OPINIONS

Ο...Ιανός Περέιρα

Ο...Ιανός Περέιρα
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα δυο πρόσωπα του Περέιρα, στην τρίμηνη παρουσία του στον Ολυμπιακό και στο ελληνικό πρωτάθλημα, που κατακτά με δικές του ενέργειες.

Τελειώνει σε λίγο το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός είναι κοντά στο νταμπλ και το έργο του προπονητή του, αναμένεται να αποτιμηθεί από τη διοίκηση και πολύ περισσότερο από τον κόσμο, που είναι δύσκολος, δύστροπος , δίκαιος, άδικος , αλλά και αυστηρός κριτής.

Αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν ιδιαιτερότητες, δεν μπορείς να τους πεις δίκαιους ή άδικους, αλλά σίγουρα αν μπει κάτι στο μυαλό τους, δύσκολα να τους το βγάλεις, όσα επιχειρήματα κι αν παραθέσεις. Με λίγα λόγια μερίδα οπαδών του πειραϊκού κλαμπ είναι εμμονική, λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα , παρά με τη λογική, κι αυτό είναι καλό και κακό συνάμα. Έτσι δεν πορεύονται εξάλλου και οι περισσότεροι Έλληνες; Είναι μερικές φορές δημιουργικό, τις περισσότερες όμως καταστροφικό.

Ο Μίτσελ για παράδειγμα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την ομάδα στην απώλεια του πρωταθλήματος, είχε φτάσει και στο μείον 5, αλλά ο κόσμος εκεί, δίπλα του. Θεωρούσε ότι για όλα φταίει η διοίκηση, που δεν πήρε παίκτες, γιατί πούλησε, γιατί, γιατί, γιατί... Διέγραψαν από τη μνήμη τους τις άστοχες επιλογές παικτών και τις βαριές ήττες στην Ελλάδα. Κρατούσαν επιλεκτικά μόνο τα καλά, όπως κάνουν όλοι όταν χωρίζουν από μια σχέση, που έκλεισε τον κύκλο της...

Το θέμα μας όμως δεν είναι ο Μίτσελ, αλλά ο Περέιρα, ο πρόλογος όμως έγινε για να κατανοήσουμε πόσο δύσκολο ήταν το έργο του, αφού ο προκάτοχος του είχε το 90% της κοινής γνώμης , την ημέρα της απόλυσης του. Καταπληκτικό ρεκόρ.

Ο Περέιρα ανέλαβε στο μείον δυο και πήρε αμέσως κεφάλι στο πρωτάθλημα, με την εντυπωσιακή και καταιγιστική νίκη στην Ξάνθη. Εκεί οι έχοντες καλή πρόθεση, βιάστηκαν να πουν ότι ο Πορτογάλος ήταν η τέλεια επιλογή. Έκανε απλά πράγματα. Συμμάζεψε την άμυνα και δεν γινόταν έρμαιο η ομάδα στις διαθέσεις των γρήγορων αντίπαλων επιθετικών, μέσω των αντεπιθέσεων. Όσοι δεν είχαν καλές προθέσεις, απλά το απέδωσαν στη διάθεση που είχαν οι παίκτες για να αποδείξουν ότι δεν έφταιγαν αυτοί, αλλά ο Μίτσελ για τις κακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Για την Ευρώπη, όλα τα καλά τα καρπωνόταν ο Ισπανός προπονητής.

Ο Πορτογάλος πάντως κερδίζει με το σπαθί του το πρώτο πρωτάθλημα, σε αντίθεση με τον Μίτσελ που το ... παρέλαβε σε πακέτο με κορδελίτσα από τον Ζαρντίμ. Είχε όμως και άσχημες στιγμές, αφού στα Γιάννινα ήξερε ότι ο τοπικός ΠΑΣ παίζει με αντεπιθέσεις, κι αντί να στήσει ανάλογα την ομάδα του, την παρέδωσε βορά στις άγριες διαθέσεις των Ίλιτς, Μανιά, Ακόστα.

Από τό ματς της Ξάνθης κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Περέιρα έχασε τη λάμψη των πρώτων ημερών. Ανέδειξε παίκτες, όπως οι Ντοσεβί, Ντουρμάζ, Φορτούνης, "'εθαψε" τους Μπουχαλάκη, Αυλωνίτη που ανέδειξε ο Μίτσελ , έβγαλε μπροστά τον Αφελάι και μετά τον άφησε στο περιθώριο, πέρασε στον πάγκο τον Κασάμι, κόλλησε με τον Χάρα, αδίκησε τον Μπενίτες.

Στο ...βαθμολογικό πεδίο πέτυχε αρχικά και τα έκανε μούσκεμα στη συνέχεια, στην τετράδα των αγώνων, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναικός, Ντίπρο. Δεν κέρδισε στην Τούμπα , αλλά και δεν έχασε όπως ο Μίτσελ στον Πειραιά, όταν ο "δικέφαλος" έτρωγε 3 και 4 γκολ από την Ξάνθη, τον ΟΦΗ, τον Πανθρακικό, τα Γιάννινα, τον Ατρόμητο. Αποκλείσθηκε άδοξα από την ουκρανική ομάδα και έχασε 2-1 στη ζούγκλα της Λεωφόρου. Στο πρώτο ματς με την ΑΕΚ εξάλλου, "θρυμμάτισε" την εικόνα του, με την αλλοπρόσαλλη ενδεκάδα που παρέταξε και σε 90 λεπτά γκρέμισε ότι έχτισε ως τότε. Στις 11 Φεβρουαρίου δεν ήξερε που βρισκόταν και στις 11 Μαρτίου έπαιζε το κεφάλι του στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου ο Χάρα το στερέωσε για τα καλά και ίσως γι αυτό κέρδισε δικαίως ή αδίκως μια μόνιμη θέση στην ενδεκάδα.

Στα καλά του Περέιρα η εργασιομανία του, αφού δεν έφυγε ούτε μια ημέρα από την Ελλάδα στην τρίμηνη παραμονή του, ακόμη και στα ρεπό που δίνει στους παίκτες του με το σταγονόμετρο. Η επιτομή του workahlolic , καθώς και στις ελεύθερες ώρες του ταξιδεύει(Αγρίνιο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Ριζούπολη), προκειμένου να δει δια ζώσης τους αντιπάλους του, αλλά και μεταγραφικούς στόχους.

Ένα άλλο θέμα που τον σημάδεψε, ήταν η παρουσία του στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ. Στο ματς με τον Παναθηναικό προχώρησε ως τη Θύρα-13, εκεί όπου υπήρχαν άνθρωποι με θύελλες στα μυαλά και έγινε της κακομοίρας. Και η προπαγάνδα έκανε το άσπρο μαύρο, αμφισβητώντας το δικαίωμα ενός προπονητή να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο πριν από τον αγώνα και να αντιδρά στους εισβολείς. Αντί να στιγματίσουν την παρουσία των κουκουλοφόρων με καδρόνια και λοστούς, έστρεψαν τα βέλη τους στον Πορτογάλο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, ζητώντας ακόμη και την απέλαση του...

Στο ΟΑΚΑ κατηγορήθηκε επειδή πανηγύρισε προκλητικά και ίσως δεν έπρεπε να κάνει δυο-τρια βήματα παραπάνω και προς την πλευρά των φανατικών, οι οποίοι βέβαια ήδη είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο και δεν περίμεναν τον πανηγυρισμό του Πορτογάλου για να μπουκάρουν. Εκείνο το βράδυ όμως λειτουργούσε υπό ισχυρή πίεση και ξέσπασε όπως ξέσπασε. Όλα αυτά και στο πλαίσιο του δόγματος "Ο Ολυμπιακός φταίει ακόμη και για τις ακρίδες την εποχή των Φαραώ" τον σημάδεψαν , αφού η προπαγάνδα στηρίζεται πάντα στην υπερβολή, προκειμένου να μείνει κάτι στο τέλος...

Ο Περέιρα πάντως έχει την εμπιστοσύνη της διοίκησης, που σίγουρα ξέρει περισσότερα από εμάς και πρόσφατα ο Ισά προανήγγειλε τη συνέχεια της συνεργασίας με τον Πορτογάλο προπονητή, που θα κριθεί καλύτερα την επόμενη περίοδο, όταν θα επιλέξει ο ίδιος τους παίκτες και θα προετοιμάσει την ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ