LONGREADS

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

Lyon soccer coach Remi Garde looks on during a news conference in Lyon, central France, Tuesday, Nov. 1, 2011. Lyon will face Real Madrid in a Champions League soccer match on Wednesday. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Lyon soccer coach Remi Garde looks on during a news conference in Lyon, central France, Tuesday, Nov. 1, 2011. Lyon will face Real Madrid in a Champions League soccer match on Wednesday. (AP Photo/Laurent Cipriani) ASSOCIATED PRESS

Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, η φυσική του εξέλιξη σε προπονητή, η σχέση με τον Βενγκέρ, το χρυσωρυχείο της Λιόν με την υπογραφή του, η τακτική ευελιξία και τα σημάδια ότι ο Ρεμί Γκαρντ θα μπορούσε να είναι αυτό που έψαχνε ο Ολυμπιακός.

Ο Ρεμί Γκαρντ δεν θα είναι κατά τα φαινόμενα ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, αφού τη στιγμή που αποφάσισε να εγείρει νέες απαιτήσεις και κυρίως να κερδίσει χρόνο περιμένοντας πρόταση από σύλλογο της Premier League, στο Λιμάνι αποφάσισαν να στραφούν σε άλλες λύσεις.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα μπορούσε να πετύχει ο Γάλλος τεχνικός στον Πειραιά, καθώς τίποτα από όσα τον συνοδεύουν εμπειρικά δεν ήταν ικανό να εγγυηθεί τα μετέπειτα πεπραγμένα του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση πρόσληψης νέου προπονητή. Τα αποτελέσματα δεν γίνεται να θεωρούνται δεδομένα, ούτε υπάρχει εγγυημένη επιτυχία.

Ωστόσο η διαδρομή του Ρεμί Γκαρντ στο ποδόσφαιρο, από κάθε πόστο που το έχει υπηρετήσει, συγκεντρώνει στοιχεία που συνηγορούν στο ότι θα μπορούσε να ταιριάξει στα χνώτα του Ολυμπιακού. Ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα βοηθούσαν να υπάρξει καλή χημεία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πειθαρχία μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, η προώθηση, στήριξη και εξέλιξη των νεαρής ηλικίας ταλαντούχων παικτών, η προσήλωση στον στόχο, η ευελιξία στην τακτική μαζί με την διάθεση για γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο δεν είναι υποθετικά αλλά πράγματα που έχει δείξει στην καριέρα του ο Γάλλος τεχνικός και αυτά που θα επιχειρούσε να κάνει και στον Ολυμπιακό.

Υποθετικό είναι το αν θα τα κατάφερνε, αν μη τι άλλο πάντως δεν μιλάμε για κάποιον... αλεξιπτωτιστή αλλά άνθρωπο που έχει υπηρετήσει επιτυχημένα με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους το άθλημα.

ΛΙΟΝ, ΤΡΙΚΟΛΟΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΓΚΕΡ

Ο Ρεμί Γκαρντ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1966, ημέρα Κυριακή στην πόλη L' Arbresle της Γαλλίας και ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του στη Λιόν το 1982, βοηθώντας τον σύλλογο μέχρι την άνοδο στη Ligue 1, το 1989. Αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος και λίμπερο, έγινε αρχηγός στη Λιόν και έκανε ντεμπούτο με την εθνική Γαλλίας τον Ιανουάριο του 1990 με αντίπαλο το Κουβέιτ. Συνολικά έφτασε τις 6 συμμετοχές με το εθνόσημο και ήταν μέλος των "τρικολόρ" στο Euro 1992.

Μετά τη Λιόν, αγωνίστηκε σε Στρασβούργο και Άρσεναλ. Ο Βενγκέρ ζήτησε το 1996 από την διοίκηση των "gunners" να πάρει τον Γκαρντ "πακέτο" μαζί με τον Πατρίκ Βιεϊρά. Πρότεινε τον πρώην παίκτη των Λιόν και Στρασβούργου ως κάλυψη του "μεγάλου λουκάνικου" ή "τέρατος" όπως αποκαλούσαν μετέπειτα τον Βιεϊρά στην Αγγλία.

Arsenal Legend's Patrick Vieira, right, talks to Emmanuel Petit, center, and Lee Dixon, left, during their soccer match against Ajax Legend's at the Emirates stadium, London, Saturday July 22,  2006. Saturday's match, the first game to be played in Arsenal's new home stadium, is a tribute match between Arsenal and Ajax to mark the retirement of star striker Dennis Bergkamp.  (AP Photo/Tom Hevezi)
Arsenal Legend's Patrick Vieira, right, talks to Emmanuel Petit, center, and Lee Dixon, left, during their soccer match against Ajax Legend's at the Emirates stadium, London, Saturday July 22, 2006. Saturday's match, the first game to be played in Arsenal's new home stadium, is a tribute match between Arsenal and Ajax to mark the retirement of star striker Dennis Bergkamp. (AP Photo/Tom Hevezi) AP

Ο ρόλος του ήταν πολυσύνθετος και σίγουρα σε προδιέθετε ότι είχε την ικανότητα να υπηρετήσει το άθλημα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

"Ήταν σαν να είχε έρθει για να δείξει σε όλους εμάς τι ακριβώς ζητούσε ο Βενγκέρ τότε, σχετικά με την αγωνιστική μας συμπεριφορά, την κίνηση στον χώρο και τον τρόπο μεταβίβασης της μπάλας. Όταν η παλιά φρουρά της ομάδας είχε αμφιβολίες για τον Βενγκέρ και τις μεθόδους του, ο Ρεμί ενεργούσε σαν κρίκος ανάμεσα σε εκείνους και τον νιόφερτο προπονητή.

Θυμάμαι καλά τον Αρσέν να έχει συχνά τετ-α-τετ μαζί του μετά τις προπονήσεις, όταν όλοι ακόμη ψαχνόμασταν. Ήταν 30 ετών τότε ο Γκαρντ, αλλά έμοιαζε πολύ μεγαλύτερος. Οι περισσότεροι από εμάς τον βλέπαμε ως έναν εικονικό παίκτη - προπονητή, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου", είχε παραδεχθεί το 2011 ο Άντριαν Κλαρκ, βετεράνος αμυντικός των "κανονιέρηδων".

Ο Γκαρντ κατέκτησε το νταμπλ της σεζόν 1997-1998 με τους Λονδρέζους. Στον ημιτελικό κόντρα στη Γουέστ Χαμ είχε αστοχήσει στην διαδικασία των πέναλτι, όμως η Άρσεναλ προκρίθηκε και πήρε το FA Cup στον τελικό με τη Νιούκαστλ. Το χρόνιο πρόβλημα στο γόνατο ανάγκασε τον Γκαρντ να αποσυρθεί τον Ιούνιο του 1999.

Στην τριετή καριέρα του στο Στρασβούργο, έφτασε να παίξει στον τελικό του γαλλικού Κυπέλλου το 1995 και το καλοκαίρι που ακολούθησε κέρδισε το UEFA Intertoto Cup, επικρατώντας της Αντμίρα Βάκερ στον τελικό.

ΑΣΙΣΤΑΝΤ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΠΙΕΛ

Για μια περίοδο δούλεψε ως σχολιαστής στη γαλλική τηλεόραση και το 2003 επέστρεψε στη Λιόν, ως μέλος του τεχνικού επιτελείου. Μετά την φυγή του Πολ Λε Γκουέν το καλοκαίρι του 2005, ο Γκαρντ προτιμήθηκε ξανά ως άμεσος συνεργάτης και του Ζεράρ Ουγιέ. Το 2007 το όνομα του συνδέθηκε με τη θέση του τεχνικού διευθυντή της Άρσεναλ και το 2010 ανέλαβε την διεύθυνση του Centre Tola Vologe, αθλητικού κέντρου της Λιόν.

Στις 22 Ιουνίου του 2011 επιλέχθηκε ως άνθρωπος που θα αντικαθιστούσε τον Κλοντ Πιέλ στην τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

Στη διάρκεια της θητείας του κέρδισε το Coupe de France (Κύπελλο) αλλά και το Trophee des Champions (Σούπερ Καπ) της Γαλλίας, ενώ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Europa League το 2014. Αποχώρησε στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου παρά την πρόταση για ανανέωση του συμβολαίου του, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

"Ο Ρεμί δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του, παρά τις συνεχόμενες και διαφορετικές προτάσεις από την πλευρά μας. Πήρε την απόφαση του για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Τον έχουμε σε πολύ μεγάλη εκτίμηση - απέδωσε εκπληκτικά αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες συνθήκες που συνάντησε", ήταν η ενημέρωση από τα χείλη του Ζαν Μισέλ Ολάς.

Έχοντας πολύ μεγάλη επιρροή στην εξαιρετική δουλειά που γινόταν στην Ακαδημία, ο Γκαρντ επιλέχθηκε από τον ιδιοκτήτη της Λιόν σε μια περίοδο οικονομικών προβλημάτων για την ομάδα, όπου ήταν απαραίτητη η πώληση πρωτοκλασάτων παικτών για την επιβίωση του συλλόγου και ταυτόχρονα δεδομένη η ανάγκη προώθησης και εκμετάλλευσης των ταλέντων που έρχονταν από τα τμήματα υποδομής. Και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που οι Παρί Σεν-Ζερμέν και Μονακό έδειχναν πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη.

Ο Γκαρντ βοήθησε ουσιαστικά στην ανάδειξη ή εξέλιξη παικτών όπως οι Γκοναλόν, Ουμτιτί, Μαρσιάλ, Γκομίς, Τολισό, Λακαζέτ, Φεκίρ, Λόβρεν, Γκαρνιέ.

"O Γκαρντ είχε έναν τρόπο εκγύμνασης που χρειαζόμασταν... ώρες να συνέλθουμε. Ούτε κουράγιο να πάμε μια βόλτα για φαγητό δεν είχαμε. Ωστόσο η σούπερ προπόνηση με βοήθησε σημαντικά στο να μην έχω πρόβλημα με τους ρυθμούς του αγγλικού πρωταθλήματος. Με βοήθησε να σταθώ στη Σάουθαμπτον και τις απαιτήσεις της Premier League και έτσι ήρθε η μεταγραφή στη Λίβερπουλ", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Λόβρεν το καλοκαίρι του 2014.

Ο Γάλλος τεχνικός ολοκλήρωσε την παρουσία του στη Λιόν με ποσοστό νικών στο 51,3% (στο 22.2% οι ισοπαλίες και 26,5% ήττες).

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΛΑ ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΓΚΕΡ

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι αυτός που είχε παροτρύνει τον Ρεμί Γκαρντ να αναλάβει τις τύχες της Άστον Βίλα, αντικαθιστώντας τον Τιμ Σέργουντ, σε μια περίοδο που οι "χωριάτες" ταλανίζονταν από αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα. Ο Αλσατός τεχνικός δεν είχε κρύψει ότι είχε συμβουλεύσει τον Γκαρντ να δεχθεί το πόστο του προπονητή στην ομάδα του Μπέρμιγχαμ, παρά τις επιφυλάξεις του τελευταίου.

"Νομίζω πως στη θέση του, όταν έχεις μια ευκαιρία την αρπάζεις. Στην ηλικία του, περιμένεις την ιδανική ευκαιρία; Μπορεί ποτέ να μην έρθει, επομένως πρέπει να ρισκάρεις. Έχει την ανταγωνιστικότητα και την ευφυΐα. Έχει ένα καλό επιτελείο γύρω του και είναι σε ένα μεγάλο σύλλογο. Μίλησα μαζί του πριν αναλάβει, τώρα θα τον αφήσω να δουλέψει.

Τα πήγε εξαιρετικά στη Λιόν, που τώρα απολαμβάνει τα κέρδη από την ποιότητα της δουλειάς του. Βρισκόταν κάτω από μεγάλη πίεση γιατί στη Λιόν οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, όμως τα πήγε πολύ καλά", είχε δηλώσει σχετικά ο Βενγκέρ.

Τα πράγματα για τον Γκαρντ κάθε άλλο παρά καλά εξελίχθηκαν στο "Villa Park", αφού ο Γάλλος τεχνικός συνάντησε μια χαοτική ατμόσφαιρα και ο ίδιος δεν έδειξε διαλλακτικός στις καταστάσεις που συνάντησε. Ούτε αναφορικά με το αγωνιστικό σκέλος, ούτε σε ότι είχε να κάνει με πρόσωπα και καταστάσεις. Έχοντας μάλιστα την εικόνα του πρώτου διμήνου σχηματισμένη στο μυαλό του, δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά στον ιδιοκτήτη της ομάδας αλλά και στις δηλώσεις του.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

Συνολικά 12 (!) παίκτες, ανάμεσα τους και οι Εν' Ζογκμπιά, Αγκμπονλαχόρ και Λέσκοτ, είχαν μπει στη μαύρη του λίστα του Γκαρντ, που είχε ενημερώσει τον Ράντι Λέρνερ (Αμερικανός μεγαλομέτοχος) ότι θα χρειαστούν βαθιές τομές στον σύλλογο για να μπει σε σωστά μονοπάτια.

"Κάποιοι παίκτες δεν θα έχουν πλέον συμμετοχή και πρέπει να φύγουν. Είναι δύσκολο να έχεις αγοράσει παίκτες με τρία και τέσσερα χρόνια συμβόλαιο και να τους πληρώσεις για να φύγουν.

Ούτε είναι εύκολο να δελεάσεις ποδοσφαιριστές να έρθουν στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά κοιτάζουν και το πρότζεκτ που τους παρουσιάζεις.

Ακόμη κι αν τους αρέσει, περιμένουν για μια καλύτερη ευκαιρία πριν πουν το ναι. Γνωρίζω τα θέματα της ομάδας μόλις τις τελευταίες 10 εβδομάδες που βρίσκομαι εδώ.

Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα εξηγήσω, ούτε είμαι σε θέση να κρίνω τι συνέβη πριν και αν ήταν σωστό ή λάθος, αφού δεν ήμουν εδώ", είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο 51χρονος σήμερα τεχνικός.

Το πρόβλημα δεν ήταν μονάχα το έλλειμμα ποιότητας στο ρόστερ ή το γεγονός ότι ο πεισματάρης Γκαρντ προσπαθούσε να κάνει την Βίλα να παίξει το επιθετικό ποδόσφαιρο που δεν μπορούσε. Συν τοις άλλοις τα κρούσματα απειθαρχίας βάραιναν κι άλλο την ατμόσφαιρα.

Μετά την ήττα με σκορ 4-0 από την Έβερτον, ο Γκρίλις (αστέρι της ομάδας Νέων της Άστον Βίλα, όταν συναντήθηκε με τον Ολυμπιακό στη νοκ-άουτ φάση του Youth League) καταγράφηκε σε κινητό να νυχτοπερπατά στο Μάντσεστερ αλλά και να κάνει πάρτι σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μπέρμιγχαμ την επομένη!

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

Δεν ήταν το μόνο κρούσμα αλλά ένα από τα πολλά που αντιμετώπισε ο Γκαρντ, που όντας σκληρός σε θέματα πειθαρχίας δεν άργησε να έρθει σε σύγκρουση με τους παραβάτες.

Το βαρύ κλίμα σε συνδυασμό με τα άσχημα αποτελέσματα των οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από την Άστον Βίλα, ωστόσο ο υποβιβασμός αλλά και η φετινή παρουσία των "χωριατών" στην Championship δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό όσα υποστήριζε τότε ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού.

Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΣΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η συμβουλή του Βενγκέρ δεν αποδείχθηκε σωστή, όμως η σχέση των δύο ανδρών είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού, γεγονός που οδήγησε τον Γκαρντ να τοποθετηθεί πρόσφατα για τις έντονες αντιδράσεις των οπαδών της Άρσεναλ, σχετικά με τις επιλογές και τον τρόπο που διαχειρίζεται τους "κανονιέρηδες" ο Αλσατός.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

"Είναι απίστευτος τύπος. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να φανταστώ το τέλος της καριέρας του, δεν ξέρω πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Μπορώ μόνο να πω ότι με έχει εμπνεύσει στον τρόπο που χειρίζομαι μια ομάδα, στον τρόπο που συμπεριφέρομαι στη ζωή μου.

Με στεναχωρεί να διαβάζω την σκληρή κριτική και τα άσχημα λόγια για εκείνον. Έμεινε αφοσιωμένος τα τελευταία 20 χρόνια στον σύλλογο που αγαπά τόσο πολύ.

Είναι μια δουλειά που αν δεν την έχεις κάνει, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις. Τα προβλήματα έρχονται από διαφορετικές πλευρές, έρχονται από παντού. Αλλά επειδή ακριβώς είναι τόσο δύσκολη, μας αρέσει να το κάνουμε", τόνισε σε βρετανικά ΜΜΕ ο Γκαρντ για τον άνθρωπο που θεωρεί μέντορα του.

Τους τελευταίους μήνες δέχθηκε προτάσεις από την γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να αναλάβει το πόστο του προπονητή της εθνικής Νέων ή αυτό του τεχνικού διευθυντή των εθνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, τις απέρριψε επιθυμώντας να επιστρέψει στον πάγκο ενός συλλόγου και την καθημερινή τριβή ως προπονητής.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ 4-3-3 ΚΑΙ Ο ΡΟΜΒΟΣ

Όταν στις αρχές του 2000 η Λιόν κατέκτησε 7 σερί πρωταθλήματα στη Γαλλία, ο ποδοσφαιρόκοσμος σχολίαζε με θαυμασμό την εφαρμογή του 4-3-3 των "Gones", κάτι που επιχείρησε αλλά δυσκολεύτηκε πολύ να επαναφέρει με ανάλογη επιτυχία ο Κλοντ Πιέλ. Μόλις ο τελευταίος αποχώρησε και ο Ρεμί Γκαρντ ανέλαβε τα ηνία προχώρησε σταδιακά σε αλλαγές, μεταξύ των οποίων και αυτές σε συστήματα και διατάξεις.

Δοκίμασε αρχικά το 4-3-3 και παραλλαγές του (4-2-3-1, 4-1-4-1), κατέληξε όμως σε ένα ευέλικτο σχήμα με δύο επιθετικούς -ουσιαστικά "κατάργησε" τους εξτρέμ και πήρε επιθετικό πλάτος από τους μπακ- που είχε πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην ομάδα του: τράβηξε τον Αλεξάντρ Λακαζέτ από το πλάι του γηπέδου, τοποθετώντας τον πιο κοντά στον άξονα και την αντίπαλη περιοχή. Κίνηση που μετέτρεψε τον παίκτη σε μια... μηχανή παραγωγής τερμάτων.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

"Χρωστάω πολλά στον Γκαρντ, αυτός ήταν που διέκρινε το χάρισμα που έχω στο σκοράρισμα. Με πήρε από την άκρη και με τοποθέτησε στην κορυφή της επίθεσης. Από τότε ξεκίνησε για μένα μια ονειρική περίοδος. Έγινα βασικός στη Λιόν και τα γκολ έρχονταν το ένα πίσω από το άλλο", είχε παραδεχθεί πριν λίγους μήνες ο Λακαζέτ στο "football365".

Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη κίνηση "ελευθέρωσε" το παιχνίδι του Μπαφετιμί Γκομίς και έδωσε στον κάπτεν Μαξίμ Γκοναλόν την θέση που του ταίριαζε γάντι στον αγωνιστικό χώρο: αποτέλεσε την "βάση" χαμηλά στο 4-3-1-2, με δύο συνήθως δυναμικούς "holding" μέσους (Φοφανά, Φερί, Εμβουεμπά, Τολισό ή Γκρενιέ σε πιο επιθετική version) μπροστά του και τους Κλεμέν Γκρενιέ, Ναμπίλ Φεκίρ ή Γιοάν Γκουρκίφ στην κορυφή του ρόμβου.

Οι τρεις κεντρικοί μέσοι και η τοποθέτηση του Γκοναλόν χαμηλά στον άξονα, έδινε την ελευθερία στους πλάγιους μπακ να μετατρέπονται σε εξτρέμ σε φάση κατοχής - επίθεσης. Ο αριστερός μπακ Ανρί Μπετιμό ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν με 9 ασίστ - προϊόν της επιθετικής του συμπεριφοράς μέσα από το σύστημα της ομάδας.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό
  • Η διάταξη και η ενδεκάδα της Λιόν στο 3-0 επί της Εβιάν στις 26/01/2014

Η φιλοσοφία έμοιαζε με αυτή της κόντρα - επίθεσης όταν οι παίκτες του Γκαρντ βρίσκονταν πίσω από την μπάλα, ωστόσο ο τρόπος που την κρατούσαν στην κατοχή τους άλλαζε και την αγωνιστική τους συμπεριφορά στην ανάπτυξη.

Ο Γκαρντ ήθελε σε κάθε περίπτωση μια επιθετική προσέγγιση στα παιχνίδια, επιμένοντας πάρα πολύ στη δημιουργία από την πίσω ζώνη ανάπτυξης, θεωρώντας την πολύ πιο σημαντικό στοιχείο από την ανάλογη στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό
  • Η διάταξη και η ενδεκάδα της Λιόν στο 3-1 επί της Αζαξιό στις 16/02/2014

"Είναι πολύ έξυπνος τύπος, οραματιστής και προσεγγίζει το ποδόσφαιρο με έναν τρόπο αξιοθαύμαστο. Εδώ και καιρό έλεγα στον πρόεδρο: ο Ρεμί είναι ο δικός μας Γκουαρδιόλα", ήταν τα λόγια του Μπερνάρ Λακόμπ, επί χρόνια στενού συμβούλου του Ζαν Μισέλ Ολάς.

Ένα Coupe de France (Κύπελλο) αλλά και το Trophee des Champions (Σούπερ Καπ) ήταν τα τρόπαια της Λιόν στη θητεία του Ρεμί Γκαρντ. Σίγουρα όχι επιτεύγματα κατηγορίας... Γκουαρδιόλα, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Γάλλου τεχνικού οι "Gones" έπαιξαν όμορφο, θελκτικό ποδόσφαιρο, προώθησαν σπουδαία ταλέντα από την Ακαδημία τους και σταδιακά είχαν επιπλέον κέρδη από τις πωλήσεις (Αλί Σισοκό, Έντερσον, Πιέντ, Λορίς, Λόβρεν, Λισάντρο Λόπες, Μισέλ Μπάστος, Γκομίς, Μαρσιάλ, Ουμτιτί) που ακολούθησαν.

Γιατί θα ταίριαζε ο Γκαρντ στον Ολυμπιακό

Έχει την ταμπέλα του αμείλικτου σε θέματα πειθαρχίας -έστω και αν πολλοί του αποδίδουν ευγένεια ακόμη και στον εκνευρισμό του- ενώ στο παρελθόν δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με την διοίκηση της Λιόν, αποτρέποντας την πώληση του αρχηγού της ομάδας, Μαξίμ Γκοναλόν, στη Νάπολι.

"Όταν δουλεύεις μαζί του είναι ευθύς και ειλικρινής. Είναι πειθαρχημένος, καλά οργανωμένος και ευρηματικός στον τρόπο που σχεδιάζει προπονητικά προγράμματα, διευθετεί καταστάσεις και κυρίως στις συζητήσεις του με τους παίκτες. Έχει ένα χάρισμα, να ξέρει πάντα το σωστό πράγμα να τους πει. Σπανίως λαθεύει", είχε πει για τον Γκαρντ ο στενός συνεργάτης του Ζεράλντ Μπατίκλ.

"Είναι ταπεινός και έχει σπουδαίες γνώσεις. Όταν διαθέτεις αυτές τις δύο αρετές, τότε μπορείς να συγκεντρώσεις τους πάντες γύρω σου. Να τους πείσεις να ακολουθήσουν αυτό που κάνεις και να δημιουργήσεις κάτι πολύ δυνατό", ήταν η γνώμη του Ζοέλ Μπατς, θρυλικού γκολκίπερ της εθνικής Γαλλίας και προπονητή τερματοφυλάκων της Λιόν, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Είναι Κριός στο ζώδιο με κυρίαρχο πλανήτη τον Άρη, τυχερή του μέρα θεωρείται η Τρίτη και τα πολλαπλάσια του 9. Το κόκκινο είναι το αγαπημένο του χρώμα. Αυθόρμητος, ανοικτός και ανυπόμονος ως χαρακτήρας, ο Γάλλος τεχνικός. Τι σχέση έχουν αυτά με όλα τα παραπάνω; Καμία. Όπως και τίποτα από όσα τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο του ποδοσφαίρου και προπονητή, δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επιτυχία του στον "ερυθρόλευκο" πάγκο.

Ο Ρεμί Γκαρντ συγκεντρώνει στοιχεία που του έδιναν προοπτική στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, αν και σημείο κλειδί θα ήταν να καταστεί σαφές ότι οι ιδέες του και ο χρονικός ορίζοντας της δουλειάς του έβρισκαν σύμφωνους τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Θα χρειαζόταν υπομονή για να μεταδώσει τα θέλω του, θα απαιτούνταν χρόνος μέχρι να βρει τη σωστή φόρμουλα ψάχνοντας. Αυτά ισχύουν φυσικά και για όποιον τελικά επιλεγεί ως νέος τεχνικός.

Αν κάτι μπορεί να εγγυηθεί ο πρότερος βίος του Γκαρντ στο ποδόσφαιρο, αυτό αφορά την προσοχή και τη σημασία που δίνει στα ταλέντα των τμημάτων υποδομής. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μπορούσε κάλλιστα να αναδειχθεί σε... Γκαρντ (φύλακα) του "ερυθρόλευκου" μέλλοντος. Ο τρόπος που το επιχείρησε στη Λιόν αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Το ίδιο και ο τρόπος που έχει επιβάλλει πειθαρχία στις ομάδες του, χωρίς να διστάσει να τα βάλει και με τις "φίρμες" των αποδυτηρίων. Συν το επίσης "δεδικασμένο" στο βιογραφικό του, που μαρτυρά έναν προπονητή που ψάχνει την επιτυχία μέσα από το γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Την ίδια στιγμή, είναι άνθρωπος που δεν φημίζεται για τη διαλλακτικότητα του, επιμένει σε συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς και πέραν της Λιόν δεν υπάρχει άλλο δείγμα δουλειάς του σε καταστάσεις πίεσης πρωταθλητισμού. "Τα υπόλοιπα, στο χόρτο", θα ολοκληρωνόταν το κείμενο, όμως ο Γκαρντ είχε διαφορετική άποψη από την στιγμή που αποφάσισε να κερδίσει χρόνο στις συζητήσεις.

Χρόνο που ο Ολυμπιακός δεν είχε να διαθέσει και έτσι έβαλε την υπόθεση του στο αρχείο, εξετάζοντας τις άλλες λύσεις που βρίσκονται στο "ερυθρόλευκο" συρτάρι.

Photo credit: AP Photo/Laurent Cipriani/Rui Vieira/Scott Heppell/Jon Super/Darko Bandic/David Vincent/Tom Hevezi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ