LONGREADS

Σύγχρονος Φειδιππίδης

Σύγχρονος Φειδιππίδης
THODORIS MARKOU

Ο Ντιν Καρνάζης ήρθε στην Ελλάδα για να τρέξει στα χνάρια του Φειδιππίδη και να βαδίσει δίπλα στους Έλληνες που θέλουν να έχουν μια υγιεινή ζωή.

Τρέχοντας ανακάλυψε το ελληνικό DNA. Τώρα ο Nτιν Καρνάζης τρέχει για να διαδώσει τις αξίες της ζωής και της σωστής διατροφής, της μεσογειακής διατροφής, για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Ο διασημότερος υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο έχει καταφέρει χάρη στο χάρισμα του, όπως χαρακτηρίζει το τρέξιμο, τεράστια ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία που έχει γράψει, έχει αλλάξει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Αυτές τις μέρες ο 52χρονος Ντιν Καρνάζης βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα, πρώτα στην Αθήνα και από την Πέμπτη (19/9) στην Καλαμάτα. Θα τρέξει με νέους, γέρους και παιδιά, θα μιλήσει για τη μεσογειακή διατροφή που τηρεί πιστά εδώ και 22 χρόνια που τρέχει χωρίς σταματημό. Χάρη στο "Navarino Challenge" που διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας έμφαση στη "μάχη" εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας από την οποία υποφέρουν τα ελληνόπουλα.

Ο ίδιος ονειρεύεται αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός. Αισθάνεται τυχερός που χάρη στο"Navarino Challenge" βρήκε την αφορμή να γνωρίσει τη γη των προγόνων του, τις ρίζες του και γιατί όχι, την πραγματική πατρίδα του.

Το Sport24.gr τον συνάντησε λίγο πριν ξεκινήσει να τρέχει από τη λεωφόρο Συγγρού μέχρι την παραλία και από εκεί θα πήγαινε τρέχοντας στην Ακρόπολη. " Οι Έλληνες με αντιμετωπίζουν ως δικό τους άνθρωπο και είμαι δικός τους. Είναι ένα μαγικό συναίσθημα για μένα να επιστρέφω στον τόπο καταγωγής μου. Να γνωρίζω ανθρώπους που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης με μένα, μοιάζουν με εμένα, έχουμε το ίδιο σώμα, το ίδιο πνεύμα στη ψυχή. Είναι μαγεία".

Ο Ντιν που βαπτίστηκε Κωνσταντίνος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Στο Σαν Κλεμέντε, για τα αμερικανικά δεδομένα είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στο Λος Άντζελες και στο Σαν Ντιέγκο. Μικρή πόλη στην οποία μεγάλωσε ακόμα ένας θρύλος του αθλητισμού, ο Καρς Κίραλι. Ίσως οι δυο τους να διεκδίκησαν το ίδιο κύμα στο σέρφινγκ όταν ήταν μικροί, προτού αφοσιωθούν στο πάθος τους, το μπιτς βόλεϊ για τον Κίραλι.

Οι γονείς του Ντιν ζουν ακόμα στο σπίτι που μεγάλωσαν τρία παιδιά στο Σαν Κλεμέντε. Ο Νικ και η Φραν συνοδεύουν το γιο τους στο ταξίδι στην Ελλάδα. Αρκάς στην καταγωγή ο Νικ, νησιώτισσα η Φραν από την Ικαρία. Είναι σαν όλους τους Έλληνες στην ηλικία τους, μπορούν να μιλάνε ώρες για τα εγγόνια τους και να δείχνουν φωτογραφίες, προσπαθώντας να χειριστούν το κινητό τους τηλέφωνο.

Dean Karnazes running in the Dolomites, Cortina, Italy.
Dean Karnazes running in the Dolomites, Cortina, Italy. ©2007 SCOTT MARKEWITZ PHOTOGAPHY, INC. ALL RIGHTS RESERVED

Αυτή τη βοήθεια από την οικογένεια, το "support system", όπως λέει ο Ντιν, τον έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. " Λέω στους ανθρώπους πως είμαι ευλογημένος που έχω τόσο όμορφους ανθρώπους στην οικογένεια μου, στους φίλους μου, στους υποστηρικτές μου. Αυτό που έχω μάθει τόσα χρόνια είναι πως πολλοί μου λένε πως αποτελώ πηγή έμπνευσης για εκείνους, αλλά είναι διπλός δρόμος. Όταν ακούω την ιστορία τους, με εμπνέουν εκείνοι να είμαι ο καλύτερος Κώστας που μπορώ να είμαι. Η σχέση μας είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία" .

Στο νηπιαγωγείο δεν έπαιζε ποδόσφαιρο ή μπέιζμπολ σαν τα άλλα παιδιά. Έτρεχε πιθανότατα χωρίς παρέα. Στα 11 του χρόνια μαζί με τον πατέρα του έκαναν ορειβασία στο Γκραν Κάνυον. Στο σχολείο κέρδιζε μετάλλια σε αγώνες ανωμάλου δρόμου. Δεν τον ενδιέφεραν οι χρόνοι. Ενδιέφεραν τον προπονητή του. Στα 14 του χρόνια εγκατέλειψε το τρέξιμο.

Πήρε μπάτσελορ στη διατροφολογία, έκανε μάστερς στην επιστήμη των τροφίμων και μέχρι τα τριάντα είχε παντρευτεί την αγαπημένη του από το λύκειο, τη Τζούλι. Φανταστείτε τη... φρίκη της όταν μετά το πάρτι των 30ων γενεθλίων του ξεκίνησε να τρέχει από το Σαν Φρανσίσκο. Έτρεξε 48 χιλιόμετρα, ένα μαραθώνιο, έχοντας κρύψει στο παπούτσι του 20 δολάρια για να αγοράσει νερό και φαγητό. Η γυναίκα του τον μάζεψε από ένα εστιατόριο το επόμενο πρωινό. Κούτσαινε για ένα μήνα. Δεν τα παράτησε. Το πρωί πήγαινε στη δουλειά του σε μια φαρμακευτική εταιρεία και το βράδυ έτρεχε, καμιά φορά έτρεχε και στο διάλειμμα για φαγητό στη δουλειά.

Σύγχρονος Φειδιππίδης
WOUTER KINGMA

Ένα τέτοιο μεσημέρι τον προσπέρασαν δύο δρομείς με στρατιωτικά ρούχα. Του είπαν πως προπονούνταν για ένα μαραθώνιο 160 χιλιομέτρων στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα. Συμπλήρωσε την αίτηση συμμετοχής και με εφαλτήριο τον αγώνα "Western States Endurance Run" ξεκίνησε να τρέχει. Και τρέχει ακόμα.

Ο Ντιν και η Τζούλι απέκτησαν δύο παιδιά, την Αλεξάντρια και τον Νικ. Οι τέσσερις τους είδαν ολόκληρη τη χώρα τους σε διάστημα 50 ηξερών. Ο Ντιν έτρεξε και στις 50 πολιτείες, έτρεχε ένα μαραθώνιο καθημερινά σε διαφορετική πολιτεία. Ξεκίνησε από το Σεντ Λούις στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006 και ολοκλήρωσε το κατόρθωμα του στις 5 Νοεμβρίου στο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Τα παιδιά του ήθελαν να δουν τη Νέα Υόρκη.

Φυσικά είχε σταματήσει να δουλεύει στη φαρμακευτική εταιρεία. Το πρότζεκτ "50 μαραθώνιοι-50 πολιτείες-50 ημέρες"κινηματογραφήθηκε, έγινε ντοκιμαντέρ, ταξίδεψε σε φεστιβάλ και κυκλοφορεί σε DVD. Ο Ντιν τρέχει, δίνει ομιλίες και βοηθάει τους ανθρώπους να κατακτήσουν το στόχο τους.

" Δέχομαι χιλιάδες γράμματα και η πρώτη πρόταση λέει σχεδόν πάντα {Κύριε Καρνάζη, μου αλλάξατε τη ζωή}. Είναι το σημαντικότερο δώρο μου στην ανθρωπότητα. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα, τα υλικά αγαθά, δεν έχω καν αυτοκίνητο, θα μπορούσα να έχω ένα ακριβό αυτοκίνητο. Ακούω πως οι άλλοι έχουν ζήσει μια καλύτερη ζωή εξαιτίας του χαρίσματος μου. Εγώ βρήκα το χάρισμα μου, δούλεψα για αυτό, αρκετοί άνθρωποι δυστυχώς δεν το βρίσκουν ποτέ και συμβιβάζονται με μια ζωή που δεν τους αξίζει". Μοιράζεται μαζί μας μια όμορφη ιστορία από το περσινό "Navarino Challenge".

Σύγχρονος Φειδιππίδης

" Έτρεχε κοντά μου ένα ελληνόπουλο. Δεν μιλούσα καλά αγγλικά και όταν τον ρώτησα γιατί τρέχει τόσο δυνατά μου απάντησε {Κύριε Καρνάζη, τρέχω γιατί το θέλω πολύ}. Τα λόγια του με εμπνέουν. Ήταν λόγια καρδιάς".

Έχει τρέξει 560 χιλιόμετρα για 80 συνεχόμενες ώρες δίχως να κοιμηθεί, έχει τρέξει στο Νότιο Πόλο στους −25 °C, στην Κοιλάδα του Θανάτου στους 49 °C, έχει κολυμπήσει στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, έχει τιμηθεί με βραβεία, σημαντικά για τα περιοδικά ποικίλης ύλης και πραγματικά σημαντικά για τους υπεραθλητές. Πώς βρίσκει το κίνητρο για να συνεχίσει; Ας είναι καλά μια από τις δυνατότερες ελληνικές εικόνες.

" Δεν είμαι νέος πια, ο κόσμος εκπλήσσεται όταν μαθαίνει πως είμαι 52 χρονών. Δεν αισθάνομαι γέρος και θέλω να συνεχίσω να κάνω χιλιόμετρα και να έχω μια υγιή ζωή μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω. Η πιο δυνατή ανάμνηση μου όταν ήμουν μικρός ήταν οι γιορτές του Πάσχα στο Λος Άντζελες. Ηλικιωμένοι από την "παλιά Ελλάδα", αυτοί οι μόνιμα ηλιωκαμένοι με τα μουστάκια, άνδρες στα 70 και στα 80 τους χρόνια, χόρευαν ελληνικούς χορούς όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα. Ήθελα να γίνω σαν και αυτούς. Τί ήξερα για τη ζωή τους; Εγώ ήμουν ένα παιδί από την Αμερική, μεγαλωμένο σε μια άνετη ζωή". Ίσως έτσι εξηγείται γιατί η αγαπημένη του ελληνική λέξη είναι το "όπα"!

Αγαπάει αυτό που κάνει και αυτή η αγάπη τροφοδοτεί το κίνητρο, τη φιλοδοξία αν θέλετε. " Πιστεύω στην παροιμία "εκείνος που τρέχει για ευχαρίστηση, δεν κουράζεται ποτέ". Εγώ τρέχω για το συναγωνισμό και την ευχαρίστηση. Καμιά φορά τρέχω πειθαρχημένα χρησιμοποιώντας το χρονόμετρο όπως οι elite μαραθωνοδρόμοι. Κυρίως τρέχω ελεύθερα, μόνος μου, το βράδυ από το σπίτι μου στο Σαν Φρανσίσκο στην κοιλάδα Νάπα, 150 χιλιόμετρα μόνος μου. Οι περαστικοί οδηγοί με γνωρίζουν, μου κορνάρουν και με χαιρετούν".

Dean Karnazes running marathon number thirty-two on day thirty-two of the Endurance 50 event in Bristol, New Hampshire. The goal of the event is to run 50 marathons, in each of the 50 United States, in 50 consecutive days. 

All images © Corey Rich / www.coreyrich.com
Dean Karnazes running marathon number thirty-two on day thirty-two of the Endurance 50 event in Bristol, New Hampshire. The goal of the event is to run 50 marathons, in each of the 50 United States, in 50 consecutive days. All images © Corey Rich / www.coreyrich.com ALL IMAGES © COREY RICH / WWW.COREYRICH.COM

Έχει τρέξει στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, αλλά ονειρεύεται σε μια από τις επόμενες επισκέψεις του στην Ελλάδα να ταξιδέψει στην Ικαρία και να τρέξει σε όλο το νησί από το οποίο κατάγεται η μητέρα του. Από εκείνη έμαθε τα μυστικά της μεσογειακής δίαιτας και εκπλήσσεται που " εγώ ένας Αμερικανός τηρώ πιστά τη μεσογειακή διατροφή και έρχομαι στην Ελλάδα και δεν βρίσκω Έλληνες να κάνουν το ίδιο".

Άκουσε με προσοχή τους αριθμούς της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Τί κάνει ο ίδιος για να κρατήσει τα παιδιά του μακριά από τα γλυκά, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά; " Κανένας γονιός δεν μπορεί να πει όχι στα παιδιά του. Ούτε και εγώ. Αυτό που κάνω είναι να δίνω εγώ το παράδειγμα στα παιδιά μου. Δεν βάζω στο στόμα μου τέτοιες τροφές. Τα παιδιά αποκτούν τις συνήθειες των γονιών τους. Αυτή είναι η μοναδική συμβουλή που μπορώ να δώσω στους Έλληνες γονείς".

Ακόμα ένα πρόβλημα που έχουν τα ελληνόπουλα είναι πως οι γονείς τους, τους απαγορεύουν να αποτύχουν. Στο σχολείο, στις σπουδές τους, στη δουλειά τους, στο γάμο τους και στις επιλογές τους.

" Για μένα ο τερματισμός είναι σημαντικός. Ακόμα και αν αποτύχω, θα προπονηθώ περισσότερο, θα δω τα λάθη μου, θα επιστρέψω και θα πετύχω. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την αποτυχία. Λέω συνέχεια στους ανθρώπους να μη φοβούνται να αποτύχουν. Αν δεν αποτύχεις, σημαίνει πως δεν προσπάθησες να ξεπεράσεις κάτι πραγματικά δύσκολο. Έχω διδαχθεί από την αποτυχία, αναλύω τι δεν έκανα καλά. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το τρέξιμο, μεταφράζεται στη ζωή μας, στη δουλειά μας".

Σύγχρονος Φειδιππίδης
THODORIS MARKOU

Το "Navarino Challenge" δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ήρθε στη χώρα μας ο Ντιν Καρνάζης. Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το "Σπάρταθλον" και θα τρέξει για πρώτη φορά τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη. Θα ακολουθήσει τα βήματα του Ολυμπιονίκη και Αθηναίου πολίτη, Φειδιππίδη. Παραμονές της Μάχης του Μαραθώνα κάλυψε την απόσταση σε δύο μέρες για να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες.

Η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και στη Σπάρτη είναι 246 χιλιόμετρα. Μαζί με τους εκατοντάδες δρομείς θα σταθεί στην εκκίνηση και ο πιο προβεβλημένος υπερμαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Στο μυαλό του θα βρίσκεται ο Φειδιππίδης, γιατί θέλει να ακολουθήσει πιστά τα βήματα του. Θέλει να τον "γνωρίσει" και στη συνέχεια να επαναλάβει την ιστορία του για να τη θυμηθεί ο υπόλοιπος κόσμος.

" Τρέφομαι όπως πιστεύουμε πως έκανε και εκείνος, με τις τροφές που είχε στη διάθεση του εκείνος. Όπως είναι το παστέλι, τα σύκα και άλλα φρέσκα φρούτα, το παστό κρέας και οι ρίζες. Πίνω μόνο νερό, όχι ενεργειακά ποτά που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα. Θέλω να μιμηθώ τον Φειδιππίδη, ώστε να γράψω ένα βιβλίο για εκείνον. Το Σπάρταθλον είναι μια δύσκολη πρόκληση για μένα. Θέλω να τερματίσω στη Σπάρτη (άγαλμα του Λεωνίδα)". Η προσπάθεια του θα βιντεοσκοπηθεί, ώστε να γίνει ντοκιμαντέρ. Μαζί του θα έχει άλλους τρεις δρομείς, ανάμεσα τους και μια Ελληνίδα νοσοκόμα, ενώ στο πρότζεκτ συμμετέχει και ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής, Ιωάννης Μελισσανίδης που θα ενσαρκώσει τον Ηρόδοτο.

Ο Ντιν Καρνάζης ήρθε στην Ελλάδα κάπως αργά στη ζωή του, αλλά ο Φειδιππίδης θα ήταν περήφανος που ένας Έλληνας που ήρθε από τόσο μακριά, θα ακολουθήσει και θα κάνει γνωστή τη δική του διαδρομή. Αυτός ο άνδρας δεν έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως ο Φειδιππίδης, αλλά και εκείνος τρέχει για να δοξάσει την Ελλάδα, συμμετέχοντας μέσω του "Navarino Challenge" στην προσπάθεια να βελτιώσουν οι Έλληνες τη ζωή τους. Να γνωρίσουν οι Έλληνες και οι ξένοι τον αθλητικό τουρισμό που μπορεί να προσφέρει η ελληνική γη και να τον συμπεριλάβουν στη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ