LONGREADS

Στο έδαφος, αλλά όχι νεκρός ο Μπλάτερ

Στο έδαφος, αλλά όχι νεκρός ο Μπλάτερ

Από παιδί απολάμβανε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τον "σκότωνες", όταν τον αγνοούσες. Ακόμα κι όταν δεν είχε να φάει, είχε τεράστιες φιλοδοξίες. Τις τακτοποίησε, μία προς μία και μεθοδικά. Όπως μεθοδικά θα ετοιμάσει την αντεπίθεση του, ο Sepp Blatter. Θα είναι βιβλίο με τίτλο "Sepp Blatter: Mission Football".

Η Guardian τον χαρακτήρισε ως "τον πιο επιτυχημένο, μη δολοφόνο, δικτάτορα του περασμένου αιώνα". Από το 1981, οπότε έγινε γενικός γραμματέας στη FIFA, έως την ημέρα που επί της ουσίας, αποβλήθηκε δια παντός από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα , ο Sepp Blatter ήταν στο κέντρο αποφάσεων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ενδεχομένως, να ήταν και ο ίδιος αυτό το κέντρο, όπως η δυναμική του είχε την εύλογη ανάπτυξη για άνθρωπο που βρίσκεται στην ίδια (ηγετική) θέση επί 17 συναπτά έτη. Είχε φτάσει στο σημείο να μιλά για το ποδόσφαιρο, σαν να ήταν η αρραβωνιαστικιά του. Κάτι δικό του, που του άνηκε. Τα μέλη της FIFA ήταν η οικογένεια του, που αποδείχθηκε... εξόχως δυσλειτουργική.

Όλα εν τούτοις, τελειώνουν κάποια στιγμή. Η αρχή του τέλους, για τον Ελβετό αξιωματούχο ήλθε τον περασμένο Μάιο, με συλλήψεις αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας . Μόνο που οι αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας δεν είχαν καταφέρει να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε δωροδοκηθεί. Όποιος βέβαια, ψάχνει, βρίσκει και εν τέλει τον συνέδεσαν με χρήματα που έδωσε η FIFA στον Michel Platini, τα οποία δεν είχε δηλώσει -ή δικαιολογήσει-, για να τον "ρίξουν". Όπως κάθε Godfather (ένα από τα προσωνύμια που είχε, μαζί με το "Ο Μακιαβελικός ηγεμόνας") που σέβεται τον εαυτό του, την πάτησε από ένα τεχνικό ζήτημα.

Και αν δηλώνει " λυπημένος που είμαι ο σάκος του μποξ ", οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η πραγματικότητα ήταν κάπως διαφορετική. Όπως και πρέπει να σας ενημερώσουμε πως η έφεση που έκανε -για την τιμωρία του- δεν θα έχει τύχη. Αυτό που θα γίνει βάσει πλάνου, είναι η έκδοση του βιβλίου του "Sepp Blatter: Mission Football", 300 σελίδων (και αξίας 40 ευρώ) που φυσικά θα αφορά τη ζωή του στη FIFA. Εμείς εδώ θα δούμε... την άλλη ζωή. Την κανονική.

Τα πρώτα -φτωχά- χρόνια στο Visp

Η Ελβετία είναι χωρισμένη σε 26 επαρχίες (canton βλ. καντόνια). Μια από αυτές, στo νοτιοδυτικό άκρο, είναι η Valais. Μια περιοχή της, όπου ζουν 6000 κάτοικοι, ονομάζεται Visp και απέχει δυο ώρες με το τρένο, από τη Ζυρίχη. Βρίσκεται στη μεγάλη κοιλάδα του Ροδανού. Συνορεύει με την Ιταλία (νότια) και τη Γαλλία (νοτιοδυτικά). Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη της χώρας, μια από τις περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού και βροχής. Σε αυτό το μουντό περιβάλλον γεννήθηκε ο Sepp Blatter, στις 10/3 του 1936. Εμφανίστηκε δυο μήνες, προ του προγραμματισμένου. Ήταν ο τρίτος γιος της οικογενείας (μετά τους Peter και Marco), ενώ ακολούθησε η Ruth.

Στο έδαφος, αλλά όχι νεκρός ο Μπλάτερ
2015 FIFA

Στο Visp ζει ακόμα το μοναδικό παιδί που απέκτησε από τους τρεις γάμους του (αν και καθολικός, παντρεύτηκε τρεις φορές -η δεύτερη σύζυγος του ήταν η κόρη του πρώην γενικού γραμματέα της FIFA, Helmut Kaser), η κόρη του Corinne, καθηγήτρια αγγλικών και ιδιοκτήτρια bistro και η 14χρονη εγγονή του, Selena (" το μεγαλύτερο δώρο μου"). Το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε φορά που γυρνά στον τόπο του (κάθε σαββατοκύριακο), είναι να επισκέπτεται τον τάφο των γονιών του. Στην επίσκεψη που έκανε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου κατέρρευσε. Τα ακριβή του λόγια ήταν " ήλθα σε επαφή με τη νεκρή μητέρα μου, η οποία μου είπε να πάω κοντά της και τις απάντησα "δεν είναι ακόμα η ώρα". Για κάποιες στιγμές, ήμουν ανάμεσα σε αγγέλους που τραγουδούσαν και στις φωτιές της κόλασης. Η πίεση που αισθάνθηκα ήταν τέτοια, που έφτασαν κοντά στο θάνατο". Ο πατέρας του εργαζόταν σε εργοστάσιο χημικών και φορούσε μια μπλε στολή. Αυτός είναι ο λόγος που ο Blatter φορά μόνο μπλε κοστούμια. Τα δικά του βέβαια, είναι χειροποίητα. Αλλά θα μου πείτε, λεπτομέρειες.

Τα πρώτα του χρήματα, τα έβγαλε πουλώντας λαχανικά (παραγωγής της οικογενείας του), με ένα καρότσι στην αγορά. Στις διακοπές του σχολείου " καθάριζα τις μπότες των ορειβατών, στις διακοπές από το σχολείο. Ήθελα να αγοράσω τα πρώτα παπούτσια για το ποδόσφαιρο", άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο από το 1948 έως το 1971. Κατά του ιδίου το ρηθέν " σκόραρα περισσότερα από 20 γκολ, τη σεζόν". Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται. Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως η Lausanne Sport FC του πρόσφερε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, όταν συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του. Ο πατέρας του (που ίσα ίσα τα έβγαζε πέρα, παρ' όλα αυτά πίεζε τα παιδιά να σπουδάσουν -κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος) τον ανάγκασε να προσπεράσει, εξηγώντας του ότι "δεν θα βγάλεις λεφτά για να ζήσεις, από το ποδόσφαιρο". Σε αυτό, έκανε λάθος.

Ενόσω ήταν στο Université de Lausanne (αφότου τελείωσε το σχολείο στο Saint Maurice -παρεμπιπτόντως εκεί δημιούργησε το πρώτο γκρουπ συνοδοιπόρων, ενώ ανέλαβε και τα reunions), όπου σπούδασε επιχειρήσεις και οικονομικά και έμαθε να μιλά αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά (ήξερε γαλλικά και γερμανικά) απασχολείτο και ως διασκεδαστής σε γάμους. Για 90 ευρώ, έκανε stand up comedy (για να "σπάσει" ο πάγος), "άνοιγε" το χορό και τραγουδούσε μπαλάντες. Στις διακοπές, εργαζόταν σε ξενοδοχεία των Άλπεων. Έκανε τον σερβιτόρο και σε ένα από τραπέζια που σέρβιρε, γνώρισε τον Eddie Constantine, ηθοποιό δεύτερης κατηγορίας που είχε γεννηθεί στην Αμερική και μεγάλωσε στη Γαλλία. Από εκείνον θα μάθαινε την τέχνη του να μιλά στις γυναίκες, το πώς κρατούν το τσιγάρο και το πώς ντύνονται.

Όπως διαβεβαιώνουν όσοι τον ξέρουν από παιδί "δεν ήταν τα χρήματα ο λόγος που έκανε πάντα ό,τι έκανε, αλλά η αναγνώριση". Και ναι " μην πιστεύετε πως έχει πρόβλημα απ' όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Σημαίνει πως είναι στο επίκεντρο και αυτό είναι το ζητούμενο του. Το χειρότερο που μπορείς να του κάνεις, είναι να τον αγνοήσεις".

Ένας από τους καημούς που έχει, είναι πως οι Ελβετοί δεν τον προστάτεψαν. "Είμαι Ελβετός πολίτης. Ήμουν και στρατιώτης της χώρας, ο διοικητής τάγματος με 3.500 ανθρώπους. Υπηρέτησα τη χώρα μου" λέει. Η αλήθεια είναι πως από πολύ νωρίς στη ζωή του, ανέπτυξε μια ρουτίνα για την καθημερινότητα του, που τον εξυπηρετούσε. Όπως έλεγε " ο ρυθμός στη ζωή είναι πολύ σημαντικός". Ξυπνούσε κάθε μέρα λίγο πριν τις 6 το πρωί, δεν έτρωγε κάτι για πρωινό. Αρκείτο σε έναν καφέ και μετά επιδιδόταν σε έναν... μικρό χορό, για να διατηρηθεί σε φόρμα. Στην υπόλοιπη ημέρα, φρόντιζε να μην τρώει περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορούσε να "κάψει" " γιατί απλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις". Γενικά, ζούσε με "κουτάκια", γιατί είχε καταλήξει πως έτσι η ζωή του είναι πιο απλή.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι κατάλοιπα της στρατιωτικής του θητείας. Δεν ήταν. Επειδή του άρεσε να ζει με πρόγραμμα, έγινε Συνταγματάρχης του ελβετικού στρατού. "Και εκεί έμαθε να θεωρεί πως τα πάντα είναι ύποπτα, μαζί και να είναι σε επιφύλαξη 24 ώρες, το εικοσιτετράωρο", είχε επισημάνει ο συγγραφέας Bruno Affentranger, ο οποίος το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Sepp – König der Fussballwelt” (Sepp - Ο Βασιλιάς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου). Ας κάνουμε μια στάση εδώ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελβετίας, για το Ψυχρό Πόλεμο (από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως το 1980), το σύστημα της πολιτοφυλακής της χώρας ενσωμάτωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του πληθυσμού. Αριθμός που το 1961 ήταν 625.000 άνθρωποι. Το κύριο μέλημα των Ελβετών ήταν η προφύλαξη στρατηγικών οδών, μέσω των Άλπεων, από τους Σοβιετικούς. Μολονότι -ως γνωστόν- η Ελβετία ήταν ουδέτερη χώρα, στρατιώτες εκπαιδεύονταν για να πολεμήσουν τον όποιο εχθρό, όπως δημιουργούσαν ένα πολύπλοκο σύστημα δρόμων και γεφυρών, μαζί και αποθηκών στις Άλπεις.

Στο έδαφος, αλλά όχι νεκρός ο Μπλάτερ

Οικοδομήσαμε τοίχους, τους οποίους φρουρούσαμε όλη μέρα, κάθε μέρα, για να παρακολουθούμε τι έκαναν οι εχθροί μας, ώστε να μπορέσουμε να ενεργήσουμε -και όχι να αντιδράσουμε", έχει πει στο παρελθόν ο Blatter, ο οποίος είχε στη μονάδα του άνδρες από την περιοχή του και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση θεμάτων, όπως το φαγητό, των οχημάτων και των πυρομαχικών. Υπηρετούσε δηλαδή, άλλους και αυτό ήταν κάτι που δεν απολάμβανε. Για αυτό και αποφάσισε να γίνει Συνταγματάρχης. Για να τα καταφέρει, έκανε μια επίδειξη των φιλοδοξιών και των ικανοτήτων του και το κύριο χαρακτηριστικό του, ήταν πως "πάντα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος".

Ήταν γνωστός ως "πρώτης τάξεως αξιωματικός, με το χάρισμα να δίνει κίνητρα στον κόσμο και με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ". Όπως πολλοί άλλοι φιλόδοξοι νέοι άνδρες, χρησιμοποίησε τον στρατό για να αναπτύξει ένα δίκτυο γνωριμιών, που βασίζονταν στην αφοσίωση. Όταν πήρε το απολυτήριο, είχε δημιουργήσει μια ένωση από μέλη του συντάγματος του, με τους οποίους ήταν πάντα σε επαφή. Το motto τους ήταν "αυτό που αξίζει να κάνεις, αξίζει να το κάνεις καλά".

Ως πολίτης, ασχολήθηκε με το marketing, αρχικά στο γραφείο τουρισμού της πόλης του (παράλληλα, δημοσίευε και κείμενα για τα αθλητικά, σε τοπικές εφημερίδες) και στα 39 του, έκανε το break: ήταν τότε που βρήκε δουλειά στην εταιρία Longines (εταιρία ρολογιών πολυτελείας). Εκεί ανέλαβε χρέη υπευθύνου δημοσίων σχέσεων. Ήταν ο go to guy, για τα συμβόλαια με τους αθλητικούς οργανισμούς. Ένας εξ αυτών ήταν του σκι. Εκεί θα έβρισκε το παράθυρο που θα χρειαζόταν... για να τρυπώσει στα διοικητικά ομοσπονδίας, καθώς έγινε γενικός γραμματέας της ελβετική ομοσπονδία χόκεϊ επί πάγου.

Δεν ήξερα πώς είναι να φεύγεις κάποιες ημέρες για διακοπές

Η ρουτίνα που είχε επιλέξει για ζωή, επρόκειτο να διακοπεί στις 27/5 του 2015, οπότε 15 λεπτά αφότου είχε ανοίξει τα μάτια του, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Η ελβετική αστυνομία, διενεργώντας κατόπιν εντολής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ξεκίνησε επιδρομή σύλληψης επτά εκ των ανώτερων αξιωματούχων της FIFA, με την κατηγορία των δωροδοκιών, για ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησε άλλη επιδρομή, στα αρχηγεία της FIFA, στο λόφο πάνω από τη Ζυρίχη, ανήμερα της συγκέντρωσης εκατοντάδων ηγετικών μορφών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που είχαν δώσει ραντεβού στην πόλη, για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της FIFA. " Ένιωσα σαν ένας πυγμάχος που είναι προ του 12ου γύρου. Είπα στον εαυτό μου "θα νικήσω" και μετά BONG!", σχολίασε με το γνωστό γλαφυρό τρόπο, στους Financial Times, όπως μιμούνταν πως είχε δεχθεί ένα χτύπημα knock out.

Με καθυστέρηση δύο ημερών, η ψηφοφορία έγινε και εκείνος επελέγη από το σώμα, για την πέμπτη του θητεία. Αυτή διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Τόσες χρειάστηκε έως ότου αποφασίσει να παραιτηθεί " για να προστατέψω τη FIFA". Είχε αφήσει μια υπόνοια πως αυτό δεν είναι το τέλος, πριν διευκρινίσει ότι τον Φεβρουάριο του 2016 -στις νέες εκλογές- δεν θα έθετε υποψηφιότητα. Οι Ελβετοί εισαγγελείς, τον έθεσαν υπό έρευνα και στις 8/10 τέθηκε υπό περιορισμό από όλες τις δραστηριότητες που αφορούν το ποδόσφαιρο, ενώ έζησε και την έξωση από το γραφείο του, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Δηλαδή, την έζησε το σώμα του. Γιατί έπειτα από 40 χρόνια εμπλοκής (αρχικά, ως υπεύθυνος προγράμματος στην Αφρική, μετά ως γενικός γραμματέας και από το 1998 ως πρόεδρος), είχε δημιουργήσει στεγανά. Θα λέγατε πως είχε ριζώσει παντού. Ο ίδιος είχε ομολογήσει ότι " είμαι μονομανής. Έπειτα από τόσα χρόνια, είναι αδύνατο να σταματήσω να σκέφτομαι για τη FIFA".

Στη Ζυρίχη ζούσε μόνος του, σε ένα διαμέρισμα, όπου υπήρχε ένα πολύ μικρό γραφείο, με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια μπάλα ποδοσφαίρου και μια φωτογραφία του Matterhorn, βουνό των Άλπεων, με υψόμετρο στα 4.477 μέτρα, στα σύνορα με την Ιταλία. Έλεγε πως " μετανιώνω που δεν μπορώ να πάω στο γραφείο μου στη FIFA. Ήταν πολλά περισσότερα από ένα γραφείο. Ήταν το σπίτι μου". Η καθημερινότητα του άλλαξε από τον περασμένο Μάιο, αλλά φρόντισε πολύ γρήγορα να αποκτήσει νέα ρουτίνα. Κάθε πρωί, τσέκαρε όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν τη FIFA, απαντούσε στα πολλά emails που είχε, γιατί " δεν μπορούσα να κλείσω το διακόπτη, επειδή πια δεν είχα επίσημα γραφείο και θέση. Για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα τη δυνατότητα να πω "τώρα θα φύγω κάποιες ημέρες για διακοπές". Δεν ήξερε τι να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο που είχε πια στα χέρια του.

Ο Platini, o Sarkozy και τα μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε το Qatar

Το πρόβλημα που κορυφώθηκε με τις συλλήψεις στελεχών της FIFA " είχε ξεκινήσει από τις 2/12 του 2010". Την ημέρα που εμφανίστηκε στο πόντιουμ, άνοιξε έναν φάκελο και ενημέρωσε πως η χώρα που θα διοργανώσει το World Cup του 2022 ήταν το Qatar. " Δείτε το video και παρακολουθείστε το πρόσωπο μου, την ώρα που βλέπω ποια είναι η διοργανώτρια χώρα. Θα αντιληφθείτε ότι δεν ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, όταν έλεγα "Qatar". Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που ουδείς κατάλαβε γιατί έγινε η ανάθεση σε μια από τις πιο μικρές χώρες του κόσμου". Και μετά... έριξε μια βόμβα: ομολόγησε πως όντως έγινε απόπειρα για νοθεία του αποτελέσματος " όχι όμως, για το Qatar, αλλά για τις ΗΠΑ". Υπήρχε συμφωνία κυρίων, μεταξύ των ηγετών της FIFA και αυτή ήθελε τα δυο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα να πηγαίνουν στις δυο υπερδυνάμεις: τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. " Όλα έγιναν στο παρασκήνιο. Υπήρχε διπλωματική συμφωνία". Και γιατί δεν την είδαμε;

"Προέκυψε κυβερνητική παρέμβαση, από τον κ. Sarkozy" και κατόπιν αυτής ο Michel Platini ψήφισε για το Qatar. " Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Platini. Μου είπε "δεν είμαι πια στο πλευρό σου, γιατί μου είπε ο ηγέτης του έθνους μου πως πρέπει να σκεφτούμε την κατάσταση στη Γαλλία". Μετά, μου είπε ότι η παρεμβολή θα επηρέαζε περισσότερες από μια ψήφους, γιατί είχε με το μέρος του ένα γκρουπ ψηφοφόρων". Πρόσθεσε πως έκτοτε είχε μιλήσει μια φορά με τον Sarkozy, αλλά δεν του έθιξε το θέμα.

Έπειτα, έβαλε το δεύτερο... τυράκι. " Αν με ρωτάτε επί της διαδικασίας που προκύπτουν οι οικοδέσποινες χώρες, τη μυστική ψηφοφορία της ειδικής επιτροπής της FIFA, να σας πω ότι ουδέποτε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν τίθεται θέμα συμπαιγνίας. Σε μια ψηφοφορία, δεν μπορείς ποτέ να το αποφύγεις αυτό, πολλώ δε όταν το εξελεγκτικό σώμα συγκροτείται από λίγα μέλη". Για την ακρίβεια 22, με τα 14 να ψηφίζουν Qatar. Ένα μήνα αργότερα, το αραβικό κράτος ανακοίνωσε πως είχε αρχίσει τις δοκιμές των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale, για την αναβάθμιση του στόλου του. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το Qatar αγόρασε 24 από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, για το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με option να πάρει άλλα 12.

Τον ρώτησαν ποια είναι η άποψη του για τον Platini. Πήρε μια βαθιά εισπνοή και αναλώθηκε σε έναν διπλωματικό σχολιασμό. " Ήταν ένας εξαιρετικά καλός παίκτης. Είναι καλό παιδί. Ναι, θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος μου. Αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που υπήρχε χρόνια, πως θα με διαδεχθεί". Τελικά, "έπεσαν" μαζί, με αφορμή την κατάθεση των 2 εκατ. δολ. που έγινε στο λογαριασμό του Γάλλου, από τη FIFA, το 2011. Υποτίθεται πως αφορούσαν τα μεροκάματα του, για δουλειά που είχε ήδη κάνει. Ο Blatter είχε αποπειραθεί να εξηγήσει ότι " σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, δεν χρειάζεται για όλα να κάνεις συμβόλαια. Και δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Η χειραψία είναι αρκετή. Το αγγλοσαξονικό σύστημα δεν είναι το ίδιο, όπως το σύστημα που υπάρχει εδώ στην κεντρική Ευρώπη".

Η αλήθεια είναι αυτή. Όντως ο ελβετικός νόμος παρέχει τη δυνατότητα προφορικών συμβολαίων, με το όριο να είναι διακριτό και να αφορά τις συμφωνίες με μεγάλες εταιρίες. " Μα είμαστε club" είπε και όταν ο δημοσιογράφος του θύμισε πως αυτό το έξοδο δεν είχε δηλωθεί, αρνήθηκε να πει έστω άλλη μια λέξη για το θέμα. Κλειστό παρέμεινε το στόμα του και όταν του έθεσαν το ζήτημα της ISL, της εταιρίας που δημιούργησε ο Horst Dassler (εμπνευστής της Adidas) και έδωσε 128.000.000 ευρώ σε δωροδοκίες προς ηγετικά στελέχη της FIFA . Το μόνο που δέχθηκε να πει ήταν ότι είχε κριθεί αθώος των κατηγοριών " και σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, δεν μπορείς να δικαστείς δυο φορές για το ίδιο παράπτωμα". Επί τη ευκαιρία, το 2004 η FIFA παρουσίασε τον πρώτο κώδικα ηθικής. Έως τότε, δεν είχε σχετικούς κανονισμούς.

Μια άλλη υπόθεση που τακτοποιήθηκε εξωδικαστικά, ήταν εκείνη του 2006, οπότε η FIFA είχε πληρώσει το ποσό των 90 εκατ. δολ., ως συμβιβασμό σε αντιδικία που είχε με τη MasterCard, ώστε να διακόψει το συμβόλαιο που είχε μαζί της, για να υπογράψει ένα πιο πλουσιοπάροχο με τη Visa. Τι θυμάται από αυτήν την ιστορία; " Δεν ήμασταν και πολύ έξυπνοι. Κάναμε λάθος. Αλλά κάποιες φορές, όταν δουλεύεις πολύ σκληρά, κάνεις λάθη. Δεν μπορείς να κρεμάσεις κάποιον για ένα λάθος". Ναι, θα λέγατε πως στο μυαλό του ήταν όλα τακτοποιημένα και... νοικοκυρεμένα. Ατυχώς, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τα μυαλά των άλλων.

Η συνείδηση μου είναι καθαρή, σε ό,τι αφορά τη σχέση μου με τα χρήματα

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τα χρήματα, τις κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά που τον ακολουθούσαν όσα χρόνια ήταν πρόεδρος. Για την ακρίβεια, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ( με τις πρώτες εκλογές που τον ανέδειξαν νικητή να έχουν ως πρωταγωνιστές υπεύθυνους ομοσπονδιών που είχαν ενημερώσει ότι είχαν δεχθεί χρήματα για να τον προτιμήσουν ). Θυμήθηκε τους γονείς του και τα αρνήθηκε όλα, εξηγώντας πως η βασική αρχή που του πέρασε η οικογένεια του, ήταν " να παίρνεις χρήματα, μόνο αν τα έχεις κερδίσει. Επίσης, μου έλεγαν να μη δίνω χρήματα σε κανέναν, για να αποκτήσω ένα αβαντάζ. Επιπροσθέτως, είχα μάθει από πολύ μικρός να πληρώνω τα χρέη μου. Αυτές είναι οι αρχές που με συνοδεύουν από όταν ήμουν 12 χρόνων και για αυτό πάντα επιμένω, ότι η συνείδηση μου είναι καθαρή, σε ό,τι αφορά τα χρήματα".

Είναι πλούσιος; Όχι σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό κόσμο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τραπεζικούς λογαριασμούς. "Όχι. Τα χρήματα που έχω είναι αυτά που μου δίνει η FIFA", ποσό που αρνήθηκε να αποκαλύψει, γιατί η παγκόσμια ομοσπονδία υποχρεούται να ενημερώνει επί αυτών των ποσών, μόνο στο σύνολο τους. Δηλαδή, για τους μισθούς "σε υπαλλήλους που είναι σε θέσεις κλειδιά της διοίκησης" έδωσε πέρυσι 39.7 εκατ. δολάρια. " Τι τα κάνω τα λεφτά μου; Η κόρη μου έχει ένα διαμέρισμα, εγώ έχω ένα στη Ζυρίχη και ένα στη γενέτειρα μου και... αυτά. Δεν ξοδεύω χρήματα, απλά για να δείχνω πως ανήκω στους πλουσιότερους Ελβετούς. Για την ακρίβεια, δεν μπορώ καν να πλησιάσω αυτήν την κατηγορία. Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που "βγάζουν" κάθε χρόνο 25 εκατ. δολ".

Αν τον ρωτάτε ποια είναι τα κύρια επιτεύγματα του, ως πρόεδρος της FIFA, θα σας πει πως "είναι το project Goal, που δίνει εκατομμύρια δολάρια στις φτωχότερες χώρες και τις έχει βοηθήσει να χτίσουν περισσότερες από 700 ποδοσφαιρικές υποδομές, από το 1998 και η απόφαση να κάνουμε εκ περιτροπής στη διοργάνωση των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ανά τις ηπείρους. Ειδικότερα, τo World Cup του 2010 που έγινε στην Αφρική". Μήπως ήταν αυτός ένας ακόμα τρόπος, για να ελέγχει τις κατά τόπους ομοσπονδίες; " Υπάρχει ένα 2% να έχει συμβεί αυτό".

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να "πληγώσει" την κληρονομιά μου

Όσο και αν επιμένουν οι αφρικανικές χώρες πως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, από τις ευρωπαϊκές -σε θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και έχουν να κάνουν με τις αποικίες- εκείνος επαναλαμβάνει πως "έκανα ό,τι μπορούσα, δούλεψα ανηλεώς για να πάρει η Νότιος Αφρική τη διοργάνωση του 2010", ενώ θυμίζει ότι " οι κινήσεις μας είχαν και εμπορική επιτυχία. Το World Cup του 2014 στη Βραζιλία, είχε έσοδα 5.72 δισεκατομμύρια δολάρια". Στο μυαλό του, όλα είναι ένας κύκλος: η FIFA βοηθά τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες, να παίζουν ποδόσφαιρο, με το να παρέχει τις υποδομές και μετά τα βοηθά να μπορούν να παρακολουθούν μεγάλα ματς, στην τηλεόραση. " Ουδείς μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Η φήμη μου έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, γιατί δέχθηκα μεγάλη επίθεση ως υπεύθυνος για όλα, αλλά δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να "πληγώσει" την κληρονομιά μου".

Και εν πάση περιπτώσει, όπως λέει " δεν είμαι υπεύθυνος για όλους όσοι είναι στην ειδική επιτροπή της FIFA. Δεν του έχω επιλέξει εγώ, αλλά οι ομοσπονδίες των έξι ηπείρων". Σε κάθε περίπτωση " δεν μετανιώνω για κάτι. Ενδεχομένως να μετανιώνω μόνο για το ότι το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή μου και για το γεγονός ότι ήμουν πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος. Τόσο που πιστεύω πως όλοι είναι καλοί. Διαπίστωσα ουκ ολίγες φορές στη ζωή μου, πως κάποιοι με "παγίδεψαν". Έχω εμπιστευτεί πολλούς στο 100% και έχω δει μετά πως ο μόνος λόγος που ήθελαν την εμπιστοσύνη μου, είναι για να την εκμεταλλευτούν. Και μετά, έπρεπε να βρω τρόπο να συνέλθω από την προδοσία".

Στη λίστα με τους "προδότες" μάλλον δεν ανήκει ο Michel Zen-Ruffinen, ο οποίος είχε οριστεί από τον Blatter ως γενικός γραμματέας της FIFA και το 2002 κατηγορήθηκε -μέσω έκθεσης που είχε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία- για κακοδιαχείριση των οικονομικών της ομοσπονδίας, για διαφθορά και ευνοιοκρατία,... αξίας 500 εκατ. δολ. Συμπτωματικά, αυτό συνέβη πριν την επανεκλογή του Blatter, το 2002. Ο Zen-Ruffinen ήταν προστατευόμενος του Blatter, από τη γενέτειρα του και μετά το σκάνδαλο απομακρύνθηκε, με την ειδική επιτροπή της FIFA να κρίνει πως δεν υπήρχε λόγος να "κυνηγηθεί" και ο πρόεδρος. Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση πήρε τη νομική οδό, με τους δικαστές να καταλήγουν στο " είναι αδέξιος, αλλά δεν ενήργησε εγκληματικά" και τον απήλλαξαν. Και ναι, αυτή η φράση γράφτηκε στα επίσημα έγγραφα.

Τον τελευταίο χρόνο όλοι έχουν εξαφανιστεί. Απαριθμεί στα δάχτυλα του ενός χεριού εκείνους που εξακολουθούν να του τηλεφωνούν, για να δουν τι κάνει -και μετά την εγκληματική δραστηριότητα που ερευνούν οι ελβετικές αρχές. Ξέρει πως η φήμη του έχει καταστραφεί, αλλά συνεχίζει να δηλώνει υπερήφανος για το έργο της ζωής του. " Πείτε μου. Θα μπορούσε να κάνει άλλος ό,τι έκανα εγώ; Μόνο αν ήταν αρκετά τρελός, για να ζει για το ποδόσφαιρο. Είναι όμως, δύσκολο να βρεις τέτοιους ανθρώπους, που να μην έχουν το άθλημα μόνο στο μυαλό τους και την καρδιά τους, αλλά στη ψυχή τους. Αυτό έκανα και αν με ρωτάς τι θα κάνω στο μέλλον, δεν μπορώ να σου απαντήσω".

Ήταν παντρεμένος με το ποδόσφαιρο

Η μόνη σταθερά είναι πια η σύντροφος του Linda Barras, ετών 51 και μητέρα δυο παιδιών, που ζει στη Γενεύη. " Η απόσταση δεν απαγορεύει την καλή επικοινωνία και για άνθρωπος που αφιέρωσα τη ζωή μου στο ποδόσφαιρο, θα σας πω ότι είναι καλύτερα που δεν ζούμε στην ίδια πόλη. Όταν δίνεις το 100% του εαυτού σου στη δουλειά, αν η δουλειά σου είναι κάτι στο οποίο πιστεύεις, προφανώς και αυτοί που ζουν μαζί σου δεν μπορούν να νιώθουν ευτυχισμένοι". Θέλετε λίγο να σας πούμε για τις γυναίκες της ζωής του; Γιατί εμείς θέλουμε.

Η πρώτη του σύζυγος, ήταν η Liliane Biner. Ήταν από την ίδια πόλη. Παντρεύτηκαν νέοι και απέκτησαν μια κόρη. Όσο αυξάνονταν όμως, οι φιλοδοξίες του τόσο βαριόταν την Liliane και εν τέλει χώρισαν, γιατί ήθελε μικρότερες γυναίκες. Ενόσω ήταν στη διαδικασία αναρρίχησης στη FIFA, θέλησε να μπει στο μυαλό του τότε γενικού γραμματέα, Helmut Kaiser και το 1981 παντρεύτηκε την κατά 30 χρόνια μικρότερη κόρη του Γερμανού, Barbara. Ο πεθερός δεν πάτησε στο γάμο και πριν "βγει" ο χρόνος, ο γαμπρός του πήρε τη θέση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Δέκα χρόνια μετά τη γαμήλια τελετή, έκαναν αίτηση διαζυγίου και η Barbara άφησε την τελευταία της πνοή στα 52, ενώ έκανε επέμβαση στην καρδιά. Εκείνος συνέχισε να συνάπτει σχέσεις με πολύ νεαρότερες γυναίκες και στα 59, απέκτησε για σύντροφο την IIlona Boguska, Πολωνίδα τενίστρια -φίλη της κόρης του και 30 χρόνια μικρότερη του- την οποία προκάλεσε σε αγώνα!

Στο έδαφος, αλλά όχι νεκρός ο Μπλάτερ

Επτά χρόνια αργότερα, αισθάνθηκε έτοιμος για την επόμενη περιπέτεια και το 2002 δεσμεύτηκε (τρόπον τινά) με την Graziella Bianca, εναλλακτική θεραπεύτρια που ενθάρρυνε τους πελάτες της να χαλαρώνουν, κολυμπώντας με δελφίνια. Κάτι που εκείνος δεν έκανε ποτέ. Θέλησε να την παντρευτεί, αλλά ως καθολικός είναι... πιάσει το επιτρεπτό όριο (βλ. δυο γάμοι). Σκέφτηκε να αλλάξει θρησκεία. Δεν το έκανε. Αυτό που έκανε ήταν να προσπαθήσει να πείσει τον Πάπα να κάνει μια εξαίρεση.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κάνει το γάμο... τον οποίον διέλυσε "γιατί ήταν παντρεμένος με το ποδόσφαιρο" που είπε η Bianca, στην οποία επέστρεψε ο Blatter για να φύγει οριστικά λίγο μετά. Στα 79 και με χρόνια αρθριτικά εξακολουθεί να μη δυσκολεύεται να βρίσκει γυναίκες. Μάλιστα, μια φήμη που δημοσίευσε η ισπανική Mundo, τον ήθελε να 'χει γίνει "ένα" για μικρό χρονικό διάστημα με την Irina Shayk. Τη γνωστή. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσίδας καλλονής, είχε σχολιάσει "αυτή η φήμη είναι μια παθητική προσπάθεια να "χτυπήσουν" την Ms Shayk". Άλλωστε, θα μου πεις, είναι με την Linda Barras, σωστά; Λάθος. Δημοσίως λένε πως είναι φίλοι και ο πρώην σύζυγος της κυρίας επιμένει ότι δεν έχει βγει το διαζύγιο.

Τώρα που θα 'χει πολύ ελεύθερο χρόνο, θα ασχοληθεί και με πράγματα που ίσως αγνοούσε πως υπάρχουν. Δεν τα έβλεπε ως άνθρωπος της θέσης του. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να ανοίξει το "poison box", όνομα που 'χει δώσει το κουτί στο οποίο έχει κρύψει όλα τα βρώμικα μυστικά που ξέρει για όλους όσοι έχουν βρεθεί σε απόσταση βολής από τον ίδιο, όσα χρόνια ζει! Μη ξεχνάτε πως το τελευταίο που θέλει είναι να περνά απαρατήρητος. Οπότε θα ήταν χρήσιμο να περιμένουμε την αντεπίθεση του, αργά ή γρήγορα.

Κάποιες από τις δηλώσεις του

"Αφήστε τις γυναίκες να παίξουν, με πιο γυναικεία ρούχα, όπως κάνουν στο βόλεϊ. Μπορούν, για παράδειγμα, να φορούν πιο στενά σορτς. Οι κοπέλες είναι όμορφες και ήδη έχουν διαφορετικούς κανονισμούς από τους άνδρες. Γιατί να μην αποκτήσει περισσότερη αισθητική το γυναικείο ποδόσφαιρο; Γιατί να μην ξεκινήσουμε από τα ρούχα;".

"Είμαι ο νονός του γυναικείου ποδοσφαίρου. Είναι το παιδί μου".

"Το ποδόσφαιρο είναι "ανοιχτό" προς όλους. Δείτε το γυναικείο ποδόσφαιρο: η ομοφυλοφιλία είναι πολλή δημοφιλής εκεί".

"Υπάρχει μεγάλη δόση σύγχρονης σκλαβιάς, στον τρόπο που μετακινούνται ή αγοράζονται οι παίκτες".

"Η FIFA δεν μπορεί να κάθεται και να βλέπει την απληστία να διοικεί τον κόσμο. Ούτε εμείς".

"Δεν υπάρχει ρατσισμός στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει ίσως, ένας από τους παίκτες που κινείται εναντίον άλλον, που του λέει κάτι ή του κάνει μια χειρονομία που δεν είναι μεν, σωστή, αλλά το "θύμα" μπορεί να πει πως είναι μέρος του παιχνιδιού. Είμαστε σε ένα παιχνίδια και στο τέλος του ανταλλάσσουμε χειραψίες".

Στο τέλος κάθε ματς, ανταλλάσσουμε χειραψίες. Αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ εναντίον του ρατσισμού και της διάκρισης".

"Σχετικά, με το ενδεχόμενο να εμφανιστούν gay φίλαθλοι στο Qatar, θα τους πρότεινα να απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, γιατί είναι παράνομη".

"Ας αναλάβουμε την ευθύνη να πάμε τη FIFA εκεί που έπρεπε να είναι. Let's go FIFA, Let's go FIFA".

"(Σχετικά με την υποτιθέμενη σχέση του John Terry με την σύντροφο του Wayne Bridge) Αν αυτό συνέβαινε σε μια λατινική χώρα, πιστεύω πως θα τον είχαν χειροκροτήσει".

"Όσο έχεις σοβαρούς επενδυτές που θέλουν να βάλουν χρήματα στο ποδόσφαιρο, χειροκροτώ κάθε ενέργεια. Αποδεικνύει πως το ποδόσφαιρο είναι ελκυστικό. Αυτό που με εκνευρίζει, αυτό που βρίσκω σκανδαλώδες, είναι όταν οι ομάδες δέχονται ανόητους".

"Δεν είμαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, κάτι που μου αρέσει να λέω στα γαλλικά. Je ne suis pas un imbecile (δεν είμαι ηλίθιος)".

"Η UEFA θέλει να με ξεφορτωθεί, αλλά δεν έχει το κουράγιο να το κάνει ευθέως".

"Η FIFA εκπροσωπεί την πειθαρχία, το σεβασμό, το fair play, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά και μέσα στην κοινωνία μας".

"(Για το δάγκωμα του Suarez) Ως ποδοσφαιριστής, θα πω ότι τέτοια τιμωρία πονά. Ως πρόεδρος της FIFA έχω αποδεχθεί τις αποφάσεις που παίρνουν οι ανεξάρτητες επιτροπές μας".

"Έχουμε τώρα, τρεις κυρίες στη διοίκηση. Πείτε κάτι, κυρίες μου. Πάντα μιλάτε στα σπίτια σας. Πείτε κάτι και τώρα".

"(Για την πρόταση να διαγραφούν οι ισοπαλίες) Κάθε παιχνίδι πρέπει να 'χει νικητή. Όταν παίζεις χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο, πάντα υπάρχει νικητής και ηττημένος. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να παρουσιάσουμε μια τελική απόφαση, σε κάθε παιχνίδι ποδοσφαίρου".

"Τα Παγκόσμια Κύπελλα πρέπει να παραμείνουν η Νο1 διοργάνωση μας, γιατί είναι η μόνη πηγή εσόδων που έχουμε και με αυτά τα χρήματα μπορούμε να αναπτύσσουμε το ποδόσφαιρο, σε όλον τον κόσμο".

"(Για τις φήμες περί διαφθοράς και θανάτων στο Qatar) Η γιαγιά μου πάντα έλεγε πως το ρολόι χτυπά με dind dong. Όχι με ding dong ding. Πρέπει να ακούσετε το ding dong. Προς το παρόν, ακούω μόνο το ding. Θα πάω εκεί, να ακούσω και το dong".

"("Για τα στημένα ματς στην Ιταλία) Θα το καταλάβαινα να συμβαίνει στην Αφρική. Αλλά όχι στην Ιταλία".

"(Σε σύγκριση του Messi με τον Ronaldo) Ο Messi είναι το καλό παιδί που κάθε γονιός θα ήθελε να έχει σπίτι. Πραγματικά, είναι καλός άνθρωπος, πολύ γρήγορος, όχι πληθωρικός που παίζει καλά, χορεύει, είναι ένας ευγενής άνδρας. Ο άλλος, είναι σαν Συνταγματάρχης στο γήπεδο. Έχει περισσότερα έξοδα για τον κομμωτή, από οποιονδήποτε άλλο, αλλά δεν πειράζει".

"Αυτό που έκανα λάθος ήταν ότι δεν σταμάτησα, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία".

"Είμαι σαν τον τράγο των βουνών. Προχωρώ, προχωρώ, προχωρώ. Δεν μπορώ να σταματήσω. Μόνο να προχωρήσω".

"Συγχωρώ τους πάντες, αλλά δεν ξεχνώ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ