LONGREADS

Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο

Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο

Διαβάζεις συχνά πως "η ελληνική υδατοσφαίριση πρόσθεσε άλλη μια επιτυχία στη λίστα της". Με αφορμή την κατάκτηση του κόσμου από τους Νέους Άνδρες, το Sport24.gr παρουσιάζει όσα έχουν γίνει και γεφυρώνουν τις γενιές, με τη βοήθεια των Δημήτρη Μάζη και Νίκου Δεληγιάννη.

Αυτό δεν είναι άλλο ένα κείμενο για το χρυσό που κατέκτησε η Εθνική Νέων Ανδρών, στο πόλο. Είναι μια "γέφυρα" μεταξύ των "παλαιών" και των νέων που θα κάνει ξεκάθαρο τον κύριο λόγο που ως χώρα διακρινόμαστε επί σειρά ετών, στο συγκεκριμένο σπορ. Στο Sport24.gr διάβασες το πρωί όσα είχε να πει για τη νέα επιτυχία της ελληνικής υδατοσφαίρισης ο Μάνος Ζερδεβάς , ο οποίος αναδείχθηκε MVP του τελικού με την Κροατία . Για την ιστορία, να σημειώσουμε κάπου εδώ πως η αποστολή των παγκόσμιων πρωταθλητών αναχώρησε από το Βελιγράδι λίγη ώρα μετά την απονομή και αφίχθη στο "Ελ. Βενιζέλος" στις 3 τα ξημερώματα.

Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο

Ήλθε η ώρα να σου εξηγήσουν ο Δημήτρης Μάζης και ο Νίκος Δεληγιάννης τι συμβαίνει στην Ελλάδα και διατηρείται επί δεκαετίες στις κορυφαίες θέσεις του αθλήματος. Πρώτα, για να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε συντονιστεί στην ίδια συχνότητα, θα θυμίσουμε κάποια πράγματα.

Η Εθνική πόλο ανδρών έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε 16 Ολυμπιακούς Αγώνες και για να μην μπερδευτείς με τα μαθηματικά, κράτα πως έχει συνεχή παρουσία από το 1980 και εντεύθεν. Η καλύτερη θέση σε Αγώνες ήταν η τέταρτη, στην Αθήνα, ενώ οκτώ φορές η ομάδα βρέθηκε στα προημιτελικά του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη. Σε επίπεδο παγκοσμίων πρωταθλημάτων, έχει ανέβει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου δυο φορές (2005 Καναδάς, 2013 Ρωσία), ενώ έχει βρεθεί στην ημιτελική φάση σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν παραστεί από το 1994 έως στη σήμερον ημέρα. Η έκτη θέση είναι η... ας πούμε χειρότερη που 'χει πάρει. Για να μην "χαθείς" στο κείμενο, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε σε πίνακα ό,τι έχει γίνει από το 1995 και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Εφήβων των παιδιών που στη συνέχεια (έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012) τοποθέτησαν την Ελλάδα στους κορυφαίους του παγκοσμίου πόλο και αποτέλεσαν τη βάση για αυτό που βλέπεις σήμερα.

Έτος Διοργάνωση Θέση Έτος Διοργάνωση Θέση
1996 Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Ολυμπιακοί Αγώνες
1997 World Cup World League
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2005 Παγκόσμιο πρωτάθλημα
1998 Παγκόσμιο πρωτάθλημα World League
1999 World Cup 2006 World League
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα World Cup
2000 Ολυμπιακοί Αγώνες 10η 2007 Παγκόσμιο πρωτάθλημα
2001 Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2008 Ολυμπιακοί Αγώνες
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα World League
2002 World League Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 11η
World Cup 2010 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 10η
2003 Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
World League Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

*Το 2009 και το 2011 δεν είχαμε παρουσίες σε διεθνείς διοργανώσεις.

Μακρύς ο πίνακας, σωστά; Οι παίκτες που έζησαν όλες αυτές τις εμπειρίες, ακολούθως μετέδωσαν ό,τι αποκόμισαν στους επόμενους με τη συνέχεια της καταγραφής να θέλει τα εξής: 2013>>6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, 2014>>6η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, 2015>>3η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, 2016>>6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 3η θέση στο World League, 4η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, 2017>> 4η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μια στιγμή για να σου πούμε τι συνέβαινε με την ομάδα των Νέων Ανδρών, ενόσω η παρέα των Γιώργου Ρέππα, Αναστάσιου Σχίζα, Δημήτρη Μάζη, Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, Γιάννη Θωμάκου, Γιώργου Αφρουδάκη, Στέφανου Σάντα, Αντώνη Βλοντάκη, Μάνθου Βουλγαράκη και Νίκου Δεληγιάννη έκανε ό,τι έκανε σε επίπεδο ανδρών. Η πορεία των Νέων Ανδρών (με ηγέτες, στην πρώτη διαδοχή, τους Χρήστο Αφρουδάκη, Μανώλη Μυλωνάκη, Γιώργου Ντόσκα, Αργύρη Θεοδωρόπουλου και στη δεύτερη τους Δημήτρη Μιτελούδη και Στέλιο Πρωτονοτάριο) στα παγκόσμια της κατηγορίας δεν ήταν απλά αξιοπρεπής, αλλά εξαιρετική και ακολουθούν οι αποδείξεις, πέραν της τελευταίας που αποτέλεσε και την αφορμή για όσα διαβάζεις.

Έτος Θέση Τελευταίο ματς
1995 Ελλάδα-Ουγγαρία 13-18
1997 Ελλάδα-Αυστραλία 9-6
1999 Ελλάδα-Καναδάς 9-6
2001 Ελλάδα-Κροατία 8-7
2003 Ελλάδα-Ιταλία 9-10
2005 Ελλάδα-Ουγγαρία 7-8
2007 Ελλάδα-Γαλλία 9-8
2009 Ελλάδα-Κροατία 8-9
2011 Ελλάδα-Αυστραλία 7-5
2013 - -
2015 Ελλάδα-Ουγγαρία 12-13
2017 Ελλάδα-Κροατία 12-10
Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο


Credit: VSS/Ivica Veselinov

O Δημήτρης Μάζης βρέθηκε στο Βελιγράδι και παρακολούθησε από τις εξέδρες τη μεγάλη ανατροπή των Νέων Ανδρών, καθ' οδόν για την κορυφή του κόσμου. Ο προπονητής της Γλυφάδας απήλαυσε και τα όσα έκαναν τα τρία "παιδιά" του, οι Σκουμπάκης, Παπαναστασίου και Γιαννόπουλος, οι οποίοι αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό που είχε να πει στο Ραδιόφωνο 24/7 ήταν πως "ήταν άλλη μια ωραία στιγμή που μας πρόσφερε η ελληνική υδατοσφαίριση. Νομίζω ότι τα παιδιά έπαιξαν αρκετά καλά και το σημαντικό είναι πως έπαιξαν αρκετά καλά, σε όλα τα κρίσιμα σημεία. Δηλαδή, στα παιχνίδια-χιαστί. Ειδικά στο παιχνίδι με τη Σερβία , έκαναν το καλύτερο τους παιχνίδι. Διαχειρίστηκαν πάρα πολύ καλά τις δύσκολες στιγμές των αγώνων και κατάφεραν να κατακτήσουν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που είναι μια τεράστια επιτυχία. Όχι μόνο για την ελληνική υδατοσφαίριση, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό".

Μεταξύ των στοιχείων που έκαναν την ελληνική ομάδα να ξεχωρίσει είναι και οι εμπειρίες που έχουν αποκομίσει αυτά τα παιδιά, από τη θέση που 'χουν βρει στα σωματεία τους; "Βέβαια. Χρειάζεται η εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι κάτι που τους έδωσε δύναμη να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα δύσκολα παιχνίδια. Δεν φτάνει, όμως αυτό. Δούλεψαν πολύ καλά και όλο το καλοκαίρι. Κατανάλωσαν πολλή ενέργεια και χρόνο, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους και τα κατάφεραν. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το άθλημα, είμαστε χαρούμενοι".

Η κάθε γενιά "πατά" στην προηγούμενη

Ο Μάζης υπήρξε μέλος της Εθνικής Εφήβων, που είχε φορέσει στο στήθος το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας, που είχε διεξαχθεί το 1995 στη Γαλλία. Τα μέλη αυτού του ρόστερ πρόσφεραν στη χώρα μας πλήθος διακρίσεων και ακολούθως τις γνώσεις και τις εμπειρίες, στις γενιές που ακολούθησαν και "κράτησαν" την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις του παγκοσμίου πόλο."Οι γεννημένοι το '75, το '76 και το '77 που είχαμε χάσει τον τελικό στη Λουκέρκη, από την Ουγγαρία, ήμασταν γενιά που αφήσαμε το στίγμα μας στην ελληνική υδατοσφαίριση. Κατακτήσαμε αρκετά πράγματα, καταφέραμε να πάρουμε μετάλλιο και σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, αλλά νομίζω ότι αυτό έχει περάσει τώρα. Οι πρωταγωνιστές πια, είναι άλλοι".

Τι θα είχε να συστήσει σε αυτούς τους νέους πρωταγωνιστές; "Κάθε γενιά "πατά" στην προηγούμενη. Και εμείς "πατήσαμε" πάνω στους προηγούμενους, που μπορεί να μην είχαν ανάλογες επιτυχίες με εμάς, αλλά μας βοήθησαν πάρα πολύ, δίνοντας μας την Εθνική σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αντίστοιχα και αυτά τα παιδιά έχουν πίσω τους μια άλλη γενιά -την επόμενη της δικής μας- που επίσης, έφτασε σε τεράστιες επιτυχίες. Η νυν Εθνική ανδρών πριν δυο χρόνια κατέκτησε μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, φέτος μπήκε στην τετράδα του κόσμου. Οπότε νομίζω ότι η ελληνική υδατοσφαίριση δείχνει πως έχει μια συνεχή παρουσία σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις και σε πολύ υψηλό επίπεδο, είμαστε πάρα πολύ καλοί".

Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο


Ο Μάζης στην ηλικία των σημερινών παγκόσμιων πρωταθλητών

Αυτή η συνέχεια που υπάρχει οφείλεται στο γεγονός ότι αθλητές, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε κορυφαίο επίπεδο, μεταλαμπαδεύουν γνώσεις στους νεότερους -με την παρουσία τους σε πόστα προπονητών, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο; "Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνέχεια και τα νέα παιδιά που μπαίνουν και στις Εθνικές ομάδες και σε αυτές των συλλόγων, να 'χουν τη στήριξη των παλαιότερων. Έτσι μας υποδέχθηκαν και εμάς οι προηγούμενοι, εμείς τους επόμενους και νομίζω ότι αυτή η αλυσίδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι για να υπάρχουν επιτυχίες".

Στην ανδρών θα 'χουν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες

Με τον Τεό Λοράντο υπήρξαν συμπαίκτες στη Βουλιαγμένη, υπήρξαν γενικά συνοδοιπόροι στο βαθμό που επιτρέπει στον Μάζη να γνωρίζει ποια ήταν τα δεδομένα που τον βοήθησαν να οδηγήσει την Εθνική Νέων Ανδρών στην κορυφή του κόσμου, στο ντεμπούτο του ως ομοσπονδιακός κόουτς. Κατ' αρχάς, διευκρίνισε ότι "ο Τεό δεν είναι νέος προπονητής. Ούτε ασχολήθηκε με την Εθνική κατευθείαν. Έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του και στην Α1. Έχει κατακτήσει νταμπλ με τη Βουλιαγμένη και έχει δείξει τον τρόπο που δουλεύει. Είναι μια προσωπικότητα πολύ γνωστή στο χώρο και για τον τρόπο που δουλεύει και για τον χαρακτήρα του. Νομίζω ότι έδωσε πάρα πολλά σε αυτήν την ομάδα. Δούλεψε πάρα πολύ αυτό το καλοκαίρι και αυτό φάνηκε".

Πόσο υπερήφανος αισθάνεται εκείνος για τους παίκτες που είχε φέτος στη Γλυφάδα, της εξαιρετικής πορείας στο ελληνικό πρωτάθλημα και έγιναν πρωταθλητές κόσμου; "Για εμένα είναι πολύ σημαντικό ότι η Γλυφάδα μπορεί και εκπροσωπείται σε αυτήν την ομάδα. Αν δεν κάνω λάθος, είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα μέλη στην Εθνική Νέων. Είναι πολύ σημαντικό και για τα ίδια τα παιδιά, γιατί τα θεωρώ δικά μου παιδιά και τα αγαπώ πάρα πολύ. Είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες και αθλητές. Και οι τρεις, αλλά και άλλα παιδιά από τη Γλυφάδα πολύ σύντομα θα βρεθούν στην Εθνική ανδρών και θα έχουν επιτυχίες, ακόμα μεγαλύτερες και από αυτή".

Τι κάνει ξεχωριστό το ελληνικό πόλο


Ο Δεληγιάννης στην ηλικία των νυν χρυσών στο Παγκόσμιο

Μετά τον Μάζη, επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Δεληγιάννη, για να σχολιάσει και τον MVP του τελικού, τον γκολκίπερ Μάνο Ζερδεβά. Θέση που αν μη τι άλλο γνωρίζει όσο λίγοι, ο νυν προπονητής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Το πρώτο πράγμα που είπε, ήταν "θέλω να συγχαρώ τα παιδιά. Πρόκειται για μία επιτυχία που δίνει το στίγμα ότι η δουλειά γίνεται από τις μικρές ηλικίες στην πυραμίδα στην ελληνική υδατοσφαίριση. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα πια είναι το κομμάτι της αξιοποίησης αυτής της ομάδας και πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να στελεχώσουν με επιτυχία την Εθνική ανδρών. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία της γενιάς του 1995 αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά που ήταν εκεί έκαναν μεγάλη καριέρα, ήταν παρόντες σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ανδρών και κράτησαν για χρόνια ψηλά τον πήχη της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Αυτό είναι και το ζητούμενο πλέον για αυτά τα παιδιά και πως θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Μακάρι να μπορέσουν να παίξουν όλα, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι είναι δύσκολο να έχουμε 100% επιτυχία σε αυτό το κομμάτι".

Σε ό,τι αφορά τον Ζερδεβά, ο ειδικός επισήμανε ότι "θυμάμαι ότι όταν μετακινήθηκε από την Ηλιούπολη στη Βουλιαγμένη είχα ρωτήσει για αυτόν γιατί μου είχε κάνει εντύπωση. Έχει τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει ένας καλός τερματοφύλακας. Είναι δουλευταράς, δείχνει ότι τον ενδιαφέρει η θέση. Θεωρώ ότι εάν εξαιρέσουμε το κομμάτι της εμπειρίας το οποίο θα το αποκτήσει με τα χρόνια πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα από πλευράς τεχνικής γιατί τα υπόλοιπα τα έχει σε μεγάλο βαθμό. Είναι άριστος αθλητής, διαθέτει αντίληψη, έχει φυσική κατάσταση, κάνει καλή διαχείριση μέσα στο παιχνίδι οπότε πιστεύω ότι χρειάζεται να δουλέψει στις αδυναμίες του στα τεχνικά κομμάτια".

Σημείο αναφοράς ο καθένας στη θέση του

Η κρίση στην Ελλάδα ήταν καλυμμένη ευλογία για τα παιδιά του πόλο που σε άλλες περιόδους, θα δυσκολεύονταν να βρουν τη θέση τους σε ενεργό ρόστερ. Τώρα, τους δόθηκε η ευκαιρία και την "ξεζούμισαν". Ο Δεληγιάννης μια φορά, είχε αντίθετη άποψη: "Αυτά τα παιδιά έπαιξαν στις ομάδες τους μόνο λόγω της κρίσης. Από την προηγούμενη επιτυχία της Εθνικής Νέων έχουν περάσει πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν και άλλα παιδιά νωρίτερα, τα οποία βρήκαν το χώρο για να παίξουν αλλά δεν έκαναν πολλά πράγματα. Η συγκεκριμένη φουρνιά διαθέτει ταλέντο και αποτελείται από καλούς αθλητές οι οποίοι είναι και καλά παιδιά. Είναι όλοι τους καλοί αθλητές. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζει αυτή την ομάδα είναι το ταλέντο της.

Ενδεικτικό του ταλέντου των παιδιών είναι ότι εύκολα μπορεί κάποιος να φέρει στο μυαλό του παίκτες αυτής της Εθνικής. Για παράδειγμα δεξιά μπορεί να παίξουν ο Γαρδίκας με τον Γιαννόπουλο, στους αμυντικούς έχουμε τον Σκουμπάκη και τον Καπετανάκη, στους φουνταριστούς τον Μασμανίδη και τον Νικολαΐδη. Στο τέρμα είναι ο Μανώλης Ζερδεβάς ο οποίος είναι κολόνα και αγωνίζεται στην Εθνική ανδρών. Πίσω του είναι ο Σιορδίλης ο οποίος είναι κατά τη γνώμη μου από τους πιο φερέλπιδες τερματοφύλακες. Αριστερά είναι ο Τρούλος και ο Παπαναστασίου. Υπάρχουν και άλλοι που ξεχνάω. Μιλάμε για μία γενιά η οποία έχει παίκτες που ξεχωρίζουν στη θέση τους, διαθέτουν ταλέντο και προσόντα και όλα δείχνουν ότι θα ανέβουν κατηγορία γρήγορα αυτά τα παιδιά. Για αυτό και οι περισσότεροι έχουμε την αισιοδοξία ότι σε λίγα χρόνια πολλοί από αυτούς θα επανδρώσουν την ανδρική ομάδα της Εθνικής".

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, για τον Λοράντο

Με τον Τεό Λοράντο υπήρξαν συμπαίκτες στην Εθνική -ήταν μαζί στο Σίδνεϊ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Του επισήμανα μια διαφορά που παρατηρήθηκε, στο επίπεδο των αντιδράσεων του εθνικού κόουτς και αποδεικνύει πως πέραν των ικανοτήτων που έχει ως προπονητής, σε αυτή τη διοργάνωση ανέβηκε επίπεδο και στην αποτελεσματικότητα, χάριν της νέας οπτικής του. Ο Δεληγιάννης διευκρίνισε ότι "ο κάθε προπονητής έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που τον χαρακτηρίζουν κι ως άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά επειδή έχω γνωρίσει πολλούς προπονητές πιστέψτε με ότι στην προπονητική χρειάζονται όλα. Όπως ένας προπονητής πρέπει να δουλεύει με τον εαυτό του έτσι κι ένας προπονητής πρέπει να το κάνει. Είναι θέμα κάθε προπονητή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία βελτιώνεται ένας προπονητής. Αν δεν το κάνει αυτό, δεν γίνεται να βελτιωθεί. Υπάρχουν για παράδειγμα, προπονητές που δεν βλέπουν τα λάθη τους. Ο Λοράντος είναι ένας προπονητής που δουλεύει με τον εαυτό του. Προφανώς έχει δυνατά σημεία και αδύνατα. Προφανώς έχει ικανότητες να πηγαίνει ομάδες σε υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε στο εάν ένας προπονητής είναι αυστηρός, αλλά στο εάν υπάρχει αποτελεσματικότητα στο έργο του κι αν οι παίκτες που έχουν περάσει από τα χέρια του παρουσιάζουν μία σταθερότητα. Νομίζω ότι για τον Λοράντο τα πράγματα μιλούν από μόνα τους".

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ