LONGREADS

Tour de France, fight for yellow!

Tour de France, fight for yellow!

Διαβάστε στο Sport24.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 105ο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας. Η διαδρομή, τα φαβορί, οι αριθμοί, τα ετάπ, οι ομάδες, οι φανέλες. Εκκίνηση σήμερα (7/7) στο Νουαρμουτιέ αν λ'Ιλ, στις ακτές του Ατλαντικού. Επίσης, μερικές σκέψεις για την υπόθεση του Φρουμ (pics & video)

Αρχίζει σήμερα ο 105ος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, ο σημαντικότερος αγώνας της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου, αλλά και το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Στις 23 ημέρες της διάρκειάς του, εκατομμύρια φίλοι του αθλήματος θα βρεθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής για να χειροκροτήσουν από κοντά τους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου, ενώ πάνω από τριάμισι δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους τα 21 ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή στα Ηλύσια Πεδία της γαλλικής πρωτεύουσας. Τα μεγαλύτερα ονόματα του πελοτόν θα βρεθούν στη γραμμή της εκκίνησης για να διεκδικήσουν την κίτρινη φανέλα. Εκτός από τον περσινό νικητή, Κρις Φρουμ, παρόντες θα είναι οι Βιντσέντσο Νίμπαλι, Νάιρο Κιντάνα, Ρομέν Μπαρντέ, Ρίτσι Πορτ, Ριγκομπέρτο Ουράν, Τομ Ντιμουλάν, Αλεχάνδρο Βαλβέρδε, Μίκελ Λάντα, Άνταμ Γέιτς, συνολικά δηλαδή όλη η αφρόκρεμα της επαγγελματικής ποδηλασίας. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του 105ου Tour de France, αγωνιστικά και μη, στη διαδρομή προς το Παρίσι. Πρώτο ετάπ (7/7) στο Νουαρμουτιέ αν λ'Ιλ και τερματισμός στις 29 Ιουλίου με μεγάλο έπαθλο την κίτρινη φανέλα της γενικής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΟΥΜ, ΤΗΝ UCI, ΤΗΝ WADA, ΤΗΝ ASO ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ

Πριν ξεκινήσουμε με τα του αγώνα, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου για την υπόθεση του Κρις Φρουμ. Όσα δεν έγιναν μέσα σε δέκα σχεδόν μήνες, συνέβησαν μέσα σε τρία 24ωρα. Και δυστυχώς, η κατάληξη ήταν ένα ακόμα χτύπημα για το άθλημα. Βρεθήκαμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε έναν απίστευτο φαύλο κύκλο, ο οποίος από τη μια μπάζει τόσο πολύ ώστε να μην υπάρχει ούτε το ελάχιστο δείγμα αξιοπιστίας από καμία πλευρά, ενώ από την άλλη είναι τόσο μαεστρικά "κλεισμένος", ώστε να μην αφήνει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η WADA λειτούργησε ενάντια στους κανόνες της. Εδώ να ανοίξω μια μικρή παρένθεση για να πω κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο αρκετοί αγνοούν (κάτι που φάνηκε από πάρα πολλά σχόλια που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες), ενώ κάποιοι άλλοι το προσπερνούν σφυρίζοντας αδιάφορα. Στην ποδηλασία και γενικότερα στον αθλητισμό, αν ένας αθλητής βρεθεί θετικός - είτε σε απαγορευμένη ουσία που δεν ήταν η περίπτωση του Φρουμ, είτε σε μη απαγορευμένη ουσία πάνω όμως από το επιτρεπόμενο όριο που ήταν η περίπτωση του Φρουμ - ΔΕΝ ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Αντίθετα, ισχύει το ακριβώς ανάποδο. Όποιος βρεθεί θετικός, αυτόματα θεωρείται ένοχος από την ομοσπονδία του, την παγκόσμια ομοσπονδία, την WADA και κάθε άλλο οργανισμό που σχετίζεται με το συγκεκριμένο άθλημα. Από εκεί και μετά, είναι ο ίδιος ο αθλητής υποχρεωμένος να αποδείξει τη μη ενοχή του.

Κάτι που σημαίνει ότι ο Κρις Φρουμ, από την ημέρα που ανιχνεύθηκε η συγκεκριμένη - πάνω από το επιτρεπόμενο όριο - ποσότητα της σαλμπουταμόλης στα ούρα του, ήταν υποχρεωμένος - σύμφωνα με τους κανονισμούς - να αποδείξει την αθωότητά του. Η WADA είναι σαφέστατη. Όταν προκύψει ένα AAF (Adverse Analytical Finding), τότε είναι υποχρεωτική μια φαρμακοκινητική μελέτη, με την οποία ο κατηγορούμενος αθλητής θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η επιπλέον ποσότητα που ανιχνεύθηκε, οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι σε ηθελημένη παραβίαση του κανονισμού. Με άλλα λόγια, ο Φρουμ θα έπρεπε μέσα από αυτή τη μελέτη, να πείσει τους ειδικούς της WADA και της UCI, ότι δεν πήρε ηθελημένα - άρα παράνομα - παραπάνω ποσότητα σαλμπουταμόλης, αλλά ότι η συγκέντρωση αυτής της ποσότητας που βρέθηκε, οφειλόταν σε άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με τη λειτουργία του οργανισμού του. Τελικά αυτό που αποδείχτηκε, είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν ήταν ο αθλητής εκείνος που έπρεπε να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά η WADA εκείνη που θα έπρεπε να αποδείξει την ενοχή του! Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Φρουμ απαλλάχθηκε από την υποχρέωσή του να πραγματοποιήσει την φαρμακοκινητική μελέτη με την αιτιολογία, ότι αυτή δεν θα ήταν αξιόπιστη, αφού δεν θα μπορούσαν να "αντιγραφούν" με ακρίβεια οι παράμετροι που ίσχυσαν στον οργανισμό του στη διάρκεια του περσινού Γύρου της Ισπανίας (αφυδάτωση, μόλυνση στους πνεύμονες και διάφορα άλλα).

Δεν φάνηκε πάντως - η WADA - τόσο "ευαίσθητη" απέναντι στον Ουλίσι (για να φέρω ένα παράδειγμα), όταν τον υποχρέωσε να παρουσιάσει αυτή τη μελέτη, από την οποία δεν πείστηκε για την αθωότητα του Ιταλού και τον τιμώρησε με 9 μήνες αποκλεισμό. Λες και το επιχείρημα για τις διαφορετικές παραμέτρους ανάμεσα στο Giro του 2014 (εκεί που πιάστηκε ο Ουλίσι) και την εξωαγωνιστική περίοδο κατά την οποία ο Ουλίσι πραγματοποίησε τη δική του μελέτη, δεν ίσχυε για τον Ιταλό, αλλά - ω του θαύματος - μόνο για τον Βρετανό. Επιπροσθέτως, η WADA προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για παραβίαση των ίδιων της των κανονισμών, αλλά για μια - φυσιολογική - εξαίρεση στην περίπτωση του αρχηγού της Sky. Πρόκειται για μια τραγική απόφαση και κατ' επέκταση για μια ακόμα πιο τραγική "υπεράσπιση" αυτής της απόφασης. Το όλο φιάσκο όμως, όπως ανέφερα και πιο πάνω, συμπληρώθηκε απόλυτα ταιριαστά από την UCI. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας μας έλεγε όλον αυτό τον καιρό, ότι η υπόθεση είναι πολύ λεπτή, ότι η ισχυρή νομική ομάδα του Φρουμ έφερνε συνεχώς καινούργια στοιχεία για την υπεράσπιση του πελάτη της, ότι υπήρχαν 1.500 σελίδες που έπρεπε να διαβαστούν με προσοχή από τους ειδικούς, ότι ήταν φυσιολογική η καθυστέρηση του τελικού πορίσματος, κάτι που είχε διατρανώσει με τις κατά καιρούς δηλώσεις του και ο πρόεδρός της, λέγοντας πριν λίγες μέρες πως δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος για τη λύση του θέματος πριν τον Γύρο Γαλλίας.

Αρκετές φορές ο Λαπαρτιάν, στη διάρκεια της σεζόν, ζήτησε από τον Φρουμ να μείνει εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεσή του, αλλά φυσικά δεν εισακούστηκε, από τη στιγμή που η ίδια η UCI δεν προβλέπει αποκλεισμό αθλητή από τους αγώνες, σε περίπτωση AAF. Η τάχα μου υπεράσπιση της "αλήθειας" από την παγκόσμια ομοσπονδία, μετατράπηκε σε γελοιότητα όταν συνέβησαν τα εξής: 1. Την Κυριακή 1η Ιουλίου, μάθαμε ότι η ASO (διοργανώτρια του Γύρου Γαλλίας) έθεσε βέτο στη συμμετοχή του Φρουμ στο Tour. 2. Την ίδια μέρα πληροφορηθήκαμε ότι η Sky είχε ασκήσει έφεση σε αυτή την απόφαση της ASO, έφεση η οποία θα εξεταζόταν δυο μέρες αργότερα (3/7) από τη γαλλική ολυμπιακή επιτροπή, με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται την Τετάρτη 4 Ιουλίου. 3. Και ω ξανά του θαύματος, ούτε 24 ώρες αργότερα μετά το βέτο της ASO, η UCI έβγαλε την πολυπόθητη ανακοίνωση, με την οποία έγινε γνωστή η αθώωση του Φρουμ. Δηλαδή οι τύποι δεν κράτησαν καν τα προσχήματα. Δέκα μήνες βολόδερναν δεξιά και αριστερά με την υπόθεση, αλλά μόλις παρουσιάστηκε ορατός και υπαρκτός ο κίνδυνος για τη μη συμμετοχή του Φρουμ στο Tour, τσουπ, να, τελείωσε το θέμα, πάμε γι' άλλα. Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, δυο μέρες δηλαδή πριν μάθουμε για το βέτο, ο Κριστιάν Προυντόμ είχε δηλώσει ότι η κατάσταση με την υπόθεση του Βρετανού ήταν τραγική, υπονοώντας ότι η ASO ήταν αποφασισμένη να αναλάβει δική της πρωτοβουλία.

Tour de France, fight for yellow!

Κρις Φρουμ και Κριστιάν Προυντόμ στον περσινό Γύρο Γαλλίας. Ο διευθυντής του Tour έθεσε βέτο για τη συμμετοχή του Βρετανού στη φετινή διοργάνωση και λίγες ώρες μετά είχαμε την αθωωτική απόφαση από την UCI (AP Photo/Christophe Ena)

Αναρωτιέμαι, δεν υπήρξε κανείς από την UCI να επικοινωνήσει μαζί του και να του αποκαλύψει ότι δεν υπήρχε λόγος να κάνει τίποτα, αφού η απόφαση είχε ήδη ληφθεί και ήταν αθωωτική; Προφανώς και όχι, αφού είναι φανερό ότι το μοναδικό μέλημα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ήταν να πετάξει όλα τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, εξασφαλίζοντας ότι αυτή η υπόθεση θα έκλεινε ερμητικά. Και πώς έγινε αυτό; Μα πολύ απλά, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για έφεση στην υπόθεση. Εκεί είναι που έκλεισε ο φαύλος κύκλος ερμητικά. Η WADA ήταν εκείνη που έβγαλε την απόφαση, άρα καμία έφεση από εκεί. Η UCI αποδέχτηκε - φυσικά - την απόφαση της WADA, άρα ούτε από εκεί έφεση. Όλα στο αρχείο και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί πολύ καλύτερα. Το άθλημα όμως δεν το σκέφτηκε κανείς τους. Η ποδηλασία έφαγε μια ακόμα κατραπακιά, αυτή τη φορά μάλιστα από τους κατεξοχήν οργανισμούς που υποτίθεται ότι δουλεύουν για την αξιοπιστία και τη διαφάνειά της. Αν με ρωτάτε τί πιστεύω, δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας το πω. Θεωρώ ότι έγινε μια συμφωνία (χαρακτηρίστε τη εσείς όπως θέλετε) ανάμεσα στις τρεις πλευρές (WADA, UCI & Sky), η οποία βασίστηκε στα εξής: Πρώτον, υπολογίστηκαν τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής καταδικαστικής απόφασης του Φρουμ. Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, μια τιμωρία του Βρετανού θα λειτουργούσε ως ντόμινο. Πρώτα η Sky θα ήταν υποχρεωμένη να τον απομακρύνει από την ομάδα (θυμάστε το περίφημο zero tolerance του Μπρέιλσφορντ;), μετά θα κινδύνευε η ίδια η ύπαρξη της ομάδας, αφού πείτε μου εσείς ποιοι χορηγοί θα έμεναν σε έναν στιγματισμένο οργανισμό και μάλιστα όχι έναν οποιοδήποτε, αλλά τον κορυφαίο στο χώρο του αθλήματος, με καταδικασμένο τον κορυφαίο ποδηλάτη της εποχής μας.

Δε νομίζω ότι χρειάστηκε να το εξετάσουν περαιτέρω. Αυτά ήταν αρκετά. Η ποδηλασία θα δεχόταν ένα τεράστιο χτύπημα και θα γυρνούσε πολύ πίσω, όχι μόνο στα χρόνια του Τεξανού, αλλά ακόμα πιο πίσω, στο 1998 και το σκάνδαλο της Festina, το οποίο - οποία σύμπτωση - συμπληρώνει αυτές τις μέρες είκοσι χρόνια. Και βέβαια, σε όλο αυτό το σκεπτικό, ήρθε να προστεθεί και το απαραίτητο "κίνητρο", ώστε να εξαφανιστεί κάθε δισταγμός: η διαιώνιση της υπόθεσης. Η Sky θα μπορούσε να μαζέψει εύκολα ακόμα 1.500 σελίδες ή και 15.000 αν χρειαζόταν, είχε τα μέσα για να το κάνει, αλλά πάνω απ' όλα είχε τον χρόνο, ο οποίος δούλευε υπέρ της, από τη στιγμή που ο Φρουμ είχε το ελεύθερο να τρέχει. Έτσι κι αλλιώς, την Sky την ενδιέφερε μόνο ένα πράγμα, να σώσει το τομάρι της. Και για να το πετύχει, είχε μόνο ένα "επιχείρημα" στα χέρια της. Και πιστέψτε με, το χρησιμοποίησε όπως έπρεπε και όπου έπρεπε. Καμία αντίρρηση ότι ο Φρουμ έτρεξε νόμιμα όλους τους αγώνες μέσα στο 2018. Το πρόβλημα είναι ότι το νόμιμο και το ηθικό είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Και ακριβώς για αυτό το λόγο, η Sky δεν είναι μέλος του MPCC, του κινήματος για μια αξιόπιστη ποδηλασία. Γιατί αν ήταν, ο Φρουμ δεν θα είχε τρέξει κανέναν αγώνα μέσα στο 2018, μέχρι να βγει η απόφαση. Αυτό δηλαδή που είπαν ξεκάθαρα τόσο ο Ντιμουλάν όσο και ο Μπαρντέ στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Όμως η Sky, τα θέλει όλα δικά της, και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Έτσι έμαθε, έτσι συνήθισε, έτσι κάνει.

Από τις 218 συνολικά ομάδες World Tour, Pro-Continental και Continental, μόλις οι 36 ανήκουν στο MPCC (κίνημα για μια αξιόπιστη ποδηλασία). Και μετά όλοι εμείς ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα.

Το τεράστιο μπάτζετ της, η φήμη της, η δύναμή της, η κυριαρχία της, η επιρροή της, η ίδια της η συμπεριφορά, την έχουν μετατρέψει σε έναν "μπαμπούλα" του αθλήματος, που μπορεί να χειραγωγεί - και να ξεφτιλίζει - οργανισμούς όπως η UCI και η WADA, χωρίς να τρέχει κάστανο. Αλλά για όσους θεωρούν υπερβολικά τα όσα γράφω για την Sky και θέλουν να μιλήσουμε για ηθική, δεν χρειάζεται παρά να επικεντρωθούμε σε ένα και μόνο σημείο, στο οποίο αναφέρθηκα και πιο πάνω, το MPCC. Και πρόκειται για ένα σημείο που δεν αφορά μόνο τη Sky, αλλά πολύ περισσότερες ομάδες. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι μοναδικοί που έχουν (κάθε) δικαίωμα να ομιλούν, είναι μόνο τα μέλη του MPCC. Από τις 18 ομάδες του World Tour, μόνο οι 7 ανήκουν στο κίνημα. Τα περί μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, τα ακούω βερεσέ. Για μένα είναι όλοι τους υποκριτές, χωρίς καμία εξαίρεση. Η Sky, η Movistar, η Astana, η Bahrain, η BMC, όλες τους είναι έτοιμες αν χρειαστεί, να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Όποιος έχει άντερα, βρίσκεται στο MPCC. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το 38% των ομάδων του World Tour ακολουθεί το MPCC. Προσέξτε τώρα. Από τις 27 ομάδες Pro-Continental, οι 22 ανήκουν στο MPCC (ποσοστό 81%), ενώ από τις 173 Continental ομάδες, μέλη του MPCC είναι μόλις οι επτά, δηλαδή το 4%. Σαν κάποιος να μας λέει πως η πυραμίδα είναι σαθρή τόσο στη βάση της όσο και στην κορυφή της. Γι' αυτό επιμένω. Θέλει κάποια ομάδα, κάποιος μάνατζερ, κάποιος DS, κάποιος αθλητής, να την πει στον Φρουμ; Από τις World Tour δικαιούνται να το κάνουν μόνο η FDJ, η Bora, η Ag2r, η Sunweb, η Dimension Data, η EF Drapac και η Lotto Soudal. Πάπαλα. Μέχρι εκεί. Οποιοσδήποτε άλλος μέσα από το πελοτόν μιλάει για τον Φρουμ, είναι τουλάχιστον αστείος. Είτε λέγεται Νίμπαλι, είτε λέγεται Κιντάνα, είτε Βαλβέρδε, είτε Πορτ, είτε όπως αλλιώς θέλει.

Τελείως διαφορετικό είναι το πώς μπορεί να αισθάνεται ο κάθε απλός φίλαθλος της ποδηλασίας για το ζήτημα. Και αυτό φάνηκε ήδη από την παρουσίαση των ομάδων το βράδυ της Πέμπτης, όταν οι παριστάμενοι ξεφώνισαν την ομάδα της Sky και τον ίδιο τον Φρουμ. Κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει κατανοητό, είναι το εξής: τη στιγμή που η ASO αποφάσισε να θέσει βέτο στη συμμετοχή του Βρετανού στο Tour, μετέτρεψε τον ίδιο και την ομάδα του από αντίπαλους σε εχθρούς. Και η αθωωτική απόφαση, έτσι όπως ήρθε, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις, αλλά να αφήσουν όλοι μαζί το άθλημα να αναπνεύσει και τους αθλητές να μας προσφέρουν αυτά που μπορούν. Επίσης, χρήσιμο θα ήταν η UCI να φτιάξει κανονισμούς με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνει παραθυράκια και γκρίζες ζώνες, ούτε να κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς "κατηγορούμενους", αλλά να είναι λειτουργική, πρακτική και διάφανη. Ας θωρακίσει το άθλημα όπως πρέπει, ώστε να μη χρειάζεται να άγεται και να φέρεται από οποιονδήποτε, όσο δυνατός και αν είναι αυτός. Οι καυτές πατάτες δεν είναι για να παίζουν μεταξύ τους πινγκ πονγκ τόσο μεγάλοι οργανισμοί. Χρειάζεται σωστή διαχείριση, σοβαρότητα, θάρρος και αλήθεια.

Και προσοχή. Αλήθεια δεν είναι να βγαίνει ο Φρουμ τη Δευτέρα και να λέει ότι "θα μάθετε τα πάντα για την υπόθεση", να ακολουθεί την Τρίτη η Sky και να λέει ότι "εμείς δεν θα δώσουμε κανένα άλλο στοιχείο στη δημοσιότητα" και την Τετάρτη να δημοσιοποιεί αριθμούς του Φρουμ από τον... Γύρο Ιταλίας. Αλήθεια δεν είναι να βγαίνει η UCI στην επίσημη ιστοσελίδα της και να δημοσιεύει Q&A (ερωτήσεις και απαντήσεις σε απορίες του κοινού), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Αλήθεια δεν είναι να ακούμε την WADA να απαντάει αόριστα ότι δεν γνωρίζει ποια στοιχεία της υπόθεσης θα μπορούσαν να δοθούν στο μέλλον στη δημοσιότητα. ΟΧΙ. Αλήθεια είναι - αν υποθέσουμε ότι τους καίει όλους αυτούς η αλήθεια - να δημοσιοποιήσουν τα πάντα. Τις 1.500 σελίδες της υπεράσπισης της Sky, το αναλυτικό σκεπτικό της WADA και το αντίστοιχο της UCI, τα πρακτικά των συναντήσεων των νομικών εκπροσώπων των δυο οργανισμών με τους αντίστοιχους του Φρουμ, τα πάντα χωρίς εξαίρεση. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι και η διαφάνεια. Όμως αρκετά σας ζάλισα, ας περάσουμε τώρα στον αγώνα, ας απολαύσουμε το θέαμα, την προσπάθεια, την αγωνία, την ανατροπή, την ομορφιά της ποδηλασίας και ας ελπίσουμε ότι όλα τα "αύριο" του αθλήματος θα είναι πάντα καλύτερα από τα "χθες".

1. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Βίντεο: Τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της διαδρομής του φετινού Γύρου Γαλλίας

Παρά το γεγονός ότι το φετινό Tour έχει 189 χιλιόμετρα λιγότερα από την περσινή διοργάνωση (3.351 έναντι 3.540), είναι σαφώς (πολύ) πιο δύσκολο σε όλους τους τομείς. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα δυσκολότερα Tour των τελευταίων χρόνων και αυτό γιατί διαθέτει τα πάντα. Μια πρώτη εβδομάδα με τον κίνδυνο των πλάγιων ανέμων, με ένα ετάπ (5ο) που θυμίζει κλασική της άνοιξης, με τον τερματισμό στην ανηφόρα του "τοίχου της Βρετάνης" (6ο ετάπ), φυσικά με το ομαδικό χρονόμετρο των 35 χλμ (3ο ετάπ) και με τη μεγαλύτερη παγίδα της φετινής διοργάνωσης, το 9ο ετάπ και τα 22 χιλιόμετρα του παβέ στο μίνι Παρί-Ρουμπέ. Ακολουθεί η δεύτερη εβδομάδα με τα τρία αλπικά ετάπ και δυο τερματισμούς σε ανηφόρα (στην Λα Ροζιέρ και στο Αλπ ντ'Ουέζ), που στην ουσία είναι τρεις αν συνυπολογίσουμε και τον τερματισμό στο αεροδρόμιο της Μοντ (14ο ετάπ). Και τέλος, η τρίτη εβδομάδα με τα τρία ετάπ στα Πυρηναία, το ένα εκ των οποίων έχει μόλις 65 χλμ με 3.200 υψομετρικά και τερματισμό στο Σεν Λαρί Σουλάν, συν το ατομικό χρονόμετρο, μια μέρα πριν την παρέλαση στο Παρίσι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα Τουρ που απευθύνεται σε ανηφορίστες, όμως το μεγάλο ομαδικό χρονόμετρο, το παβέ και το ατομικό χρονόμετρο είναι εμπόδια που μπορεί να αποδειχτούν αξεπέραστα για αρκετούς αθλητές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα βουνά.

Η συνολική διαδρομή λοιπόν του Γύρου Γαλλίας, είναι αρκετά "μπερδεμένη", άρα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε ποιους ακριβώς ευνοεί και ποιους όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνοι οι διεκδικητές που είναι καλοί στο χρονόμετρο και στα βουνά, αλλά έχουν και ομάδες που μπορούν να τους βοηθήσουν τόσο στο ομαδικό χρονόμετρο όσο και στο παβέ, θα έχουν σαφές προβάδισμα. Είναι πολλά όμως όλα αυτά τα "προαπαιτούμενα" και ελάχιστοι εκείνοι που πληρούν τις συγκεκριμένες "προδιαγραφές". Στη θεωρία, πρόκειται για έναν Γύρο Γαλλίας που προδιαθέτει για μεγάλες μάχες και που δύσκολα θα κυριαρχήσει κάποιος από την αρχή. Είναι προφανές ότι οι ανηφορίστες χρειάζονται σημαντικές διαφορές αν θέλουν να έχουν "μαξιλαράκι ασφαλείας" πριν το χρονόμετρο του 20ου ετάπ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για τους all-rounders να αποφύγουν μεγάλες απώλειες στο ομαδικό χρονόμετρο και πολύ περισσότερο στα παβέ του 9ου ετάπ, εκεί όπου μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες "καταστροφές", όπως το 2014, όταν ο Νίμπαλι κέρδισε δυο λεπτά από τον Αλεχάνδρο Βαλβέρδε και δυόμισι λεπτά από τον Αλμπέρτο Κονταδόρ. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε τα πιο δύσκολα και κρίσιμα ετάπ, θα καταλήγαμε στα εξής έξι: 1. Το ομαδικό χρονόμετρο (3ο ετάπ). 2. Τα παβέ (9ο ετάπ). 3. Το πρώτο αλπικό ετάπ (και συνολικά πρώτο ετάπ βουνών) γιατί έρχεται μετά την πρώτη ημέρα ξεκούρασης (10ο ετάπ). 4. Το Αλπ ντ' Ουέζ (12ο ετάπ). 5. Το δεύτερο ετάπ στα Πυρηναία, αυτό των 65 χλμ (17ο ετάπ). 6. Το ατομικό χρονόμετρο (20ο ετάπ).

Αν θελήσει κάποιος να ξεχωρίσει το φετινό "βασιλικό" ετάπ, δύσκολα θα βγάλει άκρη. Προσωπικά είμαι ανάμεσα στο 12ο με τις τρεις εκτός κατηγορίας αναβάσεις και τον τερματισμό στο Αλπ ντΌυέζ και στο 17ο, το οποίο έχει δυο ανηφόρες 1ης κατηγορίας και τερματισμό σε ανάβαση εκτός κατηγορίας, με 3.200 υψομετρικά "στριμωγμένα" σε μόλις 65 χιλιόμετρα. Διαλέγετε και παίρνετε! Περνάμε τώρα στις ανηφορικές δυσκολίες. Ο φετινός Γύρος Γαλλίας έχει συνολικά 53 σπριντ ανάβασης, ένα περισσότερο από τον περσινό. Όμως έχει δυο περισσότερες αναβάσεις εκτός κατηγορίας (9 έναντι 7 πέρυσι). Από τα 53 σπριντ ανάβασης, τα 26 είναι δεύτερης (7), πρώτης (10) και εκτός κατηγορίας (9). Πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 5 δεύτερης, 11 πρώτης και 7 εκτός κατηγορίας (σύνολο 23). Τα βουνά αυτά είναι μοιρασμένα ανάμεσα στις Άλπεις, στο Μασίφ Σεντράλ και τα Πυρηναία, απουσιάζουν δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, τα Βόσγια όρη και η οροσειρά του Γιούρα. Υπάρχουν... τεσσερισήμισι τερματισμοί σε ανηφόρα. Στο 6ο ετάπ (Mur de Bretagne), στο 11ο ετάπ (La Rosiere), στο 12ο ετάπ (Alpe d'Huez), στο 17ο ετάπ (Saint Lary Soulan) και ο "μισός" στο 14ο ετάπ (Mende). Πάμε τώρα στα δυο χρονόμετρα, τα οποία θα είναι από τα πιο κρίσιμα ετάπ της διοργάνωσης. Πρώτα έχουμε το ομαδικό (3ο ετάπ) σε μια διαδρομή 35 χιλιομέτρων γύρω από το Σολέ. Το τερέν δεν είναι επίπεδο, αλλά έχει συνεχόμενα μικρά πάνω κάτω, κάτι που σημαίνει ότι ταιριάζει στις δυνατές ομάδες.

Tour de France, fight for yellow!

Η 7η φουρκέτα στο Αλπ ντ'Ουέζ, γνωστή και ως "φουρκέτα των Ολλανδών". Η ιστορική ανηφόρα με τις θρυλικές 21 φουρκέτες, θα είναι μια από τις ατραξιόν του Tour (AP Photo/Thibault Camus)

Οι διαφορές αναμένεται να είναι σημαντικές ανάμεσα στις ομάδες φαβορί για τη νίκη στο συγκεκριμένο ετάπ και τις πιο αδύναμες, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα υπάρξουν διεκδικητές της κίτρινης φανέλας, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο χρόνο (πχ ο Μπαρντέ). Ακόμα πιο δύσκολο είναι το ατομικό χρονόμετρο την προτελευταία ημέρα του αγώνα. Τα 31 χιλιόμετρα στην Εσπελέτ δεν έχουν καθόλου επίπεδα σημεία σε μια διαδρομή με συνεχείς ανηφόρες και κατηφόρες, συν τον "τοίχο" των 900 μέτρων στο 10% τρία χλμ πριν τον τερματισμό. Πρόκειται για ένα χρονόμετρο, το οποίο ταιριάζει περισσότερο στους all rounders παρά στους σπεσιαλίστες του είδους. Εδώ πρόκειται να δούμε ανατροπές της τελευταίας στιγμής και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αθλητές όπως ο Φρουμ, ο Πορτ και ο Ντιμουλάν από τη μια και στους υπόλοιπους διεκδικητές από την άλλη. Να πούμε και δυο λόγια για το 9ο ετάπ με τα παβέ, ένα από τα πιο δύσκολα και ίσως το πιο κρίσιμο σε όλη τη διοργάνωση, αφού με την ολοκλήρωσή του, κάποια φαβορί μπορεί να τεθούν εκτός μάχης. Πρόκειται σαφώς για δυσκολότερο ετάπ από εκείνα του 2014 και 2015, αφού τα χιλιόμετρα με το λιθόστρωτο είναι πολύ περισσότερα (21.7 χλμ μοιρασμένα σε 15 τμήματα) και βέβαια μην ξεχνάμε ότι κανένας από τους διεκδικητές της κίτρινης φανέλας δεν είναι συνηθισμένος σε αυτό το τερέν.

Τεράστιο ρόλο θα παίξουν οι ειδικευμένοι βοηθοί, οι σωστές τοποθετήσεις και φυσικά η τύχη. Πάντως τα τελευταία 100 χλμ της διαδρομής θα είναι μια πραγματική κόλαση για τους αθλητές, ακόμα χειρότερα δε, αν κάνει την εμφάνισή της η βροχή (ή αν έχει βρέξει τις προηγούμενες μέρες και υπάρχουν νερά και λάσπες στη διαδρομή όπως το 2014). Να προσθέσουμε εδώ και τα μπόνους δευτερόλεπτα, στα οποία φέτος έχουμε αλλαγές. Στον τερματισμό κάθε ετάπ (εκτός από τα δυο χρονόμετρα) θα έχουμε τα γνωστά 10, 6 και 4 για τους τρεις πρώτους, αλλά στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας καταργείται το μπόνους. Όμως στα πρώτα εννέα ετάπ (εκτός από το ομαδικό χρονόμετρο), έχουν τοποθετηθεί ανεξάρτητα σημεία τα οποία ονομάζονται "Bonus Point" (όλα στα τελευταία χιλιόμετρα των ετάπ), εκεί όπου οι τρεις πρώτοι θα μοιράζονται 3, 2 και 1 δευτερόλεπτα. Από το δέκατο ετάπ και μετά δεν θα υπάρχουν χρονικά μπόνους σε ενδιάμεσα σημεία. Τέλος, η φορά της διαδρομής, είναι σύμφωνη με αυτή του ρολογιού, δηλαδή δεξιόστροφη και στην ουσία είναι χωρισμένη σε δυο γεωγραφικά τμήματα: τα πρώτα εννέα ετάπ θα διεξαχθούν στη Βόρεια Γαλλία (από τα κεντροδυτικά προς τα βορειοανατολικά) και τα υπόλοιπα έντεκα στη Νότια, από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ας δούμε τώρα τον φετινό Γύρο Γαλλίας συγκεντρωτικά με αριθμούς.

- 3.351 χιλιόμετρα, μοιρασμένα σε 21 ετάπ.

- 8 επίπεδα ετάπ (1, 2, 4, 7, 8, 13, 18 & 21).

- 4 ετάπ μέσης δυσκολίας (5, 6, 14 & 15).

- 6 ετάπ βουνών (10, 11, 12, 16, 17 & 19).

- 2 ετάπ χρονομέτρου (3 & 20).

- 1 ετάπ με λιθόστρωτα (9).

- 66.5 χλμ χρονομέτρου (35.5 στο ομαδικό & 31 στο ατομικό).

- 53 σπριντ ανάβασης (9 HC, 10 πρώτης, 7 δεύτερης, 9 τρίτης & 18 τέταρτης κατηγορίας).

- 19 ενδιάμεσα σπριντ (ένα σε κάθε ετάπ, εκτός των χρονομέτρων).

- 8 Bonus Point (ένα σε κάθε ένα από τα πρώτα 9 ετάπ, εκτός του 3ου).

- 2 χώρες στις οποίες θα κινηθεί το Tour (Γαλλία & Ισπανία).

- 39 σημεία εκκίνησης και τερματισμού εκ των οποίων τα 9 τα επισκέπτεται το Tour για πρώτη φορά.

2. ΕΝΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ: Ο ΚΡΙΣ ΦΡΟΥΜ

Tour de France, fight for yellow!

Περνάμε τώρα στην ενότητα των φαβορί, των διεκδικητών και των αουτσάιντερ του φετινού αγώνα, όπου θα έχουμε δυο μεγάλες μάχες. Η πρώτη θα είναι η "κλασική" των τελευταίων χρόνων: Όλοι εναντίον του Φρουμ ή αν το προτιμάτε, ο Φρουμ απέναντι σε όλους. Η δεύτερη θα είναι οι "νέοι" εναντίον των "παλιών". Η γενιά των 33άρηδων (Φρουμ, Πορτ, Νίμπαλι, μαζί τους και ο 31χρονος Ουράν), απέναντι στους 27-28άρηδες, που τώρα μπαίνουν στην πλήρη αγωνιστική τους ωριμότητα (Κιντάνα, Μπαρντέ, Λάντα, Ντιμουλάν κλπ). Πριν περάσω στην αναλυτική παρουσίαση, να αναφέρω ένα ενδιαφέρον στατιστικό: τα τελευταία πενήντα χρόνια, μόλις τρεις ποδηλάτες που είχαν συμπληρώσει τα 33 τους χρόνια (όπως δηλαδή είναι η περίπτωση των Φρουμ, Νίμπαλι και Πορτ), κατάφεραν να κερδίσουν τον Γύρο Γαλλίας. Πρόκειται για τους Γιούπ Ζούτεμελκ (1980), Κάρλος Σάστρε (2008) και Καντέλ Έβανς (2011). Πάμε τώρα να δούμε έναν-έναν, όσους αθλητές θα μας απασχολήσουν για τις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής, δηλαδή το τελικό βάθρο στο Παρίσι.

Ξεκινάμε φυσικά με τον Αλμπέρτο Κονταδόρ, ο οποίος... Ελάτε, πλάκα κάνω, αφού ξέρετε την αδυναμία μου στον "Πιστολέρο"! Οπότε, για να σοβαρευτούμε, φέτος ο τίτλος του φαβορί μπορεί να απονεμηθεί μόνο σε έναν αθλητή, που δεν είναι άλλος από τον Κρις Φρουμ. Ο Βρετανός, απαλλαγμένος από το άγχος των δέκα προηγούμενων μηνών λόγω της υπόθεσης της σαλμπουταμόλης, μετά την αθώωσή του πριν λίγες μέρες από την UCI, είναι έτοιμος να διεκδικήσει το πέμπτο του Tour και να γράψει ιστορία, προσθέτοντας το όνομά του δίπλα σε εκείνα των Ανκετίλ, Ινό, Μερξ και Ιντουράιν. Ας δούμε ποια είναι τα υπέρ του και ποια τα κατά. Καταρχήν φέρνει μαζί του για μια ακόμα χρονιά την πιο δυνατή ομάδα ανάμεσα στις 22 που παίρνουν μέρος. Με αθλητές όπως ο Πουλς, ο Κβιατκόφσκι, ο Τόμας, ο Μοσκόν, αλλά και ο "next big thing" Μπερνάλ, ο Φρουμ μπορεί να είναι ήσυχος και σίγουρος ότι θα έχει όλες τις βοήθειες όπου και όποτε τις χρειαστεί. Σε ό,τι αφορά στον ίδιο, διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία στον συγκεκριμένο αγώνα, έχει κερδίσει τέσσερα Tour, γνωρίζει όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά του Γύρου Γαλλίας, έχει πίσω του όλη την κορυφαία επιστημονική υποστήριξη της Sky, ξέρει πώς να μένει ψύχραιμος και να διαχειρίζεται δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, με δυο λόγια, αυτός είναι το φαβορί.

Ο Κρις Φρουμ, αν κερδίσει το φετινό Tour, θα γίνει ο πέμπτος ποδηλάτης στην ιστορία με 5 Tour de France, μετά τους Ανκετίλ, Μερξ, Ινό και Ιντουράιν.

Ας περάσουμε τώρα και στα κατά. Πρώτα-πρώτα, έχει τρέξει τον Γύρο Ιταλίας, έχει δηλαδή ήδη στα πόδια του 3.500 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τους περισσότερους αντιπάλους του, που προτίμησαν να μην πάνε στο Giro, ακριβώς για να είναι φρέσκοι και να έχουν ένα πλεονέκτημα απέναντι στον Φρουμ. Το δεύτερο ερωτηματικό είναι η ψυχολογία του. Η πνευματική φθορά όλων αυτών των μηνών, σίγουρα τον έχει επηρεάσει, το θέμα είναι πόσο. Το τρίτο ερωτηματικό είναι η αγωνιστική του κατάσταση. Στο περσινό Τουρ για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μια πετυχημένη επίθεση στη διάρκεια των 21 ημερών, δικαιολόγησε όμως αυτή του την αδυναμία, λέγοντας ότι δεν ήθελε να πιέσει υπερβολικά τον εαυτό του, αφού θα ακολουθούσε και η διεκδίκηση της Vuelta. Φέτος στο Giro, είχε συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, τα οποία όμως ο ίδιος απέδωσε στην πτώση που είχε πριν το πρώτο χρονόμετρο. Και βέβαια, έδωσε την παράσταση στο Φινέστρε, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Το θέμα είναι ότι το φετινό Giro ήταν από τα πιο δύσκολα της τελευταίας 20ετίας και ο Φρουμ χρειάστηκε να σπαταλήσει όλη του την ενέργεια για να ανέβει τελικά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Άρα λοιπόν, κανείς δεν γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του και αν θα "πληρώσει" την υπερπροσπάθεια της Ιταλίας, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τους Κονταδόρ και Κιντάνα. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος που πέτυχε το "double", ήταν ο Παντάνι πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια. Ένα άλλο στοιχείο προς εξέταση, είναι η ίδια η ομάδα του. Στο Giro ήταν η πρώτη φορά που είδαμε την Sky να μην κυριαρχεί. Στις ανηφόρες τερματισμού ο Φρουμ έμενε πολύ γρήγορα με έναν βοηθό, μη μπορώντας έτσι να ελέγξει τον ρυθμό, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο στο ετάπ της Μπαρντονέκια, με την επίθεση στο Φινέστρε, πήρε αξιόλογη βοήθεια από τους συναθλητές του, σε ένα σημείο όμως όπου η εξέλιξη του ετάπ κρίθηκε πολύ νωρίς. Θα μου πείτε - και θα έχετε δίκιο - ότι το Tour είναι το Tour και εδώ η Sky φέρνει μαζί της τους καλύτερους. Καμία αντίρρηση, απλά έπρεπε να το αναφέρω. Όπως θα πρέπει να αναφέρω και τη διαχείριση από τους Μπρέιλσφορντ και Πορτάλ των φιλοδοξιών του Τόμας. Ο Ουαλός δεν έχει σταματήσει - είτε πριν, είτε μετά την αθώωση του Φρουμ - να μιλάει για συναρχηγία.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό μέσα στην Sky, ιδίως μετά τα περσινά τερτίπια του Μίκελ Λάντα. Τέλος, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο Φρουμ, είναι το γεγονός, ότι ο ίδιος και η ομάδα του - λόγω των όσων προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες και κυρίως τις τελευταίες μέρες - θα αντιμετωπιστούν από όλους τους υπόλοιπους, όχι ως αντίπαλοι, αλλά ως "εχθροί". Στην πρώτη στραβή, δεν θα υπάρξει κανένα fair play, ακόμα και αν ο αρχηγός της Sky φοράει την κίτρινη φανέλα. Θα κοιτάξουν όλοι - μηδενός εξαιρουμένου - να εκμεταλλευτούν κάθε αδυναμία ή ατυχία του στο δρόμο. Και βέβαια, ο Φρουμ θα πρέπει να ατσαλωθεί ψυχολογικά, για να αντιμετωπίσει τις όποιες αντιδράσεις των Γάλλων θεατών που θα βρεθούν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τα ετάπ. Εύχομαι να μην ξεπεραστούν τα όρια, γιατί κάτι τέτοιο θα κάνει κακό κυρίως στο άθλημα, αλλά - δυστυχώς - όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Καταλήγοντας, ο Φρουμ και η Sky κρατάνε για μια ακόμα χρονιά στα χέρια τους το κλειδί της νίκης πριν την εκκίνηση. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε αν θα το διατηρήσουν στην κατοχή τους μέχρι το Παρίσι.

3. ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΦΑΝΕΛΑΣ

Tour de France, fight for yellow!

Μίκελ Λάντα, Νάιρο Κιντάνα, Αλεχάνδρο Βαλβέρδε & Εουσέμπιο Ουνθουέ.

- Η MOVISTAR: Ξεκινάμε με την ισπανική ομάδα, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως το αντίπαλο δέος της Sky στη φετινή διοργάνωση. Με μια εξαιρετική σύνθεση και βέβαια το περίφημο "tridente", την τριάδα δηλαδή των θεωρητικών αρχηγών, ο Ουνθουέ φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Sky, κατακτώντας το όγδοο Tour της καριέρας του και το πρώτο μετά το 2006 και τον Όσκαρ Περέιρο. Ο μάνατζερ της Movistar αποφάσισε να τα παίξει όλα σε μια ζαριά, ή για να είμαι ακριβής, σε μια τριπλή ζαριά. Αδιαφορώντας πλήρως για το Giro, κράτησε όλα του τα "όπλα" για τη Γαλλία, εκεί όπου η ομάδα του θα παρουσιαστεί πανίσχυρη. Ο Κιντάνα, μετά την παταγώδη περσινή αποτυχία για την κατάκτηση του "double", αλλά και τη μάχη δηλώσεων με τον Ουνθουέ, φέτος προετοιμάστηκε αποκλειστικά για το Tour. Το ίδιο και ο Λάντα, που αρχικά υποτίθεται ότι θα πήγαινε στην Ιταλία, αλλά και ο Βαλβέρδε. Είναι φανερό ότι ο Ουνθουέ θέλησε να εκμεταλλευτεί την κούραση του Φρουμ από το Giro, για να παρατάξει απέναντί του μια τελείως ξεκούραστη και φρέσκια ομάδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι για τον ιστορικό μάνατζερ της Movistar, το φετινό Tour, "μεταφράζεται" ως ή τώρα ή ποτέ. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί ο Ισπανός μάνατζερ τους τρεις αρχηγούς του. Από τη μία, υπάρχει το κλασικό "ο αγώνας θα βάλει τον καθένα στη θέση του", από την άλλη υπάρχει και η πιο λογική προσέγγιση, που λέει ότι ο Κιντάνα θα είναι ο αρχηγός, ο Λάντα θα έχει κάποια ελευθερία κινήσεων και ο Βαλβέρδε θα είναι εκεί για να διατηρήσει την ισορροπία.

Να το πούμε διαφορετικά: ο "Μπάλα" δεν μπορεί να κερδίσει το Tour, θα είναι όμως ένας υπερπολύτιμος βοηθός για τον Κολομβιανό, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει στο παρελθόν. Ο Βάσκος είναι επίσης σίγουρο ότι "διαπραγματεύτηκε" την απουσία του από το Giro, με τα γαλόνια της συναρχηγίας, αλλά γνωρίζει ότι αν χάσει χρόνο σε κάποιο ετάπ και μαζί τις ελπίδες του, θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για τον αρχηγό του. Τέλος, ο Νάιρο, έχει πάρει από πέρυσι διαβεβαιώσεις για το ότι αυτός θα είναι ο αρχηγός, η πρώτη επιλογή, αλλά και για αυτόν ισχύει ό,τι και για τον Λάντα: αν μείνει πίσω στη γενική, θα βοηθήσει τον καλύτερα πλασαρισμένο αθλητή της ομάδας. Αυτό που θέλει και εύχεται ο Ουνθουέ, είναι να φτάσουν και οι τρεις στην πρώτη ημέρα ξεκούρασης, ψηλά στη γενική και χωρίς απρόοπτα. Αν το πετύχουν, οι Άλπεις θα γεμίσουν "πυροτεχνήματα". Βέβαια, κάπου εκεί μπορεί να παραμονεύουν και οι παγίδες. Κάποιος να βάλει το "εγώ" του πάνω από την ομάδα και να αρχίσει να κάνει του κεφαλιού του. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ο Βαλβέρδε. Από αυτόν περιμένει ο Ουνθουέ να "κουλαντρίσει" τους άλλους δυο και να διατηρήσει τις ισορροπίες στην ομάδα. Έτσι κι αλλιώς, η συνύπαρξη δυο αρχηγών είναι από μόνη της δύσκολη, φανταστείτε όταν μιλάμε για τρεις.

Η μοναδική φορά τα τελευταία χρόνια που πέτυχε κάτι τέτοιο στο Tour, ήταν το 2008, όταν η CSC-Saxo Bank κατέβηκε στον αγώνα με τρεις επικεφαλής, τον Άντι και τον Φρανκ Σλεκ, καθώς και τον Κάρλος Σάστρε. Το ρεσιτάλ του Μπιάρνε Ρίις στο Αλπ ντ'Ουέζ, μπορεί να αφαίρεσε την κίτρινη φανέλα από τον ένα αρχηγό (Φρανκ Σλεκ), όμως την έδωσε στον έτερο, τον Σάστρε και παράλληλα εξασφάλισε την τελική πρώτη θέση στο Παρίσι. Ο Ουνθουέ έχει ακόμα μεγαλύτερη πείρα από τον Δανό ομόλογό του, είναι γνωστός όμως για τις συντηρητικές του επιλογές στην τακτική. Ίσως φέτος να μας δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, αν όμως θέλει πράγματι να ανεβάσει αθλητή του στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και δεν αρκεστεί στις άλλες δυο θέσεις ή στην ομαδική κατάταξη, τότε είναι υποχρεωμένος να παίξει επίθεση. Και αυτό, γιατί τόσο ο Κιντάνα όσο και ο Λάντα, ξεκινούν με ένα μεγάλο χάντικαπ απέναντι σε Φρουμ και Πορτ (και Ντιμουλάν αν ο Ολλανδός αντέξει μέχρι το τέλος): μπορεί να μη χάσουν πολύ χρόνο στο ομαδικό, όμως σίγουρα θα έχουν σημαντικές απώλειες στο ατομικό χρονόμετρο. Για να είναι μέσα στη διεκδίκηση της κίτρινης φανέλας, θα πρέπει να φτάσουν στο εικοστό ετάπ με οπωσδήποτε ενάμισι λεπτό πλεονέκτημα απέναντι στους καλούς χρονομετρίστες διεκδικητές. Και αυτό εύκολα γράφεται, αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται. Συνολικά πάντως, η ομάδα είναι πολύ δυνατή, άψογα προετοιμασμένη, απόλυτα συγκεντρωμένη στον στόχο της και το "tridente" έχει δείξει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

Tour de France, fight for yellow!

Ρίτσι Πορτ και Κρις Φρουμ στον περσινό Γύρο Γαλλίας (AP Photo/Peter Dejong)

- ΡΙΤΣΙ ΠΟΡΤ (BMC): Συνεχίζουμε με τον μεγάλο άτυχο της περσινής διοργάνωσης, τον Ρίτσι Πορτ και την φοβερή πτώση που είχε στο 9ο ετάπ, στην κατηφόρα του Μον ντι Σατ, με αποτέλεσμα την πρόωρη εγκατάλειψη, ενώ βρισκόταν στην πέμπτη θέση της γενικής, στα 39" από τον Κρις Φρουμ. Ο Αυστραλός, στα 33 του χρόνια, γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι δεν του απομένουν πολλές ευκαιρίες για να κερδίσει το Tour. Από το 2016 που άφησε την Sky και τα γαλόνια του υπαρχηγού για να πάει στην BMC και να γίνει πλέον αυτός ο αρχηγός, δεν έχει τρέξει παρά μόνο τον Γύρο Γαλλίας (από τους μεγάλους γύρους). Την πρώτη του χρονιά τερμάτισε πέμπτος στη γενική, πέρυσι όπως είπαμε εγκατέλειψε και φέτος επιστρέφει για μια τρίτη προσπάθεια. Αυτή τη φορά δεν μοιράζεται τα γαλόνια με κανέναν άλλο, αφού ο Βαν Γκάρντερεν έχει τεθεί 100% στις υπηρεσίες του, ως βοηθός "πολυτελείας". Ο Πορτ έχει σχεδιάσει όλη του τη σεζόν με απώτερο στόχο την κίτρινη φανέλα και έχει δείξει και αυτός ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

Ήταν τρίτος στον Γύρο της Ρομανδίας και πρώτος στο τελευταίο μεγάλο τεστ πριν το Tour, τον Γύρο της Ελβετίας, όπου μαζί με την ομάδα του κέρδισαν και το ομαδικό χρονόμετρο. Τα χαρακτηριστικά του τον κατατάσσουν οπωσδήποτε ανάμεσα στους διεκδικητές της κίτρινης φανέλας, ενώ είναι από τους λίγους αρχηγούς που γνωρίζει ότι δε θα έχει - εκτός απροόπτου - απώλειες από την Sky στο ομαδικό χρονόμετρο, αντίθετα, ίσως καταλήξει και με κάποιο μικρό χρονικό κέρδος. Ανεβαίνει καλά, είναι εξίσου καλός και στο χρονόμετρο, γνωρίζει τον μεγάλο του αντίπαλο όσο κανένας άλλος και έχει στη διάθεσή του μια καλή και ισορροπημένη ομάδα, η οποία όμως έχει δείξει πως υστερεί σε τακτική προσέγγιση στη διάρκεια του αγώνα. Πλαισιωμένος από τους Γκέρανς, Καρούζο, Βαν Γκάρντερεν και Βαν Άβερματ, ο Πορτ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Μπορεί να ανέβει στο βάθρο, ακόμα και στο ψηλότερο σκαλί, αρκεί να αποφύγει τις "κακοτοπιές" και εκείνη την καταραμένη "κακή μέρα" που τον κυνηγάει σχεδόν σε όλη του την καριέρα.

- ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟ ΝΙΜΠΑΛΙ (BAHRAIN): Σειρά έχει ο "καρχαρίας της Μεσίνα", ένας ακόμα 33άρης διεκδικητής της κίτρινης φανέλας και ο μοναδικός εν ενεργεία ποδηλάτης πέρα από τον Κρις Φρουμ που ξέρει τί είναι να κερδίζεις το Tour de France. Ο Νίμπαλι επέλεξε και αυτός να αφήσει το Giro, ώστε να είναι ξεκούραστος και απόλυτα συγκεντρωμένος στον Γύρο Γαλλίας, σε μια από τις τελευταίες του προσπάθειες να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2014. Νωρίς στη σεζόν κέρδισε το Μιλάνο-Σαν Ρέμο, ενώ στο Dauphine ήταν 24ος, 21 λεπτά πίσω από τον Τόμας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε πάει εκεί καθαρά για προετοιμασία και τον πιστεύουμε, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι φέτος στην ομάδα υπάρχει ο σπρίντερ Κολμπρέλι, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός δεν θα έχει την ομάδα του 100% αφοσιωμένη σε αυτόν, αφού θα ψάξει νίκες και σε μαζικά σπριντ. Πάντως η φετινή Bahrain Merida παρουσιάζεται εξαιρετικά δυνατή με τους αδερφούς Ιθαγκίρε, τον Ποτσοβίβο και τον 40χρονο πλέον Πελιτσότι, που επανέρχεται στο Tour μετά από 9 ολόκληρα χρόνια. Ο Νίμπαλι πρέπει να κερδίσει χρόνο στα βουνά, χρειάζεται τουλάχιστον ένα λεπτό πριν το τελευταίο χρονόμετρο αν θέλει να έχει ελπίδες για την πρώτη θέση. Είναι έμπειρος, ψύχραιμος και ένας από τους ελάχιστους στο πελοτόν που δεν καταλαβαίνει από mind games.

Tour de France, fight for yellow!

Ριγκομπέρτο Ουράν και Ρομέν Μπαρντέ στις Άλπεις στο περσινό Tour (AP Photo/Peter Dejong)

- ΡΙΓΚΟΜΠΕΡΤΟ ΟΥΡΑΝ (EF DRAPAC): Εδώ έχουμε τον δεύτερο του περσινού Tour, μόλις 54" πίσω από τον Φρουμ στη γενική. Ο Κολομβιανός ξαναβρήκε πέρυσι τον καλό του εαυτό και τελείως αθόρυβα αλλά και αποτελεσματικά, πήρε το καλύτερο πλασάρισμα της καριέρας του στον Γύρο Γαλλίας. Στα 31 του χρόνια βρίσκεται στην πλήρη του αγωνιστική ωριμότητα, ανεβαίνει πολύ καλά, είναι αρκετά καλός στο χρονόμετρο (πέρυσι στα 22.5 χλμ της Μασσαλίας έχασε μόλις 25" από τον Φρουμ), οπότε το μοναδικό ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι αν έχει τη διάθεση να ρισκάρει για να πετύχει το κάτι παραπάνω, που θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε πολύ σοβαρό διεκδικητή. Πέρυσι περιορίστηκε στο να ακολουθεί τις ρόδες των άλλων φαβορί, ήταν φανερό ότι δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει τη δεύτερη θέση. Φέτος, αφού πλέον κατάφερε και συμπλήρωσε στο παλμαρέ του το βάθρο του Tour, είναι άραγε έτοιμος για την κορυφή; Η ομάδα που τον συνοδεύει (EF Drapac) είναι καλή, αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό, όμως ο ίδιος στηρίζεται περισσότερο στις δικές του δυνάμεις στα βουνά. Είναι σοβαρός, αθόρυβος, ψύχραιμος, έμπειρος, καλά προετοιμασμένος και ξεκούραστος, έδειξε στη Σλοβενία ότι η αγωνιστική του κατάσταση είναι καλή. Θα πρέπει να περιορίσει τις απώλειες στο ομαδικό χρονόμετρο και να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί στις ανηφόρες για να κερδίσει χρόνο.

- ΡΟΜΕΝ ΜΠΑΡΝΤΕ (AG2R): Ολοκληρώνουμε την παρουσίαση των διεκδικητών της κίτρινης φανέλας με τον Ρομέν Μπαρντέ, τον 27χρονο Γάλλο που πέρυσι ήρθε τρίτος και πρόπερσι δεύτερος. Η πρώτη σκέψη ήταν να μην τον προσθέσω σε αυτή τη μικρή λίστα όσων θα διεκδικήσουν την κίτρινη φανέλα από τον Φρουμ, αλλά οι παρουσίες του στο βάθρο και η επιθετική φιλοσοφία τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας του, με έπεισαν τελικά να το κάνω. Ο Μπαρντέ μπορεί να είναι από τους καλύτερους ανηφορίστες και κατηφορίστες, όμως έχει μπροστά του δυο πολύ μεγάλα εμπόδια που ενδέχεται να αποδειχτούν ανυπέρβλητα. Φυσικά αναφέρομαι στα δυο χρονόμετρα. Εκεί ο ίδιος και η ομάδα του θα έχουν μεγάλες απώλειες, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τρία λεπτά (συνολικά και στα δυο) και ακόμα και έτσι να αποδειχθούμε "φιλόδοξοι". Κάτι που σημαίνει ότι το μοναδικό στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Μπαρντέ είναι τα βουνά και το "δόγμα", επίθεση, επίθεση, επίθεση! Πέρυσι ήταν καλύτερος σε αυτό το τερέν από τον Φρουμ, αλλά οι χρονικές διαφορές που πήρε από τον Βρετανό ήταν μικρές. Η ομάδα που τον πλαισιώνει είναι και πάλι δυνατή και αξιόπιστη, με τους Λατούρ, Βιγερμόζ και Φρανκ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανηφόρες. Ο αρχηγός πάντως άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Dauphine, όπου τερμάτισε τρίτος στη γενική και έδειξε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι και αυτός φτάνει ξεκούραστος και φρέσκος στο Tour.

4. ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ TOUR

Tour de France, fight for yellow!

Κρις Φρουμ και Τομ Ντιμουλάν στο τελευταίο ετάπ του φετινού Giro d'Italia (AP Photo/Gregorio Borgia)

Περνάμε τώρα στην τρίτη ενότητα με τα αουτσάιντερ, αθλητές δηλαδή που περισσότερο θα παλέψουν για μια θέση στο βάθρο, παρά για την κίτρινη φανέλα. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση να δούμε κάποιον ή κάποιους από αυτούς να πρωταγωνιστούν στη μάχη για τη γενική, σίγουρα όμως βρίσκονται ένα σκαλοπάτι κάτω από όλους όσους προαναφέραμε.

- ΤΟΜ ΝΤΙΜΟΥΛΑΝ (SUNWEB): Ξεκινάμε με έναν αθλητή, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται όχι μόνο στην κατηγορία των διεκδικητών, αλλά και ισάξιο φαβορί δίπλα στον Φρουμ, αν δεν είχε τρέξει το Giro. Θα μου πείτε, μα και ο Φρουμ έτρεξε το Giro, θα σας απαντήσω σύμφωνοι, αλλά άλλο ο Βρετανός και άλλο ο Ολλανδός. Και το λέω αυτό γιατί δεν έχουμε ικανό δείγμα γραφής για τον Ντιμουλάν σε προσπάθεια δυο συνεχόμενων μεγάλων γύρων, εκτός από το 2016, όταν έτρεξε Giro και Tour, εγκαταλείποντας όμως και τους δυο αγώνες. Ο "Major Tom" λέει ότι ξεκουράστηκε πολύ μετά την Ιταλία, ότι νιώθει φρέσκος και έτοιμος για την πρόκληση του Tour, όμως όλα αυτά μένει να αποδειχτούν στην πράξη. Ο Ντιμουλάν δεν θα χάσει χρόνο στο ομαδικό χρονόμετρο (η Sunweb είναι από τα φαβορί για να κερδίσει το 3ο ετάπ) και μπορεί να ρίξει χρόνο (και μάλιστα πολύ) σε όλους ανεξαιρέτως τους υπόλοιπους διεκδικητές, συμπεριλαμβανομένου και του Φρουμ, στο ατομικό. Το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα κάνει στις Άλπεις και στα Πυρηναία. Αν βγει αλώβητος από εκεί, όλα είναι πιθανά, ακόμα και η κίτρινη φανέλα. Όμως η λογική λέει ότι την τρίτη εβδομάδα δεν θα αντέξει. Έχει μαζί του μια πολύ καλή ομάδα (Τεν Νταμ, Μάθιους, Γκέσκε, Χάγκα), όμως στάθηκε άτυχος αφού έχασε ίσως τον σημαντικότερο βοηθό του, τον Βίλκο Κέλντερμαν. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό της φετινής διοργάνωσης.

- ΓΚΕΡΕΝΤ ΤΟΜΑΣ (SKY): Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια τελείως ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Ουαλός προετοιμάστηκε όλη τη σεζόν ως το εναλλακτικό πλάνο της Sky, στην περίπτωση που ο Φρουμ δεν θα κατάφερνε να πάρει μέρος στο Tour. Ο ίδιος με συχνές δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως θεωρεί τον εαυτό του συναρχηγό του αρχηγού και επέμεινε σε αυτή τη θέση ακόμα και μετά την αθώωση του Βρετανού. Έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, τόσο με τη νίκη του στο Dauphine όσο και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Βρετανίας στο χρονόμετρο. Είναι ένα από τα μεγάλα "όπλα" του Φρουμ, το θέμα είναι τί θα γίνει αν φτάσει η κρίσιμη στιγμή του διαχωρισμού των ρόλων. Ο "G" πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει δυνάμεις την πρώτη εβδομάδα και πως όλα θα ξεκαθαρίσουν στις Άλπεις. Σε οποιαδήποτε αναποδιά του Φρουμ, πρόκειται για ένα αξιόπιστο plan B, αλλά ίσως αποτελέσει και έναν πονοκέφαλο για τον Πορτάλ, ανάλογα του πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας.

- ΑΝΤΑΜ ΓΕΙΤΣ (MITCHELTON): Σειρά έχει ο έτερος των διδύμων της Mitchelton Scott. Ο Σάιμον εντυπωσίασε φέτος στον Γύρο Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι κατέρρευσε την τελευταία εβδομάδα και τώρα η σκυτάλη περνάει στον Άνταμ, ο οποίος σίγουρα θα πήρε το μάθημά του από το πάθημα του αδερφού του. Η ομάδα είναι αποκλειστικά χτισμένη γύρω του, γι' αυτό αποκλείστηκε και ο Κάλεμπ Γιούαν. Μπορούν να κάνουν καλό ομαδικό χρονόμετρο, αλλά ο Άνταμ θα έχει πρόβλημα στο ατομικό, όπου θα χάσει πολύ χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι αν θέλει να ανέβει στο βάθρο, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στα βουνά. Είναι πολύ καλός ανηφορίστας και σίγουρα θα βρει τερέν για να κάνει τα δικά του. Ήταν δεύτερος στο Dauphine, όπου νίκησε στο τελευταίο ετάπ, κερδίζοντας και 19" από τον Τόμας. Αν δεν παρασυρθεί την πρώτη εβδομάδα, όπως ο Σάιμον στο Giro, ξεπεράσει ανώδυνα το παβέ και μοιράσει έξυπνα τις δυνάμεις του, τότε έχει τις ελπίδες του για μια καλή θέση στη δεκάδα, γιατί όχι και στο βάθρο.

- ΠΡΙΜΟΣ ΡΟΓΚΛΙΤΣ (LOTTO JUMBO): Ο Σλοβένος, αν και 28 ετών, φέτος θα τρέξει μόλις τον τρίτο μεγάλο γύρο της καριέρας του (πέρυσι ήταν 38ος στο Tour, κερδίζοντας και ένα ετάπ στις Άλπεις). Η ομάδα του (LottoNL Jumbo) είναι χτισμένη τόσο για τα σπριντ με τον Γκρούνεβεγκεν, όσο και για τη γενική με αρχηγό τον Κράισβαϊκ και υπαρχηγό τον ίδιο. Το θέμα όμως είναι ότι ο Ρόγκλιτς ζει φέτος τη χρονιά της απόλυτης καταξίωσής του, ένας ποδηλάτης πολύ καλός στα βουνά και εντυπωσιακός στο χρονόμετρο. Φέτος έχει κερδίσει τον γύρο της Χώρας των Βάσκων (μαζί με το χρονόμετρο), τον γύρο της Ρομανδίας και τον γύρο της Σλοβενίας (μαζί με ένα ετάπ συν το χρονόμετρο). Βρίσκεται σε φοβερή κατάσταση και αν τελικά μέσα στον αγώνα πάρει τα γαλόνια του αρχηγού, μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα.

- ΙΛΝΟΥΡ ΖΑΚΑΡΙΝ (KATUSHA): Ένας ακόμα 28άρης στη λίστα, που πέρυσι πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά του με την πέμπτη θέση στο Giro και την τρίτη στη Vuelta. Ο φετινός θα είναι μόλις ο δεύτερος Γύρος Γαλλίας της καριέρας του (25ος το 2016). Ανεβαίνει καλά, είναι αξιοπρεπής στα χρονόμετρα, αλλά και αυτός έχει μοιρασμένη την Katusha και τις φιλοδοξίες της, λόγω της παρουσίας του Κίτελ στα σπριντ. Είχε μια αθόρυβη σεζόν, ήταν δέκατος στο Dauphine και αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερωτηματικό. Θα έχει τη βοήθεια του Κισερλόφσκι, αλλά έτσι κι αλλιώς η τακτική του είναι να ακολουθεί τις σημαντικές ρόδες.

- ΝΤΑΝ ΜΑΡΤΙΝ (UAE): Κοντά στα 32 του πλέον, ο "τρελός" Ιρλανδός θα τρέξει φέτος το έκτο του Tour, με καλύτερη θέση την περσινή έκτη. Στην πρώτη του χρονιά με τα χρώματα των Εμιράτων, ο Μάρτιν θα προσπαθήσει να μπει στην πεντάδα, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αφού η ομάδα του είναι και αυτή "μοιρασμένη" στα δυο, λόγω της παρουσίας του Κρίστοφ στα σπριντ. Θα έχει βοήθεια στα βουνά κυρίως από τους Ντούρασεκ και Αταπούμα, το σίγουρο πάντως είναι ότι θα προσφέρει θέαμα στα βουνά, με το αναρχικό και πολλές φορές επιπόλαιο στιλ του. Θα ψάξει σίγουρα νίκη στο ετάπ, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να διεκδικήσει την πουά φανέλα.

- ΓΙΑΚΟΜΠ ΦΟΥΓΚΛΣΑΝΓΚ (ASTANA): Ο Δανός, στα 33 του πλέον, επανέρχεται στο Tour, μετά την περσινή του εγκατάλειψη, για να προσπαθήσει την είσοδό του στην πρώτη πεντάδα. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ήταν τέταρτος στον γύρο της Ρομανδίας (κέρδισε και ένα ετάπ) και δεύτερος στον γύρο της Ελβετίας, όπου έχασε τη νίκη λόγω του καταστροφικού ομαδικού χρονομέτρου της Astana. Εκεί πρέπει να ρίξουν την προσοχή τους, αφού αν επαναλάβουν ανάλογη εμφάνιση στο τρίτο ετάπ, ο Φούγκλσανγκ θα χάσει κάθε ελπίδα για κάτι καλό στη γενική. Το μεγάλο του πρόβλημα θα είναι η βοήθεια στα βουνά, αφού η ομάδα αποτελείται από ποδηλάτες που ψάχνουν νίκες στα ετάπ (Σάντσεθ, Βάλγκρεν, Φράιλε).

5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ TOUR DE FRANCE 2017

Tour de France, fight for yellow!

Το περσινό βάθρο των νικητών. Από αριστερά, Ουράν (δεύτερος), Φρουμ (πρώτος) και Μπαρντέ (τρίτος) (Franck Faugere, Pool via AP)

- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ)

01. Chris Froome (Sky) 86:20:55

02. Rigoberto Uran (Cannondale) +0:54

03. Romain Bardet (Ag2r) +2:20

04. Mikel Landa (Sky) +2:21

05. Fabio Aru (Astana) +3:05

06. Dan Martin (Quick Step) +4:42

07. Simon Yates (Orica-Scott) +6:14

08. Louis Meintjes (UAE) +8:20

09. Alberto Contador (Trek Segafredo) +8:49

10. Warren Barguil (Sunweb) +9:25

- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΤΩΝ (ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ) : Michael Matthews (Sunweb) 370

- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΝΩΝ (ΠΟΥΑ ΦΑΝΕΛΑ) : Warren Barguil (Sunweb) 169

- ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ (ΛΕΥΚΗ ΦΑΝΕΛΑ) : Simon Yates (Orica-Scott) 86:27:09

- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ: Sky 259:21:06

6. 2018 TOUR DE FRANCE – ΤΑ 21 ΕΤΑΠ

Tour de France, fight for yellow!

01. 07/7 NOIRMOUTIER EN L'ILE - FONTENAY LE COMTE 201 km Επίπεδο
02. 08/7 MOUILLERON SAINT GERMAIN - LA ROCHE SUR YON 182.5 km Επίπεδο
03. 09/7 CHOLET - CHOLET 35.5 km Ομαδικό χρονόμετρο
04. 10/7 LA BAULE - SARZEAU 195 km Επίπεδο
05. 11/7 LORIENT - QUIMPER 204.5 km Μέσης δυσκολίας
06. 12/7 BREST - MUR DE BRETAGNE GUERLEDAN 181 km Μέσης δυσκολίας
07. 13/7 FOUGERES - CHARTRES 231 km Επίπεδο
08. 14/7 DREUX - AMIENS METROPOLE 181 km Επίπεδο
09. 15/7 ARRAS CITADELLE - ROUBAIX 156.5 km Επίπεδο - Παβέ
16/7 ANNECY - ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ
10. 17/7 ANNECY - LE GRAN BORNAND 158.5 km Βουνά
11. 18/7 ALBERTVILLE - LA ROSIERE ESPACE SAN BERNARDO 108.5 km Βουνά (τερματισμός σε ανηφόρα)
12. 19/7 BOURG SAINT MAURICE LES ARCS - ALPE D'HUEZ 175.5 km Βουνά (τερματισμός σε ανηφόρα)
13. 20/7 BOURG D'OISANS - VALENCE 169.5 km Επίπεδο
14. 21/7 SAINT PAUL TROIS CHATEAUX - MENDE 188 km Μέσης δυσκολίας
15. 22/7 MILLAU - CARCASSONNE 181.5 km Μέσης δυσκολίας
23/7 CARCASSONNE - ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ
16. 24/7 CARCASSONNE - BAGNERES DE LUCHON 218 km Βουνά
17. 25/7 BAGNERES DE LUCHON - SAINT LARY SOULAN 65 km Βουνά (τερματισμός σε ανηφόρα)
18. 26/7 TRIE SUR BAISE - PAU 171 km Επίπεδο
19. 27/7 LOURDES - LARUNS 200.5 km Βουνά
20. 28/7 SAINT PEE SUR NIVELLE - ESPELETTE 31 km Ατομικό χρονόμετρο
21. 29/7 HOUILLES - PARIS CHAMPS ELYSEES 116 km Επίπεδο

7. ΟΙ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΓΥΡΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ

Tour de France, fight for yellow!

Το πελοτόν στα Ηλύσια Πεδία (AP Photo/Christophe Ena)

Η οργανωτική επιτροπή του Γύρου της Γαλλίας έχει προσκαλέσει 22 ομάδες για να συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα. Θα είναι παρούσες και οι 18 επαγγελματικές ομάδες του UCI World Tour, ενώ την 22άδα συμπληρώνουν 4 Professional Continental Teams (Cofidis, Direct Energie, Fortuneo Samsic & Wanty Groupe Gobert). Η κάθε ομάδα αποτελείται από 8 αθλητές, άρα στην εκκίνηση του αγώνα θα βρεθούν 176 ποδηλάτες. Τη μερίδα του λέοντος στις συμμετοχές έχουν η Γαλλία (5 ομάδες), οι ΗΠΑ (3 ομάδες) και το Βέλγιο (3 ομάδες). Ακολουθεί η Γερμανία με 2 και τέλος, το Καζακστάν, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Νότια Αφρική, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μονή εκπροσώπηση. Αναλυτικά οι 22 ομάδες (με αστερίσκο οι Professional Continental):

01. Ag2r - La Mondiale (Γαλλία)

02. Astana (Καζακστάν)

03. Bahrain - Merida (Μπαχρέιν)

04. BMC Racing Team (ΗΠΑ)

05. Bora - Hansgrohe (Γερμανία)

06. Cofidis (Γαλλία) *

07. Direct Energie (Γαλλία) *

08. Dimension Data (Νότια Αφρική)

09. EF Education First - Drapac (ΗΠΑ)

10. Fortuneo Samsic (Γαλλία) *

11. Groupama - FDJ (Γαλλία)

12. Katusha Alpecin (Ελβετία)

13. LottoNL - Jumbo (Ολλανδία)

14. Lotto Soudal (Βέλγιο)

15. Movistar (Ισπανία)

16. Mitchelton - Scott (Αυστραλία)

17. Quick Step Floors (Βέλγιο)

18. Team Sky (Μεγάλη Βρετανία)

19. Team Sunweb (Γερμανία)

20. Trek Segafredo (ΗΠΑ)

21. UAE Team Emirates (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

22. Wanty - Groupe Gobert (Βέλγιο) *

8. ΟΙ 4 ΦΑΝΕΛΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Tour de France, fight for yellow!

Οι νικητές στις τέσσερις σημαντικότερες κατατάξεις και βαθμολογίες του περσινού Γύρου Γαλλίας. Από αριστερά, Γουόρεν Μπαργκίλ (βουνά), Σάιμον Γέιτς (καλύτερος νέος αθλητής), Κρις Φρουμ (γενική) και Μάικλ Μάθιους (πόντοι) (AP Photo/Christophe Ena)

- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ)

Πρόκειται φυσικά για τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κίτρινη φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του Γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής.

Η φανέλα είναι κίτρινη γιατί οι σελίδες του αθλητικού γαλλικού περιοδικού "L’Auto" (προγόνου της "L’Equipe"), ο διευθυντής του οποίου, Ανρί Ντεγκράνζ, είχε την ιδέα για την διοργάνωση του πρώτου Tour de France το 1903, ήταν επίσης κίτρινου χρώματος. Η κίτρινη φανέλα πρωτοφορέθηκε στον Γύρο του 1919 και το ρεκόρ κατακτήσεων μοιράζονται τέσσερις ποδηλάτες με 5 νίκες ο καθένας στο ενεργητικό του. Πρόκειται για τον Γάλλο Ζακ Ανκετίλ (1957, 1961, 1962, 1963 & 1964), τον Βέλγο Έντι Μερξ (1969, 1970, 1971, 1972 & 1974), τον Γάλλο Μπερνάρ Ινό (1978, 1979, 1981, 1982 & 1985) και τον Ισπανό Μιγκέλ Ιντουράιν (1991, 1992, 1993, 1994 & 1995).

- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΤΩΝ (ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ)

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας (ένα σε κάθε ετάπ) και στον τερματισμό. Οι διοργανωτές άλλαξαν από το 2015 τους βαθμούς, δίνοντας μεγαλύτερο πλεονέκτημα στους νικητές των επίπεδων ετάπ και αφαιρώντας το παράλληλα από τους αθλητές που διακρίνονται σε τερέν μέσης δυσκολίας, όπως για παράδειγμα ο Πέτερ Σάγκαν. Στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας βαθμολογούνται οι 15 πρώτοι (20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 & 1 βαθμοί αντίστοιχα). Στον τερματισμό βαθμολογούνται επίσης οι 15 πρώτοι, αλλά τα 21 ετάπ είναι χωρισμένα σε 4 κατηγορίες, οι οποίες δίνουν διαφορετική βαθμολογία. Έτσι, στα χρονόμετρα και στα ετάπ βουνών, η βαθμολογία είναι ίδια με εκείνη των ενδιάμεσων σπριντ ευθείας, δηλαδή 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 & 1 βαθμοί.

Στα ετάπ μέσης δυσκολίας οι 15 πρώτοι βαθμολογούνται ως εξής: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4 & 3. Τέλος, στα επίπεδα ετάπ οι βαθμοί στους 15 πρώτους έχουν ως εξής: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 & 2. Οι διοργανωτές, όπως παρατηρούμε στην κατηγορία των επίπεδων ετάπ, πριμοδοτούν με 50 βαθμούς τη νίκη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους ικανοποίησε η "ισορροπία" που υπήρχε μέχρι το 2014 στις 4 διαφορετικές κατηγορίες και γίνεται φανερό πως προτιμούν να πάρει την πράσινη φανέλα ένας αθλητής που θα κερδίσει για παράδειγμα τρία ή τέσσερα σπριντ, παρά ένας άλλος που θα παίρνει υψηλά πλασαρίσματα σε όλο τον αγώνα, όπως είναι η περίπτωση του Σάγκαν. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία. Η πράσινη φανέλα πρωτοφορέθηκε στον Γύρο του 1953 και ο Γερμανός Έρικ Τσάμπελ έχει το ρεκόρ με 6 κερδισμένες βαθμολογίες πόντων στη διάρκεια της καριέρας του.

- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ (ΠΟΥΑ ΦΑΝΕΛΑ)

Για να βγει ο "βασιλιάς των βουνών" υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε πέντε τέτοιες κατηγορίες. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, έχουμε τα βουνά της τέταρτης κατηγορίας, αυτά της τρίτης, της δεύτερης, της πρώτης και τέλος τα εκτός κατηγορίας. Στον φετινό Γύρο Γαλλίας υπάρχουν συνολικά 53 σπριντ ανάβασης, τα οποία μοιράζονται ως εξής: 9 ανηφόρες HC (εκτός κατηγορίας), 10 ανηφόρες 1ης κατηγορίας, 7 ανηφόρες 2ης κατηγορίας, 9 ανηφόρες 3ης κατηγορίας και 18 ανηφόρες 4ης κατηγορίας.

Στα σπριντ ανάβασης εκτός κατηγορίας (HC) βαθμολογούνται οι 8 πρώτοι αθλητές (20, 15, 12, 10, 8, 6, 4 & 2). Στα σπριντ ανάβασης πρώτης κατηγορίας βαθμολογούνται οι 6 πρώτοι (10, 8, 6, 4, 2, & 1). Σε αυτά της δεύτερης κατηγορίας οι 4 πρώτοι (5, 3, 2 & 1), της τρίτης κατηγορίας οι 2 πρώτοι (2 & 1), ενώ σε αυτά της τέταρτης κατηγορίας μόνο ο πρώτος (1). Οι πόντοι διπλασιάζονται στην τελευταία κορυφή κάθε ενός από τα τρία ετάπ των Πυρηναίων, δηλαδή στο Col du Portillon (16ο ετάπ), στο Col du Portet (17ο ετάπ) και στο Col 'Aubisque (19ο ετάπ). Και εδώ, όποιος στο τέλος του Tour έχει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει το "maillot a pois rouges" και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος αναβάτης της διοργάνωσης. Η πουά φανέλα πρωτοφορέθηκε το 1975 και ο Γάλλος Ρισάρ Βιράνκ κατέχει το ρεκόρ στη συγκεκριμένη βαθμολογία με επτά νίκες.

- ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΕΟΥ ΑΘΛΗΤΗ (ΛΕΥΚΗ ΦΑΝΕΛΑ)

Πρόκειται για τη γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της μόνο τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 25 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο Γύρος (δηλαδή γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993). Όπως και στην κατάταξη της κίτρινης φανέλας, έτσι και εδώ, στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη κατάταξη, με τον καλύτερο νέο αθλητή, αυτόν δηλαδή που έχει τον μικρότερο χρόνο, να φοράει τη λευκή φανέλα. Την τελευταία μέρα του Γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ετάπ είναι και ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η λευκή φανέλα πρωτοφορέθηκε το 1975 (εκτός από τις διοργανώσεις 1989-1999). Δυο είναι οι ποδηλάτες που την έχουν κερδίσει περισσότερες φορές, από τρεις ο καθένας τους. Ο Γερμανός Γιάν Ούλριχ (1996, 1997 & 1998) και ο Λουξεμβούργιος Άντι Σλεκ (2008, 2009 & 2010). Στο παρελθόν την έχουν κερδίσει μεγάλα ονόματα στο ξεκίνημα της καριέρας τους, όπως ο Λοράν Φινιόν (Γαλλία, 1983), ο Γκρεγκ Λεμόντ (ΗΠΑ, 1984) και ο Μάρκο Παντάνι (Ιταλία, 1994 & 1995). Στα τελευταία χρόνια την έχουν κερδίσει και δυο από τους λεγόμενους "Fantastic Four" (ο Αλμπέρτο Κονταδόρ το 2007 και ο Νάιρο Κιντάνα το 2013 και το 2015). Οι δυο τελευταίοι νικητές ήταν τα αδέρφια Γέιτς, ο Άνταμ το 2016 και ο Σάιμον το 2017.

Υπάρχουν ακόμα μια κατάταξη και μια κατηγορία μικρότερης σημασίας και είναι:

- Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ. Αυτή η κατάταξη βγαίνει προσθέτοντας κάθε μέρα τους χρόνους των τριών καλύτερων αθλητών κάθε ομάδας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλύτερης ομάδας είναι οι αριθμοί των αθλητών της που είναι μαύροι πάνω σε κίτρινο φόντο και όχι σε λευκό όπως όλοι οι άλλοι.

- Ο ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ. Πρόκειται για τους ποδηλάτες που επιχειρούν να αποσπαστούν από το πελοτόν εξαπολύοντας επιθέσεις και διανύοντας δεκάδες δεκάδων χιλιομέτρων είτε μόνοι τους είτε σε μικρά γκρουπ. Ο πρώτος σε αυτή την κατηγορία δε φοράει κάποια ειδική φανέλα. Ξεχωρίζει όμως, επειδή το νούμερό του είναι λευκό σε κόκκινο φόντο αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα που είναι μαύρα σε λευκό φόντο.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Christophe Ena

Την τηλεοπτική κάλυψη του 105ου Tour de France έχει αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το κανάλι του Eurosport (NOVA), το οποίο με καθημερινές συνδέσεις θα σας προσφέρει σε ζωντανή μετάδοση τις προσπάθειες των 176 ποδηλατών στα 21 ετάπ. Στην περιγραφή θα είναι οι Βασίλης Αναστόπουλος και Αντρέας Τριανταφύλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ