LONGREADS

Ο "πράσινος" Τζόρτζεβιτς

Ο "πράσινος" Τζόρτζεβιτς

Ζήτησαν κάποτε τη γνώμη του για την καλύτερη πεντάδα ever. Τι απάντησε; ''Ο Ντανίλοβιτς, ο Πάσπαλι, ο Σάβιτς, ο Ντίβατς κι εγώ!''. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν γουστάρει αυτούς που συμβιβάζονται και θα έχει την ευκαιρία να το αποδείξει στον Παναθηναϊκό! Τι λέει για τον "Σάλε" ο Βλάντα Ντραγκουτίνοβιτς (PHOTOs).

Εκείνα τα μπινελίκια του Ντάρκο Μίλιτσιτς (τον οποίον οι Σέρβοι προπονητές χρησιμοποιούν πλέον ως παράδειγμα προς αποφυγή) στο EuroBasket 2007, έβγαλαν την ομοσπονδία από τη δύσκολη θέση. Οι ''Αετοί'' δεν πήγαν στο Πεκίνο το 2008, έδωσαν τα ''κλειδιά'' στον Ντούσαν Ίβκοβιτς και όλοι εκείνοι που είχαν χαμένο το μυαλό τους πήραν πόδι από την εθνική ομάδα για να δοθεί το χρίσμα στη νέα γενιά!

Εν συνεχεία, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε τη σκυτάλη από τον Ντούντα τον Νοέμβριο του 2013, με τον τότε αντιπρόεδρο της σέρβικης ομοσπονδίας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, να εκφράζει με κάθε τρόπο τον εμπιστοσύνη του στον νέο εθνικό κόουτς. "Λατρεύω το πάθος του Σάσα! Ήταν ένας πολύ δυνατός παίκτης, με τεράστιο χάρισμα. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει και ως προπονητής στη Σερβία''. Τι έκανε ο "Σάλε"; Πέτυχε! Η "δική" του Σερβία ολοκλήρωσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις με την πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 στην Ισπανία απέναντι στην πανίσχυρη Team USA.

Πριν περάσουμε στο… παρασύνθημα, πάμε να δούμε τι είπε στο Sport24.gr ο βετεράνος άσος της Παρτίζαν και αδελφικός φίλος του Σάσα Τζόρτζεβιτς, Βλάντα Ντραγκουτίνοβιτς. Οι δυο τους ήταν συμπαίκτες με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όταν ο "Σάλε" χάρισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Παρτίζαν με εκείνο το "τρελό" τρίποντο στον τελικό με την Μπανταλόνα!

"Τον Σάσα τον γνωρίζω πολλά-πολλά χρόνια. Μεγαλώσαμε μαζί, παίξαμε μπάσκετ μαζί στο Λύκειο και την Παρτίζαν. Μπορώ να πω ότι είναι αδελφός μου! Είναι ανοιχτόμυαλος, φιλόδοξος μέχρι εκεί που δεν πάει και ζει για το μπάσκετ. Για την ακρίβεια, το μπάσκετ είναι η ζωή του Σάλε! Είναι πολύ δημοφιλής στην πατρίδα όμως είναι πάντα ανοιχτός σε όλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να του μιλήσεις και να σε αγνοήσει.

Είναι το πιο φιλόδοξο άτομο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου!

Και δεν μιλάω μόνο για το μπάσκετ. Επιδιώκει πάντα το καλύτερο, σε ό,τι κι αν κάνει! Αγαπάει αυτό που κάνει, όπως τότε που ήταν παίκτης. Βέβαια, έπειτα από τόσα πολλά χρόνια, μπορώ να πω χωρίς… φόβο ότι δεν ήταν τόσο καλός στην άμυνα! Συγγνώμη Σάσα (γέλια). Έστω κι έτσι ήταν μεγάλος ηγέτης. Είχε Ξέρετε τι… (γέλια)! Έβαζε πόντους, μοίραζε την μπάλα, δημιουργούσε. Γενικώς, ήταν πάντα της άποψης ότι η ομάδα είναι η οικογένειά του. Πως το λέτε κι εσείς; Ό,τι γίνεται στην οικογένεια, μένει στην οικογένεια!''.

Ο "πράσινος" Τζόρτζεβιτς

- ΗΠΑ εναντίον Σερβίας, Σιζέφσκι εναντίον Τζόρτζεβιτς

Εν συνεχεία, θυμίσαμε στον Βλάντα Ντραγκουτίνοβιτς το θαύμα της Κωνσταντινούπολης. Πριν από 23 χρόνια, όταν το τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς εκτόξευσε στα ουράνια μια ομάδα, μια χώρα και πολλές… καριέρες.

Τον έχω δει να βάζει άλλα τόσα τρελά σουτ στο τέλος κάθε προπόνησης, όπως αυτό στην Κωνσταντινούπολη

Πάντα έκανε τρελά πράγματα. Δεν τον ένοιαζε το ρίσκο. Έχει τεράστια αυτοπεποίθηση. Είναι λογικό, έχει δουλέψει πολύ στη ζωή του ". Πως σχολιάζει ο ίδιος τα όσα πέτυχε η Σερβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, με τον "Σάλε" στην άκρη του πάγκου. "Για μένα, και μιλάω πάντα σε προσωπικό επίπεδο, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του σέρβικου μπάσκετ! Ξέρεις, το γιουγκοσλαβικό μπάσκετ είχε χάσει τη χημεία του. Ο Σάσα πάντα πίστευε στη χημεία, από τότε που ήταν παίκτης. Πιστεύει πολύ στα νέα παιδιά και παίκτες του ανυπομονούν να έλθουν στην εθνική και να παίξουν για τον Σάλε! Έχει την προσωπικότητα και το πνεύμα για να επιβάλλεται. Ένας πραγματικά καλός δάσκαλος".

Τέλος, του ζητήσαμε να θυμηθεί κάποιο ιδιαίτερο συμβάν με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. "Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να θυμάσαι το παρελθόν με τον Σάλε. Αν δεν κάνω λάθος, λοιπόν, το 1991 ο Σάσα ήταν διακοπές με την οικογένειά του στο Παρίσι. Έφυγε για 7 μέρες στη Γαλλία όταν τον κάλεσαν από την εθνική ομάδα, αφού κάποιος παίκτης είχε τραυματιστεί. Δεν θυμάμαι να σας πω ποιος αυτή τη στιγμή.

Ο Τζόρτζεβιτς δεν το σκέφτηκε. Άφησε τη γυναίκα του και τελικά κερδίσαμε το χρυσό μετάλλιο στη Ρώμη!

Μέχρι και ο θρύλος του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, υποχρεώθηκε να… αναθεωρήσει έπειτα από το κατόρθωμα της εθνικής Σερβιας! "Οφείλω να παραδεχτώ ότι εκτέθηκα πριν από τα προημιτελικά! Μου τηλεφώνησαν κάποιοι φίλοι μου από το Μαυροβούνιο και ζήτησαν τη γνώμη μου για τις αναμετρήσεις Βραζιλία - Σερβία και Ισπανία - Γαλλία. Με όλο το σεβασμό στις υπόλοιπες ομάδες, τους είπα ότι βλέπω πρόκριση για τη Βραζιλία και τη διοργανώτρια Ισπανία. Τώρα μπορώ να πω ότι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς γεννήθηκε προπονητής! Τον παρακολούθησα στο Τρεβίζο ως κόουτς της Μπένετον (σ.σ. 2011-12). Πλέον πιστεύω ότι τα παιχνίδια της Σερβίας έχουν αρχή, μέση και τέλος. Ο Σάλε ήταν πόιντ γκαρντ στην καλύτερη εποχή του μπάσκετ. Αυτές, ακριβώς, τις γνώσεις μεταφέρει στους παίκτες της Σερβίας''.

Αυτό, ακριβώς, το πάθος του Σάσα Τζόρτζεβιτς επιβεβαιώθηκε στο φιλικό προετοιμασίας με τη Νέα Ζηλανδία, όταν ο εθνικός κόουτς των Σέρβων δεν δίστασε να πετάξει εκτός ομάδας τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ ! Για την ακρίβεια, τον έκανε αλλαγή, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον παίκτη ο οποίος όχι μόνο το έδειξε, αλλά και το είπε (παραπονέθηκε για την εσπευσμένη έξοδο του -μετά ένα χαζό φάουλ-, ο προπονητής του απάντησε και ο Μίτσοφ ξαναπάντησε). Τι ακολούθησε; Ο εθνικός κόουτς των Σέρβων έδιωξε τον παίκτη της Γαλατάσαραϊ από το γήπεδο και την ομάδα! ''Ουδείς είναι μεγαλύτερος από το σύνολο'' αρκέστηκε να σχολιάσει για το… ατυχές συμβάν.

Ο "πράσινος" Τζόρτζεβιτς

- Αυτά συμβαίνουν όταν τα βάζεις με τον Τζόρτζεβιτς!!!

Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος δήλωσε μετά το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα (03/01/1997) κόντρα στη Γρανάδα πως

Είμαι ο ηγέτης που έψαχνε η Μπάρτσα!

Για την ιστορία, ο ''Σάλε'' είχε 13 πόντους σε εκείνο το παιχνίδι ενώ η ''Mundo Deportivo'' κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα με τίτλο: ''Ο Τζόρτζεβιτς κερδίζει''!

Πάμε πάλι στα της εθνικής. Όταν η Σερβία έμαθε στο Palau de la Musica της Βαρκελώνης τους αντιπάλους της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, οι προγραμματικές δηλώσεις του "Σάλε" ήταν τουλάχιστον... αισιόδοξες. Οι ''Αετοί'' θα αντιμετώπιζαν, μεταξύ άλλων, τη διοργανώτρια Ισπανία και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία ωστόσο ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έδειξε να αγχώνεται ιδιαίτερα! ' 'Το ίδιο μου κάνει. Είτε παίζουμε με την Ισπανία, είτε με την Αίγυπτο! Πρέπει να παίξεις κόντρα στους καλύτερους αν θες να προχωρήσεις μπροστά, αν θέλεις να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Στη μια περίπτωση, απλώς, είσαι μέλος της ιστορίας. Στην άλλη περίπτωση, είσαι εσύ που τη γράφεις!''.

Εν τέλει, οι ''Αετοί'' τερμάτισαν στην τέταρτη θέση του Α' ομίλου, με ρεκόρ 2-3. Ηττήθηκαν από την Ισπανία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία ενώ οι δυο νίκες στο γκρουπ ήλθαν κόντρα στις σαφώς υποδεέστερες Αίγυπτο και Ιράν. Τι έλεγαν, στο μεταξύ, οι Σέρβοι για την εθνική τους ομάδα; Πως δεν είχε κάνει ακόμα ένα καλό παιχνίδι. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς δέχτηκαν σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες τους. Ειδικά οι σταρ της ομάδας όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Νέμανια Μπιέλιτσα, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και ο Νέναντ Κρστιτς κατηγορήθηκαν για το ότι δεν είχαν δείξει πνεύμα μαχητικότητας πριν από την do-or-die αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε, επίσης, η επιλογή του Κρστιτς στην προετοιμασία κι, εν τέλει, στην τελική 12άδα της Σερβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Ο Σέρβος σέντερ της Αναντολού Εφές αντιμετώπιζε πρόβλημα στο γόνατο. Πριν από το ματς με την Ελλάδα έπαιξε 7' κόντρα στην Αίγυπτο, 17' κόντρα στη Βραζιλία και μόλις 6' απέναντι στην Ισπανία. Εκτός, όμως, από τραυματίας, ο Κρστιτς τυγχάνει να είναι και πνευματικό παιδί του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Όλοι γνωρίζουν τι εστί Ντούντα, επομένως ουδείς είχε το ''δικαίωμα'' να κριτικάρει την επιμονή του Τζόρτζεβιτς στον 31χρονο σέντερ, ο οποίος με τη σειρά του έκανε ρεκόρ στο τουρνουά με 10 πόντους, κόντρα στην Ελλάδα!

Παρά τις ήττες στην α' φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για κάποιο... διεστραμμένο λόγο όλοι πίστευαν στον Τζόρτζεβιτς

Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι, ακριβώς, αυτό. Οι παίκτες του τον γουστάρουν! Παίζουν για τον προπονητή τους και είναι διατεθειμένοι να ''πεθάνουν'' γι' αυτόν στο παρκέ. Ενδεικτική είναι η στιγμή που ο εθνικός κόουτς των Σέρβων χρεώθηκε με τεχνική ποινή στον αγώνα με την Ισπανία και αποβλήθηκε. Ο "Σάλε" γύρισε στον πάγκο, χαιρέτησε έναν προς έναν τους παίκτες του κι εν συνεχεία δήλωσε πως ''εμείς παίζουμε δίκαια! Οι παίκτες μου παλεύουν, δεν μιλάνε με τους διαιτητές και προσπαθούν να κερδίσουν μέσα στο γήπεδο. Είμαστε περήφανη ομάδα!''.

Ο "πράσινος" Τζόρτζεβιτς

- Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα είναι από τους αγαπημένους του παίκτες

Στις 25/01/2006, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αρμάνι Μιλάνο. Εκείνη την περίοδο, οι Ιταλοί είχαν ρεκόρ 10-7 στην ιταλική Serie A και αποφάσισαν να απομακρύνουν τον Λίνο Λάρντο, δίνοντας το χρίσμα στον 38χρονο -τότε- Σάλε. Δείτε τι δήλωνε τότε ο θρύλος του Γιουγκοσλαβικού μπάσκετ για να καταλάβετε περί τίνος... κόουτς πρόκειται.

''Για μένα, το μπάσκετ συνοψίζεται σε τέσσερις συγκεκριμένες λέξεις. Δουλειά, φιλοδοξίες, επιτυχίες, στόχοι. Στην ομάδα μου θέλω παίκτες που να γουστάρουν αυτό που κάνουν, που να μην τους αρκεί η χαρά της συμμετοχής.

Όλοι αυτοί που συμβιβάζονται με το να κάθονται στον πάγκο μιας ομάδας στο ΝΒΑ, απλώς δεν μου κάνουν!!!

Είναι σημαντικό να έχεις αξίες στο παιχνίδι σου και να μην βολεύεσαι. Συνεχώς λέω στους παίκτες να είναι ο εαυτός τους. Ότι πέρα από τα συστήματα, πρέπει να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τους εαυτούς τους. Η ομάδα είναι πάντα πάνω από το ''εγώ''. Έχω γνωρίσει παίκτες όπως ο Σαν Επιφάνιο, ο Μπράμπεντερ, ο Νταλιπάγκιτς και ο Πέτροβιτς που με ενέπνευσαν όταν ήμουν νέος. Παίκτες που είχαν φιλοδοξίες και δεν κοίταζαν τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα! Παίκτες που ήθελαν τίτλους και όχι το πώς θα βγάλουν χρήματα. Έχω τις ίδιες φιλοδοξίες που είχα ως παίκτης. Από τότε που ήμουν παιδί, δούλευα πάντα με τους κορυφαίους! Είμαι περήφανος για όλα όσα πέτυχα ως παίκτης. Οι στόχοι μου είναι ίδιοι και ως προπονητής. Θα δουλεύω πάντα για να κερδίζω''.

Όταν μάλιστα τον ρώτησαν ποια είναι η καλύτερη πεντάδα όλων των εποχών, ο ίδιος δεν το σκέφτηκε πολύ: ''Ο Ντανίλοβιτς, ο Πάσπαλι, ο Σάβιτς, ο Ντίβατς κι εγώ! Απλώς και μόνο το να προφέρω αυτά τα ονόματα, στην ίδια πεντάδα, μου προκαλεί ανατριχίλα! Είναι η καλύτερη ομάδα που έχω παίξει ποτέ''.

Οι παίκτες του πεθαίνουν για τον Τζόρτζεβιτς όμως και ο Σέρβος κόουτς πεθαίνει για τους παίκτες του. Στηρίζει μέχρι τέλους αυτούς που έχει δίπλα του και δεν το διαπραγματεύεται. Απόδειξη, η απάντησή του στα δημοσιεύματα του σέρβικου τύπου που ανέφεραν ότι ο 22χρονος Αμερικανός φόργουορντ των Wisconsin Badgers, Φρανκ Καμίνσκι θα παίξει στην εθνική ομάδα ως νατουραλιζέ. "Η άποψή μου για τους ξένους στην εθνική ομάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό. Έχω ξεκαθαρίσει αρκετές φορές ότι δεν με ενδιαφέρει να καλέσω νατουραλιζέ στη Σερβία! Το επαναλαμβάνω για τελευταία φορά. Δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια σε αυτά τα δημοσιεύματα που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα των μάνατζερ! Προχωράμε ως έχουμε".

Ο "πράσινος" Τζόρτζεβιτς

- Ο "Σάλε" συμμετείχε στο πρόσφατο φιλικό, για τη σωτηρία της Παρτίζαν

Από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα την επιτυχία της Σερβίας, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θεωρείται ένα από τα "καυτά" ονόματα ανάμεσα στους Ευρωπαίους προπονητές, αν και ο ίδιος είχε αρνηθεί να συνδυάσει τις υποχρεώσεις με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, με κάποιο σύλλογο. "Ευχαριστώ εκ των προτέρων τον Ολυμπιακό, αλλά δεν θέλω να ακούσω κάποια πρόταση, αν σκέφτονται να με πάρουν τηλέφωνο. Ενημέρωσα τον ατζέντη μου για τους λόγους που δεν θέλω να μπω καν σε διαδικασία συζήτησης με τον Ολυμπιακό. Δεν θέλω να αφήσω το μετάλλιο που κατέκτησα στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δουλειά σε έναν σύλλογο. Με βάση τις αρχές μου και τον επαγγελματισμό μου αυτή η πιθανότητα δεν υπάρχει. Είμαι πιστός στην Εθνική Σερβίας γιατί αυτό υποσχέθηκα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο 47χρονος προπονητής με αφορμή τα σενάρια περί Ολυμπιακού, όταν απολύθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και πριν οι Πειραιώτες καταλήξουν στην περίπτωση του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το ίδιο συνέβη και με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η στάση του άλλαξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τον περασμένο Μάρτιο παραχώρησε συνέντευξη στην "El Confidencial", όπου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αναλάβει τις τύχες κάποιας ομάδας στην Ισπανία. "Φυσικά και θα ήθελα κάποια στιγμή να κοουτσάρω μια ομάδα στη Liga Endesa! Το όνειρο κάθε προπονητή είναι να κάτσει στον πάγκο της Ρεάλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας σύλλογος που διεκδικεί κάθε χρόνο την Euroleague". Παράλληλα, η περίπτωσή του συνδέθηκε με τη Βαρέζε και την Αρμάνι Μιλάνο αντί του Λούκα Μπάνκι, ο οποίος αντικαταστάθηκε εν τέλει από τον Γιασμίν Ρέπεσα.

Πλέον οι απαιτήσεις στον Παναθηναϊκό είναι τεράστιες. Το ίδιο και οι φιλοδοξίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Μένει να αποδειχτεί αν αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός είναι ικανός για το καλύτερο.

Το VIDEO αφιέρωμα στον "Σάλε"

Twitter @Giannis_Stavr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ