LONGREADS

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Η Μπάγερν υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στην "Allianz Arena" για τα ημιτελικά του φετινού Champions League (25/4, 21:45). Ποια είναι τα σχέδια και οι πιθανές ενδεκάδες των Γιούπ Χάινκες και Ζινεντίν Ζιντάν. Διαβάστε στο Sport24.gr την ιστορία των προηγούμενων 24 αναμετρήσεων του πιο κλασικού ευρωπαϊκού ζευγαριού στην ιστορία του θεσμού.

Στην "Allianz Arena" του Μονάχου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Μπάγερν και Ρεάλ Μαδρίτης (25/4, 21:45) στην πρώτη μάχη των ημιτελικών, που θα στείλει τη μια από τις δυο αντίπαλες ομάδες στον μεγάλο τελικό του Κιέβου. Αυτή θα είναι η 25η φορά που οι δυο σύλλογοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ στον επαναληπτικό του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (1/5) θα συμπληρώσουν 26 αναμετρήσεις! Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ συνολικά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (European Cup & Champions League) και η ιστορία των παιχνιδιών ανάμεσα σε Μπάγερν και Ρεάλ είναι γεμάτη από απίστευτη αντιπαλότητα, επικές αντιπαραθέσεις και αντιαθλητικές συμπεριφορές. Το Sport24.grθα παρουσιάσει πρώτα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δυο σύλλογοι λίγες ώρες πριν το πρώτο ματς, μαζί με τα σχέδια των προπονητών τους για τις πιθανές ενδεκάδες και στη συνέχεια θα κάνει μια μικρή αναδρομή στις προηγούμενες 24 αναμετρήσεις ανάμεσα σε Γερμανούς και Ισπανούς με φωτογραφίες, βίντεο, γκολ, θέαμα, ξύλο και τσαμπουκάδες!

Έναν χρόνο μετά το περσινό επεισοδιακό τους ζευγάρωμα στα προημιτελικά, Τεύτονες και Ισπανοί κληρώθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά στην ημιτελική φάση. Φαντάζομαι αρκετοί από εσάς θυμάστε τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί μετά τον επαναληπτικό στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", εκεί όπου η γερμανική ομάδα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (1-2), με αποτέλεσμα να κριθούν όλα στην παράταση. Οι Βαυαροί είχαν πολλά παράπονα από τον Ούγγρο διαιτητή, Βίκτορ Κασάι, ο οποίος κατακύρωσε δυο γκολ-οφσάιντ (αμφότερα του Κριστιάνο) και απέβαλλε (άδικα) τον Βιδάλ, αφήνοντας παράλληλα τον Κασεμίρο στον αγωνιστικό χώρο, παρά τα πολλά και σκληρά φάουλ στα οποία είχε υποπέσει ο Βραζιλιάνος χαφ. Η ουσία είναι ότι οι "μερένγκες" νίκησαν 4-2 και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Κάρντιφ, όπου κατέκτησαν το 12ο τρόπαιό τους απέναντι στη Γιουβέντους. Πάντως η κληρωτίδα φέτος είχε και πάλι κέφια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους "κόκκινους" του Μονάχου να προσπαθήσουν να πάρουν την άτυπη ρεβάνς από τον περσινό αποκλεισμό τους.

Μπάγερν και Ρεάλ είναι τελείως απαλλαγμένες από το οποιοδήποτε άγχος σχετικά με τις εγχώριες υποχρεώσεις τους, για διαφορετικούς βέβαια λόγους η καθεμία. Οι Γερμανοί έχουν ήδη κατακτήσει τον έκτο συνεχόμενο τίτλο τους στην Μπουντεσλίγκα, αφού η διαφορά τους στη βαθμολογία από τη δεύτερη Σάλκε είναι "αστρονομική" (είκοσι ολόκληροι βαθμοί)! Πριν λίγες μέρες εξασφάλισαν και την παρουσία τους στον τελικό του Κυπέλλου, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, σε ένα παιχνίδι όμως το οποίο αργεί πολύ, αφού θα τελεστεί στις 19 Μαΐου, άρα προς το παρόν δεν τους απασχολεί καθόλου. Από την άλλη μεριά, η Ρεάλ έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό εκτός διεκδίκησης είτε της Λίγκας, είτε του Κυπέλλου, αφού στο μεν πρωτάθλημα έχασε γρήγορα πολύτιμο έδαφος με διαδοχικές γκέλες, ενώ στο Copa del Rey αποκλείστηκε μέσα στην έδρα της από τη Λεγανές! Έτσι λοιπόν, και οι "μπλάνκος" είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον μοναδικό στόχο που τους έχει απομείνει φέτος, δηλαδή το Champions League.

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Δυο πρωταγωνιστές του περσινού επαναληπτικού στο "Μπερναμπέου". Ο Βιδάλ (δεξιά) αποβλήθηκε άδικα, ενώ ο Κασεμίρο γλύτωσε την κόκκινη παρά τα πολλά σκληρά φάουλ που έκανε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Διαφορές σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν και στις δυο ομάδες, αν και δεν είναι τόσο μεγάλες. Η Μπάγερν δεν έχει πλέον στο ρόστερ της τους Φίλιπ Λαμ και Τσάμπι Αλόνσο (αμφότεροι σταμάτησαν την αγωνιστική δράση) και πέρα από τη δεδομένη ποδοσφαιρική αξία και των δυο, "χάθηκαν" δυο μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες, κάτι που οπωσδήποτε έχει επηρεάσει τους Βαυαρούς σε κάποιο βαθμό. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των Γερμανών πηγάζουν από τις δυο πολύ σημαντικές απουσίες που θα έχουν στα ματς με τους Ισπανούς λόγω των τραυματισμών του Νόιερ και του Βιδάλ. Από εκεί και μετά, η ομάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, οι σχέσεις των παικτών με τον Χάινκες είναι άψογες (σε αντίθεση με το κακό κλίμα επί Αντσελότι) και το μυαλό όλων βρίσκεται στα παιχνίδια με τη Ρεάλ. Ο Γερμανός κόουτς έχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη πρόκληση, να αποκλείσει δηλαδή την κάτοχο του τροπαίου και να διεκδικήσει το δεύτερο "τρεμπλ" της καριέρας του, πάλι με την Μπάγερν, μετά από εκείνο της σεζόν 2012/13 (αν το καταφέρει, θα γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία με δυο "τριπλές κορώνες").

Περνώντας στο στρατόπεδο της Ρεάλ, οι διαφορές με πέρυσι είναι ελάχιστες και μάλλον η σημαντικότερη είναι η "διάλυση" του περίφημου BBC, της επιθετικής δηλαδή τριάδας των "μερένγκες". Ο Μπέιλ εδώ και κάποιους μήνες δεν αποτελεί πλέον τον αναντικατάστατο παρτενέρ των Κριστιάνο και Μπενζεμά στην επιθετική γραμμή της Ρεάλ, έχει περιοριστεί από τον Ζιντάν στον πάγκο και όλα δείχνουν ότι οι μέρες του στη Μαδρίτη είναι μετρημένες. Επίσης έχουν φύγει κάποιοι παίκτες του περσινού πετυχημένου Plan B (Ντανίλο, Πέπε, Μοράτα, Μαριάνο, Χάμες), όμως οι πολύ ανεβασμένοι Ίσκο, Λούκας Βάθκεθ, Ασένσιο και Κόβατσιτς, έχουν λύσει τα χέρια του Ζιζού, ο οποίος διαθέτει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων, κυρίως στα χαφ και την επίθεση. Η Ρεάλ έχει ξεπεράσει την αγωνιστική κρίση που την ταλάνισε για αρκετούς μήνες και σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το Champions League, δείχνει έτοιμη να προσθέσει το 13ο τρόπαιο στη συλλογή της. Μεγάλος πρωταγωνιστής παραμένει και φέτος ο Κριστιάνο (έχει σκοράρει και στα δέκα φετινά ματς της διοργάνωσης φτάνοντας μέχρι στιγμής τα 15 γκολ), ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι, στους δυο αγώνες με την Μπάγερν σημείωσε 5 τέρματα!

Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ "ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ"

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Ο φωτεινός πίνακας του "Allianz Arena" μετά τον περσινό προημιτελικό, με τα στατιστικά της συνάντησης. Η υπεροχή της Ρεάλ στην επίθεση ήταν σαρωτική.

Ας δούμε τώρα ποια είναι η μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή παρουσία της Μπάγερν και της Ρεάλ στο φετινό Champions League. Οι Βαυαροί βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Παρί Σεν Ζερμέν, την Σέλτικ και την Άντερλεχτ. Ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους με το 3-0 επί της Άντερλεχτ, όμως στη δεύτερη αγωνιστική ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ (3-0) από την Παρί στο "Παρκ ντε Πρενς". Άμεσο επακόλουθο ήταν η λύση της συνεργασίας με τον Αντσελότι και η πρόσληψη του Γιουπ Χάινκες. Από εκεί και μετά, οι Γερμανοί πέτυχαν τέσσερις νίκες στον όμιλο (η τελευταία το 3-1 επί της Παρί), προκρίθηκαν ως δεύτεροι πίσω από τους Γάλλους και συνέχισαν αήττητοι στα νοκ άουτ, όπου απέκλεισαν με δυο νίκες την Μπεσίκτας στους "16" (5-0 & 1-3) και με μια νίκη (1-2) και μια ισοπαλία (0-0) τη Σεβίγια στους "8". Σε αυτά τα δέκα παιχνίδια, η Μπάγερν πέτυχε 23 γκολ και δέχτηκε 8. Η βασικότερη αλλαγή που έφερε ο Χάινκες, είναι ο γνωστός γερμανικός "ρεαλισμός" στο παιχνίδι των "κόκκινων", με πιο σφιχτές γραμμές και περισσότερη προσοχή στην άμυνα. Το σίγουρο είναι ότι οι Τεύτονες στάθηκαν τυχεροί στις δυο κληρώσεις των νοκ-άουτ, όμως τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας.

Περνάμε στη Ρεάλ, η οποία κληρώθηκε στον όμιλο με την Τότεναμ, την Μπορούσια Ντόρτμουντ και τον ΑΠΟΕΛ. Οι "μερένγκες" ξεκίνησαν με δυο τριάρες επί του ΑΠΟΕΛ (3-0) και της Ντόρτμουντ (1-3), όμως σκόνταψαν απέναντι στην Τότεναμ, πρώτα στη Μαδρίτη (1-1) και μετά στο Λονδίνο (3-1). "Ξέσπασαν" πάνω στους Κύπριους (0-6) και ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους με το 3-2 επί της Μπορούσια, περνώντας ως δεύτεροι, πίσω από τους Άγγλους. Στη συνέχεια είχαν - σε αντίθεση με την Μπάγερν - δυο πολύ δύσκολες κληρώσεις, πρώτα με την Παρί στους "16" και κατόπιν με την περσινή φιναλίστ, Γιουβέντους, στους "8". Ξεπέρασαν με εμφατικό τρόπο και δυο νίκες (3-1 & 1-2) το εμπόδιο των φιλόδοξων Παριζιάνων και αμέσως μετά εκπόρθησαν το Τορίνο με το εντυπωσιακό 0-3. Στον επαναληπτικό όμως του "Μπερναμπέου" βρέθηκαν να χάνουν με το ίδιο σκορ (0-3) από τους Ιταλούς, για να λυτρωθούν τελικά στις καθυστερήσεις με το αμφισβητούμενο πέναλτι του Μπενατιά στον Λούκας Βάθκεθ, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Κριστιάνο. Στα μέχρι τώρα δέκα παιχνίδια τους, οι "μπλάνκος" έχουν πετύχει 25 τέρματα και έχουν δεχτεί 13, κάτι που δείχνει το αμυντικό τους πρόβλημα, στοιχείο που τους χαρακτηρίζει σε όλη τη φετινή σεζόν. Από τα 25 γκολ της Ρεάλ, τα 15 είναι του Κριστιάνο, ο οποίος έχει σκοράρει σε όλα τα ματς!

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΧΑΪΝΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Η ενδεκάδα της Μπάγερν στην περσινή αναμέτρηση με τη Ρεάλ στην "Allianz Arena" για τα προημιτελικά του Champions League (12/4/2017). Πίσω, από αριστερά: Αλάμπα, Νόιερ, Χάβι Μαρτίνεθ, Τσάμπι Αλόνσο, Μίλερ, Μπόατενγκ. Μπροστά, από αριστερά: Λαμ, Ριμπερί, Ρόμπεν, Βιδάλ, Τιάγκο Αλκάνταρα. Εκτός των Λαμ και Τσάμπι Αλόνσο που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο, όλοι οι υπόλοιποι συνεχίζουν στον βαυαρικό σύλλογο, αλλά Νόιερ και Βιδάλ είναι τραυματίες.

Συνεχίζουμε με τις πιθανές ενδεκάδες των δυο αντιπάλων, ξεκινώντας από τους γηπεδούχους. Όπως ήδη αναφέραμε, η Μπάγερν έχει δυο μεγάλες απουσίες, αυτές των Νόιερ και Βιδάλ. Και αν οι Γερμανοί "έμαθαν" να ζουν χωρίς τον εμβληματικό τους τερματοφύλακα, η απώλεια του Χιλιανού είναι πολύ σημαντική, αφού τους αφαιρεί ένα από τα πιο ισχυρά τους όπλα στο κέντρο, με πολλή δουλειά τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Ο Βιδάλ συνδυάζει δύναμη, γκολ, πείσμα, τεχνική και ηγετικά χαρακτηριστικά και ο Χάινκες θα πρέπει να βρει τον ιδανικό αντικαταστάτη για να "δέσει" με τα υπόλοιπα χαφ. Η λογική λέει ότι η θέση παίζεται ανάμεσα στους Μίλερ και Χάμες (αυτός ο δεύτερος αγωνίζεται ως δανεικός από τη Ρεάλ και δείχνει αναγεννημένος αγωνιστικά). Από εκεί και μετά, τα "κουκιά" είναι μετρημένα.

Να πούμε ότι στο σαββατιάτικο ματς με το Ανόβερο, ο Χάινκες ξεκούρασε τους Κίμιχ, Χούμελς, Ριμπερί, Χάβι Μαρτίνεθ, Μίλερ και Λεβαντόφσκι (οι τρεις τελευταίοι έπαιξαν ως αλλαγή). Το σύστημα του Γερμανού κόουτς, οργανωμένο και αρκετά ισορροπημένο σε όλες τις γραμμές, θα είναι το 4-1-4-1 με τον Σβεν Ούλραϊχ στην εστία. Ο Κίμιχ θα αγωνιστεί στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Ραφίνια στο αριστερό (αφού ο Αλάμπα δεν ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που είχε στους προσαγωγούς). Στα στόπερ θα έχουμε το δίδυμο Μπόατενγκ και Χούμελς. Μπροστά τους, στη θέση του αμυντικού χαφ, θα αγωνιστεί ο Χάβι Μαρτίνεθ. Στην τετράδα του κέντρου, θα έχουμε τον Τιάγκο στον ρόλο του οργανωτή (μπροστά από τον Χάβι Μαρτίνεθ), τον Ριμπερί αριστερό εξτρέμ, τον Ρόμπεν δεξί εξτρέμ και τον Μίλερ (ή τον Χάμες) ως δεύτερο επιθετικό και συνδετικό κρίκο χαφ και επίθεσης. Προωθημένο στη θέση του σέντερ φορ, θα δούμε τον Λεβαντόφσκι, ο οποίος όπως είναι ήδη γνωστό, θέλει να φύγει το καλοκαίρι από το Μόναχο για να αγωνιστεί με τη φανέλα των "μερένγκες".

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΖΙΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Η ενδεκάδα της Ρεάλ στην περσινή αναμέτρηση με την Μπάγερν στην "Allianz Arena" για τα προημιτελικά του Champions League (12/4/2017). Πίσω, από αριστερά: Νάβας, Σέρχιο Ράμος, Κρόος, Μπενζεμά, Κριστιάνο. Μπροστά, από αριστερά: Μπέιλ, Μαρσέλο, Καρβαχάλ, Κασεμίρο, Νάτσο, Μόντριτς. Με εξαίρεση τους Μπέιλ και Νάτσο, όλοι οι υπόλοιποι θα βρεθούν λογικά και στο αρχικό σχήμα των "μπλάνκος" το βράδυ της Τετάρτης.

Αντίθετα με τον Χάινκες, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τραυματισμού ή απουσίας και έχει διαθέσιμο όλο του το οπλοστάσιο. Έτσι κι αλλιώς πάντως και εδώ τα κουκιά είναι μετρημένα. Να προσθέσουμε ότι οι παίκτες της Ρεάλ ταξίδεψαν ξεκούραστοι στο Μόναχο, αφού δεν είχαν αγώνα στη Λίγκα. Το προγραμματισμένο τους παιχνίδι με τη Σεβίγια στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" αναβλήθηκε για τις αρχές Μαΐου, επειδή η αντίπαλός τους αγωνίστηκε το Σάββατο στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου με την Μπαρτσελόνα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου λοιπόν, η Ρεάλ θα αγωνιστεί με το κλασικό πλέον στα τελευταία της παιχνίδια 4-4-2 και τον Κέιλορ Νάβας στην εστία.

Ο Καρβαχάλ θα παίξει στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Μαρσέλο στο αριστερό. Στα στόπερ θα έχουμε το δίδυμο των Βαράν και Σέρχιο Ράμος (που γλύτωσε τελικά την τιμωρία επειδή είχε βρεθεί στη φυσούνα του "Μπερναμπέου" παρακολουθώντας το δεύτερο ημίχρονο του Ρεάλ - Γιουβέντους, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από την UEFA). Στο κέντρο θα έχουμε τον Κασεμίρο στη θέση του αμυντικού χαφ, με εσωτερικά χαφ τους Κρόος (αριστερά) και Μόντριτς (δεξιά), ενώ τον "ρόμβο" θα κλείνει μπροστά ο Ίσκο, σε θέση δημιουργού και δεύτερου επιθετικού. Τέλος, προωθημένοι θα είναι ο Κριστιάνο και ο Μπενζεμά, με τον Γάλλο στη θέση του σέντερ φορ και τον Πορτογάλο να συγκλίνει προς την περιοχή κυρίως από αριστερά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Ο Ασένσιο πανηγυρίζει το τελευταίο μέχρι σήμερα γκολ που έχει επιτευχθεί σε αναμέτρηση Ρεάλ - Μπάγερν, στον περσινό επαναληπτικό προημιτελικό του Champions League στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Οι "μερένγκες" νίκησαν 4-2 στην παράταση και πήραν την πρόκριση (18/4/2017)

Γράψαμε και στην αρχή του κειμένου ότι το παιχνίδι της Τετάρτης θα είναι το 25ο στην ευρωπαϊκή παρουσία των δυο ομάδων, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στη διοργάνωση (Κύπελλο Πρωταθλητριών και Champions League). Πρόκειται για το πιο κλασικό ζευγάρι του θεσμού, γι' αυτό άλλωστε αποκαλείται και "ευρωπαϊκό clásico". Μπάγερν και Ρεάλ βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες το 1976 και από τότε, σε αυτά τα 42 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, οι μονομαχίες τους έχουν γράψει ιστορία! Οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ανάμεσα σε άλλους, βρίσκουμε τον Μπέκενμπαουερ και τον Γκερντ Μίλερ, τον "τρελό του Μπερναμπέου" και τον Αμάνθιο, τον Χουανίτο και τον Ματέους, τον Άουγκενταλερ και τον Σαντιγιάνα, τον Μπουτραγκένιο και τον Μίτσελ, τον Κασίγιας και τον Καν, τον Έφενμπεργκ και τον Γκούτι, τον Ρομπέρτο Κάρλος και τον Πισάρο, τον Ντεμιτσέλις και τον Ζιντάν, τον Φαν Μπόμελ και τον Μακάι, τον Ριμπερί και τον Σέρχιο Ράμος, τον Κριστιάνο και τον Μπενζεμά. Και φυσικά, τρία πρόσωπα ακόμα, που έχουν περάσει και από τα δυο στρατόπεδα και θα δώσουν το παρών στις φετινές αναμετρήσεις: τους Ρόμπεν, Χάμες και Χάινκες! Πριν συνεχίσουμε με την αναδρομή στο παρελθόν, ας θυμηθούμε συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα στα προηγούμενα 24 παιχνίδια Γερμανών και Ισπανών.

*EC=European Cup (Πρωταθλητριών) / ChL=Champions League

01. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 1-1 31/3/1976 EC, ημιτελικά
02. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 2-0 14/4/1976 EC, ημιτελικά
03. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 4-1 8/4/1987 EC, ημιτελικά
04. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 1-0 22/4/1987 EC, ημιτελικά
05. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 3-2 2/3/1988 EC, προημιτελικά
06. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 2-0 16/3/1988 EC, προημιτελικά
07. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 2-4 29/2/2000 ChL, όμιλοι
08. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 4-1 8/3/2000 ChL, όμιλοι
09. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 2-0 3/5/2000 ChL, ημιτελικά
10. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 2-1 9/5/2000 ChL, ημιτελικά
11. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 0-1 1/5/2001 ChL, ημιτελικά
12. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 2-1 9/5/2001 ChL, ημιτελικά
13. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 2-1 2/4/2002 ChL, προημιτελικά
14. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 2-0 10/4/2002 ChL, προημιτελικά
15. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 1-1 24/2/2004 ChL, φάση των "16"
16. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 1-0 10/3/2004 ChL, φάση των "16"
17. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 3-2 20/2/2007 ChL, φάση των "16"
18. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 2-1 7/3/2007 ChL, φάση των "16"
19. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 2-1 17/4/2012 ChL, ημιτελικά
20. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 2-1, 1-3 π. 25/4/2012 ChL, ημιτελικά
21. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 1-0 23/4/2014 ChL, ημιτελικά
22. ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 0-4 29/4/2014 ChL, ημιτελικά
23 ΜΠΑΓΕΡΝ - ΡΕΑΛ 1-2 12/4/2017 ChL, προημιτελικά
24. ΡΕΑΛ - ΜΠΑΓΕΡΝ 4-2 18/4/2017 ChL, προημιτελικά

ΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΝΤΡΑ

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Η πρώτη φορά που Ρεάλ και Μπάγερν βρέθηκαν αντιμέτωπες στην Ευρώπη, στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1976. Ο Μπέκενμπαουερ με τη μπάλα, δεξιά του ο Ντελ Μπόσκε, πίσω του ο Καμάτσο και αριστερά από τον Καμάτσο, ο Γκίντερ Νέτσερ.

Ξεκινώντας την αναδρομή, να πούμε ότι η Ρεάλ έχει οριακό προβάδισμα τόσο στις προκρίσεις, όσο και στα γκολ. Οι "μερένγκες" έχουν έξι προκρίσεις υπέρ τους (1987/88, 1999/00, 2001/02, 2003/04, 2013/14 & 2016/17), ενώ οι "κόκκινοι" πέντε (1975/76, 1986/87, 2000/01, 2006/07 & 2011/12). Οι υπόλοιποι δυο αγώνες (για να φτάσουμε στο σύνολο των 24) ήταν στη φάση των ομίλων της περιόδου 1999-00, που έληξαν με ισάριθμες νίκες των Γερμανών. Πιο αναλυτικά, οι προκρίσεις μπορεί να είναι υπέρ της Ρεάλ, όμως στα αποτελέσματα υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού κάθε ομάδα έχει νικήσει από έντεκα παιχνίδια, ενώ δυο ματς έληξαν ισόπαλα. Οι Γερμανοί έχουν πετύχει σε αυτές τις 24 αναμετρήσεις 36 τέρματα και οι Ισπανοί 37. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε όλα τα παιχνίδια έχουν σημειωθεί γκολ!

Η κόντρα των δυο ομάδων είναι τόσο μεγάλη, ώστε έχει επηρεάσει ακόμα και τα φιλικά στα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες. Τον Αύγουστο του 1980 σε αγώνα προετοιμασίας, οι Βαυαροί είχαν "σκορπίσει" τη Ρεάλ με το εντυπωσιακό 9-1, για να εισπράξουν την απάντηση του τότε προπονητή των "μερένγκες", Βουγιαντίν Μπόσκοφ: "Καλύτερα να χάσω ένα ματς με εννιά γκολ, παρά εννιά ματς με ένα γκολ!". Ένα χρόνο αργότερα, η Μπάγερν βρέθηκε στη Μαδρίτη για το τουρνουά "Trofeo Santiago Bernabéu", όμως στον ημιτελικό μεταξύ των Γερμανών και της Δυναμό Τιφλίδας, ο Κλάους Άουγκενταλερ αποβλήθηκε επειδή έκανε άσεμνες χειρονομίες στους φίλαθλους της Ρεάλ. Οι συμπαίκτες του τον ακολούθησαν στα αποδυτήρια και ο αγώνας ματαιώθηκε!

ΑΠΟ ΤΟΝ "ΤΡΕΛΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ" ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ "MANITA" ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Ο "τρελός του Μπερναμπέου" μόλις έχει χτυπήσει τον διαιτητή παρά την προσπάθεια του Χένες (10) να τον σταματήσει, ενώ ο Μάγερ (1) είναι έτοιμος να επέμβει!

- ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1975/76, ημιτελικά. Ήταν το πρώτο ραντεβού των δυο ομάδων. Η Μπάγερν ήταν τότε η "βασίλισσα" της Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει τα δυο προηγούμενα τρόπαια. Στη σύνθεσή της είχε ονόματα όπως ο Μάγερ, ο Μπέκενμπαουερ, ο Χένες, ο Ρουμενίγκε και βέβαια ο Γκερντ Μίλερ που με τρία δικά του γκολ καθάρισε την πρόκριση: 1-1 στη Μαδρίτη και 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Όμως το πρώτο παιχνίδι πέρασε στην ιστορία για το συμβάν που είχε ως πρωταγωνιστή έναν "φίλαθλο", ο οποίος από τότε έμεινε γνωστός ως "el loco del Bernabéu", δηλαδή ο τρελός του Μπερναμπέου, την ταυτότητα του οποίου δεν έμαθε ποτέ κανείς! Μόλις έληξε το ματς, ένας τύπος εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο και γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον αυστριακό διαιτητή της συνάντησης, Έριχ Λίνεμαϊρ, παρά την προσπάθεια του Χένες να τον εμποδίσει. Αμέσως ο Μάγερ έπεσε πάνω του και τον ακινητοποίησε, μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί για να τον συλλάβουν.

Ο δράστης όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και κάποιοι υποστήριξαν ότι ήταν η αστυνομία εκείνη που τον άφησε ελεύθερο! Ο ίδιος πάντως, εμφανίστηκε 25 χρόνια αργότερα στην As μετανιωμένος (ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του), όπου διηγήθηκε ότι είχε πάει στο γήπεδο μαζί με την έξι μηνών έγκυο γυναίκα του (!) και εκνευρίστηκε για ένα πέναλτι που είχε γίνει πάνω στον Σαντιγιάνα, αλλά δεν είχε δοθεί. Είπε στη σύζυγό του ότι θα πήγαινε στην τουαλέτα και τελικά κατέληξε στον αγωνιστικό χώρο, για να "αποδώσει δικαιοσύνη"! Η Ρεάλ κινδύνευσε να πληρώσει ακριβά τις τρέλες του, αφού τιμωρήθηκε πρωτόδικα με αποκλεισμό ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποινή η οποία μειώθηκε αργότερα σε 3 ματς μακριά από τη Μαδρίτη. Όμως από τότε και για πρώτη φορά, μπήκαν κάγκελα γύρω από τον αγωνιστικό χώρο προς μεγάλη απογοήτευση του τότε προέδρου, Σαντιάγο Μπερναμπέου.

- ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1986/87, ημιτελικά. Έντεκα χρόνια αργότερα, Μπάγερν και Ρεάλ συναντήθηκαν και πάλι σε ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η ανωτερότητα των Βαυαρών απέναντι στην Quinta del Buitre φάνηκε ξεκάθαρα από το πρώτο ματς (4-1), όμως ο αγώνας σημαδεύτηκε από ένα δολοφονικό χτύπημα, ένα από τα χειρότερα που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδια τέτοιου επιπέδου. Στο 40' του πρώτου ημιχρόνου (με το σκορ ήδη στο 3-0), ο Τσέντο έκανε μια επέλαση, όταν ο Ματέους, σαν δρεπανηφόρο, τον σήκωσε από το έδαφος με ένα βίαιο και αντιαθλητικό μαρκάρισμα. Ο Τσέντο έτρεξε αμέσως προς το μέρος του Γερμανού και τον έσπρωξε ρίχνοντάς τον στο χορτάρι. Όμως από την άλλη μεριά είχε ήδη πάρει φόρα ο "illa illa Χουανίτο maravilla", πατώντας δολοφονικά τον Ματέους πρώτα στη μέση και μετά στο κεφάλι! Ο Σκωτσέζος διαιτητής Μπομπ Βάλενταϊν του έδειξε αμέσως την κόκκινη κάρτα, ενώ ο Ματέους δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο κεφάλι του που αιμορραγούσε από το απίστευτο πάτημα του Ισπανού.

Ευτυχώς αποφεύχθηκε η γενική σύρραξη, αφού και οι δυο πλευρές είχαν μείνει σοκαρισμένες από το συμβάν. Πάντως, πριν εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, ο Χουανίτο πρόλαβε να ζητήσει συγνώμη από τον Ματέους, λέγοντας του "καταριέμαι τον ίδιο μου τον εαυτό". Λίγο καιρό αργότερα, οι δυο τους συναντήθηκαν και ο Ισπανός χάρισε στον Γερμανό ένα πανί και ένα σπαθί ταυρομαχίας. Ο παίκτης της Ρεάλ τιμωρήθηκε με 5ετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την ΟΥΕΦΑ, γεγονός που έβαλε πρόωρο τέλος στην καριέρα του με τους "μπλάνκος". Στον επαναληπτικό (1-0 η Ρεάλ) ο Κλάους Άουγκενταλερ αποβλήθηκε για χτύπημα εκτός φάσης στον Ούγο Σάντσες και τη στιγμή που αποχωρούσε, "έβαλε" κέρατα με χαρακτηριστική χειρονομία απευθυνόμενος στους Ούλτρας του Fondo Sur, εξηγώντας αργότερα: "Νόμιζα ότι βρισκόμουνα σε αρένα ταυρομαχίας"! Η φράση του Σαντιγιάνα συνόψισε πάντως με τον καλύτερο τρόπο τα δυο εκείνα παιχνίδια: "Οι Γερμανοί είχαν την ικανότητα να βγάζουν τον χειρότερο εαυτό μας στην επιφάνεια"...

Βίντεο: Η δολοφονική ενέργεια του Χουανίτο (8/4/1987)

- ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1987/88, προημιτελικά. Η εκδίκηση της παρέας του Γύπα ήρθε την επόμενη σεζόν. Στη φάση των "8" αυτή τη φορά, οι Γερμανοί στον πρώτο αγώνα προηγήθηκαν 3-0 στο 48' και όλα έδειχναν ότι είχαν εξασφαλισμένη ακόμα μια πρόκριση. Όμως δυο γκολ των Μπουτραγκένιο και Ούγο Σάντσες στο 85' και στο 90' άλλαξαν τα δεδομένα. Στον επαναληπτικό της Μαδρίτης με το "Μπερναμπέου" να βράζει ζητώντας πρόκριση επί των Βαυαρών, οι Γιάνκοβιτς (26') και Μίτσελ (41') διαμόρφωσαν το τελικό 2-0 από το πρώτο ημίχρονο, παίρνοντας το εισιτήριο για τον ημιτελικό και αποκλείοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους την Μπάγερν. Η Ρεάλ αντιμετώπισε στη συνέχεια την Αϊντχόφεν, αποκλείστηκε με δυο ισοπαλίες και η παρέα του Μπουτραγκένιο έχασε με αυτόν τον τρόπο την μεγαλύτερη ευκαιρία της να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

- CHAMPIONS LEAGUE 1999/00, όμιλοι & ημιτελικά. Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά που οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες τόσο στους ομίλους, όσο και στα νοκ άουτ. Στη δεύτερη φάση (το τότε σύστημα είχε διπλή φάση ομίλων), Ρεάλ και Μπάγερν βρέθηκαν στο ίδιο γκρουπ. Οι Βαυαροί πέρασαν σαν σίφουνας από το "Μπερναμπέου" νικώντας 2-4 με τέρματα των Σολ, Έφενμπεργκ, Φινκ και Πάουλο Σέρζιο. Μια εβδομάδα αργότερα, οι Γερμανοί φιλοδώρησαν με μια ακόμα τεσσάρα τους "μπλάνκος" στο 4-1 του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου με γκολ των Σολ, Έλμπερ και Τσίκλερ (2). Οι Ισπανοί έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και εκεί έπεσαν ξανά πάνω στην Μπάγερν, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Ανελκά τον μεγάλο πρωταγωνιστή. Ο Γάλλος που είχε επανέλθει στην ομάδα μετά την τιμωρία του από τη διοίκηση λόγω κρουσμάτων απειθαρχίας με τον προπονητή Βιθέντε ντελ Μπόσκε, σκόραρε και στα δυο παιχνίδια, τόσο στο 2-0 της Μαδρίτης, όσο και στο 2-1 του Μονάχου. Η Ρεάλ πανηγύρισε την πρόκριση και προχώρησε στον τελικό του "Σταντ ντε Φρανς", τον πρώτο μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα, όπου νίκησε 3-0 την Βαλένθια και κατέκτησε το όγδοο τρόπαιο της ιστορίας της.

- CHAMPIONS LEAGUE 2000/01, ημιτελικά. Ένα χρόνο αργότερα, ήταν η σειρά των Βαυαρών να πάρουν ρεβάνς. Η πρόκριση κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο ματς της Μαδρίτης με πρωταγωνιστές τους δυο τερματοφύλακες. Ο μεν Κασίγιας "έπνιξε" το σουτ του Έλμπερ, ο δε Καν κατέβασε τα ρολά στη δική του εστία και με μια σειρά εκπληκτικών επεμβάσεων κράτησε το υπερπολύτιμο 0-1 για την ομάδα του. Στον επαναληπτικό του Μονάχου η Μπάγερν κέρδισε 2-1 και παρά τις διαμαρτυρίες των "μερένγκες" για τη διαιτησία του Δανού Νίλσεν, πήρε την πρόκριση για τον τελικό του "Σαν Σίρο", όπου ήταν η σειρά της να αντιμετωπίσει την εκπληκτική Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, την οποία λύγισε στη διαδικασία των πέναλτι, κατακτώντας το 4ο τρόπαιο της ιστορίας της.

- CHAMPIONS LEAGUE 2001/02, προημιτελικά. Η κληρωτίδα δεν έλεγε να αφήσει με τίποτα στην ησυχία τους τις δυο ομάδες και έτσι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, Ρεάλ και Μπάγερν βρέθηκαν αντιμέτωπες σε νοκ άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή το φορά στα προημιτελικά. Πρώτο ματς στο Μόναχο, όπου η Ρεάλ προηγήθηκε νωρίς 0-1 με τον Γκέρεμι, όμως οι Βαυαροί πετυχαίνοντας δυο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο με τους Έφενμπεργκ και Πιζάρο, έκαναν την ανατροπή και ταξίδεψαν στην Ισπανία με το υπέρ τους 2-1, αλλά και με πολλές προκλητικές δηλώσεις, κυρίως του τερματοφύλακα και αρχηγού τους, Όλιβερ Καν. "Κάνουν διαφημίσεις, επιδεικνύονται, αλλά από μπάλα τίποτα!", ήταν τα λόγια του Καν, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους πως ήταν σίγουρος ότι δεν επρόκειτο να δεχτεί δυο γκολ (αν και ένα θα ήταν αρκετό). Τελικά οι "γκαλάκτικος" καθάρισαν την πρόκριση με τα τέρματα των Ελγκέρα και Γκούτι (2-0) και ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, έφτασαν στην κατάκτηση της ένατης κούπας της ιστορίας τους απέναντι σε μια ακόμα γερμανική ομάδα, την Μπάγερ του Λεβερκούζεν, με το γκολ-αριστούργημα του Ζιζού.

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Ζιντάν και Ντεμιτσέλις διεκδικούν τη μπάλα στο "Μπερναμπέου" (ChL, φάση των "16", 10/3/2004)

- CHAMPIONS LEAGUE 2003/04, φάση των "16". Δύο χρόνια αργότερα, η κλήρωση της φάσης των "16" έβγαλε ξανά το μεγάλο ζευγάρι: Μπάγερν - Ρεάλ. Στον πρώτο αγώνα, στο Μόναχο, η Μπάγερν προηγήθηκε 1-0 με τον Μακάι, όμως ο Ρομπέρτο Κάρλος ισοφάρισε δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στους "μερένγκες". Η ένταση επέστρεψε πριν καν γίνει η σέντρα του επαναληπτικού στο "Μπερναμπέου", αφενός με τη δήλωση του Πιζάρο "θα ρίξουμε πέντε γκολ σ’ αυτούς τους παλιάτσους", αφετέρου με τον αποκλεισμό από τη ρεβάνς του Ρομπέρτο Κάρλος, ο οποίος τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ μετά την εξέταση του βίντεο του πρώτου ματς, όπου ο Βραζιλιάνος είχε χτυπήσει εκτός φάσης τον Ντεμιτσέλις. Τελικά η πρόβλεψη του Πιζάρο δεν επαληθεύτηκε, οι Βαυαροί δεν πέτυχαν κανένα τέρμα, σε αντίθεση με τη Ρεάλ που νίκησε 1-0 με το γκολ του Ζιντάν. Οι "μερένγκες" αποκλείστηκαν στην επόμενη φάση από την μετέπειτα φιναλίστ Μονακό.

- CHAMPIONS LEAGUE 2006/07, φάση των "16". Στην επόμενη "μονομαχία" Μπάγερν και Ρεάλ οι δυο ομάδες κληρώθηκαν ξανά στη φάση των "16". Στο πρώτο παιχνίδι, στο "Μπερναμπέου", οι "μερένγκες" προηγήθηκαν 3-1 από το πρώτο ημίχρονο με δυο γκολ του Ραούλ και ένα του Φαν Νίστελροϊ, όμως ο Φαν Μπόμελ - που την προηγούμενη σεζόν είχε αγωνιστεί στη Μπαρτσελόνα - μείωσε στο 88’ σε 3-2 και "αφιέρωσε" συνεχόμενες άσεμνες χειρονομίες στους "madridistas", γλυτώνοντας πολύ φτηνά την κόκκινη κάρτα, αφού δεν τον είδαν ούτε ο διαιτητής, ούτε οι επόπτες! Στον επαναληπτικό (που ήταν και η πρώτη επίσκεψη της Ρεάλ στην "Allianz Arena"), ένας άλλος Ολλανδός, ο Μακάι, εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Ρομπέρτο Κάρλος και άνοιξε το σκορ στα 10.02 δευτερόλεπτα του αγώνα, στο πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Champions League! Ένα ακόμα γκολ των Βαυαρών από τον Λούσιο στο 66' (ο οποίος είχε σκοράρει και στο 3-2 του "Μπερναμπέου"), εξαφάνισε κάθε ελπίδα της "βασίλισσας", που απλά μείωσε στο 83’ με πέναλτι του Φαν Νίστελροϊ. Ένα λεπτό νωρίτερα, είχαν αποβληθεί με δεύτερες κίτρινες κάρτες οι Ντιαρά (Ρεάλ) και Φαν Μπόμελ (Μπάγερν). Οι Βαυαροί αποκλείστηκαν στην επόμενη φάση από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, Μίλαν, με συνολικό σκορ 4-2.

- CHAMPIONS LEAGUE 2011/12, ημιτελικά. Μια πενταετία αργότερα, οι δυο ομάδες επέστρεψαν στο αγαπημένο τους μοτίβο, αυτό των ημιτελικών. Οι "μερένγκες" του Ζοζέ Μουρίνιο παρουσιάζονταν ασυναγώνιστοι στην Ευρώπη, φτάνοντας στους "4" αήττητοι με 9 νίκες, μόλις μια ισοπαλία και τέρματα 32-4! Στο πρώτο ματς στο Μόναχο, οι Βαυαροί προηγήθηκαν νωρίς με τον Ριμπερί (17'), όμως στο ξεκίνημα της επανάληψης (53') ο Εζίλ ισοφάρισε για τη Ρεάλ. Στη συνέχεια ο Μουρίνιο μάζεψε πίσω την ομάδα του με αποτέλεσμα η πίεση της Μπάγερν να καρποφορήσει στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού με το τέρμα του Γκόμεθ. Στον επαναληπτικό της Μαδρίτης, οι "μπλάνκος" μπήκαν αφιονισμένοι στο "Μπερναμπέου" και με δυο γκολ του Κριστιάνο προηγήθηκαν 2-0 μόλις στο 14', δείχνοντας ότι είχαν τους Γερμανούς στο έλεός τους.

Όμως ο Μουρίνιο, αντί να κυνηγήσει ένα τρίτο γκολ που θα σφράγιζε την πρόκριση σε τεράστιο βαθμό, γύρισε ξανά τους παίκτες του πίσω, τελείως ακατανόητα αυτή τη φορά, δίνοντας έτσι στην Μπάγερν την ευκαιρία να κερδίσει σιγά-σιγά μέτρα στο γήπεδο, να ισορροπήσει το παιχνίδι και να μειώσει στο 27' με τον Ρόμπεν σε 2-1 με πέναλτι. Το ματς πήγε στην παράταση, όπου η Ρεάλ κατάκοπη, αφού τέσσερις μέρες πριν είχε παίξει το καθοριστικό για τον τίτλο του πρωταθλήματος clásico με την Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου", κατέρρευσε στη διαδικασία των πέναλτι, με τους Κριστιάνο και Κακά να αστοχούν και τον Σέρχιο Ράμος να στέλνει το δικό του στον θεό! Η Μπάγερν προκρίθηκε στον τελικό, στο "σπίτι" της, όμως έχασε το τρόπαιο, υποκύπτοντας στα πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι.

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Σέρχιο Ράμος και Πέπε σε χορευτικό, με τον Ριμπερί να παρακολουθεί αιφνιδιασμένος (23/4/2014)

- CHAMPIONS LEAGUE 2013/14, ημιτελικά. Η τελευταία φορά - μέχρι την φετινή - που Ρεάλ και Μπάγερν τέθηκαν αντιμέτωπες σε ημιτελικό του Champions League. Στο πρώτο ματς, στη Μαδρίτη, οι Βαυαροί κυριάρχησαν στα πρώτα λεπτά, όμως ήταν οι "μερένγκες" εκείνοι που άνοιξαν το σκορ στο 19' με τον Μπενζεμά. Η ομάδα του Γουαρδιόλα συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία μέχρι το τέλος, όμως δεν έφτιαξε πολλές ευκαιρίες και ο Κασίγιας φρόντισε να αποσοβήσει το 1-1 με εντυπωσιακή επέμβαση στο 85' σε σουτ του Γκέτσε. Το τελικό 1-0 έδινε μεν προβάδισμα στη Ρεάλ, όλα όμως ήταν ανοιχτά στη ρεβάνς του Μονάχου. Οι παίκτες της Μπάγερν με δηλώσεις τους, δεν έδιναν τύχη στους αντιπάλους τους, θεωρώντας δεδομένη την πρόκρισή τους, η αλήθεια είναι ότι παρασύρθηκε και ο Πεπ από την γενικότερη αισιοδοξία και τελικά όλα αυτά γύρισαν μπούμερανγκ.

Ο επαναληπτικός εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο για τους Ισπανούς, με τον Σέρχιο Ράμος να πετυχαίνει δυο τέρματα στο πρώτο εικοσάλεπτο και τον Κριστιάνο να ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 0-3 μόλις στο 34'! Από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες των φιλάθλων προς την ομάδα τους και η "Allianz Arena" άδειασε σχεδόν από το 80'! Ο Κριστιάνο διαμόρφωσε το τελικό σκορ με ένα ακόμα δικό του γκολ στο 90' και έτσι η Ρεάλ πέτυχε την πρώτη της "τεσσάρα" επί των Βαυαρών, μετά από τρεις που είχε δεχτεί η ίδια σε προηγούμενα παιχνίδια. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ομάδα του Αντσελότι νίκησε 4-1 την Ατλέτικο στην παράταση του τελικού και κατέκτησε την décima, το δέκατο δηλαδή Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της.

- CHAMPIONS LEAGUE 2016/17, προημιτελικά. Και φτάσαμε στο τελευταίο μέχρι φέτος ραντεβού των δυο ομάδων, στην προημιτελική φάση του περσινού Champions League. Στο πρώτο ματς, στο Μόναχο, η Μπάγερν προηγήθηκε στο 25' με τον Βιδάλ και είχε την μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της στο 45', αλλά ο Χιλιανός εκτέλεσε άουτ το πέναλτι που κέρδισαν οι Βαυαροί. Στην επανάληψη, η Ρεάλ "μεταμορφώθηκε", κυριάρχησε στο γήπεδο (ειδικά μετά την αποβολή του Χάβι Μαρτίνεθ), έφτιαξε άπειρες ευκαιρίες, πέτυχε δυο γκολ με τον Κριστιάνο και θα μπορούσε να φτάσει σε σκορ-σκάνδαλο, αν ο Νόιερ δεν βρισκόταν σε εκπληκτική βραδιά, σταματώντας τον έναν κίνδυνο μετά τον άλλο. Το 1-2 έδινε σαφές προβάδισμα στους Ισπανούς, αλλά στον επαναληπτικό του "Μπερναμπέου" ήρθαν τα πάνω-κάτω. Η Μπάγερν μπήκε στο γήπεδο με τα μάτια των παικτών της να γυαλίζουν, έκλεισε τη Ρεάλ στα καρέ της για μισή ώρα, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει. Στη συνέχεια οι "μπλάνκος" ισορρόπησαν το παιχνίδι, έφτιαξαν και αυτοί ευκαιρίες, αλλά το ημίχρονο έληξε 0-0.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι Τεύτονες προηγήθηκαν με πέναλτι του Λεβαντόφσκι, αλλά στο 76' ισοφάρισε ο Κριστιάνο. Δυο λεπτά αργότερα, η απόλυτη σύγχυση στην άμυνα της Ρεάλ, οδήγησε στο αυτογκόλ του Ράμος, με τους Γερμανούς να ισοφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα και να επιτίθενται κατά κύματα για να πετύχουν το γκολ της πρόκρισης. Εκεί ξεκίνησε να λειτουργεί ο "παράγοντας" Κασάι υπέρ των γηπεδούχων. Ο Ούγγρος ρέφερι απέβαλε τελείως άδικα τον Βιδάλ (του άξιζε η αποβολή, αλλά όχι στη φάση που του δόθηκε), αφήνοντας παράλληλα μέσα στο παιχνίδι τον Κασεμίρο, που είχε κάνει "σημεία και τέρατα" με σκληρά και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στην παράταση, όπου κατακυρώθηκαν δυο συνεχόμενα γκολ του Κριστιάνο (το 2-2 και το 3-2), αμφότερα από εμφανείς θέσεις οφσάιντ. Ο επίλογος ήρθε με το 4-2 του Ασένσιο, η πρόκριση πήγε στη Ρεάλ, η οποία στη συνέχεια απέκλεισε στον ημιτελικό την Ατλέτικο και σήκωσε το 12ο τρόπαιο της ιστορίας της στο Κάρντιφ, νικώντας 4-1 τη Γιουβέντους.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ (2018)

Τιτανομαχία στο ευρωπαϊκό clásico

Ο Γιουπ Χάινκες (δεξιά) και οι παίκτες της Ρεάλ με την séptima στην Amsterdam Arena (20/5/1998)

Όπως γράψαμε και πιο πάνω στο κείμενο, υπάρχουν τρεις από τους πρωταγωνιστές των φετινών αναμετρήσεων ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπάγερν, που έχουν περάσει και από τα δυο στρατόπεδα. Αναφερόμαστε φυσικά στον Γιούπ Χάινκες, τον Χάμες Ροντρίγκες και τον Άριεν Ρόμπεν. Ο κόουτς των Βαυαρών προπόνησε τη Ρεάλ, αφού είχε ήδη περάσει πρώτα από τον πάγκο της Μπάγερν, ενώ οι δυο παίκτες ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή, πήγαν δηλαδή στο Μόναχο, έχοντας κάνει πρώτα το πέρασμά τους από τη Μαδρίτη. Ξεκινάμε με τον Χάινκες, ο οποίος έχει προπονήσει την Μπάγερν σε τρεις διαφορετικές περιόδους (1987-1991, 2011-2013 και φέτος). Ο Γερμανός πέρασε για μια σεζόν από τη Ρεάλ (1997/98), προερχόμενος από μια πετυχημένη διετία στην Τενερίφη. Με το "καλημέρα" κατέκτησε το ισπανικό Σούπερ Καπ απέναντι στη Μπαρτσελόνα (συνολικό σκορ 5-3), αλλά βέβαια εκείνο για το οποίο θα μνημονεύεται πάντα στη Μαδρίτη, είναι ότι επανέφερε τους "μερένγκες" μετά από 32 ολόκληρα χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης με την περίφημη séptima, το έβδομο δηλαδή Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία του συλλόγου. Ο Χάινκες πάντως δεν συνέχισε στον σύλλογο, αφού τα "χνώτα" του δεν ταίριαξαν ποτέ ούτε με τη διοίκηση της Ρεάλ, ούτε με τους παίκτες, ούτε με τους φιλάθλους.

Περνάμε στον Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος πήγε το καλοκαίρι του 2014 στους "μπλάνκος", προερχόμενος από τη Μονακό, ως ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα παγκοσμίως. Ο Κολομβιανός δεν τα πήγε άσχημα στη Ρεάλ (110 συμμετοχές & 36 γκολ), αλλά δεν βρήκε ποτέ θέση βασικού, ούτε "έπεισε" το απαιτητικό κοινό του "Μπερναμπέου". Οι "μερένγκες" αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν το περασμένο καλοκαίρι δανεικό στην Μπάγερν, όπου αναγεννήθηκε (6 γκολ & 12 ασίστ σε 33 συμμετοχές) και οι Γερμανοί φέρονται αποφασισμένοι να πληρώσουν τα 42 εκατομμύρια ευρώ της οψιόν αγοράς του για να τον κάνουν δικό τους. Τέλος, ο τρίτος της παρέας, ο Άριεν Ρόμπεν, έκανε το πέρασμά του από τη Ρεάλ Μαδρίτης τη διετία 2007-09, με την οποία πήρε ένα πρωτάθλημα (2007/08). Και τις δυο σεζόν ήταν από τους πρωταγωνιστές, όμως το καλοκαίρι του 2009 παραχωρήθηκε στην Μπάγερν έναντι 25 εκ. ευρώ. Η ανάληψη της προεδρίας από τον Φλορεντίνο Πέρεθ και οι σούπερ όσο και πανάκριβες μεταγραφές των Κριστιάνο και Κακά, έβγαλαν τον Ρόμπεν στο σφυρί, αφού ο ίδιος ήθελε να συνεχίσει στη Μαδρίτη. Τα τελευταία εννιά χρόνια βρίσκεται στο Μόναχο και έχει κατακτήσει ένα ChL, εφτά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ