LONGREADS

Ο Κύργιος βρήκε το σκοπό της ζωής του

Australia's Nick Kyrgios serves during the first round of the French Open tennis tournament against Italys Marco Checchinato at Roland Garros stadium in Paris, France, Sunday, May 22, 2016. (AP Photo/Christophe Ena)
Australia's Nick Kyrgios serves during the first round of the French Open tennis tournament against Italys Marco Checchinato at Roland Garros stadium in Paris, France, Sunday, May 22, 2016. (AP Photo/Christophe Ena) AP

Ο Νικ Κύργιος έχει ταλέντο να "καθίσει" στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό όμως, είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει. Τους τελευταίους μήνες δουλεύει πάνω σε μια αποστολή ζωής. Και είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Ο Νικ Κύργιος είναι... ο τρελός που χρειαζόταν το τένις, για να "ξεφορτωθεί" το σπορ την... comme il faut φάση του. Η αλήθεια είναι πως, ιστορικά, δεν είναι η πρώτη περίπτωση διαφορετικού παίκτη, τύπου που ξεχωρίζει από το σύνολο. Στο σημερινό θέμα του Sport24.gr θα τα θυμηθούμε -και θα τα δούμε- όλα. Αρχής γενομένης από την αποχώρηση του Ελληνοαυστραλού, πριν τελειώσει το παιχνίδι του, στο ATP 1000 Shanghai.

Ένα χρόνο νωρίτερα, στην ίδια διοργάνωση, στο ματς με τον Μίσα Ζβέρεφ, ένιωσε μια βαρεμάρα να το πω, μια κούραση, μια αδιαφορία, για να κόψει τα νορμάλ σερβίς, το κυνηγητό και τελικά το παιχνίδι, αφού προηγουμένως ρώτησε τον διαιτητή " μπορείς να αφήσεις το χρόνο να κυλήσει, για να τελειώσω αυτό το ματς και να πάω σπίτι μου;".

Αν δεν σου αρέσω, μπορείς να φύγεις

Πέρυσι, ο "άρχοντας" του αγώνα του θύμισε πως βρίσκεται σε επαγγελματικό τουρνουά και άρα έπρεπε να σοβαρευτεί. Την ίδια ώρα, ένας φίλαθλος απαίτησε να δείξει σεβασμό στο σπορ. Εκείνος γύρισε και του είπε " θέλεις να έλθεις εσύ να παίξεις; Κάθισε κάτω, σκάσε και κοίτα". Όπως τελείωνε το παιχνίδι, το κοινό τον αποδοκίμασε και όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Κύργιο αν καταλαβαίνει γιατί αντέδρασαν έτσι, εξήγησε " όχι. Νιώθω σαν να ήξεραν για τι μιλούν, σαν να είχαν παίξει τένις και ήταν επιτυχημένοι. Δεν έχουν ιδέα τι περνώ, οπότε όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρούν έτσι. Δεν τους χρωστάω τίποτα! Είναι επιλογή μου. Δεν τους ζήτησα εγώ να έλθουν. Μπορούν πάντα να φύγουν, αν δεν τους αρέσω. Και εν πάση περιπτώσει, αν είσαι τόσο καλός που μου δίνεις συμβουλές, γιατί δεν είσαι καλύτερος από εμένα;

Γιατί δεν παίζεις εσύ στο τουρνουά; Ξέρεις ότι είμαι απρόβλεπτος. Όταν αγοράζεις εισιτήριο να με δεις, κάνεις κάτι που θέλεις. Εγώ δεν σου χρωστάω το παραμικρό και σίγουρα οι προσδοκίες σου δεν επηρεάζουν το πώς κοιμάμαι τα βράδια".

Τον ρώτησαν αν θέλει να προκριθεί στο World Tour Finals που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο. Απάντησε " είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Νιώθω πολύ κουρασμένος. Ήλθα εδώ κατευθείαν από την Shanghai, δεν κοιμήθηκα καλά και είχε κίνηση καθ' οδόν για το γήπεδο. Ίσως για αυτό να ήθελα να τελειώνω". Τι δεν καταλαβαίνεις;

Έχει ξαναβαρεθεί

Αν σου πω ότι πέρυσι, στη Shanghai, το 2016 ήταν η πρώτη φορά που βαρέθηκε, θα σου πω ψέματα. Τον Ιούνιο του 2015 βρισκόταν στο Wimbledon και έπαιζε με τον Ρισάρ Γκασκέ, όταν έκρινε πως τα σφαλτσοσφυρίγματα του διαιτητή είχαν μαζευτεί πολλά και... σταμάτησε να προσπαθεί. Έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει πως δεν τον νοιάζει το ματς (αφότου είχε χάσει το πρώτο σετ και έχασε με 2-0 το δεύτερο) και υπήρξαν φορές που δεν μπήκε καν στη διαδικασία να "αποκρούσει" το σερβίς του Γάλλου. Ο λαός άρχισε να τον αποδοκιμάζει, εκείνος γύρισε στον προπονητή και την κουστωδία του και τους είπε να φύγουν πριν τη λήξη της αναμέτρησης και... η ζωή συνεχίστηκε.

Μια τάση προς ραθυμία είχε επιδείξει και σε φετινό αγώνα με τον Ηarrison, στο Rakuten Open.

Σου είπα πως στη Shanghai πήρε φέτος το μεγαλύτερο τίτλο της μέχρι τώρα καριέρας του. Να σου θυμίσω τι έγινε πέρυσι, στο ίδιο τουρνουά. Έως την τρίτη ημέρα του, είχε "φάει" πρόστιμα συνολικής αξίας 1.300 ευρώ, γιατί έβριζε για τις συνθήκες του κορτ και τα ball boys. "Χρεώθηκε" αντιαθλητική συμπεριφορά, όταν λίγο έλειψε να αφήσει τον επόπτη... σέκος όπως χτύπησε με όλη τη δύναμη που είχε την μπάλα -για να του φύγουν τα νεύρα.

Έχει γίνει... Κατίνα

Από όταν μπήκε στην παγκόσμια κατάταξη έχει προσφέρει συγκινήσεις... που μάλλον δεν θα ήθελε να ζήσει ιδιαίτερα η ATP. Έχει διαλύσει αναρίθμητες ρακέτες, έχει βρίσει τους πάντες και έχει ξεσπάσει στο Twitter με πλήθος τρόπων. Γενικά, έχει τον... ασυγκράτητο. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο... θρίαμβος της Κατινιάς, απέναντι στον Βαβρίνκα.

Σε ματς του Αυγούστου του 2015, στο Μόντρεαλ, είπε στον Ελβετό την εξής ατάκα: " Σόρι που στο λέω φίλε, αλλά ο Κοκκινάκης πήδ...ε την κοπέλα σου". Έμεινε χωρίς αντίπαλο λίγο αργότερα, καθώς ο Βαβρίνκα εγκατέλειψε με τραυματισμό. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, μετά τον αγώνα, ο Κύργιος είπε " δεν σκεφτόμουν κάτι το ιδιαίτερο. Ήταν αντίδραση της στιγμής. Απλά είπα ό,τι είπα και δεν σκέφτηκα ότι ήταν κάτι το τόσο κακό".

Το "θύμα" του έγραψε στο Twitter " είμαι πολύ απογοητευμένος να βλέπω έναν συναθλητή και συνάδελφο να γίνεται τόσο ασεβής, με τρόπο που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Αυτό που μου είπε, δεν θα το έλεγα ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες συμπεριφορές και ελπίζω η διοργανώτρια αρχή να κάνει κάτι, για την αξιοπιστία και το πρεστίζ του αθλήματος". Η ATP έκανε όντως, κάτι.

Έχει "φάει" τα μεγαλύτερα πρόστιμα

Για το συμβάν με τον Βαβρίνκα, πέρυσι, η ΑΤP απέβαλε τον Κύργιο για ένα μήνα και του επέβαλε το μάξιμουμ -μέχρι το φετινό- πρόστιμο (9.000 ευρώ) για παραπτώματα που αφορούν λεκτικές επιθέσεις ή αντιαθλητικές συμπεριφορές. Του επέβαλε και άλλα 2.200 ευρώ, για σχόλιο που αφορούσε ένα ball boy και τον έβαλε σε επιτήρηση. Αν τον επόμενο χρόνο έχανε -έστω μια φορά- τον έλεγχο του εαυτού του, θα πλήρωνε 22.700 ευρώ. Ο Ελληνοαυστραλός προέβη και σε δημόσια συγγνώμη -για να γλιτώσει τα χειρότερα. Προκοπή ωστόσο, δεν είδε κανείς.

Στο περυσινό Australian Open "χρεώθηκε" το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η ATP, στο συγκεκριμένο Grand Slam: ήταν 2.700 ευρώ και ο λόγος είχε να κάνει με βωμολοχίες στο ματς με τον Κορένο Μπούστα και το σπάσιμο μιας ρακέτας (το ρεκόρ του είναι τρεις, στο ίδιο παιχνίδι, τον Αύγουστο του 2016, στο Cincinnati με τον Κόριτς).

Μεταξύ αυτών που έκανε ο Κύργιος ήταν να γυρίσει να φωνάξει σε φίλαθλο "χαμήλωσε την ένταση στον ήχο του γαμ... τηλεφώνου σου", μεσούντος του αγώνα με τον Σέπι και όταν είδε τρεις φαν να αποχωρούν πριν το τέλος της συνάντησης, γύρισε, τους κοίταξε και ρώτησε " πού πηγαίνουμε;". Εκείνοι γύρισαν πίσω και αυτός "πήρε" το ματς.

Έως τον Φλεβάρη του 2016 (όταν έληξε η περίοδος επιτήρησης), είχε δώσει στην ATP το ποσό των 30.500 ευρώ, γιατί όπως πιθανόν να κατάλαβες δεν "κρατήθηκε" και ενώ ήταν υπό επιτήρηση, συνέχισε τα δικά του. Εκεί που το τερμάτισε ήταν στο Wimbledon, το κατ' εξοχήν comme if faut τουρνουά τένις. Το 2015 έκανε bullying στον διαιτητή ("νιώθεις καλά που κάθεσαι εκεί πάνω σε αυτήν την καρέκλα; Σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός;"), αρνούμενος αργότερα να ζητήσει συγγνώμη -πολλώ δε, για το "dirty scum" που φώναξε, όπως έφευγε.

Το 2016 τoυ επιβλήθηκε πρόστιμο 3000 ευρώ, για παράβαση κανόνα και αντιαθλητική συμπεριφορά. Τι έκανε; Έβρισε "αλλά είμαι σίγουρος πως το έκαναν και άλλοι" είχε σχολιάσει. Έλεγε αλήθεια. Βλέπεις, δέκα τενίστες είχαν τιμωρηθεί για τον ίδιο λόγο, το πρώτο διήμερο του Grand Slam.

Στα φετινά,στο Australian Open τιμωρήθηκε με 7.000 ευρώ, γιατί έσπασε τη ρακέτα ενώπιον κόσμο και επιδόθηκε σε ουκ ολίγες... ύβρεις, στο δεύτερο γύρο του τουρνουά. Στο US Open ξεστόμισε την "f-word", εναντίον του συμπατριώτη του John Millman. O linesman ενημέρωσε τον umpire, αυτός ρώτησε τον Κύργιο σχετικά και ο παίκτης απάντησε... πως δεν άκουσε καλά.

Η τελευταία αποχώρηση, αυτή από το φετινό ATP 1000 Shanghai πριν φυσικά, λήξει το ματς, του στοίχισε 26.300 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/10) η διοργανώτρια αρχή. Για την ακρίβεια, του πήραν πίσω τα 12.000 ευρώ που εξασφάλισε από την πρόκριση του στο β' γύρο του τουρνουά, συν το πρόστιμο. Εκείνος επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας. Του εξήγησαν πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν περίμενε το γιατρό να τον εξετάσει και να επικυρώσει το πρόβλημα, πριν πάει στα αποδυτήρια.

"Πέφτει" στο ταμπλό, ανεβαίνει σε κέρδη

Πέρυσι, τέτοιο καιρό ήταν στο Νο12 της λίστας με τους τενίστες που 'χουν βγάλει τα περισσότερα χρήματα, έχοντας συγκεντρώσει 1.6 εκατ. ευρώ. Στο Νο1 ήταν... το Νο1 Νόβακ Τζόκοβιτς, με 10 εκατ. ευρώ. Σημείωση: αυτά τα χρήματα είχαν να κάνουν μόνο με τα κέρδη από τα τουρνουά. Μη συμπεριλαμβανομένων των χορηγών που είναι κάμποσοι. Το 2017 τον βρήκε να 'χει βγάλει 3.4 εκατ. ευρώ. Ναι, είχε πάλι αύξηση, μολονότι έπεσε στο Νο21 της παγκόσμιας κατάταξης, από το Νο13 που είχε βρεθεί στις 24/10 του 2016 και ήταν το καλύτερο του. Τι έγινε έκτοτε; Θα σου πει ο ίδιος.

ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ-ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΝΙΣ

Έως τώρα, δεν είχε διευκρινιστεί αν είναι διάνοια ή προβληματικός. Δεν είχε διευκρινιστεί αν είναι διάνοια ή ένας προβληματικός τύπος. Αυτό που έχει γίνει, είναι ότι μετά την παρουσία του στα προημιτελικά του Australian Open και του Wimbledon, βρέθηκε στην κορυφή του Rakuten Japan Open Champioships, το 2016. Ήταν ο πρώτος μεγάλος τίτλος της καριέρας του και του έδωσε το #14 της κατάταξης, με την πλειοψηφία των αντιπάλων του να κάνουν λόγο για τεράστιο ταλέντο, ικανό να φτάσει και στην κορυφή του ταμπλό. Αυτό όμως, είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει τον Κύργιο. Τουλάχιστον βάσει του τι έγραψε στο Players Voice της Αυστραλίας.

"Ποιος είναι ο λόγος για όλα αυτά; Κάτω στον εαυτό μου αυτήν την ερώτηση, την τελευταία διετία. Παιχνίδια σαν τον τελικό του China Open, εναντίον του Nadal, δεν ήταν ποτέ το θέμα. Δεν μου λείπει το κίνητρο, στη μεγάλη σκηνή, ακόμα και αν ο τελικός του Πεκίνου δεν ήταν ό,τι ήθελα. Όλα τα άλλα είναι το θέμα. Τα ταξίδια, ο καιρός που περνάς μακριά από τους αγαπημένους σου, τα trolls στα social media, οι μάχες με τους δημοσιογράφους, οι προκριματικοί και τα πρώτα στάδια των διοργανώσεων, όταν το μόνο που θέλω είναι να πάω πίσω στην Canberra και να παίξω FIFA με τους φίλους μου.

Χωρίς αμφιβολία θα 'χεις παρατηρήσει πως δεν είμαι πολύ καλός, στο να κρίβω ότι θα προτιμούσαν να είμαι κάπου αλλού

Ακούς τους ανθρώπους να μιλούν για τα κίνητρα που θέλουν να 'χουν τα παιδιά τους ή το σκοπό ή κάτι περισσότερο από το να είναι ο εαυτός τους. Είναι η έμπνευση, απλή και αγνή που τους ωθεί στο να συγκεντρωθούν, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Υπάρχει ένας σκοπόας που υποκινεί τα πάντα, μια ανώτερη αποστολή από το να παίρνεις το μισθό σου. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχα και ανέκαθεν ζήλευα όσους το απολάμβαναν. Πιστεύω ότι βρήκα το σκοπό μου, τους τελευταίους μήνες. Φτιάχνω κάτι που θα είναι "τρελό".

Ο σκοπός μου

Πριν δυο χρόνια, είχα ένα όραμα: να χτίσω εγκαταστάσεις για άπορα, μη προνομιούχα παιδιά, που θα μπορούν να πηγαίνουν κάπου και να περνούν καλά, με ασφάλεια. Κάπου όπου θα νιώθουν σαν να είναι μέρος μιας οικογένειας. Θα υπάρχουν γήπεδα τένις, μπάσκετ και γυμναστήριο, όπως και ένας χώρος... για να κλωτσούν την μπάλα. Θα υπάρχει φαγητό και κρεβάτια για να κοιμούνται. Πριν λίγους μήνες το συζήτησα αυτό με τη μητέρα μου, Norlaila και τον αδελφό μου τον Χρήστο. Είναι το μόνο που έχω στο μυαλό μου, πέραν του τένις. Όταν δεν παίζω και δεν ταξιδεύω, ασχολούμαι με αυτό το project. Στην παρούσα φάση, είμαστε στη διαδικασία του να βρούμε το κομμάτι γης στη Μελβούρνη, όπου θα οικοδομηθεί το όνειρο μου. Ψάχνουμε και για οργανισμούς, αλλά και επιχειρήσεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε. Είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά, νιώθω πως έχω ένα σκοπό ώστε να κάνω ό,τι κάνω

Το τένις μου έδωσε μια καλή ζωή -παίρνουμε καλά λεφτά και όλα τα παρελκόμενα είναι εξαιρετικά-, αλλά νιώθω άδειος αν το κάνω μόνο για τα χρήματα. Ξέρω πως, μέσα στα χρόνια, με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω ότι δεν καίγομαι να παίζω τένις. Όταν όμως, δουλεύω για το NK Foundation και τις εγκαταστάσεις μας στη Μελβούρνη, επικεντρώνομαι σε όλα τα μη προνομιούχα παιδιά που θα βοηθήσω. Πλέον παίζω για εκείνα.

Αγαπώ τα παιδιά και αντλώ μεγαλύτερη ευτυχία από το να τα βοηθώ και να τα βλέπω να γίνονται επιτυχημένα, από ό,τι όταν νικώ σε τουρνουά. Πάντα ήταν αυτή η πραγματικότητα μου. Θυμάμαι τον Piotr, με χαρμολύπη. Ήταν ένα μικρό παιδί, με καρκίνο στον εγκέφαλο στο τελικό στάδιο. Η οργάνωση "We The People" μας έφερε σε επαφή. Πριν το Australian Open, πέρυσι, αντί να πάω για προπόνηση, είχα πάει να δω τον Piotr. Μου είπε πως αυτή ήταν μια από τις πιο χαρούμενες ημέρες της ζωής του. Ειλικρινά όμως, δεν είμαι σίγουρος ποιος από τους δυο μας έζησε την καλύτερη μέρα. Ήταν απίστευτα. Πέθανε πριν λίγους μήνες. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ".

Τώρα τι άποψη έχετε για τον Νικ Κύργιο;

Δες όμως, τι συμβαίνει όταν ο Κύργιος δεν είναι καλά.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οφείλεις να γνωρίζεις ότι θα προτιμούσε να παίζει μπάσκετ, όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξη που έδωσε στο New York Times Magazine.

Είναι οπαδός των Σέλτικς από παιδί και φαν των Σπερς, της Ρόμα και του Τότι.

Πρόσφατα αποκάλυψε πως προτιμά να παίζει Pokemon Go από το να παίζει τένις και το τρίπτυχο που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο από όλα είναι το "eat, sleep, Pokemon Go". Το χαρακτηριστικό tweet ήταν "το Pokemon Go είναι πολύ καλό. Παίζω περισσότερες ώρες, από ό,τι παίζω τένις", προσθέτοντας "με ενθουσιάζει περισσότερο να κυνηγάω αυτά, από το να κάνω break". Σε έναν follower που αποπειράθηκε να τον χλευάσει, έστειλε τη φωτογραφία που θα δεις. Μετά, έχασε από τον Μάρεϊ "ο οποίος έκανε προθέρμανση για το ματς, όταν εγώ έπαιζα παιχνίδια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη προετοιμασία, αλλά διασκέδασα".

Στο τέλος της ημέρας -και του κειμένου-, κράτα αυτό.

*Το κείμενο βασίστηκε σε παλαιότερη δημοσίευση και προστέθηκαν τα τελευταία στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ