LONGREADS

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ο Jorge Mendes είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος ατζέντης αθλητών στον πλανήτη. Κανείς δεν παίρνει μόνο έναν πελάτη του. Θα έλεγες πως άπαξ και αγοράσουν από εκείνον είναι σαν να του δίνουν τα κλειδιά του συλλόγου. Μια χαρά καριέρα, για έναν αποτυχημένο ποδοσφαιριστή, έναν πρώην DJ που εμπορευόταν τα πάντα από παιδί.

Μόνο από τον Cristiano Ronaldo έχει λαμβάνειν το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, ετησίως. Να σου πω εδώ ότι εκπροσωπεί 90 παίκτες και προπονητές, γεγονός που δικαιολογεί την παρουσία του στο Νο2 της λίστας του Forbes, με τους πλουσιότερους ατζέντηδες στον αθλητισμό. Για να ξέρεις, στο Νο1 είναι ο Scott Boras που διαχειρίζεται παίκτες και προπονητές του baseball. Το 2015 τα ποσοστά του από τις μετακινήσεις, έφτασαν τα 105 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια χρονική περίοδο, οι προμήθειες του Jorge Mendes έφτασαν τα 85.750 εκατ. ευρώ. Ιδού οι δέκα μεγαλύτερες μετακινήσεις που 'χει κάνει και που όπως λέει "οι παίκτες αξίζουν αυτά και ακόμα μεγαλύτερα ποσά, γιατί είναι οι πρωταγωνιστές του πιο σημαντικού παιχνιδιού που υπάρχει".

Όνομα Από Προς Κόστος
Fabiao Coentrao Benfica Real Madrid 31.5 εκατ. ευρώ
Anderson Porto Manchester United 32.2 εκατ. ευρώ
Eliaquim Mangala Porto Manchester City 38 εκατ. ευρώ
Diego Costa Atlético Madrid Chelsea 38 εκατ. ευρώ
Sergio Aguero Atlético Madrid Manchester City 45.2 εκατ. ευρώ
James Rodriguez Porto Monaco 46 εκατ. ευρώ
Ramadel Falcao Atlético Madrid Monaco 63 εκατ. ευρώ
Αngel di Maria Real Madrid Manchester United 71.1 εκατ. ευρώ
James Rodriguez Monaco Real Madrid 84.6 εκατ. ευρώ
Cristiano Ronaldo Manchester United Real Madrid 95.3 εκατ. ευρώ

*Οι ισοτιμίες από λίρα σε ευρώ, είναι από το xe.com

Το καλοκαίρι του 2015 ήταν αυτός που δεν κατάφερε να πάει τον David de Gea στη Real Madrid. Άντεξε... τη χασούρα. Αν και όταν επέστρεψε ο Jose Mourinho στην Premier League, πολλοί σχολίασαν πως τίποτα που αφορούσε τον τερματοφύλακα, δεν έγινε τυχαία. Έλα να σου πω για τον τύπο που είναι υπεύθυνος για την καριέρα ποδοσφαιριστών και προπονητών που αξίζουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και προφανώς για αυτό δεν διστάζει να δοκιμάσει τα όρια των κανονισμών ή να εξαφανίσει όποιον σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του. Οι φίλοι του λένε πως είναι ο πιο ειλικρινής τύπος που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι επιμένουν ότι είναι κινούμενο ασυμβίβαστο. Η δουλειά του είναι να κάνει το καλύτερο για τους πελάτες του, αλλά όταν κάποιοι από αυτούς είναι παίκτες και άλλοι προπονητές και αγωνίζονται σε αντίπαλες ομάδες, υπάρχει ένα διακριτό όριο... που εκείνος αγνοεί. Ο ίδιος λέει πως δεν υπογράφει συμβόλαιο με τους παίκτες του. Του αρκεί ο λόγος τους. "Μετά το πρώτο συμβόλαιο δεν υπογράφω άλλο, με κανέναν. Λειτουργούμε ως οικογένεια". Σε δεύτερη ανάγνωση, μπορεί να εννοεί "αν βρείτε κάποιον να σας φέρει καλύτερα deal, έχετε την ευχή μου".

Θέλω να είμαι ειλικρινής και να κάνω το σωστό

Ο ίδιος συστήνεται ως "ένας φυσιολογικός άνθρωπος, όπως είσαι εσύ" είχε πει σε ρεπόρτερ του BBC το 2015, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, "ο κόσμος έχει λανθασμένη εικόνα για τους ατζέντηδες. Αυτή η ιδιότητα σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Δουλεύω σκληρά κάθε μέρα, έχω φιλοδοξίες, αποφασιστικότητα και το πιο σημαντικό, θέλω να είμαι ειλικρινής και να κάνω το σωστό". Χαρακτήρισε τον Cristiano Ronaldo ως "τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον καλύτερο αθλητή της ιστορίας. Δεν μπορείτε να τον συγκρίνετε με κανέναν άλλον και δεν υπάρχει ποσό που να ανταποκρίνεται στην αξία του". Να μη σου πω και ποιοι παίκτες συνθέτουν την... καλύτερη ενδεκάδα που 'χει;

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Γεννήθηκε τον Γενάρη του 1965, στη Λισαβόνα και μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες που είχε η εταιρία Petrogal, για τους εργαζομένους της. Ο πατέρας του, Manuel Cabanas άνηκε σε αυτή τη λίστα, ενώ η μητέρα του, Maria Boa Hora Grosso Agostinho ήταν νοικοκυρά που για να περάσει η ώρα της έφτιαχνε καπέλα και καλάθια, από άχυρο. Κάθε σαββατοκύριακο, ο Jorge έπαιρνε το λεωφορείο και πήγαινε στην παραλία Fonte de Telha, όπου πουλούσε την πραμάτεια.

Μια άλλη δουλειά που έκανε ήταν σε πάγκο λαϊκής, όπου πουλούσε παλιά ρούχα. Ένας φίλος του που έκανε την ίδια δουλειά, "έβγαζε" κάθε μέρα χρήματα ίσα ίσα για να πάρει κάτι να φάει και να πληρώσει το εισιτήριο για το τρένο. Ο Μendes κέρδιζε τα δεκαπλάσια. Κάθε καλοκαίρι εργαζόταν στο εργοστάσιο της Cornetto. Η δουλειά του ήταν να κρατά το χωνάκι, στο τέλος, για να μην πέσει το παγωτό στο πάτωμα.

Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα η αγάπη του. Επισκεπτόταν καθημερινά το γήπεδο που βρισκόταν στη γειτονιά (50 μέτρα από το διαμέρισμα του) και έπαιζε με τους φίλους του. Δοκίμασε το καράτε και το στίβο, αλλά είχε καταλήξει πως το ποδόσφαιρο είναι το πάθος του. Τα αισθήματα δεν ήταν... αμοιβαία. Όταν λοιπόν, δοκίμασε την τύχη του στο σπορ -ως ποδοσφαιριστής- και διαπίστωσε πως μάλλον δεν θα κάνει καριέρα, στράφηκε στις επιχειρήσεις.

Στα 20, η σύζυγος του αδελφού του πέθανε και εκείνος εγκατέλειψε τη Λισαβόνα. Πήγε στη Viana do Castelo, για να είναι κοντά στα αδέλφια του και τον ανιψιό του. Έπαιζε για τη Vianense, μια ερασιτεχνική ομάδα, όταν άνοιξε ένα video club (το 1989), σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο. Όλοι του είπαν πως θα πάει "άπατο". "Ήξερα πως ήταν ένα mall φάντασμα, αλλά είχε το μοναδικό πράγμα που χρειαζόμουν: μεγάλο πάρκινγκ. Έφτασα σε σημείο να κερδίζω πολλά περισσότερα χρήματα, από ό,τι σε όποια ομάδα αγωνίστηκα. Ήταν η ιδέα που άλλαξε τα πάντα για εμένα".

Πολύ γρήγορα πρόσθεσε στις δραστηριότητες του και την ιδιοκτησία ενός nightclub: του Luz do Mar, που ήταν κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Εκεί γνώρισε πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τη Braga, την Porto και την Vitória Guimarães. Εκεί έκανε και κάτι άλλο. Από τη στιγμή που ήταν αφεντικό, έκανε ό,τι ήθελε. Όπου "ό,τι ήθελε" βάλε το DJing. Ένα βράδυ του 1996 που διασκέδαζε τους θαμώνες, με τις μουσικές επιλογές του, τον πλησίασε ένας τύπος και άρχισε να του εξιστορεί την περιπέτεια που είχε ζήσει. Η ομάδα του (Vitória Guimarães) δεν του είχε επιτρέψει να κάνει πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο και να πάει στην Porto. Ήταν ο Nuno Espirito Santo.

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ο Mendes συγκινήθηκε από το δράμα του και του υποσχέθηκε πως θα κάνει κάτι για αυτόν. Τι μπορούσε να κάνει; Κάθε μέρα έπαιρνε το αυτοκίνητο του και πήγαινε από την Viana do Castelo στην A Coruña, απόσταση 500 χιλιομέτρων, με την ελπίδα ότι θα τον δεχθεί σε συνάντηση ο πρόεδρος της Deportivo, Augusto César Lendoiro. Δεν είχε καταλήξει στο τι θα του έλεγε. Διεκδικούσε το δικαίωμα του στο ραντεβού. Μια, δυο, τρεις... πέντε, δέκα, ο πρόεδρος συμφώνησε να δεχθεί αυτόν τον ενοχλητικό τύπο που δεν έλεγε να εγκαταλείψει και κάπως έτσι ο Nuno υπέγραψε στην Deportivo de La Coruña.

Ο Lendoiro είχε πει πως "στην αρχή δεν είχα ιδέα ποιος είναι αυτός ο τύπος που με περίμενε ατελείωτες ώρες, έξω από το γραφείο. Επέστρεφε κάθε μέρα, παρ' ότι του είχα πει να μην εμφανιστεί ξανά. Ήταν τόσο επίμονος, που από θέμα αρχής τον δέχθηκα. Από την πρώτη συνάντηση δημιουργήθηκε μια αμοιβαία συμπάθεια. Αν θυμάμαι καλά, φάγαμε μαζί το βράδυ και λίγες ημέρες μετά, συμφωνήσαμε για τον Nuno. Το συναίσθημα που βάζει στα πράγματα, ο τρόπος που σου μεταδίδει όσα νιώθει, κάνει πολύ δύσκολο το να του πεις "όχι" σε αυτό που σου προσφέρει".

Η Guimarães δημιούργησε προβλήματα "αλλά ο Jorge πήρε τον παίκτη και μυστικά τον έφερε σε ξενοδοχείο της πόλης μας, έως ότου βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε με την ομάδα του. Ήταν η κίνηση που έφτιαξε την καριέρα του Mendes. Ακόμα με αποκαλεί "padrinho". Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας πρόσθεσε ότι "είχε πληρώσει για όλα και δεν πήρε ποτέ ούτε cent από εμένα. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα δεχθεί ένα bonus. Παρ' όλα αυτά, έσκισε την επιταγή μπροστά στα μάτια μου". Έξι χρόνια μετά τον πήγε και στην Porto, το παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα, όπως δομήθηκε μια φιλία ζωής. Ο Mendes ήταν αυτός που έκανε τον Nuno και προπονητή -στη Rio Ave FC-, πριν τον πάει στη Valencia και την Porto. Θα έκανε τα πάντα για τον τύπο που άλλαξε τη ζωή του.

Υπέγραφε όποιον ήθελε, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν είχε ήδη εκπρόσωπο

Μετά την εξέλιξη της ιστορίας με τον Nuno, ο νεαρός -τότε- ατζέντης έγινε προορισμός για τους περισσότερους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές. Μοιραία έθεσε ως στόχο να "καταλάβει" την πατρίδα του. Ευνοούσαν και οι συνθήκες, αν σκεφτείς ότι στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο πρόεδρος της Porto, Pinto da Costa είχε τσακωθεί με τον καλύτερο ατζέντη της περιόδου, José Veiga. Ο Mendes έκανε... μια καλή πράξη: έστειλε στους "Δράκους" τρεις πελάτες του, για να βοηθήσει την κατάσταση βρε αδελφέ.

Δεν άφηνε ακαδημία, για ακαδημία και εφηβική ομάδα, για εφηβική ομάδα, προκειμένου να τσεκάρει τι υπήρχε και να υπογράψει τους καλύτερους. Και όχι, δεν τον ένοιαζε ιδιαίτερα αν τους είχε προλάβει άλλος. Δυο από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ο Cristiano Ronaldo και ο Ricardo Quaresma. Στις πρώτες αφίξεις επαγγελματικών ήταν αυτή του Jorge Andrade. Η επόμενη κίνηση όμως, ήταν που έγραψε ιστορία: ήταν η πρώτη στην Premier League. Είχε αναλάβει τη μετακόμιση του Hugo Viana από τη Sporting CP στη Newcastle United, για 12 εκατομμύρια ευρώ, έπειτα από τη συνεργασία που σύναψε με την Proactive Sports Management. Αυτά είδε η μητέρα του 17χρονου τότε, Ronaldo και του έδωσε το παιδί της -τελειώνοντας σε μια μέρα το συμβόλαιο που είχε με τον Veiga.

Ο Viana ήταν η πρώτη μεγάλη διεθνής μεταγραφή που κανόνισε ο Mendes και πριν προχωρήσω στα υπόλοιπα ονόματα που έχει στο πελατολόγιο, έχω να σου πω μια ιστορία. Οι φαν της Newcastle ενδεχομένως να μην έχουν τις καλύτερες των αναμνήσεων από τον Πορτογάλο μέσο, ο οποίος σκόραρε 1 γκολ σε 19 συμμετοχές. Παρ' όλα αυτά, ο "The agent One" (ξέρεις από πού βγαίνει αυτό) θυμάται αυτή τη μετακίνηση ως... τον τρόπο που άνοιξε την πόρτα για την Αγγλία. Ο Viana ήταν ο πρώτος παίκτης του που πήγε στην Premier League -χάραξε την πορεία στην οποία περπάτησαν αργότερα οι Ronaldo, Mourinho, Anderson, Costa, Falcao, Di Maria κλπ, κλπ.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε για να αυξήσει τους πελάτες του δεν ήταν πάντα θεμιτοί. Ουκ ολίγοι ατζέντηδες τον είχαν κατηγόρησαν για αντισυναδελφική συμπεριφορά. Έμπαινε στη μέση και έκλεβε τους παίκτες τους, πριν μια μεγάλη συμφωνία. Η Ana Almeida, εκπρόσωπος του Nani, είχε αποκαλύψει πως όταν ο παίκτης υπέγραψε με τη Manchester United (2005) είχε συμβόλαιο μαζί της. Τη μετακίνηση ωστόσο, την είχε κάνει ο Mendes... γιατί βρήκε χώρο και μπήκε. Το αυτό ισχυρίστηκε πως συνέβη με τον José Mourinho και ο Jorge Baidek, ο οποίος είχε συμβόλαιο με τον "special one" από όταν ήταν στην Uniao de Leiria. Τον παράτησε (γιατί it takes two to tango), για να πάει από την Porto στην Chelsea, το 2004.

Σε συνέντευξη που έδωσε το 2006, σε ερώτηση για τις "κλοπές" εξήγησε ότι "όσοι με κατηγορούν είναι άνθρωποι που ενώ έχουν συμβόλαια με παίκτες, περιμένουν τον Jorge Mendes να εμφανιστεί και να πάει τον πελάτη τους σε μια μεγάλη ομάδα. Θέλουν να είναι προσκολλημένοι στη δουλειά, χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό για να την προωθήσουν". Ναι, ενίοτε μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Ο ατζέντης που λίγο έλειψε να τον δείρει, ήταν ο εκπρόσωπος του Luis Figo, José Veiga. Δηλαδή, τι κόντεψε; Του έριξε γροθιά στο πρόσωπο, για όσα του είχε κάνει, ώστε να τον αποδυναμώσει -του... έσκαβε το λάκκο. Η μοίρα το θέλησε να πάρουν την ίδια πτήση από το Μιλάνο για τη Λισαβόνα, το καλοκαίρι του 2002, με τη "Record" να γράφει κάποιους μήνες μετά "ο Mendes πλησίασε τον Veiga για να τον ρωτήσει επί μιας φήμης που φερόταν να 'χει ξεκινήσει εις βάρος του. Σε λίγα δευτερόλεπτα, άρχισαν να τσακώνονται, πιάστηκαν στα χέρια, σύρθηκαν στο έδαφος, με τον Mendes να είναι από πάνω και τον Veiga να τον έχει γραπώσει από τη γραβάτα. Ο Μendes πήρε το τηλέφωνο του Veiga που είχε πέσει από την τσέπη του". Δεν διευκρινίστηκε αν το επέστρεψε. Υπήρξε και ένας εκπρόσωπος παικτών, ο οποίος πήγε τον Mendes στα δικαστήρια: ήταν ο Gonçalo Reis, ατζέντης του Bébé.

Η μεταγραφή που έγινε αντικείμενο εγκληματικής έρευνας

Από τις μεγαλύτερες... επαναστατικές μετακινήσεις που θα βρεις σημειωμένες στο βιογραφικό του πρωταγωνιστή στη σημερινή ιστορία, είναι αυτή του Bébé, από τη Vitória Guimarães στη Manchester United, το 2010. Το καλοκαίρι δηλαδή, που ακολούθησε την απώλεια της Premier League για ένα βαθμό, από την Chelsea και ο αποκλεισμός στους "8" του Champions League, από την Bayern Munich. Ο λόγος που την κάνει εξόχως ιδιαίτερη είναι ότι είχε πείσει τον "σφιχτοχέρη" Sir Alex Ferguson να δώσει τον Αύγουστο του 2010 το ποσό των 9 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει με τετραετές συμβόλαιο, τον άγνωστο 20χρονο, που είχε εγκαταλειφθεί από τους γονείς του όταν ήταν παιδί και ζούσε σε άσυλο αστέγων, κοντά στη Λισαβόνα.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ferguson δεν είχε δει ποτέ τον Bébé εν δράσει, πριν του δώσει την επταψήφια επιταγή. Είχε εμπιστευτεί απόλυτα τον Mendes, ο οποίος "έβγαλε" 3 εκατ. ευρώ από τη μεταγραφή (είχε εξασφαλίσει το 30% από την οικονομική αξία του παίκτη)... που έγινε αντικείμενο εγκληματικής έρευνας στην Πορτογαλία, στον "πόλεμο" κατά της διαφθοράς. Ο πρώην εκπρόσωπος του 26χρονου (σήμερα) Πορτογάλου, Gonçalo Reis είχε καταγγείλει τον Mendes στη FIFA για αντικανονική προσέγγιση του παίκτη του. Η αστυνομία εξέτασε τον Reis για τρεις ώρες. Συζήτησαν και για τον τρόπο που έληξε η συνεργασία τους, ενώ από ανάκριση πέρασε και η Man United. Ο Bébé έπαιξε σε μόλις 2 ματς και στις 16/11 του 2011 έφυγε για την Beşiktaş, ως δανεικός, πριν φύγει... τελείως -με τις φήμες να επιμένουν πως δεν ήταν ποτέ ποδοσφαιριστής, αλλά ο εκπρόσωπος του τον πούλησε ως τέτοιο. Ειρήσθω εν παρόδω, το 2011 ο Mendes "έχασε" τη μητέρα του και τον αδελφό του, για να "χωθεί" περισσότερο στη δουλειά του, ώστε να μη σκέφτεται.

Το γκολ του Falcao που στοίχισε 1.720.000 ευρώ

Μια άλλη περίπτωση που αποδεικνύει ότι φροντίζει τους πελάτες του, ανεξάρτητα από το αν εκείνοι είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά ή όχι, έναντι παχυλού μισθού είναι ο Radamel Falcao. Το 2015 είχε κοστίσει στην Chelsea 8.7 εκατ. ευρώ. Τον είχε πάρει ως δανεικό και ενώ ήξερε ότι δεν μπορούσε να παίξει. Αλλά οι σχέσεις του Mendes με τον Abramovich και το γεγονός ότι στον πάγκο καθόταν ο -επίσης πελάτης του- Mourinho, είχαν διευκολύνει την εξέλιξη. Ο Falcao αγωνίστηκε σε μόλις σε 10 ματς πρωταθλήματος. Ήταν βασικός στο ένα. Τα... λογιστικά έδειξαν πως ο Abramovich είχε πληρώσει 965.000 για κάθε σουτ που είχε επιχειρήσει. Ένα κατέληξε στα δίχτυα. Η τιμή του ήταν 1.720.000 ευρώ! Ο Κολομβιανός ήταν ο καλύτερος επιθετικός περιοχής, έως ότου τραυματίστηκε στους συνδέσμους, στο δεξί γόνατο. Πρόβλημα που τον έκανε άλλο παίκτη, κάτι που... ουδόλως είχε προβληματίσει τον Mendes, ο οποίος όπως θα κατάλαβες, έχει τον τρόπο του να επιβάλλεται.

Η μεταγραφή που τον έκανε κυρίαρχο

Είναι ψέμα ότι ο Cristiano Ronaldo ήταν άγνωστος, μεταξύ αγνώστων στα 17. Τον είχαν ήδη εντοπίσει οι Liverpool και Arsenal και είχε ήδη εκπρόσωπο που του είχε ετοιμάσει το συμβόλαιο με την ομάδα του Wenger, για 6 εκατ. ευρώ. Μπήκε στη μέση ο Mendes, βρήκε διπλάσια προσφορά από... αλλού και άλλαξε την ιστορία. Ο Ronaldo έχει πει πως δεν είχε χάσει λεπτό από τον τρόπο που έφτασε η Manchester United στο treble. Σκέψου λοιπόν, σε τι κατάσταση βρισκόταν, όταν ο Mendes τον συνόδευσε στο Old Trafford για να υπογράψει το συμβόλαιο του -το 2003. Προηγουμένως, τίμια τον είχε προτείνει στην Deportivo, αλλά η Sporting ζητούσε 20 εκατ. ευρώ και δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Μετά, "έβγαλε" τον μικρό στην αγορά και του βρήκε το καλύτερο deal -μαζί με 18 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να λαμβάνει ως προμήθεια 1.5 εκατ. ευρώ.

"Στην έξοδο, ρώτησα τον Jorge πού θα πάμε για να το γιορτάσουμε. Μου είχε υποσχεθεί ότι θα πίναμε σαμπάνια, μετά τις υπογραφές. Εκείνος... έδειχνε να είναι αλλού. Μιλούσε στο τηλέφωνο του. Δεν ξέρω τι συνέβη. Μάλλον δούλευε επί κάποιας άλλης συμφωνίας. Με παράτησε και έφυγε. Γιόρτασα μόνος μου". Ο εκπρόσωπος του εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο το βράδυ εκείνης της ημέρας, όταν πια ο CR7 είχε κάνει ό,τι ήταν να κάνει.

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ο Mendes είναι για τον Ronaldo "ένας καλός άνθρωπος, ένας πραγματικός φίλος και ένας απίστευτος τύπος". Το Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν κουμπάροι, όταν ο Πορτογάλος σταρ πάντρεψε το μέντορα του -στο δεύτερο γάμο του με τη δικηγόρο Sandra. Το ζευγάρι είχε ενημερώσει πως δεν θέλει δώρα και όποιος ήθελε μπορούσε να καταθέσει χρήματα σε έναν από τους τρεις λογαριασμούς ιδρυμάτων που είχε επιλέξει. Είχε προηγηθεί δική του δωρεά, 23.000 ευρώ, στο πορτογαλικό ινστιτούτο ογκολογίας. Στην τελετή τον συνόδευσε η μεγαλύτερη κόρη του ατζέντη (έχει τρία παιδιά), η 24χρονη Marisa και κάπως έτσι άρχισαν οι φήμες περί σχέσης τους. Όταν πήγαν μαζί και στην πρεμιέρα της ταινίας που έφτιαξε ο CR7 για τον εαυτό του, στο Λονδίνο... έγινε ένας μικρός πανικός.

Έχει εκτιμηθεί πως από το 2001 έως το 2010 πέρασαν από τα χέρια του το 68% των μετακινήσεων των Sporting, Benfica και Portο. Από το 2001 έως τη σήμερον ημέρα, έχει διακινήσει 400.000.000 ευρώ στην πατρίδα του. Στην εθνική που εμφάνισε η Πορτογαλία στο Euro 2012, οι 15 από τους 22 παίκτες ήταν δικοί του. Στα highlights του υπάρχουν οι στιγμές που ακολουθούν.

*Η σχέση του Mendes με τον Sir Alex ξεκίνησε το 2002, με τον νεαρό ατζέντη να ρισκάρει ρισκάρει μόνιμη ζημιά στο αυτί, προκειμένου να μη χάσει τη συνάντηση. Ο Ferguson βρισκόταν στη διαδικασία οικοδόμησης αυτού που εξελίχθηκε σε αυτοκρατορία και ο Πορτογάλος ήθελε να του πουλήσει τον Ricardo Lopez. Kαθ' οδόν όμως, για το αεροδρόμιο η Porsche του έπεσε πάνω σε φορτηγό και διαλύθηκε, ο Mendes διακομίστηκε στο νοσοκομείο και εκεί του είπαν πως... είχε ξεκολλήσει το αριστερό αυτί. Χρειαζόταν επέμβαση, αλλά δεν είχε χρόνο και ενάντια στις οδηγίες να μην μπει σε αεροπλάνο για το Manchester, επιβιβάστηκε κανονικά "διότι επρόκειτο για την ευκαιρία της ζωής μου"... από την οποία δεν θυμάται κάτι ο Σκοτσέζος προπονητής.

* Η διαδρομή του Diego Costa από το χωριό του, το Lagarto της Βραζιλίας, στο Stamford Bridge έγινε ως εξής: ο παίκτης τελούσε υπό μακρά τιμωρία, για βίαιη επαφή σε ματς της ομάδας του, Barcelona Esportivo Capela "και μια μέρα ένας τύπος που δούλευε με τον Mendes ήλθε να με βρει. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά είχε αρθεί η τιμωρία μου. Δεν ξέρω αν ήταν ο Mendes ή ο Θεός, αλλά έπαιξα. Όταν τελείωσε το ματς, αυτός ο τύπος μου παρουσίασε ένα συμβόλαιο από τη Sporting Braga. Έτσι ήλθα στην Ευρώπη". Έξι μήνες μετά η Atlético Madrid αγόρασε το 50% των οικονομικών του δικαιωμάτων, για 1.5 εκατ. ευρώ.

*O Costa ήταν 19 χρόνων (2007), όταν ο Mendes του είπε "να πάρω μια συγκεκριμένη πτήση για τη Μαδρίτη. Δεν είχα ιδέα γιατί έπρεπε να πάω εκεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν έφτασα με ενημέρωσε ότι θα υπογράψω στην Atlético Madrid. Είχαμε πάει μαζί σε ένα σπίτι. Νόμισα πως είχαμε επισκεφτεί φίλο του Ήταν ο Jesús García Pitcarch, αθλητικός διευθυντής της ομάδας".

Τον Fábio Coentrão τον ξέρεις. Αν δεν ήταν ο Mendes, το πιθανότερο είναι πως δεν θα γινόταν ποδοσφαιριστής, αλλά ναυτικός. Ο γεννημένος σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, στα βόρεια της χώρας, το Vila do Conde των 80.000 κατοίκων, περνούσε την ώρα του παίζοντας ποδόσφαιρο στη Rio Ave, αλλά δεν είχε σκεφτεί καν πως μπορεί να γίνει επαγγελματίας. "Ο Jorge με έπεισε πως μπορώ να τα καταφέρω. Είμαι εδώ που είμαι, χάριν αυτού. Χωρίς εκείνον θα δούλευα στη θάλασσα".

Πώς κέρδισε τον Mourinho

Ο José Mourinho δεν είχε να πει πολλά στους τέσσερις ατζέντηδες που τον διεκδικούσαν το 2004. Ζήτησε μόνο ένα πράγμα. Να του κλείσουν ραντεβού με τον Roman Abramovich. Όποιος τα κατάφερνε, θα τον έκανε δικό του. Δυο ημέρες αργότερα "μου τηλεφώνησε ο Mendes και μου είπε "ο Abramovich είναι στην Πορτογαλία και περιμένει να σε δει". Ακολούθησε τηλεφώνημα άλλου ενδιαφερόμενου, κατά το οποίο ο Ρώσος μεγιστάνας ήταν στο Παρίσι, μπροστά του. Ο Mendes ήταν αυτός που έλεγε την αλήθεια. Το 2008 τον έκανε τον πλουσιότερο προπονητή στον κόσμο, όταν του εξασφάλισε το συμβόλαιο στην Inter Milan.

Παραμονή του τελικού της Inter Milan με την Bayern Munich, για το Champions League του 2010, στο Bernabéu, ένας εκπρόσωπος της Real Madrid πλησίασε τον Mourinho στο λόμπι του ξενοδοχείου. Κρατούσε ένα συμβόλαιο, που έγραφε το όνομα του. Η μυστική συμφωνία, δεν ήταν και τόσο μυστική, με τον Mourinho να εκνευρίζεται με αυτήν την κίνηση αποπροσανατολισμού και να λέει "φύγετε από εδώ. Αφήστε με να παίξω τον τελικό του Champions League. Ο λόγος μου είναι συμβόλαιο". Τελικά, έβαλε την υπογραφή μετά τον τελικό και την άρση τροπαίου.

Όταν πήγε ο "special one" στη Manchester United, οι Άγγλοι έγραψαν πως "από τις πρώτες κινήσεις θα φανεί αν ο Mourinho θα πάρει τους παίκτες που θέλει. Αν του δώσουν μεγάλη δύναμη, ο Mendes θα γίνει ο αδιαμφισβήτητος γενικός διευθυντής της ομάδας. Βέβαια, η εναλλακτική επίσης δεν είναι ιδιαίτερα θετική, γιατί θα σημαίνει ότι ο Ed Woodward θα είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος και πρόκειται για τύπο που χάνει στόχους, ξοδεύει πολλά προκειμένου να μην χρεωθεί μια απώλεια και υπάρχει ένας πανικός στις κινήσεις που κάνει. Αν συμβούν όλα αυτά, ο Mourinho θα νευριάσει. Και κανείς δεν θέλει να 'χει έναν εκνευρισμένο Mourinho". Τη συνέχεια προφανώς και τη φαντάζεσαι.

Το 2014 αναδείχθηκε ο καλύτερος ατζέντης της χρονιάς, για πέμπτη διαδοχική χρονιά. Το 2015 τις έκανε έξι. Όλα αυτά τα χρόνια, υπέγραφε τις περισσότερες μεγάλες μεταγραφές. Το 2015 είχε κάνει τέσσερις από τις επτά μεγαλύτερες κινήσεις του καλοκαιριού, από τις οποίες κέρδισε 32 εκατ. ευρώ. Είχε πάει τον James Rodriguez από τη Μοnaco στη Real Madrid (75 εκατ. ευρώ), τον Angel Di Maria από τη Real Madrid στη Manchester United (για 71 εκατ. ευρώ), τον Diego Costa από την Atlético στην Chelsea (38 εκατ. ευρώ) και τον Eliaquim Mangala από την F.C Porto, στη Manchester City (38 εκατ. ευρώ). Ήταν ο μεγάλος νικητής και στις μεταγραφές του 2015 (ξαναπήρε το σχετικό βραβείο), οπότε ο Cristiano Ronaldo τον χαρακτήρισε "τον Cristiano Ronaldo των ατζέντηδων".

Δεν ξέρω αν έχει κολλημένο το τηλέφωνο στο αυτί του ή είναι το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφόρησε με... άνθρωπο πάνω του

Όταν έχεις να διαπραγματευτείς για το μέλλον κάποιων εκ των σπουδαιότερων μελών της ποδοσφαιρικής κοινότητας, δύσκολα μπορείς να έχεις και ζωή. Η εταιρία που ίδρυσε το 1996, με την επωνυμία Gestifute, έχει portfolio αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο Lendoiro, ο πρόεδρος της Deportivo de La Coruña που διάβασες πιο πάνω είχε πει πως "δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο πρώτος άνθρωπος με κινητό τηλέφωνο για μέλος του σώματος ή το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφόρησε με άνθρωπο πάνω του". Ο Peter Kenyon, πρώην chief executive στη Manchester United και την Chelsea θυμήθηκε μια φορά "που με είχε πάρει στις 2 τα ξημερώματα... για να με ενημερώσει ότι θα με πάρει στις 3. Τον ρώτησα "και γιατί δεν με πήρες κατευθείαν στις 3;", αλλά απάντηση δεν πήρε. Ο Mendes κουβαλάει επάνω του τέσσερα τηλέφωνα, με τον Ronaldo να έχει εκτιμήσει πως ξοδεύει περί τις 20 ώρες την ημέρα, σε συνομιλίες τουλάχιστον σε ένα από αυτά.

Ο Mourinho έχει εξηγήσει πως η μεγαλύτερη ικανότητα που έχει ο εκπρόσωπος του, είναι να δημιουργεί καλές σχέσεις με συλλόγους και προπονητές, ενώ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε οι παίκτες του να τιμούν τις υποσχέσεις τους προς τους οργανισμούς. Πώς κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων; Ο Ronaldo αποκάλυψε στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο κουμπάρος του πως "είναι θαυματοποιός, ένας από τους πιο έντιμους ανθρώπους που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Και ένας Θεός ξέρει πόσο δύσκολο είναι αυτό. Είναι ο νονός του γιου μου, εγώ τον πάντρεψα. Είμαστε πια οικογένεια. Βάζει τα "θέλω" του παίκτη, πριν από τα δικά του και δεν μιλώ μόνο για τα χρήματα. Προσδιορίζει το πώς θα προσαρμοστεί ο κάθε παίκτης του στη νέα του ομάδα, πώς θα τον φροντίσει ο σύλλογος. Ο λόγος του είναι συμβόλαιο". Τις δυο τελευταίες προτάσεις τις επανέλαβε και ο Sir Alex Ferguson.

Εκ μέρους των προέδρων, το... πρώτο του θύμα (ναι, ο Lendoiro) διευκρίνισε ότι "οι περισσότεροι ατζέντηδες, όταν συναντούν προέδρους ξεκινούν, ενημερώνοντας επί των δικών τους όρων. Ότι παίρνουν δηλαδή, το 10% του συμβολαίου. Εκείνος δεν θίγει καν αυτό το θέμα, πριν τελειώσουν όλα. Τον ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες συνεργασίες και δεν τον ενδιαφέρει να "χάσει" κάτι στην αρχή, γιατί ξέρει πως θα βγάλει πολλά περισσότερα στο μέλλον, αν κινηθεί σωστά. Είναι καλλιτέχνης των μεταγραφών και των διαπραγματεύσεων". Υπάρχει βέβαια, πάντα και η άλλη άποψη: ότι είναι μαφιόζος.

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Το όχι και τόσο γλυκό μήνυμα που βλέπεις, το έγραψαν φαν της Monaco στο δρόμο που οδηγεί στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε οι Radamel Falcao (σε μία περίοδο όπου θεωρείτο ο κορυφαίος φορ περιοχής του κόσμου) και James Rodriguez (σε μία περίοδο που είχε λάμψει στο Μουντιάλ και θεωρούταν το next big thing) εγκατέλειψαν το Πριγκιπάτο για τη Manchester United και τη Real Madrid. Αμφότεροι έφυγαν με πώληση, έπειτα από μια σεζόν στη Monaco. Σου είπα πως ο Mendes είχε σώσει αυτήν την ομάδα, το 2011 από την οικονομική καταστροφή, όταν της πήγε τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev; Να στο πω.

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν καταγγείλλει πως ο Mendes έλεγχε τη La Coruña. Δεν τους λες "ψεύτες". Όπως δεν είναι ψέματα πως... έβαλε χέρι στις Valencia, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid; Manchester United, Chelsea, Fenerbahce και Galatasaray. Όπου "έβαλε χέρι" εννοώ ότι τις έκανε... μαγαζιά του -με τις πορτογαλικές ομάδες να είναι πάντα δικές του, αφού τους εξασφάλιζε πολλά χρήματα από πωλήσεις παικτών.

Πρώτα, θα χρειαστεί να μάθεις ότι η μέθοδος του είναι συγκεκριμένη: όταν δουλεύει με ένα σύλλογο, ποτέ οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μια μετακίνηση. Συνήθως εκπροσωπεί και τον προπονητή ή συζητά για τη μεταγραφή 2-3 ακόμα πελατών του. Ανέπτυξε αυτή τη συνήθεια από μικρός. Την εξέλιξε στη Braga που ζήτησε τη βοήθεια του, το 2006, ώστε να γίνει γνωστή στην Ευρώπη. Πέντε χρόνια μετά, ήταν η φιναλίστ της λίγκας του Europa League. Το 2013 πήρε το πορτογαλικό κύπελλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ρόστερ, του άνηκε.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, είχε υπογράψει τέσσερις Πορτογάλους διεθνείς στην Dynamo Moscow, ενώ... πολυσυλλεκτικές ήταν και οι συμφωνίες που είχε κάνει με τους Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona και Manchester United. Τη σεζόν 2010-11 είχε πάει στην Beşiktaş έξι παίκτες, τους Ricardo Quaresma, Simao Sabrosa, Hugo Almeida, Julio Alves, Sidnei και Bébé. Οι τρεις τελευταίοι συμμετείχαν συνολικά (μαζί) σε 20 ματς. Όταν άλλαξε ο πρόεδρος, άλλαξε και η συνήθεια.

Την εποχή που ήταν ο Mourinho στη Real, είχε στο ρόστερ πέντε πελάτες του Mendes. Όχι... από υποχρέωση, αν σκεφτείς πως επρόκειτο για τους Ronaldo, Pepe, Ricardo Carvalho, Angel Di Maria και Fabio Coentrao. Ο super-agent συνήθισε να τηλεφωνεί περί τις 25 φορές την ημέρα στον πρόεδρο του οργανισμού, Florentino Perez για να τον ενημερώσει επί θεμάτων που αφορούσαν τους ανθρώπους του.

Αυτός ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Στα της Valencia, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Το 2005 και ενώ η ομάδα άνηκε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις -είχε πάρει δυο φορές τη La Liga και είχε εμφανιστεί σε δυο διαδοχικούς τελικούς του Champions League σε πέντε χρόνια-, είχε ξοδέψει περιουσίες για να μπορεί να παραμένει ανταγωνιστική. Είχε δώσει και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για νέο γήπεδο. Ήλθε ωστόσο, η οικονομική κρίση και βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Τα χρέη έφτασαν στα 350 εκατ. ευρώ, το 2013, το Nou Mestalla ήταν... στα μπετά ακόμα και υπήρχε πρόβλημα βιωσιμότητας. Ο Mendes ήταν εκείνος που πήγε στους Los Che το σωτήρα τους: τον Peter Lim, δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος έδωσε το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και έγινε ιδιοκτήτης. Ε, να μην πάρει μετά ο σύλλογος δικούς του ανθρώπους; Είχε καμιά δεκαριά που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα μαζί του -μαζί και το ελεύθερο να αποφασίζει για το πότε θα φύγουν και για πού.

Η FIFA διέταξε έρευνα για συγκρουόμενα συμφέροντα

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η FIFA διέταξε έρευνα που τον αφορούσε, για συνεργασία με τρίτο μέρος σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία των παικτών. Είχε μόλις ολοκληρώσει τις μεγαλύτερες μετακινήσεις του καλοκαιριού (Ángel di María στη Manchester United, για 70 εκατ. ευρώ, Diego Costa στην Chelsea για 40 εκατ. ευρώ) και δούλευε επί επενδύσεων αξίας 85 εκατ. ευρώ, από... άγνωστους επενδυτές μέσω offshore εταιριών, ώστε να αγοράσει μετοχές παικτών σε συλλόγους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Την αποκάλυψη την είχε κάνει η Guardian.

Η FIFA διαπίστωσε πως υπήρχαν αντικρουόμενα συμφέροντα, γιατί εταιρίες που διαχειριζόταν, αγόραζαν ποσοστά παικτών που είχε στο πελατολόγιο του. Ως μεσάζοντα είχε βάλει τον Peter Kenyon, Bρετανό επιχειρηματία που είχε τελέσει χρέη υπευθύνου στις Manchester United και Chelsea. Την ίδια ώρα ήταν και ιδρυτής της εταιρίας που έκανε τις ύποπτες κινήσεις, με την Chelsea να έχει επίσης, εμπλακεί σε καταστάσεις τριμερούς ιδιοκτησίας, κάτι που απαγορεύεται στην Premier League και είχε τιμωρηθεί. Ώρα να σου πω ότι ο Mendes είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον Roman Abramovich (είναι ο μόνος ατζέντης που έχει κατ' ιδίαν συζητήσεις με τον Ρώσο) και τον Sepp Blatter! Δεν τιμωρήθηκε. Αυτό που έγινε, ήταν να αλλάξει η παγκόσμια ομοσπονδία τους κανονισμούς για τη third-party ιδιοκτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ