LONGREADS

Έβα Καρνέιρο: Ζει για να "σπάει" κατεστημένα

Έβα Καρνέιρο: Ζει για να "σπάει" κατεστημένα

Ποια είναι η γυναίκα που έγινε η αιτία να δώσει σήμερα (14/8) συνέντευξη Τύπου ο Jose Mourinho, μήπως και λήξει θέμα που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα; Γιατί η Eva Carneiro αρνείται να υποταχθεί;

Δεν θα έλεγες πως η πρεμιέρα της Premier League ήταν η καλύτερη δυνατή, για την Chelsea. Δηλαδή, το 2-2 με τη Swansea δεν ήταν ακριβώς ζητούμενο για τους "μπλε", που ομολογουμένως δεν έζησαν αρκετές συγκινήσεις στο συγκεκριμένο ματς. Μια συζητείται ακόμα και σήμερα -μια εβδομάδα αργότερα. Έχει και ονοματεπώνυμο: Eva Carneiro. Ελάτε να δούμε ποια είναι η γυναίκα που ο Jose Mourinho αποκάλεσε "πουτ... γιο"! Πρώτα από όλα, το video παρακαλώ.

Ο τρυφερός διάλογος μεταξύ των πρωταγωνιστών, αποδόθηκε από ένα ειδικό στο διάβασμα χειλιών που εργάζεται στο Sportsmail. Ο προπονητής λέει "hey, HEY! Βγες από το γήπεδο τώρα, filho da puta", στην Carneiro που είχε πάει να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Hazard -γεγονός που άφησε για λίγο την ομάδα με εννέα παίκτες, μετά και την αποβολή του τερματοφύλακα Courtois. Ο Πορτογάλος συνέχισε να βαδίζει νευρικά, πάνω κάτω στη γραμμή πριν αρχίσει να ουρλιάζει ξανά προς όλους. Προς τον τραυματία και τη γιατρό. Μετά το ματς, που υποτίθεται πως είχε ηρεμήσει, δεν άλλαξε κάτι. Στις καθιερωμένες δηλώσεις -κατά την έξοδο από τον αγωνιστικό χώρο- δεν παρέλειψε να πει πως " δεν είμαι χαρούμενος με το ιατρικό μου επιτελείο. Ό,τι και αν είσαι σε αυτήν την ομάδα, είτε είσαι γιατρός, είτε γραμματέας, πρέπει να καταλαβαίνεις το παιχνίδι. Το ιατρικό μου επιτελείο, με άφησε με οκτώ παίκτες μέσα στο γήπεδο σε μια αντεπίθεση, έπειτα από στημένη φάση". Τον τερματοφύλακα δεν τον μετράει προφανώς ο Jose για παίκτη. Μια ενδιαφέρουσα σημείωση σε αυτό το σημείο, είναι πως ο διαιτητής του ματς, Michael Oliver ζήτησε από τη γιατρό να δει τι έχει ο Eden Hazard -αλλά αυτό ήταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τον Πορτογάλο, στην κατάσταση που ήταν εκείνη την ημέρα. Οι γιατροί της Premier League, εν τω μεταξύ, εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου, στην οποία αναφέρουν ότι " η άρνηση να τρέξεις προς τον αγωνιστικό χώρο, θα είχε παραβιάσει το καθήκον της φροντίδας που απαιτείται από το ιατρικό τιμ, στον ασθενή τους". Πάλι δεν έδωσε δεκάρα ο Μourinho.

Η -αναμενόμενη- αντίδραση της Carneiro

Αν ήταν άλλη, ενδεχομένως με την αποχώρηση της από το Stamford Bridge να είχε ανοίξει λαγούμι να κρυφτεί. Αυτή όμως, δεν ήταν ποτέ η πραγματικότητα της Dr. Carneiro, που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό της στο Facebook για να ευχαριστήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που τάχθηκαν με το μέρος της, σε αυτήν την κόντρα. Όσοι την ήξεραν, δεν εξεπλάγησαν. Τουναντίον, περίμεναν κάποια τέτοια αντίδραση από τη 42χρονη επιστήμονα που σαφέστατα και απέδειξε πολλά, όπως έφτασε στη θέση της βοηθού αρχηγού ιατρικού διευθυντή σε ομάδα, του επιπέδου της Chelsea. Γιατί ό,τι και αν σκέφτεσαι, εκεί δεν φτάνεις με άλλον τρόπο πέραν της δουλειάς και της αποτελεσματικότητας αυτής.

Όλα γίνονται χειρότερα, χωρίς εμπιστοσύνη και ενότητα

Η λατρεία του κόσμου για την Carneiro, ανέβασε ακόμα περισσότερο την πίεση του Mourinho (διότι τι στα κομμάτια Chosen One είναι, αν τον αμφισβητούν... για μια τυχάρπαστη;) που κάπου εκεί αποφάσισε να την εξαφανίσει . Ιδανικά, θα ήθελε να την απολύσει. Προς το παρόν, συμβιβάζεται με το να μην τη βλέπει μπροστά του. Μετά... θα δει. Όσο βέβαια, έμενε στην επικαιρότητα το θέμα, αυξάνονταν και πλήθαιναν τα φαινόμενα που έκαναν ακόμα πιο ευαίσθητο το ψυχονευρωτικό σύστημα του 52χρονου. Το τελευταίο "χτύπημα", πριν αποφασίσει πως είχε έλθει η ώρα να τοποθετηθεί επίσημα επί του ζητήματος με συνέντευξη Τύπου, ήλθε από τον Arsene Wenger. Τι ακριβώς έκανε το αφεντικό της Arsenal; Θύμισε πως " στους κανονισμούς της Barclays Premier league αναφέρεται ξεκάθαρα πως μόνο ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει πότε θα μπουν οι γιατροί στον αγωνιστικό χώρο. Το να διαχειρίζεσαι έναν οργανισμό είναι κάτι αρκετά δύσκολο, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν δεν υπάρχει ενότητα. Βασικό στοιχείο, μαζί με την εμπιστοσύνη για το όποιο club". Και τότε ήταν που ο Mourinho κάλεσε τους εκπροσώπους Τύπου, σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (14/8). Στον... πρόλογο είπε πως οι ρεπόρτερ θα είχαν μια τελευταία ευκαιρία να τον ρωτήσουν για το μείζον θέμα ( "μετά το σημερινό, δεν θα απαντήσω ξανά σε σχετικές ερωτήσεις" πρόσθεσε). Έγινε το αδιαχώρητο.

" Πιστεύω πως αυτή η αίθουσα γέμισε, γιατί οι πρωταθλητές θα αντιμετωπίσουν τους πρώην πρωταθλητές, για το "παράθυρο" των μεταγραφών, γιατί έχουμε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι την Κυριακή", με τη Manchester United. Αργότερα, θα έλεγε "ήξερα από πριν τι θα γίνει. Δεν είναι έκπληξη πως ουδείς ασχολήθηκε με όλα αυτά". Οπότε πάμε στο παρασύνθημα. "Ποτέ δεν ξεφεύγω από τις ευθύνες μου. Δέχομαι την ερώτηση σας και την καταλαβαίνω. Θα ήθελα λοιπόν, να πω πριν από όλα ότι έχω ένα φανταστικό ιατρικό επιτελείο, του οποίου ηγείται ο Dr. Paco Biosca και αφορά περισσότερους από 12 επαγγελματίες. Έχω πολύ καλή σχέση μαζί τους και, όπως μου λένε όλη την ώρα, ουδείς άλλος έχει πει τόσα καλά λόγια για εκείνους από εμένα. Δεν ξεχνούν πως τους πλέκω τακτικά το εγκώμιο. Όπως δεν το ξεχνώ και εγώ. Έχουμε τις διαφωνίες μας, κατά περιόδους, αλλά χρειάζονται και αυτά για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Δουλεύουμε ενωμένοι".

Έχω φανταστική σχέση με όλους, όσοι δουλεύουν για εμένα

Τον ρώτησαν αν ο Dr. Fearne (φυσικοθεραπευτής) και η Dr. Carneiro θα είναι στον πάγκο την Κυριακή (16/8). "Γ ια κάποιους ανθρώπους, η ερώτηση που μου κάνετε είναι σημαντική. Για άλλους όχι. Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζω. Έχω επτά συνεργάτες και μόνο τέσσερις μπορούν να καθίσουν στον πάγκο. Έχω επτά φροντιστές, αλλά πρέπει να επιλέξω δύο. Από το ιατρικό τιμ, επίσης μόνο δυο μπορούν να είναι στον πάγκο και δεν θα είναι αυτοί για τους οποίους με ρωτήσατε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι κάποια άλλη φορά, μέσα στη σεζόν ή στο υπόλοιπο της καριέρας τους. Αν θέλετε να μιλήσετε για ποδόσφαιρο, είμαι εδώ. Αν θέλετε να μιλήσουμε για άλλα πράγματα, δεν είμαι εδώ".

Επί της γενικότερης έντασης που υπήρξε, εξήγησε πως " το παιχνίδι είναι χώρος συναισθημάτων, για κάθε έναν από εμάς. Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο και το ματς, ματς. Και όλα σε έναν αγώνα μπορούν να είναι διαφορετικά. Στη συνάντηση που είχα με το ιατρικό τιμ την Πέμπτη (13/8), αυτό που κατάλαβα είναι πως συνεχίζουμε να έχουμε τις σχέσεις που είχαμε την τελευταία διετία. Και είναι καλές. Αν κάποιος νομίζει ότι μια διαφωνία μεταξύ δυο μελών μπορεί να επηρεάσει όλη την εβδομάδα, δεν έχει ιδέα επί του τι είναι ποδόσφαιρο και τι είναι η προετοιμασία για κάθε ματς. Είμαι ανοιχτός στο περιθώριο του λάθους. Και στο διάλογο. Όπως είμαι και στην κριτική. Όπως μου είπαν χθες, κάποια μέλη του ιατρικού επιτελείου, θα βελτιωθούμε όλοι μαζί". Κοινώς, ο αγώνας (όλων) για την Carneiro δικαιώθηκε -κάτι στο οποίο επίσης πόνταραν τα χρήματα τους, όσοι τη γνωρίζουν. Ποια όμως, είναι η Carneiro;

Η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε ευρέως το όνομα της, στον πλανήτη (όχι μόνο τον ποδοσφαιρικό, αλλά τον γενικότερο) ήταν το καλοκαίρι του 2011, οπότε ο Andres Villas-Boas την κάλεσε να δουλέψει στην πρώτη ομάδα. Γιατί πρωτοπήγε στην Chelsea το 2009. Έκτοτε έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Όχι πάντα με την καλή την έννοια, αν σκεφτείς πως έχει δεχθεί τόσες σεξιστικές επιθέσεις (από οπαδούς των Arsenal, Manchester City, Manchester United, οι οποίοι αναλώθηκαν στον πιο προφανή και αναποτελεσματικό τρόπο -των σεξιστικών σχολίων-, μήπως και τους προσέξει κανείς) που χρειάστηκε να μεσολαβήσει η Υπουργός Αθλητισμού, στη Μεγάλη Βρετανία , Helen Grant για να σταματήσουν. Ο Αlex Clark, δημοσιογράφος της Guardian, έγραψε πως " η κακοποίηση της Carneiro, χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος για να εξαλειφθεί ο σεξισμός από το εσωτερικό του ποδοσφαίρου, αλλά και την κοινωνία γενικότερα". Ναι, αλλά ακόμα δεν ξέρεις ποια είναι η Canreiro.

Έβα Καρνέιρο: Ζει για να "σπάει" κατεστημένα

η Βραζιλία έπαιζε με το Μεξικό και σταματήσαμε σε μια πόλη που ήταν must προορισμός των τουριστών από τη Βραζιλία, για γαμήλιο ταξίδι στο Μεξικό. Εκείνη την περίοδο, αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο -για να σας πω την αλήθεια- ήταν να μάθω samba, με τους Βραζιλιάνους να τη χορεύουν έπειτα από κάθε γκολ και στο ημίχρονο. Έως το τέλος του αγώνα, είχα πάθει πλάκα με το χορό και το ποδόσφαιρο". Μετά, άρχισε να παρακολουθεί και Champions League και όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία της σε ιατρικό συνέδριο "ένιωσα πως ήθελα να γίνω αυτός ο τύπος που έτρεχε στον αγωνιστικό χώρο. Ήμουν τυχερή. Ήξερα τι θέλω να γίνω, απ' όταν ήμουν 16". Μια σειρά τραυματισμών δεν την άφησε να παίξει ποδόσφαιρο. "Με έκανε όμως, να σκεφτώ πως έπρεπε να υπάρχει κάτι περισσότερο από την ξεκούραση, ως τρόπος αντιμετώπισης των μικρών προβλημάτων. Έτσι, λάτρεψα την αθλητική ιατρική". Και την ακολούθησε, μολονότι όλοι την προέτρεπαν να το αποφύγει.

Θέλει να αλλάξει το μήνυμα που στέλνει ο κόσμος στις γυναίκες

" Από μικρά τα αγόρια μαθαίνουν πως μπορούν να 'χουν επιτυχημένη επαγγελματική ζωή και ικανοποιητική προσωπική ζωή. Δεν πιστεύω πως τα κορίτσια λαμβάνουν το ίδιο μήνυμα. Αντιθέτως, το μόνο που ακούν είναι πως αν θέλουν και τα δύο (επιτυχία στη δουλειά και στην προσωπική ζωή) στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο. Στη χειρότερη, θα είναι καταστροφή και ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρουν. Πιστεύω πως πρέπει να αλλάξουμε αυτά τα μηνύματα. Να δείξουμε ότι όλα είναι πιθανά, να μην αποθαρρύνουμε τον κόσμο. Το 80-90% από τα emails που δέχομαι είναι από νέες γυναίκες που θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν ό,τι κάνω εγώ. Άρα υπάρχει ενδιαφέρον και η δουλειά μου είναι να μην τις αποθαρρύνω. Για αυτό και τους λέω πως είναι πιθανό και ότι με την παρουσία τους μπορούν να αποδείξουν τα πάντα. To να υπάρχουν άνθρωποι όλων των φύλων, των εθνικοτήτων, των φυλών, των θρησκειών κλπ στον ίδιο χώρο, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει. Η ιατρική έχει βοηθήσει ως προς αυτό, με το περιβάλλον που δημιουργείται στα νοσοκομεία. Στο ποδόσφαιρο είμαστε ακόμα στην αρχή". Ποια όμως, ήταν η δική της αρχή;

Έβα Καρνέιρο: Ζει για να "σπάει" κατεστημένα

Ο πατέρας της είναι Αργεντινός. Η μητέρα της, Λούρδη, είναι Αγγλίδα. Εκείνη γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ, όπου ζουν ακόμα οι γονείς της, αλλά σπούδασε στην Αγγλία, όπου ως έφηβη απασχολήθηκε με το μπαλέτο, την ιππασία, τα ταξίδια και το χορό (η samba που λέγαμε). Σπούδασε ιατρική στο Nottingham University (" θυμάμαι σε ταξίδι στη Βραζιλία, μετά τις τελευταίες μου εξετάσεις, "έσπασαν" τα νερά σε μια ετοιμόγεννη και πήγα να βοηθήσω. Ο πιλότος, την ίδια ώρα, ρωτούσε αν υπάρχει γιατρός στο αεροπλάνο. Σκέφτηκα πως τα πορτογαλικά μου πρέπει να είναι πολύ κακά, αφού ήμουν ήδη κοντά στη γυναίκα. Ήλθε ένας Βραζιλιάνος γιατρός, κάναμε τη γέννα και μετά διάβασα πως "ένας γιατρός και μια νοσοκόμα ξεγέννησαν παιδί σε πτήση. Είχα εκνευριστεί με το στερεότυπο"), πριν δουλέψει στα επείγοντα χειρουργεία στα Highlands της Σκωτίας. Πέρασε δυο χρόνια στην Tasmania, στο Aystralasian College of Sports Phisicians (όπου έμαθε και σερφ "με τα πρωινά που περνούσα στη θάλασσα, πριν καν βγει ο ήλιος, να είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου"), έκανε το masters (σε αθλητική ιατρική) στο Queen Mary University του Λονδίνου και το... αγροτικό στη West Ham United. Ο συμμαθητής της, από το σχολείο, Ocana Sierra θυμάται πως "ήταν πάντα επικεντρωμένη στις σπουδές της. Ανέκαθεν ήταν παράδειγμα προς μίμηση, για τους άλλους μαθητές. Δεν έβγαινε έξω και ήταν μετρημένη". Παρεμπιπτόντως, είπε και ότι είχε μια μακροχρόνια σχέση.

Μετά, βρήκε δουλειά στη Δημόσια Υγεία, στο πρόγραμμα "Primary Care Trust" (έλεγχε σε συγκεκριμένη περιοχή το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες υγείας, δούλευε με κλινικές, ώστε να είναι όλα σε επάρκεια), έως ότου την κάλεσαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή στην ομάδα που προετοίμαζε τους αθλητές της χώρας, για το Πεκίνο (2008). Το επόμενο task ήταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, γυναικών και το 2009 αποδέχθηκε την πρόταση των "μπλε" -για γιατρός της δεύτερης ομάδας. Δυο χρόνια μετά, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα (δούλεψε με τους Roberto Di Matteo, Rafael Benitez και τον Murinho, με παίκτες που είχαν πάρει το Champions League, το Europa League και το Capital One) και όσοι αναζητούσαν έναν λόγο για να τη βάλουν στο προσκήνιο, τον βρήκαν το 2012, όταν δήλωσε πως είναι φαν της Ρεάλ Μαδρίτης -πριν χρειαστεί να διευκρινίσει ότι θα ζήσει ό,τι και αν γίνει σε ενδεχόμενο τελικό με την ομάδα που την πληρώνει.

Τον Απρίλιο του 2013, ο David Luiz είπε να κάνει ένα πάρτι, για τα γενέθλια του. Και ζήτησε από τους καλεσμένους του να ντυθούν κάτι. Η Carneiro ντύθηκε Κλεοπάτρα και αίφνης όλοι διαπίστωσαν πως εκτός από επιστήμονας είναι ΚΑΙ γυναίκα. Φυσικά, ακολούθησε... άλλο πάρτι, με σχόλια που αφορούσαν την προσωπική της ζωή και κυρίαρχη ερώτηση το ποιος μπορεί να είναι ο σύντροφος της. Καλή φάση. Όχι, για τους άλλους καλεσμένους δεν ακούστηκε κάτι -επί της επιλογής του κοστουμιού.

Έβα Καρνέιρο: Ζει για να "σπάει" κατεστημένα

Πέρυσι έκανε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις, για το ιατρικό σεμινάριο που συγκάλεσε η FA -στη Σουηδία. Μεταξύ αυτών που είπε, ήταν ότι " το πιο ωραίο με τη δουλειά μου, είναι ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω ό,τι αγαπώ, κάθε μέρα. Κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι νέο, είναι πολύ διαφορετικό από το να έχεις μια δουλειά από τις 9 έως τις 17.00. Και αυτό είναι που με ενθουσιάζει περισσότερο. Δουλεύουμε σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον". Επισήμανε ότι "η ουσία του ποδοσφαίρου είναι τα αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το ιατρικό τιμ. Συνήθως, οι γιατροί νιώθουμε απομονωμένοι. Στο ποδόσφαιρο, είναι ομαδική η δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Δουλεύουμε σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον, υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Πρέπει να κοιτάμε πάντα τα αποτελέσματα. Πρέπει να κοιτάμε διαρκώς τις προπονήσεις μας και να κινούμαστε αναλόγως, όπως εξελίσσουμε τη διαδικασία προς όφελος όλων".

Τη ρώτησαν ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Απάντησε "ν α διατηρήσουμε μια καλή επικοινωνία μεταξύ όλων των πλευρών. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο τμήμα ΜΜΕ, πρέπει να συνεννοούμαστε με το τεχνικό τιμ, τους παίκτες. Πρέπει να κρατάμε μια ισορροπία μεταξύ όλων αυτών και αυτή η πρόκληση είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα. Το πώς όλα ενώνονται και γίνονται παραγωγική διαδικασία, κάνει τη δουλειά σου να είναι παραγωγική". Νιώθει πίεση; " Η δουλειά που έκανα στα επείγοντα, όπου καθημερινά αντιμετώπιζα ζητήματα ζωής ή θανάτου, με βοήθησε να διαχειριστώ την πίεση που υπάρχει τώρα. Σίγουρα πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα, αλλά η πίεση είναι η ίδια. Διαφορετικής φύσεως, αλλά του ίδιου μεγέθους".

Οι γυναίκες γιατροί ή είναι υπερσεξουαλικές ή λεσβίες

Στάθηκε λίγο περισσότερο στην παρουσία των γυναικών, στα ανδροκρατούμενα... σπορ (γενικότερα), για να ενημερώσει ότι " υπάρχουν κάποιες γυναίκες στην Ευρώπη που λένε πως θέλουν να κάνουν αυτό που κάνω εγώ. Και με ρωτούν πώς έφτασα εκεί. Το 80% από τα fanmails μου, είναι από γυναίκες θέλουν να είναι ηγέτιδες. Σε όλα τα προγράμματα που παρακολούθησα στη ζωή μου, η γυναίκα γιατρός είναι ή υπερσεξουαλική, που στο τέλος καταλήγει με τον Tom Cruise ή απούσα ή λεσβία. Με αυτήν την αντίληψη μεγάλωσα και εγώ, για το τι είναι η γυναίκα γιατρός. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξουν γυναίκες που να ρίχνουν κλωτσιές στον κώλο. Που να μη συμπεριφέρονται σαν άνδρες, προκειμένου να πάρουν μια πολύ καλή δουλειά και με τη δουλειά τους να αποδεικνύουν την αξία τους". Στο τέλος της ημέρας " πρέπει να 'χεις γνώσεις, να ενημερώνεσαι διαρκώς, αλλά το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία με τους παίκτες, τους συναδέλφους και τους προπονητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό πράγμα". Επίσης, σημαντικό είναι να έχει το σεβασμό των παικτών (που τον έχει, με αρκετούς να 'χουν δηλώσει δημοσίως πως την ευχαριστούν που... τους έσωσε). Όχι τα νεύρα του Mourinho.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ