OPINIONS

Η πρώτη νίκη του Ιβάν

Η πρώτη νίκη του Ιβάν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Λεμονίδης αποδίδει τη δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ από τον ΠΑΟΚ, στην οικονομική υπεροπλία του και στην έγκαιρη αντίδραση της διοίκησής του με την επιστροφή Καλμαζίδη και την απόκτηση τεσσάρων παικτών.

Στον αθλητισμό όποιος επενδύει παίρνει και τίτλους, είτε αυτό γίνεται στο ποδόσφαιρο , είτε στο μπάσκετ, είτε στο βόλει, γι αυτό και ο ΠΑΟΚ στέφθηκε δίκαια πρωταθλητής για δεύτερη συνεχόμενη φορά με 3-2 επί του Φοίνικα Σύρου, στην πρώτη νίκη του Ιβάν Σαββιδη, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο "δικέφαλος" έκανε πέρυσι την υπέρβαση, γιατί είχε στις τάξεις του τον Γκόμεζ και τον Σαφράνοβιτς και το χειμώνα ενίσχυσε την ομάδα του με τους Χιμένες , Ραγκέλ και έκανε το νταμπλ. Το καλοκαίρι έγιναν πολλά λάθη, άλλα δικαιολογημένα , άλλα αδικαιολόγητα.

Ο Καλμαζίδης έφυγε λόγω συμπεριφοράς, ο Γκόμεζ επειδή ζήτησε πολλά λεφτά. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό σχεδιασμό της ομάδας, τη στιγμή που οι μάνατζερ αλώνιζαν και έφερναν τους πελάτες τους χωρίς να υπάρχει άνθρωπος στην Πυλαία να τσεκάρει ποιος είναι καλός και ποιος... περαστικός.

Ο ΠΑΟΚ κινδύνευε να μείνει εκτός πλέι οφς, με προπονητή τον -χωρίς περγαμηνές- Νίκι Ζελιάσκοφ και η διοίκηση του ΠΑΟΚ αντέδρασε αστραπιαία και εύστοχα.Για το καλό της ομάδας ξέχασαν τα "ατοπήματα" του Καλμαζίδη, έπεσαν στα πόδια του και ξόδεψαν πολλά λεφτά για την ανάκαμψη. Ο νταμπλούχος είχε πλέον ένα γνώστη, που μπορούσε να καθοδηγήσει την άπειρη διοίκηση και έκανε σωστές κινήσεις ξοδεύοντας βέβαια ένα τσουβάλιλεφτά.

Πήραν τους Έλληνες Σμαραγδή - Τακουρίδη και τον αρχηγό των Ηνωμένων Πολιτειών Ντείβιντ Λι, οι οποίοι συνέθεσαν την κορυφαία τριπλέτα κεντρικών του πρωταθλήματος. Έδεσαν επίσης την υποδοχή με τον Αμερικανό Γιαμπλόνσκι και απέκτησαν υπεροπλία. Η ομάδα όμως ήταν απροπόνητη, ανομοιογενής και σε συνδυασμό με την αλαζονεία του Καλμαζίδη έχασε το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο με απίστευτο τρόπο: από 0-2 σετ και προβάδισμα 20-24 στο τρίτο σετ και 10-14 στο τάι μπρέικ. Ωφελημένος ο Ολυμπιακός που πήρε δυο τρόπαια χωρίς να είναι καλύτερος. Του τα χάρισε ο ΠΑΟΚ.

Μετά το διπλό σοκ, ο ΠΑΟΚ αναδιπλώθηκε, ο Καλμαζίδης προσγειώθηκε και καθοδήγησε με μαεστρία την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχή χρονιά. Έγινε η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ που κατακτά τον τίτλο από την τέταρτη θέση, σπάζοντας δυο έδρες, του Ολυμπιακού και του Φοίνικα.

Αρχικά αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό με δυο νίκες στο Ρέντη και μετά τον Φοίνικα με το 0-3 στην Ερμούπολη στον πρώτο τελικό. Έτσι φτάσαμε στον τέταρτο τελικό στην Πυλαία, όπου ο ΠΑΟΚ με δικά του λάθη (14 στο πρώτο σετ) επέτρεψε στη συριανή ομάδα να ονειρεύεται ότι θα γίνει η Λέστερ του ελληνικού βόλεϊ. Η διαφορά των φιναλιστ ήταν όμως μεγάλη, με δεδομένο και τον τραυματισμό του Ντόκιτς. Ο ΠΑΟΚ περιόρισε τα λάθη και πήρε ... αέρα, το ματς με 3-2 και μαζί τον τίτλο.

Μετά τον Άρη και τον Ηρακλή, ο ΠΑΟΚ γράφει ιστορία και με τα δυο πρωταθλήματα απειλεί τον "γηραιό" που έχει 5, αλλά είναι μακριά από τον Παναθηναϊκό (18) και τον Ολυμπιακό (27) τους κυρίαρχους του αθλήματος από το 1960. Έχει όμως μέλλον.

Ήταν και ο πρώτος τίτλος του Ιβάν Σαββίδη κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους και για δεύτερη φορά απέναντι στον Ολυμπιακό. Και ο διοικητικός ηγέτης με τους συνεργάτες του, θα ξοδέψει πολλά περισσότερα του χρόνου , αφού βρήκε πεδίο δόξας λαμπρό. Όταν οι Σεπέδα, Χιμένες κοστίζουν 180.000 ευρώ και οι Έγκλεσκαλνς, Τσουκ 70.000 λογικά η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά αυτού που ξοδεύει λεφτά, χωρίς να ασχολούμαστε με διαιτησίες, Ομοσπονδίες και τα άλλα συναφή.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο ΠΑΟΚ και στα δύο ταξίδια του στη Σύρο πήγε με τσάρτερ χάρη στη βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη, ενδεικτικό της οικονομικής υπεροπλίας του έναντι όλων των άλλων αντιπάλων. Τελεία και παύλα.

Και ο Ολυμπιακός έδειξε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει, γιατί ο Ερασιτέχνης, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ πρέπει να μοιράσει τα χρήματα που παίρνει από την ΠΑΕ και τους χορηγούς σε δυο ομάδες πόλο, δύο βόλεϊ και μια μπάσκετ. Εκτός κι αν το πάρει προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ανάψει το πράσινο φως για την ενίσχυση της ομάδας βόλεϊ ανδρών, της μοναδικής του Ερασιτέχνη που χάνει το πρωτάθλημα και μάλιστα από τον μεγάλο αντίπαλο ΠΑΟΚ.

Ο Φοίνικας εξάλλου έκανε την υπέρβαση με προϋπολογισμό 200.000 , όταν ο ΠΑΟΚ είχε 800.000. Δυστυχώς στον αθλητισμό δεν κερδίζουν οι σταχτοπούτες και το παράδειγμα της Λέστερ είναι η φωτεινή εξαίρεση στον γενικό κανόνα όλων των σπορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ