LONGREADS

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει τη Νότιγχαμ, που έχει οφειλές άνω των 80 εκατομμυρίων, που τη λοιδορούν άλλοι σύλλογοι, που γλίτωσε τον υποβιβασμό για δύο γκολ και όχι την ομάδα του Μπράιαν Κλαφ που στέφθηκε δις πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το Sport24.gr παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση ενός κατεστραμμένου συλλόγου.

Οι ιστορίες που ξεπηδούν από τα άδυτα του "Σίτι Γκράουντ" είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικές. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η απορία των διοικούντων για το κόστος αγοράς ποδοσφαιρικών μπαλών "όταν μπορούμε να τις παίρνουμε πολύ πιο φθηνά από το Asda;" Όπου "Asda", αλυσίδα σούπερ μάρκετ...

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αποφάσισαν να τιμήσουν τον... προπονητή παρά τω προπονητή της εποχής Μπράιαν Κλαφ, τον Πίτερ Τέιλορ, ονομάζοντας μια εξέδρα προς τιμήν του. Μόνο που η πινακίδα είχε διαφορετικό τόνο κόκκινου χρώματος σε σχέση με αυτό της Νότιγχαμ!

Λίγο πριν συμπληρωθεί μια πενταετία παρουσίας του Φαουάζ αλ Χασαουί, ο Κουβεϊτιανός επιχειρηματίας αποτελεί παρελθόν γι' αυτόν τον ιδιαίτερο σύλλογο και μαζί παίρνει όλη την κακοδιαχείριση, τον ερασιτεχνισμό και τον μικροπρεπή τρόπο με τον οποίο κινούσε τα νήματα της ομάδας. Όλα αυτά, όταν βρισκόταν στην Αγγλία και όχι στην πατρίδα του, αφήνοντας πίσω το δεξί χέρι του, Χασάν Σαέφ, ο οποίος συνήθιζε να στρογγυλοκάθεται στο γραφείο του προπονητή και να προσκαλεί φίλους του να παίρνουν γλυκά και αναψυκτικά από το ψυγείο που υπήρχε.

Από την Πέμπτη 18 Μαΐου, η εποχή Αλ Χασαουί ολοκληρώθηκε και άρχισε η εποχή Βαγγέλη Μαρινάκη για τη Νότιγχαμ. Ο Αλ Χασαουί, μάλιστα, δύσκολα θα απασχολήσει ξανά τον σύλλογο με ανεξήγητες αποφάσεις του, αφού παραχώρησε το 100% των μετοχών του, έναντι αντιτίμου περίπου 50.000.000 λιρών σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ.

Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2017, όμως, πρόλαβε να δημιουργήσει (και να αφήσει) ένα χάος. Μία ομάδα που αναζητούσε την επιστροφή στην Premier League μετά από τον υποβιβασμό του 1999, αλλά απέτυχε σε 14 προσπάθειες, ενώ πέρασε και τρεις σερί σεζόν στη League One. Συμμετείχε στα πλέι οφ ανόδου τρεις φορές αλλά δεν τα κατάφερε. Η 8η θέση στην Championship το 2012-2013 έγινε 11η το 2014, 14η το 2015, 16η το 2016 και 21η φέτος, συνοδεία σωτηρίας μόλις για δύο γκολ στην ισοβαθμία με την Μπλάμμπερν.

Η πτωτική πορεία δεν δύναται να συνεχιστεί, αφού θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η κατάσταση στον σύλλογο, όμως, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Διοικητικά, οικονομικά, προπονητικά και αγωνιστικά, ο σύλλογος χόρευε στο χείλος του γκρεμού την τελευταία πενταετία και πολλά απόνερα παραμένουν σε αυτό το φουρτουνιασμένο καράβι.

Ο εφοπλιστής Μαρινάκης με τους συνεργάτες του καλείται να αποφύγει τους σκοπέλους και να φτάσει με ασφάλεια στο λιμάνι, το οποίο κατόπιν δήλωσής του είναι η "ελίτ της Premier League". Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται κάτι παραπάνω από ολοκληρωτικό λίφτινγκ, χρειάζεται η Νότιγχαμ να μην θυμίζει σε τίποτα τη Φόρεστ των τελευταίων ετών, σε κανένα επίπεδο.

A. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η εποχή Αλ Χασαουί άρχισε με τον Ομάρ Αλ Χασαουί, κάτοχο 5% των μετοχών, ως πρόεδρο στον σύλλογο, ωστόσο μέσα σε έξι μήνες παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ο ξάδερφός του και κάτοχος του 75%, Φαουάζ αλ Χασαουί, ανέλαβε την προεδρία (το υπόλοιπο 20% ανήκει στον αδερφό του Φαουάζ, Αμπντουλαζίζ), και μέσα σε λίγες ημέρες έδιωξε τον εκτελεστικό διευθυντή Μαρκ Άρθουρ.

Έκτοτε, και με εξαίρεση πέντε μηνών, κανείς δεν κατείχε αυτήν τη νευραλγική θέση στην ομάδα, με συνέπεια να παρουσιαστούν πολλά γραφειοκρατικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, όπως λογιστικές αμέλειες, πρόβλημα στη συνεννόηση με συλλόγους και ατζέντηδες στις μεταγραφές και φυσικά η τιμωρία στην ομάδα να αρχίσει τη σεζόν με μειωμένη χωρητικότητα στο "Σίτι Γκράουντ", αφού η διοίκηση δεν είχε φροντίσει να εκδώσει πιστοποιητικό ασφάλειας!

Τη διαχείριση από την αρχή του 2013 ανέλαβε ο Αλ Χασαουί, μαζί με τον Λαλού Τιφρίτ, τον οποίο τοποθέτησε επικεφαλής των οικονομικών και μέχρι να αποχωρήσει τον Νοέμβριο του 2016 είχε γεμίσει τα συρτάρια της ομάδας με εξώδικα, κλήσεις σε δικαστήρια και διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις πληρωμών.

Ο έτερος στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη, ο Σαέφ, δεν είχε επισήμως διευθυντικό ρόλο, αφού δεν θα μπορούσε να περάσει με επιτυχία τον απαραίτητο έλεγχο που επιβάλλει η Football League για όλα τα διευθυντικά στελέχη των συλλόγων. Μάλιστα, η διοργανώτρια του πρωταθλήματος απέστειλε επιστολή στη Νότιγχαμ το 2016, ζητώντας από τον Σαέφ να υποβληθεί στον έλεγχο των ιδιοκτητών και των διευθυντών, αφού υπήρχαν υποψίες ότι αναμιγνυόταν στις καθημερινές λειτουργίες του συλλόγου.

Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, δεν απέτρεψε τον Αλ Χασαουί από το να προσλάβει στον σύλλογο τον Τζιμ Πράις, ξάδερφο του τότε προπονητή της ομάδας, Μπίλι Ντέιβις. Ο ρόλος του, επίσης μη διευθυντικός, αφού ως δικηγόρος, είχε αποβληθεί από τον δικηγορικό σύλλογο της Σκοτίας, μετά από έρευνα για οικονομικές ατασθαλίες στη φίρμα "Ross Harper" της Γλασκόβης όπου ανήκε και η οποία κατέληξε να οφείλει 2.600.000 λίρες σε πελάτες και πιστωτές.

Ο Αλ Χασαουί δεν... υποπτεύθηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στον σύλλογό του και το "καμπανάκι" δεν χτύπησε ούτε όταν ο Πράις απέρριπτε το Financial Fair Play ως "παράνομο και ανέφικτο" και υπό τον τίτλο του general manager στην ομάδα, σπαταλούσε αλόγιστα εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές τον Αύγουστο του 2013. Τον Δεκέμβριο του 2014, οκτώ μήνες μετά από την απόλυση του Πράις και του Ντέιβις, η Νότιγχαμ τιμωρήθηκε με 1,5 χρόνο μεταγραφικού εμπάργκο διότι δεν παρουσίασε ισολογισμό για τη σεζόν 2013-2014...

Χωρίς υπεύθυνο προσωπικού από τον Οκτώβριο του 2015 και χωρίς υπεύθυνο σκάουτινγκ από την πρώτη εκκαθάριση του Ιανουαρίου 2013, η πρόσληψη του Πολ Φόλκνερ ως εκτελεστικού διευθυντή στα τέλη του 2015 έμοιαζε επιβεβλημένη. Πέντε μήνες αργότερα και μετά από διαρκείς κόντρες με τον Αλ Χασαουί για τη διαχείριση του συλλόγου, ο Φόλκνερ παραιτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Από τους τελευταίους 58 μήνες, μόνο τους πέντε η Νότιγχαμ είχε κάποιον επικεφαλής.

Από τη στιγμή που αποχώρησαν οι συνεργάτες του Αλ Χασαουί, Τιφρίτ και Σαέφ, τον ρόλο του ανθρώπου για όλες τις δουλειές ανέλαβε ο διευθυντής επικοινωνίας, Μπεν Γουάιτ, αφού ακόμα και ο Αλ Χασαουί πάτησε για τελευταία φορά το πόδι του στο γήπεδο στις 20 Σεπτεμβρίου 2016.

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μοναδική λύση που διαφαινόταν στον ορίζοντα ήταν η πώληση του συλλόγου. Η εξαγορά από την πλευρά Μαρινάκη δεν ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και τον Νοέμβριο ο Αλ Χασαουί ήρθε σε συμφωνία με τον Αμερικανό Τζον Τζέι Μουρς, πρώην ιδιοκτήτη των Σαν Ντιέγκο Πάντρες του MLB, μαζί με τον συνεργάτη του Τσαρλς Νόελ. Η συμφωνία αφορούσε το 80% των μετοχών έναντι 50.000.000 λιρών, ωστόσο η πλευρά του Μουρς χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ολοκληρώσει τον έλεγχο, αφού -όπως προέκυπτε από τους ορκωτούς λογιστές που είχε προσλάβει-, στα βιβλία του συλλόγου δεν είχαν καταγραφεί σωστά ούτε τα πιο βασικά δεδομένα!

Το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με τον Αλ Χασαουί να ισχυρίζεται πως η πώληση στον Μουρς "δεν θα ήταν καλή μακροπρόθεσμα για τον σύλλογο" και οι φίλαθλοι είχαν απηυδήσει με τον Κουβεϊτιανό ιδιοκτήτη, παρότι ο ίδιος είχε απολογηθεί παλαιότερα για την κακοδιαχείριση, δίνοντας υπόσχεση ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι "πιο επαγγελματίας".

Β. Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ένας από τους πιο παλιούς συλλόγους στον κόσμο, με 152 χρόνια ιστορίας, που συμμετέχει σε μία από τις δέκα πιο προσοδοφόρες κατηγορίες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, την Championship, καταφέρνει να βρίσκεται εδώ και χρόνια με το ένα πόδι στη διάλυση.

Μπορεί να απέχει από τα εκατοντάδες εκατομμύρια της Premier League, ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα της κατηγορίας δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα σχεδόν 25.000.000 λίρες που έχανε σταθερά η Νότιγχαμ κάθε οικονομικό έτος από το 2013 (κι ενώ το Financial Fair Play της κατηγορίας επιτρέπει έλλειμμα μέχρι 39.000.000 λίρες σε βάθος τριετίας). Τουλάχιστον όχι μέχρι να ανακοινωθεί το μισθολογικό κόστος, το οποίο ήταν περίπου διπλάσιο από τα συνολικά έσοδα της ομάδας!

Από το 2005, την τελευταία χρονιά που παρουσίασε κέρδη προ φόρων, η Νότιγχαμ παρουσιάζεται διαρκώς ελλειμματική, με αποκορύφωμα το 2014, τη χρονιά της τιμωρίας, όταν η ζημία προ φόρων ανήλθε σε 24.000.000 λίρες. Στον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2015-2016 που παρουσίασε τον Φεβρουάριο του 2017 (έναν μήνα μετά από την πρόσληψη οικονομικής διευθύντριας), ο σύλλογος είχε μειώσει τις οφειλές προς πιστωτές από 92.051.000 σε 82,824,000 λίρες. Επιπλέον, η (σχεδόν) πενταετία Αλ Χασαουί συνοδεύτηκε με δάνειο του ιδιοκτήτη προς τον σύλλογο ύψους 67.018.000 λιρών, το οποίο μειώθηκε μετά από τον τελευταίο ισολογισμό σε 55.649.000 λίρες, ένα ποσό κοντά στο κόστος πώλησης της ομάδας.

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Οι μισθοί παραμένουν υψηλοί και από 26.244.000 λίρες αυξήθηκαν σε 26.939.000 λίρες, ενώ οι υπάλληλοι του συλλόγου από 129 έγιναν 154, την ώρα που το αγωνιστικό τμήμα αποτελείται από 68 άτομα. Το έτος 2016 έκλεισε ξανά με έλλειμμα, ωστόσο από τα 21.608.000 του 2015, φέτος η κατάσταση ήταν καλύτερη, αφού το ποσό ανήλθε σε 2.206.000 λίρες.

Ορισμένα από τα θετικά στοιχεία του τελευταίου ισολογισμού είναι η αποπληρωμή δανείου 17.686.000 λιρών, η αύξηση των εσόδων από 18.152.000 λίρες σε 18.424.000 λίρες και η διακοπή της συνεργασίας με την εταιρία "Kitbag" για τη διάθεση προϊόντων του συλλόγου, εργασία που ανέλαβε η ίδια η ομάδα με τα έσοδα από αυτό το σκέλος να αυξάνονται από 232.000 λίρες σε 2.465.000 λίρες.

Οι περισσότερες πηγές εσόδων, πάντως, δεν συνάδουν με το μέγεθος του συλλόγου και τον κόσμο του. Οι χορηγίες μειώθηκαν σε 325.000 λίρες, τα διαφημιστικά έσοδα από 153.000 λίρες αυξήθηκαν μόλις σε 252.000 λίρες, ενώ τα έσοδα από τηλεόραση και ραδιόφωνο ανήλθαν σε 558.000 λίρες. Η μείωση των εισιτηρίων κατά περίπου 4.000 επέφερε και μείωση των εσόδων από αυτήν την πηγή κατά περίπου 1.400.000 λίρες (από 7.704.000 σε 6.297.000 λίρες), ενώ τα εμπορικά έσοδα από 1.025.000 λίρες έπεσαν στις 962.000 λίρες.

Το αποτέλεσμα αυτών των οικονομικών δεδομένων ήταν ορισμένες τραγελαφικές αποφάσεις, όπως αυτή τον Φεβρουάριο του 2016, όταν άλλαξε η ημερομηνία καταβολής μισθών και από την τελευταία Παρασκευή του μήνα μεταφέρθηκε στην τελευταία μέρα του μήνα, χωρίς φυσικά να τηρείται ούτε αυτό. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ο σύλλογος εκτός από μεταγραφές, δεν μπορούσε να προσθέσει παίκτες στο ρόστερ του ούτε μέσω δανεισμών ή ελεύθερους ποδοσφαιριστές, με μισθό άνω των 120.000 λιρών τον χρόνο.

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Νότιγχαμ αγόρασε τον Μπριτ Ασομπαλονγκά από την Πίτερμπρο, ωστόσο καθυστέρησε να καταβάλλει δόση 1.500.000 λιρών (από τις 5.500.000 λίρες της μεταγραφής), με συνέπεια τόσο να τιμωρηθεί με προσωρινή ποινή απαγόρευσης μεταγραφών όσο και να διαπομπευθεί στο twitter από τον πρόεδρο της Πίτερμπρο ο σύλλογος με περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από όλες τις ομάδες του Λονδίνου, της Ρώμης, της Μόσχας, του Παρισιού μαζί.

Ο Αλ Χασαουί προσπαθούσε να βρει επιπλέον έσοδα μέσω πώλησης παικτών, έστω κι αν αυτοί αγωνιστικά ήταν απαραίτητοι για την ομάδα, όπως ο Όλιβερ Μπερκ που παραχωρήθηκε έναντι 13.000.000 λιρών στη Λειψία και ο Χένρι Λάνσμπουρι που πήρε μεταγραφή 3.000.000 λιρών στην Άστον Βίλα. Η πρακτική αυτή, όμως, για έναν σύλλογο με τεράστια ανοίγματα αποτελεί απλά γάζα σε ακρωτηριασμένο άκρο. Χαλ και Κρίσταλ Πάλας ακόμα περιμένουν χρήματα από τις μετακινήσεις των Τόμας Ινς και Τζακ Χαντ, ενώ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που κατέβαλε το 1.000.000 λίρες για την αγορά του Απόστολου Βέλλιου από τον Ηρακλή το καλοκαίρι του 2016, φέρεται να αποπληρώθηκε με καθυστέρηση τον Δεκέμβριο.

Γ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ο Αλ Χασαουί δεν δίσταζε να αλλάζει διαρκώς υπαλλήλους στον σύλλογο. Το πιο εύκολο πράγμα γι' αυτό θα ήταν με τον ίδιο ή και με ανώτερο ρυθμό να αλλάζει και προπονητές. Όπερ και εγένετο. Στα λιγότερα από πέντε χρόνια παραμονής στις όχθες του ποταμού Τρεντ, συνεργάστηκε με οκτώ μόνιμους προπονητές, χώρια τους δύο υπηρεσιακούς που μεσολαβούσαν κάθε φορά. Από το 1889 μέχρι το 2012, είχαν προσληφθεί 25 μόνιμοι προπονητές...

Η οικογένεια Αλ Χασαουί έδιωξε τον Στιβ Κότεριλ μόλις ανέλαβε και προσέλαβε τον Σον Ο' Ντρίσκολ που παλαιότερα ήταν στο επιτελείο του προκατόχου του. Ο Ιρλανδός απολύθηκε μετά από μία νίκη με 4-2 επί της Λιντς, με τη Νότιγχαμ τρεις βαθμούς πίσω από τα πλέι οφ ανόδου, κατόπιν απόφασης του Αλ Χασαουί να προσλάβει προπονητή από την Premier League.

Αυτός ήταν ο Άλεξ Μακλίς, ο οποίος έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του μετά από σαράντα ημέρες και με απολογισμό μόλις μία νίκη σε επτά αγώνες. Ο Ντέιβις επέστρεψε μετά από τα 2,5 χρόνια στο 'Σίτι Γκράουντ" μεταξύ 2009 και 2011, ωστόσο η συντριβή με 5-0 από τη μεγάλη "εχθρό" Ντέρμπι, τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύονταν εξαιτίας και του ξαδέρφου του στη διοίκηση αλλά και η συμπεριφορά του (κόντρες με δημοσιογράφους που έφερναν σε δύσκολη θέση τη διοίκηση, υποψίες ότι το προπονητικό κέντρο είχε... κοριούς, με συνέπεια να κάνει έρευνα που δεν έδειξε κάτι) οδήγησαν στην απόλυση τον Μάρτιο του 2014.

Ο προπονητής των ακαδημιών Γκάρι Μπραζίλ ολοκλήρωσε τη χρονιά και παρέδωσε τα σκήπτρα στο ίνδαλμα των προηγουμένων δεκαετιών, Στούαρτ Πιρς, ο οποίος είχε απορρίψει πρόταση μετά από την απόλυση του Ντέιβις. Παρά την εκκίνηση με αήττητο σερί, η ομάδα έχασε τη φόρμα της και τον Ιανουάριο του 2015 δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές λόγω τιμωρίας. Ο Πιρς απολύθηκε τον επόμενο μήνα και ανέλαβε επίσης ένας πρώην παίκτης της Νότιγχαμ, ο Ντούγκι Φρίντμαν, ο οποίος άντεξε υπό αντίξοες συνθήκες μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Ο Πολ Γουίλιαμς ανέλαβε υπηρεσιακός μέχρι το τέλος της σεζόν και ο επόμενος προπονητής ήταν επιλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξαγοράς της ομάδας το καλοκαίρι του 2016. Ο Φιλίπ Μοντανιέ, με παρακαταθήκη την εξαιρετική δουλειά στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, υπέγραψε διετές συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο απολύθηκε σε λιγότερο από επτά μήνες. Αγωνιστικά η Νότιγχαμ δεν σήκωσε ποτέ κεφάλι, τα προβλήματα είχαν γιγαντωθεί και οι φίλαθλοι εναντιώθηκαν στον Γάλλο μετά από τον αποκλεισμό από τη Γουίγκαν της League One στο κύπελλο, εξέλιξη που ο μέσος της ομάδας, Μπεν Όσμπορν, αποκάλεσε "ντροπιαστική". Οι ποδοσφαιριστές, μάλιστα, φέρεται να έκαναν εξέγερση κατά τη διάρκεια εκείνου του παιχνιδιού και να αλλάζουν θέσεις μόνοι τους στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να αποτρέψουν την ήττα με 2-0.

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου, Πέδρο Περέιρα, παραιτήθηκε τέσσερις μήνες μετά από την πρόσληψή του, όταν αντιλήφθηκε ότι η πλευρά Μαρινάκη δεν θα αγόραζε τον σύλλογο και ο Μοντανιέ είχε μείνει μόνος του (δεν υπήρχε κάποιο άλλο στέλεχος που να γνωρίζει τι να κάνει στις μεταγραφές) να αντιμετωπίζει τους ατζέντηδες και να τους ακούει καθημερινά να του λένε ότι μόνο εάν υπάρξει αγοραπωλησία του συλλόγου, θα κλειστούν συμφωνίες.

Στις 14 Ιανουαρίου 2017 ο 52χρονος προπονητής αποχώρησε και μετά από ακόμα ένα δίμηνο με τον Μπραζίλ στον πάγκο και αρκετές απορρίψεις στις προτάσεις που έκανε ο Αλ Χασαουί δεξιά και αριστερά, ο Μαρκ Γουόρμπαρτον πείστηκε να αναλάβει το πρότζεκτ, έχοντας αποχωρήσει προσφάτως από τη Ρέιντζερς. Μαζί του έφερε τους μόνιμους συνεργάτες, τον Φρανκ Μακπάρλαντ ως αθλητικό διευθυντή και τον Ντέιβιντ Γουίαρ ως βοηθό του και κατόρθωσαν να αποτρέψουν τον υποβιβασμό της ομάδας για δύο γκολ, στην ισοβαθμία με την Μπλάκμπερν.

Ο Γουόρμπαρτον είχε συνάντηση με την πλευρά Μαρινάκη και έλαβε διαβεβαιώσεις τόσο για τη διοίκηση της νέας εποχής, όσο και προσωπικές. Ο 54χρονος Άγγλος και οι συνεργάτες του παραμένουν στο "τιμόνι", ωστόσο με τον Έλληνα εφοπλιστή να έχει απολύσει ήδη οκτώ μόνιμους προπονητές στα επτά χρόνια του στον Ολυμπιακό, οι συνδέσεις των φιλάθλων με τις πρακτικές Αλ Χασαουί είναι αναπόφευκτες.

Δ. ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΦΕΡΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε με ένα ακριβοπληρωμένο ρόστερ να έχει μία πλήρως αποτυχημένη σεζόν. Υψηλόμισθοι ποδοσφαιριστές όπως ο Παϊτίμ Κασάμι και ο Νίκλας Μπέντνερ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και σε συνδυασμό με τους αρκετούς τραυματισμούς και τα πειράματα του Μοντανιέ, η κατρακύλα ήταν αναπότρεπτη.

Ο Ντάνι Πινίγιος, ένας ποιοτικός Ισπανός αριστερός μπακ, αλλά με μόλις 35 αγώνες σε δύο χρόνια λόγω τραυματισμών, έμεινε ελεύθερος αμέσως μετά από τον τελευταίο αγώνα της σεζόν, κατόπιν απόφασης του Γουόρμπαρτον. Ο τερματοφύλακας Βλάντιμιρ Στόικοβιτς, που είχε περάσει και από τον Εργοτέλη πριν δύο χρόνια, ο Πορτογάλος εξτρέμ Λικά που παραχωρήθηκε δανεικός στην Εστορίλ τον Φεβρουάριο, και ο πολιτογραφημένος Πολωνός στόπερ Νταμιάν Περκίς, αποκτήθηκαν για την εμπειρία τους, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα κι ενδεχομένως να διαβούν κι εκείνοι την πόρτα της εξόδου. Αβέβαιο είναι και το μέλλον του 23χρονου Φινλανδού στόπερ Τόμας Λαμ, καθώς και του 22χρονου Άγγλου μέσου (που αγωνίστηκε δανεικός στη Νοτς Κάουντι) Χόρχε Γκραντ.

Ο Γουόρμπαρτον επιθυμεί μικρότερο ρόστερ και οι εκκαθαρίσεις είναι μονόδρομος. Όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο τεχνικός, όμως, δεν θα υπάρξει αλόγιστη μεταγραφική δαπάνη όπως προηγούμενες χρονιές και ο σύλλογος θα συνεχίσει να υπάγεται στο FFP. Μπορεί να μην υπάρχει περιορισμός όπως την περίοδο της τιμωρίας, ωστόσο χρήματα θα δοθούν για την αγορά ελάχιστων παικτών και το σημαντικό θα είναι οι ελεύθεροι και οι δανεικοί.

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Νότιγχαμ ουσιαστικά αναζητά περιπτώσεις όπως αυτή του 22χρονου Άγγλου φορ Ζακ Κλαφ, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από την Μπόλτον έναντι 3.000.000 λιρών (κι ενώ πρώτα είχε πωληθεί ο Λάνσμπουρι με το ίδιο ποσό), ο οποίος έγινε γρήγορα ήρωας της εξέδρας, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ στη νίκη με 1-0 επί της Ντέρμπι, που (προσωρινά) ανέβασε τη Νότιγχαμ πάνω από τον μεγάλο αντίπαλό της στη βαθμολογία. Ο Κλαφ, εκτός από το ιστορικό επώνυμο, έχει εντυπωσιάσει το κοινό και για τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα του και θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες τη νέα σεζόν, έστω κι αν ενεργοποίησε εξαψήφιο μπόνους που βάζει τη Νότιγχαμ σε επιπρόσθετα έξοδα.

Ο Γουόρμπαρτον μοιάζει έτοιμος να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει από τη μέση και μπροστά, με τον Τζέιμι Γουόρντ και την ακατάπαυστη δουλειά του στα άκρα και τον 24χρονο Κονγκολέζο σκόρερ 14 τερμάτων πέρυσι Μπριτ Ασομπαλονγκά να μοιάζουν με "άγκυρες" στην ενδεκάδα της νέας χρονιάς.

Η περαιτέρω αξιοποίηση του Βέλλιου (28 αγώνες, οι 16 ως αλλαγή, 6 γκολ) και του 28χρονου μέσου Μουσταφά Καραγιόλ στο βασικό σχήμα θα αποτελέσει ακόμα ένα στοίχημα για τον Γουόρμπαρτον, όπως και η ανάδειξη νέων "Όσμπορν", δηλαδή παιδιών από την πόλη και την ακαδημία της ομάδας. Ο 18χρονος επιθετικός Μπεν Μπρέρετον έχει ξεχωρίσει για την ικανότητά του και ο 22χρονος τερματοφύλακας Τζόρνταν Σμιθ με τον 19χρονο επιθετικό μέσο Μάτι Κας ακολουθούν ως απόφοιτοι της "Nigel Doughty Academy".

Ε. Η ΑΝΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Η ανάληψη της Νότιγχαμ από την πλευρά Μαρινάκη έτυχε θερμής υποδοχής από τους φιλάθλους. Ακόμα και αφίσα δημιούργησαν, με ελληνική ατάκα, για να ευχαριστήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία για αυτήν την εξέλιξη και για την απαλλαγή από τον Αλ Χασαουί. Η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του "Σίτι Γκράουντ" μετά από το σφύριγμα της λήξης του τελευταίου αγώνα κόντρα στην Ίπσουιτς ήταν μια αντίδραση αγανάκτησης από μέρους τους.

Οι σχέσεις διοίκησης - φιλάθλων βρέθηκαν στο ναδίρ το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποτυπωνόταν διαρκώς και στα εισιτήρια, τόσο τα κανονικά όσο και τα διαρκείας. Η μέση προσέλευση στο "Σίτι Γκράουντ" το 2015-2016 μειώθηκε από 23.492 άτομα σε 19.676 και φέτος έφτασε μόλις στα 20.333 άτομα, ενώ τα διαρκείας από 15.482 το 2015 συρρικνώθηκαν σε 14.079 το 2016.

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Πράξεις όπως το κέρασμα ενός γύρου ποτών στους φιλάθλους από τον Μακπάρλαντ, στο μπαρ δίπλα στο γήπεδο, μετά από τη διασφάλιση της παραμονής, προσπαθούν να επιδιορθώσουν τους δεσμούς του συλλόγου με τους φιλάθλους, κάτι το οποίο κρίνει πολύ σημαντικό και το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με συνέπεια να αρχίσει από εκεί τις αλλαγές.

Ο ίδιος ο Μαρινάκης υποστήριξε ότι στόχος είναι η Νότιγχαμ να γίνει "το πρότυπο κλαμπ της Αγγλίας" όσον αφορά τη συμμετοχή των φιλάθλων και γι' αυτό πήρε δύο πρωτοβουλίες, επικεφαλής των οποίων θα είναι ο νέος πρόεδρος του συλλόγου, Νίκολας Ράνταλ. "Οι φίλαθλοι της Νότιγχαμ ήταν εκπληκτικοί κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης σεζόν και τώρα η διοικητική ομάδα μου θέλει να ακουστούν οι φωνές τους και να περιληφθούν οι απόψεις τους στη λήψη αποφάσεων από εμάς", τόνισε ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού.

Για να συμβεί αυτό, η Νότιγχαμ θα δημιουργήσει δύο ενώσεις, την Επιτροπή Νεότητας της Νότιγχαμ και την Συμβουλευτική Επιτροπή των φιλάθλων. Στην τελευταία, θα συμμετέχουν μέλη των υψηλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης και ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ως παρατηρητής, παρέχοντας τις απόψεις της πόλης για οποιαδήποτε κίνηση. Στην Επιτροπή Νεότητας θα συγκεντρωθούν οι νεαροί φίλαθλοι της ομάδας και ο πρόεδρός του φόρουμ θα έχει επαφές με το ΔΣ του συλλόγου.

Η πιο αναγνωρισμένη κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά Μαρινάκη, πάντως, αφορά στις τιμές των εισιτηρίων του συλλόγου. Με το φθηνότερο εισιτήριο (σε ένα από τα πιο παλιά γήπεδα του κόσμου) να ξεπερνάει τις 20 λίρες, η Νότιγχαμ αποτελούσε μια από τις πιο ακριβές ομάδες που θα μπορούσε να παρακολουθήσει ένας φίλαθλος.

Για τη σεζόν 2017-2018 ανακοινώθηκε περικοπή 10% στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας, οι οποίες αρχίζουν από τις 330 λίρες για την κερκίδα Τρεντ, πίσω από τη μία εστία (ήτοι 14 λίρες ανά αγώνα), ενώ το ακριβότερο φτάνει τις 475 λίρες κι ενώ υπάρχουν και προσφορές αναλόγως την ηλικία του φιλάθλου.

Η χαοτική Νότιγχαμ εκπέμπει SOS στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Αντί επιλόγου

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει έναν σύλλογο σε κρίση. Ο Φαουάζ αλ Χασαουί, επί πέντε χρόνια, τροφοδοτούσε μία χαοτική κατάσταση και παρότι έβαλε 67.000.000 λίρες στον σύλλογο, κατόρθωσε να χρωστάει σε προπονητές, παίκτες, ατζέντηδες και άλλους συλλόγους, απόρροια της αδιανόητης κακοδιαχείρισης σε όλη τη θητεία του.

Η θητεία του Αλ Χασαουί θα ξεχαστεί γρήγορα όμως. Αυτό που δεν θα ξεχαστεί ποτέ είναι οι επιτυχίες της ομάδας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Ο προβιβασμός ως τρίτη της δεύτερης κατηγορίας το 1977-1978 και η κατάκτηση του πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν, αφήνοντας πολύ πίσω μεγαθήρια όπως η Λίβερπουλ και η Έβερτον. Την επόμενη σεζόν κατέκτησε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο διατήρησε το 1979-1980.

Δεν θα ξεχαστεί ότι ο σύλλογος δεν έπεσε κάτω από την 9η θέση της πρώτης κατηγορίας μεταξύ 1983-1996 με εξαίρεση δύο σεζόν, ενώ τερμάτισε τέσσερις φορές στην τρίτη θέση και κατέκτησε δύο League Cup (από μία φορά φιναλίστ στο FA Cup και στο League Cup στο ίδιο διάστημα).

Φυσικά, δεν θα ξεχαστεί ποτέ ο Μπράιαν Κλαφ και όλη η κληρονομιά που άφησε, μετατρέποντας μία απλή κουκκίδα του ποδοσφαιρικού χάρτη της Αγγλίας σε σημείο αναφοράς.

Με αυτά τα επιτεύγματα στο μουσείο της ιστορίας του συλλόγου και με τα δεδομένα που άφησε η καταστροφική παρουσία του Αλ Χασαουί αρχίζει η νέα εποχή στο τέρμα του αυτοκινητοδρόμου Α52, που βρίσκει στο "τιμόνι" έναν Έλληνα, τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πηγές: Nottinghampost.com, Guardian.co.uk, Swissramble.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ