LONGREADS

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Η επιθετική τριάδα της Ρεάλ, το περίφημο BBC (Κριστιάνο, Μπενζεμά & Μπέιλ), δέχεται αφόρητη πίεση εκ των έσω, καθώς ο Ίσκο και - πολύ περισσότερο - οι Μάρκο Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ, παρουσιάζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν τις θέσεις τους στη γραμμή κρούσης των "μερένγκες". Το Sport24.gr αναλύει.

Η επιθετική τριπλέτα της τελευταίας πενταετίας στη Ρεάλ Μαδρίτης, το περίφημο BBC που αποτελείται από τους Κριστιάνο, Μπενζεμά και Μπέιλ, φαίνεται ότι περνάει τις πιο δύσκολες μέρες της, ενώ όλα δείχνουν ότι στο τέλος της σεζόν θα πάψει να υφίσταται, με όλες τις πιθανότητες ανοιχτές. Από την αναχώρηση του ενός τρίτου (Μπέιλ), μέχρι και την ολοκληρωτική "εξαφάνισή" της, στην περίπτωση που εκτός του Ουαλού, φύγουν από το Βαλντεμπέμπας τόσο ο Κριστιάνο, όσο και ο Μπενζεμά. Οι φίλαθλοι των "μερένγκες" έχουν εκφραστεί με διάφορους τρόπους κατά της παραμονής των δυο εκ των τριών (Μπέιλ και Μπενζεμά), ενώ δεν παρουσιάζονται καθόλου σίγουροι και για το μεγάλο αστέρι τους την τελευταία δεκαετία, δηλαδή τον Ρονάλντο. Ο Ζιντάν δείχνει να έχει χάσει την πίστη του στον Μπέιλ, συνεχίζει να στηρίζει τον συμπατριώτη του, Μπενζεμά, όμως οι πρόσφατες εμφανίσεις παικτών όπως ο Ασένσιο και ο Λούκας Βάθκεθ, τον "αναγκάζουν" να αναθεωρήσει την σύνθεση της επιθετικής γραμμής των "μπλάνκος", κάνοντας φανερό ότι το BBC δεν "εκπέμπει" πλέον στις γνωστές συχνότητες των προηγούμενων χρόνων, αντίθετα, φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του και μαζί του, να έρχεται το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όχι μόνο στη Ρεάλ, αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Στο σημερινό κείμενο θα δούμε την πορεία του BBC μέχρι σήμερα, τα δεδομένα που ισχύουν για κάθε ένα από τα μέλη του και ποιοι είναι εκείνοι που "απειλούν" εκ των έσω την επιθετική τριπλέτα. Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά τη νίκη των "μερένγκες" με 4-0 επί της Αλαβές, εκεί όπου οι Κριστιάνο, Μπέιλ και Μπενζεμά, μετά από πολύ καλή εμφάνιση, σκόραραν όλοι μαζί για πρώτη φορά μετά την 33η αγωνιστική του προπέρσινου πρωταθλήματος, στις 16 Απριλίου του 2016, στο 1-5 απέναντι στην Χετάφε μέσα στο "Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ", αλλά και ένα 24ωρο μετά την νέα ήττα της Ρεάλ από την Εσπανιόλ, σε ένα παιχνίδι όπου ξεκίνησε στο βασικό σχήμα η ισπανική τριάδα των Ίσκο, Λούκας Βάθκεθ και Ασένσιο.

Τα δυο τρίτα του BBC κατέφθασαν στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2009, λίγες εβδομάδες αφότου ο Φλορεντίνο Πέρεθ κέρδισε τις εκλογές (1/6/2009), ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Ρεάλ. Θέλοντας να "χτίσει" την καινούργια γενιά των "galácticos", απέκτησε τους Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (94 εκ. ευρώ, παγκόσμιο ρεκόρ τότε), Καρίμ Μπενζεμά από τη Λιόν (41 εκ. ευρώ) και Κακά από τη Μίλαν (67 εκ. ευρώ). Ο Βραζιλιάνος έμεινε μια τετραετία στη Μαδρίτη, χωρίς να καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα, οι άλλοι δυο όμως συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι και σήμερα στους "μερένγκες", αποτελώντας τη βάση της επιθετικής γραμμής της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2013, όταν δηλαδή αναχώρησε ο Κακά για να επιστρέψει στο Μιλάνο, ο Πέρεθ πλήρωσε 101 εκατομμύρια ευρώ στην Τότεναμ (καταρρίπτοντας τα 94 του Κριστιάνο στη λίστα με τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου), για να πλαισιώσει τους Ρονάλντο και Μπενζεμά, με τον Γκάρεθ Μπέιλ, τον Ουαλό εξτρέμ που έφτασε στη Μαδρίτη ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στον κόσμο.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ BBC

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Καρίμ Μπενζεμά, Γκάρεθ Μπέιλ & Κριστιάνο Ρονάλντο, το περίφημο BBC (AP Photo/Francisco Seco)

Η τριάδα αυτή, με τον Γάλλο στη θέση του σέντερ φορ, τον Πορτογάλο αριστερά και τον Ουαλό δεξιά, ονομάστηκε BBC από τον ισπανικό Τύπο (πρόκειται για τα αρχικά τους) και αναδείχθηκε σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια ως μια από τις κορυφαίες επιθετικές τριπλέτες όλων των εποχών. Από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2013, στην 4η αγωνιστική της Primera División, όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί στην ενδεκάδα των "μπλάνκος" (2-2 στο "Μαδριγάλ" με τη Βιγιαρεάλ και σκόρερ τους Μπέιλ και Κριστιάνο), μέχρι και το περασμένο Σάββατο με αντίπαλο την Αλαβές στο "Μπερναμπέου", το BBC έχει πετύχει συνολικά 411 γκολ σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις, τα οποία μοιράζονται ως εξής: 233 ο Κριστιάνο, 101 ο Μπενζεμά και 77 ο Μπέιλ. Η μοναδική πιο παραγωγική επιθετική τριάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι το MSN (Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες), που την τριετία 2014-17 έφτασαν τα 364 τέρματα, είχαν δηλαδή καλύτερο μέσο όρο από το BBC, με 121.3 ανά σεζόν, έναντι 91.25 (υπολογίσαμε μόνο την προηγούμενη τετραετία, αφού η φετινή περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα).

Αν το BBC ξεχωρίζει για κάτι - περισσότερο από οτιδήποτε άλλο - αυτό είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, τα τρία Champions League που κατέκτησε η Ρεάλ σε αυτή την τετραετία που οι Κριστιάνο, Καρίμ και Γκάρεθ αγωνίζονται μαζί. Πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα, το οποίο συνδυάστηκε και με το πρώτο back to back στην ιστορία της διοργάνωσης. Η πρώτη σεζόν της τριάδας συνδυάστηκε με την περίφημη "décima", το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών των "μπλάνκος", καθώς και με το Κύπελλο Ισπανίας, μετά το 2-1 επί της Μπαρτσελόνα στο "Μεστάγια". Στη δεύτερη σεζόν (2014/15) το BBC περιορίστηκε στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Μουντιάλ Συλλόγων, επανήλθε όμως δριμύτερο την περίοδο 2015/16, με την undécima, το ενδέκατο τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η περσινή (2016/17) ήταν η πιο πετυχημένη σεζόν της τριάδας, αφού η Ρεάλ κατέκτησε το μεγάλο νταμπλ, δηλαδή το ισπανικό πρωτάθλημα και το Champions League, μαζί με ένα ακόμα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Μουντιάλ Συλλόγων. Αυτό φάνηκε να είναι και το ζενίθ της τριάδας, αφού φέτος όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει.

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ BBC

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Κριστιάνο και Μπενζεμά έχουν πετύχει από το 2009 μέχρι σήμερα 622 τέρματα (434 & 188)

Παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων ήταν το ιδανικό - ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με το 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ισπανικό Σούπερ Καπ με δυο νίκες επί της Μπαρτσελόνα και συνολικό σκορ 5-1 - η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η Ρεάλ πραγματοποίησε πολλές γκέλες στο πρωτάθλημα και μετά το 0-3 στο clásico, έμεινε εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ενώ αποκλείστηκε και στο Κύπελλο, χάνοντας μέσα στην έδρα της από τη Λεγανές! Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους - αν όχι ο σημαντικότερος - για αυτή την "πτώση", ήταν η αγωνιστική κατάσταση, στην οποία παρουσιάστηκαν φέτος οι τρεις επιθετικοί της. Ο Κριστιάνο σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο της Λίγκας ήταν αγνώριστος (σε αντίθεση με το ChL, όπου συνέχιζε να σκοράρει κατά ριπάς). Ο Πορτογάλος πέτυχε το πρώτο του τέρμα στην 8η αγωνιστική της Πριμέρα, το δεύτερο στην 13η και δυο ακόμα στην 15η, με αποτέλεσμα να κλείσει το 2017 με μόλις 4 γκολ!

Με το ξεκίνημα του 2018 άρχισε να "συνέρχεται", αφού στις τελευταίες έξι αγωνιστικές έχει σκοράρει δέκα φορές, φτάνοντας πλέον τα 14 τέρματα. Ο Κριστιάνο μπορεί να μην δείχνει τη συνέπεια και τη σταθερότητα των προηγούμενων χρόνων, αλλά παραμένει αναμφίβολα η πρώτη και σημαντικότερη επιθετική "αξία" για τους "μερένγκες", ενώ δείχνει να επιστρέφει στα γνωστά του υψηλά επίπεδα την κατάλληλη στιγμή, αφού η Ρεάλ τον χρειάζεται "ζεστό" για το Champions League, τον μοναδικό στόχο που έχει απομείνει φέτος στους "μερένγκες".

Πάμε τώρα στον Μπενζεμά, για τον οποίο οι γκρίνιες από την εξέδρα του "Μπερναμπέου" έχουν ξεκινήσει από την περσινή σεζόν. Οι φίλοι της Ρεάλ θεωρούν ότι ο Γάλλος σπαταλάει πολλές ευκαιρίες και πιστεύουν ότι ο κύκλος του στους "μπλάνκος" έχει τελειώσει. Το μεγάλο πρόβλημα για τον Καρίμ είναι ότι δεν του αρέσει η δημοσιότητα, δεν είναι ο παίκτης που θα γίνει πρωτοσέλιδο, δεν πουλάει, αλλά ούτε και "πλασάρει" την προσωπική του ζωή. Πολλές φορές δεν κρατάει για τον εαυτό του τα γκολ, αλλά προτιμάει να τα "σερβίρει" στον Κριστιάνο. Σε έναν σύλλογο όπως η Ρεάλ, όπου η "εικόνα" παίζει τεράστιο ρόλο για τα αστέρια της, ο Μπενζεμά βρίσκεται ηθελημένα στο "περιθώριο" εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, από την πρώτη ημέρα δηλαδή που πήγε στη Μαδρίτη.

Από την άλλη, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι όλοι οι προπονητές της Ρεάλ από το 2009 μέχρι σήμερα (Πελεγκρίνι, Μουρίνιο, Αντσελότι, Μπενίτεθ και Ζιντάν), πορεύτηκαν με βασική τους επιλογή τον Γάλλο, ο οποίος - είναι αλήθεια - όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πέρα από το σκοράρισμα, που όμως δεν έχουν τη "λάμψη" αλλά και την αναγνώριση των φιλάθλων. Η περσινή γκρίνια για κάποιες αστοχίες και χαμένες ευκαιρίες του Γάλλου, πολλαπλασιάστηκε φέτος, βασισμένη κυρίως στα μόλις τέσσερα γκολ που έχει πετύχει ο ακριβοπληρωμένος άσος των "μερένγκες" στο πρωτάθλημα (οχτώ συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις).

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΪΛ

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Στα 4,5 χρόνια που βρίσκεται στη Ρεάλ, ο Γκάρεθ Μπέιλ είχε 25 τραυματισμούς.

Και κλείνουμε με το τρίτο μέλος του BBC, τον Γκάρεθ Μπέιλ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα πολύ περισσότερο από τους άλλους δυο. Ο Ουαλός πήγε στη Μαδρίτη για να συμπληρώσει επιθετικά τους Κριστιάνο και Καρίμ και παράλληλα να γίνει ο διάδοχος του Πορτογάλου με το πέρασμα των χρόνων. Στο πρώτο σκέλος δεν τα πήγε άσχημα, αλλά στο δεύτερο απέτυχε παταγωδώς. Η σημαντικότερη αιτία αυτής της αποτυχίας είναι χωρίς άλλο οι 25 τραυματισμοί που σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια τον έκαναν να χάσει 78 παιχνίδια, σχεδόν ένα κάθε τρία από τότε που αγωνίζεται στους "μπλάνκος". Μόνο φέτος μετράει τρεις σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Ρεάλ, εδώ και μια τριετία, έχει προσλάβει φυσικοθεραπευτή αποκλειστικά για την φροντίδα του παίκτη. Ο Ζιντάν τον έχει στηρίξει κατ' επανάληψη, όμως πλέον εμφανίζεται απογοητευμένος από την γενικότερη συμπεριφορά του Ουαλού, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την δυσαρέσκειά του για την όλο και πιο συχνή μη χρησιμοποίησή του στα τελευταία παιχνίδια.

Ήταν στον πάγκο στα ματς με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ και τη Λεγανές, εκείνο όμως που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι δεν ξεκίνησε στο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς με την Παρί. Ο Μπέιλ έχει σταματήσει να είναι καθοριστικός στο παιχνίδι της Ρεάλ, η προσφορά του είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις δυνατότητές του και αυτό δεν του το συγχωρεί το "Μπερναμπέου", βλέποντας ότι υστερεί στη επίθεση και αδιαφορεί τελείως στα αμυντικά του καθήκοντα. Η "κατηφόρα" του ξεκίνησε από πέρυσι, όπου πέτυχε μόλις 9 γκολ σε 27 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Φέτος τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα, αφού σε 25 συμμετοχές βρίσκεται στα 10 τέρματα. Να προσθέσουμε εδώ ότι λόγω των συχνών τραυματισμών/απουσιών του, χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 9 μήνες για να δούμε ξανά το BBC στην αρχική ενδεκάδα ενός αγώνα. Από τις 23 Απριλίου πέρυσι, φτάσαμε στις 31 Ιανουαρίου φέτος, στο "Μεστάγια", εναντίον της Βαλένθια! Ο Μπέιλ, μια πενταετία μετά την άφιξή του στη Μαδρίτη, έχει διαψεύσει όλες τις προσδοκίες της Ρεάλ, κυρίως δε, την ικανότητα να γίνει ηγέτης των "μερένγκες".

Μπορεί να κατέκτησε τρία Champions League, αλλά το έκανε περισσότερο σε ένα δεύτερο "άνετο" πλάνο, στη σκιά του Κριστιάνο (με εξαίρεση το 2-1 στον τελικό του 2014). Και τα πράγματα για τον ίδιο έχουν γίνει ακόμα χειρότερα, επειδή οι φίλαθλοι θεωρούν πως στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη των Λούκας Βάθκεθ και Ασένσιο. Ο Ουαλός λογικά πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει πως ίσως και να μετράει τις τελευταίες μέρες του στην ισπανική πρωτεύουσα, άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μάνατζέρ του, Τζόναθαν Μπαρνέτ, έθεσε πριν λίγες εβδομάδες τιμή για τον πελάτη του: 222 εκ. ευρώ, ακριβώς όσα κόστισε ο Νεϊμάρ. Η αλήθεια είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι η Ρεάλ θα τον είχε πουλήσει για 90 εκατομμύρια, αλλά ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε κανείς άλλος, τα πρόσφερε στον Φλορεντίνο, ο οποίος έχασε έτσι την ευκαιρία να αγοράσει τον Μπαπέ.

ΟΙ "ΔΕΛΦΙΝΟΙ" ΤΟΥ BBC: ΙΣΚΟ, ΑΣΕΝΣΙΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΘΚΕΘ

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Από αριστερά, Μάρκο Ασένσιο, Λούκας Βάθκεθ και Ίσκο, σε προπόνηση της Ρεάλ.

Μπορεί οι αριθμοί και οι επιδόσεις του BBC να είναι πεσμένες φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτό που άνοιξε τόσο έντονα τη "συζήτηση" για το αν έφτασε το τέλος εποχής για την επιθετική τριάδα της Ρεάλ, είναι και η ανεβασμένη απόδοση συγκεκριμένων παικτών των "μερένγκες", κάτι που μοιραία προκάλεσε τις αναπόφευκτες συγκρίσεις, τόσο ανάμεσα στους φιλάθλους, όσο και στον ισπανικό Τύπο. Έχουμε γράψει για το Plan B των "μπλάνκος", τους αναπληρωματικούς δηλαδή παίκτες που παίζοντας πέρυσι σε αρκετά ματς, πρόσφεραν στην ομάδα βαθμούς, νίκες, αλλά και θέαμα, ικανοποιώντας στον υπερθετικό βαθμό τις πάντα απαιτητικές κερκίδες του "Μπερναμπέου". Οι εναλλακτικές λύσεις και το βάθος του πάγκου, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση του περσινού νταμπλ (Λίγκα και Champions League), αφού έδωσαν στον Ζιντάν τη δυνατότητα ενός rotation, το οποίο διατήρησε φρέσκους και ετοιμοπόλεμους όλους τους παίκτες του. Το Plan B έχασε το περασμένο καλοκαίρι μερικά από τα καλύτερα μέλη του (Ντανίλο, Μοράτα, Χάμες, Μαριάνο), ενώ όσοι αναπλήρωσαν τις κενές θέσεις, δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη του Ζιζού (Θεμπάγιος, Τεό, Βαγέχο, Μαγιοράλ, Ασράφ).

Όμως, καθώς προχωρούσε η φετινή σεζόν, ο Γάλλος προπονητής χρησιμοποίησε (ή αναγκάστηκε να το κάνει) τρεις παίκτες, γνωστούς ήδη για την αξία τους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις ευκαιρίες που πήραν και πλέον προβάλλουν είτε ως "δελφίνοι" των θέσεων του BBC, είτε - τουλάχιστον - ως εν δυνάμει διάδοχοί του. Μιλάμε για τον Ίσκο και - πολύ περισσότερο λόγω θέσης - για τους Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ. Ο Ίσκο είναι ο πιο παλιός από την ισπανική τριάδα που προαναφέραμε, αφού διανύει την πέμπτη του σεζόν στη Ρεάλ και φυσικά είναι και ο πιο "μπαρουτοκαπνισμένος", μετρώντας ήδη 227 ματς με τους "μερένγκες" (ακριβώς όσα και ο Ζιντάν με τη φανέλα της "βασίλισσας") και 39 γκολ. Βασικότατο στέλεχος τα τελευταία χρόνια στο Plan B του Ζιζού, αγωνίζεται στη θέση του επιθετικού χαφ, δηλαδή του "mediapunta", πίσω από τους επιθετικούς. Αυτό αμέσως δημιουργεί ένα πρόβλημα στην μονιμοποίησή του στην ενδεκάδα, αφού όπως έχουμε δει, η τριάδα στα χαφ (Κασεμίρο, Μόντριτς, Κρόος) είναι αδιαπραγμάτευτη για τον Ζιζού, άρα για να χωρέσει ο Ίσκο στο βασικό σχήμα, πρέπει το 4-3-3 να αλλάξει σε 4-3-1-2, άρα να μείνει ένας από το BBC εκτός.

Ο παίκτης έχει πολλές συμμετοχές, κυρίως όμως σαν αλλαγή ή όταν απουσιάζει κάποιος από την μπροστά ή την πίσω τριάδα. Το σίγουρο είναι ότι λίγο πριν συμπληρώσει τα 26 του χρόνια, έχει "σκληραγωγηθεί" μέσα στο πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ρεάλ και δηλώνει έτοιμος για "μονιμότητα". Μην ξεχνάμε ότι πέρα από "εκτελεστής", πρόκειται και για έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς της ομάδας, αφού σε αυτή την σχεδόν πενταετία, έχει μοιράσει τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 51 ασίστ! Γνωρίζοντας ότι βρίσκεται - κυριολεκτικά - ανάμεσα σε δυο γραμμές που πολύ δύσκολα "σπάνε", τις δυο τριάδες δηλαδή του κέντρου και της επίθεσης, προς το παρόν αρκείται σε αυτά που μπορεί να του προσφέρει ο Ζιντάν και περιμένει μια πιθανή "αποσυμπίεση", κυρίως του BBC το ερχόμενο καλοκαίρι, για να διεκδικήσει μια θέση στη βασική ενδεκάδα των "μερένγκες". Είναι σαφώς από τους πολύ αγαπημένους της κερκίδας του "Μπερναμπέου".

Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΩΝ ΜΑΡΚΟ ΑΣΕΝΣΙΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΘΚΕΘ

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

"Σαντιάγο Μπερναμπέου", 14 Φεβρουαρίου 2018. Ο Ζιντάν αποσύρει τους Ίσκο και Κασεμίρο και περνάει στη θέση τους, τους Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ. Μέσα σε 11 λεπτά, το 1-1 με την Παρί, μετατράπηκε στο θριαμβευτικό 3-1.

Ένα δίλημμα ακόμα μεγαλύτερο από εκείνο του "BBC ή Ίσκο", είναι αυτό που παρουσιάστηκε κυρίως στη διάρκεια της φετινής σεζόν και γιγαντώθηκε αμέσως μετά τον πρώτο αγώνα της Ρεάλ με την Παρί, για τη φάση των "16" του Champions League. Στο "Μπερναμπέου" οι "μπλάνκος" είχαν κολλήσει στο 1-1 με τους Παριζιάνους, ένα σκορ κάθε άλλο παρά αισιόδοξο ενόψει του επαναληπτικού της 6ης Μαρτίου. Οι παίκτες του Ζιντάν δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους μπροστά στην εστία του Αρεολά, οπότε ο Γάλλος αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, κάνοντας μια διπλή αλλαγή στο 79'. Απέσυρε τους Κασεμίρο και Ίσκο και στη θέση τους πέρασε τους Μάρκο Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ. Οι δυο τους άλλαξαν τελείως την εικόνα του παιχνιδιού και η Ρεάλ έφτασε τελικά σε μια μεγάλη όσο και πολύτιμη νίκη. Το 3-1 επανέφερε τα χαμόγελα στο "Μπερναμπέου", το οποίο αποθέωσε το ισπανικό δίδυμο, κάτι που συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες και στον Τύπο. Από εκείνη τη στιγμή, το μεγάλο ερώτημα πλέον για τον Ζιζού, είναι η ενδεκάδα που θα παρατάξει στη ρεβάνς του "Παρκ ντε Πρενς".

Τα γκάλοπ δίνουν και παίρνουν, για το αν θα πρέπει το BBC να "θυσιαστεί" για χάρη των Μάρκο και Λούκας. Πριν λίγα 24ωρα, η Marca έθεσε το εξής ερώτημα στους αναγνώστες της: "Πιστεύετε ότι οι Ασένσιο και Βάθκεθ πρέπει να ξεκινήσουν βασικοί στο ματς με την PSG;". Το αποτέλεσμα εκφράζει απόλυτα τις προτιμήσεις των φίλων της Ρεάλ, αφού το 68% απάντησε ότι θέλει να δει και τους δυο στο αρχικό σχήμα! Κάτι που σημαίνει έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τον Ζιντάν. Θα ξεκινήσουμε με τον Λούκας Βάθκεθ, όχι επειδή είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Ασένσιο, αλλά γιατί προέρχεται από τα "σπλάχνα" της Ρεάλ, είναι "προϊόν" των ακαδημιών της. Με καταγωγή από την Γαλίθια, ο Λούκας πήγε στο Βαλντεμπέμπας σε ηλικία 16 ετών (2007) και τη σεζόν 2010/11 έκανε το ντεμπούτο του στην Real Madrid C, την οποία ένα χρόνο αργότερα βοήθησε να ανέβει κατηγορία και να επιστρέψει στην Segunda B μετά από απουσία 15 χρόνων! Την επόμενη χρονιά προωθήθηκε στη Real Madrid B και τη σεζόν 2014/15 δόθηκε δανεικός στην Εσπανιόλ, για να επιστρέψει στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2015, αφού οι "μερένγκες" ενεργοποίησαν τη ρήτρα που τους έδινε το δικαίωμα να τον αποκτήσουν ξανά.

Από τότε έχει αγωνιστεί στη θέση του δεξιού εξτρέμ σε 121 επίσημα παιχνίδια των "μπλάνκος", έχει πετύχει 15 γκολ και το κυριότερο, έχει μοιράσει 36 ασίστ. Καθοριστικός στα τελευταία παιχνίδια όπου είδαμε τη Ρεάλ να αντιδρά στην πτώση του πρώτου γύρου και να επιστρέφει στις επιτυχίες, είναι ο παίκτης με τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά σε γκολ, πίσω μόνο από τον Κριστιάνο. Ο Λούκας έχει πετύχει φέτος 7 γκολ, έχει δώσει 8 ασίστ και έχει κερδίσει 3 πέναλτι, άρα συμμετείχε σε 18 συνολικά τέρματα. Παρά τις πολύ καλές του εμφανίσεις, αλλά και τον υψηλό αριθμό συμμετοχών, ο Λούκας έχει ξεκινήσει βασικός μόνο στα 18 από τα 38 ματς στα οποία έχει παίξει φέτος, είναι δε μόλις ο 14ος παίκτης της Ρεάλ σε αγωνιστικά λεπτά (1.840). Ο Ζιντάν σίγουρα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, αφού ο Βάθκεθ είναι εκπληκτικός στη δεξιά πλευρά, τόσο επιθετικά και δημιουργικά, όσο και ανασταλτικά, αλλά και στη συνεργασία του με τον Καρβαχάλ, διεκδικώντας πλέον ανοιχτά τη θέση από τον Γκάρεθ Μπέιλ.

ΜΑΡΚΟ ΑΣΕΝΣΙΟ, ΤΟ "NEXT BIG THING" ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Ασένσιο, Κριστιάνο και Λούκας Βάθκεθ, αυτή είναι η επιθετική τριπλέτα που θέλουν να δουν οι φίλοι της Ρεάλ, όχι μόνο στη ρεβάνς με την Παρί, αλλά συνολικά στα παιχνίδια των "μερένγκες".

Και περνάμε στον παίκτη που παρουσιάζεται - και δικαίως - ως το μεγαλύτερο κεφάλαιο για τη Ρεάλ του άμεσου μέλλοντος. Αν και ο Μάρκο Ασένσιο, στα 22 του χρόνια, έχει ήδη προλάβει, όχι μόνο να κερδίσει τον θαυμασμό και την καθολική αναγνώριση, αλλά και να δηλώνει "παρών" στους "μερένγκες" του σήμερα. Ο Μάρκο μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στη Μαγιόρκα και μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στην πρώτη ομάδα των "bermellones", βρέθηκε ένα βήμα από τη Μπαρτσελόνα. Η μεταγραφή ήταν τελειωμένη, όμως ο Αντόνιο Ροσίτς (τότε γενικός διευθυντής του συλλόγου) τίναξε τη συμφωνία στον αέρα, αφού την τελευταία στιγμή αποφάσισε να δώσει τα 4.5 εκ. ευρώ σε δόσεις και όχι μια κι έξω. Το deal χάλασε και μετά από λίγες ώρες η Ρεάλ ανακοίνωσε την απόκτησή του. Οι "μπλάνκος" τον άφησαν - δανεικό πλέον - να ολοκληρώσει τη σεζόν 2014/15 στους "νησιώτες" και στη συνέχεια τον έδωσαν για έναν ακόμα χρόνο στην Εσπανιόλ. Ο Μάρκο επέστρεψε στη Μαδρίτη στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν και άρχισε να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του, πετυχαίνοντας 10 γκολ και δίνοντας 4 ασίστ.

Φέτος έχει ήδη ισοφαρίσει τις περσινές του επιδόσεις, αφού βρίσκεται στα 10 γκολ και στις 5 ασίστ, μια εκ των οποίων ήρθε στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν, εκεί όπου ο ίδιος και ο Λούκας Βάθκεθ, άλλαξαν μέσα σε ένα δεκάλεπτο τον ρου του αγώνα. Ο Μάρκο έχει μέχρι στιγμής 37 συμμετοχές στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, αν και μόνο σε 20 παιχνίδια έχει ξεκινήσει ως βασικός. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Ζιντάν, ο οποίος βλέπει πως ο Ασένσιο στη θέση του αριστερού εξτρέμ, απελευθερώνει τον Κριστιάνο, επιτρέποντάς του να παίζει στην όλο και περισσότερο βολική για αυτόν θέση του σέντερ φορ. Τα διλήμματα σίγουρα πολλαπλασιάζονται για τον Ζιζού, ειδικά μετά την - ύστερα από πολύ καιρό - "παράσταση" του BBC στο παιχνίδι με την Αλαβές. Οι φίλαθλοι της Ρεάλ βέβαια, όπως ήδη γράψαμε στο κείμενο, δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις, αφού ακόμα και μετά την μεγάλη εμφάνιση των Κριστιάνο, Μπέιλ και Μπενζεμά το περασμένο Σάββατο, αλλά και την ήττα της Τρίτης από την Εσπανιόλ, επιμένουν να θέλουν να δουν τους Ασένσιο και Λούκας να πλαισιώνουν τον Πορτογάλο στην επίθεση της ομάδας τους. Με την Αλαβές, ξεκίνησαν βασικοί οι τέσσερις εκ των πέντε, δηλαδή το BBC και ο Λούκας (ο Ασένσιο απουσίαζε λόγω... φρονιμίτη), όμως δεν αγωνίστηκαν οι τραυματίες Μόντριτς και Κρόος.

Με την Εσπανιόλ ξεκίνησαν βασικοί οι Ασένσιο, Λούκας, Ίσκο και Μπέιλ. Το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα γίνει, όταν επιστρέψει η γνωστή τριάδα των χαφ. Για παράδειγμα, το 80% των γκολ και ασίστ του Ασένσιο, έχουν προέλθει από παιχνίδια στα οποία ο παίκτης ξεκίνησε βασικός. Στα 20 ματς που ήταν στο αρχικό σχήμα, η Ρεάλ είχε 15 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις δυο ήττες, ενώ ο Μάρκο πέτυχε 9 γκολ και έδωσε 3 ασίστ. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που πλέον τον συνοδεύει στη φετινή σεζόν, είναι ότι σε παιχνίδια που οι "μπλάνκος" υποφέρουν και αδυνατούν να διασπάσουν καλά στημένες άμυνες, η είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της ομάδας του. Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και τη διάθεση που τόσο ο Ασένσιο όσο και ο Λούκας δείχνουν στα αμυντικά τους καθήκοντα, κάτι που φαίνεται και στην πίεση, αλλά και στα κλεψίματα, εκεί όπου οι αριθμοί τους είναι σχεδόν τρεις φορές καλύτεροι από τους αντίστοιχους του BBC. Ένα ακόμα πειστικό παράδειγμα, είναι ότι στα τρία τελευταία παιχνίδια, όπου Ασένσιο, Βάθκεθ και Κριστιάνο ξεκίνησαν μαζί στην αρχική ενδεκάδα, η Ρεάλ πέτυχε τρεις "πεντάρες" (5-0 με Σεβίγια, 5-2 με Ρεάλ Σοθιεδάδ και 3-5 με Μπέτις), με τους Μάρκο και Λούκας να έχουν άμεση συμμετοχή στα 9 από τα 15 τέρματα των "μερένγκες" (3 γκολ και 6 ασίστ)!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ BBC ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Εικόνα από το παρόν, παραπέμπει άραγε και στο άμεσο μέλλον;

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, ας δούμε ποια είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον του BBC στη Ρεάλ και τις πιθανότητες αντικατάστασης των μελών της από την ισπανική τριάδα, στην οποία αναφερθήκαμε. Πολλά - ίσως τα περισσότερα - θα εξαρτηθούν από δυο παράγοντες, οι οποίοι επίσης φαίνεται να έχουν άμεση σχέση ο ένας με τον άλλο. Ο πρώτος είναι αν η Ρεάλ θα καταφέρει να κατακτήσει και φέτος το Champions League και ο δεύτερος αν ο Ζιντάν θα συνεχίσει και του χρόνου στον πάγκο των "μερένγκες". Η λογική λέει πως αν ο Γάλλος φέρει στη Μαδρίτη την "decimotercera" (δηλαδή το 13ο τρόπαιο του ChL), τότε θα παραμείνει στο πόστο του, το σίγουρο είναι ότι θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο (στην περίπτωση που θεωρήσει ότι είτε έχει κουραστεί, είτε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του). Σε περίπτωση αποτυχίας, αυτό δεν θα σημαίνει πως αυτόματα θα απολυθεί. Στην απόφαση του Φλορεντίνο σίγουρα θα βαρύνουν τα δυο ChL που ήδη έχει κερδίσει ο Ζιζού (συν ένα τρίτο ως βοηθός του Αντσελότι), αλλά βέβαια, προς το παρόν δεν έχουν νόημα οι εικασίες.

Αν πάντως, ο Γάλλος συνεχίσει ως προπονητής των "μπλάνκος", τότε σε ένα τεράστιο ποσοστό, θα συνεχίσει και ο Μπενζεμά. Οι δυο συμπατριώτες έχουν άριστες σχέσεις, ο Ζιζού εκτιμά απεριόριστα τον Καρίμ, για τον οποίο θεωρεί πως είναι χρησιμότατος στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και όταν δεν σκοράρει. Στην περίπτωση που ο Ζιντάν αποχωρήσει, και πάλι δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι ο Μπενζεμά θα πωληθεί, άλλωστε πριν μόλις πέντε μήνες ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Πάντως προτάσεις δεν θα του λείψουν, αφού οι κορυφαίες ομάδες τόσο της Ligue 1 όσο και της Premier, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Περνάμε στον υπ' αριθμόν ένα υποψήφιο για να αναχωρήσει το καλοκαίρι από τη Μαδρίτη, τον Γκάρεθ Μπέιλ. Για τους αγωνιστικούς λόγους γράψαμε νωρίτερα στο κείμενο, πέρα όμως από αυτούς, υπάρχει και το οικονομικό. Ο Φλορεντίνο γνωρίζει πολύ καλά πως όσο περνάει ο καιρός, με τον Ουαλό να κινείται σε μέτρια επίπεδα, η τιμή του πέφτει. Και επειδή ο πρόεδρος της Ρεάλ προτίθεται αυτό το καλοκαίρι να κάνει κάποια από τις γνωστές σπάταλες κινήσεις του, σίγουρα θα θέλει, είτε να πουλήσει τον Μπέιλ για να έχει ρευστό στα ταμεία, είτε να τον χρησιμοποιήσει ως αντάλλαγμα.

Προτάσεις θα υπάρξουν σίγουρα, ειδικότερα από μεγάλες ομάδες της Premier (και όχι μόνο). Ο παίκτης πάντως, ανανέωσε τον Οκτώβριο του 2016 το συμβόλαιό του μέχρι το 2022. Και ολοκληρώνουμε το BBC με τον Κριστιάνο, που φαντάζει ως το μέλος της τριάδας με τις περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει στη Ρεάλ. Ο Πορτογάλος είναι ο σούπερ σταρ της ομάδας, ο πλέον καθοριστικός παίκτης της, κάτοχος πέντε φορές της Χρυσής Μπάλας, το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου στο αγωνιστικό σκέλος, αλλά και στο μάρκετινγκ. Μπορεί τα τελευταία 2-3 χρόνια, κάθε καλοκαίρι να διαβάζουμε ότι ο Ρονάλντο θέλει να φύγει, ότι είναι δυσαρεστημένος, ότι υπάρχουν υπέρογκες προτάσεις από το εξωτερικό, αλλά τελικά πάντα συνεχίζει. Να θυμίσουμε ότι ο Πορτογάλος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021, ενώ λαμβάνει 23.5 εκ. ευρώ καθαρά τον χρόνο. Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα, αφού μετά την μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Παρί και την υπογραφή του νέου συμβολαίου του Μέσι, ο Κριστιάνο έπαψε να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο, πέφτοντας στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Μπέμπηδες εναντίον BBC!

Από την κατάκτηση ή όχι του φετινού Champions League, θα κριθούν πολλά για το μέλλον του BBC.

Ο ίδιος έχει ζητήσει μετ' επιτάσεως αύξηση των αποδοχών του, για να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το συμβόλαιό του, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, ο Πέρεθ δεν δείχνει θετικός στο να ικανοποιήσει το αίτημα του παίκτη. Ίσως να υπάρξει μια μικρότερη αύξηση από αυτή που ζητάει ο Κριστιάνο, όμως σίγουρα θα συνεχίσει στην τρίτη θέση, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ρεάλ να φτάσει στους αριθμούς του Μέσι (40 εκ. ευρώ) ή έστω του Νεϊμάρ (35 εκ. ευρώ). Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, δύσκολα θα φύγει ο Ρονάλντο από τη Μαδρίτη, αφού ακόμα πιο δύσκολα θα βρεθεί κάποια άλλη ομάδα να ικανοποιήσει τις οικονομικές του απαιτήσεις, από τη στιγμή που ο παίκτης έχει ήδη κλείσει τα 33 του χρόνια. Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά, για να δούμε την ισπανική τριάδα.

Ξεκινώντας από τον Ίσκο, να πούμε ότι ναι μεν πρόκειται για έναν παίκτη υψηλού επιπέδου, αλλά το αν θα βρει θέση στο αρχικό σχήμα, εξαρτάται άμεσα και από τις μεταγραφικές κινήσεις που θα κάνει του χρόνου η Ρεάλ. Πάντως, η περίπτωσή του είναι η πιο δύσκολη από τις τρεις, γιατί σχετίζεται και με το σχήμα που αγωνίζονται οι "μερένγκες", αφού το 4-3-1-2 δεν είναι τόσο συνηθισμένο, ειδικότερα όταν μπροστά αγωνίζονται τόσο το BBC, όσο και οι Ασένσιο και Λούκας, που ταιριάζουν όλοι στο κλασικό 4-3-3. Σε ό,τι αφορά στους δυο τελευταίους, η συνεχής βελτίωση, οι σταθερά καλές εμφανίσεις και η αναγνώριση και μεγάλη συμπάθεια του κόσμου προς τα πρόσωπά τους, είναι τα καλύτερα εχέγγυα όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και για το παρόν τους. Το ποιοι πάντως θα βγουν "κερδισμένοι" από αυτή την άτυπη μονομαχία τους με το BBC, θα φανεί αρχικά στα επόμενα παιχνίδια, θα ξεκαθαρίσει όμως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το επόμενο καλοκαίρι.

Πηγές: as.com, marca.com, laliga.es, mundodeportivo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ