OPINIONS

Ο "Ιανός" Τζαβέλλας

Ο "Ιανός" Τζαβέλλας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα απόνερα του ντέρμπι, τη συμπεριφορά του Τζαβέλλα, που ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τη διαιτησία του Δημητρόπουλου, τις δηλώσεις Σαββίδη και τον ρεαλισμό του Σίλβα.

- Τι θα γράψουμε ρε παιδιά; Ηταν η απορία των ρεπόρτερ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, στο κέντρο Tύπου, μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκης, αφού το ματς δεν προσφερόταν για πολλά - πολλά αγωνιστικά θέματα.

Το κλισέ "το ντέρμπι που θα ξεχαστεί γρήγορα" το χρησιμοποίησαν άπαντες και είχαν δίκιο, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι κουβέντες στα σφυρίγματα του Δημητρόπουλου, τις υποδείξεις των βοηθών, αλλά και τη συμπεριφορά του Τζαβέλλα.

Φεύγοντας από το κακό ματς, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα σκορ 7-0 στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, χωρίς να υπολογίζουμε το 3-0 επί του ΠΑΟ, αφού δεν επιτεύχθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ο πλήρης ρεαλισμός , κατόρθωμα του Σίλβα και των παικτών. Τρία δύσκολα ματς, χωρίς να δεχθεί γκολ ή να κινδυνέψει ο Ρομπέρτο, δεν είναι μικρό πράγμα και δεν θα επιχειρήσουμε συγκρίσεις Δημητρόπουλου - Γιάχου, γιατί αυτά που έκανε ο δεύτερος στην Τούμπα (δεν έδωσε δυο αποβολές και πέναλτι) καθιστούν "σεμιναριακή" τη διαιτησία του πρώτου.

Και πώς να παίξει με καθαρό μυαλό ένας διαιτητής, όταν με το που κληρώνεται σε ματς του Ολυμπιακού, ακούει και διαβάζει τα μύρια όσα την εβδομάδα που προηγείται. Όποιος κι αν είναι αυτός, όποια κι αν είναι τα "κίνητρα" του. Παίζει φοβισμένα, αλλά και με υπολογισμούς για να αποδείξει ότι είναι παλληκάρι, ότι δεν τον αγγίζουν οι καταγγελίες , δεν έχουν βάση και φυσικά πέφτει σε λάθη. Φαντασθείτε να πηγαίνετε στη δουλειά σας και να κρίνεστε, πριν ακόμη καθίσετε στο γραφείο, πριν πάρετε στα χέρια τα εργαλεία σας. Εντάξει ντέρμπι είναι, θα φωνάξει ο ΠΑΟΚ για τα οφσάιντ και το μαρκάρισμα του Μποτία στον Μπερμπάτοφ, θα φωνάξει ο Ολυμπιακός για το οφσάιντ του Ντουρμάζ, την πρώτη κίτρινη κάρτα του Ζντιέλαρ και το χτύπημα του Τζιόλη στον Μποτία.

Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η συμπεριφορά του Τζαβέλα που πρέπει να είναι "τρελός ή παλληκάρι", καθώς γνωρίζει ότι είναι το κόκκινο πανί και παρόλα αυτά παίζει σαν σεληνιασμένος, διαμαρτύρεται, πέφτει με δύναμη και απαιτεί από τον διαιτητή. Αν τον δεις ως οπαδός του ΠΑΟΚ, θα καμαρώνεις. Από την αντίπαλη πλευρά, θα τον θεωρήσεις προκλητικό, αλλά σίγουρα με αυτή τη συμπεριφορά δεν θα περνάει απαρατήρητος και θα συνεχίσει να είναι ΤΟ πρόσωπο στον Πειραιά. Θα τον... σημαδεύουν οπαδοί και παίκτες, γιατί δεν θα έχει πλήρη ηρεμία, κι έτσι αδικεί τον εαυτό του και μειώνει την ποδοσφαιρική αξία του.

Γνωρίσαμε τον Τζαβέλλα όταν ήταν 17 χρονών. Οταν τον έφερε η μητέρα του(που δεν φταίει σε τίποτα για να καθυβρίζεται) στην "Απογευματινή" για να γίνει αθλητικός συντάκτης. Ευτυχώς γι αυτόν περιορίσθηκε να γράψει κάποια παιχνίδια Β'-Γ' Εθνικής και δεν συνέχισε, αφού το επάγγελμα περνάει κρίση (έκλεισε η "Απογευματινή", χωρίς να μας πληρώσει) και ως ποδοσφαιριστής έχει κερδίσει πολλά περισσότερα. Είναι αναγνωρίσιμος, έκανε σωστή επιλογή με λίγα λόγια.

Ήταν ένα ήσυχο παιδί, με σεβασμό και δεν έχει καμία σχέση με τον ταύρο εν υαλοπωλείο που βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και εκτός αυτού. Δεν είναι κακό να έχει αυθορμητισμό, πρέπει όμως να λειτουργεί χωρίς μνησικακία, κι αυτό δεν το πετυχαίνει όταν στο πίσω μέρος του μυαλού του έμεινε ότι συμφώνησε πριν από χρόνια με τον Ολυμπιακό, αλλά τον έκοψε ο Βαλβέρδε (προτίμησε τον Μαρκάνο).

Και τη δεύτερη φορά που ήταν στη λίστα, ο Μίτσελ προτίμησε τον Μπονγκ, αλλά ο διεθνής παίκτης επέλεξε για άλλη μια φορά να εκφραστεί απερίσκεπτα από το fb γράφοντας, "με ψάχνουν από τον Ολυμπιακό, αλλά ανήκω στη Μόνακο". Δεν ήξερε ότι η αποστολή της γαλλικής ομάδας έμενε στο απέναντι ξενοδοχείο στο Ζέεφελντ και ο υπεύθυνος της πριγκιπικής ομάδας είχε πει "Ο Τζαβέλας είναι στη Γαλλία, γιατί βρίσκεται στην transfer list". Και δυστυχώς στην ιστορία μας, ισχύει το γνωστό "καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα".

Και πάμε στη δήλωση του Σαββίδη, που δεν έμεινε ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του Ολυμπιακού, αλλά δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο. Εμείς είδαμε ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ κινήθηκε με ασφάλεια και χωρίς φόβο στους χώρους του "Καραϊσκάκης" , έκανε τις δηλώσεις του και έφυγε σαν κύριος, όπως πρέπει δηλαδή να νιώθει κάθε πρόεδρος που πηγαίνει σε αντίπαλο γήπεδο. Μπορεί να το κάνει αυτό ο Μαρινάκης στην Τούμπα; Δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Αν πάλι εννοούσε τα υβριστικά συνθήματα κατά του Τζαβέλλα και του ΠΑΟΚ, δυστυχώς αυτά ακούγονται σε όλα τα γήπεδα, αλλάζοντας απλά τα ονόματα και δεν έπρεπε να τον ξενίζουν. Όταν όμως λέει, ότι δεν τον ικανοποίησε η φιλοξενία του Ολυμπιακού, πρέπει να το διευκρινίζει.

ΥΓ1: Όποιος δεν έχει ακούσει ποτέ το "παρών", μετά την αναγγελία των ονομάτων των θυμάτων της Θύρας - 7, δεν θα νιώσει την ανατριχίλα και τη συγκίνηση που προκαλεί το γεγονός, όποιας ομάδας κι αν είναι φίλαθλος. Δεν ήμασταν μέσα στο Καραϊσκάκης σε εκείνο το ματς, όπως υποστηρίζουν περισσότεροι από 200.000 φίλαθλοι (κάποιοι μάλιστα το προχωρούν και λένε ότι άλλαξαν τελευταία στιγμή το εισιτήριο), όπως και για το Πολυτεχνείο, θυμόμαστε όμως το σοκ που νιώσαμε όταν πήγαμε να δούμε την "Αθλητική Κυριακή" στο μπαρ του Αλεξάνδρειου της Θεσσαλονίκης, μετά από αγώνα μπάσκετ και ακούσαμε τον Γιάννη Διακογιάννη να λέει "ματαιώνεται η εκπομπή, λόγω του θανάτου φιλάθλων στο Καραϊσκάκης". Τότε δεν υπήρχε internet για να διαδοθούν γρήγορα τα δυσάρεστα νέα και ψάχναμε να μάθουμε τι συνέβη.

ΥΓ2: Κάθε φορά που γίνονται επεισόδια, τα "παπαγαλάκια" έχουν ...πληροφορίες ότι ο Κοντονής σκέφτεται να διακόψει το πρωτάθλημα. Μα το διέκοψε ήδη τρεις φορές, χωρίς αποτέλεσμα. Kαι στο φινάλε, γιατί να την πληρώσει το ποδόσφαιρο, όταν παρεκτρέπονται συνεχώς οπαδοί συγκεκριμένων συλλόγων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ