LONGREADS

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

Μπήκε στη ζωή μας ως φαινόμενο και τα δικά του φώτα πορείας τον βοήθησαν, όχι μόνο να μη γίνει ένας νέος Φετίσοφ όπως φοβόντουσαν οι Ρώσοι, αλλά να εξελιχθεί σε ένα κινούμενο παράδειγμα μπασκετικής ευφυίας. Το Sport24.gr παρουσιάζει τον άγνωστο Αντρέι Κιριλένκο.

Ως εκ των επιστημόνων του μπάσκετ μέσα στο παρκέ, με τα χέρια του να κάνουν ό,τι τα μάτια δεν μπορούν να δουν και απλώνοντας τη σκιά του στους ανυποψίαστους αντιπάλους, ο Αντρέι Κιριλένκο επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία την αγάπη του για το μπάσκετ.

Ο Ρώσος φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ασφαλώς δεν χρειάζεται συστάσεις, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες στο παγκόσμιο μπάσκετ. Στα 34 του, φόρεσε τη φανέλα της "ομάδας του στρατού" για τρίτη φορά στην καριέρα του και πλέον θέλει να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε (03/04, 20:00) στο Universal Sports Hall κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και το Sport24.gr παρουσιάζει τον ΑΚ47, εκτός παρκέ.

Στην πατρίδα του καλάσνικοφ

Γεννήθηκε στο Ίζχεβσκ, όπου ζούσαν οι συγγενείς της μητέρας του ενώ εκείνη τη χρονιά (σ.σ. 1981) ο πατέρας του ήταν στις υπηρεσίες του Σοβιετικού Στρατού. Για να ολοκληρωθεί η σατανική σημειολογία, το Ίζχεβσκ στα δυτικά Ουράλια ήταν το μέρος όπου κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το καλάσνικοφ. Ναι, το μετέπειτα… παρατσούκλι του Ρώσου σούπερ σταρ! Εν συνεχεία η οικογένεια Κιριλένκο μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, όπου μεγάλωσε ο Αντρέι. Ο πατέρας του, Γεννάδιος, ήταν ποδοσφαιριστής ενώ η μητέρα του, Όλγα, έπαιζε μπάσκετ. Ο Κιριλένκο ασχολήθηκε αρχικά με το ποδόσφαιρο όταν ο πρώτος του προπονητής στο μπάσκετ, Αντρέι Βασίλιεφ, τον βρήκε στο σχολείο και τον προσκάλεσε να συμμετάσχει σε προπονήσεις. Ο ΑΚ47 μεγάλωσε κάνοντας όνειρα. "Ονειρεύτηκα να παίξω στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, μετά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αργότερα στο ΝΒΑ. Κινήθηκα βήμα-βήμα και πέτυχα τους στόχους μου. Όσον αφορά το μπασκετικό μου πρότυπο, προφανώς ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν και άλλοι σπουδαίοι παίκτες από τη γενιά που έλαμψε τις δεκαετίες '80 και '90''. Τα όνειρά του έγιναν πράξη και ο ίδιος παραμένει ταπεινός, μολονότι αγωνίζεται στο πιο υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια και έχει κερδίσει καλά χρήματα. ''Τα λεφτά μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους. Προσωπικά, δεν ξεχνώ από πού ξεκίνησα, έχω πολλούς φίλους από εκείνα τα χρόνια που ήμουν ακόμα ένας ταλαντούχος παίκτης. Και φυσικά σέβομαι όλες τις γνώμες και όλους τους ανθρώπους, χωρίς να κοιτάζω τις τσέπες τους!''. Κι όλα αυτά από έναν παίκτη για τον οποίο ο κορυφαίος κόουτς στην ιστορία της Euroleague, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τόνισε πως αντιλαμβάνεται το παιχνίδι όπως κανείς άλλος.

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

Ο 20χρονος Κιριλένκο κόντρα στη Μακάμπι του Σαρπ, στο Final Four της Σουπρολίγκα!

Η Μάσα Λοπατόβα είναι η επί 14ετίας σύζυγος του Αντρέι Κιριλένκο. Η δική της εγκυμοσύνη (που είχε επιπλοκές) ήταν ο λόγος που ο Ρώσος σούπερ σταρ εγκατέλειψε τη Φιλαδέλφεια κι… έπειτα το ΝΒΑ για να φορέσει τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ για τρίτη φορά στην καριέρα του (1998-2001, 2011-12, 2015)! Το 1999 ο Κιριλένκο έγινε draft pick από τους Utah Jazz στο No24 και, συγχρόνως, ο πρώτος Ρώσος που επιλέγεται στον πρώτο γύρο. Δυο χρόνια αργότερα έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό της Utah, σε αυτό που η Μάσα χαρακτήρισε ως "τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μου!". Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η εταιρεία αθλητικού marketing στην οποία εργαζόταν, κάλεσε τον ΑΚ47 να συμμετάσχει σε έναν αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Έπειτα από σχεδόν έξι μήνες, ακολούθησε ο γάμος. "Σίγουρα οι έξι μήνες δεν είναι μεγάλο διάστημα ώστε να γνωρίσεις καλά έναν άνθρωπο, να αφήσεις τα πάντα πίσω και να τον ακολουθήσεις στην Αμερική! Όμως από ένα σημείο και μετά κατάλαβα ότι ο Αντρέι είναι ο άνθρωπός μου". Η Μάσα παραδέχτηκε πως δεν έχασε παιχνίδι της Utah τη δεκαετία 2001-2011, όταν ο σύζυγός της αγωνιζόταν στους "Μορμόνους"! Μιλάμε, όμως, μόνο για τα ματς στο Delta Center αφού "ο Τζέρι Σλόαν δεν ήθελε τις συζύγους των παικτών να ταξιδεύουν με την ομάδα!". Θυμάται, επίσης, μια ιδιαίτερη στιγμή. "Ένιωσα απίστευτα όταν ο μεγάλος μας γιός, ο Φέντια, αναγνώρισε τον Αντρέι στην τηλεόραση, όταν ήταν 12 μηνών!". Όλα καλά μέχρι εδώ; Πάμε παρακάτω.

Απάτα την, αν τολμάς

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

"Το απαγορευμένο είναι, συνήθως, αυτό που οι άνδρες θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο! Όπως, ακριβώς, συμβαίνει με τα παιδιά. Αν τους λες συνέχεια "Όχι πίτσα, όχι πίτσα!", θα στη ζητούν συνέχεια! Οι άνδρες αθλητές σε αυτή τη χώρα είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί. Οι γυναίκες τούς καταδιώκουν και είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς. Είναι η φύση τους τέτοια. Επομένως ο Αντρέι έχει το "ναι" από εμένα, για μια νύχτα" εξήγησε στο ESPN και κατέληξε βάζοντας δυο… προϋποθέσεις. "Δεν θα ήθελα να μάθω ποιο είναι το άλλο πρόσωπο. Επίσης δεν θα ήθελα ο σύζυγός μου να κάνει σχέση μαζί της". Ρώτησαν, λοιπόν, τον Κιριλένκο, αν έχει χρησιμοποιήσει την άδεια της Μάσα να την απατήσει μια φορά τον χρόνο.

Η απάντησή του; "Αρχικά, τα λόγια της Μάσα δείχνουν ότι έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και ό,τι κάνουμε στις ζωές μας, το μοιραζόμαστε. Τώρα ό,τι και να πω θα είναι εις βάρος μου! Αν πω ότι ''ναι, την απάτησα'', κάποιοι θα πουν ότι είμαι ένας παλιάνθρωπος! Αν πω ότι είμαι πιστός στη σύζυγό μου, κάποιοι άλλοι θα πουν πόσο ανόητος είναι αυτός ο τύπος;''. Είπατε τίποτα;

"Ε, δεν το έκανα και στο μέτωπο!"

Ο Αντρέι Κιριλένκο "έκλεισε" τα 30 στις 18 Φεβρουαρίου 2010, συμπλήρωσε 10 χρόνια στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο κι εν συνεχεία… έκρινε πως ήταν η κατάλληλη περίοδος για να κάνει κάτι διαφορετικό! Για την ακρίβεια, το πιο cool τατουάζ στο ΝΒΑ ώστε να πάρει τα πρωτεία από τον κορυφαίο του είδους, Κρις "Birdman" Άντερσεν! Το τατουάζ που "χτύπησε" στην πλάτη απεικονίζει ένα Paladin, χαρακτήρα του διαδικτυακού παιχνιδιού War of Warcraft πάνω σε ένα δράκο-τέρας-πείτε το όπως θέλετε, που καλύπτει την πλάτη αλλά και μέρος των ώμων του. "Όταν αγωνιζόμουν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και είχαμε δυο μέρες ρεπό, μπορούσα να περάσω 36 συνεχόμενες ώρες παίζοντας World of Warcraft και παραγγέλνοντας φαγητό απ' έξω!'' εξήγησε αργότερα ο ΑΚ47.

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

Το επίμαχο τατουάζ του Κιριλένκο που προκάλεσε αντιδράσεις!

Κάποιοι το χαρακτήρισαν έργο τέχνης, άλλοι ως φρικιαστικό θέαμα και παράδειγμα προς αποφυγή. Τι είχε να πει ο Ρώσος σούπερ σταρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Yahoo! Sports επί του θέματος; "Δεν έχω σκοπό να απολογηθώ για το τατουάζ μου! Για την ακρίβεια, δεν είχα πρόθεση να κάνω επίδειξη, όπως πιθανότατα νομίζετε! Κάποιος τράβηξε τη φωτογραφία στο δωμάτιο που "χτύπησα" το τατουάζ και την πούλησε online. Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον ντόρο. Σχεδόν όλοι οι παίκτες του ΝΒΑ έχουν καλυμμένο το κορμί τους με τατουάζ. Οι φίλαθλοι συζητούν την κίνησή μου όμως πραγματικά, δεν με ενδιαφέρει. Είμαι 30 χρονών, είμαι ενήλικος και παίρνω συνειδητές αποφάσεις. Στην τελική, γιατί αυτή η φασαρία; Το έκανα στην πλάτη, όχι στο μέτωπό μου!".

Όλα τα λεφτά, σε ιδρύματα

Ο Ρώσος φόργουορντ επέστρεψε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2011 για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ ενώ παράτεινε την παραμονή του στην "ομάδα του στρατού" και μετά το πέρας του lock-out στο ΝΒΑ, φτάνοντας ως τον τελικό της Euroleague κόντρα στον Ολυμπιακό. ''Τα ποσά δεν με νοιάζουν. Άλλωστε, όσα βγάλω θα τα δώσω σε φιλανθρωπικούς σκοπούς'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κιριλένκο, δικαιολογώντας την απόφασή του να επιστρέψει στην ΤΣΣΚΑ έπειτα από 10 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. Ο πρώην φόργουορντ των Nets έκανε πράξη την υπόσχεσή του αφού διέθεσε όλα τα χρήματα που εισέπραξε από την ''ομάδα του στρατού'' σε αγαθοεργίες στη Ρωσία. "Δεν είμαι μόνο εγώ. Ο Φριντζόν, ο Πονκρασόφ, ο Βοροντσέβιτς, ο Μοζγκόφ, ο Μόνια και άλλοι πολλοί. Υπάρχουν παιδιά που μας χρειάζονται! Άνθρωποι φτωχοί, νοσοκομεία… Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πληροφορία ότι ένας αθλητής ή μια ομάδα βοηθούν τους συνανθρώπους τους δεν είναι κίνηση δημοσίων σχέσεων αλλά παράδειγμα και για τους υπόλοιπους! Αν κάποιος δει ότι είσαι δημόσιο πρόσωπο και κάνεις το καλό, θα σε ακολουθήσει. Έπειτα θα το κάνει κάποιος άλλος…" εξήγησε ο Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος έχει ιδρύσει το "Kirilenko's Kids" που προσφέρει βοήθεια σε ορφανά, νοσοκομεία παίδων, μπασκετικά σχολεία καθώς και βετεράνους των σπορ.

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

Ο Αντρέι Κιριλένκο διέθεσε τα λεφτά του συμβολαίου της ΤΣΣΚΑ σε φιλανθρωπίες

Το Νόμπελ Ειρήνης, η Ιρίνα και τα Hooters

Ένα χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, το ζήτημα κάθε άλλο παρά έχει ξεχαστεί. Η εισβολή του ρωσικού στρατού σηματοδότησε μόλις ένα βήμα στην δραματική κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οδήγησε σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Την ώρα, λοιπόν, που οι Ρώσοι ξεκαθαρίζουν στις ΗΠΑ πως οποιαδήποτε εισβολή στην Κριμαία θα τιμωρηθεί με χρήση πυρηνικών όπλων, ο Αντρέι Κιριλένκο έφερε τα πρώτα αμερικάνικα εστιατόρια ''Hooters'' στη Μόσχα! ''Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί περισσότερο μοιάζουν, παρά διαφέρουν. Και οι δυο λαοί είναι λάτρεις των σπορ, που θέλουν καλό φαγητό και όμορφες στιγμές! Όταν λοιπόν σε αυτά τα εστιατόρια δουλεύουν Ρωσίδες σερβιτόρες, είναι σαν slam dunk!''.

Ο Αντρέι Κιριλένκο πίσω από τον "ΑΚ47"

''Δεν ψήφισα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές αφού η πολιτική δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Προτιμώ να μην κάνω τον ειδικό σε τομείς που δεν είμαι καλός''. Σε αντίθεση με την πολιτική, ο σούπερ σταρ της ΤΣΣΚΑ έχει πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία. "Είμαι μοντέρνος άνθρωπος, επομένως τα δωμάτιά μου και οι αποσκευές μου είναι γεμάτα με γκάτζετ. Έχω λογαριασμό στο Facebook, όχι όμως στο Twitter! Δεν μου αρέσει να τουιτάρω, ειδικά από τα αποδυτήρια. Αντίθετα, προτιμώ να συγκεντρώνομαι στο παιχνίδι μου".

Twitter @Giannis_Stavr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ