LONGREADS

Ο αιώνια πιστός τύπος που λέγεται Marcus Berg

Ο αιώνια πιστός τύπος που λέγεται Marcus Berg

Ο Marcus Berg είναι μονογαμικός. Ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής. Το ένστικτο του ήταν αυτό που τον διαβεβαίωσε -από την πρώτη επαφή- πως η Josefine είναι η γυναίκα της ζωής του και ο Παναθηναϊκός, η ομάδα της καρδιάς του. Γενικά, ο Σουηδός αν περνά κάπου καλά, δεν φεύγει. Και στους "πράσινους" περνά καλά.

Στην πατρίδα του είναι γνωστός ως "Svarte-Marcus". Δηλαδή, "μαύρος Μarcus", με σαφή αναφορά στον Filip Johansson και την κοινή ικανότητα να σκοράρουν κατά ριπάς. Όπου "μαύρος" ήταν το χρώμα στο μαλλί. Ο ίδιος είναι ενήμερος, αλλά διευκρινίζει πως "δεν είναι το παρατσούκλι μου. Έχω διάθεση να σκοράρω πολλά γκολ. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να νικά η ομάδα και να παίζουμε συνολικά καλά". Κάπου το 'χεις ξανακούσει αυτό; Κάνε υπομονή, γιατί στη συνέχεια γίνεται καλύτερο το story του Marcus Berg, το οποίο και θα διαβάσεις με αφορμή αυτό.

Γεννήθηκε στην πόλη Torsby, που θα τη βρεις στο κέντρο του χάρτη της Σουηδίας, προς τα δυτικά -στα σύνορα με τη Νορβηγία, στην περιφέρεια Värmland. Το πρώτο γέννημα-θρέμμα της περιοχής που την έκανε γνωστή, εκτός συνόρων ήταν ο Sven-Göran Eriksson. Έως τότε, αυτό το κομμάτι γης ήταν γνωστό σε όσους κάνουν σκι, διότι διαθέτει ουκ ολίγα σχετικά αθλητικά κέντρα. Εκεί θα βρεις και το μεγαλύτερο "κλειστό" στάδιο του σπορ στον κόσμο, το οποίο έκανε εγκαίνια στις 16 Ιουνίου του 2006. Αλλά το θέμα μας είναι το ποδόσφαιρο και ο 30χρονος επιθετικός του Παναθηναϊκού. Ας γυρίσουμε λοιπόν, σε αυτό.

Έκανε ό,τι ο πατέρας και ο αδελφός του

Πρωτοασχολήθηκε με το σπορ όταν ήταν τεσσάρων χρόνων, ενδεχομένως για το λόγο που ξεκινούν τα περισσότερα αγοράκια, στην υφήλιο. "Ο πατέρας μου ήταν ποδοσφαιριστής, είχε αρχίσει να παίζει και ο αδελφός μου -ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος, Jonatan. Ως παιδιά ακολουθούσαμε τον μπαμπά μας, στις προπονήσεις και πάντα παίζαμε μεταξύ μας, στο σπίτι, αλλά και με τους φίλους μας, μετά το σχολείο". Όπως εκατομμύρια άλλα αγόρια στον πλανήτη, το όνειρο του ήταν να γίνει επαγγελματίας. Τότε παρακολουθούσε τα πάντα και υποστήριζε την Μπαρτσελόνα. Από τότε "χαιρόμουν όταν έβλεπα να κερδίζει η ομάδα που είχε παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο".

Η πρώτη του ομάδα, ήταν αυτή της πόλης του, η ερασιτεχνική Torsby IF. Δύο χρόνια μετά (2002) πήγε στην IFK Velen (επίσης είχε έδρα στην πόλη του και αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία) και το 2003 βρέθηκε προ του διλήμματος να εγκαταλείψει την οικογένεια του και να μετακομίσει στην πόλη Gothenburg, τέσσερις ώρες μακριά με το αυτοκίνητο, για την IFK Göteborg. Ήταν 17 χρόνων και... ουσιαστικά δεν είχε να σκεφτεί κάτι, γιατί ο αδελφός του είχε ακολουθήσει την ίδια διαδρομή ένα χρόνο νωρίτερα. Στην απόφαση του, βοήθησε φυσικά και το γεγονός ότι θα ανέβαινε επίπεδο και θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερη πρόκληση.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΜΙΣΗ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ

Τα δυο πρώτα χρόνια, ο Marcus εκπροσώπησε την εφηβική ομάδα και το 2005 προωθήθηκε στους άνδρες, που έπαιζαν στην Allsvenskan. Για να μη δημιουργηθεί σύγχυση στη συνέχεια, θα σου θυμίσω πως αυτή η λίγκα ξεκινά στα μέσα του Μάρτη και τελειώνει στις αρχές Νοέμβρη. Ήταν 19 χρόνων και έκανε ντεμπούτο με τη Malmö. Έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, είχε 27 συμμετοχές και 8 γκολ, σε όλες τις διοργανώσεις (εθνική λίγκα και Intertoto Cup, όπου σκόραρε 4 φορές). Τη σεζόν 2006-07 ηγήθηκε της πορείας που έκανε η παρέα του, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος -του πρώτου έπειτα από έντεκα χρόνια.

Με 14 γκολ, σε 17 ματς (συμπεριλαμβανομένου του σερί νικών που έφτασε το 13-0), ήταν ο πρώτος σκόρερ, όχι μόνο του συλλόγου, αλλά και της κατηγορίας. Σημείωση: έφυγε από το πρωτάθλημα, στα μέσα της περιόδου! Παρεμπιπτόντως, είχε βάλει και τρία γκολ σε τέσσερα ματς κυπέλλου, ενώ έζησε και την πρώτη εμπειρία από μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν τα προκριματικά για το UEFA Cup με την IFK Göteborg να αποκλείεται από την Derry City. Ο κόσμος του χάρισε ένα standing ovation, μετά το 5-0 επί της Kalmar FF. Ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με τη συγκεκριμένη φανέλα -έχασε τους... τίτλους τέλους, με την Djurgårdens IF, λόγω τιμωρίας.

Στις 9 Αυγούστου του 2007, η ιστοσελίδα expressen.se αποκάλυψε ότι "ο πρώην παίκτης της Torsby IF θα φύγει από την IFK Göteborg, με προορισμό την FC Groningen, με την πρώτη του ομάδα να παίρνει το 10% αυτής της μετακίνησης!". Το ποσό που έδωσαν οι Ολλανδοί ήταν 3 εκατ. ευρώ και τον έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή της... έως τότε ιστορίας τους. Μολονότι η ομάδα που είχε το 80% είχε βάλει ως τιμή στο πωλητήριο τα 4.2 εκατ. ευρώ, είπε το "ναι" και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε μια ημέρα αργότερα. Με τα χρήματα που πήρε η Torsby IF, έφτιαξε προπονητικό κέντρο. Εκείνος είχε σχολιάσει ότι "την τελευταία αγωνιστική περίοδο έκανα την πιο σταθερή πορεία της μέχρι τώρα καριέρας μου, ως μέλος ενός καλύτερου επιθετικού παιχνιδιού" και όταν τον είχαν ρωτήσει για το ποιον ξεχωρίζει στην πορεία για τον τίτλο, στη Σουηδία, είχε απαντήσει "όλη την ομάδα".

Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ GRONINGEN

Η FC Groningen είχε έναν πολύ καλό λόγο για να δώσει τα εκατομμύρια που έδωσε για τον Berg: είχε δει στο πρόσωπο του τον αντικαταστάτη του Luis Suárez, ο οποίος είχε αναχωρήσει για τον Ajax. Υπήρχε λοιπόν, ομολογουμένως μια πίεση, στην οποία ανταποκρίθηκε. Χρειάστηκε μόλις τρία ματς για να κάνει σεφτέ στα γκολ (εκτός έδρας με την S.B.V. Excelsior) και στο τέλος της πρώτης του σεζόν στην Eredivisie, είχε 25 συμμετοχές και 15 γκολ. Κάποια από αυτά, τα έβαλε στα δίχτυα της AZ, της Feyenoord και του Ajax. Στην Ευρώπη, η ομάδα του αποκλείστηκε από τη Fiorentina στο UEFA Cup, στα πέναλτι.

Θα έλεγες ότι ήταν σε μια πολύ καλή φάση και ότι τα καλύτερα ήταν μπροστά του. Αυτό που τελικά, βρέθηκε στο δρόμο του ήταν ένας τραυματισμός στη μέση, στις 28/2 που τον κράτησε εκτός για 49 ημέρες -ή αν προτιμάς για επτά ματς. Παρ' όλα αυτά, ψηφίστηκε από τον κόσμο ως ο "αγαπημένος" του παίκτης. Στη δεύτερη χρονιά του στην Ολλανδία, είχε μετρήσει 13 γκολ στα πρώτα 15 ματς της λίγκας, για να τελειώσει με 17 γκολ (τα περισσότερα όλων, στη Σουηδία), 7 ασίστ και 8 κίτρινες κάρτες, σε 31 εμφανίσεις. Το highlight του ήταν τα τέσσερα τέρματα, στο εκτός έδρας 5-2 επί της Roda. Απόλαυσε ελεύθερα, αυτό που κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα.

Εκεί που έδωσε τα ρέστα του ήταν στα playoffs του πρωταθλήματος, όταν έβαλε 5 γκολ σε 4 ματς, στα οποία μετείχε ως βασικός. Στο εγχώριο κύπελλο, η ομάδα του αποκλείστηκε στους "last 16" στα πέναλτι από τη NAC Breda. Αυτός είχε δώσει 4 γκολ, στους δυο προηγούμενους αγώνες. Για την ακρίβεια, πήρε εργολαβία όλα τα γκολ στο εκτός έδρας 3-2 επί της Hollandia. Παρ' όλα αυτά, δεν είχε κάποια ζήτηση από συλλόγους. Ο Lars Lagerback τον κάλεσε στην εθνική ανδρών, για το ματς με τη Malta, στο πλαίσιο των προκριματικών του World Cup και εκείνος τον ευχαρίστησε με το πρώτο διεθνές γκολ, σε επίπεδο ανδρών.

Ακολούθως, δέχθηκε πρόσκληση για την U21 της Σουηδίας, εν όψει του Euro 2009. Ξεκίνησε με hat trick στην πρεμιέρα με τη Λευκορωσία (5-1) και τελείωσε ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με επτά γκολ. Πήρε και τον τίτλο του "καλύτερου παίκτη" της διοργάνωσης. Η χώρα του αποκλείστηκε στα ημιτελικά, από την Αγγλία σε ματς που κρίθηκε στα πέναλτι.

Ο ΛΑΟΣ ΤON HΘΕΛΕ ΣΤΗ MANCHESTER UNITED

Στις 7 Ιουλίου του 2009, η εφημερίδα "Αftonbladet" είχε αποκαλύψει πως η πλειοψηφία των φαν της Manchester United που πήραν μέρος στο online "δημοψήφισμα" με ερώτημα "ποιον παίκτη του EuroU21 θέλετε στην ομάδα μας;" είχε επιλέξει τον Σουηδό, από 14 υποψηφίους που είχαν δώσει οι "κατάσκοποι" των "Κόκκινων διαβόλων". Πήρε το 20% των ψήφων, όσες είχε και ο Bojan Krkić της Barcelona και ακολούθησε ο Manuel Neuer, με 13%. Είχε γίνει γνωστός ως "εξαιρετικός για τα τελειώματα του και για την ικανότητα του να πασάρει και να σουτάρει και με τα δυο πόδια. Έχει πολύ καλό παιχνίδι στις εναέριες διεκδικήσεις, κινείται έξυπνα χωρίς την μπάλα και επιδίδεται σε μοναδικές ατομικές ενέργειες".

Τελικά, πήγε στην Bundesliga (2009-10), για τη Hamburg SV, με πενταετές συμβόλαιο. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς... υπήρχε και μια διακοπή όταν οι Γερμανοί ενημέρωσαν ότι δεν επρόκειτο να δώσουν τα 12 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι Ολλανδοί. Τα βρήκαν στα 10.5 εκατ. ευρώ -κάτι που αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα "Dagblad van het Noorden", για να κάνει έξαλλες τις ομάδες που είχαν συμφωνήσει να μην μαθευτεί το ποσό- και στο ευρύτερο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, συμφώνησαν και να παίξουν ένα φιλικό ματς. Ο αστικός μύθος θέλει τον Berg να έπεισε την Groningen να υποχωρήσει, γιατί ήθελε να παίξει στη Bundesliga και έτσι έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή και στην ιστορία της Hamburg SV.

ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ... ΑΓΚΩΝΑΚΙΑΣ

Αφότου έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο, είπε ότι "δέχθηκα το ενδιαφέρον πολλών ομάδων, αλλά γρήγορα κατέληξα στο ότι ήθελα να πάω στη Γερμανία. Είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ το Αμβούργο και να διαπιστώσω πως εκεί υπάρχει ό,τι μπορούσα να ζητήσω. Νιώθω ότι θα μου δώσουν την καλύτερη ευκαιρία να εξελιχθώ και να παίζω σε ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου". Ο νέος προπονητής της HSV, Bruno Labbadia εξέφρασε την αισιοδοξία -στο "Kicker"- ότι ο Berg θα συνεχίσει ό,τι έκανε (βλ. 44 γκολ σε 69 παιχνίδια στην Eredivisie). Η μόνη αρνητική σημείωση ήταν ότι έκανε κάποια απερίσκεπτα φάουλ -εξ ου και ο μεγάλος αριθμός καρτών. Είχε κατηγορηθεί από πολλούς προσωπικούς αντιπάλους, ότι χρησιμοποιεί τον αγκώνα του για να τους αποφύγει. Οι διαιτητές δεν είχαν δει κάτι σχετικό.

O ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΩΝ LARRSON ΚΑΙ IBRAHIMOVIC

Στις 18/7 δημοσιεύτηκε κείμενο στο goal.com σύμφωνα με το οποίο "ο Marcus Berg του Hamburg μπορεί να είναι το επόμενο "big thing" της Σουηδίας, μετά τους Henrik Larsson και Zlatan Ibrahimović" και λίγο αργότερα, στο πρώτο ματς με τη νέα του φανέλα, εναντίον της Borussia Dortmund, δικαίωσε... τις φήμες, σκοράροντας στο 72ο λεπτό. Είχαν περάσει 182 δευτερόλεπτα από την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο. Η συνέχεια των προσπαθειών του δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή. Σε 30 αγώνες στη γερμανική λίγκα, είχε 4 γκολ και 1 ασίστ, σε 10 του Europa League σκόραρε 1 φορά και έβαλε ένα ακόμα γκολ στα προκριματικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Piotr Trochowski έτρεξε να τον υπερασπιστεί, εξηγώντας πως "θα χρειαστεί χρόνο. Η μεταγραφή του ήταν εξαιρετική κίνηση, προερχόταν από δυο εντυπωσιακές σεζόν, αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι στη Γερμανία το επίπεδο είναι καλύτερο από εκείνο στην Ολλανδία και πρέπει να προσαρμοστεί. Το σημαντικό για την ομάδα είναι ότι έχει τρεις επιθετικούς, υψηλού επιπέδου και κανείς μας δεν ξέρει ποιος θα παίξει σε κάθε ματς".

Ο αιώνια πιστός τύπος που λέγεται Marcus Berg

Υπήρξε και ένα ακόμα γεγονός που δεν βοήθησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε στη Γερμανία: είχε αρνηθεί να τον ακολουθήσει η τότε σύντροφος του, Pernilla Lundberg. Προτίμησε την καριέρα της, από τη σχέση τους. Αυτό αποδείχθηκε "blessing in disguise" που λένε και οι Αμερικανοί. Εμείς λέμε "ουδέν κακό αμιγές καλού". Γιατί αν δεν γινόταν αυτό, ενδεχομένως ο Μarcus να μην είχε γίνει ποτέ "ένα" με τη Josefine. Γνωρίζονταν χρόνια, το 2009 όμως ήταν που εκείνη δεν είχε σχέση. Δεν είχε και αυτός κάτι... και έκανε το βήμα. Η Josefine του υποσχέθηκε πως θα τον ακολουθούσε παντού. Αυτό και έκανε.

"Λέω την άποψη μου, όταν πρέπει να την πω"

Στις 18 Μαρτίου του 2010 ο Berg μίλησε σε ιστοσελίδα της χώρας του και εξήγησε πως νιώθει ότι έχει κάνει μια χαρά δουλειά "αν και είναι ξεκάθαρο ότι χρειάστηκα το χρόνο μου να προσαρμοστώ σε νέα δεδομένα. Η Bundesliga είναι ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα και η HSV μια από τις καλύτερες ομάδες. Εύλογη συνέπεια είναι να μην παίζει κανείς όλο το 90λεπτο, σε κάθε ματς. Επιπροσθέτως, ήμουν άτυχος και είχα έναν, δυο τραυματισμούς" που τον κράτησαν πίσω. Η αλήθεια είναι πως μπροστά σε εκείνους που θα αντιμετώπιζε στην πορεία, αυτά τα μικροπροβλήματα ήταν ως μη γενόμενα.

Στην ίδια συνέντευξη επιβεβαίωσε... τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μην είναι η χαρά του συνεντευξιαζόμενου "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποφεύγω να λέω την άποψη μου. Το κάνω όποτε χρειαστεί, όταν είναι ανάγκη. Αυτό που δεν κάνω είναι να διαβάζω καθημερινά όλες τις εφημερίδες, γιατί δεν θέλω να "πειραχθεί" το μυαλό μου. Ξέρω ποιος είμαι και τι χρειάζεται να κάνω". Τόνισε ότι η ταμπέλα "της πιο ακριβής μεταγραφής" δεν τον αγχώνει "γιατί δεν ήμουν εγώ αυτός που αποφάσισε επί του θέματος".

"Αν μου έκανε κακό η προσθήκη του van Nistelrooy; Το "κακό" δεν είναι η σωστή λέξη"

Τον Γενάρη του 2010 είχε προστεθεί στο ρόστερ της HSV ο Ruud van Nistelrooy (με συμβόλαιο 18 μηνών) και άλλαξαν οι ισορροπίες -μαζί και οι ρόλοι. Όταν τον ρώτησαν αν αυτή η εξέλιξη ήταν πισωγύρισμα για εκείνον, διευκρίνισε ότι "αυτή δεν είναι σωστή λέξη. Είναι πολύ σημαντικό για το σύλλογο και για την ομάδα να έχει έναν παίκτη, όπως είναι ο Ruud. Είναι φοβερός άνθρωπος και είναι πολύ ενδιαφέρον να είσαι δίπλα του, κάθε μέρα. Είναι πολλά αυτά που 'χουμε συζητήσει και πάντα απολαμβάνω να ακούω τις συμβουλές που έχει να μου δώσει ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών. Ειλικρινά θα σας πω ότι δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα. Κάθε άλλο". Την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη είχε επιστρέψει στο Αμβούργο και ο -επίσης επιθετικός- Paolo Guerrero. Tι είχε να πει για αυτόν; "Είμαι ενθουσιασμένος που είναι και πάλι κοντά μας". Όσο για το τι ήθελε περισσότερο από όλα "είναι να είμαι υγιής".

ΟΙ ΑΠΑΝΩΤΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ο συνωστισμός που είχε δημιουργηθεί στη θέση του, έκανε τους διοικούντες το σύλλογο του να τον ρωτήσουν αν θα τον ενδιέφερε να επιστρέψει στην Ολλανδία για ένα χρόνο, ώστε να παίξει ως δανεικός στην PSV Eindhoven. Δεν είχε το παραμικρό θέμα. "Ξέρω το ποδόσφαιρο της χώρας, όπως και τη γλώσσα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιτύχω" εξήγησε και έφυγε στις 17/7. Στις 24 Σεπτεμβρίου τιμωρήθηκε με τέσσερα ματς, για αγκωνιά που είχε "ρίξει" στον Τimothy Derijck της ADO Den Haag, στο 2-2 του αγώνα που διεξήχθη στην αρχή του μήνα. Προηγήθηκε καταγγελία του "θύματος" και ακολούθησε έρευνα της διοργανώτριας αρχής.

Σε 25 ματς της Eredivisie παραβίασε οκτώ φορές τις αντίπαλες εστίες και έδωσε 2 ασίστ, σε 11 ματς του Europa League είχε μόλις 1 γκολ -και 2 ασίστ-, στην πορεία έως τους "8" και τον αποκλεισμό από τη Benfica και στο κύπελλο έπαιξε σε τέσσερα ματς, για να σκοράρει μόλις 1 φορά. Όλα αυτά συνέβησαν έως τις 18 Μαΐου, οπότε χτύπησε στο γοφό και υποχρεώθηκε να μείνει εκτός ρουτίνας για 106 ημέρες. Οι απουσίες που πήρε από αγώνες, ήταν 11.

Ο αιώνια πιστός τύπος που λέγεται Marcus Berg

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει στη Hamburg SV και την Bundesliga και αντιμετώπισε τραυματισμό στους προσαγωγούς. Επέστρεψε στις 8/12 για να μπει ξανά στα πιτς, στις 18 του ίδιου μήνα με κάταγμα στην κλείδα, στο ματς με την FC Augsburg, για τη 17η αγωνιστική. Είχε μπει ως αλλαγή, στο 71' και λίγα λεπτά αργότερα, προσγειώθηκε με τον ώμο, έπειτα από διεκδίκηση της μπάλας. Έκανε επέμβαση και χρειάστηκε ενάμιση μήνα, για να καταφέρει να ενταχθεί και πάλι στο πρόγραμμα. Στο ρόστερ επανεμφανίστηκε στις 17/3. Αντιλαμβάνεσαι πως δεν ήταν πολύ εύκολο να βρει ρυθμό, όπως απεδείχθη και από τα 2 γκολ σε 14 συμμετοχές (13 για τη λίγκα και 1 για το κύπελλο). Μια στιγμή όμως, γιατί υπήρξε και συνέχεια: ο νέος τραυματισμός στο γοφό, στις 15/3 του 2013 που τον κράτησε εκτός τέσσερις μήνες. Η αποθεραπεία ξεκίνησε μετά το χειρουργείο που χρειάστηκε.

Τι τον δίδαξε η περιπέτεια

Προφανώς, τώρα καταλαβαίνεις τι εννοούσε όταν είπε "τα τελευταία δύο χρόνια στο Αμβούργο, είχα την ατυχία να υποβληθώ σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν ήταν σίγουρα η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου", όταν ήλθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό. Από τους διαδοχικούς τραυματισμούς, έμαθε να μην κοιτά πολύ μακριά. Να επικεντρώνει στο τι μπορεί να κάνει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Έμαθε και κάτι ακόμα: ότι έχει τη δύναμη να επιβιώσει κάθε προβλήματος, όποια και αν είναι η φύση του. Όπως είπε "έμαθα να είμαι αισιόδοξος και να δουλεύω σκληρά".

Στο μεσοδιάστημα του cresento που έζησε από χειρουργεία και αποθεραπείες, είχε και μια καλή στιγμή: το γκολ της Σουηδίας στον προκριματικό αγώνα για το World Cup 2014, με το Kazakhstan, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012. Είχε συνδυαστεί άψογα με τον Ibrahimović, για να διαμορφώσει το 2-0 στις καθυστερήσεις και να διασφαλίσει την πρόκριση του έθνους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δες το γκολ στο video που ακολουθεί -αν βιάζεσαι, πήγαινε κατευθείαν στο 3.30.

Το νέο ξεκίνημα στον Παναθηναϊκό

Τον Ιούλιο του 2013 η Hamburg SV έβγαλε στην αγορά τον Berg, γιατί ήθελε να μειώσει το budget από 48 εκατ. ευρώ σε 40.000.000 ευρώ. Σημειωτέον, δεν τον είχε στο πλάνο του ο Rafael van der Vaart. Ο Παναθηναϊκός έτρεξε να προλάβει και κέρδισε την κούρσα (στην οποία μετείχε μεταξύ πολλών άλλων και η IFK Gothenburg), προσφέροντας του τετραετές συμβόλαιο για 400.000 ευρώ τη σεζόν. Ήταν η τρίτη μεταγραφή του Γιάννη Αναστασίου, για εκείνο το καλοκαίρι, μετά τους Emir Bairami και Mendes da Silva. Στις προγραμματικές δηλώσεις, είπε ό,τι λέει το 99% των παικτών. "Πρέπει να κερδίζουμε παιχνίδια. Αυτός είναι ο αντικειμενικός στόχος στο ποδόσφαιρο: τα αποτελέσματα. Όλα είναι θέμα συνολικής δουλειάς". Είπε και κάτι άλλο: "Ήλθα εδώ για ένα νέο ξεκίνημα. Έχω καλό προαίσθημα".

Κατά την προσφιλή του συνήθεια, σκόραρε στο ντεμπούτο του (εναντίον του Παναιτωλικού), ενώ στο εκτός έδρας 3-0 επί του Ολυμπιακού, στις 2/3 του 2014, αναδείχθηκε "ΜVP" της συνάντησης. Είχε σκοράρει τα δυο γκολ και έδωσε την ασίστ (στον Danijel Pranjić) για το τρίτο. Μια εβδομάδα αργότερα, έκανε και το πρώτο hat trick (στο 4-1 επί του Άρη). Το επανέλαβε στον τελικό κυπέλλου, εναντίον του ΠΑΟΚ (26/4, 4-1). Ήταν η πρώτη φορά που ο ΠΑΟ σήκωσε τη συγκεκριμένη κούπα, από το 2010. Ολοκλήρωσε με 23 γκολ και 10 ασίστ, σε 40 συμμετοχές -είχε μόλις 9 απουσίες-, αποδεικνύοντας πως βρήκε τον εαυτό του. Παράλληλα, έγινε και ο αγαπημένος του κοινού.

ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

"Για να είσαι σε καλή φόρμα όλα παίζουν ρόλο", είχε εξηγήσει "και η ομάδα, και ο προπονητής και η σύζυγος και τα παιδιά σου. Όταν περνάς καλά με την οικογένειά σου, όταν δεν έχεις άγχος, όταν η προπόνηση είναι καλή και οι συμπαίκτες σου σε βοηθούν, τότε αυτό θα βγει θετικά στο γήπεδο. Το βασικότερο είναι ο εαυτός σου. Αν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή, τότε θα είσαι καλός σε ό,τι κάνεις. Η ζωή του καθενός μας καθρεπτίζεται στις δουλειές μας τις περισσότερες φορές. Εγώ, αλλά και η ομάδα αποκτήσαμε και πάλι αυτοπεποίθηση, με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Όλοι μαζί φτάσαμε στη νίκη.. Είναι πολύ σημαντικό να κερδίζεις τίτλους. Δεν μου αρέσει μόνο να συμμετέχω. Μου αρέσει να κερδίζω. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Το Κύπελλο ήρθε την κατάλληλη στιγμή".

"Άκουσα το ήχο του σπασίματος"

Δεν είχε υπολογίσει στο νέο χτύπημα της μοίρας. Στις 26 Αυγούστου, σε ματς με τον Λεβαδειακό "έγινε μια σέντρα και είχα έναν αμυντικό στην πλάτη. Με κράτησε και με τράβηξε προς τα κάτω. Προσγειώθηκα με τον ώμο. Κατάλαβα αμέσως πως είχε σπάσει η κλείδα. Άκουσα τον ήχο του σπασίματος. Είχα τον ίδιο τραυματισμό και στη Γερμανία και αναγνώρισα αμέσως τον πόνο. Μόλις έκανα ακτινογραφίες επιβεβαιώθηκε το κάταγμα" είχε αποκαλύψει στην "Aftonbladet" της πατρίδας του, πριν καταλήξει στο ότι "προφανώς δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος και χαρούμενος για πολύ καιρό. Νιώθω απαίσια, είναι πολύ, πάρα πολύ σκληρό". Υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση και έμεινε εκτός για 2.5 μήνες. Τελείωσε τη σεζόν με 33 συμμετοχές και 22 γκολ. Είδε και 9 κίτρινες και από τις 26 Ιανουαρίου είχε υπογράψει επέκταση συμβολαίου, έως το 2018.

Στην ανακοίνωση, δήλωσε χαρούμενος "που μένω στο σύλλογο, ο οποίος μου έδειξε την αγάπη του από την πρώτη στιγμή. Οι φαν μου φέρονται απίστευτα, ενώ η ατμόσφαιρα στην ομάδα είναι εξαιρετική. Βλέπω έναν πολύ καλό... πράσινο μέλλον". Απολάμβανε τον τρόπο με τον οποίον τον αντιμετωπίζουν οι φίλαθλοι, γιατί όπως είχε πει "καταλαβαίνουν πως δίνω ό,τι έχω. Όλοι μπορούν να 'χουν μια κακή μέρα, αλλά αν πάντα προσπαθείς να δίνεις το 100%, είναι κάτι που εκτιμά ο κόσμος".

Ο αιώνια πιστός τύπος που λέγεται Marcus Berg

Το καλοκαίρι του 2015 ο ΠΑΟΚ κατέθεσε προσφορά για τον παίκτη, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τον διεκδίκησε και η Marseille, αλλά και διάφοροι σύλλογοι από την Αγγλία -όχι της ελίτ. Οι "πράσινοι" απέρριψαν τους πάντες και εκείνος θύμισε ότι "περνάω καλά στην ομάδα, η οικογένειά μου περνάει τέλεια στην Ελλάδα, συνεπώς δεν είχα λόγο να φύγω. Πιστεύω η ομάδα μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα. Να παίζει στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Είμαι σε μια καλή ομάδα, σε καλό επίπεδο και αγωνίζομαι στην Ευρώπη. Δεν έχω λόγους να παραπονιέμαι".

Και ο Berg και η σύντροφος του, Josefine λάτρεψαν την Ελλάδα, για αυτό και παντρεύτηκαν στη χώρα μας. Η Josefine, η οποία διατηρεί site με συμβουλές lifestyle και μόδας, είναι για τον Marcus "τη γυναίκα της ζωής μου. Την τέλεια γυναίκα, για εμένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που τη γνώρισα, πριν 12 χρόνια. Αισθάνθηκα σαν να κάηκε η καρδιά μου. Διαλέξαμε την Ελλάδα γιατί ζούσαμε εδώ και επειδή άνθρωποι από τα μέρη μας συνηθίζουν να κάνουν τελετές στην χώρα σας". Πρόσφατα το ζευγάρι απέκτησε το τρίτο παιδί. Στην ανακοίνωση της εγκυμοσύνης, εκείνη είχε γράψει στα social media πως "ο Μarcus σκόραρε για τρίτη φορά"!

Διάβασε επίσης: Η γέννηση του Berg Jr.

Η σεζόν 2015-16 τελείωσε με 19 γκολ και 3 ασίστ σε 34 συμμετοχές, στα προκριματικά του Champions League, σε εκείνα του Europa League, στη Super League και το Κύπελλο Ελλάδος. Είχε 10 απουσίες από ματς, με μυϊκούς πόνους, συνολικής διάρκειας ενάμιση μήνα. Την τελευταία αγωνιστική περίοδο σκόραρε 19 φορές, σε 34 ματς και είδε 12 κίτρινες κάρτες.

Στις 17 Απριλίου του 2016 έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε πέντε γκολ στο ίδιο ματς (κατά το 6-1 του Παναθηναϊκού επί του Πανθρακικού), τα τελευταία 14 χρόνια της Super League. Τελευταία φορά, αυτό είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2001, οπότε ο Goran Vlaovic, επίσης μέλος των "πρασίνων", είχε βάλει πέντε γκολ στο 8-0 επί της Παναχαϊκής. Έγινε ο 12ος παίκτης που μπήκε στη σχετική, ιστορική λίστα. Εκείνη την ημέρα, είχε ισοφαρίσει και το ρεκόρ των 47 γκολ που είχε βάλει, ως "πράσινος" στη Super League, ο Djibril Cisse. Τον ρώτησαν πώς αισθάνεται που οι φίλοι του ΠΑΟ τον συγκρίνουν με τον Γάλλο. Είχε πει ότι "με τιμά ιδιαίτερα. Ο Σισέ έχει γράψει τη δική του ιστορία στον Παναθηναϊκό και είναι πολύ τιμητικό όταν με συγκρίνουν μαζί του. προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται και εφόσον αυτό περνάει στους φίλους της ομάδας, τότε είμαι διπλά χαρούμενος".

Η πρώτη συμμετοχή σε Euro ανδρών

Πριν το Euro της Γαλλίας, ο Ibrahimović είχε πει μεταξύ πολλών άλλων, ότι "ο Marcus έχει επιστρέψει στο 100% της ποιότητας του, ξέρει τι πρέπει να κάνει ώστε να βοηθήσει την ομάδα μας. Αντιθέτως, ο John Guidetti έχει ακόμα δρόμο, ώστε να μάθει να μη σπαταλά την ενέργεια του, άνευ λόγου και αιτίας. Ο Βerg είναι γεννημένος σκόρερ και έχουμε εξαιρετική συνεργασία στην επίθεση. Προέρχεται από μια μεστή χρονιά στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος πως θα δουλέψουμε μια χαρά μαζί".

Ο Berg ανταπέδωσε με το "όλοι ξέρουν πώς παίζει ο Zlatan και τι σημαίνει για την εθνική ομάδα, αλλά και για το ποδόσφαιρο της χώρας". Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στη διοργάνωση, είχε εξηγήσει πως "είναι ό,τι μπορεί να ονειρευτεί ένας ποδοσφαιριστής. Βλέπεις όλα τα πρωταθλήματα στην τηλεόραση και ονειρεύεσαι να είσαι εκεί". Ναι, ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε Euro, σε επίπεδο ανδρών. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού και ο δεύτερος της Super League. Διευκρίνισε ότι "ο ρόλος μου στην εθνική, διαφέρει πολύ από εκείνον στον Παναθηναϊκό. Με τη Σουηδία έχω περισσότερες υποχρεώσεις στην άμυνα. Κινούμαι πάνω από τη μεγάλη περιοχή. Οφείλω να είμαι 100% "φρέσκος". Εν τέλει, αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν πως ο Ibrahimović δεν ήταν στα καλύτερα του. Αλλά όπως πάντα, η ζωή συνεχίστηκε.

Ο Berg επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, για τη σεζόν 2016-17 και στο τελευταίο εμπόδιο της διαδρομής για τους ομίλους του Europa League, κατηγορήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά. Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με την "Expressen", είχε κάνει σχετική επίθεση εναντίον του Lebogang Phiri, στο ματς της Λεωφόρου με την Brøndby I.F. Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη καταγγελία προς την UEFA, ο Σουηδός χαρακτήρισε τον Νοτιοαφρικανό "μαϊμού", με τον προπονητή της δανέζικης ομάδας, Alexander Zorniger να τονίζει πως "ο Berg δεν έχει θέση στα γήπεδα". Οι "πράσινοι" υπερασπίστηκαν το "παιδί" τους, τονίζοντας ότι " αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ", με τον ίδιο να λέει πως "είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή ρατσισμού. Είχαμε λεκτική διαμάχη, αλλά τίποτα περισσότερο". Να ανοίξω μια παρένθεση: ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, έπαιζε με τραύμα στον αντίχειρα (και νάρθηκα), στο δεύτερο παιχνίδι, όπου οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας ύψωσαν αυτό το πανό.

Ο αιώνια πιστός τύπος που λέγεται Marcus Berg

Στα τέσσερα ματς των προκριματικών, σκόραρε τρεις φορές και έδωσε 1 ασίστ, οπότε θα έλεγες ότι έχει χαράξει μια ενδιαφέρουσα πορεία για τη φετινή χρονιά. Να φτάσουμε όμως, και στο σήμερα. Οι "πράσινοι" ενδιαφέρθηκαν για το ενδεχόμενο να τον κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν στη Λεωφόρο και για αυτό κάλεσαν τον εκπρόσωπο του, για τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η βάση των συζητήσεων ήταν να κάνει μονοετή επέκταση (και η συνεργασία του πια να λήγει το 2019), συν κάτι ακόμα: το buy out να αφήνει στο ταμείο του Παναθηναϊκού τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ. Βλέπεις, ο παίκτης έχει το 12% του εαυτού του και η Hamburg SV έχει λαμβάνειν 35% από την όποια -επόμενη- πώληση. Σε ό,τι αφορά το μισθό του παίκτη, από 800.000 ευρώ, θα φτάσει το 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Μπάμπη Τσιμπίδα, η συμφωνία είναι θέμα χρόνου, κάτι που επιβεβαιώνει η δήλωση του Σουηδού, σύμφωνα με την οποία " δεν ξέρω τους όρους, αλλά θέλω να μείνω ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ