OPINIONS

Tα δυο... αγκάθια του Σίλβα

Tα δυο... αγκάθια του Σίλβα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα όσα έχει δείξει η ιστορία με τους προπονητές που μένουν δεύτερο καλοκαίρι στον Ολυμπιακό επί Βαγγέλη Μαρινάκη και τις δύο διαφορετικές περιπτώσεις παικτών που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Μάρκο Σίλβα.

Πάει λοιπόν κι αυτή η φιέστα, έκλεισαν τα φώτα και από σήμερα ξεκινάει ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς για τον Ολυμπιακό, με νέα δεδομένα, προκριματικά από νωρίς, αλλά και τον Μάρκο Σίλβα να γνωρίζει πλέον καλύτερα την ομάδα του, όπως στο παρελθόν ο Βαλβέρδε και ο Μίτσελ.

Ο Πορτογάλος προπονητής λοιπόν είναι ο τρίτος στη λίστα Μαρινάκη, που θα μείνει για δεύτερο καλοκαίρι, όπως ο Βαλβέρδε κι ο Μίτσελ, κάτι που δεν κατάφεραν ο Ζαρντίμ και ο Περέιρα και ο Λίνεν βεβαίως, βεβαίως. Κι από εκεί ξεκινάει η ιστορία μας, καθώς με την ανάληψη της διοίκησης, ο Μαρινάκης κληρονόμησε και τον Γερμανό προπονητή και τις παθογένειες του κλαμπ.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να ξεκινήσει την αναδιάρθρωση, αφού ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι επέσπευσε τις διαδικασίες. Ήταν 5 Αυγούστου 2010 και από εκείνη την ημερομηνία ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού την μετά Κόκκαλη εποχή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, καθώς ο Μαρινάκης πήρε το αεροπλάνο, πήγε στην Ισπανία και έπεισε τον Βαλβέρδε να επιστρέψει μετά βαΐων και κλάδων.

Ο κορυφαίος προπονητής και ο πιο αγαπητός στη μνήμη των φιλάθλων έμεινε και δεύτερο καλοκαίρι και τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν, καθώς ο Ολυμπιακός έφτασε στους "16" του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Βάσκος έφυγε για οικογενειακούς λόγους...

Ο δεύτερος προπονητής που έμεινε και δεύτερο καλοκαίρι, έκανε και τρίτο μάλιστα, ήταν ο Μίτσελ. Κι αυτός τη δεύτερη χρονιά έφερε τον Ολυμπιακό στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ , όπου αποκλείσθηκε για ένα γκολ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν ολοκλήρωσε όμως την τρίτη περίοδο και αντικαταστάθηκε από τον Περέιρα.

Η ιστορία λοιπόν διδάσκει ότι οι δυο προπονητές που έμειναν, πήγαν πολύ καλύτερα την επόμενη περίοδο στην Ευρώπη και δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα, γιατί άπαντες κατέκτησαν πρωταθλήματα και Κύπελλα.

Ο Σίλβα λοιπόν μένει για δεύτερη περίοδο, παρότι οι Πορτογάλοι τον στέλνουν κάθε λίγο και λιγάκι στην Πόρτο. Το είπε και μετά τη φιέστα και όσοι είχαν και την παραμικρή αμφιβολία, πείσθηκαν ότι θα μείνει.

Ο Πορτογάλος λοιπόν έχει τη γνώση και μπορεί να χτίσει καλύτερα από πέρυσι. Γιατί πράγματι το περασμένο καλοκαίρι δεν ήξερε τον Ολυμπιακό, γι' αυτό και αδίκησε αρχικά τον Ντουρμάζ και επανόρθωσε με τη μεταπήδηση από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα Λιγκ. Αδίκησε και τον Νταβίντ Φουστέρ, αλλά επανέφερε την... τάξη, μόλις κατάλαβε το μέγεθος του Ισπανού ποδοσφαιριστή, την αγωνιστική αξία του και το "γκελ" που κάνει στον κόσμο.

Και ο κόσμος μίλησε το βράδυ της Κυριακής και θέλησε να επιβάλει τον νόμο του, βάζοντας δύσκολα σε προπονητή και διοίκηση με το σύνθημα "Φουστέρ - Ρομπέρτο, αλάνι για πάντα στο λιμάνι".

Και για τον πρώτο η παραμονή του είναι εύκολη, αφού το θέλει ο παίκτης κι η διοίκηση, μάλλον και ο προπονητής. Με δεδομένη εξάλλου τη δήλωση του Ισπανού "θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό, ακόμη κι όταν κρεμάσω τα παπούτσια. Γι αυτό βάφτισα και τον γιο μου "Νίκο" και με ενδιαφέρει να ασχοληθώ αρχικά με τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όπως κάνω και το καλοκαίρι στην Ολίβα", όλα είναι δρομολογημένα. Το οικονομικό δεν θα είναι πρόβλημα, για να μείνει ένας παίκτης αποδεκτός απ' όλους και να κρατήσει και τα αποδυτήρια.

Πιο δύσκολη είναι η περίπτωση του Ρομπέρτο, αφού όλα δείχνουν ότι κάλυψε τις φιλοδοξίες του ως παίκτης του Ολυμπιακού και θέλει να κάνει ένα βήμα, ένα άλμα στην καριέρα του. Κι αν το θέλει πολύ, δεν θα τον εμποδίσουν τα συμβόλαια και οι ρήτρες. Θα ανοίξει τα φτερά του για καλύτερα πρωταθλήματα, καθώς έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του γι' αυτά που συνέβησαν φέτος στην Ελλάδα.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί μέσα στο κλαμπ που θεωρούν ότι η αποχώρηση του δεν θα αφήσει μεγάλο κενό, με τον Στέφανο Καπίνο να τον αντικαθιστά επάξια. Καλός και χρυσός ο Καπίνο, αλλά κακά τα ψέματα, Ρομπέρτο δεν είναι, παρ' ότι ο Ισπανός χρεώθηκε λάθη με τη Μπάγερν και την Άντερλεχτ.

Του συγχωρέθηκαν, και όσοι προσπάθησαν να του προσάψουν μοιραίες εμφανίσεις αισθάνθηκαν πολύ μόνοι, απέναντι στο πλήθος που τον στήριξαν και τον υποστήριξαν. Αυτό δεν θα συμβεί με τον Καπίνο, κι αν κάνει ένα λάθος στα προκριματικά ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, θα σημαδέψει την καριέρα του και θα στοιχίσει 25 εκατομμύρια ευρώ στο κλαμπ.

Αυτά προς το παρόν είναι τα δυο... αγκάθια για τον Σίλβα, αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα ασχοληθούμε στο μέλλον, όπως το στήσιμο και η προετοιμασία της ομάδας από τον Ιούνιο, γεγονός πρωτόγνωρο για τον προπονητή και το κλαμπ.

ΥΓ: Με όλα τα παραπάνω φτάσαμε στο έκτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη και η διαφορά από τους τρεις διώκτες του έφτασε αισίως στους 378 βαθμούς, με την ΑΕΚ να απουσιάζει δυο αγωνιστικές σε κατώτερες κατηγορίες. Ο Παναθηναϊκός είναι πίσω 119 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ 133 και η ΑΕΚ με τέσσερις συμμετοχές, στους 126.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ