LONGREADS

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

Ο Σπανούλης στον Παναθηναϊκό, ο Χατζής (και άλλοι 12) στον Ολυμπιακό, ο κόουτς Μπάνε, ο Μουλαομέροβιτς στον Πανελλήνιο, το οκταετές συμβόλαιο στον Αλεξανδρή, ο θάνατος του Κένιον Τζόουνς. Το Sport24.gr γυρνάει τον χρόνο 10 χρόνια πίσω, στο πρωτάθλημα της σεζόν 2005-06 (PHOTOs)!

Η ευκαιρία για την αντεπίθεση του μπάσκετ ήταν μοναδική έπειτα από τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας στο Eurobasket του Βελιγραδίου ενώ το καλοκαίρι του 2005 ήταν "γεμάτο" από όλες τις απόψεις. Αρχής γενομένης από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Ο Βασίλης Σπανούλης άφηνε το Μαρούσι στα 23 του χρόνια για να ντυθεί στα "πράσινα" του Παναθηναϊκού ενώ ο Ολυμπιακός (με αντιπρόεδρο της ΚΑΕ τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο) προερχόταν από την όγδοη θέση της προηγούμενης χρονιάς κι έφερε 13 νέους παίκτες στο ΣΕΦ! Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Χατζής ο οποίος αποχώρησε από την ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά, μαζί με τους Κακιούζη και Ζήση.

Να σημειώσουμε ότι από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος 2005-06, οι μισές από αυτές δεν βρίσκονται φέτος στην μεγάλη κατηγορία! Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έγινε πριν από 10 χρόνια στο πρωτάθλημα της Α1.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Το καλοκαίρι του Σπανούλη

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν 2005-06 ολοκληρώνοντας την πιο ηχηρή μετεγγραφή του καλοκαιριού, με την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη. Στα 23 του χρόνια, ο Θεσσαλός γκαρντ έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του αποχωρώντας από το Μαρούσι, όπου ειρήσθω εν παρόδω, εκτελούσε χρέη αρχηγού.

Δεν θα πάω σε μια ομάδα που πιστεύω ότι δεν θα παίζω. Αν όλα εξελιχθούν καλά και πάω στον Παναθηναϊκό, γνωρίζω ότι ο Ομπράντοβιτς παίζει με δυο play makers. Σε αυτή την ομάδα δεν υπάρχει βασικός ή αναπληρωματικός

δήλωνε πριν ολοκληρωθεί η σπουδαία συμφωνία με τους "πράσινους" ενώ ο Ολυμπιακός με τη Βαλένθια ήταν οι πρώτες ομάδες που τον είχαν προσεγγίσει. Στο μεταξύ, ο Παναθηναϊκός διέθετε στις τάξεις του τη βάση της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στο Eurobasket: Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής! Δίπλα τους υπήρχαν οι έμπειροι Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Καλαϊτζής, ο εμβληματικός αρχηγός Φραγκίσκος Αλβέρτης και οι Λάκοβιτς (MVP της σεζόν 2004-05), Φέμερλινγκ, Σκεπάνοβιτς, Μπατίστ ενώ αποκτήθηκε ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

Ήλθαν: Βασίλης Σπανούλης (Μαρούσι), Ντέγιαν Τομάσεβιτς (Βαλένθια)

Έφυγαν: Ιμπραήμ Κουτλουάι, Λόνι Μπάξτερ, Ντάριλ Μίντλετον, Βασίλης Ξανθόπουλος, Τρέισι Μάρεϊ.

Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Πρόεδρος: Παύλος Γιαννακόπουλος

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Βασίλης Σπανούλης προστέθηκε στο πλευρό των Κώστα Τσαρτσαρή και Φραγκίσκου Αλβέρτη

ΜΑΡΟΥΣΙ: Με Μπουντούρη και πιτσιρικά Καϊμακόγλου

Ο Βασίλης Σπανούλης αποχώρησε έπειτα από τέσσερα χρόνια για τον Παναθηναϊκό ωστόσο το Μαρούσι κατάφερε να κρατήσει στις τάξεις του έναν από τους καλύτερους play makers του πρωταθλήματος, τον Ρόντρικ Μπλέικνι. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα των βορείων προαστίων, με έμφαση στην άμυνα και ξεκάθαρες επιλογές στην επίθεση. Κατά τα άλλα, οι έμπειροι Νίκος Μπουντούρης και Γιώργος Καράγκουτης πλαισιώνονταν από τους πιτσιρικάδες Κώστα Καϊμακόγλου, Δημήτρη Λόλα, Πέτρο Νοέα, τον ταλαντούχο Αλέξη Κυρίτση και τους "δοκιμασμένους" Σωτήρη Νικολαΐδη, Δημήτρη Δέσπο. Στο ζωγραφιστό υπήρχε ήδη ο Σέρβος σέντερ Μπλάγκοτα Σέκουλιτς ενώ οι "κιτρινόμαυροι" έφεραν στο κλειστό του Αγίου Θωμά τον Αμερικανό Τζάρεντ Χόμαν, από το Αϊόβα Στέιτ.

Πριν από την έναρξη της σεζόν 2005-06, το Μαρούσι και ολόκληρη η ελληνική αθλητική κοινότητα συγκλονίστηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο του Κένιον Τζόουνς!

Ο Αμερικανός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ατλάντα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ήλθαν: Σωτήρης Νικολαΐδης (AEK), Αλέξης Κυρίτσης (Άρης), Δημήτρης Δέσπος (Μακεδονικός), Τζάρεντ Χόμαν (Αϊόβα Στέιτ).

Έφυγαν: Βασίλης Σπανούλης, Αλεξάντερ Σμίλιανιτς, Όλιβερ Πόποβιτς, Λάρι Στιούαρτ.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης.

Πρόεδρος: Άρης Βωβός.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Τζάρεντ Χόμαν ήλθε για πρώτη φορά στο Μαρούσι το 2005, ως συμπαίκτης του Ρόντρικ Μπλέικνι

ΑΡΗΣ: Ο Ζούρος στο τιμόνι, ο Σιγάλας στο παρκέ

Στα 39 του χρόνια κι ενώ προηγουμένως κατέκτησε το πρωτάθλημα Λιβάνου της σεζόν 2003-04 καθώς και το FIBA Asia Champions Cup με την Σατζές Βηρυτού, ο Ηλίας Ζούρος ήλθε στον Άρη ως αντικαταστάτης του Τσαρλς Μπάρτον και, συγχρόνως, ως ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της νέας γενιάς των Ελλήνων προπονητών. Ο Γιώργος Σιγάλας επέστρεψε στους "κίτρινους" (σ.σ. είχε αγωνιστεί τη διετία 1998-2000) για να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή στο πλευρό των Νικολάι Πάντιους, Τέρελ Καστλ και Σάββα Καμπερίδη. Παράλληλα ο ιδιαίτερα φιλόδοξος Άρης διέθετε μια από τις πληρέστερες φροντ-λάιν του πρωταθλήματος με τους Ράιαν Στακ, Κέβιν Φρίμαν, Αλεξάντερ Κουλ και τον νεαρό Δημήτρη Χαριτόπουλο. Πάντως η χρονιά ξεκίνησε χωρίς τον Κόρεϊ Μπριούερ ο οποίος τραυματίστηκε, στερώντας έτσι από τον Ζούρο τον βασικό του point guard. Οι "κίτρινοι" κινήθηκαν άμεσα και απέκτησαν για έναν μήνα τον Αμερικανό Μέλβιν Σκοτ, πρωταθλητή στο NCAA με τους Νορθ Καρολάινα Tar Heels.

Ήλθαν: Γιώργος Σιγάλας (Πανιώνιος), Σάββας Καμπερίδης (ΜΕΝΤ), Αλεξάντερ Κουλ (Πανιώνιος), Παναγιώτης Καραβανάς (Ηλυσιακός), Γιώργος Πασσαλίδης (ΠΑΟΚ), Κόρεϊ Μπριούερ (Βίρτους Μπολόνια), Κέβιν Φρίμαν (Σάντα Λουτσία).

Έφυγαν: Ιγκόρ Μεσεριάκοφ, Ντε Χουάν Κόλινς, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Μίροσλαβ Ραϊτσεβιτς.

Προπονητής: Ηλίας Ζούρος

Πρόεδρος: Θανάσης Τζεβελέκης

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Γιώργος Σιγάλας επέστρεψε στον Άρη κι έκλεισε την καριέρα του στους "κίτρινους"

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πήγε Ελληνικό, έφερε Χάρβεϊ

Η είσοδος στην τετράδα του προηγούμενου πρωταθλήματος έπειτα από 9 χρόνια ανέβασε τον πήχη για τον Πανιώνιο του Ηλία Λιανού, που άφησε το κλειστό της οδού Αρτάκης για το Ελληνικό. Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Σιγάλας αποχώρησαν από την Πλατεία, το ίδιο και οι Κουλ, Ουάτσον ωστόσο οι "κυανέρυθροι" ολοκλήρωσαν μια σπουδαία κίνηση με την απόκτηση του NBAer Ντονέλ Χάρβεϊ, συνθέτοντας δίδυμο Αμερικανών με τον σκόρερ Ουίλιαμ Έιβερι! Κατά τα άλλα, ο Πανιώνιος -με τον Μέμο Ιωάννου στην άκρη του πάγκου- κράτησε τον Νίκο Οικονόμου ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ την προηγούμενη σεζόν με 474 πόντους (δεύτερος ο Παναγιώτης Λιαδέλης του Απόλλωνα Πάτρας, με 451 πόντους) ενώ ο Σάββας Ηλιάδης άφησε τον Ηρακλή για να κατηφορίσει στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Μαρμαρινός ήλθε στον Πανιώνιο από την ιταλική Τέραμο για να γεμίσει τη ρακέτα, έχοντας στο πλευρό του τον ταλαντούχο Δημήτρη Μαυροειδή ενώ το μεγάλο στοίχημα εκείνης της σεζόν για τον Πανιώνιο ήταν ο Χρήστος Ταπούτος.

Ήλθαν: Δημήτρης Μαυροειδής (Περιστέρι), Σάββας Ηλιάδης (Ηρακλής), Σπύρος Κέκελης (ΜΕΝΤ), Ουίλιαμ Έιβερι (Αζόφμας), Δημήτρης Μαρμαρινός (Τέραμο), Χρήστος Ταπούτος (Ηρακλής), Ντονέλ Χάρβεϊ (Nets).

Έφυγαν: Γιώργος Σιγάλας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Αλεξάντερ Κουλ, Αλέξης Φαλέκας, Βασίλης Σούλης, Τράβις Ουότσον.

Προπονητής: Μέμος Ιωάννου

Πρόεδρος: Ηλίας Λιανός.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Ντονέλ Χάρβεϊ και ο Ουίλιαμ Έιβερι ήταν το δίδυμο Αμερικανών του Πανιωνίου, προ δεκαετίας

ΠΑΟΚ: Ο κόουτς Μπάνε και το πρώτο "φεύγω" του Πανελούδη

Για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2005, ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Τάκης Πανελούδης δήλωσε αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις "απειλώντας" ότι θα αποχωρούσε οριστικά και αμετάκλητα από τους "ασπρόμαυρους", αλλά στο τέλος έκανε πίσω. Ο… νυν πρόεδρος του "δικεφάλου" Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν στην άκρη του πάγκου για τρίτη χρονιά ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης υπέγραψε, μεν, συμβόλαιο με την Ουνικάχα Μάλαγα ωστόσο συνέχισε για έναν ακόμα χρόνο στους Θεσσαλονικείς ως δανεικός. Μαζί του ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, με τον οποίο κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο με την Εθνική Νέων στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής. Όσον αφορά τους Αμερικανούς, ο Πρέλεβιτς έφερε στην PAOK Sports Arena τους Τρέισι Μάρεϊ και Άλτον Φορντ ενώ ο ΠΑΟΚ υπέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του, τον 22χρονο Δημήτρη Βεργίνη από το Ανατόλια. Στο ρόστερ εκείνης της ομάδας υπήρχε ο Γιάννης Γκαγκαλούδης όπως και τα νέα αποκτήματα της ομάδας, οι Βλάντιμιρ Ζούγιοβιτς και Μάριαν Μάντσε.

Ήλθαν: Δημήτρης Βεργίνης (Ανατόλια), Μάριαν Μάντσε (Ολίμπια Λιουμπλιάνα), Θόδωρος Γεωργίτσης (Κολοσσός), Βλάντιμιρ Ζούγιοβιτς (Μπάνια Λούκα), Χρβόγιε Χένιακ (Ηρακλής), Άλτον Φορντ (Φουτζιάν), Βασίλης Ξανθόπουλος (ΠΑΟ), Τρέισι Μάρεϊ (ΠΑΟ).

Έφυγαν: Αμίτ Ταμίρ, Ματ Νίλσεν, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Άρης Κορωνίδης, Γιώργος Πασσαλίδης, Αλεξάντερ Μπασμίνοφ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Μπαλογιάννης, Τζέιμς Μέι, Κώστας Μάγλος.

Προπονητής: Μπάνε Πρέλεβιτς.

Πρόεδρος: Τάκης Πανελούδης.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Μπάνε Πρέλεβιτς δίνει οδηγίες από την άκρη του πάγκου στον Τρέισι Μάρεϊ

ΑΕΚ: Όταν ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην ΑΕΚ της σεζόν 2005-06 σημειώθηκε στην άκρη του πάγκου, εκεί όπου ο Φώτης Κατσικάρης αποχώρησε για λογαριασμό της Ντιμαμό Αγίας Πετρούπολης ενώ την προηγούμενη χρονιά οδήγησε την "Ένωση" στους τελικούς της Α1, μολονότι τερμάτισε στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου.

Η συγκεκριμένη επιτυχία αποτέλεσε ουσιαστικά το κύκνειο άσμα της ομάδας, επί ημερών Φιλίππου

Από το καλοκαίρι του 2005 και μετά, το μπάτζετ περιορίστηκε δραματικά ενώ ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην ομάδα που έπαιζε στο κλειστό του Γαλατσίου μεταξύ… συγγενών και φίλων. Ο Χατζής και ο Ζήσης αποφάσισαν να αλλάξουν παραστάσεις αφού συμφώνησαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στον Ολυμπιακό και την Μπένετον, αντίστοιχα. Από την ΑΕΚ αποχώρησαν επίσης οι Νίτσεβιτς, Μπέιλι και Λόλις. Ο Λευτέρης Κακιούσης ανέλαβε χρέη χεντ κόουτς και έφερε στην "Ένωση" το κολεγιόπαιδο Τέιλορ Κόπενραθ, τους Ισραηλινούς Χάτζατζ, Ταμίρ ενώ από την ελληνική αγορά κατέφυγε στους Καλαμπόκη, Παπαϊωακείμ και Παντελιάδη που προστέθηκαν πλάι στους Μπουρούση, Πελεκάνο, Μαγγουνή και Τσιάρα.

Ήλθαν: Ντρορ Χάτζατζ (Λιεβέν), Σλάβεν Ρίματς (Μακεδονικός), Αμίτ Ταμίρ (ΠΑΟΚ), Γιάννης Καλαμπόκης (Ολυμπιακός), Παντελής Παπαϊωακείμ (Ηρακλής), Τέιλορ Κόπενραθ (Βέρμοντ), Σπύρος Παντελιάδης (Σκάιλαϊνερς Φρανκφούρτης).

Έφυγαν: Νίκος Χατζής, Νίκος Ζήσης, Σάντρο Νίτσεβιτς, Πέρο Άντιτς, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Κουάντρ Λόλις, Τόμπι Μπέιλι, Σωτήρης Νικολαϊδης, Νταβόρ Κους, Γιάννης Κακιούζης.

Προπονητής: Λευτέρης Κακιούσης.

Πρόεδρος: Γιάννης Φιλίππου.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Τέιλορ Κόπενραθ και Γιάννης Καλαμπόκης ήλθαν στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2005

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Από τον τελικό του Eurocup, στην παραμονή

Τα προηγούμενα χρόνια ο Μακεδονικός του Κώστα Μεσάικου έριξε "τρελά" λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι (σ.σ. θυμηθείτε, απλώς, ότι το 2002 έφερε στην Κοζάνη τους Δημήτρη Παπανικολάου, Παναγιώτη Λιαδέλη και Παντελή Παπαϊωακείμ) όμως το καλοκαίρι του 2005 κινήθηκε σε πιο λογικά πλαίσια. Κι όλα αυτά ενώ λίγους μήνες πριν η ομάδα έφτασε ως τον τελικό του Eurocup, απέναντι στη Λιέτουβος Ρίτας! Εν συνεχεία, όμως, αποχώρησαν οι Παμακάριος, Χάτσον, Χίζνιακ και Λουκόφσκι από τον Μακεδονικό που εξέφραζε το πιο πετυχημένο πείραμα αλλαγής έδρας και "μετακόμισης" στην επαρχία. Οι "πράσινοι" απέκτησαν τον Βαγγέλη Καράμπουλα ως πρώτο σκόρερ της Α2 με τη φανέλα του Σπόρτιγκ και τον Σωτήρη Καραποστόλου από τον Άρη. Όσον αφορά τους ξένους, ο Ντάρεν Κέλι άφησε το ΑΠΟΕΛ για την Κοζάνη, ο Μπράιαν Μπρέισι ήλθε από την Ντιναμό Μόσχας ενώ αποκτήθηκε και ο Έλτον Μπράουν. Στην άκρη του πάγκου υπήρχε ο Γιώργος Καλαφατάκης, αναλαμβάνοντας τη δύσκολη αποστολή να σώσει τη χρονιά.

Ήλθαν: Κώστας Τότσιος (Γ.Σ. Λάρισας), Βαγγέλης Καράμπουλας (Σπόρτιγκ), Τριαντάφυλλος Τζακόπουλος (Ρέθυμνο), Έλτον Μπράουν (Βιρτζίνια), Ντάρεν Κέλι (ΑΠΕΟΛ), Σωτήρης Καραποστόλου (Άρης), Φίλιππος Συμεωνίδης (ΜΕΝΤ).

Έφυγαν: Γκρεγκόρ Χίζνιακ, Ντράγκαν Λουκόφσκι, Μανώλης Παπαμακάριος, Δημήτρης Σπανούλης, Παναγιώτης Καυκής, Πιτ Μάικλ, Αντρέ Χάτσον, Σλάβεν Ρίματς, Νέναντ Τσάνακ.

Προπονητής: Γιώργος Καλαφατάκης.

Πρόεδρος: Κώστας Μεσάικος.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Σωτήρης Καραποστόλου άφησε τον Άρη για τον Μακεδονικό

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με Χατζή και άλλους 12!

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2005-2006 απέκτησε 13 (!) νέους παίκτες με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ έπειτα από τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του, όταν τερμάτισε στην όγδοη θέση της κατάταξης.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο πρόεδρος της ΚΑΕ, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ήταν ο αντιπρόεδρος ενώ ο Γιόνας Καζλάουσκας συνέχιζε για δεύτερη φορά στους Πειραιώτες

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήλθαν ο Τάιους Έντνι, ο Κουίνσι Λιούις καθώς και ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας, πρωτοκλασάτοι Έλληνες παίκτες όπως ο Νίκος Χατζής και ο Μανώλης Παπαμακάριος καθώς και τρία μεγάλα ταλέντα, οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ρενάλντας Σεϊμπούτις και Σοφοκλής Σχορτσανίτης! Το ρόστερ του Ολυμπιακού συμπλήρωσαν ο Άντριγια Ζίζιτς, ο Νίκος Μπάρλος και ο Νίκος Αργυρόπουλος, από την περσινή ομάδα συνέχιζαν μόνο ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Λάζαρος Αγαδάκος ενώ ο Σλοβάκος σέντερ Μάρτιν Ράντσικ υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά, στις αρχές της χρονιάς.

Ήλθαν: Κουίνσι Λιούις (Αλικάντε), Τάιους Έντνι (Ρόμα), Εουρέλιους Ζουκάουσκας (Ούλκερ), Νίκος Χατζής (ΑΕΚ), Μανώλης Παπαμακάριος (Περιστέρι), Παναγιώτης Βασιλόπουλος (ΠΑΟΚ), Ρενάλντας Σεϊμπούτις (Σακαλάι), Νίκος Μπάρλος (Απόλλων Πάτρας), Νίκος Αργυρόπουλος (Απόλλων Πάτρας), Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Άρης), Μάρτιν Ράντσικ (Φορτιτούντο Μπολόνια), Άντριγια Ζίζιτς (Μπαρτσελόνα), Δημήτρης Καλαϊτζίδης.

Έφυγαν: Μπόρις Γκόρενς, Μαρκί Πέρι, Ρότζερ Μέισον, Ρόμπερτ Γκούλιας, Γιάννης Καλαμπόκης, Βαγγέλης Σκλάβος, Ιβάν Ζορόσκι, Νίκος Παπανικολόπουλος, Ίβιτσα Γιούρκοβιτς, Δημήτρης Μισιακός, Άγγελος Κορωνιός.

Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας.

Πρόεδρος: Σωκράτης Κόκκαλης.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Νίκος Χατζής γνώρισε μεγάλες δόξες με την ΑΕΚ, πριν αποχωρήσει για τον Ολυμπιακό

ΑΠΟΛΛΩΝ: Με φόρα από την Πάτρα

Ο παραδοσιακός εκπρόσωπος της επαρχίας στην Α1 ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο την πρόκριση στα playoffs ωστόσο το "οικοδόμημα" κλονίστηκε νωρίς-νωρίς με τον πρόωρο αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδας από την ΑΕΚ. Ο κόουτς Ντάρκο Ρούσο και οι "μελανόλευκοι" κλήθηκαν να κάνουν το βήμα παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζοντας πολλά στο δίδυμο των Παναγιώτη Λιαδέλη, Χρήστου Χαρίση. Παράλληλα ο Απόλλων απέκτησε τον Ντάνια Έιμπραμς από την ισπανική Γρανάδα ενώ ο 23χρονος Σέρβος Αλεξάνταρ Τζούριτς ήλθε στην Πάτρα για να δώσει λύσεις στην ρακέτα. Η περιφερειακή γραμμή ενισχύθηκε με την προσθήκη του Παναγιώτη Καυκή από τον Μακεδονικό ενώ οι Αχαιοί κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά των Αργυρόπουλου, Μπάρλου που συμφώνησαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στον Ολυμπιακό.

Ήλθαν: Παναγιώτης Καυκής (Μακεδονικός), Βασίλης Εκινέ (Ολυμπιάδα Πατρών), Αλεξάνταρ Τζούριτς (Βόννη), Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης (Χαλκίδα), Ντάνια Έιμπραμς (Γρανάδα).

Έφυγαν: Τζάστιν Ντέιβις, Νίκος Μπάρλος, Νίκος Αργυρόπουλος, Τσουκ Νεμάνια, Τέρενς Μόρις.

Προπονητής: Ντάρκο Ρούσο.

Πρόεδρος: Νίκος Καραπάνος.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Ντάνια Έιμπραμς, σε "μονομαχία" με τον Γιώργο Πρίντεζη στο ΣΕΦ

ΗΡΑΚΛΗΣ: Δύσκολοι καιροί για τον "Γηραιό"

Ο Ηρακλής της σεζόν 2005-06 ήταν αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση. Να σώσει τη χρονιά, μετρώντας σημαντικές απώλειες κι έχοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα στις… πλάτες του. Ο κόουτς Λευτέρης Κακιούσης άφησε τον "Γηραιό" για την ΑΕΚ δίνοντας τη θέση του στον Ντράγκαν Ράτσα, ο οποίος είχε κατακτήσει τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα στην Κύπρο με την ΑΕ Λεμεσού. Δυο από τους καλύτερους σκόρερ της ομάδας, οι Σάββας Ηλιάδης και Γιώργος Παυλίδης αποχώρησαν εκείνο το καλοκαίρι, το ίδιο και ο Χρήστος Ταπούτος για λογαριασμό του Πανιωνίου, μαζί και οι ξένοι Χάμιλτον και Μπράιαντ. Έτσι ο Ηρακλής ήταν υποχρεωμένος να κινηθεί σε φτηνές και αμφιβόλου ποιότητας λύσεις για την ενίσχυση του ρόστερ. Στο Ιβανώφειο ήλθαν οι Αμερικανοί Λαβέλ Φέλτον, Γκρεγκ Τζένκινς κι εν συνεχεία προστέθηκαν οι Στεφάνοβιτς, Γκλίντιτς και Αντζούλοβιτς. Όσον αφορά τους Έλληνες, αυτοί που κλήθηκαν να σώσουν την παρτίδα ήταν οι Γιαννουζάκος, Κούβελας, Δέδας και Σφέικος.

Ήλθαν: Αλεξάνταρ Γκλίντιτς (Ιγκοκέα), Δημήτρης Αθανασιάδης (ΚΑΟΔ), Κώστας Χρήστου (ΜΕΝΤ), Λαβέλ Φέλτον (Μπουγιούκ Κόλετζ), Σάσα Στεφάνοβιτς (Τουρκ Τέλεκομ), Βλαντιμίρ Αντζούλοβιτς (Ντεμπρετσένι), Γιώργος Γιαννουζάκος (Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδας), Γκρεγκ Τζένκινς (Αϊόβα).

Έφυγαν: Σάββας Ηλιάδης, Χρήτος Ταπούτος, Γιώργος Παυλίδης, Παντελής Παπαϊωακείμ, Κωνσταντίνος Βάθης, Νίκος Ψωμάς-Λυμπέρης, Τζάστον Χάμιλτον, Τρέβον Μπράιαντ, Αποστολίδης, Δημήτρης Καλαϊτζίδης.

Προπονητής: Ντράγκαν Ράτσα.

Πρόεδρος: Δημήτρης Μανώλογλου.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Γιώργος Γιαννουζάκος κλήθηκε να σώσει την παρτίδα για τον "Γηραιό"

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Το οκταετές συμβόλαιο στον Αλεξανδρή

Σύμφωνοι, το… άγαλμα του εκάστοτε προπονητή είναι φτιαγμένο από χαρτί ώστε να καίγεται πιο εύκολα ωστόσο το καλοκαίρι του 2005 η Ολύμπια Λάρισας προχώρησε σε μια απίστευτη κίνηση, προσφέροντας οκταετές (!) συμβόλαιο στον Βαγγέλη Αλεξανδρή και δείχνοντας ότι υπάρχει όραμα και προοπτική, στηριζόμενη στη βοήθεια των αδελφών Μαλάκου. Η χρονιά ξεκίνησε με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδας από τον Μακεδονικό όμως οι Θεσσαλοί ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν κάτι καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, όταν πάλευαν για την παραμονή. Γι' αυτό ακριβώς ήλθε στη Λάρισα ο Αλεξάνταρ Ραντόγεβιτς των 219 εκατοστών και το αμερικάνικο δίδυμο των Άλτον Μέισον και Λάρι Στιούαρτ. Οι ελληνικές μεταγραφές ήταν αυτές των Πρόδρομου Νικολαΐδη και Γιώργου Αποστολίδη ενώ στο ρόστερ των ''πορτοκαλί'' προστέθηκε και ο Ίσραελ Σέινφελντ, από τη Χάποελ Τελ Αβίβ.

Ήλθαν: Άλτον Μέισον (Μπριζ), Ίσραελ Σέινφελντ (Χάποελ Τελ Αβίβ), Πρόδρομος Νικολαΐδης (Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδας), Γιώργος Αποστολίδης (Ηρακλής), Λάρι Στιούαρτ (Μαρούσι), Αλεξάνταρ Ραντόγεβιτς (Πρόκομ Τρεφλ).

Έφυγαν: Νταβόρ Πεϊτσίνοβιτς, Ντορέμους Μπένερμαν, Μόρις Φίνλεϊ, Φράνκο Νάκιτς, Μιχάλης Φρουσκλιάς, Λευτέρης Νεοφυτίδης.

Προπονητής: Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Πρόεδρος: Γιώργος Μαλάκος.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο "μπαρουτοκαπνισμένος" Λάρι Στιούαρτ ανηφόρισε στη Λάρισα, από το Μαρούσι

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: "Ολυμπιονίκες" για μεγάλα πράγματα

Ο πήχης ανέβηκε… κατακόρυφα για τον Πανελλήνιο της σεζόν 2005-06, με δεδομένο ότι οι ''Ολυμπιονίκες'' του Μίνωα Κυριακού ολοκλήρωσαν μια σειρά από σπουδαίες μεταγραφές.

Αρχής γενομένης από τον κορυφαίο point guard της Α1, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, κι εν συνεχεία με τους Τζαμέλ Τόμας, Ντίλαν Πέιτζ και Ρόμπερτ Γκούλιας!

Ο μεγάλος στόχος για τον Πανελλήνιο ήταν αρχικά να σταματήσει να ανεβοκατεβαίνει κατηγορίες, με προπονητή τον Κώστα Πετρόπουλο ο οποίος κλήθηκε να ''δέσει'' μια ομάδα που άλλαξε εφτά παίκτες εκείνο το καλοκαίρι. Πέραν των σπουδαίων κινήσεων που αφορούν τους ξένους, οι Κυψελιώτες στηρίζονταν στους Έλληνες παίκτες και, δη, στους Κανταρτζή, Μασλαρινό, Τσόπη, Πασχάλη και Τσαμάτο.

Ήλθαν: Ντίλαν Πέιτζ (ΜΕΝΤ), Ρόμπερτ Γκούλιας (Ολυμπιακός), Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Τσαλδάρης (Περιστέρι), Τζαμέλ Τόμας (Τέραμο), Κώστας Πασχάλης (Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδας), Δημήτρης Αναγνωστόπουλος (Καλαμάτα).

Έφυγαν: Γκάρι Τρεντ, Ρικ Ρίκερτ, Μάκης Δρελιώζης, Γιώργος Μποζίκας, Μπάρισα Κράσιτς, Έρικ Στρούλενς, Μίροσλαβ Μπέριτς.

Προπονητής: Κώστας Πετρόπουλος.

Πρόεδρος: Μίνωας Κυριακού.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ήταν η πιο ηχηρή μεταγραφή για τον Πανελλήνιο

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ: Η πρώτη φορά των "θαλασσί'

Οι Ροδίτες του Βασίλη Φραγκιά εξασφάλισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την άνοδο στην Α1, με μεγάλο στόχο την εδραίωση στη μεγάλη κατηγορία. Παρ' όλα αυτά, η χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τους ''θαλασσί'' αφού λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ, οι Αλφόνσο Άλμπερτ και Τζερόντ Χέντερσον βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ! Έτσι ο Κολοσσός… ξέμεινε με τον Τρέβον Μπράιαντ, ο οποίος άφησε μεν καλές εντυπώσεις με τη φανέλα του Ηρακλή ωστόσο δεν μπορούσε να φέρει τον τίτλο του ηγέτη. Ο 44χρονος (τότε) κόουτς εμπιστεύτηκε την εμπειρία του Φράνκο Νάκιτς και του Γιώργου Πανταζόπουλου από την Ολύμπια Λάρισας και τον Μακεδονικό, αντίστοιχα. Το δρομολόγιο προς τη Ρόδο έκανε και ο Γιώργος Τσιάκος, από το Μαρούσι.

Ήλθαν: Μπράιαν Ντιφάρες (Περιστέρι), Τρέβον Μπράιαντ (Ηρακλής), Φράνκο Νάκιτς (Ολύμπια Λάρισας), Γιώργος Πανταζόπουλος (Μακεδονικός), Γιώργος Τσιάκος (Μαρούσι), Γιάννης Σκορδάλης (Διαγόρας Ρόδου).

Έφυγαν: Παναγιωτόπουλος, Χαραλαμπόπουλος, Περούλης, Βογιατζής, Παππάς, Γεωργίτσης, Μπέλλος.

Προπονητής: Βασίλης Φραγκιάς.

Πρόεδρος: Κώστας Κωσταρίδης.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Φράνκο Νάκιτς κλήθηκε να βοηθήσει με την εμπειρία του τον Κολοσσό

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Όταν συστήθηκε ο Μάσεϊ

Οι Θεσσαλοί εξασφάλισαν την άνοδο στην Α1 μαζί με τον Κολοσσό Ρόδου, κάνοντας… δίδυμο με την Ολύμπια στη μεγάλη κατηγορία. Εν συνεχεία, ο Κώστας Πιλαφίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία σε ακόμα μια επικίνδυνη αποστολή, μετά από αυτές του Ηρακλή και του Ιωνικού. Παρ' όλα αυτά, η χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο αφού ο Χαρτ πιάστηκε ντοπέ κι έτσι ο Γυμναστικός υποχρεώθηκε από την αρχή να ψάξει για δεύτερο ξένο ώστε να πλαισιώσει τον Τζερεμάια Μάσεϊ. Ναι, ο Αμερικανός είναι ανακάλυψη του Πιλαφίδη αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στη Λάρισα μετακόμισαν και οι Παυλίδης, Παπανικολόπουλος ενώ ο Αλεξέεφ ήλθε από την Χίμικ για να γεμίσει τη ρακέτα των νεοφώτιστων με τα 212 εκατοστά του.

Ήλθαν: Δημήτρης Σπανούλης (Μακεδονικός), Νίκος Παπανικολόπουλος (Ολυμπιακός), Νικολάι Αλεξέεφ (Χίμικ), Γιώργος Παυλίδης (Ηρακλής), Κρις Γκάρνερ (Παρί Μπάσκετ), Τζερεμάια Μάσεϊ (Κάνσας Στέιτ).

Έφυγαν: Γάκης, Χαλκιαδάκης, Ουίλιαμς, Βούιτσιτς, Τότσιος.

Προπονητής: Κώστας Πιλαφίδης.

Πρόεδρος: Γιώργος Κοτσιαρής.

Η Α1 πριν από 10 χρόνια!

- Ο Τζερεμάια Μάσεϊ ήταν ανακάλυψη του Κώστα Πιλαφίδη!

* Η σειρά των ομάδων, με βάση την κατάταξη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου

Twitter @Giannis_Stavr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ