ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;

Η στήλη "Πού χάθηκες εσύ" επιστρέφει και αναζητά τα ίχνη του Φέλιξ Αμποάγκουε. Ο παίκτης που ήρθε στον Ολυμπιακό την σεζόν 1998-99 έναντι 1.000.000.000 δραχμών (;) και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες μετεγγραφικές αποτυχίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ποιες ομάδες αγωνίστηκε μετά τους Πειραιώτες και τι κάνει σήμερα; Το Sport24.gr έχει τις απαντήσεις για τον Γκανέζο.

Χρίστηκε διάδοχος του Τόνι Γεμπόα, ενός εκ των κορυφαίων στράικερ που έβγαλε ποτέ το ποδόσφαιρο της Γκάνας. Τον ονόμασαν "Δαίμονα" για τις εκτελεστικές του ικανότητες και εδώ στην Ελλάδα ήρθε ως το "Ζαρκάδι της Αλ Αχλί". Αν μη τι άλλο, οι προδιαγραφές του ήταν τέτοιες που δεν χωρούσε αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού με την περίπτωσή του και έβαζε στο ρόστερ του έναν παίκτη, ο οποίος ήταν ικανός να κονιορτοποιήσει τις αντίπαλες άμυνες και να γίνει σύνθημα στα χείλη των (πάντα απαιτητικών) φίλων της ομάδας. Ο Σωκράτης Κόκκαλης μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ρεπορτάζ της εποχής, κατέβαλε το ποσό του 1.000.000.000 δραχμών στην Αλ Αχλί για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα (αργότερα οι Αιγύπτιοι ανέφεραν ότι τα χρήματα ήταν πολύ λιγότερα).

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;

Ναι, για τον Φέλιξ Αμποάγκουε όλα τα παραπάνω. Η στήλη "Πού χάθηκες εσύ" επιστρέφει και ασχολείται με τον Γκανέζο στράικερ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1998 ως μια σπουδαία προσθήκη από μια άγνωστη στους περισσότερους αγορά, αλλά με περγαμηνές για να βοηθήσει στην "ερυθρόλευκη" γραμμή κρούσης. Εντέλει, έμελλε να αποτελέσει ανέκδοτο και το όνομά του να κοσμεί κάθε αφιέρωμα για παλτά, ημίπαλτα, γούνες, μπουφάν και οτιδήποτε κοσμεί μια γκαρνταρόμπα. Διότι για ποδοσφαιριστής δεν έκανε, τουλάχιστον για το επίπεδο εκείνου του Ολυμπιακού που έφτασε μια ανάσα από τους "4" του Champions League και κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Πάλι καλά που είχε Αλεξανδρή, Γκόγκιτς, Ίβιτς και Οφορίκουε στην επίθεσή του, αλλιώς δεν θα έβλεπε προκοπή.

ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ 14 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΓΚΟΛ

Την άνοιξη του 1998, ο Ολυμπιακός είχε στείλει τον στο Arab Cup Winners Cup τον Τάσο Μητρόπουλο για σκάουτινγκ και εκείνος επέστρεψε, έχοντας δει τον Αμποάγκουε να σκοράρει στο 3-1 απέναντι στην Ράχα Καζαμπλάνκα, συμβάλλοντας μάλιστα στον τίτλο της Αλ Αχλί. Κάτι, λοιπόν, οι συστάσεις του "Ράμπο", κάτι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που τον είδε σε βίντεο, έφεραν την υπογραφή του. "Ο νέος Γεμπόα πάει στην Ελλάδα", έγραφαν οι Αφρικανοί.

Ο Ντούσκο αποδέχτηκε την προσθήκη του στο ρόστερ, όμως ουδέποτε πείστηκε για τα προσόντα του όταν τον είδε από κοντά. Μεταξύ μας, ποιος μπορεί να τον αδικήσει. Πάντως, στην Αλ Αχλί από το 1993 ως το 1998 δεν τα πήγε άσχημα και πέτυχε αρκετά γκολ με την φανέλα της. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι να θεωρηθεί "νέος Γεμπόα" και βασικός επιθετικός του Ολυμπιακού, υπάρχει τεράστια απόσταση. Δεν την διένυσε ποτέ. Από τα φιλικά προετοιμασίας είχε φανεί ότι δεν μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω και από την αρχή υπήρξε "παγωμάρα" με την περίπτωσή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν ξεκίνησε η σεζόν, να αγωνιστεί σε μόλις 11 ματς πρωταθλήματος, έχοντας μόλις ένα 90λεπτο με την Ξάνθη (19 Μαΐου 1999) και να σημειώσει ένα γκολ εναντίον του Εθνικού.

Επίσης, έλαβε μέρος σε δύο παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου μάλιστα σκόραρε ένα τέρμα εναντίον του Αιγάλεω και έπαιξε για 22 λεπτά στο εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού με την Ανόρθωση για τα προκριματικά του Champions League (αντικατέστησε τον Ίλια Ίβιτς στο 2-1 του ΟΑΚΑ). Ε, δεν τον λες ακριβώς και "killer" με δυο γκολ σε σύνολο 14 εμφανίσεων. Αυτή ήταν όλη κι όλη η παρουσία του στην χώρα μας και πέραν τούτου ουδέν. Σε αυτό το λίγο διάστημα όμως, πρόλαβε να γίνει μύθος για όσα... δεν έκανε. Πάντως, ο ίδιος πέρασε μια χαρά. Πήρε τα τρόπαιά του, βλέποντας τους άλλους να παίζουν, πληρωνόταν στην ώρα του και περνούσε ζωή και κότα. Είχε σύστημα. Μια χρονιά ιδανική για τον ίδιο, έστω και αν ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;

Θρυλείται μάλιστα ότι στην επιστροφή του Ολυμπιακού από το Ζάγκρεμπ, όπου η ομάδα του Πειραιά είχε αποσπάσει 1-1 από την Κροάσια και είχε περάσει στους "8" του Champions League (φυσικά δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο), το κλίμα ήταν υπέροχο και οι παίκτες μέσα στην ευφορία τους άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του Γκανέζου επιθετικού. Μόλις εκείνος το αντιλήφθηκε, σηκώθηκε από την θέση του και άρχισε να χορεύει σε αφρικανικούς ρυθμούς. Το διασκέδασε, πουλούσε τρέλα, για τον ίδιο ήταν μια σεζόν όνειρο. Ο 23χρονος έβλεπε τον τραπεζικό του λογαριασμό να φουσκώνει, απλά... χειροκροτώντας τις προσπάθειες των συμπαικτών του από τον πάγκο, την κερκίδα ή την τηλεόραση.

Μου αρέσει να γυρνάω στον κόσμο και να τον εξερευνώ, μαζεύω εμπειρίες ζωής

Γεννήθηκε στην πόλη Κουμάσι στις 5/12/1975, η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στη Ντάβου Γιάνγκστερς και με την φανέλα της σημείωσε 10 γκολ σε 12 αγώνες σε ηλικία 17 ετών. Η εκπληκτική αυτή επίδοση δεν πέρασε απαρατήρητη και η Αλ Αχλί τον ενέταξε για μια πενταετία στο δυναμικό της, κατακτώντας μαζί της ισάριθμα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Arab Cup, αποτελώντας παράλληλα βασικό στέλεχος της ενδεκάδας της (117 συμμετοχές / 47 γκολ). Αντικειμενικά, οι επιδόσεις του ήταν αρκετά ικανοποιητικές, αν και μετά τον Ολυμπιακό πήρε για τα καλά την κατιούσα. Όμως, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι γύρισε τον κόσμο ολόκληρο. Έπαιξε μπάλα στα πιο εξωτικά μέρη του πλανήτη, στα πιο απίθανα πρωταθλήματα.

Ο Αμποάγκουε, πέρα από την Αίγυπτο, έπαιξε στις Μαλδίβες Νήσους, στην Ινδία, στο Ομάν, στο Βιετνάμ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ, στο Κατάρ. "Μου αρέσει να γυρνάω στον κόσμο και να τον εξερευνώ, μαζεύω εμπειρίες ζωής", είχε δηλώσει το 2006 στο "BBC Sport" ο Γκανέζος, ο οποίος μπορεί να μην έκανε σοβαρή καριέρα, αλλά τουλάχιστον πρέπει να πέρασε καλά. Στο κάτω κάτω, κουμάντο στην καριέρα του καθενός δεν μπορεί να κάνει κανένας και επίσης δεν πλάσαρε τον εαυτό του ως Μαραντόνα. Άλλο πράγμα αν κάποιοι του προσέδωσαν τίτλους που δεν του αναλογούσαν.

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;

ΟΛΗ ΤΟΥ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΤΑΞΙΔΙ

Τη σεζόν 1999/00 υπέγραψε στην Αλ Νασρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναδείχθηκε πρωταθλητής μαζί της, σημείωσε πέντε γκολ και αποχώρησε, για να ακολουθήσει η Κατάρ SC της Ντόχα. Η ομάδα του κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό, επειδή μηδενίστηκε η Αλ Σαμάλ. Ο Αμποάγκουε πέτυχε μόλις ένα γκολ, ουσιαστικά δεν... ακούμπησε. Τη σεζόν 2001-02, επέστρεψε στην Αίγυπτο για λογαριασμό της Ζάμαλεκ, όπου συνεργάστηκε με τον πρώην άσο του ΠΑΟΚ, Χοσάμ Χασάν. Κατέκτησε μαζί της Κύπελλο, Σούπερ Καπ αλλά και το Champions League Αφρικής. Τον Ιανουάριο του 2003 αποδεσμεύτηκε και πήγε στην Αλ Αραμπί του Κουβέιτ και μετέπειτα έγινε παίκτης της Αλ Σάαντ του Κατάρ, όπου και πάλι δεν έκανε τίποτα.

Το καλοκαίρι του 2003, ταξίδεψε στην Ινδία για την Μαχίντρα Γιουνάιτεντ, όπου τα πήγε καλά με 7 γκολ σε 20 συμμετοχές, βοηθώντας στην έξοδο στο ασιατικό Champions League. Λίγους μήνες αργότερα, σκόραρε και στο εγχώριο Super Cup κόντρα στην Ηστ Μπενγκάλ (1-1), με την Μαχίντρα να κατακτά τον τίτλο στα πέναλτι (4-3). Παρ' όλα αυτά, μερικές εβδομάδες αργότερα αποχώρησε ο Άγγλος προπονητής της, Ντέηβιντ Μπουθ, για να τον ακολουθήσει στην έξοδο και ο Αμποάγκουε. Έμεινε όμως στην Ινδία και πήγε στην Ηστ Μπενγκάλ, όπου συμμετείχε μόνο σε τέσσερις αγώνες της, αφού αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς. Άδοξο φινάλε και εκεί...

Ακολούθως, το ποδοσφαιρικό του ταξίδι περιελάμβανε το Βιετνάμ. Ναι, μέχρι εκεί έφτασε η χάρη του. Είπαμε, μπορεί να μην έκανε καριέρα της προκοπής, αλλά ήταν πολυταξιδεμένος. Έπαιξε πρώτα στην Τσαν Το και μετά στην Χατόκα Χαν Χόα και το 2007 πήγε στην Κλαμπ Βαλένθια στις... Μαλδίβες Νήσους. Ο Αφρικανός έμεινε εκεί μια χρονιά και επέστρεψε στην Ινδία για χάρη της Μουμπάι FC, όπου αγωνίστηκε έως το καλοκαίρι του 2009, όταν και κρέμασε τα παπούτσια του. Καταλαβαίνετε ότι ήταν συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι, αλλάζοντας ποδοσφαιρικούς σταθμούς σαν τα πουκάμισα. Πάντως, επέλεγε... εκλεκτούς σταθμούς, όχι ό,τι και ό,τι. Πολλά απ' αυτά τα μέρη, είναι πραγματικά ειδυλλιακά!

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Φέλιξ Αμποάγκουε χρίστηκε 23 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γκάνας και σημείωσε 10 γκολ. Ήταν μέλος της αποστολής του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος στο Κόπα Άφρικα του 1996 και του 1998, ενώ επιπλέον συμμετείχε με την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Μια ποδοσφαιρική διαδρομή που ξεκίνησε το 1992 και ολοκληρώθηκε 17 χρόνια μετά, όταν πλέον ήταν 34 ετών. Συνολικά, αγωνίστηκε σε 14 ομάδες στην καριέρα του και έχει ταξιδέψει όσο ελάχιστοι. Αν γυριζόταν στην χώρα του μια αντίστοιχη εκπομπή όπως το "Travel Guide" με τον Θάνο Παπαδημητρίου στο "Ε", θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στην θέση του παρουσιαστή.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΙ... ΤΗΛΕΟΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ

Ο Αμποάγκουε δεν απομακρύνθηκε από τον χώρο του ποδοσφαίρου και ακολούθησε καριέρα προπονητή. Μέχρι πρότινος εργαζόταν ως βοηθός προπονητή στη Λίμπερτι Προφέσιοναλς της πατρίδας του, από την οποία απομακρύνθηκε πριν λίγο καιρό. Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως θέλει να επιστρέψει πίσω. "Η Λίμπερτι είναι σαν δεύτερη οικογένεια για μένα. Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου σε αυτό το κλαμπ και μπορώ να πω ότι είναι στις φλέβες μου το να υπηρετώ αυτόν τον σύλλογο. Πόνεσα πολύ όταν με έδιωξαν, διότι βρισκόμασταν στη μέση μιας δουλειάς για να βοηθήσουμε για τις τύχες του συλλόγου. Γνωρίζουν πως δεν είναι ένα πλάνο μεσοπρόθεσμο. Το ξεπέρασα όμως τώρα και είμαι έτοιμος να αποδεχτώ οποιαδήποτε πρόταση μου κάνουν, όποτε και αν είναι αυτή", ανέφερε στις 6 Νοεμβρίου ο Γκανέζος.

Μια μέρα μετά ανακοινώθηκε ότι θα έκανε σχόλιο για την αιγυπτιακή τηλεόραση "ON Sport" ενόψει του αγώνα Αίγυπτος - Γκάνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. "Με πλησίασαν οι άνθρωποι του καναλιού και με κάλεσαν για τον αγώνα", είπε ο Αμποάγκουε στο "GHANASoccernet.com" και στην συνέχεια αποκάλυψε πως "τα νέα της απόλυσής μου από τη Λίμπερτι έγιναν viral στην Αίγυπτο και κάποια κλαμπ θέλουν να με εντάξουν στο δυναμικό τους. Θα κάνω ορισμένες συζητήσεις μετά τον αγώνα της Αιγύπτου με την Γκάνα". Μια από τις πιο cult φυσιογνωμίες των ελληνικών γηπέδων, χωρίς καμία αμφιβολία!

Πού χάθηκες εσύ, Φέλιξ Αμποάγκουε;
TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ