντας το τελικό 2-2 που έστειλε στον τελικό την Τσέλσι, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας την Μπάγερν στα πέναλτι (1-1, 4-3). Κλείνοντας, να προσθέσουμε ότι αυτό ήταν και το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/ Jon Super

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo, Sport, uefa.com, dailymail.co.uk, standard.co.uk, express.co.uk, foxsports.com.au

Βίντεο: Το εκπληκτικό γκολ του Ινιέστα στον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League του 2009 μέσα στο "Stamford Bridge" (6/5/2009)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ