LONGREADS

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά

Εραστής της στρογγυλής θεάς, απ' αυτούς που λάτρευες να βλέπεις να απλώνει τις αρετές του στο χορτάρι. Ο Βασίλης Καραπιάλης έγινε 50 ετών και το Sport24.gr ξετυλίγει μαζί του το κουβάρι των αναμνήσεων. Το πρώτο άλμα στη Λάρισα, η καταξίωση στον Ολυμπιακό, η χαμένη ευκαιρία του 1999, οι κορυφαίες στιγμές του και η ιδανική 11άδα (βίντεο και φωτογραφίες).

Ο Βασίλης Καραπιάλης συμπληρώνει σήμερα (13/6) το 50ο έτος της ηλικίας του. Ένας βιρτουόζος της "στρογγυλής θεάς", από εκείνους που σαγήνευαν τα πλήθη με όσα έκανε στο χορτάρι, γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1965 και η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη: να εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους μπαλαδόρους μέσους που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, χαρίζοντας σπάνιες στιγμές μαγείας.

Το ταλέντο του ελάχιστα παρέπεμπε σε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Η οξυδέρκεια, η τεχνική και οι ενέργειες του στον αγωνιστικό χώρο ήταν ξεχωριστής ομορφιάς. Τέτοιας που σήμερα όποια ομάδα ήθελε να τον αποκτήσει, θα έπρεπε να βγάλει από τα ταμεία της κάμποσα εκατομμύρια ευρώ.

Το 1979 και σε ηλικία 14 ετών, ο Τοξότης Λάρισας έβαλε στα τμήματα υποδομής του τον Βασίλη Καραπιάλη. Ένα χρόνο αργότερα και από την στιγμή που το ταλέντο του περίσσευε ανάμεσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου, πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα του Τοξότη.

Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται και ο πιτσιρικάς που έκανε "παπάδες" στα τοπικά του κάμπου, μπήκε σιγά σιγά στο στόχαστρο συλλόγων της Α' Εθνικής. Το 1984 ο Καραπιάλης είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στον ΟΦΗ αλλά δεν το έπραξε. Ήθελε να παίξει για την ΑΕΛ, ήξερε πως μπορούσε και τελικά το κατάφερε. Έστω και αν χρειάστηκε να πετύχει 30 γκολ σαν μέσος την σεζόν 1984-85 με την φανέλα του Τοξότη. Η Λάρισα απέκτησε τον Βασίλη Καραπιάλη το 1985 και ο 20χρονος τότε μπαλαδόρος έγινε πολύ γρήγορα το αγαπημένο παιδί των φίλων της θεσσαλικής ομάδας.

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά
INTIME SPORTS

Η... έκρηξη του αγωνιστικά ήρθε δύο χρόνια αργότερα. To 1987 ο Βασίλης Καραπιάλης θα πάρει φανέλα βασικού και συνάμα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια από τις σπουδαιότερες εκπλήξεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το τέλος της περιόδου 1987-88 θα βρει την Λάρισα πρωταθλήτρια Ελλάδας και το φίλαθλο κοινό της χώρας να παραμιλάει με τα επιτεύγματα του Καραπιάλη, που ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης εκείνης της σεζόν, ενώ το γκολ του απέναντι στον Πανσερραϊκό ήταν πραγματικά βγαλμένο από άλλο ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Τα σύνορα του νομού Θεσσαλίας άρχισαν να... στενεύουν την στιγμή που η ποιότητα του Καραπιάλη ξεχείλιζε και το 1991, σε ηλικία 26 ετών, ο Ολυμπιακός θα τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Το ντεμπούτο του ήρθε σε ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ, όπου οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με σκορ 4-2. Στο Λιμάνι δεν άργησε να επαναληφθεί το... γνωστό σκηνικό. Ο Καραπιάλης αμέσως ξεχώρισε για τα ηγετικά του προσόντα στο χορτάρι και τα χαρακτηριστικά του γρήγορα τον ανέδειξαν ως ένα από τα λατρεμένα παιδιά της εξέδρας.

Ο Ολυμπιακός ωστόσο βίωνε την περίοδο των "πέτρινων χρόνων" και στις πέντε πρώτες σεζόν του με τα ερυθρόλευκα, ο Καραπιάλης γεύτηκε μόλις ένα Κύπελλο, πριν ακολουθήσει... καταιγίδα με τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ τις σεζόν 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000 και τον ίδιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις επιτυχίες αλλά και την σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία της αγωνιστικής περιόδου 1998-1999.

O Βασίλης Καραπιάλης φόρεσε 148 φορές την φανέλα της Λάρισας, σκοράροντας 30 τέρματα, ενώ με τον Ολυμπιακό ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του με 276 εμφανίσεις και 64 γκολ. Τον Μάιο του 2000 ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την δράση. Μια καριέρα γεμάτη, όπως την ονειρεύτηκε ο ίδιος, παίζοντας για τις δυο μεγάλες του αγάπες και κατακτώντας τίλους, δόξα και αναγνώριση. Τι άλλο μπορεί να θέλει ένας ποδοσφαιριστής, όταν φτάνει το κύκνειο άσμα της καριέρας του...

Το Sport24.gr δεν θα μπορούσε να μην κάνει φλας μπακ μέσω του ίδιου του "Βασιλομπίλαρου", όπως πολλοί τον φώναζαν. Άλλωστε, ποιος μπορεί να τα πει καλύτερα από τον ίδιο τον άνθρωπο που τα έζησε και μπορεί να μεταφέρει το συναίσθημα, τις λεπτομέρειες, να... απλώσει τις αναμνήσεις του, όπως έκανε για χρόνια με το ταλέντο του στους αγωνιστικούς χώρους. Οι νεότεροι δεν τον πρόλαβαν, όμως πλέον με το διαδίκτυο μπορούν να μάθουν και να δουν πολλά απ' όσα έκανε με την μπάλα στα πόδια. Ήξερε να την μεταχειρίζεται όπως ο καβαλιέρος την ντάμα του.

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά

Τα πρώτα του βήματα έγιναν στον Τοξότη Λάρισας και πριν πάει στην ΑΕΛ, ο ΟΦΗ προσπάθησε να τον πάρει, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και προτίμησε να φορέσει την βυσσινί φανέλα. Όπερ και εγένετο το 1985, για να ακολουθήσει δυο χρόνια μετά το πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ομάδας του Κάμπου, γεγονός μοναδικό για επαρχιακή ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι θυμάται ο ίδιος από εκείνη την σεζόν;

"Ήταν μια ονειρεμένη χρονιά για τη Λάρισα. Είχαμε ξεκινήσει εντυπωσιακά και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κάναμε μόνο νίκες στην αρχή, εντός και εκτός έδρας και υπήρχε ενθουσιασμός απ' όλους. Όλοι ήταν ΑΕΛ στην πόλη και το γήπεδο ήταν συνεχώς γεμάτο. Πάντα οι στόχοι σε μια καλή επαρχιακή ομάδα είναι να βγει στην Ευρώπη. Στόχος ήταν το UEFA ή να διεκδικήσουμε το Κύπελλο που ήταν πιο εφικτό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, άρχισε να βγαίνει κάτι παραπάνω. Όλοι ήμασταν δεμένοι, βρισκόμασταν συνέχεια με τις οικογένειές μας, με γυναίκες, φίλους και λοιπά. Ήμασταν και όλοι Έλληνες τότε. Όλα αυτά μαζί έφεραν και τη μεγάλη επιτυχία της Λάρισας", είπε αρχικά ο Βασίλης Καραπιάλης στο Sport24.gr.

Το 1991 ήρθε μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού και έπεσε σε μια εποχή όπου οι Πειραιώτες αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, αγωνιστικά και διοικητικά κυρίως. Ήταν εν μέσω των "πέτρινων χρόνων". Απαντώντας στο αν σκέφτηκε κάποια στιγμή ότι είχε κάνει λάθος επιλογή, απάντησε αφοπλιστικά:

Ποτέ δεν το σκέφτηκα, καθώς ήταν δική μου επιλογή. Δεν μετανιώνω ποτέ για ό,τι έχω κάνει. Ήθελα να πάω στον Ολυμπιακό. Αν μπορούσα να πάω σε μια μεγάλη ομάδα, αυτή ήταν ο Ολυμπιακός. Αν δεν μου δινόταν η δυνατότητα, δεν θα πήγαινα αλλού, θα έμενα Λάρισα. Όταν έγινε η πρόταση από τον Ολυμπιακό, ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Όταν είσαι από επαρχία, κάνεις όνειρα να πας σε μια μεγαλύτερη ομάδα, έτσι είναι. Το να παίξω στον Ολυμπιακό, ήταν ό,τι καλύτερο για μένα.

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά
INTIME SPORTS

Αναφορικά με το πως βίωνε εκείνα τα χρόνια στον Ολυμπιακό, διότι μετά την έλευση του Σωκράτη Κόκκαλη το 1993 υπήρχαν σημάδια που "έλεγαν" πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για την ομάδα, ο ίδιος τόνισε πως "όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα, είσαι αισιόδοξος και πιστεύεις πάντα για το κάτι καλύτερο. Η έλευση του Σωκράτη Κόκκαλη στην ομάδα τα άλλαξε όλα, την ψυχολογία μας και τα πάντα. Ήρθαν όλα θετικά και προς το καλύτερο, είχαμε όλοι μας πλέον ένα κίνητρο παραπάνω. Ο κύριος Κόκκαλης είχε μερίδιο ευθύνης σε όλα". Η ομάδα μπήκε σε "τροχιά" τίτλων από το 1996 και έπειτα. Ήταν θέμα ρόστερ, ήταν η έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, η ηρεμία που είχε βρει διοικητικά ο Ολυμπιακός ή όλα μαζί; Ο ίδιος απάντησε στο Sport24.gr: "Είναι ένας συνδυασμός. Τίποτα δεν συμβαίνει μόνο του. Ήταν η έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι μετεγγραφές που έγιναν, διότι ήρθαν οι καλύτεροι στην ομάδα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την δίψα για τρόπαια, άρχισαν να βγαίνουν στο γήπεδο και μετά ακολούθησε αυτή η πορεία. Είναι όλα μια αλυσίδα, όπου ο κάθε κρίκος ξεχωριστά έχει την σημασία του. Έγιναν οι κατάλληλες επιλογές στον κατάλληλο χρόνο. Η θέληση, η δίψα και η δουλειά έφεραν τους τίτλους".

Μετά, του ζητήθηκε να θυμηθεί εκείνο το παιχνίδι με την Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ. Πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου έχουν υποστηρίξει πως ο Ολυμπιακός τότε είχε τρομερό μομέντουμ και ενδεχομένως έχασε μια ευκαιρία να "κουφάνει" την Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι εκείνη την περίοδο μπορούσε η ομάδα του Πειραιά ακόμη και να αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά. Τι πιστεύει ο ίδιος; Διαβάστε την απάντησή του...

Το πιστεύαμε και εμείς οι ίδιοι, ήταν μια φοβερή χρονιά, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Στο ποδόσφαιρο θέλει και τύχη με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν την είχαμε την τύχη, όταν δεχτήκαμε το γκολ με την βοήθεια του αέρα και αποκλειστήκαμε. Όμως, είχαμε πίστη στους εαυτούς μας ότι μπορούσαμε να πάμε και τελικό. Είμαστε βέβαια περήφανοι για ό,τι πετύχαμε. Ζήσαμε τρομερά βράδια στο ΟΑΚΑ και δεν πρόκειται να φύγουν από το μυαλό μου. Να έχεις 80.000 στο πλάι σου, πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις, δεν περιγράφεται με λόγια.

Ο ίδιος, όπως είπε, είναι συναισθηματικός άνθρωπος και με όλους τους συμπαίκτες που είχε κατά καιρούς, διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις μέσα και έξω από το γήπεδο. Έτσι, λοιπόν, δεν θέλησε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ποιοι από τους προπονητές και τους παίκτες που έζησε στην καριέρα του, σε Λάρισα και Ολυμπιακό, ξεχωρίζουν είτε για την αξία τους είτε για τον οποιονδήποτε λόγο. "Ήταν πολλοί οι παίκτες και οι προπονητές και δεν θέλω να αδικήσω κάποιον". Πράγματι θα ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτεί τόσους παικταράδες με τους οποίους έπαιξε συμπαίκτης και να κάνει διαχωρισμό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή να περάσει από "κρησάρα" όλους τους προπονητές που συνεργάστηκε. Δεκτό, λοιπόν...

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά

Συνολικά 148 εμφανίσεις και 30 γκολ με την Λάρισα, 286 εμφανίσεις και 64 γκολ με τον Ολυμπιακό. Κοιτάζοντας videos του παρελθόντος, είναι πολλά τα εξαιρετικά τέρματα που πέτυχε στην καριέρα του. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτά κόντρα σε Πανσερραϊκό (με τη φανέλα της Λάρισας) και Παναθηναϊκό (με τη φανέλα του Ολυμπιακού); Ο ίδιος τόνισε επ' αυτού στο Sport24.gr: "Ναι, σίγουρα. Αρκετά γκολ βέβαια ήταν ακόμη πιο κρίσιμα, αλλά αυτά ήταν τα καλύτερα σε εκτέλεση. Κάποια άλλα όμως, μπήκαν σε δύσκολες στιγμές. Μόνο όταν παίρνεις τρεις βαθμούς σε δύσκολες έδρες, όπως ας πούμε στο Ηράκλειο, το χαίρεσαι πάρα πολύ. Αλλά εγώ δεν ήμουν γκολτζής, κυρίως με ενδιέφερε να οργανώσω την ομάδα. Μπροστά είχαμε τεράστιους ποδοσφαιριστές. Όταν κερδίζει η ομάδα, όλα είναι και επισκιάζει τα πάντα η χαρά της νίκης".

Το στυλ με το οποίο αγωνιζόταν και η ποιότητα που είχε ως ποδοσφαιριστής, είχαν πάρει τα μυαλά τόσο των οπαδών της Λάρισας, όσο και του Ολυμπιακού. Με δεδομένο ότι η αγορά του εξωτερικού έχει "ανοίξει" πολύ τα τελευταία χρόνια για τους Έλληνες παίκτες, αν σήμερα εμφανιζόταν ένας νέος Καραπιάλης, πόσο πιστεύει ο ίδιος ότι θα προλάβαινε να μείνει στα μέρη μας πριν τον αρπάξουν σε κάποιο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

"Τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα απ' ό,τι στα δικά μας χρόνια. Τώρα, οι 16χρονοι έχουν μάνατζερ. Εγώ πάντως, τη Λάρισα και τον Ολυμπιακό δεν τους αλλάζω με τίποτα και για κανένα σύλλογο της Ευρώπης. Δε μιλάω για τα 4-5 κορυφαία κλαμπ, αλλά για καμία άλλη ομάδα δεν θα έφευγα. Παλιά, παίζαμε οι περισσότεροι για την φανέλα".

Σχετικά με την σημερινή ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, ο ίδιος τόνισε πως "διατηρώ ακαδημία ποδοσφαίρου στο Χαλάνδρι από το 2004. Βασικό μας μέλημα είναι να βγάζουμε παιδιά κάθε σεζόν. Οι γονείς να τα φέρνουν και να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όσο μπορούμε να βοηθήσουμε, να το κάνουμε. Να μην είναι τα παιδιά στους δρόμους, στα τσιγάρα και σε άλλα άσχημα πράγματα. Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, μας αγαπάει ο κόσμος και μας εκτιμά. Έντεκα χρόνια τώρα φαίνεται πως κάτι καλό κάνουμε και είναι σημαντικό ότι βλέπουν την δουλειά που κάνουμε. Παρ' όλες τις δυσκολίες για την χώρα μας και το γεγονός πως τα γηπεδάκια μας είναι σε κατοικημένη περιοχή, πάμε μια χαρά. Να λέμε και ένα ευχαριστώ σε τούτο τον καιρό".

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά

Σταματώντας το ποδόσφαιρο ένιωσε πως έφυγε γεμάτος ή του έμεινε κάποιο απωθημένο σε συλλογικό επίπεδο και εθνικό επίπεδο; "Δεν σταμάτησα γεμάτος, αλλά πλήρης. Τόσο με τη Λάρισα όσο και με τον Ολυμπιακό πέτυχα πολλά. Τι άλλο να θέλει ένας παίκτης;", μας είπε ο Βασίλης Καραπιάλης, ενώ δεν δίστασε να κατονομάσει τον κορυφαίο ξένο που φόρεσε την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα. Σαν τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς κανένας...

"Ο Τζόλε ήταν ο καλύτερος. Μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο παίκτη που μπορούσε να παίξει στις 2-3 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Τεράστια προσωπικότητα και πάντα πρέπει να κρίνεις κάποιον στη διάρκεια των ετών. Να μην αδικήσω κανέναν, έπαιξαν και άλλοι μεγάλοι ξένοι στον Ολυμπιακό όπως ο Ντέταρι, ο Προτάσοφ, ο Ζιοβάνι, ο Καρεμπέ, αλλά ο Τζόλε είναι ο Νο1 όλα τα χρόνια που έπαιξε στον Ολυμπιακό".

Eπειδή είναι και Λαρισαίος, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τον μπασκετικό αρχηγό του Ολυμπιακού, τον συντοπίτη και φίλο του, Βασίλη Σπανούλη. Άλλωστε, ο κάπτεν των Πειραιωτών έχει παραδεχτεί πως ο Βασίλης Καραπιάλης ήταν ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής στη Λάρισα, με τον ίδιο να τονίζει πως "με τον Βασίλη μιλάμε με μηνύματα και μου έχει πει 50 φορές να πάω στο μπάσκετ να τον δω. Με τη δουλειά κάθε μέρα και την απόσταση, διότι πρέπει να λείψω πολλές φορές, δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Βέβαια, μαζευόμαστε εδώ παρέα και τα βλέπουμε όλα, οτιδήποτε κυκλοφορεί. Θα τον δω τον Βασίλη από κοντά, το θέλουμε και οι δυο. Θα πάω και στο γήπεδο να τον δω", ήταν η υπόσχεσή του στο Sport24.gr. Είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε φορά θελήσει ο Καραπιάλης να βρεθεί στο ΣΕΦ, η παρουσία του μόνο απαρατήρητη δεν πρόκειται να περάσει.

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά

Τέλος, του ζητήθηκε να φτιάξει την ιδανική 11άδα σε 4-4-2 με δέκα συμπαίκτες του από τη Λάρισα και τον Ολυμπιακό και τον ίδιο στο αρχικό σχήμα. Αλίμονο αν έλειπε δηλαδή ένας παίκτης της δικής του κλάσης. Ο ίδιος επέλεξε οκτώ παίκτες από την ομάδα του Πειραιά και δυο απ' αυτή του Κάμπου, ενώ έκανε μια... παρασπονδία στη θέση του αμυντικού μέσου, επιλέγοντας παίκτη με τον οποίο δεν πρόλαβε να υπάρξει συμπαίκτης, αλλά πρόκειται για μια εμβληματική ποδοσφαιρική προσωπικότητα.

Η ιδανική 11άδα του Καραπιάλη:

Τερματοφύλακας: Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Κεντρικός αμυντικός: Κούλης Καραταΐδης

Κεντρικός αμυντικός: Κώστας Κολομητρούσης

Αριστερός μπακ: Γρηγόρης Γεωργάτος

Δεξιός μπακ: Δημήτρης Μαυρογενίδης

Αμυντικός μέσος: Κριστιάν Καρεμπέ

Δεκάρι: Βασίλης Καραπιάλης

Αριστερός εξτρέμ: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Δεξιός εξτρέμ: Γκενάντι Λιτόφτσενκο

Επιθετικός: Γιάννης Βαλαώρας

Επιθετικός: Ίλια Ίβιτς

Καραπιάλης: Το "άλογο" από τον Κάμπο που μάγεψε τον Πειραιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ