LONGREADS

Marathon Day: Boston 15.4.13

Marathon Day: Boston 15.4.13

Μια ιστορική πόλη των ΗΠΑ έγινε στόχος της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης, μετά εκείνης της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήταν στο μαραθώνιο της Βοστώνης, σαν σήμερα (15/4) το 2013. Ποιοι ήταν οι ένοχοι και ποια η ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Είχε ξημερώσει η 15η Απριλίου του 2013 και ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Ήταν η τρίτη Δευτέρα του Απρίλη, η Patriot's day, επίσημη αργία της πολιτείας στη μνήμη των μαχών των Lexington και Concord, των πρώτων μαχών του αμερικανικού πολέμου ανεξαρτησίας (1775-1783), μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 εκ των αποικιών της στη Βόρεια Αμερική που είχαν ανακηρύξει την ομαδοποίηση τους σε Ανεξάρτητες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Φυσικά, όπως συνέβαινε από το 1897 ήταν και η ημέρα του ετήσιου μαραθωνίου στη Βοστώνη, ενός από τους έξι μεγαλύτερους μαραθώνιους του πλανήτη, που προέκυψε ως έμπνευση από εκείνον που διεξήχθη στην Αθήνα, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην 117η έκδοση του, είχαν παρουσιαστεί περισσότεροι από 23.000 δρομείς από 19 χώρες. Στις 14.49 τοπική ώρα, περίπου τρεις ώρες μετά τους πρώτους που πέρασαν τη γραμμή τερματισμού, ακούστηκε η πρώτη έκρηξη κοντά στο τέλος της διαδρομής. Δώδεκα δευτερόλεπτα αργότερα, ακολούθησε δεύτερη. Επικράτησε χάος.

Στις 18.10 ο Βarack Obama εμφανίστηκε στις οθόνες του λαού για να ενημερώσει ότι "δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις. Ξέρουμε όμως, ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις στο μαραθώνιο. Θα βρούμε ποιος το έκανε. Θα βρούμε γιατί το έκανε. Οι υπεύθυνοι θα νιώσουν το πλήρες βάρος της δικαιοσύνης". Όσοι ήταν εκεί και είχαν ψηφιακό υλικό, κατ' αρχάς το έδωσαν στα ΜΜΕ και μετά τους ζητήθηκε να το αποστείλουν στο FBI που συνέθεσε την εικόνα -βάσει των χρονικών αναφορών σε κάθε video ή post στα social media- και κάπως έτσι, απέκτησε μάτια παντού.

Στις 16 Απριλίου στις 11.30 το πρωί, ο Πλανητάρχης μίλησε στο Λευκό Οίκο και χαρακτήρισε τις εκρήξεις "τρομοκρατική πράξη". Ο Drederic Wittman, πρόεδρος στο Νeighborhood House Charter School της Βοστώνης, επιβεβαίωσε πως ένα από τα θύματα ήταν ο 8χρονος Martin Richard. Η αδελφή του και η μητέρα του νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν 2 από τους 264 ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί. Ο Michael McGlynn, Δήμαρχος του Medford στη Μασαχουσέτη, επιβεβαίωσε ότι ένα ακόμα θύμα ήταν η 29χρονη Krystle Campbell. Το Boston University και το κινεζικό προξενείο στην πόλη ενημέρωσαν πως είχε χάσει τη ζωή της και η Lingzi Lu, απόφοιτη του Boston University. Έπειτα από αίτημα των γονιών της, αρχικά δεν είχε ανακοινωθεί το όνομα της. Οι αρχές επιβεβαίωσαν πως οι βόμβες ήταν δύο. Επρόκειτο για χύτρες που είχαν στο εσωτερικό τους καρφιά και εκρηκτικά και ήταν κρυμμένες σε σακίδια πλάτης.

Στις 17 Απριλίου, εκπρόσωπος των αρχών ενημέρωσε μέσω του CNN πως είχε βρεθεί το καπάκι χύτρας, σε ταράτσα κτιρίου που ήταν κοντά στις εκρήξεις. Η κακή συνεννόηση μεταξύ της αστυνομίας, των κυβερνώντων και των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας των ΗΠΑ είχε ως συνέπεια να μεταδοθεί η πληροφορία πως ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.

Στις 18 Απριλίου το FBI δημοσιοποίησε φωτογραφίες δυο ανδρών, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν καταζητούμενοι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία συνδέονταν με την επίθεση. Το ίδιο βράδυ, ο αστυνομικός Sean Collier βρέθηκε νεκρός (από πυροβολισμό) στο campus του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ). Λίγα λεπτά αργότερα, οι βομβιστές έκλεψαν αυτοκίνητο στο Cambridge. Ξεκίνησε καταδίωξη και όπως ενημέρωσαν οι αρχές, οι ύποπτοι εκτόξευσαν εκρηκτικά από το αυτοκίνητο προς τα όργανα που τους κυνηγούσαν. Ο ένας συνελήφθη, με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι έκλεψε άλλο αυτοκίνητο και αποπειράθηκε να περάσει πάνω από αστυνομικούς, όπως εκείνοι προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες. Δέχθηκε πυροβολισμούς και πέθανε στο Beth Israel Hospital. Είχε τραύματα από σφαίρες και πληγές από έκρηξη -σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους.

Marathon Day: Boston 15.4.13

Στις 19 Απριλίου η αστυνομία της Βοστώνης ενημέρωσε πως το όνομα του νεκρού βομβιστή ήταν Tamerlan Tsarnaev (26 χρόνων), ενώ ο αδελφός του Dzhokhar καταζητείτο. Είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, από την Τσετσενία σε διαφορετικές χρονικές περιόδου και είχαν πάρει την υπηκοότητα. Εκατοντάδες αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν πόρτες, από σπίτι σε σπίτι στη Watertown, για τον εντοπισμό του 19χρονου φυγά. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έως ότου συλληφθεί ο Dzhokhar. Μεταξύ στις 18.00 και 19.00 ο κάτοικος της πόλης, David Henneberry κάλεσε την αστυνομία για να ενημερώσει ότι ήταν ένας τραυματισμένος νεαρός, στον κήπο του. Στις 18.15 οι καθ' ύλην αρμόδιοι ενημέρωσαν πως επρόκειτο για τον καταζητούμενο, ο οποίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση σε τοπικό νοσοκομείο.

Στις 22 Απριλίου η αμερικανική κυβέρνηση απευθύνει κατηγορίες στον Tsarnaev, για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, που είχε ως συνέπεια τρεις θανάτους και μια κατηγορία για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας, με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε ως συνέπεια θάνατο.

Την 1η Μαΐου τρεις 19χρονοι συνελήφθησαν, για συμμετοχή στους βομβαρδισμούς. Κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν τον 19χρονο, μετά τις εκρήξεις. Η εισαγγελία είχε πει πως οι Azamat Tazhayakov, Dias Kadyrbayev και Robel Phillipos είχαν επισκεφτεί το δωμάτιο του Dzhokhar, στο πανεπιστήμιο που σπούδαζε και πήραν πράγματα του. Κατηγορήθηκαν για παρακώλυση της δικαιοσύνης και οι δυο που είχαν ξένες υπηκοότητες παρέδωσαν τις βίζες τους. Ο Phillipos, κάτοχος αμερικανικής υπηκοότητας κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες. Στις 6 του μήνα αφέθηκε ελεύθερος, με τη μητέρα του να δίνει εγγύηση 100.000 δολάρια και να 'χει την εποπτεία του.

Στις 9 Μαΐου ο Tamerlan Tsarnaev κηδεύτηκε στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στο Doswell της Virginia. Τα κοιμητήρια της Μασαχουσέτης αρνήθηκαν να επιτρέψουν την ταφή του. Στις 22 Μαΐου ένας πράκτορας του FBI πυροβόλησε και σκότωσε τον Ibragim Todashev, στο Ορλάντο, ενώ τον ανέκρινε για τη σχέση του με το θύμα. Τα τηλεφωνικά αρχεία αποδείκνυαν πως ήταν σε συχνή επαφή. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Todashev πρόλαβε να πει πως ο Tsarnaev είχε εμπλακεί σε τριπλή δολοφονία που σχετιζόταν με ναρκωτικά, το 2011 (κατηγορία που επαληθεύτηκε στις 21/10), πριν βγάλει όπλο και απειλήσει τον άνθρωπο του FBI, με συνέπεια ο τελευταίος να αμυνθεί -όπως είπε.

Στις 10 Ιουλίου ο Dzhokhar Tsarnaev δήλωσε ένοχος, σε 30 ομοσπονδιακές κατηγορίες. Η ανάκριση κράτησε αρκετές ώρες. Στις σημειώσεις του, έγραψε αρκετές φορές πως "είμαι εξουθενωμένος. Είπατε ότι θα με αφήσετε να κοιμηθώ. Θέλω να κάνω εμετό". Στις 13/8 οι Azamat Tazhayakov και Dias Kadyrbayev δήλωσαν αθώοι των κατηγοριών που τους είχαν απευθυνθεί (για συνωμοσία και παρακώλυση δικαιοσύνης) και στις 19/8 δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του χειρουργού που ανέλαβε τον Dzhokhar, μετά τη σύλληψη του. Ανέφερε πολλαπλές πληγές από σφαίρες διαφόρων όπλων στο κρανίο, το στόμα και τους σπονδύλους. Αποκαλύφθηκε και ότι δεν του είχαν διαβάσει τα δικαιώματα του, παρά μόνο αφότου είχαν περάσει τρεις ημέρες από τη σύλληψη του.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2014, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποκάλυψε πως θα κυνηγήσει τη θανατική ποινή για τον Dzhokhar Tsarnaev. Στις 30 Μαΐου οι αρχές συνέλαβαν τον Khairullozhon Matanov, από το Quincy και του απηύθυναν τις κατηγορίες καταστροφής, παραποίησης και αλλοίωσης στοιχείων, εγγράφων και απτών αντικειμένων, σε ομοσπονδιακή έρευνα, ειδικά πληροφορίες που υπήρχαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και χαρακτήρισαν φανταστικές και ψευδείς τις δηλώσεις του, σε ομοσπονδιακή τρομοκρατική έρευνα. Ο Matanov ήταν φίλος των αδελφών και είχαν δειπνήσει όλοι μαζί, μετά τις εκρήξεις. Στις 21/8 ο Kadyrbayev δήλωσε ένοχος της κατηγορίας που αφορούσε την παροχή βοήθειας στον Dzhokhar Tsarnaev, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης και όταν εκτίσει την ποινή θα απελαθεί. Στις 28/10 ο Phillipos καταδικάστηκε για ψευδείς δηλώσεις στο FBI, σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2015 ξεκίνησε η δίκη του Tsarnaev. Στις 3/3 ολοκληρώθηκε η επιλογή των ενόρκων, την επομένη έγιναν οι εναρκτήριες δηλώσεις των δυο πλευρών, με τις ΗΠΑ να καλούν 92 μάρτυρες. Η υπεράσπιση κάλεσε 4. Οι καταθέσεις διήρκεσαν 15 μέρες. Στις 24/4 ο Matanov δήλωσε ένοχος της παραπλάνησης των αρχών. Στις 8/5, έπειτα από σύσκεψη που κράτησε 11 1/2 ώρες, οι ένορκοι αποφάσισαν πως ο Tsarnaev είναι ένοχος και των 30 κατηγοριών. Είχε πει ότι ο αδελφός του και εκείνος είχαν οργανώσει τις εκρήξεις και πως δεν είχε προειδοποιήσει τους φίλους του, ώστε να μην είναι στην περιοχή, γιατί δεν τον ενδιέφερε αν τραυματιστούν. Επίσης, εξήγησε ότι είχε τηλεφωνήσει στον αδελφό του για να συγχρονίσουν τις εκρήξεις, μαζί και ότι δεν υπήρχε άλλος που μετείχε στην επίθεση. Στις 15/5, έπειτα από 14 ώρες σύσκεψη, οι ένορκοι τον καταδίκασαν σε θανατική ποινή. Στις 2/6 ο Kadyrbayev καταδικάστηκε σε 72 μήνες φυλάκισης και στις 5/6 ο Tazhayakov καταδικάστηκε σε 3 1/2 χρόνια φυλάκισης.

Στις 24/6 ο Tsarnaev ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε πως είναι ένοχος. Στις 18/7 μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, στο Colorado. Στην ίδια όπου βρίσκεται και ο Zacarias Moussaoui, ο οποίος είχε συνδεθεί με την 11η Σεπτεμβρίου. Στις 15/1 του 2016 ο δικαστής George O' Toole διέταξε τον Tsarnaev να πληρώσει περισσότερα από 101 εκατ. δολ., σε αποκατάσταση των θυμάτων του (αυτό έγινε για συμβολικούς λόγους, διότι δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει) και αρνήθηκε το αίτημα του για νέα δίκη. Στις 5/5 του 2016 τo Variety.com ανακοίνωσε πως όλο αυτό θα γίνει κινηματογραφική ταινία.

Το ερώτημα που είχε προκύψει και δεν είχε απαντηθεί ήταν πόσο μακριά θα έφταναν στο εξής οι αμερικανικές αρχές, για να αποτρέψουν παρόμοιο συμβάν. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας που θα διαβάσετε στη συνέχεια -και θα διαπιστώσετε ότι ξεπερνούν την έννοια της θεωρίας.

Η κυβέρνηση ήταν πίσω από την επίθεση

Οι θεωρίες συνωμοσίας ανέκαθεν ήταν μέρος της αμερικανικής κοινωνίας. Από την Αμερικανική Επανάσταση έως την 11η Σεπτεμβρίου και τα ντοκιμαντέρ που είχαν ως στόχο να αποδείξουν πως η αμερικανική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για ό,τι έγινε. Ο Alex Jones του infowars.com έδωσε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών από αυτές τις εκρήξεις, πριν προσθέσει ότι "το ίδιο νιώθω και για όσους σκοτώνονται κάθε μήνα, από παράνομες ρίψεις drones, ως παράπλευρες απώλειες και δεν τους βλέπουμε ποτέ στις ειδήσεις μας. Αν προσπαθήσετε να αναζητήσετε αυτές τις εικόνες στο YouTube θα "πέσει" το κανάλι σας. Από τη Βοστώνη όμως, είδαμε αναρίθμητα videos, διότι στόχος ήταν να μας αφαιρεθούν οι ελευθερίες μας και να εξελιχθεί η Αμερική σε ξεκάθαρη περίπτωση προπύργιου παγκόσμιου αυταρχισμού. Επί 18 χρόνια μελετώ τα false flags και έχω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μας έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες "στημένες" υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές επιθέσεις, σε όλον τον κόσμο, εναντίον των πολιτικών εχθρών τους".

Μια στάση όμως, εδώ να σου πω τι είναι η "false flag". O όρος έχει τη ρίζα του στο ναυτικό πόλεμο. Οι εμπόλεμοι ύψωναν πολεμική σημαία πριν την επίθεση στον εχθρό, ώσπου... άρχισαν να υψώνουν μια διαφορετική και παρ' όλα αυτά επιθέτονταν, χωρίς να τους περιμένει ο άλλος -αρχικά. Πλέον χρησιμοποιείται για την επίθεση στον εχθρό. . μυστικές στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν με τρόπο ώστε οι πράξεις να φαίνεται ότι διεξάγονται από άλλους φορείς, ομάδες ή έθνη -και όχι από εκείνους που τις σχεδίασαν και τις εκτέλεσαν.

Ο Jones έδωσε ως παραδείγματα την επιχείρηση Gladio (η κωδική ονομασία μυστικής παρακρατικής-παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, που είχε ως σκοπό να αποτρέψει ενόπλως πιθανή αριστερο-κομμουνιστική-αντιαμερικανική επικράτηση, στη Δυτική Ευρώπη -και είχε παραρτήματα στην Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων) και την επιχείρηση Ajax (το πραξικόπημα στο Ιράν, σε βάρος του Μοχάμεντ Μοσαντέκ, το 1953. Ένα χρόνο μετά, "έριξε" την κυβέρνηση στη Γουατεμάλα), πριν διευκρινίσει πως "ό,τι πληροφορία δίνουν τα αμερικανικά μέσα είναι για να πείσουν τους απλούς οικογενειάρχες πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται κανέναν, πέραν την υπηρεσία ασφαλείας του έθνους. Συμπερασματικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτό το περιστατικό για να σας αφαιρέσουν τις ελευθερίες σας".

Το storyleak.com είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι "η αστυνομία γνώριζε για τις εκρήξεις, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας, αλλιώς πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκονταν πυροτεχνουργοί, ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες και σκύλοι που ανιχνεύουν εκρηκτικά στην περιοχή; Επίσης, υπήρχαν συνεχείς ανακοινώσει ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε και ότι πρόκειται για άσκηση". Η μαρτυρία αυτή άνηκε στον Alastair Stevenson, βετεράνο του μαραθωνίου της Βοστώνης, ο οποίος ομολόγησε πως "έχω τρέξει σε όλους τους μεγάλους μαραθώνιους, αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο".

Marathon Day: Boston 15.4.13

Επίσημα, είχε ανακοινωθεί ότι την ασφάλεια του μαραθώνιου έχουν αναλάβει το αστυνομικό τμήμα της πόλης, μυστικοί πράκτορες, 450 εθνικοί φύλακες της Μασαχουσέτης, ενώ είχαν επιστρατευτεί σκοπευτές, ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες. Παρ' όλα αυτά, οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι βόμβες εξερράγησαν, χωρίς προειδοποίηση. Η ιστοσελίδα landdestroyer.blogspot.com δημοσίευσε φωτογραφίες μελών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιριών (ήταν ντυμένοι με τα ίδια ρούχα, τις ίδιες στολές, τα ίδια παπούτσια, που δεν έφεραν διακριτικά, είχαν στην πλάτη μαύρα backpacks και στα αυτιά ακουστικά ενδοεπικοινωνίας) να είναι κοντά στις βόμβες και να εξαφανίζονται, πριν την έκρηξη. Άλλη φωτογραφία τους έδειξε δίπλα σε εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για την επίθεση, με τον δημοσιογράφο να ρωτά "γιατί δεν έκαναν κάτι να τους σταματήσουν;", ενώ υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν πως αυτοί οι άνδρες ήταν κατά μήκους του τελευταίου μιλίου.

Σημειωτέον, οι σάκοι που είχαν μέσα τα εκρηκτικά ήταν μαύροι. Αυτοί των καταδικασμένων ως τρομοκρατών, ήταν ο ένας άσπρος και ο άλλος γκρι -όπως έδειξαν άλλες φωτογραφίες- και δεν υπήρχε ούτε μια λήψη που να τους δείχνει να αφήνουν τους σάκους στο έδαφος, κάτι που παραδέχθηκε και κυβερνήτης. Όταν βγήκαν αυτά τα στοιχεία στο διαδίκτυο, το FBI ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για τις 17/4, λέγοντας πως "χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε, πριν μιλήσουμε στα media". Έως εκείνη την ώρα, ο κύριος ύποπτος ήταν ο Abdulrahman Alharbi, Σαουδάραβας φοιτητής στη Βοστώνη που ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος αμέσως. Την ίδια ώρα δηλαδή, με τις φωτογραφίες των Obama και Kerry με τον Υπουργό Εξωτερικών, της Σαουδικής Αραβίας. Ουδόλως τυχαίως απελάθηκε μια εβδομάδα, με το "Blaze" να δημοσιεύει πως είχε βρεθεί σύνδεση με τους βομβαρδισμούς στο μαραθώνιο, με τα σχετικά έγγραφα να 'χουν αποσταλεί στο Κογκρέσο. Μετά όμως, τις συναντήσεις που είπαμε, τα έγγραφα... ξαναγράφτηκαν και πέντε χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε πως έχει δεσμούς με την Al Qaeda.

Εν πάση περιπτώσει, όταν προετοιμάστηκε κατάλληλα το FBI, μέλη του εμφανίστηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων. Ένας τους ρώτησε "αν ισχύει αυτό που έγραψε η Boston Globe, ότι γινόταν άσκηση στην περιοχή". Ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών εξήγησε ότι υπήρχαν πολλοί πράκτορες, με πολιτικά, γιατί ήταν κάτι που απαιτούσε η περιφρούρηση αυτού του μεγάλου event "δεν υπήρχε όμως, η παραμικρή πληροφορία για αυτό που έγινε". Ακολούθησαν και άλλες σχετικές ερωτήσεις, με τους ανθρώπους του FBI να ευχαριστούν τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου και να αποχωρούν άρον, άρον, χωρίς να δώσουν απαντήσεις.

Ο David Lory VanDerBeek, κυβερνήτης της Nevada, είχε δηλώσει πως "αν γινόταν άσκηση στον τόπο του μαραθώνιου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας και πριν την τρομοκρατική επίθεση, τότε α) εκείνοι το έκαναν, β) το άφησαν να συμβεί, έχοντας πλήρη γνώση και γ) προσπάθησαν να το σταματήσουν αλλά απέτυχαν παταγωδώς, ξανά, όπως την 11η Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα σε προστατεύσει. Λυπάμαι για τα θύματα της Βοστώνης και περιμένω να δω πώς ο Obama θα χρησιμοποιήσει το γεγονός για την πολιτική του καριέρα. Κανονικά θα πρέπει να ανακρίνει όσους ασχολήθηκαν με αυτήν την άσκηση. Ποιοι ήταν αυτοί που ενεπλάκησαν; Τι ήξεραν; Πότε το έμαθαν; Γιατί δεν προχώρησαν σε εκκένωση;". Ερωτήσεις που το FBI δεν απάντησε ποτέ.

Στις 18/4 ο Richard DesLauriers, επικεφαλής του FBI στη Βοστώνη εμφανίστηκε σε νέα συνάντηση με τους δημοσιογράφους, για να διαβεβαιώσει ότι "κινούμαστε μεθοδικά και προσεχτικά για να ταυτοποιήσουμε τους υπεύθυνους της τραγωδίας" και παρουσίασε τις φωτογραφίες εκείνων που θεωρούνταν ως κύριοι ύποπτοι, ζητώντας από τον κόσμο να βοηθήσει με ό,τι στοιχείο είχε στην κατοχή του και αφορούσε αυτούς τους άνδρες, οι οποίοι ήταν και εκείνοι που απασχολούσαν τις αρχές. "Μόνο αυτοί οι δύο είναι το αντικείμενο του ενδιαφέροντος για το FBI", επανέλαβε, παρ' ότι οι δημοσιογράφοι επέμεναν πως δεν υπήρχαν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή τους -τη στιγμή που υπήρχαν για άλλους.

Το επόμενο πρωί τα τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωναν πως ο ένας εκ των υπόπτων έπεσε νεκρός, σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία που ξεκίνησε στο Πανεπιστημίου ΜΙΤ -άφησε την τελευταία πνοή στο νοσοκομείο που διεκομήσθη. "Στην καταδίωξη, αρκετοί εκρηκτικοί μηχανισμοί εκτοξεύτηκαν από το αυτοκίνητο προς τα όργανα της τάξης" είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μασαχουσέτης, πριν ενημερώσει ότι ο δεύτερος ύποπτος "με το λευκό καπέλο" διέφυγε της σύλληψης, τραυματισμένος, χρησιμοποιώντας το σώμα του αδελφού του για ασπίδα πριν τραπεί σε φυγή. Σημειωνόταν πως και ο νεκρός είχε πάνω του εκρηκτικά, κάτι που πίστευαν πως ισχύει και για τον νεαρότερο αδελφό του, που κατά την αστυνομία ήταν οπλισμένος και επικίνδυνος.

Την ίδια ώρα, μια κυρία που ήταν μπροστά στο συμβάν έλεγε στο WE97.3FM πως "ένα τζιπ της αστυνομίας έπεσε πάνω στο όχημα του υπόπτου, ο οποίος δέχθηκε αρκετούς πυροβολισμούς αμέσως μετά και πρέπει να πέθανε ακαριαία. Εξεπλάγην όταν έμαθα πως τον κήρυξαν νεκρό, στο νοσοκομείο. Δεν είδα εκείνον να πυροβολεί. Τον είδα να δέχεται αρκετούς γύρους σφαιρών, αλλά δεν τον είδα να βγάζει όπλο". Το CNN πρόβαλε ένα video με τις αρχές να οδηγούν στο περιπολικό, ένα γυμνό νεαρό άνδρα με χειροπέδες. Δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν εμπλεκόταν με τους πυροβολισμούς στο ΜΙΤ, εκείνη την ώρα. Σχολιάστηκε ωστόσο, η παρουσία του FBI.

Έπειτα βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας, που ενημέρωσε πως "πλήθος πρακτόρων σημάδευαν έναν, από τον οποίον απαιτούσαν να βγει από το αυτοκίνητο, με τα χέρια ψηλά. Μετά, του είπαν να γδυθεί, του πέρασαν χειροπέδες, πριν τον βάλουν σε περιπολικό. Μετά, τον άφησαν να βάλουν ένα παντελόνι και ένα μπουφάν, τον κόλλησαν σε έναν τοίχο, σαν να έβγαζαν φωτογραφίες και μετά τον ανέκριναν μέσα στο όχημα"... για να ενημερώσουν -ψευδώς- κάποιες ώρες μετά ότι "έπεσε" νεκρός, ενώ η καταδίωξη ήταν σε εξέλιξη.

Η θεία των αγοριών, Mare Tsarnaeva απευθύνθηκε στα media, για να ενημερώσει ότι ο συλληφθέντας ήταν ο ανιψιός της. Πρόσθεσε πως και οι δύο είχαν πέσει θύμα συνωμοσίας "από αυτούς που θέλουν να ρίξουν κάπου το φταίξιμο και όλοι ξέρετε ποιοι είναι αυτοί. Μπροστά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, είμαι μια μικρή μύγα που μπορούν να συνθλίψουν. Ξέρω ότι δεν πρόκειται ποτέ να δικαιωθούν τα παιδιά και δεν διατίθεμαι να συνεχίσω μια μάχη που ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσω". Τη ρώτησαν αν την απείλησε κάποιος. Απάντησε "όχι" και μετά σταμάτησε να μιλά.

Marathon Day: Boston 15.4.13

Η MailOnline ενημέρωσε ότι η Ρωσία είχε ζητήσει από το FBI να ερευνήσει τον Tamerian Tsarnaev, το 2011, μετά τη συνάντηση που είχε στο Dagestan, με άνθρωπο που δαπιστωμένα ήταν μέλος του ισλαμικού στρατού. Μόνο που το Ομοσπονδιακό Γραφείο είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος. Την ίδια ώρα βέβαια, η μητέρα του Τσετσένου, Zubeidat Tsarnaeva διαβεβαίωνε, από τη Makhachakala της Δημοκρατίας του Dagestan ότι το FBI παρακολουθούσε και ήλεγχε τον πρωτότοκο της επί πέντε χρόνια, γιατί υπήρχαν αρχικά οι υποψίες πως τον είχε εμπνεύσει το έργο του Bin Laden. "Θέλω να ουρλιάξω. Τι κάνατε το γιο μου; Γιατί δεν τον στείλατε στο Guantanamo ή οπουδήποτε; Γιατί έπρεπε να τον σκοτώσετε; Γιατί; Τον έπιασαν ζωντανό, τον είχαν στα χέρια τους", φώναζε προς τους δημοσιογράφους που ήταν μπροστά της. Το FBI εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου στην οποία ανέφερε πως ο γυμνός άνδρας, δεν ήταν ο Tamerian.

Ο αδελφός του, ο 19χρονος Dzhokhar -φοιτητής θαλάσσιας βιολογίας, στο University of Massachussetts Dartmouth- εντοπίστηκε στις 19/5 σε βάρκα που είχε κάτοικος της περιοχής, στον κήπο του σπιτιού του. Ο ιδιοκτήτης παρατήρησε πως είχε σηκωθεί η μια πλευρά της κουκούλας που είχε τοποθετήσει στο πλεούμενο, για να το προφυλάξει. Πλησίασε και είδε έναν νέο να αιμορραγεί. Κάλεσε την αστυνομία, ακολούθησαν πολλοί πυροβολισμοί, με δεδομένη την οδηγία να συλληφθεί ζωντανός, όπως και έγινε. Για την ιστορία, μια μέρα νωρίτερα, ο πατέρας των υπόπτων είχε πει πως αν δολοφονηθεί και ο μικρός, τότε θα είναι σίγουρος πως τα αγόρια του "παγιδεύτηκαν".

Ο Dzhokhar δεν είχε στην κατοχή του όπλο -κάτι που είχε ειπωθεί αρχικά, για να δικαιολογηθεί τραυματισμός αστυνομικού που εν τέλει προήλθε από φιλικά πυρά. Και όλως τυχαίως, ο 19χρονος δεν μπορούσε να μιλήσει. Είχε δεχθεί μια σφαίρα στο στόμα. Οι αρχές είπαν ότι επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας. Οι εικόνες έδειξαν ότι παραδόθηκε, αφού σκαρφάλωσε στη βάρκα για να πηδήξει στο έδαφος. Μετά, έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τα εγχώρια ΜΜΕ, να συνδεθούν οι ύποπτοι, με το Ισλάμ. Όσοι τους ήξεραν, από το σχολείο, από τη σχολή πυγμαχίας που πήγαιναν κάθε μέρα, εξηγούσαν ότι δεν τους είχαν δει ποτέ να ασχολούνται με αυτό το ζήτημα. Tίποτα δεν είχε βρεθεί να τους συνδέει με τον τρόπο που ανατρέφονται οι μάρτυρες του Ισλάμ, μακριά από την πατρίδα τους, για αυτό οι καθ' ύλην αρμόδιοι είχαν καταλήξει στο ότι απλά είχαν εμπνευστεί από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κόσμος του Watertown αποθέωνε τους αστυνομικούς, για τη δουλειά τους και τριγυρνούσαν στους δρόμους, τραγουδώντας εθνικοπατριωτικά τραγούδια και κουνώντας σημαίες στα χέρια τους. Είχε προηγηθεί η εντολή των αρχών να "απομονώσουν" την πόλη και τους κατοίκους της στα σπίτια τους. Ήραν τον αποκλεισμό τέσσερις ημέρες μετά την επιβολή του, όταν πια ο Dzhokhar ήταν στη φυλακή. Λίγες ώρες μετά, ομολόγησε τη συμμετοχή του στους βομβαρδισμούς, ενημερώνοντας ότι δεν είχε καμία εντολή από τρομοκρατική οργάνωση. Πως ό,τι έκανε, το έκανε με όσα είχε μάθει από το Internet και όσα του έμαθε η Al Qaeda από τα online videos. Από το διαδίκτυο εν τω μεταξύ, είπε πως ασκούσε τη θρησκεία του μέσω videos ιμάμη που έχει δολοφονηθεί -λόγω της εμπλοκής του με την Al Qaeda. Παρ' όλα αυτά, τα αδέλφια εξακολουθούσαν να μην συνδέονται με αδιάσειστα στοιχεία, με τον ισλαμικό στρατό και πολλοί πίστευαν ότι οι πραγματικοί ένοχοι δεν έχουν συλληφθεί και άρα δεν είχε ξεκαθαριστεί ποιοι ήταν πίσω από την επίθεση. Που σήμαινε ότι κανείς δεν ήταν ασφαλής.

Η τηλεοπτική εκπομπή Reality Check θυμήθηκε την έκρηξη βόμβας στο World Trade Center το 1993, που είχε έξι νεκρούς και περισσότερους από 1000 τραυματίες, ενώ στοίχισε στην Αμερική μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Είχε ξεκινήσει πάλι κυνηγητό που δεν κατέληξε κάπου, πριν εμφανιστεί ο Emad A. Salem, πρώην στρατιωτικός της Αιγύπτου και αποκαλύψει πως το FBI ήταν υπεύθυνο για το συμβάν. Ο Salem λειτουργούσε ως μυστικός πράκτορας για το FBI (είχε πληρωθεί με 1.000.000 δολ. για να "παγιδεύει" Μουσουλμάνους με ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις) και είχε ηχογραφήσει εκατοντάδες ώρες συνομιλιών με τους "συνδέσμους" του. Σε μια κασέτα που ηχογράφησε, μετά τη βόμβα, ένας εκ των ιθυνόντων του Ομοσπονδιακού Γραφείου ομολογούσε πως ήξερε για την έκρηξη, αλλά είχε αρνηθεί να προχωρήσει με πλάνο που θα χρησιμοποιούνταν "ψεύτικη πούδρα" για να ξεγελάσει τους συνωμότες. Έπρεπε να πιστέψουν πως χρησιμοποιήθηκαν με πραγματικά εκρηκτικά και αυτό έγινε -ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Το ένα στοιχείο διαδεχόταν το άλλο, για να αποδειχθεί πως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 1999 το FBI είχε αναπτύξει την τακτική να παρεισφρέει σε ύποπτες ομάδες -για τρομοκρατία- και να ενθαρρύνει τους πιθανότερους να δράσουν κατά μόνας... να το κάνουν. Οι αρχές παρείχαν στους υπόπτους πυρομαχικά, όπλα και χρήματα, μαζί και ένα πλάνο, με στόχο να τους συλλάβουν ενώ η επίθεση ήταν σε εξέλιξη -αλλά πριν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση λοιπόν, του μαραθώνιου στη Βοστώνη, οι αρχές επέτρεψαν να γίνει ό,τι έγινε, για να το εκμεταλλευτούν προς όφελος τους. Τι όφελος είχαν; Τη δημιουργία του Utah Data Center, του μεγαλύτερου κατασκοπευτικού κέντρου στις ΗΠΑ, που έχτισε το NSA (National Security Agency), αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάθε μορφή επικοινωνίας. Το ντοκιμαντέρ Marathon Day: Boston 15.4.13 καταλήγει στο ότι "η χώρα μας παρέδωσε την ελευθερία της για τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ