LONGREADS

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"

Μπορεί να είναι η συνήθεια αυτή που "σκότωσε" τη σχέση του με τη Real Madrid, με αυτά που επιφέρει συνήθως ως συνέπειες της βολής. Ενδεχομένως, να ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Το βέβαιο είναι πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Iker Casillas δεν είναι αυτός που ήταν... τα προηγούμενα 25 χρόνια της καριέρας του.

Για χρόνια, υπήρξε ο καλύτερος του είδους του. Δηλαδή, μοιραζόταν αυτόν τον τίτλο με τον Gigi Buffon, αλλά από την στιγμή που ο Ιταλός δήλωσε ότι "o Iker Casillas είναι ο καλύτερος της εποχής μου. Ήταν πάντα καλύτερος με τα χέρια", αντιλαμβάνεσαι πως το Νο1 της λίστας "κλείδωσε" στον Ισπανό. Παρεμπιπτόντως, στον Buffon ανήκει και η δήλωση "η κριτική είναι αυτή που μας κρατά ζωντανούς". Αλλά δεν είναι αυτός το θέμα μας. Είναι ο Casillas, ο οποίος σε ενάμιση χρόνο εξελίχθηκε από "άγιος" σε "διάβολος" και από αδιαπραγμάτευτη πρώτη επιλογή της εθνικής Ισπανίας σε... ανταγωνιστής του David De Gea, εν όψει του Euro2016. Για την ακρίβεια, δεν είναι βέβαιος πως θα μπει στη λίστα με τους 23 παίκτες του Del Bosque. "Θα ήθελα να πάω, ακόμα και αν δεν παίξω" ενημέρωσε μέσω της "As".

Δεν πίστευες πως θα ακούσεις ατάκα σαν και αυτή από το στόμα του; Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος, ο οποίος παραδέχθηκε πως "όταν είσαι 20 χρόνων, βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. Όταν μεγαλώνεις και επιτυγχάνεις πράγματα, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση σου, το ηθικό σου. Δεν μπορώ να πω ότι στα 35 μπορείς να χαλαρώσεις. Αλλά έχω την πολυτέλεια να κοιτάζω πίσω και να λέω "ιδού τα διαπιστευτήρια μου". Έχω το δικαίωμα να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο". Τελευταία παραδέχθηκε και ότι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην ημέρα που θα κρεμάσει τα γάντια του.

Ξεκάθαρα ο τρόπος που τελείωσε η σχέση ζωής που είχε με τη Real Madrid τον έχει αλλάξει. Προς το καλύτερο ως άνθρωπο, κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί και για όσα κάνει εντός των αγωνιστικών χώρων. Ομολογουμένως, τα χρόνια που πέρασε στη "βασίλισσα" (25) ήταν πολλά. Τόσα που ο έρωτας, έγινε αγάπη και μετά συνήθεια, με ό,τι επιφέρει αυτή η εξέλιξη πολλώ δε όταν έχεις κατακτήσει ουκ ολίγα τρόπαια. Με τη σιγουριά που σε κάνει να μην εκτιμάς πράγματα και καταστάσεις όπως παλιά, που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν τους ανήκεις, αλλά σου ανήκουν. Ας δούμε όμως, πώς άλλαξε άρδην η ιστορία του σε ενάμιση χρόνο.

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"

Όχι ότι δεν το ξέρεις, αλλά να σου θυμίσω πως ο Ιker Casillas είναι...

*ο έχων τις περισσότερες συμμετοχές με την εθνική Ισπανίας,... από τον Νοέμβριο του 2011. Πλέον έχει φτάσει τις 166. Στο Νο2 της λίστας είναι ο Xavi Hernandez των 133 εμφανίσεων (από το 2000 έως το 2014), ενώ την πρώτη τριάδα "κλείνει" ο Sergio Ramos των 130 -και συνεχίζει. Είναι και ο πρώτος που πανηγύρισε 100 νίκες με τη "furia roja". Οι 166 συμμετοχές σε 16 χρόνια, είναι όσες έχει και ο Λετονός Vitalijs Astafjevs, ο οποίος βρισκόταν μέχρι την περασμένη Κυριακή μόνος στο Νο1 της παγκόσμιας λίστας, με τις περισσότερες εθνικές παρουσίες.

*ο δεύτερος στη λίστα με τους παίκτες που έδωσαν τα περισσότερα παιχνίδια με τη φανέλα της Real Madrid. Ήταν 725 και από πάνω του βρίσκεται ο Raúl, με 741. Από κάτω του, είναι ο Manuel Sanchis, με 710. Έκανε... σεφτέ στις 12/9 του 1999, εναντίον της Athletic Club στο San Mamés, για την τρίτη αγωνιστική. To αποτέλεσμα ήταν 2-2. Αλλά δείτε πώς ξεκίνησε η ημέρα για τον 17χρονο (γεννήθηκε στις 20/5 του 1981). Την επομένη, οι εφημερίδες έγραφαν πως "είναι νέος, αλλά θα γίνει μεγάλος". Την παραμονή, ο αρχηγός Fernando Hierro του παραχώρησε το δωμάτιο που επρόκειτο να μοιραστούν, για να τον βοηθήσει να αυτοσυγκεντρωθεί στην αποστολή του.

*" προϊόν" της Real Madrid. Ξεκίνησε να ασχολείται με το σπορ στις ακαδημίες της (La Fábrica), όταν ήταν 9 χρόνων, όπως άλλα 8.000 παιδιά, κάθε σεζόν. "Θυμάμαι ακόμα που ο προπονητής μας είχε πει "ένας ή δυο θα καταφέρετε να περάσετε στην επόμενη κατηγορία". Έγινε ένας από τους 19 που έκαναν όλη τη διαδρομή από την τελευταία έως την πρώτη ομάδα -όπου την πρώτη χρονιά αμείφθηκε με 42.000 ευρώ, σημερινά λεφτά. Στην πρώτη σεζόν με τους μεγάλους, είχε 20 συμμετοχές και δέχθηκε 19 γκολ "κάτι που δεν ήταν άσχημο, ούτε για εμένα, μηδέ για την ομάδα μου".

*διεθνής με όλες τις εθνικές της Ισπανίας. Το 1996 είχε μια συμμετοχή με την U15, πριν προωθηθεί στην U16 και κάνει 19 τις παρουσίες του από το 1996 έως το 1998. Στο μεσοδιάστημα κλήθηκε στην U17 και στα 16 ήταν ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης της παρέας του που τερμάτισε τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 (1997), στην Αίγυπτο. Στην πορεία, έγινε αρχηγός της. Το 1999 έπαιζε στην U18, την U20 και την U21 και έγινε πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Εφήβων. Αρχικά ήταν η δεύτερη επιλογή. Πολύ σύντομα έγινε η πρώτη και το 2000 έγινε... άνδρας.

*το παιδί που στις 27/11 του 1997 κλήθηκε στην αποστολή της πρώτης ομάδας, για ένα παιχνίδι του Champions League -με τη Rosenborg. Ήταν 16 χρόνων. Πρώτη φορά πάτησε στο γήπεδο εναντίον του Ολυμπιακού, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999 (αποτέλεσμα: 3-3). Στον τελικό της διοργάνωσης, το 2000 με τη Valencia, έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας που μετείχε στο ματς που δίνει τρόπαιο. Ήταν 19 χρόνων και τεσσάρων ημερών.

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"

*ο έφηβος που είχε ξεχάσει να παίξει το... ας πούμε ΠΡΟΠΟ του πατέρα του, την εβδομάδα που είχε 14/14 και θα κέρδιζε 1.2 εκατ. ευρώ. Προφανώς και ο πατέρας του τον έχει συγχωρέσει, όπως και ο γιος του οποίου η καθαρή αξία για το 2016 είναι 42 εκατ. ευρώ, έχει αποζημιώσει τον μπαμπά του.

*o goalkeeper που δεν δέχθηκε γκολ στο Euro2012, έπειτα από εκείνο του Antonio Di Natale, στην πρεμιέρα με την Ιταλία. Κατόπιν αυτού, κράτησε "καθαρή" την εστία του σε πέντε σερί ματς και "έσπασε" το ρεκόρ των 494 συναπτών αγωνιστικών λεπτών, χωρίς τέρμα που είχε ο Dino Zoff. Η νέα καλύτερη επίδοση ήταν δική του και ήταν 509 λεπτά -που έγιναν 817 σε επόμενα ματς, έως το γκολ του Olivier Giroud στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με τη Γαλλία.

*αυτός που κρατά το Νο1 και στην κατηγορία "διαδοχικά λεπτά που ένας τερματοφύλακας της La Liga δεν έχει δεχθεί γκολ". Από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014 έφτασε τα 952 και άφησε πίσω του τον Abel Resino, της Atlético Madrid που είχε σταματήσει στα 924, τη σεζόν 1990-91. Το σερί του Resino είχε τελειώσει σε ματς Κυπέλλου. Διαφορετικά, το ρεκόρ του έφτασε τα 1.275 λεπτά.

*ο πρώτος πορτιέρο που έπαιξε σε κάθε γύρο του Copa del Rey -έως τον τελικό- χωρίς να δεχθεί γκολ (Φεβρουάριος 2014), ενώ στις 16/5 του 2014 ήταν ο αρχηγός των "merengues" στον τελικό με την Barcelona (2-1, στο Mestalla).

*ο τρίτος αρχηγός της ιστορίας, μετά τους Franz Beckenbauer και Didier Deschamps, που σήκωσαν Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό του Champions League και εκείνο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είναι ο μόνος αρχηγός -σε διεθνές επίπεδο- που 'χει δυο ευρωπαϊκά και ένα παγκόσμιο.

*ο... νονός των περισσότερων αγοριών που γεννήθηκαν στην πόλη του, τη Μαδρίτη, το 2010 -οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, έλυσαν τα χέρια των γονέων.

*ο record man του Champions League, στην κατηγορία "διαδοχικά ματς χωρίς να δεχθεί γκολ": έφτασε τα 52 εναντίον της Atlético Madrid, στα προημιτελικά του 2015 και άφησε πίσω του τον Edwin van der Sar.

*ο δεύτερος που έφτασε τα 150 ματς στο Champions League (το 2015). Ο πρώτος ήταν ο Xavi. Άρα, ο Casillas ήταν στο Νο1 με τις συμμετοχές τερματοφυλάκων, από τον Οκτώβριο του 2010 και τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε ο πρώτος στη γενικότερη λίστα -ανεξάρτητα από τις θέσεις.

*εκείνος που 'χει πει πως ο Carlo Ancelotti είναι καλύτερος προπονητής από τον Jose Murinho -θα επιστρέψουμε σε αυτό.

*ο τύπος που μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2010, πήγε στη mixed zone και... φίλησε την κοπέλα του από το 2009, δημοσιογράφο τότε της ισπανικής τηλεόρασης, Sara Carbonero, ενώπιον όλου του κόσμου. Κυριολεκτικά. Η Carbonero είχε κατηγορηθεί ως η αιτία που οι Ισπανοί είχαν χάσει από την Ελβετία, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης... γιατί αποπροσανατόλιζε τον πορτιέρο.

*ο παίκτης που είχε υπογράψει το 2008 "συμβόλαιο ζωής" με τη Real έως το 2017 -το αυτό έκανε και ο Raúl. Υπήρχε option αυτόματης ανανέωσης αν μετρούσε 30 συμμετοχές στην τελευταία του σεζόν. Το buy-out ήταν 120 εκατ. ευρώ. Δεν ενεργοποιήθηκε η option, ούτε έδωσε κάποιος buy-out. Ήταν αρχηγός από το 2010 -μετά την αποχώρηση των δύο πρώτων κάπτεν, Raúl και Guti.

*ο κάτοχος 19 τίτλων, με τη Real Madrid. Πήρε 3 Champions League (τα 2 πριν γίνει 21) 2 Intercontinental, 2 ευρωπαϊκά Super Cup, 5 εθνικά πρωταθλήματα, 2 Copa del Rey και 4 ισπανικά Super Cup.

*ο προνοητικός άνθρωπος που είχε ασφαλίσει τα χέρια του για 7.5 εκατ. ευρώ, στην Groupama Insurance. Η αλήστου μνήμης ατάκα του, επί του θέματος, ήταν "αν τραυματιστώ στο γόνατο, θα... κάνω ότι πονώ στο χέρι".

*ο μόνος που έχει αναδειχθεί "καλύτερος τερματοφύλακας" για πέντε συναπτές χρονιές, από τη διεθνή ομοσπονδία της ποδοσφαιρικής ιστορίας και στατιστικών (International Federation of football history and statistics).

*εκείνος που στο τέλος του 2012 μπήκε για έκτη διαδοχική φορά στην "καλύτερη ομάδα" της UEFA, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

*ο San Iker ( Άγιος Ίκερ), παρατσούκλι που του έδωσαν για την ικανότητα του να κάνει θεαματικές επεμβάσεις. Στον ανθό της καριέρας του ήταν γνωστός ως αθλητικός goalkeeper, γρήγορος, με εξαιρετικά αντανακλαστικά, ευκινησία, ο οποίος ήταν συνεπής, είχε μοναδική αίσθηση του χώρου και ηγετικές ικανότητες.

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"


Τα γάντια του υπάρχουν στο μουσείο της Real Madrid, στο Santiago Bernabeu, γιατί πρόκειται για έναν παίκτη που κέρδισε τη θέση του μεταξύ των θρύλων του οργανισμού. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι του φέρθηκαν όπως του άξιζε στο φινάλε της διαδρομής. Ο Θανάσης Κρεκούκιας είχε γράψει για την απόπειρα των "merengues" να αποκαθηλώσουν τον "άγιο" τους , με τα τελευταία στοιχεία να τον θέλουν... να κάνει και εκείνος καλή δουλειά από μόνος του. Πώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για μια σχέση που φαινόταν ότι θα κρατήσει για πάντα; Το κωδικό όνομα της ιστορίας είναι "Jose Mourihno". Δεν ένιωσες έκπληξη, έτσι;

Έκπληξη ένιωσαν όσοι διάβασαν τη συνέντευξη που έδωσε ο Casillas στο Canal+, την πιο ακατάλληλη στιγμή: όταν η Real Madrid είχε καταφέρει να δίνει τίτλους στα ΜΜΕ για λόγους που δεν ήταν αρνητικοί, υπό τις οδηγίες του Ancelotti. Μετά λοιπόν, το 5-0 επί της Bilbao υπήρχε διάλειμμα 15 ημερών για τις εθνικές ομάδες και τότε ήταν που ο captain έκρινε ότι ήθελε να μιλήσει για τη... μαύρη συνεργασία του με τον Mourinho. Η αιτία της "μαυρίλας" εστιαζόταν στο γεγονός ότι το 2010, όταν πήγε ο Πορτογάλος στη Μαδρίτη, ο Casillas ήταν πρωταθλητής κόσμου και αρνείτο να δεχθεί τις πρακτικές του Μοurinho, κατά τις οποίες η Real θα μπορούσε να "χτυπήσει" την Barcelona με το να ανοίξει "πόλεμο" μαζί της και να την αποπροσανατολίσει από την ουσία. Η αφορμή για να γίνει το μάλε βράσε μεταξύ τους, ήταν όταν ο μεν έβαλε τον δε στον πάγκο, την 2012-13.

Για αρχή, στις 22 Δεκεμβρίου του 2012 ο Mourinho ξεκίνησε το ματς με τη Málaga ο Antonio Adán, χωρίς να 'χει προηγηθεί κάποια συζήτηση του με τον Casillas... που η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγη και ενημέρωσε για τα συναισθήματα του. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια σειρά περιστατικών μεταξύ του Πορτογάλου και του Ισπανού, τα οποία με κάποιον τρόπο διέρρεαν στα ΜΜΕ. Ο Mourinho κατηγόρησε ευθέως για αυτό τον Casillas και του έδωσε το παρατσούκλι "topor". Ήταν το αποτέλεσμα από την ένωση των λέξεων "topo" (χαφιές) και "portero" (τερματοφύλακας). Στήριξε την κατηγορία, στη σχέση του με την Carbonero. Ο διεθνής goalkeeper επίσημα αδιαφόρησε, ανεπίσημα είχε ενημερώσει όλους τους δικούς του ανθρώπους πως δεν συμφωνεί με όσα κάνει ο Mourinho για να παίξει με το μυαλό της Barcelona -μπας και δει προκοπή, που μεταξύ μας δεν έχασε το μέτρημα των νικών επί της Barça με αυτήν την τακτική. Ο Πορτογάλος επέστρεψε με την ατάκα "είσαι εκπληκτικός αθλητής, αλλά δεν έχεις προσωπικότητα και είσαι εγωιστής".

Τον Γενάρη του 2013 ο Casillas τραυματίστηκε και ο Mourinho κάλεσε τον Diego López από τη Sevilla στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, να καλύψει το κενό, αφήνοντας το δεύτερο ρόλο στον Antonio Adán. Το αυτό συνέβη και όταν ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία του Casillas. Αφότου έφυγε ο Πορτογάλος από τη Μαδρίτη, πλήθος παικτών άσκησε δριμεία κριτική για την απόφαση του να κάνει "παγκίτη" τον Casillas. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Andrés Iniesta. H ζωή συνεχίστηκε, ο Ancelotti εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα, ο Casillas όμως, δεν σηκώθηκε από τον πάγκο. Αυτό έγινε στον αγώνα του Champions League με τη Galatasaray, έπειτα από 238 ημέρες ως ρεζέρβα. Προφανώς όμως... δεν τον ήθελε και στο 14ο λεπτό τραυματίστηκε -από τον αγκώνα του Sergio Ramos. Όταν συνήλθε, συνέχισε να είναι αναπληρωματικός στη La Liga και πρώτη επιλογή στις άλλες διοργανώσεις και έτσι συνέχισε να... γράφει το κοντέρ λεπτά που δεν δεχόταν γκολ. Κάτι όμως, τον "έτρωγε".

Όταν προς το τέλος της σεζόν 2012-13 οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Mourinho αν έχει μετανιώσει κάτι που έκανε, απάντησε "αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω από το μηδέν την τελευταία τριετία, θα είχα πάρει στην ομάδα τον Lopez από την πρώτη μου σεζόν. Δεν κάναμε ό,τι χρειαζόταν για να τον υπογράψουμε και αυτό ήταν πραγματικό κρίμα. Θέλω να συμπεριφέρομαι σε όλους τους παίκτες μου κατά τον ίδιο τρόπο. Εκείνοι θέλουν έναν προπονητή που να κοουτσάρει με το κεφάλι του. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν κάποιος σκέφτεται ότι είναι υπεράνω των υπολοίπων. Τα ΜΜΕ δεν μπαίνουν στο ίδιο αεροπλάνο με την ομάδα. Ούτε στις προπονήσεις. Και δεν δέχομαι τα παιδιά κανενός στην ομάδα". Κάπου εκεί, ο Casillas είχε καταλήξει στο ότι προφανώς και θα έλεγε την άποψη του επί του θέματος. Το έκανε με καθυστέρηση ενός χρόνου. Τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Δεν ξέρω γιατί δεν με "πήγαινε" ο Mourinho. Ρωτήστε τον, να σας πει. Εγώ τον σεβόμουν.

Μεταξύ των πολλών που είπε στην αποκαλυπτική συνέντευξη, ήταν πως "είχα καλή σχέση με τον Mourinho, ώσπου μετά τα Χριστούγεννα του 2012 εκτροχιάστηκε. Ένιωσα απομονωμένος μετά τον τραυματισμό μου, από τον προπονητή μου και από τον Florentino Perez. Ξέρετε, ένας τραυματισμός είναι αρκετός για να αλλάξει άρδην μια καριέρα. Αυτό έγινε με εμένα. Αν θέλετε να μάθετε γιατί δεν με "πήγαινε", ρωτήστε τον ίδιο. Ήταν κάτι που δεν μου εξήγησε ποτέ. Αποτελεί πλέον, παρελθόν. Οφείλω να διευκρινίσω ότι έχω απόλυτο σεβασμό για όλους τους προπονητές μου. Πρέπει να σέβεσαι το αφεντικό σου". Γιατί δεν είχε μιλήσει εγκαίρως για τον Πορτογάλο; "Ίσως θα έπρεπε. Επέλεξα όμως, τη σιωπή και πολλοί με κατέκριναν για αυτό. Κάτι που με έκανε να νιώθω μεγαλύτερη οργή. Είχαμε μια επαγγελματική σχέση και τέλος. Αποφάσισα να σκάσω και δεν κατηγορώ κανέναν για τίποτα".

Αρνήθηκε τις... φήμες που τον ήθελαν να έχει ξεκινήσει με τον Ramos την εξέγερση των παικτών, με αίτημα "ή ο Mourinho ή εμείς", κάτι που διέψευσε και ο Perez σε συνέντευξη Τύπου -αλλά επιβεβαίωσε η σύντροφος του, με δηλώσεις της στην εκπομπή "La Jugada" του Μεξικού! Εν πάση περιπτώσει, ο Casillas είχε πει ότι "ουδέποτε είπαμε στον πρόεδρο αυτό το πράγμα. Ο Jose άλλωστε, ήταν ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα ποτέ. Σε προκαλούσε, είχε ιδιαίτερη προσωπικότητα. Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτή η φήμη". Και τι είχε να πει για τα επεισόδια στα οποία φερόταν να έχουν εκείνον πρωταγωνιστή στα αποδυτήρια; Για παράδειγμα με τον Alvaro Arbeloa; "Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά τα πράγματα δεν είναι πια όσο άσχημα ήταν παλαιότερα. Πλέον σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Διαφωνούμε ως προς το όραμα που έχουμε για τη Real".

Για την κατηγορία του "χαφιέ", είπε πως "αυτό ήταν άδικο. Σε αυτή τη χώρα έχουμε χιλιάδες θετικά πράγματα, αλλά υπάρχουν επίσης και αρνητικά. Μεταξύ αυτών είναι ο φθόνος. Είναι αλήθεια πως πριν λίγους μήνες όλα ήταν άσχημα και εγώ ο υπεύθυνος για όλα τα δεινά. Το πρόβλημα που ήθελαν να ξεφορτωθούν όλοι. Ήταν σαν επιδημία. Θα σου πω ότι για εμένα ήταν μια καλή ευκαιρία, το ότι βρέθηκα σε αυτήν την κατάσταση. Περπατώντας στο δρόμο, ένιωθα την αγάπη του κόσμου, των φαν της Real, ακόμα και των φιλάθλων που υποστηρίζουν άλλες ομάδες, αλλά είναι φίλοι του ποδοσφαίρου. Είμαι στη Μαδρίτη 17 χρόνια και έχω συναντήσει πολλούς δημοσιογράφους που έρχονται για δηλώσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως τους αποκαλύπτω πράγματα". Η αλήθεια είναι πως δεν βοηθούσε την κατάσταση το γεγονός ότι ζούσε με μια δημοσιογράφο.

Σκέφτηκε να φύγει από την Ισπανία "αλλά μετά κατέληξα στο ότι πρέπει να πολεμώ, να αγωνίζομαι για ό,τι θέλω. Να μην εγκαταλείπω. Την περασμένη διετία έδωσα πολλές μάχες. Δεν είχα προτάσεις από αλλού και θέλω να τελειώσω εδώ την καριέρα μου. Η Μαδρίτη είναι το σπίτι μου. Νιώθω σαν να μεγάλωσα εδώ. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς τη Real". Σημειωτέον, ομολόγησε και ότι "το ταλέντο είναι κάτι που πρέπει να το προσέχεις κάθε μέρα. Δεν χρειάζομαι το να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Δεν είναι κάτι που μου ταιριάζει". Καλό; Πάμε παρακάτω.

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"
© GETTY IMAGES

O πατέρας του Xavi είχε να κάνει μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη ως προς το λόγο που ο Mourinho δεν απολάμβανε τη συνύπαρξη του με τον Casillas. "Ήταν η φιλία του Iker με τον γιο μου, από όταν ήταν παιδιά και έχει δοκιμαστεί τα χρόνια που παίζουν αντίπαλοι. Τα προβλήματα αυτά διέρρευσαν πέρυσι και όλοι πια ξέρουν ποιο ήταν το θέμα του Mourinho. Μόνο που τα παιδιά δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να τερματίσουν τη φιλία τους". Αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τους πρωταγωνιστές.

Το δεδομένο ωστόσο, ήταν πως ο Πορτογάλος ήταν η πηγή πολλών εντάσεων που είχαν προκύψει μεταξύ των Real Madrid και Barcelona και είχαν επηρεάσει το νευρικό σύστημα των παικτών. Στο βαθμό που τσακώθηκαν όλοι με όλους, σε συνάντηση του Απριλίου του 2012, έπειτα από φάουλ του Marcelo στον Fabregas και... τον Mourinho να χτυπά με δάχτυλο του χεριού του, το μάτι του Tito Vilanova -τότε assistant των "μπλαουγκράνα".

Ο Casillas είχε τηλεφωνήσει στους Xavi και Puyol για να κάνουν μια ενδελεχή συζήτηση και να καταλήξουν στο ότι για το καλό όλων, έπρεπε να ηρεμήσουν -διότι η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, όταν σε ένα Clásico απειλήθηκε σύρραξη και παρέσυρε ό,τι είχε δημιουργηθεί ως βάση στην εθνική. Ο Mourinho ενημερώθηκε για τα καθέκαστα και εξερράγη, θεωρώντας ότι ο παίκτης του δεν τον σεβάστηκε, ενήργησε εναντίον του και κατά μία έννοια, υποτάχθηκε στους "μπλαουγκράνα". Και η ατάκα "ακόμα κουβαλάω τις αρχές που μου δίδαξε ο Pep Guardiola" σε συνέντευξη του Casillas... μάλλον δεν είχε βοηθήσει την κατάσταση. Τουναντίον, ήταν κάτι που κράτησε ο Mourinho για μελλοντική χρήση, όπως φάνηκε την ημέρα που ανακοίνωσε την απόκτηση του Diego Lopez. "Όπως ο Casillas μπορεί να λέει ότι θα προτιμούσε έναν άλλον προπονητή, όπως τον Del Bosque ή τον Pellegrini, εγώ μπορώ να πω ότι προτιμώ τον Lopez. Και όσο είμαι εγώ προπονητής στη Real, ο Lopez θα παίζει".

Ο Perez ώθησε τον Iker στην έξοδο

O Μοurinho έφυγε, η ζωή συνεχίστηκε, τα ρεκόρ του Casillas επίσης, αλλά κάτι είχε αλλάξει στο γενικότερο κλίμα και στο πώς ήταν προσδιορισμένος πια, στο μυαλό των Μαδριλένων. Η συνεργασία του με τον Πορτογάλο είχε αλλάξει πολλά. Έφτασε να ζει τις συνέπειες της, χρόνια μετά, στο βαθμό που όταν άρχισε και να φθίνει η απόδοση του, η σχέση του με τη μόνη ομάδα που είχε αγωνιστεί στην καριέρα του να έχει γίνει μη βιώσιμη. Και αν δεν ήταν "άγιος", σίγουρα δεν ήταν ο "διάβολος" που είχαν δει στο πρόσωπο του οι χειρότεροι επικριτές του. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου, έπειτα από την απώλεια του πρωταθλήματος κατέστησαν σαφές ότι είχε έλθει η ώρα να ζήσει μακριά από τη Real. Είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου -όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα.

Τον Ιούλιο του 2015 ξέσπασε σε κλάματα, στη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε πως φεύγει από τη Real. Όταν έλεγε πως "πριν από καλό ή κακό τερματοφύλακα, θέλω να με θυμούνται ως καλό άνθρωπο. Αυτός ο οργανισμός με έκανε ό,τι είμαι σήμερα" και ό,τι άλλο είχε να πει εκείνη την ημέρα, ήταν μόνος του στο πάνελ που είχε "στηθεί" στο Bernabéu. Ουδείς εκ των εκπροσώπων της "βασίλισσας" ήταν δίπλα του. Οι πρώην συμπαίκτες του ήταν σε πτήση για την Αυστραλία και ο Florentino Perez... είχε δουλειές.

Oι γονείς του Ισπανού κατηγόρησαν -στη Mundo- τον Perez για αυτήν την έκβαση "γιατί προτιμούσε πιο ψηλούς παίκτες". Η μητέρα του, Mari Carmen πρόσθεσε ότι "έχει αντέξει πολλά, έχει υποφέρει μεγάλη ψυχολογική πίεση. Του φέρονταν διαφορετικά από ό,τι στους άλλους παίκτες και ο Florentino ήταν εκείνος που τον πίεζε πιο πολύ από όλους να φύγει από το σύλλογο". Ο πατέρας του, Jose Luis κατέληξε στο ότι "ήταν θύμα μιας ενορχηστρωμένης καμπάνιας που στόχο είχε να τον κάνει τον κακό της υπόθεσης και να τον εκβιάσει να παραιτηθεί".

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"

Μαζί με το "c' est fini" ο Casillas είπε και ότι πάει στην Porto και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι φήμες που ήθελαν τον David de Gea να γίνεται κάτοικος Μαδρίτης, έπειτα από την εξαιρετική χρονιά που είχε με τη Manchester United. Ήταν ο παίκτης που, όπως σημείωναν οι ρεπόρτερ, αναμενόταν να κάνει... δεύτερο βιολί τον Casillas στην εθνική. Μια στιγμή όμως, γιατί πριν φτάσουμε εκεί, πρέπει να κάνουμε και μια στάση στην Πορτογαλία.

Για να αλλάξει φανέλα ο 34χρονος τερματοφύλακας, έπρεπε να βρεθεί μια ομάδα που κατ' αρχάς να τον θέλει και κατά δεύτερον να είναι διατεθειμένη να πληρώσει το buy out στη Real Madrid, που η αλήθεια είναι ότι είχε γίνει πιο ευέλικτη ως προς το ποσό, προκειμένου να τελειώσει η ιστορία (εντός και εκτός εισαγωγικών). Στις 8/7 του 2015 η Marca είχε γράψει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των συλλόγων, με το tsf.pt να ενημερώνει ότι βάσει του συμβολαίου που είχε ο παίκτης με τους Μαδριλένους, για τα δυο επόμενα χρόνια επρόκειτο να πάρει 14 εκατ. ευρώ "καθαρά". Η FC Porto συμφώνησε να καλύψει το 1/3 αυτού του ποσού που ήταν κοντά στα 5 εκατ. ευρώ -το υπόλοιπο θα προερχόταν από τους "merengues".

Παρεμπιπτόντως, ο εν λόγω πορτογαλικός σύλλογος είναι γνωστός ως αυτός που αγοράζει σε χαμηλές τιμές και πουλά ακριβά, πράγμα που σήμαινε ότι για τον Casillas κατ' αρχάς δέχθηκε να παραβεί τη βασική αρχή του. Τον έκανε τον πιο υψηλά αμειβόμενο -μακράν του δεύτερου- στη λίγκα. Με χαρά διαπίστωσαν οι ιθύνοντες του πως λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, τα likes στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook είχαν ξεπεράσει τα 3.000.000 και κάπως έτσι πέρασαν τη Benfica -των 2.9 εκατ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και αφορούσε κάθε επίπεδο του marketing.

Από "τερματοφύλακας που κερδίζει ματς" έγινε "φιάσκο"

Ο πρόεδρος της FC Porto, Jorge Nuno Pinto da Costa είχε δηλώσει ότι "ήλθε η ώρα να συγχαρούμε τους εαυτούς μας και να καλωσορίσουμε τον Casillas", με τον προπονητή Julen Lopetegui να προσθέτει πως "είναι ο goalkeeper που κερδίζει παιχνίδια". Αυτά ειπώθηκαν τον Ιούλιο του 2015, οπότε ο Mourinho έδωσε μια συνέντευξη στη Guardian και... επί τη ευκαιρία σχολίασε την αμοιβή του Casillas, εξηγώντας πως είναι "απίστευτη". Την επομένη, τα ΜΜΕ της Ισπανίας έγραφαν πως ο Πορτογάλος έχει εμμονή με τον Iker και συνεχίζει την εκστρατεία του εναντίον του. Πράγμα που δεν θα λέγατε ότι ήταν αναληθές. Αλλά ήταν συνεπές αυτό που είπε ο Mourinho, ο οποίος επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 2015... στο θέμα. Ήταν μετά τον αποκλεισμό της FC Porto από την Chelsea στο Champions League, με τον Πορτογάλο να σχολιάζει πως "τώρα ο Iker έχει την ευκαιρία να κερδίσει το μόνο τρόπαιο που δεν έχει πάρει στην καριέρα του: το Europa League". Παρεμπιπτόντως, δεν το πήρε.

Στις 16 Μαρτίου ο Pinto da Costa κλήθηκε να σχολιάσει την απογοητευτική σεζόν που διανύουν οι "dragons". Ήταν η ημέρα που είπε στην "Confidencial" πως "η μεταγραφή του Casillas ήταν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαμε. Θα έλεγα πως όχι μόνο δεν κέρδισε ματς για εμάς, αλλά έχασε και έτσι χάσαμε κάθε πιθανότητα κατάκτησης του πρωταθλήματος, ενώ τεθήκαμε εκτός Champions League νωρίς, νωρίς. Ο μισθός του είναι αβάσταχτος για το σύλλογο μας. Αν πάει στις ΗΠΑ, άκουσα πως τον θέλει η New York City, θα είναι η καλύτερη δουλειά που έχει κάνει ποτέ η ομάδα μας". Να θυμίσω εδώ πως η Porto έχει πουλήσει τον Falcao και τον Jackson Martinez για 45 εκατ. ευρώ, έκαστο, οπότε αντιλαμβάνεσαι τον καημό των Πορτογάλων για να φτάσουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν ως "καλύτερη δουλειά" την πώληση του Casillas. Εν τω μεταξύ, το "χάνει παιχνίδια" δεν ήταν μια φράση που χρησιμοποίησε τυχαία το αφεντικό. Είχαν προηγηθεί τα λάθη που ακολουθούν -και μεταξύ μας, είχε αρχίσει να κάνει λάθη από την ημέρα που ο Mourinho τον έκανε δεύτερη επιλογή, γεγονός που "πείραξε" το μυαλό του υπό κάθε έννοια. Για την ιστορία, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση.

Ο Vicente den Bosque είχε υπερασπιστεί την πρώτη του επιλογή, στην εθνική για τη λανθασμένη εκτίμηση που έκανε στο ματς με τη Vitorio Guimaraes και επέτρεψε στον Bakary Sare να σκοράρει και στην ομάδα του να νικήσει, εξηγώντας ότι "ΟΚ, έκανε ένα λάθος, αλλά το σημαντικό είναι ότι χαίρει άκρας υγείας και θα εμφανιστεί στο Euro2016 σε καλή κατάσταση. Όλοι οι τερματοφύλακες κάνουν λάθη. Είναι αδύνατο να μην κάνουν. Χρειάζεται λίγη μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση, γιατί έχει νικήσει χρόνια το φόβο". Και κάπου εδώ να σας πούμε πως ο Casillas είναι η πρώτη επιλογή για το Euro2016. Nαι. Ακόμα. Τουλάχιστον, επισήμως.

Στο φιλικό της Κυριακής 27/3 με τη Ρουμανία, στη Cluj Arena έφτασε τις 166 συμμετοχές με την εθνική και όπως είπε "είμαι χαρούμενος που έγινα ο παίκτες με τις περισσότερες εμφανίσεις στην εθνική. Σε αυτά τα χρόνια έχω ζήσει καλές στιγμές, έχω ζήσει και κακές. αλλά... κρατώ τις καλές. Αντιλαμβάνομαι πως είμαι όλο και πιο κοντά στο να αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο καιρός περνά για όλους και εγώ δεν είμαι η εξαίρεση. Ελπίζω και θα ήθελα να είμαι στην ομάδα που θα συγκροτείται από νέα παιδιά. Ο Del Bosque θα καλέσει 23 παίκτες. Θα δούμε. Διατίθεμαι να πάω στο Euro2016. Δεν ξέρω ως τι και ο προπονητής δεν μου έχει πει κάτι. Αν μπω στην αποστολή, θα συμβιβαστώ με ό,τι ρόλο μου δώσει και θα το απολαύσω. Θα ήθελα να πάω, ακόμα και αν δεν παίξω.

Είμαι 35 χρόνων και ο De Gea 25. Έχει μπροστά του όλον τον κόσμο και όλο το χρόνο να κάνει τα πάντα. Έχει πράγματα που δεν έχω εγώ και τούμπαλιν. Είναι πολυτέλεια να 'χεις τερματοφύλακες όπως είναι αυτός. Σε άλλες εθνικές δεν υπάρχει καν ανταγωνισμός σε αυτή τη θέση. Για παράδειγμα ο Buffon δεν αντιμετωπίζει κάποια πρόκληση στην Ιταλία. Εμείς έχουμε πολλούς. Υπάρχει ο Sergio Rico, ο Antonio Adan. Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία μου χρονιά στην εθνική. Ξέρω πως απολαμβάνω κάθε μέρα".

Αυτό το "δεν ξέρω αν θα είναι η τελευταία μου χρονιά στην εθνική" άφηνε να εννοηθεί πως θα συνεχίσει σε επίπεδο συλλόγων. Προφανώς όχι στην Porto (είχε option ανανέωσης που δεν θα ενεργοποιηθεί) ή στη Real Madrid. Ενδεχομένως να αποδεχθεί την πρόταση του Kaka, που τον κάλεσε στο MLS, τη Major League Soccer στην Αμερική. Ο Βραζιλιάνος, ο οποίος αγωνίζεται στην Orlando City SC πέρασε με τον Casillas τέσσερα χρόνια στη Μαδρίτη και είχε προσεγγίσει τον Ισπανό και το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά του είχε πει ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή θα ήθελε να μείνει στην Ευρώπη. Ο Kaka λοιπόν, επιστρέφει δριμύτερος τώρα, για να ομολογήσει στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης Cadena Cope ότι "νομίζω ότι τώρα του αρέσει η ιδέα να έλθει στην Αμερική".

Ο ίδιος ο Casillas παραδέχθηκε στη Wall Street Journal ότι "δεν έχω πρόβλημα να πω ότι θα ήθελα να παίξω στις ΗΠΑ" χωρίς όμως, να δώσει χρονοδιάγραμμα. "Ο τελευταίος ενάμισης χρόνος ήταν πολύ δύσκολος για εμένα. Με έκανε πιο δυνατό πνευματικά. Η αμερικανική λίγκα είναι η τέλεια ευκαιρία για εμένα, γιατί δεν θα ήθελα να παίξω σε ομάδα που είναι αντίπαλος της Real Madrid". Μπορεί να πάει στις ΗΠΑ, μπορεί και όχι, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι έπειτα από 6 χρόνια σχέσης, ένα παιδί... και άλλο ένα που έρχεται, αποφάσισε να παντρευτεί την Carbonero, όπως αποκάλυψαν διεθνή ΜΜΕ την Τετάρτη 30/3. Τα ρεπορτάζ έγραψαν ότι ο γάμος ήταν μυστικός και έγινε στη Boadilla del Monte της Μαδρίτης, με το ζευγάρι να έχει προγραμματίσει ήδη καλοκαιρινό εορταστικό πάρτι, όπου υπολόγιζε να ενημερώσει σχετικά... και τις οικογένειες. Ο γάμος ήταν έτοιμα της Carbonero, γιατί ήθελε να υπάρχει επισημοποίηση της σχέσης.

Ίκερ Κασίγιας: Ο "άγιος" που έγινε "διάβολος"

Πηγές: ESPN FC, Ιndependent, Guardian, Sky Sports, Talkssport.com, Βleacher Report, Μarca, As, Daily Mail, Calcio Mercato, El Mundo,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ