LONGREADS

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Ο Αντρέα Στραματσόνι συμπληρώνει έναν χρόνο ως προπονητής του Παναθηναϊκού και το Sport24.gr καταγράφει κάθε σκοπιά των πεπραγμένων του στην Ελλάδα. Το χρονικό της επιλογής του, ο άγνωστος Έλληνας προπονητής και το "όχι" του Βέλικο Παούνοβιτς. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία, το κοουτσάρισμα, τα αποτελέσματα και οι μεταγραφές. Η σύγκριση με την εποχή Αναστασίου και τα λάθη που έφεραν την τωρινή κρίση.

Ήταν 9 Νοεμβρίου 2015 όταν ξεκίνησε και επίσημα η εποχή Αντρέα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό. Ένα χρόνο μετά κι αφού έχει περάσει από διάφορα στάδια, ο Ιταλός τεχνικός διανύει το μάλλον χειρότερο διάστημα της παρουσίας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Γιάννης Σερέτης, Θέμης Καίσαρης, Μπάμπης Τσιμπίδας και Πέτρος Παπαμακάριος "φωτίζουν" και σχολιάζουν τους δώδεκα μήνες Στραματσόνι και αποκαλύπτουν το πως ήρθε στην Ελλάδα.

Έτσι ήρθε: Ο άγνωστος Έλληνας και ο Παούνοβιτς

Γράφει ο Πέτρος Παπαμακάριος

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου για απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου πάρθηκε εντελώς ξαφνικά και ενώ ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι μετά και την ισοπαλία με την ΑΕΚ στην Λεωφόρο την 1η Νοεμβρίου 2015. Ο πρόεδρος των πράσινων στήριξε όσο δεν πάει την επιλογή του Γιάννη Αναστασίου, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει και τώρα με τον Ιταλό τεχνικό. Οι Φύσσας, Βόκολος είχαν κάνει... προεργασία μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα, από τον Αύγουστο όμως είχαν μεσολαβήσει τρεις μήνες!

Στις 2 Νοεμβρίου όταν και ανακοινώθηκε επίσημα η λύση της συνεργασίας με τον Αναστασίου, οι Φύσσας, Βόκολος άρχισαν να συγκεντρώνουν προτάσεις από μάνατζερς για να τις παρουσιάσουν στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού ενώ κάποιοι μάνατζερς χτύπησαν απευθείας την... πόρτα του Γιάννη Αλαφούζου. Βασικό κριτήριο που είχε θέσει ο πρόεδρος του τριφυλλιού ήταν ο προπονητής που θα διαδεχόταν τον Αναστασίου να είναι ξένος και ει δυνατόν να μην έχει εργαστεί στην Ελλάδα.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΟΟΥΤΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΕ ΞΕΝΟ

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΕ απέρριψε και τη συνεργασία με Έλληνα προπονητή με τον οποίο είχε κάνει αρκετές συζητήσεις ο Τάκης Φύσσας και ήταν... έτοιμος να αναλάβει τον Παναθηναϊκό.

Στο κάδρο μετά από προτάσεις μάνατζερς για προπονητές που ήταν ελεύθεροι μπήκαν συνολικά πέντε υποψήφιοι. "Προκρίθηκαν" ο Βέλικο Παούνοβιτς και ο Αντρέα Στραματσόνι με τον Ιταλό να κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά στα πράσινα ρεπορτάζ στις 4 Νοεμβρίου 2015. Επίσης στην λίστα του τριφυλλιού ήταν και κάποιοι Πορτογάλοι τεχνικοί. Πάντα με γνώμονα ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν ήθελε Έλληνα προπονητή. Οι Φύσσας, Βόκολος άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους υποψήφιους που είχαν ξεχωρίσει προκειμένου να επιλέξουν αυτόν που θα θεωρήσουν ιδανικό.

Αφού έγινε σύσκεψη των Αλαφούζου, Φύσσα και Βόκολου ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ αποφάσισε να τεθεί ως πρώτος στόχος ο Παούνοβιτς, αλλά να γίνει και ραντεβού με τον Στραματσόνι που ήταν εισήγηση του Φύσσα, ώστε οι πράσινοι να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Για αυτό και ο Λεωνίδας Βόκολος ταξίδεψε στο εξωτερικό και συναντήθηκε και με τους δυο από κοντά, ώστε να τους γνωρίσει, να συνομιλήσει μαζί τους και να μπορέσει να μάθει τη φιλοσοφία τους και το πώς σκέφτονται γύρω από το ποδόσφαιρο συνολικά και για τον Παναθηναϊκό ειδκότερα.

Ο Βόκολος επέστρεψε από το ταξίδι και ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε τους Αλαφούζο, Φύσσα. Το πλάνο παρέμεινε όπως είχε προσδιοριστεί από την πρώτη στιγμή από τον πρόεδρο της πράσινης ΠΑΕ και είχε ως πρώτη επιλογή τον Σέρβο τεχνικό. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν, αλλά ήδη είχε περάσει σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς να έχει "κλείσει" ο αντικαταστάτης του Αναστασίου! Ο χρόνος αρχίζει να πιέζει καθώς το δεύτερο κριτήριο ήταν ο προπονητής που θα επιλεγεί να οδηγήσει την ομάδα στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στις 21 Νοεμβρίου 2015.

ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΠΑΟΥΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ PLAN-B ΜΕ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Ο Παούνοβιτς τελικά απάντησε αρνητικά. Αν και αρχικά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το όλο πρότζεκτ του τριφυλλιού, στο τέλος έκανε πίσω και η απάντηση που έδωσε στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού ήταν "Δεν θέλω να έρθω".

Άμεσα μπήκε σε εφαρμογή το plan-b με το όνομα του Στραματσόνι να περνά πρώτο στην λίστα και να κινούνται οι διαδικασίες για να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Νοεμβρίου ο Ιταλός προπονητής πάτησε για πρώτη φορά επί αθηναϊκού εδάφους. Το ρολόι έδειχνε 00.54 όταν έκανε την εμφάνιση του στην αίθουσα αφίξεων του "Ελ. Βενιζέλος" με τους Λεωνίδα Βόκολο και Σταμάτη Γαρρή να τον υποδέχονται.

Αρκετές ώρες αργότερα και αφού είχε ξεκουραστεί ξεκίνησε το ραντεβού του Ιταλού προπονητή με τον Γιάννη Αλαφούζο και τους Φύσσα, Βόκολο στα γραφεία της πράσινης ΠΑΕ. Από τη στιγμή που είχε έρθει στην Ελλάδα δύσκολα θα έφευγε από την χώρα μας χωρίς να έχει συμφωνήσει. Όπως γράψαμε ήδη ο χρόνος πίεζε και οι άνθρωποι του τριφυλλιού ήθελαν ο νέος προπονητής να έχει μάθει όσο μπορεί καλύτερα την ομάδα πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Για αυτό και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου υπήρξαν πολύωρες επαφές στα γραφεία του Παναθηναϊκού και επήλθε τελικά συμφωνία. Οι πράσινοι μάλιστα παρουσίασαν τον Ιταλό τεχνικό στους εκπροσώπους του Τύπου πριν αυτός υπογράψει τα σχετικά συμβόλαια συνεργασίας καθώς το νομικό τμήμα του τριφυλλιού, όπως ήταν λογικό, δεν λειτουργούσε την Κυριακή.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ

Ο Ιταλός παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου και μίλησε για μια πολύ μεγάλη πρόκληση που είχε μπροστά του και είχε πει μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις:

"Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στην Ελλάδα και είμαι περήφανος που είμαι εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους διευθυντές που με επέλεξαν και ανυπομονώ να δουλέψω για τον Παναθηναϊκό. Όταν ο Παναθηναϊκός με κάλεσε τα βρήκαμε από την αρχή καθώς έχουμε την ίδια φιλοσοφία και μου αρέσει πολύ το πρότζεκτ. Είμαι περήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να δουλέψω και να δείξω στον πρόεδρό ότι δεν έκανε λάθος με την επιλογή μου. Ξεκίνησα από νεαρή ηλικία να δουλεύω στην Ίντερ σε διάφορα πόστα, μετά στην πρώτη ομάδα και μετά στην Ουντινέζε. Πήρα πράγματα από αυτές και ο Παναθηναϊκός είναι νέα πρόκληση, θέλω να φέρω την ενέργεια μου, να κάνω το καλύτερο μου και μεταφέρω τις εμπειρίες μου".

Την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου υπήρξε και η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας του με τον Παναθηναϊκό για ενάμιση χρόνο ενώ η πρώτη προπόνηση των πράσινων με τον Ιταλό τεχνικό έγινε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου με τους Φύσσα, Βόκολο να βρίσκονται στο "Γ. Καλαφάτης" και να κάνουν και τις απαραίτητες συστάσεις.

Την Παρασκευή 13/11 έγινε και η επίσημη παρουσίασή του, όπου ο Ιταλός κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: "Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τους διευθυντές που με διάλεξαν. Με ήθελαν και το έδειξαν και με έπεισαν. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ. Δεν θέλω να πω πολλά, προτιμώ να δουλέψω. Είναι ένα σπουδαίο κλαμπ, με οπαδούς, με πάθος μέσα και έξω από την ομάδα και είμαι περήφανος που είμαι εδώ. Όχι πολλά λόγια, έτσι το προτιμώ, έτσι θέλω να είμαι".

"Είναι διαφορετικό όταν έρχεσαι μέσα στη σεζόν και αλλιώς όταν είσαι από το καλοκαίρι. Σέβομαι τη δουλειά του προκατόχου μου και έκανε καλή δουλειά και πρέπει να το σεβαστώ. Έχω τη φιλοσοφία μου, τις ιδέες μου. Έκανα προπόνηση με τους παίκτες, τους μαθαίνω, θα τους περάσω κάποια πράγματα και για αρχή θα πω στα σίγουρα ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει με δύο επιθετικούς και τέσσερις στην άμυνα γιατί έχουμε καλούς παίκτες. Αυτή είναι η πρώτη συνθήκη. Πρέπει να δουλέψουμε, να προσαρμοστούμε και είναι λογικό γιατί χρειάζεται χρόνο".

Ελπίζω ότι στο μέλλον ο Παναθηναϊκός θα έχει τη νοοτροπία των Ελλήνων

Σε ερώτηση που του είχε γίνει για το αν θα στηριζόταν σε Έλληνες ποδοσφαιριστές είχε πει:

"Σίγουρα. Εμπιστεύομαι την ομάδα. Η ομάδα πρέπει να αντιπροσωπεύει την ομάδα, την πόλη, τους ανθρώπους της, την εθνικότητα της. Έρχομαι από τη νοοτροπία της Ρώμης, όπου οι Ρωμαίοι λατρεύουν την παράδοση τους και να παράγουν ηγέτες. Ελπίζω ότι στο μέλλον ο Παναθηναϊκός θα έχει τη νοοτροπία των Ελλήνων. Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο, αυτό είναι σημαντικό. Πολλοί σημαντικοί παίκτες, έρχονται από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αποδυτηρίων πρέπει να αποπνέει την ομάδα, την πόλη και την εθνικότητα".

Τα αποτελέσματα λένε: "Χειρότερος του Αναστασίου"

Γράφει ο Θέμης Καίσαρης

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Συνολικά ο Αντρέα Στραματσόνι έχει καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε 27 παιχνίδια Super League, χωρίς να υπολογίζονται αυτά των Play-off. Ούτε στα 19 περσινά ματς, ούτε στα φετινά οκτώ (με την ομάδα που έφτιαξε ο ίδιος) δεν έχει καταφέρει να φτάσει το 60% στις νίκες ή να φτάσει να κερδίζει δύο βαθμούς ανά αγώνα.

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Κι όλα αυτά παρότι στην τρέχουσα σεζόν ο Παναθηναϊκός έχει δώσει μόνο δύο απ’τα οκτώ ματς απέναντι σε ομάδες της πρώτης εξάδας: έχασε με 3-0 απ’τον Ολυμπιακό και νίκησε 4-0 τον ΠΑΣ, μόνο αφού πρώτα τα Γιάννενα έμειναν με δέκα παίκτες και τελείωσαν τον αγώνα με εννιά.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει πολύ περισσότερα παιχνίδια στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αφού ο Έλληνας τεχνικός συμπλήρωσε δύο γεμάτες σεζόν πριν φύγει μετά από εννιά αγώνες πέρσι. Όμως, σε όλες τις σεζόν ο Αναστασίου κέρδιζε περισσότερους βαθμούς ανά αγώνα και είχε μεγαλύτερο ποσοστό νικών.

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Μάλιστα, όταν ο Αναστασίου έχασε πέρσι τη δουλειά του μετά το 0-0 εντός έδρας με την ΑΕΚ είχε καλύτερα αποτελέσματα απ’αυτά που έχει τώρα ο Στραματσόνι. Πέρσι μετά από εννέα αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός είχε έξι νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες, με 67% νίκες και 2.11 βαθμούς ανά αγώνα, συγκομιδή υψηλότερη(!) απ’τις δύο προηγούμενες γεμάτες σεζόν του Έλληνα προπονητή.

Τώρα ο Στραματσόνι έχει τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, με 50% νίκες και 1.75 βαθμούς ανά αγώνα, τη χειρότερη επίδοση της τετραετίας.

ΕΥΡΩΠΗ, PLAY-OFF ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

Συγκεντρώσαμε τα αποτέλεσματα της κανονικής διάρκειας της Super League γιατί εκεί το δείγμα είναι μεγάλο και οι αντίπαλοι “ίδιοι” κάθε χρονιά. Όμως υπάρχουν και οι υπόλοιπες διοργανώσεις.

Στα περσινά play-off o Στραματσόνι δεν έβγαλε πρώτο τον Παναθηναϊκού, αφού τερμάτισε πίσω απ’τον ΠΑΟΚ, μια πρωτιά που πέτυχε ο Αναστασίου και τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Βέβαια, ο Στραματσόνι το καλοκαίρι πέτυχε το μεγάλο στόχο της εισόδου στους ομίλους του Europa League με τις προκρίσεις εις βάρος της Μπρόντμπι και της ΑΙΚ. Ο Αναστασίου έβαλε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους το καλοκαίρι του 2014, αλλά γνώρισε δύο αποκλεισμούς το 2015, με αυτόν απ’την Καμπάλα να του κοστίζει ουσιαστικά τη θέση του. Στην διαδικασία των ομίλων ο Αναστασίου δεν έκανε ούτε νίκη (με Ντιναμό Μόσχας, Εστορίλ και Αϊντχόφεν), ενώ ο Στραματσόνι δεν έχει ακόμα νίκη μετά από τέσσερις αγώνες (με Θέλτα, Άγιαξ και Σταντάρ Λιέγης).

Τέλος, ο Στραματσόνι πέρσι αποκλείστηκε απ’τον Ατρόμητο στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, διοργάνωση στην οποία ο Αναστασίου πήρε το 2014 τον τελευταίο τίτλο του Παναθηναϊκού και μοναδικό τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Στραματσόνι στο μικροσκόπιο

Γράφει ο Γιάννης Σερέτης

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Πρώτη φορά εκτός Ιταλίας. Με σούπερ εκκίνηση ως μεγάλο ταλέντο στην Ακαδημία της Ρόμα και της Ιντερ, με αποτυχίες στους Νερατζούρι και στην Ουντινέζε. “Δεν ήρθα εδώ για τα λεφτά, αλλά για να πετύχω” είπε – μεταξύ πολλών άλλων – τα ξημερώματα της Δευτέρας προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Κορωπί. “Αμφιλεγόμενος” ο Αντρέα Στραματσόνι. Συμπαθής φυσιογνωμία. Και ενδιαφέρουσα. Απαρατήρητος δεν περνά. Αλλά επιτυχία πλην της πρόκρισης του Παναθηναϊκού στους ομίλους τουEuropa Leagueδεν έχει στο πράσινο ενεργητικό του. Η προσέγγιση ανά τομείς είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Στην περυσινή σεζόν δεν κατάφερε να “υπογράψει” ποδοσφαιρικά οτιδήποτε στον Παναθηναϊκός. Άλλαζε παίκτες και διατάξεις σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, παρότι ξεκίνησε με 4-3-3, το οποίο σύντομα διαπίστωσε ότι δεν απέδιδε, κυρίως λόγω της “μοναξιάς” του Μπεργκ μέσα στο “κουτί”. Ωστόσο, μια βασική διαφοροποίηση συγκριτικά με τον Αναστασίου, άρχισε να φαίνεται: ήθελε ταχύτερο επιθετικό transition. Δεν έδινε τόσο μεγάλο βάρος στην κατοχή και στην κυκλοφορία της μπάλας όσο στην ταχύτητα ανάπτυξης επιθέσεων (ακόμη και με λίγους παίκτες) με γρήγορες πάσες.

Εφέτος επιχείρησε να βάλει κάποιες σταθερές. Χρησιμοποίησε λιγότερες διατάξεις (βασικά 4-2-3-1 και 3-5-2) και λιγότερους παίκτες. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στα πρώτα τέσσερα ευρωπαϊκά ματς ο Παναθηναϊκός έδειξε βελτιωμένος στο transition, όχι όμως με... φοβερούς και τρομερούς αυτοματισμούς στην επίθεση, όπου στηρίζεται πολύ στις ατομικές κινήσεις/πρωτοβουλίες του Ιμπάρμπο και στις κινήσεις του Μπεργκ χωρίς τη μπάλα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βιγιαφάνιες ήταν για πολλά ματς στον πάγκο: το αρχικό πλάνο ήταν με βασικό τον (πολύ καλό στα πρώτα ματς) Ρόμπιν Λουντ. Πιο σημαντικός παίκτης στο εφετινό σχέδιο του Στραματσόνι είναι ο Κριστιάν Λεντέσμα, τα τρεξίματα μειώθηκαν σταδιακά απ' όλους, αμυντικά επανεμφανίστηκε η ανασφάλεια λόγω Ιβανόφ, Στιλ, δεν υπάρχει έστω ένας τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός Οκτωβρίου – Νοεμβρίου είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό του Αυγούστου!

COACHING

Είναι πλέον αρκετά τα παιχνίδια στα οποία οι επιλογές του δεν έχουν δικαιωθεί αν μη τι άλλο. Ματς στα οποία είτε δεν έχει δώσει λύσεις στα προβλήματα, είτε έχει... δημιουργήσει προβλήματα με τις αποφάσεις του. Πέρυσι σε αρκετά ντέρμπι (ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, Ολυμπιακός στο Φάληρο), αλλά και εφέτος σε παιχνίδια στα οποία ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη τις κινήσεις από τον πάγκο (Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ, Ξάνθη) δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και ματς στα οποία θα μπορούσε να έχει “ξεκουράσει” παίκτες επιβαρημένους (Μολέδο, Λεντέσμα, Μπεργκ) τους οποίους άφησε στο τερέν μέχρι τη λήξη του 90λεπτου. Καλύτερο εφετινό κοουτσάρισμα στη Δανία επί της Μπρόντμπι, με Λέτο αντί Ιμπάρμπο και Λουντ αντί Λεντέσμα στο 46'. Γύρισε πολύ εύκολα η ροή του αγώνα υπέρ του Παναθηναϊκού. Ίσως το θυμόμαστε επειδή είναι και το μοναδικό (;).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Πήρε την απόφαση και την ευθύνη πέρυσι να... κλείσει τον κύκλο της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου. Πλην του Νίκου Καρέλη για του οποίου την πώληση δεν είχε λόγο ο Ιταλός, μόνο ο Σέρχιο Σάντσεθ στη Ρουμπίν Καζάν είναι βασικός και αναντικατάστατος από όσους αποχώρησαν. Σε γενικές γραμμές, οι θέσεις στις οποίες αποφάσισε το καλοκαίρι να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός ήταν οι σωστές, με εξαίρεση αυτή του αμυντικού μέσου, όπου θα μπορούσε να είχε αποκτήσει και ένα αυθεντικό “εξάρι” (αντί του Εμποκού ή επιπροσθέτως του Εμποκού) στο τέλος της μεταγραφικής σεζόν. Δεν δικαιώνεται με την απόκτηση του Ιβανόφ, ούτε με του Σαμπά ο οποίος σε περισσότερα ματς είναι “οφ”, παρά διαθέσιμος! Από τις μεταγραφές του προηγούμενου χειμώνα “ολόδική” του ήταν μόνο του Μέστο.

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ – ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΙΚΤΕΣ

Πολλοί ισχυρίζονται ότι λόγω του ήπιου χαρακτήρα του και της καλής σε ανθρώπινο (όχι τόσο στενά επαγγελματικό) επίπεδο με τους περισσότερους παίκτες, “χάθηκε” η πειθαρχία στα αποδυτήρια. Ισχύει έως έναν βαθμό, αλλά υπεύθυνος γι' αυτό δεν είναι μόνο ο Ιταλός, αλλά (κυρίως) και οι διοικούντες, διότι εργαζόταν επί έξι μήνες χωρίς τεχνικό διευθυντή! Και ο Αναστασίου καλή σχέση είχε με τους παίκτες (επί ενάμιση χρόνο), αλλά ο Νταμπίζας είχε ρίξει “σιωπηρά” και 1000άρικο πρόστιμο για ένα φάουλ που διεκδικούσαν να εκτελέσουν τρεις παίκτες (Νάνο, Αμπέντ, Πράνιτς)!

Τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού δεν έχουν πρόβλημα στη μεταξύ των παικτών σχέση και σ' αυτό έχει μεγάλη συμβολή ο “Στράμα” (δεν είναι εύκολο με πολλούς νέους από πολλές διαφορετικές χώρες). Όχι μόνο διότι όταν παρέλαβε από τον Αναστασίου η κατάσταση ήταν δύσκολη. Αλλά και διότι τους κράτησε “ζεστούς” στην περίοδο των οφειλών από τη διοίκηση και διότι έχει αφιερώσει πολλές ώρες σε προσωπικές συζητήσεις ώστε να γνωρίσει τον χαρακτήρα, τη νοοτροπία, την οικογενειακή κατάσταση, τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα του κάθε παίκτη εκτός γηπέδου. Τους ξέρει πλέον όλους πάρα πολύ καλά.

Αλλά ήταν πιο “μαλακός” απ' ότι έπρεπε με αρκετούς. Γι' αυτό, όμως, Νο 1 υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Αλαφούζος με το “χάιδεμα” των “παιδιών”...

MEDIA – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρισματικός! Δεν χρησιμοποιεί υπερβολές ούτε στις νίκες, ούτε στις ήττες. Επειδή θέλει να μιλά και τις περισσότερες φορές μιλά με ειλικρίνεια για τα κακώς κείμενα στην ομάδα του και χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό για τα θετικά του Παναθηναϊκού, ουδέποτε έχει προκαλέσει τους αντιπάλους και σε λίγες περιπτώσεις έχει κάνει έξαλλους τους φίλους του Παναθηναϊκού με τα λόγια του. Ξέρει πώς να “ντριμπλάρει” αν θέλει και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει “πιεστεί” σε πριν (Nova) ή μετά (συνεντεύξεις Τύπου) από τους αγώνες.

Μέχρι πρόσφατα, μάλιστα, απέφευγε και τις αναφορές στη διαιτησία, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ειδικά μετά την εκρηκτική συμπεριφορά του στην ανάπαυλα του αγώνα στη Λιέγη. Εκεί όπου “κουβαλούσε” και την αρνητική διαιτησία του Μπάντι στο Βίγκο. Έκτοτε δέχθηκε ουκ ολίγες ερωτήσεις για τη διαιτησία και απάντησε... “τόσο – όσο”. Ευγενής, πρόσχαρης, “επικοινωνιακός”, ικανός και στα δύσκολα.

Όταν ο Αντρέα παίζει Football Manager

Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας

Ένας χρόνος Στραματσόνι, 12 μήνες φαγούρα

Επί εποχής Στραματσόνι το έμψυχο δυναμικό άλλαξε ολοκληρωτικά από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η αλλαγή συντελέστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, που δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι θυμίζει... Football manager...

Συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν 9 ποδοσφαιριστές στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και άλλοι 10 στη θερινή, σύνολο 19 μεταγραφές σε 8 μήνες! Στο ίδιο χρονικό διάστημα, 20 παίκτες αποχώρησαν από το ρόστερ, οι περισσότεροι μόνιμα και μερικοί με τη μορφή δανεισμού!

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είτε προσθηκών, είτε αποχωρήσεων, ο Αντρέα Στραματσόνι έλαβε την απόφαση. Κατά συνέπεια, το ρόστερ έχει διαμορφωθεί με βάση τις προσωπικές του επιθυμίες...

ΤΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Αρχίζοντας από τις αποχωρήσεις, η απόφαση για την πώληση του Νίκου Καρέλη ελήφθη με βάση το οικονομικό όφελος για την ΠΑΕ. Ο Στραματσόνι εκτίμησε πως τα χρήματα που πήρε ο Παναθηναϊκός (2,7 εκ. ευρώ) είναι το "ταβάνι" για την αξία του παίκτη και συναίνεσε στην πώληση του. Οι άλλοι παίκτες παραχωρήθηκαν γιατί δεν υπολογίζονταν από τον Ιταλό.

Στις προσθήκες, οι Παναγιώτης και Οδυσσέας Βλαχοδήμος και ο Ολιβιέ Μπουμάλ επιλέχθηκαν από τη διοίκηση και ο Στραματσόνι τους αποδέχτηκε. Τον Λούκας Βιγιαφάνιες τον είδε στο Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός και τον ενέκρινε, ενώ συγκατατέθηκε για την έλευση του Λέτο. Οι Μέστο, Μαμουτε, Εβανζελίστα είναι προσωπικές επιλογές του Ιταλού, ενώ τον Μολέντο τον πρότεινε ο Γιάννης Αλαφουζος!

Ήρθαν: Ολιβιέ Μπουμάλ, Τζαντομένικο Μέστο, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Γιούρι Μαμούτε, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Λούκας Εβανζελίστα, Ροντρίγκο Μολέντο, Λούκας Βιγιαφάνιες, Σεμπαστιάν Λέτο.

Έφυγαν: Νίκος Καρέλης, Χρήστος Δώνης, Αμπντούλ Ατζαγκούν, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Σωτήρης Νίνης, Ντέιβιντ Μέντες.

ΤΟ ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Υπήρξαν διαφορετικές περιπτώσεις αποχωρήσεων το καλοκαίρι... Οι Πράνιτς και Πέτριτς δεν ανανέωσαν κατ' επιλογή τους, παρά την επιθυμία του Στραματσόνι, ενώ ο Σάντσεθ αποδεσμεύτηκε με εντολή της διοίκησης. Οι νεαροί Λάμπρου και Ευαγγέλου δεν πείστηκαν από το πλάνο αξιοποίησης τους και ο Εσιέν δεν υπολογιζόταν λόγω κόστους. Όλοι οι υπόλοιποι αποχώρησαν επειδή ο Στραματσόνι τους είχε ενημερώσει πως δεν τους υπολογίζει καθόλου ή θα είχαν μικρό χρόνο συμμετοχής.

Στο μεταγραφικό κομμάτι, το καλοκαίρι αποτέλεσε "μονόλογο" του Ιταλού. Με εξαίρεση τους Ρινάλντι και Ρέις, οι οποίοι επιλέχτηκαν από τον Ζιλμπέρτο, οι άλλοι εφτά συζήτησαν και πείστηκαν από τον Στραματσόνι για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Αθήνα.

Ήρθαν: Βίκτορ Ιμπάρμπο, Νίκλας Χουλτ, Μουμπάρακ Γουακάσο, Κριστιάν Λεντέσμα, Νούνο Ρέις, Ιβάν Ιβανόφ, Λαουτάρο Ρινάλντι, Ουσμάν Κουλιμπαλί, Κριστοφέρ Σάμπα, Πολ Ζοσέ Εμποκού

Έφυγαν: Μεχντί Αμπέντ, Νίκος Καλτσάς, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Βασίλης Αγγελόπουλος, Νίκος Γιαννακόπουλος, Αμπντούλ Ατζαγκούν, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Νάνο, Τάσος Λαγός, Σέρχιο Σάντσεθ, Κώστας Κότσαρης, Χρήστος Δώνης, Μλάντεν Πέτριτς, Λάζαρος Λάμπρου, Ντάνιελ Πράνιτς, Μάικλ Εσιέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ