OPINIONS

Μετά από 35 χρόνια στην Κομοτηνή

Μετά από 35 χρόνια στην Κομοτηνή
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τη μεγάλη νίκη του Πανθρακικού επί της Ξάνθης, το ξέσπασμα του κόσμου αλλά και τις ανακοινώσεις του Πανόπουλου.

Χρειάστηκε να περάσουν 32 ολόκληρα χρόνια για να κερδίσει ο Πανθρακικός την Ξάνθη ή 35, για να την νικήσει στην Κομοτηνή, γι αυτό και το ξέσπασμα των οπαδών του με τη λήξη του κυριακάτικου αγώνα. Ένα σαραντάχρονος Κομοτηναίος με λίγα λόγια, είδε για πρώτη φορά στη ζωή του την ομάδα του να κερδίζει τον "αιώνιο" αντίπαλο. Εμείς οι παλιοί το βιώσαμε περισσότερες φορές.

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου 1979, όταν ο Πανθρακικός κέρδιζε για τελευταία φορά στην Κομοτηνή την Ξάνθη, ενώ η τελευταία νίκη σημειώθηκε στη Χρυσούπολη στις 24 Ιανουαρίου 1982, επειδή το δημοτικό στάδιο ήταν τιμωρημένο. Προηγήθηκε ο αγώνας με τον Πιερικό(προπονητής ο Αλέφαντος) , όπου ο Φραγκίσκος Αρμάος "έσφαξε" τον Πανθρακικό, που έχασε 2-1 με άκυρο γκολ στο 90΄. Ο κόσμος έριξε τα κάγκελα, προσπάθησε να μπει στο γήπεδο, αλλά τον σταμάτησε η αστυνομία. Έτσι καραβάνια αυτοκινήτων από την Κομοτηνή και την Ξάνθη πήγαν στην κωμόπολη του νομού Καβάλας και είδαν την τελευταία επιτυχία του Πανθρακικού.

Στην Κομοτηνή, βρέθηκαν την Κυριακή στην εξέδρα, πλάι -πλάι οι αρχηγοί των τότε ομάδων ο Τάκης Μπαχτσεβανίδης του Πανθρακικού και ο Τάκης Μπέρτος της Ξάνθης. Τα παιδιά τους παίζουν στην Ξάνθη και όπως μας είπε ο πρώτος "η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα γιατί ήμουν με την ομάδα του γιού μου. Βέβαια πρέπει να διευκρινίσω ότι το μεγάλο όνειρο μου, είναι να φορέσει ο Δήμος τη φανέλα του Πανθρακικού. Αναδείχθηκε από τις ακαδημίες του Ουζουνίδη, τον ήθελε ο Πανιώνιος και η Ξάνθη, ενώ ο τότε προπονητής του Πανθρακικού, Κώστας Βασιλακάκης τον ήθελε δοκιμαστικά για ένα χρόνο. Γι αυτό και πήγε στην Ξάνθη"

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπατσεβανίδης θυμάται για την τελευταία νίκη του Πανθρακικού "Παίζαμε σε ένα κατάμεστο γήπεδο και όταν κάναμε προθέρμανση προς την πλευρά των οπαδών της Ξάνθης μας πετούσαν αβγά. Ήρθε λοιπόν ο μακαρίτης Γιάννης Ελευθεριάδης(Γιαννίκας) , ο προπονητής μας και είπε "αφήστε να πετάξουν σε εμένα τα αβγά κι εσείς κοιτάξτε τη δουλειά σας". Κερδίσαμε 1-0 με γκολ του Μάγκα ή του Αιβάζη. Μεγάλες στιγμές, αφού στην επιστροφή γυρίσαμε κονβόι στην Κομοτηνή"

Κομοτηναίος είναι και ο Πέτρος Μάνδαλος, ενώ ο Μανώλης Μπέρτος είναι γέννημα θρέμμα της Ξάνθης και ο πατέρας του Τάκης θυμάται για το ματς του 1982 "ήταν γεμάτο το γήπεδο με οπαδούς και των δυο ομάδων, κάτι που δεν συνέβη ξανά. Για να ξανακερδίσει όμως ο Πανθρακικός, χρειάστηκε να αποβληθούν δυο παίκτες της Ξάνθης"

Έσπασε λοιπόν η παράδοση, αλλά στην Κομοτηνή δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον αγώνα της 29ης Μαίου 1983, όταν παιζόταν η παραμονή στην ενοποιημένη Β Εθνική και η Ξάνθη είχε κερδίσει 0-2. Ακούστηκαν πολλά για δυο παίκτες του Πανθρακικού, που δεν είχαν την πρέπουσα απόδοση, ενώ σχολιάστηκε και το γεγονός ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές μετακόμισαν την επόμενη περίοδο από την Ξάνθη στην Κομοτηνή. Δεν αποδείχθηκε φυσικά τίποτα.

ΥΓ: Στην Κομοτηνή δεν ασχολούνται με τη διαιτησία και τις ανακοινώσεις Πανόπουλου, αφού ο Πανθρακικός είναι η ομάδα με ... μηδενικές ανακοινώσεις στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας της στη Σούπερ Λίγκα. Ανακοίνωση δεν έβγαλαν ούτε πέρυσι, που αποβλήθηκε ο Σερφά στην Ξάνθη, επειδή άλλαξε σορτσάκι. Ούτε φέτος, όταν ο Φραγκουλάκης του ΟΦΗ ισοφάρισε στην Κομοτηνή με το ... χέρι του θεού.

ΥΓ2: Ευχαριστούμε το συνάδελφο Μανώλη Παπαδόπουλο για τις πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με την ιστορία των αγώνων Πανθρακικός-Ξάνθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ