LONGREADS

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Πού οφείλεται το +8 της Σίτι και για πόσο μπορεί να συνεχιστεί ο περίπατος της ομάδας του Γκουαρδιόλα; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Τότεναμ και γιατί έμεινε πίσω η Γιουνάιτεντ; Τι φταίει για τις απώλειες της πρωταθλήτριας Τσέλσι και τι χρειάζονται Λίβερπουλ-Άρσεναλ για να μπουν στην τετράδα; Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη μάχη της Premier League μετά τις πρώτες 11 αγωνιστικές.

Έντεκα αγωνιστικές, κάτι λιγότερο απ'το 1/3 του πρωταθλήματος της Premier League. Αρκετά μεγάλο δείγμα για να ρίξουμε μια ματιά στη μάχη της Αγγλίας. Μάχη που η Σίτι απειλεί να μετατρέψει σε περίπατο, αφού είναι πρώτη και αήττητη, οκτώ βαθμούς μπροστά από Τότεναμ-Γιουνάιτεντ, με εικόνα που δημιουργεί την αίσθηση πως δεν έχει αντίπαλο, παίζει μόνη της.

Όχι. Είναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις. Έχουμε ακόμα να δούμε πολλά: τη Σίτι να αντιδρά μετά από κακό αποτέλεσμα, την εικόνα στις γιορτές και στα πολλά ματς που παραδοσιακά έχουν Ιανουάριος-Φεβρουάριος, αστάθμητους παράγοντες όπως οι τραυματισμοί. Την αντίδραση της Γιουνάιτεντ, τα όρια που μπορεί να φτάσει (ή και να ξεπεράσει) η Τότεναμ και κατά πόσο ο Κόντε μπορεί να διαψεύσει τον κανόνα των τελευταίων χρόνων που λέει πως η Τσέλσι καταρρέει ως πρωταθλήτρια.

Έχουμε ακόμα να δούμε πολλά. Γι'αυτό και τώρα θα ρίξουμε μια πολύ αναλυτική ματιά στο τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Την εικόνα και των 20 ομάδων της Premier League, με focus σ'αυτές του Top6. Ματιά με το πρίσμα των xGoals. Όσοι δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτά, μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά για τη μονάδα μέτρησης που αλλάζει το ποδόσφαιρο.

Επιγραμματικά, τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ. Είναι τα γκολ που θα "έπρεπε" να έχει πετύχει μια ομάδα με βάση τις τελικές της ή τα γκολ που θα "έπρεπε" να έχει δεχθεί μια ομάδα με βάση τις τελικές των αντιπάλων της.

Μπορούμε έτσι να δούμε αν μια ομάδα σκοράρει επειδή δημιουργεί πολύ ή αν αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ αποτελεσματική, έχει ρέντα, κτλ, ενώ το ίδιο ισχύει και για την άμυνα. Γιατί σκοράρει τόσο πολύ η Σίτι, επειδή οι εκτελεστές έχουν ρέντα ή επειδή οι ευκαιρίες είναι καλές; Γιατί τα τρώει η Λίβερπουλ; Επειδή τα πνίγει ο Μινιολέ ή επειδή η άμυνα μπάζει; Είναι η Γιουνάιτεντ τόσο καλή αμυντικά όσο δείχνουν τα πέντε γκολ παθητικό;

Απαντήσεις για όλους και για όλα στις λέξεις και τα γραφήματα που ακολουθούν.

ΕΠΙΘΕΣΗ TOP6: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΣΙΤΙ, ΧΑΜΗΛΑ Η ΤΣΕΛΣΙ

Ξεκινάμε φυσικά απ’την επίθεση. Κάποια στιγμή η Σίτι με τη Γιουνάιτεντ είχαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό γκολ, αλλά η ομάδα του Γκουαρδιόλα πάτησε γκάζι και τους άφησε όλους πίσω. Λόγω αποτελεσματικότητας ή λόγω δημιουργίας;

Το πρώτο γράφημα μας δίνει τις απαντήσεις. Στις μπλε μπάρες έχουμε τα γκολ που έχουν πετύχει οι ομάδες (χωρίς να υπολογίζονται πέναλτι ή αυτογκόλ αντιπάλων) και στις κόκκινες τα xGoals, αυτά που θα "έπρεπε" να έχουν πετύχει με βάση τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργήσει.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Όπως κι αν το δει κανείς, η Σίτι σαρώνει. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα έχει τελικές για 29 xGoals και χάρις στην αποτελεσματικότητα των παικτών της έχει βάλει 34. Οι υπόλοιποι κινούνται κοντά στα 20, αρκετά πίσω, εκτός βέβαια απ’την Τσέλσι. Η ομάδα του Κόντε ήταν και πέρσι πίσω στη δημιουργία, αλλά είχε μια αποτελεσματικότητα που εκτόξευσε τα γκολ της.

Και φέτος συνεχίζει στο ίδιο βιολί, βάζει περισσότερα απ’όσα πρέπει (18 αντί για 14), αλλά όχι με τον περσινό, εξωφρενικό ρυθμό, για τον οποίο θα δούμε περισσότερα στη συνέχεια..

ΑΜΥΝΑ TOP6: ΧΑΛΙΑ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΣΕΛΣΙ-ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Ίδια ματιά και στην άμυνα. Εδώ κοιτάμε τα γκολ που έχουν δεχθεί οι ομάδες (πάντα χωρίς πέναλτι και αυτογκόλ) και τα xGoals Κατά, δηλαδή τα γκολ που θα "έπρεπε" να έχουν δεχθεί με βάση τις ευκαιρίες που έχουν “επιτρέψει” στους αντιπάλους τους.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Εδώ η έκπληξη δεν είναι η Σίτι, που σχεδόν δεν απειλείται καθόλου. Δεν είναι ούτε η Λίβερπουλ, που και απειλείται πολύ (13 xGoals Κατά) και τρώει περισσότερα απ’όσα πρέπει (17) για λόγους που θα δούμε στη συνέχεια. Εδώ η έκπληξη είναι το πως τα έχουν πάει Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, οι ομάδες των προπονητών “που παίζουν άμυνα”.

Η Γιουνάιτεντ έχει 12 xGoals παθητικό, όσα και η “αφελής αμυντικά” Άρσεναλ, ένα λιγότερο απ’την “ανοιχτή” Λίβερπουλ. Η Τσέλσι έχει 10 xGoals παθητικό, είναι πάνω από Τότεναμ και Σίτι. Η βαθμολογία λέει πως έχουν φάει λίγα γκολ, πέντε και επτά αντίστοιχα, όμως αυτό το οφείλουν σε ρέντα και κλάση των Ντε Χέα-Κορτουά, όχι τόσο σε αμυντική λειτουργία.

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Πάμε τώρα να εξετάσουμε το σύνολο. Θα επιστρέψουμε σε ξεχωριστή κουβέντα για κάθε μία απ’τις τοπ έξι ομάδες, αλλά πρώτα να τις δούμε όλες μαζί, να μην απογοητεύσουμε και τους φίλους της Premier που θέλουν να έχουν μια συνολική εικόνα.

Ξεκινάμε με ταυτόχρονη ματιά σε άμυνα και επίθεση. Στον οριζόντιο άξονα τα xGoals Υπέρ, στον κάθετο τα xGoals Κατά. Δηλαδή, όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα τόσο καλύτερα τα πάει στην επίθεση και όσο πιο κάτω βρίσκεται, τόσο καλύτερα τα πάει στην άμυνα. Οι δύο διακεκομμένες γραμμές φανερώνουν τον μέσο όρο του πρωταθλήματος, ώστε να μπορούμε να δούμε ποιες ομάδες είναι κάτω ή πάνω απ’αυτόν . Ιδού.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Στην πινέζα κάτω δεξιά η Σίτι, ποιος άλλος. Την καλύτερη επίθεση, μαζί με την καλύτερη άμυνα. Ο περίπατος (μέχρι στιγμής) της ομάδας του Πεπ είναι απολύτως δικαιολογημένος, δεν την πλησιάζει κανείς.

Αμυντικά πολύ δυνατή η Τότεναμ, ενώ Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ δεν έχουν μεγάλες διαφορές, με την ομάδα του Κλοπ να είναι στο όριο της κακής άμυνας. Η Τσέλσι οριακά μπαίνει στις ομάδες της καλής επίθεσης, ενώ ακριβώς στο κέντρο η Λέστερ δείχνει γιατί φέτος έχει ισορροπία: ούτε για πρωτάθλημα, αλλά ούτε και για να κινδυνεύσει.

Η Γουότφορντ του Μάρκο Σίλβα μπαίνει κι αυτή οριακά στο γκρουπ της επίθεσης πάνω απ’το μέσο όρο και πάνω δεξιά έχουμε το γκρουπ των προβληματικών ομάδων, που είναι κάτω απ’το μέσο όρο και σε άμυνα και σε επίθεση.

ΕΠΙΘΕΣΗ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Η ΣΙΤΙ

Πάμε τώρα να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο, ξεκινώντας απ’την επίθεση. Είναι άλλο πράγμα το να έχεις πολλά xGoals επειδή απλώς κάνεις πολλές τελικές και άλλο πράγμα το να φτιάχνεις πραγματικά καλές ευκαιρίες. Πριν τα xGoals ήμασταν περιορισμένοι στο να μετράμε ευκαιρίες, αλλά τώρα μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητά τους, γιατί ξέρουμε το πόσες πιθανότητες έχει κάθε τελική για να γίνει γκολ.

Μπορούμε λοιπόν να δούμε όχι μόνο το πόσο συχνά εκτελούν οι ομάδες, αλλά και το πόσο καλές είναι κατά μέσο όρο οι ευκαιρίες που φτιάχνουν. Άλλο ποσότητα και άλλο ποιότητα και το επόμενο γράφημα δείχνει αυτό ακριβώς.

Στον οριζόντιο άξονα έχουμε την ποσότητα των τελικών και στον κάθετο την ποιότητα. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα τόσο περισσότερες τελικές έχει, και όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες για γκολ έχουν κατά μέσο όρο οι τελικές της. Ξανά, οι διακεκομμένες γραμμές υποδηλώνουν τον μέσο όρο του πρωταθλήματος. Ιδού.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Η Σίτι πάλι στην πινέζα, πάνω δεξιά. Μόνο η Λίβερπουλ έχει περισσότερες τελικές, αλλά όσον αφορά την ποιότητα, η Σίτι δεν βλέπει κανέναν. Οι παίκτες του Γκουαρδιόλα εκτελούν κατά μέσο όρο με 15% πιθανότητες να βρουν δίχτυα, την ώρα που ο μέσος όρος της Λίγκας είναι στο 9.7%.

Χάρις στις ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις στις πρώτες αγωνιστικές, η Γιουνάιτεντ έχει κι αυτή καλές τελικές, αλλά πολύ λιγότερες από Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τότεναμ. Η Τσέλσι προσπαθεί με δυσκολία να ξεπεράσει τον μέσο όρο στην ποιότητα των τελικών, ενώ στο πάνω αριστερά “κουτί” η Λέστερ μας δείχνει τι σημαίνει καλή ομάδα αντεπιθέσεων: λίγες τελικές, αλλά σχεδόν το ίδιο επικίνδυνες με αυτές τις Γιουνάιτεντ και καλύτερες απ’αυτές των Άρσεναλ, Λίβερπουλ, κτλ.

ΑΜΥΝΑ: Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΤΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

Πάμε να δούμε το ίδιο και στην άμυνα. Ποιες ομάδες δεν απειλούνται και ποιες δέχονται μεγάλες ευκαιρίες; Ποιες ομάδες δέχονται “βομβαρδισμό” και ποιες έχουν ξεκούραστους τερματοφύλακες;

Στον οριζόντιο άξονα έχουμε την ποσότητα των τελικών που έχουν δεχθεί οι ομάδες και στον κάθετο την ποιότητα. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα τόσο περισσότερες τελικές έχει δεχθεί, και όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες για γκολ έχουν κατά μέσο όρο οι τελικές των αντιπάλων της.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Η Σίτι ξανά στην πινέζα, τέρμα αριστερά. Δέχεται μακράν τις λιγότερες τελικές, με πολύ λίγες πιθανότητες για γκολ. Και τέρμα επάνω, ξύνει το ταβάνι η Λίβερπουλ και αυτό δίνει όλες τις απαντήσεις.

Η ομάδα του Κλοπ δέχεται πολύ λίγες τελικές, είναι 2η πίσω απ’τη Σίτι. Έλα όμως που αυτές οι τελικές έχουν κατά μέσο όρο 16% πιθανότητες να γίνουν γκολ. Η τελικές των αντιπάλων της Λίβερπουλ είναι μακράν οι πιο επικίνδυνες που δέχεται ομάδα στην Premier League. Λίγες φάσεις, αλλά η Λίβερπουλ είναι λες και σε κάθε ματς έχει αντίπαλο τη Σίτι: οι ευκαιρίες των αντιπάλων της είναι όσο καλές είναι αυτές των πρωτοπόρων! Και κάπως έτσι, απ’τα 13 xGoals, έχει δεχθεί τελικά 17 γκολ.

Τσέλσι και Τότεναμ δέχονται λίγες και “ακίνδυνες” τελικές, στο ίδιο γκρουπ ανήκουν και Σαουθάμπτον-Νιουκάστλ, ενώ η “σφιχτή” Γιουνάιτεντ έχει το ίδιο “αποτύπωμα” με την Χάντερσφιλντ.

Πάμε τώρα να κοιτάξουμε ξεχωριστά κάθε μία απ'τις ομάδες του Top6 και να δούμε το πως τα πάει σε σχέση με πέρυσι. Σύγκριση με απόλυτους αριθμούς δεν μπορεί να γίνει, γι'αυτό και σε κάθε γράφημα θα δείτε τη σύγκριση των γκολ των ομάδων ανά αγώνα. Τα γκολ Υπέρ/Κατά ανά αγώνα πέρυσι και φέτος, μαζί με τα xGoals Υπέρ/Κατά ανά αγώνα και τη διαφορά.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ, ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΟΛΑ

Η Σίτι ήταν και πέρυσι εξαιρετική. Το αναλύσαμε μετά το τέλος του πρωταθλήματος, η Σίτι ήταν σούπερ στην επίθεση και δημιουργούσε περισσότερο απ'όλους, ήταν μια χαρά στην άμυνα και δεν είχε τεράστια θέματα. Το πρόβλημα ήταν πως οι παίκτες του Γκουαρδιόλα κατάφεραν και να βάζουν λιγότερα και δέχονται περισσότερα γκολ απ'όσα πρέπει. Φέτος η Σίτι κατάφερε να αυξήσει τη δημιουργία, απ'τα 2 xGoals Υπέρ στα 2.6 και να διατηρήσει την άμυνα χαμηλά.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Οι παίκτες πλέον ξέρουν καλύτερα τους "κανόνες" του Πεπ, οι ακραίοι μπακ δίνουν πλάτος και έχουν φέρει όλους τους επιθετικούς πιο κεντρικά, ο Στόουνς καθοδηγεί καλύτερα την άμυνα και έχει μεγαλύτερη σιγουριά στο παιχνίδι του. 


Κανένα πρωτάθλημα στην Αγγλία δεν τελειώνει μετά από 11 αγωνιστικές, αλλά η Σίτι έχει όλα τα φόντα για να συνεχίσει τον περίπατό της. Ζητούμενο πάντα για ομάδες που παίζουν με τέτοια ένταση, το τρίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος, όταν ο ρυθμός των αγώνων είναι εξαντλητικός. Το αβαντάζ που έχει η Σίτι αυτή τη στιγμή είναι πως, ακόμα και με μικρή πτώση σε άμυνα ή επίθεση, πάλι ανώτερη θα είναι.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: ΜΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΒΓΕΙ

Η Γιουνάιτεντ ξεκίνησε καλά, αλλά έπεσε δραματικά στις τελευταίες αγωνιστικές. Φέτος απειλεί λίγο λιγότερο από πέρσι (1.5-1.9 xGoals Υπέρ), αλλά και απειλείται περισσότερο (0.8-1.1 xGoals Κατά). Χάρις στις αντεπιθέσεις των πρώτων αγωνιστικών (μετά το 80' των παιχνιδιών) οι παίκτες του Μουρίνιο είναι πιο αποτελεσματικοί από πέρσι, που έβαλαν λιγότερα απ'όσα θα έπρεπε, ενώ ο Ντε Χέα συνεχίζει να τρώει λιγότερα απ'όσα πρέπει.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Το πρόβλημα είναι πως ο Μουρίνιο εξακολουθεί να προσεγγίζει τα ντέρμπι με το σχέδιο "εμείς να μη φάμε γκολ και θα περιμένουμε δικό τους λάθος μπας και το βάλουμε". Αν ο αντίπαλος δεν κάνει λάθος και ο Ντε Χέα κρατήσει, 0-0 με τη Λίβερπουλ. Αν ο αντίπαλος κάνει λάθος και ο Ντέλε Άλι το χάσει απ΄το ένα μέτρο, 1-0 νίκη με την Τότεναμ. Αν ο Ντε Χέα δεν κρατήσει, 1-0 ήττα απ'την Τσέλσι.

Το πρόβλημα είναι πως στις πρώτες επτά αγωνιστικές ο Λουκάκου είχε 45 επαφές στην αντίπαλη περιοχή και ήταν 4ος στη σχετική λίστα της Premier League. Έκτοτε έχει μόλις εννέα(!) επαφές και είναι 44ος. Γιατί; Γιατί η Γιουνάιτεντ βρίσκεται ένα στρέμα μακριά απ'την αντίπαλη περιοχή.

Φταίει που λείπει ο Πογκμπά; Σίγουρα η απουσία του επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί το σχέδιο. Αλλά το σχέδιο είναι του προπονητή και είναι ίδιο απ'το 2012 και μετά. "Περιμένουμε το λάθος".

ΤΟΤΕΝΑΜ: ΚΑΛΗ ΟΣΟ ΠΕΡΣΙ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ

Η ομάδα του Ποκετίνο συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια οργάνωση, συνοχή και σωστό ποδόσφαιρο. Απειλεί όσο και πέρσι (1.6-1.7 xGoals Υπέρ), απειλείται όσο και πέρσι (0.8-0.7 xGoals Κατά).

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Η μεγάλη διαφορά είναι πως φέτος δεν έχει την ίδια αποτελεσματικόττηα στην επίθεση. Πέρυσι η Τότεναμ τα έβαζε από παντού, έφτασε να τελειώσει το πρωτάθλημα με 2 γκολ ανά αγώνα, παρότι είχε 1.6 χGoals. Φέτος δεν συμβαίνει αυτό, τα γκολ είναι όσα και τα xGoals Υπέρ.

Η Τότεναμ εξακολουθεί να είναι καλή, αλλά χωρίς καλύτερη αποτελεσματικότητα ίσως να έχει πρόβλημα στη συνέχεια. Δεν μπορεί να ποντάρει πάντα στο γεγονός πως ο Κέιν είναι ο πιο αποτελεσματικός φορ της Ευρώπης, ενώ αρκετά είναι τα ματς στα οποία δυσκολεύεται και να δημιουργήσει.

ΤΣΕΛΣΙ: ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Στο preview της σεζόν εξηγήσαμε πως πέρυσι η Τσέλσι έσπασε κάθε ρεκόρ αποτελεσματικότητας στην επίθεση. Οι πρωταθλητές είχαν 1.5 xGoals Υπέρ κάθε ματς και με αυτά έβαλαν 2.1 γκολ σε κάθε παιχνίδι. Αποτελεσματικότητα που έδωσε το δικαίωμα για να συνεχιστεί το πλάνο της σφιχτής άμυνας και που έδωσε νίκες ακόμα και όταν η Τσέλσι έφαγε γκολ σε 13 συνεχόμενα παιχνίδια.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Φέτος; Φέτος η απειλή είναι λιγότερη (1.3 xGoals Υπέρ ανά αγώνα) και η αποτελεσματικότητα δεν είναι πια στα ουράνια, αλλά λογική, στα 1.6 γκολ ανά ματς. Στην άμυνα η Τσέλσι εξακολουθεί να τρώει λιγότερα απ'όσα πρέπει χάρις στον Κουρτουά, αλλά μπροστά το περσινό πάρτι δεν συνεχίζεται και γι'αυτό και τα ζόρια.

Το ρόστερ δεν είναι μεγάλο, στη δημιουργία τα όπλα είναι λίγα και ο μαχητής Κόντε ελπίζει πως οι παίκτες του θα συνεχίσουν να βάζουν περισσότερα απ'όσα πρέπει, έστω κι αν όχι στους περσινούς, εξωφρενικούς ρυθμούς.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: "ΜΠΑΖΕΙ" ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ, ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σχεδόν μια απ'τα ίδια. Επιθετική λειτουργία, απειλή, αλλά πρόβλημα στην άμυνα. Με 1.2 xGoals Κατά ανά αγώνα, δεν μπορείς να πας πολύ μακριά και ήδη είδαμε πόσο καλές είναι οι ευκαιρίες που δέχεται η Λίβερπουλ.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Το πρόβλημα είναι μεγάλο μακριά απ'το Άνφιλντ, εκεί που κάθε τελική που δέχεται η Λίβερπουλ έχει 18%(!) για να γίνει γκολ. Βέβαια, για τη διόγκωση αυτού του ποσοστού έχουν βοηθήσει τα δύο ματς με Σίτι και Τότεναμ, με τη Λίβερπουλ να μένει με δέκα στο Έιτιχαντ και να χαρίζει δύο εύκολα γκολ στο Γουέμπλεϊ.

Ζητούμενο για την ομάδα του Κλοπ δεν είναι μόνο να βρει μια σχετική αμυντική ισορροπία, αλλά να γίνει ξανά όσο επιθετική ήταν πέρσι μέχρι τον Δεκέμβριο, πριν φύγει ο Μανέ για το Κόπα Άφρικα και πριν χτυπήσει ο Κουτίνιο. Φέτος ακόμα δεν τους είχε όλους υγιείς και ο Σαλάχ σε κάποια ματς είναι απελπιστικά μόνος.

ΑΡΣΕΝΑΛ: ΜΙΑ ΑΠ'ΤΑ ΙΔΙΑ

Η Άρσεναλ πέρυσι κατάφερε κάτι απίστευτο. Έβαλε περισσότερα γκολ απ'όσα θα έπρεπε, δέχθηκε λιγότερα απ'όσα θα έπρεπε και παρόλα αυτά τερμάτισε εκτός τετράδας: τόσο χάλια ήταν, που δεν την έσωσε ούτε η αποτελεσματικότητα.

Premier League 2017-18: Ο περίπατος της Μάντσεστερ Σίτι και η μάχη της τετράδας

Φέτος είναι βελτιωμένη στην επίθεση (1.5-1.8 xGoals Υπέρ), αλλά εξακολουθεί να απειλείται στην άμυνα και φέτος ο Τσεχ και η ρέντα δεν στέλνουν την μπάλα έξω. Μαζί με τη Λίβερπουλ θα χρειαστούν σταθερότητα και εμφανή βελτίωση στην άμυνα για να μπουν δυνατά στο κόλπο της τετράδας. Δεν θα είναι εύκολο αν ο Τζάκα συνεχίσει σε άθλια αγωνιστική εικόνα και αν Οζίλ-Σάντσες αρχίσουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ομάδα που θα διαλέξουν το καλοκαίρι, που τελειώνουν τα συμβόλαιά τους.

Photo credits: AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

xGoals: Η επανάσταση που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Είναι ο Χάρι Κέιν ο καλύτερος σέντερ φορ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ