LONGREADS

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

Η ηλικία, λένε, είναι μόνο αριθμοί. Για ρώτα και τον Wayne Rooney τι έχει τραβήξει μέχρι σήμερα, που στα 31 του (χρόνια πολλά, παρεμπιπτόντως) παίζει σαν να είναι 40. Με το αζημίωτο, βέβαια, αλλά κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Να δούμε και αυτή που είναι από κάτω;

O Wayne Rooney δεν περνά καλά. Πράγμα εύλογο, αν δεις πόσα παιχνίδια έχει δώσει στην καριέρα του και πόσα λεπτά έχει περάσει συνολικά εντός αγωνιστικών χώρων. Όχι περιφερόμενος ασκόπως, αλλά... με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή. Από αυτές που κρίνουν αποτέλεσμα. Να πούμε ένα "χρόνια πολλά" στον τύπο που γίνεται σήμερα 31 και που δεν έχει καταφέρει και λίγα, για άνθρωπος που δεν τελείωσε το σχολείο, που "συνελήφθη" να απασχολείται με ιερόδουλες και που κέρδισε την εμπιστοσύνη αρκετών -θα έλεγες- προπονητών. Προφανώς, για να πάρει τα συγχωροχάρτια και να απολαύσει την καριέρα που είχε, κάτι έκανε καλά. Δηλαδή, πολλά έκανε καλά, αλλά να μην χρονοτριβώ άλλο.

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

Το προάστιο Croxteth, στο Liverpool δεν είναι από αυτά που θα δεις σε διαφημίσεις της αγγλικής εξοχής. Δεν έχει δηλαδή, φρεσκοκουρεμένα γρασίδια, ανθισμένους κήπους και ξύλινα σπίτια από αυτά που ονειρεύεσαι τον εαυτό σου ως ιδιοκτήτη, να απολαμβάνει τη φωτιά στο τζάκι, καθήμενος σε κουνιστή πολυθρόνα. Έχει σκουριασμένα αυτοκίνητα, δρόμους με κλειστά μαγαζιά και pubs που το σκέφτεσαι 5-6 φορές, πριν μπεις -γιατί δεν είσαι και εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι θα βγεις... αρτιμελής.

Η περιοχή έγινε γνωστή το 2007 για τον πλέον λάθος λόγο: τη δολοφονία ενός 11χρονου, όπως επέστρεφε από την προπόνηση του στο ποδόσφαιρο, σπίτι. Τον σκότωσαν σε ένα πάρκινγκ. Τον έθαψαν μέσα σε μπλε φέρετρο, με το σήμα της Everton. O δολοφόνος λεγόταν Sean Mercer. Ήταν μαθητής του De La Salle, του σχολείου που είχε πάει ο Wayne Mark Rooney. Το 2010 το έθνος ασχολήθηκε ξανά με το Croxteth. Είχε ξεσπάσει πόλεμος συμμοριών και μεταξύ των θυμάτων που αντάλλαξαν, έξω από την εκκλησία "Queen of Martyrs" ήταν ο προπονητής της Western Approaches FC. Στη γωνία που έπεσε νεκρός, είχαν πρωτοφιληθεί ο Wayne με την Coleen. Ο σταρ του αγγλικού ποδοσφαίρου γίνεται σήμερα (24/10) 31 χρόνων. Και περνά δύσκολα. Αυτά που του συμβαίνουν τώρα, τα διαβάζεις. Εδώ θα δεις πράγματα που αφορούν το παρελθόν του.

Παρά λίγο να τον έλεγες "Adrian"

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά ο πατέρας του ήθελε να τον βαπτίσει "Adrian". Από τον Adrian Heath, θρύλο της Everton τη δεκαετία του '80 -της ομάδας που αν δεν ήταν το Heysel θα μπορούσε (βάσει αυτών που έχουν γνώση) να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Εν τέλει, επικράτησε... η παράδοση των φίλαθλων συναισθημάτων. Όταν τον πρωτοείδε ο Wayne Sr. (24/10/1985 -τη χρονιά που οι Toffees ήταν πρωταθλητές) ενθουσιάστηκε από τα τεράστια χέρια του αγοριού του και τα πεταχτά αυτά, τόσο που αναφώνησε -κλαίγοντας- πως "κοιτάξτε. Αποκτήσαμε έναν επαγγελματία πυγμάχο"! Επειδή ωστόσο, δεν υπήρχαν γάντια του μποξ για νεογέννητα, του έδωσε ως πρώτο δώρο μια φανέλα της Everton. Μετά, τον βάπτισε στο Fan Club της ομάδας και όταν τελείωσε η τελετή, τον πήγε να δει το πρώτο του παιχνίδι.

Όπως πιθανόν να κατάλαβες, ο πατέρας Rooney είχε ασχοληθεί με την πυγμαχία, χωρίς τεράστια επιτυχία και ήταν εργάτης σε οικοδομές. Συνηθέστερα ήταν άνεργος. Η Jeanette ήταν αυτή που έφερνε τα χρήματα στο σπίτι, δουλεύοντας ως καθαρίστρια και ως βοηθός κουζίνας στο σχολείο των παιδιών. Ήταν εκείνη που διασφάλιζε πως η πενταμελής οικογένεια θα είχε τουλάχιστον τα βασικά. Δες λίγο, τι είχε διαλέξει ο Wayne Jr. για τη διακόσμηση του δωματίου που μοιραζόταν με τα δυο του αδέλφια, τον Graham και τον John.

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

Βέβαια, έως τα 5 κοιμόταν στο κρεβάτι των γονιών του, γιατί... είχε δει ένα κιτρινοπράσινο φάντασμα έξω από το παράθυρο του δωματίου του. Ειρήσθω εν παρόδω, από μωρό είχε διαγνωστεί με "τεμπέλικο" μάτι. Οι γιατροί του εξήγησαν πως πρέπει να φορά γυαλιά όταν διαβάζει -ώστε να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Δεν τον βόλευαν και τους αγνόησε. Στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής σε ένα μάθημα: τα θρησκευτικά. Ένας δάσκαλος του είχε γράψει στην αναφορά πως "θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τις ιστορίες από τη ζωή του Ιησού". Στις εξετάσεις που έδωσε όταν ήταν 8, πήρε 0 στα ισπανικά και τη γεωγραφία. Ενδεχομένως και γιατί επειδή βαριόταν αφόρητα να διαβάσει, πήγαινε στην προπόνηση μια ώρα πριν τους υπόλοιπους. Κάτσε όμως, γιατί το "έτρεξα".

Παιδότοποι δεν υπήρχαν στη γειτονιά, αλλά ουδόλως ενοχλούνταν οι μικροί, που διασκέδαζαν παίζοντας το εθνικό σπορ στους δρόμους -εξ ου και ο Rooney θεωρείται ο τελευταίος εξ όσων κάνουν καριέρα σήμερα και ξεκίνησε από τους δρόμους της Αγγλίας. Το τέρμα το οριοθετούσαν, αφήνοντας τα πανωφόρια τους στο οδόστρωμα. Έμεναν με την μπλούζα "Once a Blue, always a Blue". Όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας έγινε επτά χρόνων, ξεκίνησε να κάνει προπονήσεις πυγμαχίας, στο γυμναστήριο του θείου του, Ritchie. Από την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στο ρινγκ, φάνηκε πως... έχει μια απέχθεια στο να χάνει και στην παραίτηση. " Δεν παραδόθηκε ποτέ και πάντα έφερε "καθαρά" χτυπήματα στον αντίπαλο" θυμάται ο θείος του. Να σου πω εδώ ότι ακόμα, όταν θέλει να "αποφορτιστεί", παίζει μποξ.

Λόγω των "πιστεύω" της οικογενείας, όλα τα παιδιά φοίτησαν στο ρωμαιοκαθολικό σχολείο "Our Lady and St Swithin" και μετά στο De La Salle. Μια από τις συμμαθήτριες του εκεί, λεγόταν Coleen. Κράτα το αυτό, πριν συνεχίσουμε με την πληροφορία ότι είχε πάρει διήμερη αποβολή, γιατί... άνοιξε τρύπα σε τοίχο του εργαστηρίου. Είχε γίνει έξαλλος γιατί του είχαν κατασχέσει την μπάλα. Η Everton ήταν στην οικονομική κατάσταση που ήταν και η οικογένεια Rooney. Οι φαν συνήθιζαν να λένε ότι "δεν έχουν καν... πού να κατουρήσουν". Γιατί λοιπόν, να μην ασχοληθούν με το μικρό παιδί που έλεγε πως λατρεύει τον Duncan Ferguson;

Παρένθεση: ο "Duncan Disorderly" είχε σκοράρει τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλο Σκωτσέζο στην FA Premier League, αλλά ήταν και λίγο... οργισμένος -μόνιμα. Του επιπέδου των 9 κόκκινων καρτών και της ποινής φυλάκισης, για εκτός γηπέδου επίθεση σε παίκτη αντιπάλου ομάδας, το 1994. Ο Wayne του είχε στείλει δυο γράμματα, όταν εξέτιε την ποινή του, γράφοντας πως "ήταν άδικο αυτό που σου συνέβη". Ο Ferguson του απάντησε "σε ευχαριστώ".

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος


Μπορείς να τον βρεις;

Ήταν 8 χρόνων όταν φόρεσε τη φανέλα των Copplehouse Boys. Σημειωτέον, σκόραρε στο πρώτο του οργανωμένο παιχνίδι) δέχθηκε πρόταση να κάνει προπονήσεις στη Liverpool. Ο πατέρας του ένιωσε να παθαίνει ένα... μικρό εγκεφαλικό. Σώθηκε, γιατί λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε η Everton. O Bob Pendleton εργαζόταν ως scout στoυς Toffees, αλλά είχε πάει σε γήπεδο που έπαιζε ο Wayne για άλλη δουλειά: για να πάρει κάτι χρήματα που προορίζονταν για τις πληρωμές διαιτητών, σε junior league.

Χρόνια αργότερα, εξηγούσε στην Independent πως "περπατούσα προς το γήπεδο, όπου έπαιζαν κάτι παιδιά και είχα σταματήσει να μιλήσω στον προπονητή τους. Ξαφνικά, είδα ένα μικροσκοπικό παιδί να νιώθει πολύ άνετα με την μπάλα. Άπαξ και την έπαιρνε, δεν την έδινε πουθενά. Ο κόουτς που έδειξε τους γονείς του. Τους πλησίασα και τους ενημέρωσα πως θα ήθελαν να φέρουν το παιδί στο Bellefield. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την έκφραση που είχε το πρόσωπο τους. Θεώρησα δεδομένο ότι είναι Evertonians". Ο Wayne πρώτα τελείωσε τη σεζόν με την Copplehouse (έφτασε τα 99 γκολ, σε δυο χρόνια) και μετά πήγε να ζήσει το όνειρο του. Βρισκόμαστε στο 1995.

Ξεκινάει που λες, τη σεζόν 1995-96 και σε εκτός έδρας ματς με τη Manchester United που έληξε 12-2 "έβαλε κάποια γκολ (έξι), αλλά ήταν ένα αυτό που ξεχώρισε! Ήταν ένα άψογα εκτελεσμένο "ψαλιδάκι" που για έναν 10χρονο ήταν κάτι... το ανήκουστο" θυμάται ο Paul McGuinness που εργαζόταν στους "Κόκκινους διαβόλους". Τι είχε γίνει; Η μπάλα από σέντρα βρέθηκε πίσω του και αντί να την κυνηγήσει, με καταπληκτική περιστρεφόμενη εναέρια κλωτσιά την έστειλε στα δίχτυα. "Άκουσα τους γονείς και των δυο ομάδων να χειροκροτούν. Πάντα θα θυμάμαι αυτήν την ημέρα".

"Ήταν πάντα ο καλύτερος της ηλικίας του"

Όταν ο McGuiness παρέδωσε την αναφορά του ματς στον Alex Ferguson "μου είπε "χάσαμε με δέκα γκολ". Σκέφτηκα ότι δεν είναι πολύ καλά, γιατί συνήθως δεν διαφημίζεις στον πρώτο προπονητή μια τέτοια βαριά ήττα. Μετά πρόσθεσε "είδα ένα παιδί που είναι εξαιρετικό". Κάπως έτσι άρχισε η διεκδίκηση που... έπεσε σε τοίχο "γιατί ο Wayne δεν ήθελε καν να ακούσει πως θα αφήσει το Merseyside". Ο Sir Alex αποκάλυψε χρόνια μετά ότι "είχαμε αποπειραθεί δυο φορές να τον αποκτήσουμε, πριν την τρίτη επιτυχημένη προσπάθεια. Ήταν πάντα ο καλύτερος της ηλικίας του. Είχε όλες αυτές τις ικανότητες: την αποφασιστικότητα, τη νοοτροπία του νικητή, την αποτελεσματικότητα. Όταν έπαιζε εκείνος, ό,τι και αν γινόταν, ήξερες πως μπορεί να "σώσει" την κατάσταση. Συνήθως τα παιδιά που βάζουν 2-3 γκολ σε ένα ματς, μετά χαλαρώνουν. Εκείνος όχι". Ας επιστρέψουμε όμως, στο 1996.

Τελείωσε τη χρονιά με 114 γκολ σε 29 ματς (ντρίμπλαρε χωρίς να κοιτά την μπάλα, ήταν γρήγορος όταν την είχε στα πόδια του και όταν έχανε την κατοχή, την κυνηγούσε μέχρι να την ανακτήσει), μετέχοντας σε αγώνες και των U10 και U11. Ήταν ο πρώτος που πήγαινε στις προπονήσεις και ο τελευταίος -από το γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων- που έφευγε. Για να είναι σίγουροι δε, ότι δεν θα βρει τον τρόπο να τρυπώσει ξανά μέσα, κλείδωναν τις πόρτες.

Οι συμπαίκτες του τον αποκαλούσαν "σκύλο", για την αφοσίωση του

Οι συμπαίκτες του τον αποκαλούσαν "σκύλο", για την αφοσίωση και την στοχοπροσήλωση. Θυμούνται πως "καθόσουν δίπλα του στα αποδυτήρια και δεν έβγαζε λέξη από το στόμα του. ήταν πολύ ντροπαλός. Μετά, έβγαινε στο γήπεδο και έπαιρνε τον έλεγχο του ματς". Στα 14 απέκτησε τον πρώτο του εκπρόσωπο (Peter McIntosh), ο οποίος του βρήκε τη συμφωνία με την Umbro. Ήταν υποτροφία και βάσει αυτής έπαιρνε όλον τον εξοπλισμό δωρεάν, συν 2.234 ευρώ το χρόνο. Στα 17 τον διεκδικούσαν οι Wolves, Liverpool και Tottenham. Ήταν ακόμα ανήλικος και δεν μπορούσε να υπογράψει συμβόλαιο. Απ' όταν ήταν 16 βέβαια (2001), είχε δεσμευθεί με προσύμφωνο με την ομάδα της καρδιάς του. Έπαιρνε 83 ευρώ την εβδομάδα.

Από όταν θυμόταν τον εαυτό του, πάντα με μεγαλύτερους. Όταν ήταν 9 έπαιζε με τα 11χρονα, στα 14 έπαιζε με τους 17χρονους και στα 15 με την U19. Σκόραρε οκτώ γκολ στη διαδρομή της παρέας του στον τελικό του FA Cup εφήβων, το 2002, συμπεριλαμβανομένου αυτού στην ήττα του τελικού από την Aston Villa. Στους πανηγυρισμούς αποκάλυψε πως... ακόμα φορούσε το T-shirt με το "Once a Blue, always a Blue". Για την ιστορία, σε 8 ματς είχε μετρήσει 8 τέρματα. Το καλοκαίρι του 2002 ο David Moyes τον κάλεσε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, στην Αυστρία.

Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής δρόμου

Ο Σκοτσέζος προπονητής, είχε πει ότι "είχα ακούσει πως ο Wayne ήταν παραδοσιακός ποδοσφαιριστής του δρόμου. Όταν πήγα στην Everton να αντικαταστήσω τον Walter Smith. Αυτός μου είπε "είσαι πολύ τυχερός, γιατί υπάρχει ένα εξαιρετικά ταλαντούχο παιδί στην ακαδημία μας. Θυμάμαι πως η πρώτη φορά που τον είδα ήταν σε ματς των εφήβων με την Tottenham. Ήταν εκπληκτικός. Σκέφτηκα πως έχει ταλέντο, από αυτά που δεν συναντάς συχνά. Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες, σε μια προπόνηση, όταν "έσκαψε" την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα από πολύ πλάγια θέση και όλα τα μέλη του προπονητικού επιτελείου κοιταχτήκαμε με απορία αν όντως είχε κάνει ό,τι είχε κάνει. Μεταξύ όλων των άλλων, μπορούσε να παίξει και σε κάθε θέση". Στο φιλικό (3-1) με τη SC Weiz, σκόραρε το πρώτο του γκολ (15/7), ως άνδρας.

Δεν τελείωσε το σχολείο

Η πρώτη φορά που μπήκε σε αποστολή, ήταν σε εκτός έδρας ματς με τη Southampton, για την Premier League. Ήταν 16 χρόνων, πέντε μηνών και 28 ημερών και οι σχολικές ημέρες είχαν ήδη μειωθεί κατά δύο, ώστε να μπορεί να μετέχει στο πλήρες πρόγραμμα των προπονήσεων. Για την ιστορία, δεν πήρε ποτέ απολυτήριο λυκείου, αφού ποτέ δεν πέρασε τις εξετάσεις. Εν πάση περιπτώσει, εναντίον της Southampton δεν σηκώθηκε από τον πάγκο. "Ένιωσα να πνίγομαι. Σκεφτόμουν "έπρεπε να με χρησιμοποιήσει". Φυσικά, δεν μοιράστηκα με κανέναν αυτήν τη σκέψη. Δεν ήξερα τους παίκτες, δεν είχα κάνει προπονήσεις μαζί τους". Το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας το έκανε ως μέλος της αρχικής ενδεκάδας, στις 11/8 εναντίον της Tottenham, για την Premier League.

Είχε δώσει την ασίστ στο 1-0 του Mark Pembridge (το ματς έληξε 2-2). Το πρώτο επίσημο... ανδρικό τέρμα, το έβαλε στις 1/10 του 2002, σε ματς του League Cup. Έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Everton -ρεκόρ που του πήρε ο James Milner της Leeds, όταν σκόραρε σε ηλικία 16 χρόνων και 357 ημερών και μετά ο James Vaughan της Everton (ήταν 16 χρόνων και 271 ημερών όταν έβαλε το πρώτο γκολ). Είχε μπει στο ματς, ως αντικαταστάτης του Τomasz Radzinski.

Έτσι ξεκίνησε η "Rooney mania"

Δεκαοκτώ ημέρες μετά έγινε και ο νεαρότερος σκόρερ της Premier League: ήταν εναντίον της Arsenal, στις 19/10. Μπήκε πάλι, ως αλλαγή του Radzinski και με δικό του, θεαματικό γκολ στο 90', η παρέα του νίκησε (2-1) τους πρωταθλητές και τους σταμάτησε το σερί των νικών στο 30-0. Ήταν 16 χρόνων και 360 ημερών, όταν ξεκίνησε η "Rooney mania", με τον σχολιαστή του ματς να επιμένει πως θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε αυτό το όνομα. Ήταν 20 μέτρα μακριά από το τέρμα, όταν έκανε μια περιστροφή, κοίταξε ψηλά και σούταρε πάνω από τα center halves των αντιπάλων, πριν η μπάλα "βρει" το κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και καταλήξει εντός γραμμής. Οι Gunners έμειναν άναυδοι και χρειάστηκαν το χρόνο τους, για να καταλάβουν τι είχε γίνει.

Όπως έγραψε ο διευθυντής σύνταξης του Sport24.gr, Ηλίας Ευταξίας, ως τη στιγμή που θυμάται περισσότερο από κάθε άλλη από τον Rooney, "κάθε παίκτης παγκόσμιας κλάσης επιβάλλεται να ξεκινήσει με ένα "screamer" και ο Ρούνεϊ συστήθηκε στο αγγλικό κοινό -και όχι μόνο- με ένα τέτοιο απέναντι σε μία ομάδα όνειρο! Στις 19 Οκτωβρίου του 2002 ο Wazza μπαίνει στο 80' στο ματς με την αήττητη για 30 παιχνίδια Άρσεναλ και σίγουρα οι οδηγίες του Μόγιες στην πλάγια γραμμή του Γκούντισον δεν ήταν "Μπες μέσα και ξεφτίλισε τον Κάμπελ, τον Λοράν και τον Σίμαν". Ο μικρός όμως έδειξε ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και τόλμησε αυτό που κανείς άλλος στην ηλικία του δεν θα έκανε. Με κοντρόλ "Ανρί" κατέβασε τη μπάλα και άδειασε τους αμυντικούς, ενώ πριν αμφότεροι καταλάβουν πως ο 16χρονος χωρίς σβέρκο έχει το θράσος να σουτάρει, o Σίμαν μάζευε τη μπάλα από τα δίχτυα και ο Τίλντσλεϊ να φωνάζει στα μικρόφωνα "Remember the name! Wayne Rooney" . Το ρεκόρ της Άρσεναλ σταμάτησε, ο Ρούνεϊ έγινε πρωτοσέλιδο και η πορεία για την κορυφή ξεκινούσε. Εκείνο το σουτ, ήταν το "σημείο 0", της μεγάλης του καριέρας".

Βέβαια, ο Arsene Wenger είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του. Όπως αποκάλυψε ο Pascal Cygan "ο προπονητής μας είχε πει πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Rooney", ο οποίος έφυγε από το γήπεδο και πήγε στο σπίτι της Coleen. Στο γκαράζ τον περίμεναν οι φίλοι του, για να παίξουν ένα ματσάκι. Δεν τους χάλασε το χατήρι.

Εκεί έμαθε πως ο Wenger είχε πει "είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι σταμάτησε το σερί μας, αλλά τουλάχιστον το απολέσαμε με ένα πολύ ιδιαίτερο γκολ, από ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει "βγάλει" η Αγγλία, από τότε που ανέλαβα την Arsenal" το 1996. Ο Moyes δεν του χαρίστηκε. Αντιθέτως, τον προφύλαξε, χρησιμοποιώντας τον κατά τρόπο που να μην πιστέψει πως έχει καταφέρει κάτι, πριν καταφέρει όσα μπορούσε. Τον Δεκέμβριο του 2002 αναδείχθηκε "BBC Young Sports Personality of the year". Πήγε στην τελετή, με μια τσίχλα στο στόμα και γιακά που δεν είχε "στρώσει". 'Έξι ημέρες αργότερα, σκόραρε το νικητήριο γκολ στο ματς με την Blackburn. Πριν βγει ο χρόνος είχε δει και την πρώτη κόκκινη κάρτα.

Ο Moyes του είχε απαγορεύσει να μιλά

Τον Ιανουάριο του 2003 οι Toffees του έδωσαν το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Ήταν ήδη ο "teenage goalscoring phenomenon" και ένα από τα πιο "πολυπόθητα" ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Άξιζε λοιπόν, τα 15.700 ευρώ που έπαιρνε κάθε εβδομάδα, μαζί και την παρουσία του στην ίδια λίστα με τους Javier Saviola (Barcelona) και Javier Portilla (Real Madrid), που ήταν αυτή των πιο πλουσιοπάροχα αμειβομένων εφήβων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έως εκείνη την ημέρα, δεν μιλούσε πουθενά. Του το είχε απαγορεύσει ο Moyes. Εκείνη την ημέρα, έγινε άρση του απαγορευτικού και όλοι κρέμονταν από τα χείλη του. Οι πρώτες -ψιθυριστές- λέξεις στα media ήταν "είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν έχω λόγια. Είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο". Αυτή τη φορά δεν μασούσε τσίχλα και είχε προσέξει την εμφάνιση του. Φάνηκε ωστόσο, ότι δεν θα γίνει ποτέ από τους τύπους που έδιναν 32 τίτλους, σε κάθε συνέντευξη.

Τελείωσε τη σεζόν 2002-03 με 37 συμμετοχές και οκτώ γκολ. Ακολούθησαν τα 9 γκολ σε 34 παιχνίδια της αγωνιστικής περιόδου 2003-04. Το τελευταίο ήταν εναντίον της Leeds United, στις 13 Απριλίου. Είχαν αρχίσει ήδη τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι γίνεται δημοπρασία μεταξύ των ομάδων, για το ποια θα τον αποκτήσει. Οι φίλοι της Everton δεν αγχώνονταν, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα εγκαταλείψει την ομάδα της καρδιάς του.

Ο πιο ακριβός παίκτης -κάτω των 20 χρόνων

Μετά έμαθαν ότι "είχα νιώσει πως η Everton δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μου, ως επαγγελματία παίκτη. Έπρεπε να ανέβω επίπεδο". Για αυτό και είχε ζητήσει να φύγει. Το θέμα είναι τι έκανε η Everton. Κατ' αρχάς, πρόταση για 56.000 ευρώ την εβδομάδα. Μετά, απέρριψε τα 22.5 εκατ. ευρώ της Newcastle. Είχαν μείνει τα 28.5 εκατ. ευρώ της Manchester United -που διατίθετο να δώσει τα μισά αμέσως και τα άλλα μισά έως την 1η Αυγούστου του 2005. Ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που είχε γίνει για παίκτη κάτω των 20 χρόνων. Προφανώς, όταν ο Moyes είχε πει "δεν θα τον αφήσω να φύγει, εκτός και αν η τιμή είναι η σωστή" εννοούσε αυτό το νούμερο.

Εδώ θα μου επιτρέψεις να ανοίξω μια παρένθεση: το 2001 είχε απορρίψει και την πρόταση της Ιρλανδίας, να εκπροσωπήσει το έθνος (αν έχεις απορίες, να σου πω ότι η γιαγιά του ήταν Ιρλανδή). Είχε δηλώσει "100% Άγγλος" και έγινε ο νεαρότερος που έπαιξε με τους άνδρες των "τριών λιονταριών", στο φιλικό με την Australia, στις 12/2 του 2003. Ήταν 17 χρόνων και 111 ημερών. Όταν έγινε 17 χρόνων και 317 ημερών, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Αγγλίας, στο 2-1 επί της FYROM, για τα προκριματικά του Euro 2004. Εκεί έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της διοργάνωσης, με δυο γκολ στα δίχτυα της Ελβετίας, στις 17/6. Είχε τέσσερα γκολ στη διαδρομή έως τα προημιτελικά. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πόσο "ανέβηκαν" οι μετοχές του.

"Δεν το μετάνιωσα ποτέ"

Με το τέλος του Euro 2004, ενημέρωσε πως είχε δυσαρεστηθεί με τον τρόπο που δεν σεβάστηκαν οι διοικούντες το αίτημα του να φύγει. Στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 2006, έγραψε πως ο Moyes μαρτύρησε στα media τις σκέψεις που είχε μοιραστεί μαζί του, για την έξοδο. Ο προπονητής τον μήνυσε και πήρε 700.000 ευρώ, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό -μετά ο Rooney ζήτησε και συγγνώμη. Πίσω στο 2004, όταν ανακοίνωσε ο παίκτης πως θέλει να γίνει καλύτερος και ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Everton, άνοιξε η πόρτα για το Manchester, όπου τέθηκε υπό τις οδηγίες του Alex Ferguson.

Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος είχε προκαλέσει ένα σοκ στους ιθύνοντες του οργανισμού την ημέρα που πρότεινε να δώσουν ό,τι έχουν για τον 18χρονο. "Η Man United ήταν η κατάλληλη περίπτωση για εμένα. Πέραν του ότι πρόκειται για έναν τεραστίων διαστάσεων οργανισμό, έχει τον αναμφισβήτητα καλύτερο προπονητή όλων των εποχών και παίκτες όπως οι Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy και Paul Scholes, μου έδινε τη δυνατότητα να παίξω στις καλύτερες διοργανώσεις. Είχα νιώσει πως αυτή θα ήταν η κατάλληλη επιλογή. Ευτυχώς δεν διαψεύστηκα. Και όχι, δεν μετάνιωσα ποτέ". Κάποια από τα λόγια αγάπης τον Evertonians ήταν "να φύγει τώρα, δεν θέλω να ξαναδώ αυτή τη φάτσα στο Goodison". Πήρε τη φανέλα με το Νο8 και συστήθηκε... με hat trick εναντίον της Fenerbahce. Τελείωσε τη χρονιά με 17 γκολ σε 43 ματς και το βραβείο "PFA Young Player of the year". Δες και τι ακολούθησε.

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

Από πέρυσι φλερτάρει με την κορυφή του πίνακα όλων των εποχών στους "Red Devils". Εκεί "κάθεται" ο Bobby Charlton, από το 1973, με 249. Παρεμπιπτόντως, ο μόνος εν ενεργεία παίκτης στο ΤΟΡ10 είναι ο Rooney που αισίως βρίσκεται στα 246 γκολ. Σε 529 συμμετοχές. Δηλαδή, το ποσοστό του είναι 46.5%. Ως εκ τούτου, πολλά μπορείς να τον πεις εκτός από αποτυχημένο.

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

Μπορείς να τον πεις "βετεράνο", με 605 ματς σε Everton και Manchester United, με τα συνολικά γκολ να φτάνουν τα 263. Ρίξε μια ματιά και στα λεπτά συμμετοχής, που για να σε γλιτώσω από τα μαθηματικά αντιστοιχούν σε 793.7 ώρες, εντός αγωνιστικών χώρων. Μόνο με το σύλλογο. Γιατί έχει δώσει 118 παιχνίδια με την εθνική ανδρών (είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών) και έχει σκοράρει 53 φορές. Μετείχε και σε 1 ματς της U19, σε 12 της U17 και σε 4 της U4. Άρα, ως διεθνής συνολικά έχει 234 συμμετοχές. Συν 605, ίσον 839, μέχρι φυσικά νεοτέρας.

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, ο πιο σοβαρός τραυματισμός που αντιμετώπισε ήταν πέρυσι, όταν προβλήματα στο γόνατο τον κράτησαν εκτός από τις 15/2 έως τις 8/4. Έχασε 11 ματς. Έως τότε, στο Νο1 της λίστας με τις απουσίες, ήταν οι 7 της σεζόν 2008-09, λόγω αστραγάλου. Στα αρνητικά είναι ότι μόνο πέρυσι είχε τέσσερις τραυματισμούς, τους περισσότερους από κάθε άλλη σεζόν. Όχι σοβαρούς, αλλά από αυτούς που σου "χαλάνε" το ρυθμό. Σημείωσε κάτι ακόμα: όλα αυτά τα χρόνια, πριν όλα αυτά τα ματς, τρώει πάντα το ίδιο πιάτο: μπολονέζ με ένα κομμάτι φιλέτο κοτόπουλου.

Σεζόν Ομάδα Συμμετοχές Λεπτά Γκολ
2002-03 Everton 33 1.591 6
2003-04 Εverton 34 2.442 9
2004-05 Μanchester United 43 3.392 17
2005-06 Μanchester United 48 4.025 19
2006-07 Μanchester United 55 4.604 23
2007-08 Μanchester United 43 3.441 18
2008-09 Μanchester United 49 3.535 20
2009-10 Μanchester United 44 3.645 34
2010-11 Μanchester United 40 3.207 16
2011-12 Μanchester United 43 3.644 34
2012-13 Μanchester United 37 2.825 16
2013-14 Μanchester United 40 3.317 19
2014-15 Μanchester United 37 3.236 14
2015-16 Μanchester United 47 3.938 17
2016-17 Μanchester United 12 782 1
Σύνολο 14 σεζόν 605 47.624 263

"Wazza", "Wonder Boy" ΚΑΙ "Λευκός Pelé"

Ως έφηβος ακόμα, είχε αποκτήσει για παρατσούκλι το "Wazza", που είχε να κάνει με τον "Gazza", δηλαδή τον Paul Gascoigne, με τους ειδικούς να κρίνουν ότι αυτοί οι δύο έμοιαζαν, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ακολούθησε το "παιδί θαύμα" και μετά το "λευκός Pelé", το 2010. Οι... ιστορικοί έχουν καταγράψει πως "ο Rooney είναι ένας δημιουργικός, ενεργητικός επιθετικός που συνδυάζει την τεχνική με τη δύναμη και την φυσικά κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικός στον αέρα παρά την έλλειψη ύψους. Είναι ένας πολυτάλαντος επιθετικός, ικανός να παίξει οπουδήποτε στην επίθεση, αν και η θέση που του αρέσει είναι στην κορυφή της επιθετικής γραμμής. Είναι ένας άκρως παραγωγικός σκόρερ, δυναμικός ακόμα και χωρίς τη μπάλα με αρκετά καλά τελειώματα, καθώς είναι ικανός να σκοράρει τόσο μέσα από την περιοχή όσο και έξω από αυτή.

Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως δεύτερος επιθετικός, λίγο πιο πίσω από τον σέντερ φορ ή σαν εξτρέμ. Τα τελευταία χρόνια έχει οπισθοχωρήσει σε έναν πιο δημιουργικό ρόλο και αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός χαφ ή σαν κεντρικό χαφ, ενώ ο van Gaal τον χρησιμοποίησε ακόμα και ως box-to-box, εξαιτίας της διορατικότητας του, της καλής του πάσας και της ομαδικότητας που τον διακρίνει. Αν και επιθετικός, οι συμπαίκτες του, οι προπονητές αλλά και ο Τύπος τον έχουν παινέψει αρκετές φορές για τις αμυντικές του προσπάθειες, την αποφασιστικότητά του και την διάθεση να μαρκάρει, να πιέσει και να κερδίσει τη μπάλα για την ομάδα του".

Άλλες -προσωπικές- ιστορίες

*Στις 6 Οκτωβρίου του 2011, ο πατέρας του και ο θείος του, Richie συνελήφθησαν, ως ύποπτοι για σκάνδαλο που αφορούσε το στοίχημα σε ποδοσφαιρικά ματς και 10 άνδρες. Εννέα που στοιχημάτιζαν στην αποβολή συγκεκριμένου παίκτη... και του παίκτη (Steve Jennings). Σε έφοδο που έκανε η αστυνομία στο σπίτι του Wayne Sr. βρήκε και κατέσχεσε 501.000 ευρώ. Το timing δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Ήταν η εποχή που ο Rooney πάλευε να αποκαταστήσει την "εικόνα" του, μετά κάποιες καταστροφικές αποκαλύψεις που αφορούσαν την προσωπική του ζωή. Τι είχε συμβεί; Δημοσιεύματα τον ήθελαν να 'χει συνδεθεί με ιερόδουλες, την εποχή που η Coleen ήταν έγκυος στο δεύτερο τους παιδί. Η δήλωση του ήταν "είμαι άνθρωπος".

*Την ημέρα της σύλληψης των συγγενών του, ήταν στο Μαυροβούνιο με την εθνική, για προκριματικό ματς του Euro 2012. Και ενώ ο Fabio Capello διαβεβαίωνε πως το παιδί είναι ψύχραιμο "και αφοσιωμένο στη δουλειά του", ο -τρανσέξουαλ- εξάδελφος του, Stephen δήλωνε την έκπληξη του "που συνελήφθησαν μόνο αυτοί οι δύο. Βρίσκω δε, πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι αμφότεροι μου έλεγαν πως εγώ είμαι η ντροπή της οικογένειας". Τον Απρίλιο του 2012 ο δικαστής αποφάσισε ότι οι Rooneys ήταν αθώοι.

*Όταν τον κάλεσε ο Steve Rutter στην U15, αγνόησε τα παρακάλια του μικρού να τον χρησιμοποιήσει ως επιθετικό. Του είχε "κολλήσει" πως επρόκειτο για ένα δεξί εξτρέμ "γιατί δεν ήταν καλός στο να παίζει μπροστά". Μιλάμε για... μάτι, όχι αστεία.

*Σε μια από τις πρώτες προπονήσεις με την ανδρική ομάδα, αμφισβήτησε κάτι που είπε ο Alan Irvine. Ο ασίσταντ κόουτς του είπε "αν αντιμιλήσεις ξανά, θα πας πίσω στην εφηβική ομάδα". Απάντησε "όχι, δεν θα πάω".

*Στην πρώτη του κλήση στην εθνική ανδρών, τον Φλεβάρη του 2003, κοιμήθηκε... βαριά και έχασε την πρώτη συνάντηση της ομάδας. Ο λήθαργος ήταν τέτοιος, που ο υπεύθυνος αποστολής πήρε αντικλείδι από τη ρεσεψιόν, για να μπει στο δωμάτιο του και να τον ξυπνήσει. Άπαξ και άνοιξε τα μάτια του, δεν κρατιόταν.

*Έχει εξηγήσει πως κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, "ζωγραφίζει" στο μυαλό του την εικόνα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ξέρει πού είναι ο καθένας, ώστε να μη χρειαστεί να ξανακοιτάξει πριν δώσει μια πάσα. Από ένστικτο αντιλαμβάνεται πού είναι ο καθένας.

*Φυσικά και παίζει FIFA (με μανία), αλλά ουδέποτε διαλέγει την Barcelona ή τη Real Madrid "γιατί είναι σαν να κλέβω". Ο Rio Ferdinand έχει αποκαλύψει ότι τον έχει δει να κάνει συντρίμμια ουκ ολίγα χειριστήρια, πάνω στα νεύρα του. Δεν του αρέσει ιδιαίτερα να χάνει.

*Τον Μάρτιο του 2006 υπέγραψε συμφωνία με εκδοτικό οίκο, για το ποσό των 5.6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η πιο ακριβή συμφωνία που είχε κάνει ποτέ στην ιστορία του, ο οίκος HarperCollins. Στις υποχρεώσεις του ήταν να παραδώσει πέντε βιβλία, σε μια δωδεκαετία. Τον Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε το τρίτο.

*Τον Απρίλιο του 2006 δυο αγγλικά tabloits (The Sun και News of the World) του έδωσαν το ποσό των 112.382 ευρώ, κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης. Ο Rooney τους έκανε μήνυση, για άρθρο που δημοσίευσαν και ανέφερε ότι είχε επιτεθεί στην τότε αρραβωνιαστικιά του, σε nightclub. Διέθεσε τα χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

*Στο πήχη έχει tattoo που λέει "Just enough Education to perform", το οποίο πολλοί έχουν χλευάσει δεδομένου ότι πρόκειται για τύπο που δεν τελείωσε το σχολείο. Το αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι Stereophonics και η φράση αυτή ήταν ο τίτλος ενός εκ των άλμπουμ τους -του τρίτου που απέκτησαν σε στούντιο. Οι Stereophonics δέχθηκαν να διασκεδάσουν τους καλεσμένους στο γάμο του, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που τους απηύθυνε η Coleen -η οποία τα τελευταία χρόνια δηλώνει "σχεδιάστρια μόδας".

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

*Ο γάμος στοίχισε περί τα 7.350.000 ευρώ. Ανήκει στους πιο ακριβούς της ιστορίας, σε ό,τι αφορά celebrities και σύμφωνα με το Full Net Worth. Είχε γίνει ήδη ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Premier League (2008) και κάλεσε τους φίλους και τους συγγενείς στην Ιταλία, στην ακτή της Liguria. Τους φιλοξένησε σε πεντάστερα ξενοδοχεία και πανάκριβα γιοτ και "έκλεισε" μια βίλα του 17ου αιώνα για την τελετή.

*Έκανε πρόταση γάμου στην... αιώνια σύντροφο του (γνωρίζονται από τα 12 και είναι μαζί από τα 16), σε ένα βενζινάδικο. Γύρισε και της είπε "θα με παντρευτείς;". Δεν μπορούσε λέει, να περιμένει μέχρι να πάνε στο εστιατόριο που είχε "κλείσει" για την περίσταση. Μετά το "ναι", έκανε αναστροφή και πήρε την καλή του για να φάνε στο σπίτι του. Η μητέρα του είχε ετοιμάσει... σπεσιαλιτέ με καλαμπόκι.

*Η Coleen είναι ο αρχηγός στο σπίτι και αυτή που τακτοποιεί τα πάντα. Έχει πει πως συχνά πυκνά της αφήνει στο σπίτι ποιήματα που γράφει για εκείνη. Έχει πει και πως "όταν ήταν μικρός έκανε πολλές βλακείες. Με εκνεύριζε γιατί ήξερε πως επειδή είναι αυτός που είναι, το παραμικρό ατόπημα θα γινόταν τεράστιο. Σκεφτόμουν λοιπόν, "γιατί να κάνεις τη βλακεία;". Έπρεπε να μάθει να ζει υπό το βλέμμα του κόσμου".

*Πριν μάθει να το κάνει αυτό, στα 18 του, τον είχαν "πιάσει" να έχει κάνει σεξ με μια 48χρονη γιαγιά. Κάμερα ασφαλείας, τον είχε δείξει να βγαίνει από την πίσω πόρτα οίκου ανοχής, 10 φορές και είχε δώσει από 50 ευρώ την επίσκεψη. Σε μια από αυτές, ένας άλλος επισκέπτης είχε ενημερώσει κόσμο (με text) πως είδε τον Rooney. Όταν βγήκε, τον περίμεναν δεκάδες άνθρωποι και τον χειροκροτούσαν!

*Ζήτησε συγγνώμη από την Coleen, παραδέχθηκε πως πριν συνδεθούν πήγαινε με ιερόδουλες, αλλά απ' όταν σύναψαν σχέσεις ήταν κύριος. Εδώ θα σου πω ότι ένα μήνα νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι χώρισαν, γιατί εκείνη είχε αποδείξεις πως ο αγαπημένος της είχε πάει με... συνοδό κυριών δυο χρόνια νωρίτερα.

*Το σπίτι τους είναι στο Cehshire. To αγόρασαν το 2004 και στοίχισε 4.5 εκατ. ευρώ. Tώρα εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ. Από την έπαυλη του '30 κράτησαν... μόνο τα θεμέλια, με τη σύζυγο του να αποφασίζει για το πώς θα "στηθεί" η ιστορία. Μόνο για τον κήπο έδωσε 56 εκατ. ευρώ. Στο Ε9 έχουν ένα εξοχικό στα Barbados (5.000.000 ευρώ, το οποίο ενοικιάζουν για 9.000 ευρώ την εβδομάδα) και ένα διαμέρισμα στη Florida, αξίας 360.000 ευρώ.

O Wayne Rooney είναι ο πιο γηρασμένος 31χρονος

*Έχει αγοράσει για τους γονείς του έπαυλη στο West Derby (450.000 ευρώ) και στα πεθερικά παραχώρησε το πρώτο σπίτι που έζησε με την Coleen, αξίας 1.1 εκατ. ευρώ.

*Στον ώμο του... μπορείς να διαβάσεις το "English and Proud" και να δεις τη σημαία του St. George. Στην πλάτη έχει κάνει tattoo φτερά αγγέλου, με δυο ενωμένες παλάμες. Τον ρώτησαν αν προσπάθησε να μιμηθεί το φύλακα άγγελο που έχει καλύψει την πλάτη του Beckham. Απάντησε ότι το έκανε για τον γιο του, Kai. Ο πρωτότοκος γεννήθηκε στις 2/11 του 2009. Ακολούθησε ο Klay Anthony στις 21/5 του 2013 και στις 24/1 του 2016 η οικογένεια υποδέχθηκε τον Kit Joseph.

*Τον Οκτώβριο του 2014 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Premier League που έφτασε τους 10.000.000 followers στο Twitter. Τοποθετήθηκε και στο Νο5 της λίστας με τους ανθρώπους του αθλητισμού που είχαν τους περισσότερους "ακόλουθους". Τη σήμερον ημέρα έχει 13.900.000 followers.

*Είναι φαν του Karaoke. Έχει σχετικό μηχάνημα στο σπίτι του και αν τυχόν βρει κάποιο άλλο μπροστά του, δεν διστάζει να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Ακόμα και αν έρχεται από επαγγελματία, όπως αυτή που θα δεις στο video με τον Ed Sheeran.

*Το 2004, στο Euro, τραγουδούσε το soundtrack του "Oliver!" (βρετανικό μουσικό δράμα, βασισμένο στο Oliver Twist), όταν έκανε μασάζ.

*Το Forbes ενημέρωσε φέτος πως Βρίσκεται στο Νο49 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του κόσμου, με τα κέρδη του να φτάνουν τα 24 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 18.5 εκατ. προέρχονται από το μισθό του και τα υπόλοιπα από χορηγίες. Το 2015 ήταν ο Νο34 πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής. Το 2014 υπέγραψε πενταετή επέκταση συμβολαίου με τη Man United, για 96.5 εκατ. ευρώ.

*Τον Γενάρη του 2016 η κινεζική Shanghai SIPG του πρόσφερε εννιαψήφιο νούμερο, για να τον κάνει να αλλάξει χώρα. Την απέρριψε.

*Τον περασμένο Αύγουστο έγινε ο πρώτος πρεσβευτής της Εθνικής Εταιρίας για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών (National Society for the Prevention of Cruelty to Chilldren). Πρόσφατα παρουσίασε την καμπάνια "little stars" που στόχο έχει τη βοήθεια των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει δωρεά 7 ευρώ και να αφιερώσει ένα από τα χριστουγεννιάτικα φώτα της Oxford Street σε όποιον έχει κοντά στην καρδιά του.

"Είδα τι κάνουν και κατάλαβα αμέσως πως είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτή τη δουλειά. Κάποια παιδιά νιώθουν πως δεν έχουν φωνή, αλλά έχουν. Και αν μπορώ να βοηθήσω με τον όποιον τρόπο να το καταλάβουν αυτό, πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, θα το κάνω. Η δουλειά όλων είναι εκπληκτική και δεν πληρώνονται για αυτή. Αξίζουν όλη την αναγνώριση του κόσμου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ