LONGREADS

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι δύο "κλεισμένοι" παίκτες που δεν ήρθαν, σε ένα καλοκαίρι με τρεις προπονητές. Η επιλογή ανάμεσα σε Τσόρι και Φουστέρ, ο Κουράνι και ο Κονέ. Οι αλλαγές στην άμυνα και οι προσθήκες στην επίθεση. Ο Αλέξης Βιρβίλης ανοίγει τον φάκελο του Ολυμπιακού, που ακόμα κι έτσι είναι φαβορί για το πρωτάθλημα.

Περίεργο το φετινό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό. Με τρεις προπονητές να κάθονται στον κόκκινο πάγκο, με αποκλεισμό από το Champions League, με μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, με αποχωρήσεις που όλοι περίμεναν ότι θα γίνουν, αλλά τελικά έμειναν στα πρωτοσέλιδα! Ο Αλέξης Βιρβίλης ανοίγει τον φάκελο του Ολυμπιακού της σεζόν 2016-17 και καταγράφει όλα όσα εκτιμάει ότι πρέπει να κρατήσει από την περσινή σεζόν, αλλά και τι θα πρέπει να αποφύγει.

Είναι ξεκάθαρο ότι και φέτος ο Ολυμπιακός μπαίνει από θέση οδηγού παρά τα όσα συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα. Ως πρωταθλητής θα ξεκινήσει από την Κυριακή (11/9) τις υποχρεώσεις του στη Σούπερ Λίγκα κόντρα στην Βέροια. Με “όπλο” το γεγονός ότι έχει και τα τρία ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, του δίνεται μία ευκαιρία να ολοκληρώσει τον α' γύρο της χρονιάς με μία ασφαλή διαφορά, αν και εφόσον βρει τον παλιό καλό του εαυτό. Και το λέμε αυτό, γιατί αν οι “ερυθρόλευκοι” παρουσιάσουν την εικόνα που έβγαλαν μέσα στον Αύγουστο, τότε θα έχει σοβαρά προβλήματα.

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι άλλη ομάδα παρατάχθηκε κόντρα στην Χάποελ και την Αρούκα και άλλη θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. Το ζητούμενο για τον Πάουλο Μπέντο είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να “δέσει” τους καινούριους με τους παλιούς.

Τα συν και τα πλην των μεταγραφών

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί

Δυστυχώς το δείγμα που έχουμε από τον Ολυμπιακό είναι πολύ μικρό. Η ομάδα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Δύο εξτρέμ ( Ελιουνούσι, Μάριν), ένας χαφ ( Αντρέ Μάρτινς) και δύο επιθετικοί ( Καρντόσο, Πασιέντσα). Η πρόθεση του Μπέντο είναι να πορευτεί μέσα στη σεζόν έχοντας ως βασικούς “κρίκους” τους Αντρέ Μαρτίνς σε ρόλο “οκταριού”, τον Φορτούνη μπροστά του και τους Ελιουνούσι – Μάριν να πλαισιώνουν τον Καρντόσο στην επίθεση.

Μιλάμε δηλαδή για τα 4/5 της μεσοεπιθετικής γραμμής. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι ο Μιλιβόγεβιτς θα είναι βασικός και αναντικατάστατος μετά την έλευση του Ρομαό. Το σημαντικό σε σχέση με πέρσι είναι ότι σε ποσότητα ο Μπέντο έχει περισσότερες επιλογές. Ο Μιλιβόγεβιτς, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν “παίζει μπάλα” πλέον μόνος του λόγω της παρουσίας του Ρομαό.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑ

Στους εξτρέμ, ο Ερνάνι είχε εμφανιστεί πέρσι ως ο άνθρωπος που θα πρόσφερε λύσεις στο επιθετικό κομμάτι και τελικά τις έδωσε τον... Μάρτιο σε αδιάφορα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό. Αναπόφευκτα οι Ντουρμάζ και Πάρντο είχαν πάρει ουσιαστικά τη φανέλα βασικού στο σπίτι τους, αφού ο Σεμπά ειδικά στον β' γύρο εξαφανίστηκε.

Με λίγα λόγια, ο Σίλβα ασχολιόταν με τρεις εξτρέμ , καθώς δεν... έβλεπε τους Γιαννιώτα και Κολοβό. Επίσης, ο Ερνάνι στα μάτια του Σίλβα δεν υπήρχε στα 3/4 της σεζόν. Τέλος, ο Φουστέρ κατ' ανάγκη έπαιξε στον ασβέστη σε δύο-τρία ματς, αφού από τον Αύγουστο του 2015 ήταν ολοφάνερο ότι δεν υπολογιζόταν, άσχετα να προς τα τελειώματα της σεζόν άλλαξε άποψη ο Πορτογάλος τεχνικός και είχε ζητήσει την παραμονή του Νταβίντ. Συνοψίζοντας ο Σίλβα μόνο τρεις είχε στη διάθεσή του, ενώ το “πείραμα” με Φορτούνη στα άκρα δεν πέτυχε.

Φέτος λοιπόν, ο Μπέντο έχει στα χέρια του τους Πάρντο, Σεμπά, Ελιουνούσι, Μάριν και Μανθάτη. Τουλάχιστον, απ' ό,τι έχει πει ο Πορτογάλος, τους υπολογίζει όλους. Θα φανεί στην πορεία αν θα μοιράσει τον χρόνο ή θα εξαφανίσει κάποιον από τους πέντε.

Στην επιθετική γραμμή ο Σίλβα είχε “παροπλίσει” τους Φινμπόγκασον - Πουλίδο και στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο στον Ιντέγιε με αποτέλεσμα γύρω στον Ιανουάριο να αρχίσει να “κρεμάει” ο Νιγηριανός. Ο Μπέντο από την πλευρά του υπολογίζει και στους τρεις, με τον Καρντόσο να έχει τον πρώτο λόγο και τους Ιντέγιε - Πασιέντσα να συμπληρώνουν την τριάδα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΟΙ ΣΤΟΠΕΡ

Σε σχέση με την περσινή σεζόν, τα ερωτηματικά έχουν να κάνει με την τετράδα της άμυνας. Ξεκινώντας από τα άκρα, οι Φιγκέιρας και Ντε Λα Μπέγια δείχνουν να μην πλησιάζουν καν σε ποιότητα τους Ελαμπντελαουί και Μασουακού (σ.σ. ακόμα και τον... αδιάφορο Μασουακού). Καλός στρατιώτης ο Ντε Λα Μπέγια, αλλά δεν δείχνει σε πρώτη φάση να έχει αυτή την αύρα που έβγαζε ο Γάλλος όταν έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του. Στην πορεία της σεζόν ο Φιγκέιρας υποτίθεται θα γίνει... Σαλίνο και θα αποτελέσει το μπακ απ του Ομάρ, ενώ θα δίνει λύσεις και στο αριστερό άκρο της άμυνας. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει χρόνο συμμετοχής ο Ελαμπντελαουί (σ.σ. εκτιμάται γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη). Αυτή τη στιγμή ο Φιγκέιρας είναι ο αντι-Ομάρ, χωρίς ωστόσο να έχει ενθουσιάσει με τις εμφανίσεις του.

Τα πλην είναι ίδια με πέρσι σε ό,τι έχει να κάνει με το κέντρο της άμυνας. Η ομάδα φωνάζει ότι θέλει στόπερ ηγέτη εδώ και δύο χρόνια! Ο Ολυμπιακός ψάχτηκε ( Μεξές, Κάσερες, Άλεξ), αλλά δεν κατάφερε να πάρει θετικές απαντήσεις γιατί ειδικά ορισμένα βαριά “ονόματα” δεν ήθελαν να ακούν τη λέξη “Ελλάδα”. Με θερμή εισήγηση του Μπέντο αποκτήθηκε ο Μπρούνο Βιάνα, ο οποίος έχοντας μόλις 16 παιχνίδια με την Κρουζέιρο πήρε το αεροπλάνο για Ελλάδα. Στόπερ – όνομα λοιπόν δεν απέκτησε ο Ολυμπιακός.

Αυτή τη στιγμή οι Πειραιώτες έχουν πέντε κεντρικούς αμυντικούς (Βιάνα, Ντα Κόστα, Μποτία, Σιόβας, Ρέτσος), έχουν άλλους δύο που υπό πρϋποθέσεις μπορούν να αγωνιστούν εκεί (Βούρος, Ντε Λα Μπέγια) και όλα αυτά ενώ δόθηκε μεγάλη μάχη για να φύγουν τουλάχιστον δύο εκ των Ντα Κόστα, Μποτία και Σιόβα, με τους δύο τελευταίους να εμφανίζονταν μάλιστα να ήταν και προ της εξόδου τους από το Ρέντη. Αν έφευγαν δύο, τότε θα “φούλαρε” για να έπαιρνε έναν στόπερ από το “ψηλό ράφι”. Από τη στιγμή που τους έμειναν οι Μποτία και Σιόβας στο... ράφι, θα πορευτεί με τη συγκεκριμένη πεντάδα στόπερ.

Σίγουρα, υπάρχει και το θέμα του Ρομπέρτο. Η παραχώρησή του στην Εσπανιόλ προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις του κόσμου, αλλά προς το παρόν τα δείγματα γραφής του Καπίνο είναι άκρως ενθαρρυντικά. Βεβαίως, ο νεαρός διεθνής γκολκίπερ θα κριθεί μέσα στη σεζόν και όχι στα τέσσερα ευρωπαϊκά ματς του καλοκαιριού.

Τα μυστικά του καλοκαιριού

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί

ΦΟΥΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΟΡΙ

Το πρώτο μεγάλο μυστικό είχε την υπογραφή του Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός όταν έκανε τις συζητήσεις με τη διοίκηση τον Απρίλιο για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, είχε συμφωνήσει μεταξύ άλλων να πάει με τον βασικό κορμό από την περσινή σεζόν στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και επίσης να μείνει στην ομάδα ο Φουστέρ και όχι ο Τσόρι! Το συμβόλαιο του Ντομίνγκες όμως είχε ανανεωθεί αυτόματα στα τελειώματα της σεζόν και κατά συνέπεια ο Νταβίντ αποχώρησε από τον Ολυμπιακό μετά από έξι χρόνια θητείας.

ΟΙ ΔΥΟ "ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός πήγε μέχρι και τα ματς με την Χάποελ βάσει των όσων είχαν συμφωνηθεί με τον Σίλβα και με τα οποία συμφώνησε στο τέλος και ο Βίκτορ. Πάντως, ο Ισπανός αποχωρώντας από το λιμάνι είπε ότι δύο παίκτες ήταν “κλεισμένοι” παραμονή του 0-0 με τους Ισραηλινούς, αλλά τελικά χάλασαν την τελευταία στιγμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “κλεισμένοι” ήταν ο Άγγλος επιθετικός Ντομ Ντουάιερ της Κάνσας Σίτι και ο Ολλανδός αμυντικός Τίμο Λέτσχερτ της Ουτρέχτης. Ο πρώτος έμεινε στις ΗΠΑ και ο δεύτερος πήρε τελικά μεταγραφή στη Σασουόλο.

Ο ΜΠΕΝΤΟ, Ο ΚΟΥΡΑΝΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΕ

Τα μυστικά με τον Πάουλο Μπέντο στον πάγκο είχαν να κάνουν με την αρνητική εισήγησή του στο ενδεχόμενο απόκτησης του Κέβιν Κουράνι. Αν χάλαγε του Καρντόσο, ο Γερμανός επιθετικός εμφανιζόταν ως η εναλλακτική επιλογή. Ο Μπέντο όμως ήταν αντίθετος, το είχε διαμηνύσει στη διοίκηση και αν τελικά ο Καρντόσο δεν έπιανε λιμάνι, αναγκαστικά οι “ερυθρόλευκοι” θα εξέταζαν άλλη περίπτωση και όχι τον Κουράνι.

Στα τελειώματα της μεταγραφικής περιόδου “έπαιξε” δυνατά το όνομα του Παναγιώτη Κονέ. Από τον Ολυμπιακό το διέψευδαν κατηγορηματικά. Στην Ιταλία είχε βουίξει όλη η... πιάτσα ότι ο παίκτης θα κατέληγε στο λιμάνι αν άδειαζαν κάποιες θέσεις στους “ερυθρόλευκους”, είτε Ελλήνων (Σιόβας) για να “τονώσει” το ελληνικό στοιχείο, είτε ξένων (Μιλιβόγεβιτς) για να έχει μία επιπλέον λύση για τα χαφ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίζει στην ίδια θέση με τον Λούκα.

Τι θέλει να επαναλάβει

Ο στόχος του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρος. Πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα με 28 νίκες σε 30 ματς (27 σε 29 εντός γηπέδου). Το ιδανικότερο θα ήταν να επαναλάβει κι άλλα ρεκόρ. Πέρσι έστειλε στα αρχεία το ρεκόρ του Μπούκοβι (11 σερί νίκες από την αρχή της χρονιάς), το ρεκόρ του Σόλιντ το 2006 (16 σερί νίκες ακόμα και μεσούσης της σεζόν), το ρεκόρ των διπλών (13 νίκες σε 15 ματς), ρεκόρ πιο γρήγορου πρωταθλήματος (από τον Φεβρουάριο), ρεκόρ βαθμών σε σύνολο 30 αγωνιστικών (85 βαθμούς) και πολλά ακόμα.

Το σημαντικό όμως για τους Πειραιώτες δεν είναι άλλο από το να κατακτήσει και φέτος τον τίτλο και να κυνηγήσει στο τέλος το νταμπλ.

Στην Ευρώπη θα ήθελε να επαναλάβει νίκες τύπου Εμιρέιτς. Όμως, σε πρώτη φάση και συγκεκριμένα στους ομίλους του Europa League, δεν θα βρει ομάδες επιπέδου Άρσεναλ. Δεν το συζητάμε καν ότι επιθυμεί να ξαναβρεθεί στους “32” του Europa League και αυτή τη φορά να κάνει το παραπάνω βήμα έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Τι θέλει να αφήσει πίσω

Τον β' γύρο της σεζόν δεν θέλουν να επαναλάβουν στο λιμάνι. Ειδικά τις εμφανίσεις από τον Φεβρουάριο και μετά. Κάθε χρόνο βέβαια ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μία πτώση όταν πλησιάζουν τα νοκ άουτ ματς στην Ευρώπη γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πρωταθλητές ευελπιστούν ότι όταν φτάσουν με το καλό να ξεπεράσουν τα εμπόδια των Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα και ΑΠΟΕΛ, να είναι σε θέση να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρόκρισή τους στους “16” του Europa League και να προσπαθήσουν να πάνε όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί

Και φυσικά αυτό που δεν θέλει με τίποτα να ξαναπεράσει ο Ολυμπιακός είναι όλη αυτή η ιστορία με τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Τόσο η προετοιμασία, όσο και το ίδιο το ματς, ήταν ένα φιάσκο σύμφωνα με τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος από την πλευρά του δεν έριξε τις ευθύνες μόνο στην Πολιτεία, αλλά τόσο στον εαυτό του, όσο και στους παίκτες του. Ήταν λίγο περίεργο εκείνο το διάστημα με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να κυνηγούν τους παίκτες στις παραλίες για να παίξουν κόντρα στους “κιτρινόμαυρους”.

Τι θα μετανοιώσει στη διάρκεια της σεζόν

Είναι δεδομένο ότι η ατάκα “γιατί δεν πήρε ο Ολυμπιακός έναν στόπερ – όνομα” θα... φορεθεί μέσα στη σεζόν. Ακόμα και θετικά να πάνε τα πράγματα για τους “ερυθρόλευκους”, σίγουρα ο κόσμος θα αναρωτιέται για τους λόγους που δεν προχώρησαν στην απόκτηση του κεντρικού αμυντικού. Εξηγούμε βέβαια σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ τι ακριβώς συνέβη σε αυτή την ιστορία. Όπως και να 'χει, είναι ένα θέμα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα απασχολήσει τον κόσμο.

Τα πρόσωπα που θα κρίνουν την επιτυχία

Πρώτος – πρώτος ο Όσκαρ Καρντόσο. Αποτέλεσε τη μεταγραφή του καλοκαιριού και το “φάρμακο” στις όποιες... πληγές είχε προκαλέσει η ιστορία με την Χάποελ Μπερ Σέβα και των δυσκολιών που συνάντησε ο Ολυμπιακός για να ξεπεράσει την Αρούκα. Αποτέλεσε το “φάρμακο” στις ασθένειες που έβγαλαν οι Πειραιώτες σχεδόν από την αρχή του καλοκαιριού. Αναπόφευκτα ο Παραγουανός επιθετικός θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα κρίνουν την επιτυχία.

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί

Ο Κώστας Φορτούνης αναμένεται και πάλι να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί η παρουσία του Ολυμπιακού στο φετινό του ταξίδι και με τις... διαθέσεις του Τρικαλινού χαφ, ο οποίος μπήκε κάπως μουδιασμένα στη σεζόν 2016-17.

Τέλος, ο Στέφανος Καπίνο έχει αναλάβει ένα βαρύ φορτίο. Να μπει στα γάντια του Ρομπέρτο και να αποδείξει ότι ορθώς ολόκληρος ο οργανισμός που λέγεται Ολυμπιακός έχει ποντάρει πάνω του. Οι παλιότεροι έλεγαν “δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις”. Στον Ολυμπιακό της τελευταίας τριετίας ο Ρομπέρτο είχε μπει... σφήνα σε αυτή την “ρήση”.

Ο προπονητής

Ο Πάουλο Μπέντο είναι κανονικός προπονητής. Ούτε μαθητευόμενος μάγος, ούτε ένας άνθρωπος που βγήκε ξαφνικά στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Έχει πολυετή προϋπηρεσία στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και στην Εθνική Πορτογαλίας. Επίσης, ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την Κρουζέιρο.

Φάκελος Ολυμπιακός: Ακόμα κι έτσι, είναι το φαβορί

Είναι πολύ μικρό το δείγμα γραφής του στον Ολυμπιακό, αφού στα παιχνίδια με την Αρούκα “πάτησε” πάνω στη φιλοσοφία του Μάρκο Σίλβα. Ίσως να επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις τακτικές τηλεφωνικές επαφές που είχε μαζί του προτού κάτσει στον κόκκινο πάγκο.

Στοίχημα για τον ίδιο να “δέσει” τους νέους με τους παλιούς όσο το δυνατόν συντομότερο. Στην πρώτη διακοπή του Σεπτεμβρίου είναι αδύνατο να το πράξει, από την άποψη ότι λείπουν αρκετοί διεθνείς, ενώ ο κύριος όγκος των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων αφίχθη στο λιμάνι στις... 31 Αυγούστου.

Η προϊστορία έχει δείξει ότι του αρέσει να δουλεύει και με πιτσιρικάδες. Ο χρόνος θα δείξει αν θα δώσει ευκαιρίες στους Ρέτσο, Μανθάτη και Ρέτσο.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ

Στα παιχνίδια με την Αρούκα δούλεψε πάνω στο 4-2-3-1 του Σίλβα. Κάπως έτσι αναμένεται να πορευτεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Έχει πάντως στο μυαλό του να δώσει περισσότερες επιθετικές αρμοδιότητες στον Φορτούνη. Να μετατρέπεται σαν δεύτερος φορ σε ένα 4-4-2. Αυτό το είχε δουλέψει αρκετά ο Βίκτορ στην προετοιμασία. Συν τοις άλλοις, αν λάβουμε υπόψη τις διάφορες δηλώσεις που έκανε ο Μπέντο μετά το φιλικό με τον Λεβαδειακό και με αφορμή την απόκτηση του Καρντόσο, τότε δεν αποκλείεται να παρατάξει σε ορισμένα ματς ακόμα και με δύο καθαρόαιμους επιθετικούς!

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - “ΦΩΤΙΑ”

Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου! Εκεί θα ζοριστεί αρκετά ο Ολυμπιακός. Από τη στιγμή που ξεκινάει το πρωτάθλημα από την 3η αγωνιστική, τότε οι “ερυθρόλευκοι” θα έχουν ένα 20ήμερο – φωτιά εκείνη την περίοδο. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στις 20 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Αστάνα, τρεις μέρες αργότερα θα παίξει με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, στις 30 του ίδιου μήνα θα πάει στο Περιστέρι για το ματς με τον Ατρόμητο, στις 3 Νοεμβρίου είναι το πολύωρο ταξίδι στο Καζακστάν για το παιχνίδι με την Αστάνα και το πρόγραμμα θα κλείσει με το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο στις 6 Νοεμβρίου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ