LONGREADS

Φάκελος Μπεργκ: Έτσι έφυγε ο τελευταίος βασιλιάς του Παναθηναϊκού

Φάκελος Μπεργκ: Έτσι έφυγε ο τελευταίος βασιλιάς του Παναθηναϊκού

Ο Κώστας Γουλής αποκαλύπτει το παρασκήνιο της πώλησης του Μπεργκ. Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Παναθηναϊκός και το εξώδικο που έμεινε κρυφό. Η αναζήτηση του Αλαφούζου στον ΣΚΑΪ και οι τηλεφωνικές ύβρεις με τον Λυμπερόπουλο. Τα βήματα που έφεραν την αποχώρηση του τελευταίου βασιλιά.

O "πράσινος" ιστορικός του μέλλοντος που θα επιχειρήσει μία βαθιά, πολύ βαθιά ανάλυση (κι όχι μια απλή καταγραφή) στο κεφάλαιο "6 χρόνια Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό", είναι δεδομένο πως θα επικεντρωθεί για μέρες στο κομμάτι της μεταγραφής του Μάρκους Μπεργκ στην Αλ Αΐν το περασμένο καλοκαίρι. Για πολλούς αποτελεί μία απ’ τις πιο "σκοτεινές" ιστορίες, επί των ημερών ηγεσίας του 61χρονου εφοπλιστή στον Παναθηναϊκό. Και ίσως να μην λαθεύουν, διότι υπήρξαν πολλά πράγματα που παραμένουν στη "σκιά" του παρασκηνίου και δεν έχουν δει ακόμη το φως του ήλιου, απ’ τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Ήταν "προδοσία" όπως υποστηρίζουν ορισμένοι "ακραίοι"; Ηταν κάτι συμφωνημένο που… δρομολογήθηκε αιφνιδιαστικά, ξαφνιάζοντας όλους τους υπόλοιπους; Ήταν μία κατάσταση που έγινε ακόμη πιο "δύσκολη", επειδή για άλλη μία φορά το επίπεδο συνεννόησης κι επικοινωνίας εντός της "πράσινης" ΠΑΕ ήταν υπό το… μηδέν; Ήταν… όλα αυτά μαζί (μια ατάκα που έλεγε κάποτε με σφιγμένα χείλη κι ο Γιάννης Αναστασίου, όταν ήθελε να αναλύσει τα στραβοπατήματα του Παναθηναϊκού);

Η επίσκεψή μας στα Η.Α.Ε. για την αποκλειστική κι αποκαλυπτική συνέντευξη του "King Marcus" που διαβάσατε στο "Sport24.gr" (στην οποία ο Σουηδός αναφέρθηκε για πρώτη φορά για όλα όσα τον οδήγησαν να φύγει απ’ τον Παναθηναϊκό), προσέφερε μία καλή ευκαιρία για να "σκαλίσουμε" εκ νέου το θέμα μετά από μήνες. Και να ψάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες (κι απ’ όλες τις πλευρές) γύρω απ’ το Νο1 παρασκήνιο του περασμένου καλοκαιριού.

Τι έγινε, πότε έγινε, ποιες ήταν οι ημερομηνίες και τα πρόσωπα-κλειδιά, πόσα λεφτά πήρε εντέλει ο Παναθηναϊκός απ’ την πώληση του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου του, ποιοι ήταν οι διάλογοι "φωτιά" στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης; Βαθιά ανάσα και… βουτάμε!

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΤΟ "ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"

Στις 30 Ιανουαρίου 2017 ο Μπεργκ υπέγραψε (δεύτερη) επέκταση συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό έως το καλοκαίρι του 2019, με "βασιλικές" απολαβές (για τα δεδομένα του "τριφυλλιού") που έφταναν -μαζί με τα μπόνους συμμετοχών- λίγο πάνω απ’ το 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία συμφωνία που είχε "σφραγιστεί" απ’ τα τέλη Νοέμβρη, στο δεύτερο ταξίδι του ατζέντη του Στέινερ Ντίετζ στην Αθήνα κι ενεργοποιήθηκε μία μέρα πριν από τη λήξη του χειμερινού, μεταγραφικού "παραθύρου".

Η πρώτη κουβέντα ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε γίνει λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι του 2016, εν μέσω των προκριματικών του Europa League. Το δε καθοριστικό ραντεβού των "πράσινων" με το γραφείο που εκπροσωπεί τον Μπεργκ (σ’ εκείνη τη συνάντηση είχε δώσει το "παρών" ο Κάι Λέρμπι, γιος του Σόρεν Λέρμπι), πραγματοποιήθηκε το πρωινό της ρεβάνς με τη Μπρόντμπι, στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει το "τριφύλλι" στην Κοπεγχάγη.

Εκεί όμως, ακούστηκε για πρώτη φορά απ’ τα χείλη των ατζέντηδων του Μπεργκ και η ατάκα "…να δούμε τι θα γίνει και το επόμενο καλοκαίρι, ο Μάρκους δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες για να πάρει μια 'καλή' τελευταία μεταγραφή". Το "καλή" μεταφράστηκε τότε ως ένα καλό πρωτάθλημα. Στο μυαλό του Ντίετζ και των Λέρμπι ωστόσο, η λογική πήγαινε περισσότερο προς τα "καλά λεφτά".

ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΜΠΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΟ"

Ο Παναθηναϊκός πέρασε πανηγυρικά εκείνο το καλοκαίρι στους ομίλους του Europa League, έκανε μία καλή εκκίνηση με τρεις νίκες και μία ισοπαλία στα πρώτα τέσσερα ματς της λίγκας, όμως η συνέχεια με τον Στραματσόνι στον πάγκο ήταν αποκαρδιωτική. Σε όλα τα επίπεδα. Ο Μπεργκ ωστόσο, παρέμεινε σταθερός στα συμφωνηθέντα και τον Ιανουάριο υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, "δένοντας" την προοπτική της παραμονής του για χρόνια στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε, είχε αγοράσει σπίτι στη Βούλα, γι’ αυτό και η οικογενειακή καθημερινότητά του είχε προσαρμοστεί στο 200% της ελληνικής πραγματικότητα.

Τα πράγματα εντούτοις, εξακολουθούσαν να μην πηγαίνουν καλά. Όχι τόσο στο… χορτάρι -όπου μετά την έλευση του Ουζουνίδη ο Παναθηναϊκός είχε αρχίσει να βελτιώνει την εικόνα του στο β’ μισό της περσινής σεζόν κι έδειχνε μία προοπτική- αλλά στο οικονομικό.

Κι από τον περασμένο Απρίλιο άρχισε να μπαίνει για πρώτη φορά πλέον στο μυαλό του Μπεργκ η ιδέα πως ίσως και να πλησίαζε πλέον το "τέλος εποχής" του στην ομάδα. Ο πρώτος (και κυριότερος, όπως αποκάλυψε και στη συνέντευξή του στο Sport24.gr) λόγος ήταν πως είχε αρχίσει να "λυγίζει" πνευματικά και ψυχολογικά απ’ όλα αυτά τα τεράστια, οικονομικά προβλήματα, την πίεση που υπήρχε προς τον ίδιο (και) απ’ τους συμπαίκτες του και τη γκρίνια που έπρεπε να "απορροφάει" καθημερινά μαζί με τον Ζέκα –ως αρχηγοί- για τις καθυστερήσεις της διοίκησης στις πληρωμές.

Θέλω να παραμείνω, όμως θα εξαρτηθεί απ'το κλαμπ κι από το πόσο θέλει να κερδίσουμε, να κάνουμε μια καλή ομάδα

Στις 8 Μαΐου, ο Σουηδός επιθετικός, έριξε την πρώτη… προειδοποιητική με δηλώσεις του στη NOVA, στο περιθώριο της ανάδειξής του ως MVP της κανονικής περιόδου, που μόλις είχε ολοκληρωθεί: "Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθώ στα πλέι οφ και θα δούμε μετά το τέλος της σεζόν τι θέλει το κλαμπ και τι θα γίνει με τον σύλλογο. Αν θα "μπουν" χρήματα για να πάμε για το πρωτάθλημα ή πως θα είναι η κατάσταση για το κλαμπ. Ασφαλώς και θέλω να παραμείνω εδώ και να κερδίσω τρόπαια.

Όμως θα εξαρτηθεί κι από το κλαμπ κι από το πόσο θέλει να κερδίσουμε και να κάνουμε μια καλή ομάδα. Έχουμε μια καλή ομάδα, όμως πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διεκδικεί τρόπαια. Απ' όσα ακούω, το μπάτζετ θα είναι μικρότερο σε σχέση με άλλα χρόνια. Όπως ξαναείπα, έχουμε ήδη μια καλή ομάδα, όμως υπάρχουν και άλλες, οι -οποίες βάζουν πολλά χρήματα και προσπαθούν να κερδίσουν τον τίτλο. Άρα, αν θέλουμε να είμαστε εκεί, πρέπει να γίνουμε μεγαλύτεροι. Θέλω να γίνω μέρος αυτού. Θα δούμε". Για πολλούς, δεν τα είπε… τυχαία τα παραπάνω σ’ εκείνο το timing…

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ

Δύο μέρες μετά, στις 10 Μαΐου 2017, ο ατζέντης του Μπεργκ, Στέινερ Ντίετζ ήρθε στην Ελλάδα ένα 24ωρο νωρίτερα απ’ το αρχικό πλάνο και συναντήθηκε με τον Λυμπερόπουλο, παρουσία του Σουηδού. Ο Παναθηναϊκός διέρρευσε πως "…αρχικά συζητήθηκε το θέμα της καταβολής των δόσεων του συμβολαίου του" και πως με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπεργκ "…του μεταφέρθηκε από τον Λυμπερόπουλο, η πρόθεση του Παναθηναϊκού όχι μόνο να εξαντλήσει το τρέχων συμβόλαιό του, αλλά να γεράσει στον Παναθηναϊκό".

Σ’ εκείνο το ραντεβού, η πλευρά του Μπεργκ εξέφρασε ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τη μείωση στο μπάτζετ που ερχόταν και την ανταγωνιστικότητα της ομάδας. Επιπλέον, ο Μπεργκ ζήτησε απ’ τον "Λύμπε" να πιέσει όσο μπορεί κι ίδιος απ’ την πλευρά του, ούτως ώστε μέσα διάστημα μίας εβδομάδας, να εξοφληθεί τουλάχιστον το σύνολο της δόσης του Φεβρουαρίου του ’16 και τα υπόλοιπα που υπήρχαν προς τους παίκτες. Και να υπήρχε από εκείνο το σημείο και μετά μια σταθερή ροή πληρωμών.

Συμπλήρωσε μάλιστα και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: "Η ομάδα είναι σε μία δύσκολη κατάσταση κι εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούμε όλοι μας πως ο κ. Αλαφούζος δείχνει να έχει… απομακρυνθεί από αυτή. Το συζητάμε αυτό μεταξύ μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη και σταθερότερη παρουσία του δίπλα στην ομάδα. Πρέπει να έρθει πιο κοντά μας. Θα δώσει σίγουρα μεγαλύτερη ηρεμία σε όλους, διότι η "απουσία" του δεν βοηθάει την κατάσταση…".

Τα μηνύματα πλέον δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά…

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ: ΟΤΑΝ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ Η ΣΤΑΓΟΝΑ

Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε ακόμη ένα περιστατικό, που αποτέλεσε και τη… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο μυαλό του Σουηδού. Στις 18 Μαΐου, την επομένη του επεισοδιακού ματς με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο για τα πλέι-οφ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω του κουτιού μπύρας που πετάχτηκε στον Ιβιτς, ο Μπεργκ τιμωρήθηκε για το επεισόδιο (τον ανόητο καυγά που είχε) με τον Κρέσπο με 4 αγωνιστικές. Εκεί όπως λέει κι ίδιος "άδειασε" οριστικά μέσα του κι αποφάσισε πως είχε ήρθε η ώρα να φύγει.

Φάκελος Μπεργκ: Έτσι έφυγε ο τελευταίος βασιλιάς του Παναθηναϊκού

Μία μέρα μετά, επικοινώνησε με τον ατζέντη του και τον κάλεσε μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες να δουν τι προτάσεις υπήρχαν για τον ίδιο για να τις συζητήσει με το κλαμπ. Ως τότε το γραφείο του Λέρμπι είχε δεχθεί προσεγγίσεις απ’ την Μάλαγα, την Κίνα και τις Αταλάντα, Μπολόνια που δεν έδιναν πολλά χρήματα για έναν πάρα πολύ καλό και διεθνή Σουηδό επιθετικό, με προοπτική Παγκοσμίου Κυπέλλου, που όμως έμπαινε στα 31. Λίγο αργότερα προέκυψε και η Αλ Αΐν…

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΡΥΦΟ ΚΑΙ Η ΔΙΟΡΑ ΤΩΝ 10 ΗΜΕΡΩΝ

Στις 23 Μαΐου ο Μαρίνος Ουζουνίδης έδωσε ολιγοήμερη άδεια στον Σουηδό επιθετικό (που ήταν πλέον τιμωρημένος ως το φινάλε της σεζόν) για να φύγει για λίγο με την οικογένειά του και να καθαρίσει το μυαλό του. Ο ίδιος επιστρέφει στις προπονήσεις το Σάββατο 27 Μαΐου και επιδιώκει επαφή με τη διοίκηση, για να τακτοποιηθεί κάποια στιγμή το θέμα των οφειλών προς το πρόσωπό του. Δεν παίρνει καμία απάντηση.

Λίγες μέρες -την 1η Ιουνίου συγκεκριμένα- μετά "σκάει" εσωτερικά στην ΠΑΕ το πρώτο… μπαμ: Εξώδικη καταγγελία από το ισπανικό δικηγορικό με το οποίο συνεργαζόταν ο ατζέντης του Μπεργκ, το οποίο ζητάει την πληρωμή του πελάτη του (μία μέρα μετά το "δίπλωμα" των χρωστούμενων δόσεων), εντός δεκαημέρου:

«Αγαπητοί κύριοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας εκ μέρος του πελάτη μας, του Σουηδού ποδοσφαιριστή Μάρκους Μπεργκ, λόγω του συμφωνητικού συνεργασίας το οποίο υπογράφηκε μεταξύ του κ. Μπεργκ και του Παναθηναϊκού στις 14 Οκτωβρίου του 2016.

Όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό, παράγραφος 4.4:

Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να λάβει το συνολικό ποσό των 2.7500.000 καθαρά. Περιλαμβάνεται δόση των 275.000 ευρώ, η οποία πρέπει να πληρωθεί έως τις 28.02.2017.

Τη δεδομένη στιγμή (σ.σ. 1η Ιουνίου) ο κ. Μπεργκ έχει λάβει μόλις 55.000 ευρώ από την προαναφερθείσα δόση του συμβολαίου, παρά τις συνεχείς συναντήσεις, e-mails και εκκλήσεις οι οποίες έχουν σταλθεί από τους εκπροσώπους του ποδοσφαιριστή στον σύλλογο.

Συνεπώς, τη δεδομένη στιγμή ο σύλλογος οφείλει στον ποδοσφαιριστή το ποσό των 220.000 ευρώ, καθαρά από φόρους και αφαιρέσεις. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συγκεκριμένη οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη και καθίσταται πληρωτέα.

Επιπρόσθετα, η δόση η οποία θα έπρεπε να πληρωθεί στις 30 Μαΐου του 2017, η οποία είναι ύψους 275.000 ευρώ, είναι επίσης ληξιπρόθεσμη και καθίσταται πληρωτέα. Παρακαλούμε προχωρήστε αμέσως στην πληρωμή της. Με επιφύλαξη κάθε νομικού δικαιώματός μας. Δεν χρειάζεται επισημανθεί ότι η μη πληρωμή της δόσης είναι ευθεία παραβίαση του συμφωνητικού, παραβιάζει την κοινή συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών και θέτει σε κίνδυνο την καλή πίστη και την καλή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, απαιτούμε επισήμως από τον σύλλογο να προβεί μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή του συγκεκριμένου εγγράφου στην καταβολή των 220.000 ευρώ, καθαρά από φόρους και αφαιρέσεις, τα οποία απαιτούνται προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του με τον κ. Μπεργκ. Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη αίτηση, θέλουμε να αναφέρουμε ότι ο πελάτης μας επιφυλάσσεται της χρήσης κάθε νομικού δικαιώματός του το οποίο περιλαμβάνεται στο παρόν έγγραφο.

Εφόσον ο σύλλογος δεν προβεί στην απαιτούμενη πληρωμή μέσα στα χρονικά όρια που τέθηκαν, ο ποδοσφαιριστής δεν θα έχει άλλη εναλλακτική από το να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον του συλλόγου στα αρμόδια νομικά όργανα (FIFA). Εφόσον χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες ή χρειάζεται να ξεκαθαριστεί κάτι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλούμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας».

ΕΨΑΧΝΕ ΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Ο Παναθηναϊκός δεν απάντησε ποτέ! Το "γιατί" παραμένει ακόμη και σήμερα, η κεντρική απορία της εξέλιξης. Για ποιο λόγο ρίσκαρε έτσι η διοίκηση του "τριφυλλιού" να χάσει κατά αυτόν τον τρόπο τον Νο1 παίκτη του. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Αλαφούζος, ποντάροντας στην (αποδεδειγμένα) καλή σχέση του με τον διεθνή Σουηδό φορ, δεν περίμενε ότι θα έκανε την καταγγελία. Και ίσως να μην… υπολόγιζε πως ο Μπεργκ θα το "τραβούσε" τόσο πολύ. Πως όμως; Υπήρχαν ήδη σημάδια και δηλώσεις…

Κι όπως προέκυψε ρεπορταζιακά μετά από λίγες ημέρες, όταν πια "έσκασε " το θέμα της Αλ Αΐν, την εν λόγω επιστολή ΔΕΝ είχε ενημερωθεί στο βαθμό που θα έπρεπε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Φάκελος Μπεργκ: Έτσι έφυγε ο τελευταίος βασιλιάς του Παναθηναϊκού

Στις 14 Ιουνίου, ο Μπεργκ ενοχλημένος που δεν είχε την παραμικρή ανταπόκριση απ’ τη διοίκηση κι απ’ τον Αλαφούζο, πήγε στα γραφεία του ΣΚΑΪ και έψαξε τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού στο κτίριο για να μιλήσουν! Δεν τον βρήκε ποτέ κι έφυγε εκνευρισμένος για το σπίτι του.

Μία μέρα μετά βγήκαν τα πρώτα δημοσιεύματα απ’ τα Η.Α.Ε. για επαφές και πρώτη συμφωνία του παίκτη με την Αλ Αΐν. Ο Παναθηναϊκός τα διέψευσε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς τα "αβάσιμα".

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, έσκασε το δεύτερο… μπαμ, όταν βγήκε στη δημοσιότητα βίντεο απ’ τα Η.Α.Ε. που έδειχνε τον Σουηδό μετά της συζύγου του και του ατζέντη του να κοιτάζουν για σπίτι στα Εμιράτα. Στο ιδιωτικό "χωριό" που έχει φτιάξει η Αλ Αΐν για να φιλοξενεί τους ποδοσφαιριστές της.

Ο Παναθηναϊκός οργανισμός ταρακουνήθηκε συθέμελα. Ο Λυμπερόπουλος όντας έξαλλος επικοινώνησε με τον Ντίετζ στις 7 μ.μ. της ίδιας μέρα, με τον τελευταίο να του λέει πως υπάρχει μια ανεπίσημη κρούση από την Κίνα και την Αλ Αΐν.

"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΑΠΟ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Στις 20 Ιουνίου κι αφού έχει ξεκινήσει ένας τεράστιος "πόλεμος" του Λυμπερόπουλου με τον ατζέντη του Μπεργκ και την Αλ Αΐν, η οποία έκανε πρώτη πρόταση στα 2,3 εκατ. ευρώ (με το ποσοστό του Αμβούργου μέσα), η ΠΑΕ έβγαλε ανακοίνωση με… συμβιβαστική χροιά στην οποία ανέφερε πως: "Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για την πώληση του Μάρκους Μπεργκ, ούτε γνώριζε τις επαφές του ποδοσφαιριστή με ενδιαφερόμενες ομάδες. Ως γνωστόν με τον Μάρκους υπάρχει εν ισχύ συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό έως τον Ιούνιο του 2019. Κατανοούμε την πιθανή επιθυμία του ποδοσφαιριστή να αποκομίσει σε αυτή τη φάση της καριέρας του κάποιο σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ο Παναθηναϊκός δεν σκοπεύει να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες του Μάρκους, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι απόλυτα λογικές απαιτήσεις του -συλλόγου. Αν και αυτονόητο, επιθυμούμε να επισημανθεί ότι σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει να συμπορεύεται με τον Μάρκους μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Όμως εάν οικονομικοί, οικογενειακοί και άλλοι λόγοι τον ωθούν σε άλλη επιλογή για την καριέρα του, εμείς θα το σεβαστούμε. Ο Μάρκους ήταν, είναι και εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος θα παραμείνει ηγέτης του Παναθηναϊκού".

Εκείνη την ημέρα πάντως έγινε το τελικό ραντεβού Μπεργκ-Αλ Αΐν, όπου "κλείδωσαν" τη δική τους συμφωνία.

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΤΟ "ΟΚ" ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΙΣΙΔΙΑ ΜΕ ΛΥΜΠΕ

Την επομένη (21/6) διέρρευσε το έγγραφο με το εξώδικο που είχε στείλει ο Μπεργκ στο "τριφύλλι" απ’ την 1η Ιουνίου. Ο Λυμπερόπουλος συνεχίζοντας τον τσακωμό με την Αλ Αΐν και τον ατζέντη του παίκτη, τους ξεκαθάρισε πως ο σύλλογος θα προχωρήσει σε καταγγελία στη FIFA για παράνομη προσέγγιση παίκτη.

Φάκελος Μπεργκ: Έτσι έφυγε ο τελευταίος βασιλιάς του Παναθηναϊκού

Στις 22 Ιουνίου η πλευρά του Μπεργκ, μίλησε με την Αλ Αΐν και έφτασε τη συνολική πρόταση και το όφελος για τον Παναθηναϊκό (μαζί με τα λεφτά που θα χάριζε ο παίκτης, περίπου 250.000€) στα 3.250.000€, ανεξάρτητα του ποσοστού του Αμβούργου. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η επαφή του Ντίνου Διαμαντόπουλου (που δεν είχε αναλάβει ακόμη ενεργό ρόλο στην ομάδα) με τον ατζέντη Λευτέρη Σιδηρόπουλο (που έχει εξαιρετικό "πέρασμα" στις αραβικές ομάδες) και τον προπονητή της Αλ Αΐν, Ζόραν Μάμιτς, ο οποίος ήθελε πάση θυσία να γίνει η μεταγραφή και πίεζε κι αυτός τη διοίκηση της ομάδας του. Με την πίεση των Σιδηρόπουλου (που μιλούσε απευθείας με την Αλ Αΐν) και Μάμιτς, η τελική πρόταση έφτασε στο μεγαλύτερο "ταβάνι" που θα μπορούσε να πιάσει το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

Ο Παναθηναϊκός σ'έκανε άνθρωπο, πριν 'you were a shit'

Η πλευρά του Μπεργκ επικοινώνησε με τον Αλαφούζο και τον ενημέρωσε πως αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. Ο Αλαφούζος έδωσε το "ΟΚ" από τηλεφώνου και… ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σουηδό, ο οποίος βγήκε μαζί με τους δικούς του και τον ατζέντη του (κι επιστήθιο φίλο του Στέινερ Ντίετζ) για φαγητό, προκειμένου να χαλαρώσουν από την πίεση όλων αυτών των έντονων ημερών. Στο μυαλό του πλέον όλα ήταν ξεκάθαρα, η μεταγραφή είχε πια ολοκληρωθεί.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Λυμπερόπουλος επικοινώνησε με τον ατζέντη του παίκτη και τον ίδιο τον Μπεργκ. Όπως υποστηρίζει η πλευρά του Σουηδού, ο "Λύμπε" τους είπε πως "…δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να χαλάσει αυτή η μεταγραφή. Εάν δεν πάρει η ομάδα 4 εκατ. ευρώ δεν θα πας πουθενά. Θα σε καταγγείλουμε και θα κάνεις δύο χρόνια να παίξεις μπάλα. Ο Παναθηναϊκός σε έκανε και πάλι άνθρωπο, πριν από τον Παναθηναϊκό "…you were a shit" και η επικοινωνία τους ολοκληρώθηκε με βρισίδια.

Ο Ντίετζ πήρε πίσω τον Αλαφούζο και τον ενημέρωσε για το συμβάν με τον Λυμπερόπουλο, με τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού να του απαντάει "…η συμφωνία μας ισχύει. Δεν με απασχολεί τι λέει ο Λυμπερόπουλος. Αν το συνεχίσει αυτό, θα τον… απολύσω!"

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΚΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ

Εκείνο το βράδυ Πέμπτης (22 Ιουνίου) ο Λυμπερόπουλος υπέβαλλε την παραίτησή του και το μεσημέρι της επόμενης μέρας (23/6) ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε κι επίσημα το τέλος της συνεργασίας τους. Λίγο νωρίτερα είχε μεσολαβήσει κι επίσκεψη οπαδών στα γραφεία της ΠΑΕ, που είχαν πληροφορηθεί για την εξέλιξη με τον "Λύμπε" και την επικείμενη συμφωνία πώλησης του Μπεργκ, κατά την οποία υπήρξε επεισόδιο με τον άμεσο συνεργάτη του Αλαφούζου, Χρήστο Παναγόπουλο.

Η αποχώρηση του τότε τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού ωστόσο, δεν άλλαξε, αφού και για τον ίδιο η αποχώρηση ήταν πια… μονόδρομος, αισθανόμενος "αδειασμένος" από τη διοίκηση. Η όλη υπόθεση και η διοικητική διαχείριση στο θέμα Μπεργκ, ήταν ίσως και η… σταγόνα για να φύγει ο Λυμπερόπουλος, αφού πλέον το πράγμα είχε φτάσει στο "αμήν". Διότι επί ένα δίμηνο, άλλα ζητούσε, άλλα άκουγε κι άλλα γίνονταν από τη διοίκηση. Ζητούσε 10.000€ για να λύσει το συμβόλαιο του Γιαννακόπουλου κι ενώ έπαιρνε έγκριση, μετά κοβόταν από άλλα στελέχη. Του έλεγαν πήγαινε κάνε διαπραγμάτευση με την Κιέβο για τον Εμποκού κι όταν έφτανε η ώρα της επίσημης κουβέντας, του τραβούσαν… χειρόφρενο.

Στο μυαλό του Λυμπερόπουλου πάντως –για να επιστρέψουμε στα της υπόθεσης του Μπεργκ- το όλο θέμα έμοιαζε δρομολογημένο για μήνες. Όχι εκείνο το διάστημα, αλλά από τότε που ο Σουηδός πήγε στις διακοπές του Πάσχα για τρεις μέρες στο Ντουμπάι με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Από τότε ο ίδιος ο "Λύμπε", θεωρούσε πως ο Μπεργκ είχε βάλει το… νερό στ’ αυλάκι της μεταγραφής του στην Αλ Αΐν, λέγοντας πως "…δεν πας με όλη την οικογένεια στο Ντουμπάι για διακοπές, πας για δουλειά…".

Στις 27 Ιουνίου, κι αφού πλέον μετά την παραίτηση Λυμπερόπουλου, είχε δοθεί το "πράσινο φως" από τον Αλαφούζου, στους Ουζουνίδη και Διαμαντόπουλο, να τρέξουν εκείνοι πλέον τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν, ο (τότε) γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Αγησίλαος Τουμαζάτος και ο δικηγόρος Αλκης Παπαντωνίου, ταξίδεψαν στο Ντουμπάι, για να τελειώσουν τη μεταγραφή του Μπεργκ. Μία μέρα μετά η Αλ Αΐν τον ανακοίνωσε για 2+1 χρόνια, με ετήσιο συμβόλαιο 3,4 εκατ. €.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΙΑΣ ΠΟΝΕΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο καθένας μπορεί να οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα και να σχηματίσει τη δική του άποψη, διαβάζοντας τα παραπάνω. Αυτά που έγιναν κι αυτά που βγήκαν έστω και λίγους μήνες μετά κι αφού είχε κατακαθίσει πλέον ο κορνιαχτός απ’ τη σκόνη που άφησε πίσω της η πιο "σκληρή" αποχώρηση παίκτη του Παναθηναϊκού, στη μετά-Σισέ εποχή…

Ως συμπέρασμα, που επιβεβαιώνεται ως έναν βαθμό κι απ’ το περιβάλλον του Μπεργκ, η όλη εξέλιξη με την Αλ Αΐν, ίσως και να "βόλεψε" εν πολλοίς και την πλευρά Αλαφούζου στο να πάρει ο Παναθηναϊκός κάποια χρήματα και να ρίξει το μπάτζετ του, βγάζοντας από πάνω του ένα συμβόλαιο που κόστιζε 2 εκατ. €. με την εφορία.

Ισως εντέλει να ήταν κι ένας "σιωπηρός προάγγελος" των όσων ακολούθησαν στον Παναθηναϊκό την εφετινή, τραυματική σεζόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλο ήταν μια ιστορία η οποία "πονάει" βαθιά -ακόμη και τώρα- κάθε φίλο του "τριφυλλιού", που είδε να φεύγει ο τελευταίος αληθινός "βασιλιάς" της ομάδας του…

Φάκελος Μπεργκ: Έτσι έφυγε ο τελευταίος βασιλιάς του Παναθηναϊκού

Photo credits: Eurokinissi/Siddharth Siva/Said Khaled/Al Ain Club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ