LONGREADS

Ο Josh Brown χτυπούσε τη γυναίκα του, γιατί... μπορούσε

Ο Josh Brown χτυπούσε τη γυναίκα του, γιατί... μπορούσε

Οι New York Giants ήξεραν πως ο Josh Brown κακοποιεί τη γυναίκα του. Ομοίως και το NFL. Κανείς δεν έκανε το παραμικρό, πριν πάρει το "θύμα" τη ζωή της στα χέρια της. Δεν φοβήθηκε να τα βάλει με δυο ισχυρούς οργανισμούς και τελικά, νίκησε. Όχι, δεν είναι σενάριο ταινίας. Είναι η ζωή της Molly Brown.

Ο Josh Brown αγωνίζεται στο NFL από το 2003. Σε αυτό το διάστημα, έχει "βγάλει" περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ από μισθούς -χώρια οι χορηγίες και οι άλλες συμφωνίες. Ψίχουλα, μπροστά στα 2.840.000.000 ευρώ που "αξίζουν" οι New York Giants, στους οποίους ανήκει.

Η τρίτη πιο ισχυρή ομάδα του NFL και το Νο9 στη λίστα με τους πολυτιμότερους αθλητικούς οργανισμούς του πλανήτη (εκεί παρεμπιπτόντως, θα βρεις και τους Real Madrid, Barcelona, Manchester United ως εκπροσώπους της Ευρώπης στο ΤΟΡ10) είχε πλήρη γνώση για τη συνήθεια που έχει ο παίκτης της να χτυπά τη σύζυγο του. Παρ' όλα αυτά, δεν ένιωσε πως πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος, μέχρι που οι εξελίξεις δεν της άφησαν άλλη επιλογή.

Την Πέμπτη 20/10, αποκαλύφτηκαν έγγραφες ομολογίες του 37χρονου, κατά τις οποίες κακοποιούσε τη γυναίκα του, Molly "σωματικά, συναισθηματικά και λεκτικά", διότι "αισθανόμουν πως ήμουν Θεός και εκείνη η σκλάβα μου". Αν η... σκλάβα δεν είχε προλάβει να καλέσει το αμερικανικό 166, τον Μάιο του 2015, όταν για πολλοστή φορά ο άνδρας της την χτύπησε, το πιθανότερο είναι πως ουδείς άλλος (πέραν του θύματος) θα είχε μάθει για τα αίσχη του Brown. Αν η... σκλάβα φοβόταν το NFL και τους Giants -που κατά της ίδιας το ρηθέν πήγαν να "κουκουλώσουν" το θέμα- ο εγκληματίας θα την είχε γλιτώσει. Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει πια, ακόμα και αν οι Giants επιμένουν να τον στηρίζουν. Τα στοιχεία έχουν μαζευτεί πολλά. Όχι δες τι έχει γίνει.

Είχε συλληφθεί δυο φορές, πριν το 2015

Η πρώτη φορά που οδηγήθηκε στο κρατητήριο ο Brown, ήταν το 2001, όταν ως τριτοετής στο Nebraska μπλέχτηκε σε καβγά, με έναν άνδρα που είχε συνάψει σχέσεις με την πρώην σύντροφο του. Η Houston Chronicle είχε γράψει "οι αρχές είπαν πως ο Brown και η 21χρονη γυναίκα, είχαν χωρίσει ένα μήνα νωρίτερα. Εκείνη την Παρασκευή, ο παίκτης της άφησε ουκ ολίγα μηνύματα στο κινητό, ενώ εκείνη ήταν σε ραντεβού με άλλον άνδρα. Σε ένα έλεγε πως ήταν εκνευρισμένος, μεθυσμένος και ότι θα την περίμενε έξω από το διαμέρισμα της να τη δει... με τον άλλον. Όταν εμφανίστηκε το ζεύγος, η κοπέλα μπήκε μεταξύ των δυο ανδρών. Ο Brown την άρπαξε και την πέταξε στο έδαφος, πριν κάνει... tackling στο συνοδό της και του ρίξει γροθιά στο μάτι. Ο καβγάς συνεχίστηκε, πριν ο συνοδός της γυναίκας πάρει το πλεονέκτημα. Αμφότεροι συνελήφθησαν". Το δικαστήριο έκρινε πως ήταν ένοχος του πλημμελήματος. Η τιμωρία του ήταν ο αποκλεισμός από την πρεμιέρα της σεζόν και 321 δολάρια, πρόστιμο. Απουσία πήρε και από το τελευταίο ματς της σεζόν 2002, γιατί είχε συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Πάμε τώρα, και στην τρίτη φορά.

Ο Josh Brown χτυπούσε τη γυναίκα του, γιατί... μπορούσε

Στις 15.20 της 22ης Μαΐου του 2015, ο Brown συνελήφθη στο Woodinville της Washington, ως κατηγορούμενος τέταρτου βαθμού ενδοοικογενειακής βίας. Που ήταν πταίσμα. Δεν διευκρινίστηκε τι είχε κάνει. Σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα, είχε συλληφθεί στο σπίτι που ζούσε με τη γυναίκα του, Molly. Οδηγήθηκε στο κρατητήριο, πλήρωσε εγγύηση 1.840 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος. Στην αναφορά της αστυνομίας μπορούσε να διαβάσει κάποιος ότι "ο Brown άρπαξε το θύμα (που δεν προσδιοριζόταν) από τον καρπό, ενώ εκείνο προσπαθούσε να καλέσει κάποιον σε βοήθεια. Εν συνεχεία, το θύμα κάλεσε το 911 (την αστυνομία) και κατήγγειλε επίθεση. Όταν έφτασε περιπολικό στο σπίτι, ο καρπός του ήταν κόκκινος και είχε μια μικρή αμυχή που πιθανότατα προκλήθηκε από νύχι".

H NJ Advanced Media επικοινώνησε με τον Brown, τον εκπρόσωπο του και την ομάδα του (Giants). Οι δυο πρώτοι δεν απάντησαν ποτέ. Ο οργανισμός του δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει. Ο κανονισμός ωστόσο, του NFL ήταν ξεκάθαρος: "Αν καταδικαστείς για έγκλημα ή τεθείς στη διάθεση ποινικής διαδικασίας, θέτεις τον εαυτό σου και υπό τιμωρία". Αυτό που έγινε ήταν να παίξει και στα 16 ματς της ομάδας του πέρυσι, ενώ φέτος τον Απρίλιο υπέγραψε επέκταση συμβολαίου, για άλλα δυο χρόνια και 3.6 εκατ. ευρώ.

"Όταν πήραμε την απόφαση να του ανανεώσουμε τη συνεργασία, γνωρίζαμε για τη σύλληψη και τους ισχυρισμούς που αφορούσαν τη σύλληψη του, όπως και το γεγονός ότι είχαν αποσυρθεί οι κατηγορίες μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψη. Τα στοιχεία που είχαμε στην κατοχή μας στη δεδομένη χρονική στιγμή μας έκαναν να αισθανθούμε άνετα με την προοπτική να τον κρατήσουμε. Δεν είχε προκύψει κάτι άλλο που να μας κάνει να σκεφτούμε δυο φορές την απόφαση μας. Τώρα ζούμε τις συνέπειες αυτής", εξήγησε ο συνιδιοκτήτης των Giants, John Mara, τον περασμένο Αύγουστο. Όταν ήταν πια αργά.

"Ήταν μια ατυχής στιγμή"

Η μόνη τιμωρία που γνώρισε ο Brown το 2015, για αυτό που χαρακτήρισε ως "μια ατυχής στιγμή" (παρεμπιπτόντως, το ESPN, η New York Daily News και η USA Today Sports είχαν δημοσιοποιήσει τις κλήσεις της Molly στην αστυνομία, στις οποίες ζητούσε βοήθεια) ήταν ένα μεροκάματο, δηλαδή ο αποκλεισμός από ένα ματς που του στοίχισε 66.223 ευρώ. Και αυτό αφορούσε το γεγονός της σύλληψης. Όχι το τι είχε κάνει. Στη δημόσια τοποθέτηση του, ο παίκτης εξήγησε ότι "δεν συμφωνώ με την τιμωρία, αλλά θα τη δεχθώ. Έχω εξαντλήσει τη διαδικασία των εφέσεων. Δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή, πέραν του να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για την ομάδα. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μου και τον εαυτό μου, ξέρω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό που συμβαίνει".

Στις 24 Μαΐου (πάντα του 2015), ο εισαγγελέας έστειλε έγγραφο στην αστυνομία, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συντάξει κατηγορητήριο χωρίς περαιτέρω στοιχεία και ομολογίες. Στις 27 Μαΐου οι κατηγορίες αποσύρθηκαν -κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι στην πολιτεία της Washington, καθώς η υπόθεση "ανοίγει" ξανά όποτε προκύψουν νέα στοιχεία. Ανήμερα ωστόσο, της απόσυρσης, ο John Mara εξέφρασε την πλήρη στήριξη του συλλόγου στον Brown και την πεποίθηση πως δεν έχει κάνει κάτι το μεμπτό, προσθέτοντας ότι "έχουμε ερευνήσει το θέμα και ο Brown βλέπει σύμβουλο". Την επομένη όλα θα άλλαζαν.

Τα έγραφε όλα σε ημερολόγια

Στις 28 Μαΐου του 2015, η Molly παρέδωσε στην αστυνομία ένα πάκο με ημερολόγια που έγραφαν στην πρώτη σελίδα το όνομα "Josh Brown". Όταν οι αρχές τη ρώτησαν σε ποιον ανήκουν, ξεκαθάρισε ότι ήταν του συζύγου της. Πράγμα που αποδείχθηκε από τον έλεγχο του γραφικού χαρακτήρα. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Molly δέχθηκε να δώσει κατάθεση και παρέδωσε περισσότερες γραπτές ομολογίες του Brown, μαζί με φωτογραφίες που την έδειχναν να 'χει μώλωπες στα πόδια. Τις είχε "τραβήξει" με το κινητό του.

Δυο μήνες αργότερα, η Daily News αποκάλυψε πως ο Brown συνελήφθη και πάλι, επειδή παραβίασε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κερδίσει η γυναίκα του, μετά το συμβάν του Μαΐου. Δεν σεβάστηκε την απόσταση των 155 μέτρων που όρισε το δικαστήριο, ως προς το πόσο μπορεί να πλησιάζει στη Molly. Τα υπόλοιπα μέσα δεν έδωσαν σημασία σε αυτήν την λεπτομέρεια. Οι Giants αρκέστηκαν στο "είμαστε ενήμεροι για όλους τους ισχυρισμούς". Όχι τα δεδομένα. Τους ισχυρισμούς. Άκου τους ισχυρισμούς -το τηλεφώνημα της Molly στην αστυνομία.

Επειδή όμως, τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα, η NJ Advance Media προέβη σε σοκαριστικές αποκαλύψεις, τον Οκτώβριο του 2016: κατά τη διαδικασία της έρευνας, είχαν βρεθεί αποκαλυπτικά emails, ημερολόγια και η εντολή των αρχών να δει ειδικό για να μάθει να διαχειρίζεται το θυμό του. Ο Σερίφης της King County είχε προτείνει στον Εισαγγελέα της περιοχής, να απαγγείλει στον Brown δυο κατηγορίες ενδοοικογενειακής βίας, στις 14/9 του 2016. Και πάλι οι Giants δεν θέλησαν να τοποθετηθούν, επισήμως. Το βέβαιο ωστόσο, ήταν πως η υπόθεση είχε βγει από τα αρχεία, δεδομένου ότι είχε παραδεχθεί -γραπτώς- όσα είχε κάνει.

"Ήμουν ο Θεός και εκείνη η σκλάβα μου"

Σε γράμμα που είχε στείλει σε φίλους του, τον Μάρτιο του 2014, ομολογούσε ότι "υπήρξα ψεύτης, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Πήρα εγωιστικές αποφάσεις, ως προς το πώς χρησιμοποιούσα και κακοποιούσα γυναίκες, αρχής γενομένης από όταν ήμουν 7 χρόνων. Από τότε τις έβλεπα ως αντικείμενα και ουδέποτε ανησύχησα ή έστω σκέφτηκα τον πόνο που τους προκαλούσα. Η ικανότητα μου να συνδεθώ συναισθηματικά με άλλους ανθρώπους ήταν ανύπαρκτη. Όπως μηδενική ήταν και η ενσυναίσθηση που είχα. Επειδή ποτέ δεν έμαθα να διαχειρίζομαι αυτές τις καταστάσεις, έγινα βασανιστής και πλήγωσα τη γυναίκα μου συναισθηματικά, σωματικά και λεκτικά. Έβλεπα τον εαυτό μου ως Θεό και ότι εκείνη ήταν η σκλάβα μου. Πλέον ξέρω πως για όλα φταίω εγώ".

Να σου πω και τι είχε κάνει και αισθάνθηκε την ανάγκη να "ανοιχτεί": είχε πάει σε bachelor party και επέστρεψε μεθυσμένος σπίτι του. Στην αναφορά οι αρχές έγραψαν τα εξής: "Ενώ κάθονταν στο κρεβάτι, με τις πλάτες στο προσκέφαλο, ο Josh σηκώθηκε όρθιος πάνω της και η Molly τρομοκρατήθηκε. Προσπάθησε αμέσως να σηκωθεί και εκείνη και να φύγει μακριά του, αυτός την κυνήγησε, την άρπαξε και την πέταξε πάνω σε ένα μεγάλο καθρέφτη, που ήταν μέσα σε πολύ μεγάλη κορνίζα, στον τοίχο του δωματίου. Η Molly χτύπησε με το πίσω μέρος του κεφαλιού της στον καθρέφτη και την κορνίζα. Χτύπησε στο κεφάλι και το χέρι. Θυμάται ότι ήταν τόσο φοβισμένη που άρχισε να ουρλιάζει". Ακολούθως, προσπάθησε με ό,τι δυνάμεις είχε να τρέξει, ο Brown την έπιασε, την ακινητοποίησε με το κεφάλι της να είναι κολλημένο στο πάτωμα και όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στην κόρη τους.

"Ενδεχομένως να χρειάζομαι βοήθεια"

Στα στοιχεία της αστυνομίας υπήρχε και ένα αντίγραφο συνεργασίας που είχε κάνει με σύμβουλο ζευγαριών στις 28/3 του 2013. Το υπέγραφε ο ίδιος και η Molly. Ο ειδικός είχε γράψει πως έχει παραδεχθεί πολλές επιθέσεις, εναντίον της γυναίκας του. "Ήμουν απεχθής" σχολίασε χρόνια μετά. Αλλά δεν έκανε κάτι για να το διορθώσει, αφού εγκατέλειψε την προσπάθεια και συνέχισε να γράφει τα ημερολόγια του. Εκεί μπορείς να διαβάσεις και το "ενδεχομένως να χρειάζομαι σύμβουλο διαχείρισης θυμού". Ναι, ενδεχομένως.

Σε άλλες σελίδες, αναφέρει με πάσα λεπτομέρεια την "αλαζονική συμπεριφορά μου, τον τρόπο που χειραγωγώ τους ανθρώπους και την αίσθηση της κτητικότητας που έχω", ενώ στην αναφορά για την αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε η γυναίκα του, εξηγεί ότι "φοβάμαι πως θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου με τη φήμη του θύτη να με ακολουθεί".

Ημερολόγια έγραφε και η Molly, η οποία κατέθεσε αίτηση διαζυγίου τον Αύγουστο του 2015. Μεταξύ εκείνων που επαναλάμβανε ήταν πως "με σπρώχνει, με χτυπά γιατί τον προκαλώ. Μου λέει ότι γυναίκες σαν και εμένα αξίζουν το ξύλο που δέχονται, γιατί δεν μπορούμε να το βουλώσουμε". Η ντετέκτιβ Robin L. Ostrum που ανέλαβε την υπόθεση είχε σημειώσει ότι "έπρεπε να την "κλείσω" γιατί αφενός δεν ήξερα πόσο θα διαρκέσουν οι διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου, αφετέρου επρόκειτο να μετατεθώ. Εκτός αυτών, η γυναίκα του δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου από τον Φεβρουάριο του 2016 και φαινόταν διστακτική ως προς το να απαγγελθούν εγκληματικές κατηγορίες στον πρώην σύζυγο της". Η Molly εμφανίστηκε λίγο αργότερα, προσφέροντας στοιχεία για 20 διαφορετικά περιστατικά, αρχής γενομένης από εκείνο όταν ήταν έγκυος στην κόρη τους, Georgia, το 2009.

Ο Josh Brown χτυπούσε τη γυναίκα του, γιατί... μπορούσε

Το τελευταίο συμβάν ήταν στο Pro Bowl του 2016, στη Hawaii τον περασμένο Γενάρη, όταν οι άνδρες της εταιρίας security που έχει το NFL χρειάστηκε να απομακρύνουν τη Molly και τα παιδιά της (η Molly είχε δυο αγόρια, από προηγούμενη σχέση) από τον Brown, για να γλιτώσουν από την οργή του και τους έκρυψαν σε διαφορετικό ξενοδοχείο, από εκείνο που ήταν οι ομάδες. "Ήλθε έξω από το δωμάτιο και χτυπούσε με δύναμη την πόρτα. Ήταν μεθυσμένος. Δεν του άνοιξα και τελικά, επικοινώνησα με την ασφάλεια του ξενοδοχείου και του NFL", είχε διευκρινίσει η Molly, με τον Josh να απομακρύνεται από το δωμάτιο συνοδεία των υπεύθυνων ασφαλείας του ξενοδοχείου και μετά να γίνεται η φυγάδευση.

"Το NFL ήθελε να εξαφανίσει το θέμα"

Η ντετέκτιβ Ostrum ενημέρωσε ότι οι ερευνητές του NFL ήλθαν ουκ ολίγες φορές σε επικοινωνία μας της, τους τελευταίους μήνες. Εκείνη όμως, αρνήθηκε να συζητήσει για υπόθεση που ήταν σε εξέλιξη. Αυτό επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του NFL, σύμφωνα με τους οποίους η Molly και οι τοπικές αρχές δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα της λίγκας για τον Brown. Επιπροσθέτως, η Molly είχε μοιραστεί με την Ostrum την ανησυχία της "ότι το NFL και οι Giants θα με πιέσουν να εξαφανίσω το θέμα, ώστε να το καλύψουν. Είχε προηγηθεί επικοινωνία, κατά την οποία το NFL έκανε ξεκάθαρο πως αυτός ήταν ο στόχος: να προστατευτεί ο Josh".

Η USA Today δημοσίευσε πριν λίγες ώρες κείμενο, στο οποίο τονίζει ότι "ο Josh Brown παραδέχθηκε πως χτυπά τη σύζυγο του και το NFL ίσα που νοιάστηκε", με την αρθρογράφο Nancy Armour να διευκρινίζει ότι "οι ποινές που επιβάλει η λίγκα για όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι ή για κακοποίηση ζώων ή για χρήση απαγορευμένων ουσιών, να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται για όσους ασκούν ενδοοικογενειακή βία".

"Με είχαν παρενοχλήσει στα 6"

Στις 165 σελίδες των ημερολογίων του, που έως τώρα θα έχεις καταλάβει ότι λειτούργησαν ως το εξομολογητήριο του, είχε σημειώσει και πως "είμαι εθισμένος στα πορνό και τις σεξουαλικές διαστροφές", αλλά και ότι "όλα τα στραβά ξεκίνησαν όταν άρχισε να με παρενοχλεί σεξουαλικά έφηβη γειτόνισσα. Ήταν κάτι που έκανε για πολλούς μήνες. Από τότε άρχισα να αντιμετωπίζω τις γυναίκες ως αντικείμενα, προκειμένου να "γεμίσω" το κενό που μου είχαν δημιουργήσει. Με τη Molly αυτό που έκανα ήταν να την κάνω να αισθάνεται πως μπροστά μου δεν είναι τίποτα, ώστε να μπορώ να την ελέγχω. Τη χειραγωγούσα με τα χρήματα".

Τι είχαν να πουν τώρα οι Giants;

Κατόπιν ΟΛΩΝ αυτών, οι Giants αποφάσισαν να μην τον πάρουν μαζί τους στην αποστολή για το Λονδίνο, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσουν τους Los Angeles Rams. Στο δελτίο Τύπου αναφερόταν ότι "ενώπιον των τελευταίων αποκαλύψεων, σχετικών με τα έγγραφα που δημοσίευσε η Πολιτεία της Washington, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να μελετήσουμε αυτές τις νέες πληροφορίες και να επανέλθουμε στο θέμα, με την επιστροφή μας από το Λονδίνο. Οι Giants δεν ανέχονται, ούτε δικαιολογούν την όποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Ο Josh έχει αναγνωρίσει πως έχει θέματα με τη ζωή του και δουλεύει, με ψυχολόγους και συμβούλους εδώ και πολλά χρόνια. Εξακολουθούμε να τον στηρίζουμε, μαζί και την προσπάθεια που κάνει".

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο (εκ των ιδιοκτητών) John Mara ομολόγησε ότι "ο Josh παραδέχθηκε πως κακοποιούσε τη γυναίκα του και ναι, ήμασταν ενήμεροι για τη φυγάδευση της οικογενείας του, στο Pro Bowl. Δεν είναι όμως, ξεκάθαρη η έκταση αυτής της κακοποίησης". Και τώρα ναι, μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, αν και θα ήταν χρήσιμο να δεις κάποια tweets που αφορούν αυτόν τον εγκληματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ