LONGREADS

Φάκελος Παναθηναϊκού: Ομάδα που φτιάχτηκε για πρωτάθλημα

Φάκελος Παναθηναϊκού: Ομάδα που φτιάχτηκε για πρωτάθλημα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός του Αντρέα Στραματσόνι, με το ποιοτικότερο ρόστερ των τελευταίων ετών, αφού πέτυχε τον πρώτο του στόχο, την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, έχει μπροστά του έναν ακόμη, τον μεγαλύτερο: την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Με τον πρώτο στόχο, την είσοδο στο Europa League, να έχει επιτευχθεί και αυτό να έχει φέρει ηρεμία και συσπείρωση στον Παναθηναϊκό, οι πράσινοι μπαίνουν σε μια σεζόν όπου το πρωτάθλημα είναι ο Νο1 στόχος του Αντρέα Στραματσόνι και των παικτών του.

Οι πράσινοι αφήνουν πίσω τους την τραγική περσινή χρονιά που ξεκίνησε με τους αποκλεισμούς από την Μπριζ και την Γκαμπάλα, συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Ατρόμητο και ολοκληρώθηκε με την... απουσία του Τριφυλλιού από τα προκριματικά για το Champions League.

Ο Παναθηνϊκός με αλλαγμένο κατά 65% το ρόστερ του και κατά 85% την ενδεκάδα του σε σχέση με την περσινή έναρξη της περιόδου έχει πλέον μια ομάδα με έμψυχο δυναμικό ικανό για να χτυπήσει το πρωτάθλημα στα ίσια. Με την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου και τις τρεις κινήσεις στο φινάλε της σεζόν (Σαμπά, Κουλιμπαλί, Εμποκού) ο Παναθηναϊκός διαθέτει αμυντική πληρότητα, καλή μεσαία γραμμή με μοναδικό ζητούμενο ποιος θα παίζει "εξάρι" πίσω από τους Λεντέσμα, Κουτρουμπή και επιθετικούς ικανούς να τα καταφέρουν απέναντι σε κάθε αντίπαλη άμυνα της Σούπερ Λίγκας.

Ο Αντρέα Στραματσόνι έχει στα χέρια του το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών και καλείται να το διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να το οδηγήσει στην κατάκτηση τίτλων...

Τα συν και τα πλην των μεταγραφών

Φάκελος Παναθηναϊκού: Ομάδα που φτιάχτηκε για πρωτάθλημα

Ούτε μία, ούτε δυο, ούτε τρεις αλλά δέκα μεταγραφές έκανε το φετινό καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός αποκτώντας αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Το μεγαλύτερο "συν" απ' τις μεταγραφές είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι επιλογές του Αντρέα Στραματσόνι και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις και οι πρώτες επιλογές που είχε σημειωμένες στην λίστα του.

Ποδοσφαιριστές που ο ίδιος ο Ιταλός τεχνικός ήθελε στο τριφύλλι, εκ των οποίων κάποιους τους γνώριζε και προσωπικά και ενήργησε ο ίδιος αποκλειστικά για να τους φέρει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι Λεντέσμα, Ιμπάρμπο και Εμποκού. Μόνο δυο εκ των μεταγραφών αποτέλεσαν εισηγήσεις του Ζιλμπέρτο Σίλβα, οι Ρινάλντι-Ρέις με τον Ιταλό προπονητή όμως να δίνει το "ΟΚ" και για την απόκτηση και των ποδοσφαιριστών.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ

Ο Παναθηναϊκός γέμισε το ρόστερ του με παίκτες που έχουν εμπειρία από καλύτερα πρωταθλήματα, απ' ότι το ελληνικό (Λεντέσμα, Γουακάσο, Χουλτ, Ιμπάρμπο, Εμποκού) και με ποδοσφαιριστές που έχουν παραστάσεις και από αγώνες ευρωπαϊκού επιπέδου κάτι που θα τον βοηθήσει στις μάχες που θα δώσει για το Europa League. Είναι σαφώς πιο ποιοτικός σε σχέση με πέρυσι, ενώ από την πρώτη εικόνα που έχουμε έως τώρα αρκετοί εκ των ποδοσφαιριστών που ήρθαν είναι παίκτες ανώτερου επιπέδου συγκριτικά με τους "προκατόχους" τους τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης θετικό ότι τα περισσότερα "deals" και συμβόλαια αφορούν χαμηλές πάγιες απολαβές και υψηλά μπόνους, που βέβαια είναι άμεσα συνδεδεμένα με στόχους των πράσινων. Κατά συνέπεια, αν μπουν χρήματα στα ταμεία του τριφυλλιού, θα μπουν και στις τσέπες των ποδοσφαιριστών του.

ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Στα πλην των μεταγραφών θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι και πάλι δυο εκ των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν, οι Ιμπάρμπο και Εμποκού, ήρθαν ως δανεικοί. Και μάλιστα με πάρα πολύ υψηλές ρήτρες (7 εκατ. ο Ιμπάρμπο, 4 εκατ. ο Εμποκού), που δύσκολα θα καταβάλει το επόμενο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός.

Επίσης αρνητικό ότι το τριφύλλι απέκτησε δυο ποδοσφαιριστές που προέρχονται από περιόδους αποχής λόγω τραυματισμών, τους Ιβάνοφ και Σάμπα, όπως έγινε και πέρσι με τους Μολέντο-Λέτο. Αν βέβαια και οι δυο τους ήταν στην κατάσταση που ήταν πριν τους τραυματισμούς τους, όπως ο Μολέντο, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει βγει διπλά κερδισμένος.

ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΑ, ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε στα αρνητικά ότι στις 10 μεταγραφές δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας. Και από τη στιγμή που από το τριφύλλι αποχώρησαν αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές ( Λαγός, Κλωναρίδης, Καλτσάς, Δώνης και οι νεαροί Αγγελόπουλος, Λάμπρου) στο ρόστερ υπάρχει έλλειψη Ελλήνων. Αρκετές φορές στην 18άδα μπορεί να είναι μόνο ένας ή δυο Έλληνες και στην ενδεκάδα να είναι μόνο ο Κουτρουμπής.

Ωστόσο, ίσως το πιο αρνητικό στοιχείο είναι ότι η ομάδα σχεδιάστηκε χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ομάδα "μιας χρήσης", διότι υπάρχουν παίκτες σε καλή ηλικία, με προοπτικές. Όμως, είναι φανερό ότι το ρόστερ ενισχύθηκε με την λογική ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει άμεσα τον τίτλο. Ο Στραματσόνι δεν έχει πείσει - τουλάχιστον, μέχρι στιγμής - ότι ενεργεί με απώτερο στόχο να αφήσει έναν "κορμό", ακόμα και όταν αποχωρήσει. Επίσης, στις μεταγραφές, δεν έδειχνε να αναζητά παίκτες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσέγγιζε ποδοσφαιριστές που είχαν ποιότητα, προσωπικότητα και μπορούσε να τους φέρει στην Αθήνα, ακόμα αν ο ένας παίκτης ήταν "νύχτα" και ο άλλος "μέρα".

Δεν υπάρχει ο "μακρινός ορίζοντας" στον σχεδιασμό, όπως υπήρχε κατά την παρουσίαση του διδύμου Νταμπίζα - Αναστασίου. Τότε είχε τεθεί ο στόχος της αξιοποίησης της ακαδημίας, φέτος η διοίκηση και ο προπονητής απέφυγαν να ορίσουν τις επιδιώξεις τους.

Τα μυστικά του καλοκαιριού

Φάκελος Παναθηναϊκού: Ομάδα που φτιάχτηκε για πρωτάθλημα

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

Το λέει και το ξαναλέει διαρκώς παντού ο «Στράμα» ότι ο Σουηδός έχει μπει στην ομάδα με πολύ μεγάλο κίνητρο απ’ το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Έχει «θυμώσει» απ’ την κριτική που του ασκήθηκε στο Euro, όπου τον πήρε κι αυτόν η… μπάλα για την αποτυχημένη παρουσία της εθνικής Σουηδίας και θέλει να κάνει μεγάλη σεζόν φέτος.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είχε άδεια για να μπει στην ομάδα αν ήθελε μετά την επιστροφή της από την Ολλανδία και το βασικό στάδιο, αλλά εκείνος πήγε στο προπονητικό απ’ το μεσημέρι της 5ης Ιουλίου, απευθείας από Στοκχόλμη.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ

Τα τρία πλάνα επιθετικής ανάπτυξης και οι αυτοματοποιημένες κινήσεις που είχε αρχίσει να δουλεύει απ’ την προετοιμασία στο 4-2-3-1 ήταν από τους βασικούς άξονες στην προετοιμασία. Στην αρχή οι παίκτες ήθελαν χρόνο, όμως μετά την τρίτη προπόνηση τις εκτελούσαν πολύ καλά και αυτά συνεχίζει για να δουλεύει για να τα τελειοποιήσει στο Κορωπί.

Αν υπάρχει ένας παίκτης που ήθελε πολύ ο «Στράμα» ήταν ο πιτσιρικάς ο Μάουρι, o 20χρονος Αργεντινός μέσος της Μίλαν. Τον πιστεύει πολύ διότι μπορεί να παίξει το ίδιο καλά ως 6άρι και ως 8άρι, αλλά δεν μπόρεσε να τον πάρει δανεικό. Ας μην το αποκλείσουμε να κάνει κάποια κίνηση αν βρει πρόσφορο έδαφος τον Γενάρη

Τι θέλει να επαναλάβει

Απολύτως τίποτα... Ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν θέλει ούτε να φαντάζεται άλλη μία σεζόν όπως η περσινή. Ήδη, στο πρώτο σκέλος το πέτυχε, αφού φέτος προκρίθηκε σε όμιλο του Europa League και απέφυγε το “κάζο” της Γκαμπάλα. Πέρυσι τέθηκε νωρίς εκτός διεκδίκησης στο πρωτάθλημα, αποκλείστηκε από τον Ατρόμητο στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και στο τέλος δεν συμμετείχε ούτε στα προκριματικά του Champions League. Δηλαδή, κατάφερε το απόλυτο... τίποτα. Οπότε, δεν υπάρχει κάτι από πέρυσι, που να θέλει να το επαναλάβει φέτος.

Τι θέλει να αφήσει πίσω του

Τα πάντα... Πέρυσι ο Παναθηναϊκός απέτυχε σε όλους τους στόχους του. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να συμβεί κάτι παρόμοιο και φέτος. Δεν τίθεται προς συζήτηση ότι η ομάδα δεν αντέχει άλλη μία παταγώδη αποτυχία, διότι δεν έχει τις αντιστάσεις ώστε να την απορροφήσει. Είναι αμφίβολο εάν ο Αλαφούζος θα πραγματοποιήσει μία ανάλογη οικονομική υπέρβαση χωρίς να υπολογίζει τα έσοδα του Europa League, δεν μπορεί να σταθεί ποδοσφαιρικά ένα νέο “ξήλωμα” του ρόστερ και οι οπαδοί δεν έχουν υπομονή για να παρακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Ό,τι συνέβη πέρυσι, πρέπει να μείνει στη λήθη και να αποφευχθεί πάση θυσία οτιδήποτε παρόμοιο.

Φαίνεται πως ψυχολογικά ο Αντρέα Στραματσόνι κατάφερε να διαχειριστεί την πρωτοφανή πίεση και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην πρόκριση στον όμιλο του Europa League. Πλέον, καλείται να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για να διατηρήσει την ομάδα σε τροχιά πρωταθλητισμού μέχρι το τέλος. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ανέφικτο.

Τι θα μετανοιώσει στη διάρκεια της σεζόν

Το γεγονός ότι παρότι αποκτήθηκαν 10 ποδοσφαιριστές ο Παναθηναϊκός δεν πήρε έναν ακόμη αμυντικό χαφ. Ένα καθαρό "εξάρι". Έναν παίκτη που θα μπορούσε να παίξει αντί του Λεντέσμα και να μην είναι "ημίμετρο" όπως ο Κουτρουμπής (στόπερ), Ζέκα (οκτάρι). Αντίθετα στο ρόστερ του υπάρχουν οκτώ στόπερ, μαζί με τον Ταυλαρίδη που δεν αποχώρησε.

Λείπει όμως ένας ποδοσφαιριστής που θα ήταν ο "βράχος" μπροστά από τους δυο στόπερ. Ο Λεντέσμα έχει ποιότητα, εμπειρία ήταν ένα από τα καλύτερα "εξάρια" στο Καμπιονάτο, αλλά πλέον είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο Πέμπτη-Κυριακή. Αντίθετα είναι περισσότερο ο ποδοσφαιριστής που θα πάρει την μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς και θα την μεταφέρει σωστά μπροστά.Ενας "play maker" όπως έχει πει ο Στραματσόνι.

Τα πρόσωπα που θα κρίνουν την επιτυχία

Πρώτος και καλύτερος ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο Ιταλός τεχνικός έχει στα χέρια του το πιο ποιοτικό ρόστερ των τελευταίων ετών, σε ορισμένες θέσεις ακόμη και από την περίοδο πολυμετοχικότητας. Συνεπώς, είναι δική του δουλειά να μπορέσει να αξιοποιήσει το ρόστερ του και να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό σύνολο. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει ρόστερ που για την Ελλάδα είναι πολυτέλεια και ουσιαστική κόντρα μπορεί να έχει μόνο με δυο - τρεις ομάδες, άρα ο Ιταλός είναι ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία.

Φάκελος Παναθηναϊκού: Ομάδα που φτιάχτηκε για πρωτάθλημα

Φυσικά η "δύναμη πυρός" του τριφυλλιού είναι ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός άσος θα αποτελέσει και φέτος την "κολόνα" στην πράσινη επίθεση και με την απόδοση του μπορεί να δώσει νίκες, ακόμα και τίτλους στον Παναθηναϊκό. Ο διεθνής επιθετικός μετά την αποχώρηση των Εσιέν και Σάντσεθ άλλωστε έχει και το πιο βαρύ συμβόλαιο στο τριφύλλι και πρέπει να βγάλει και στον αγωνιστικό χώρο τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με τον Εσιέν, ο Λεντέσμα αποκτήθηκε από τους πράσινους χωρίς μεγάλα λόγια για την αξία του και την έως τώρα καριέρα του. Όλοι κράτησαν χαμηλά τους τόνους αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το τριφύλλι θα στηρίξει πολλά στον Αργεντινό μέσο. Αν είναι καλά, θα παίξει ρόλο η διαχείρισή του κατά τη διάρκεια της σεζόν, ώστε ο Παναθηναϊκός να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισότερα από την κλάση και την πείρα του.

Ο προπονητής

Ο Αντρέα Στραματσόνι βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο στο τριφύλλι και ουσιαστικά αυτή θα είναι η δεύτερη του χρονιά στον πράσινο πάγκο. Η περσινή ομάδα όμως δεν ήταν δική του. Η φετινή έχει την σφραγίδα του και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει κάνει 19 μεταγραφές από τη στιγμή που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό.

Φάκελος Παναθηναϊκού: Ομάδα που φτιάχτηκε για πρωτάθλημα

Φέτος μάλιστα έκανε και προετοιμασία με το τριφύλλι, άρα είναι δεδομένο ότι έχει περάσει τα "θέλω" του και ό,τι δούμε εντός των αγωνιστικών χώρων, θα είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε, που πέρυσι είχε πει πως δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα στην διάρκεια της σεζόν από τη στιγμή που δεν είχε κάνει αυτός την προετοιμασία.

Ο Ιταλός δείχνει ότι θεωρεί την τακτική πολύ σημαντική για κάθε παιχνίδι της ομάδας του και είναι από τους προπονητές που προσαρμόζεται στον αντίπαλο. Τουλάχιστον στην Ευρώπη αλλά και σε κάποια μεγάλα παιχνίδια στην Ελλάδα. Πλέον έχει και πολλούς περισσότερους παίκτες να διαχειριστεί και οι περισσότεροι έχουν ένα κοινό: Τους έχει φέρει ο ίδιος.

Βέβαια σε αντίθεση με πέρυσι ίσως η πίεση να είναι μεγαλύτερη για τον ίδιο, ενώ σίγουρα δεν έχει την περίοδο προσαρμογής που είχε από τη στιγμή που ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρόκριση των πράσινων στους ομίλους του Europa League του δίνει όμως ηρεμία. Στα αρνητικά του έως τώρα ότι δεν δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες ποδοσφαιριστές, αφού μόνο ο Κουτρουμπής παίζει ως βασικός και ότι δεν δείχνει να δουλεύει με νεαρούς παίκτες. Αυτό όμως δεν αποτελεί μόνο δική του ευθύνη καθώς ο Ιταλός μπορεί να θεωρεί ότι δεν υπήρχε κάποιος αξιόλογος πράσινος από την ακαδημία της ομάδας.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ

Ο Αντρέα Στραματσόνι μας έχει προϊδεάσει με δηλώσεις του να περιμένουμε έναν Παναθηναϊκό και έναν... Panathinaikos. Με άλλο σύστημα και διαφορετικά πρόσωπα θα παίζει στην Ελλάδα, πρωτάθλημα και Κύπελλο, και άλλη διάταξη θα χρησιμοποιεί στις αναμετρήσεις του Europa League.

Ήδη άλλωστε έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση από τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης με το 3-5-2 που χρησιμοποίησε ο Ιταλός τεχνικός στα ματς με ΑΪΚ και Μπρόντμπι όπου το τριφύλλι δέχθηκε μόλις ένα γκολ σε τέσσερις αναμετρήσεις κόντρα σε Σουηδός και Δανούς.

Όπως έχει πει ο ίδιος όμως, στην Ελλάδα θέλει ο Παναθηναϊκός να είναι ο κυρίαρχος της αναμέτρησης και να έχει την μπάλα στην κατοχή του, γι' αυτό και προτίθεται πρόκειται να χρησιμοποιήσει το 4-3-3 ή το 4-2-3-1. Ο "Στράμα" θέλει από τους παίκτες του όταν δεν έχουν την μπάλα στην κατοχή τους να πιέζουν ψηλά την αντίπαλη άμυνα, να κλέβουν μπάλες ώστε να μπορούν να απειλήσουν άμεσα, ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει δώσει και στις στατικές φάσεις.

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - “ΦΩΤΙΑ”

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε ομίλους του Europa League μετά από δυο χρόνια, άρα, κάλλιστα το διάστημα "φωτιά" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από το πρώτο ματς με τον Άγιαξ στις 15 Σεπτέμβρη έως την αναμέτρηση της 8ης Δεκεμβρίου με την Θέλα στην Λεωφόρο. Και αυτό, γιατί σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League το τριφύλλι θα έχει δύο παιχνίδια σίγουρα την εβδομάδα.

Βέβαια το ρόστερ του τριφυλλιού έχει εμπλουτιστεί με πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές και ο Αντρέα Στραματσόνι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει δυο ισάξιες ενδεκάδες και με το κατάλληλο ροτέισον, ιδίως στα πρώτα εύκολα ματς Κυπέλλου θα μπορούσαν να πάρουν ανάσες κάποιες πολύτιμες μονάδες όπως ο Ζέκα, ο Μπεργκ, ο Λεντέσμα και φυσικά όσο ακόμα θεωρεί αναντικατάστατους ο Αντρέα Στραματσόνι.

Από την άλλη όμως, διάστημα - "φωτιά" για το τριφύλλι μπορεί να αποδειχθεί και ο Γενάρης-Φλεβάρης όταν και θα διεξαχθεί το Copa Africa με τους πράσινους δεδομένα να χάνουν τρεις ποδοσφαιριστές τους εκείνο το διάστημα (Εμποκού, Κουλιμπαλί, Γουακάσο) και τον Ιταλό τεχνικό να προβληματίζεται ήδη.

Φυσικά και η αναβολή των δυο πρώτων αγωνιστικών μόνο σε κακό μπορεί να βγει στο τριφύλλι καθώς αν τα δυο ματς μπουν "εμβόλιμα" μέχρι τον Δεκέμβριο ή στην περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς θα στερήσουν από τους πράσινους ανάσες, δεδομένης και της επιβάρυνσης λόγω των αγώνων στο Europa League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ