OPINIONS

Εδώ είναι το ταξίδι!

Εδώ είναι το ταξίδι!
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για το μεγάλο κίνητρο που έχουν όλοι στον Ολυμπιακό ενόψει τη αναμέτρησης με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ.

O Oλυμπιακός παίζει αύριο για την ευρωπαϊκή ύπαρξη του, αφού με νίκη επί της Ντίναμο, εξασφαλίζει τη συμμετοχή τουλάχιστον στο Γιουρόπα Λιγκ και με ένα βαθμό από την Άρσεναλ στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το κίνητρο της Ευρώπης είναι ίδιο για όλους. Διοίκηση, παίκτες, τεχνικό τιμ, αλλά και οπαδοί που θέλουν να βλέπoυν ευρωπαϊκές ομάδες στο Καραϊσκάκης και την Άνοιξη.

Η διοίκηση θέλει την πρόκριση για το πρεστίζ πάνω απ όλα , αλλά και για να γίνει πιο εύρωστο το ταμείο της. Στην εποχή Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός έφτασε μια φορά στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, δυο φορές στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ και μια στους "16" της ίδιας διοργάνωσης. Μπορούσε να πάει και πιο μακριά πρόπερσι, αν υπερασπιζόταν με καλύτερο τρόπο στο Μάντσεστερ το 2-0 του Πειραιά, επί της Γιουνάιτεντ. Με λίγα λόγια, για πέμπτη συνεχή χρονιά, μπορεί να συνεχίσει και στις φάσεις των νοκ άουτ αγώνων, είτε στη μία, είτε στην άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Από εκεί και πέρα είναι και τα οικονομικά οφέλη. Η νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ δίνει 1.500.000 ευρώ και 400 βαθμούς για το κλαμπ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ισοπαλία 500.000 . Η πρόκριση επιπροσθέτως στους "16" βάζει στο ταμείο του συλλόγου 5.5 εκατομμύρια. Πρόκριση στους "8": 6.000.000 ευρώ.

Μπορεί να περάσει λοιπόν στους "16" ως δεύτερος και να πέσει πάνω σε πρώτους. Στη Ρεάλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και μια από τις επιθυμητές Πόρτο, Ζενίτ, Γιουβέντους, Μπενφίκα, που αφήνουν ... χαραμάδα για την οκτάδα.

Στο Γιουρόπα τα λεφτά είναι πιο λίγα, μπορεί όμως να φτάσει πιο μακρυά , ακόμη και στους ημιτελικούς , καθώς ως ... έκπτωτος του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει δυο καλές κληρώσεις. Μετά θα βρει μπροστά του ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Ντόρτμουντ, η Νάπολι, η Λάτσιο, η Τότεναμ, η Σάλκε, αλλά και αυτούς που θα έρθουν από το Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλα εμπόδια, όχι όμως ανυπέρβλητα.

Για τους παίκτες το κίνητρο είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πέραν της δόξας, ανοίγει ο δρόμος για μια καλή μεταγραφή, η για ανανέωση του συμβολαίου τους με περισσότερα χρήματα. Οι Μανωλάς, Σάμαρης για παράδειγμα, πήραν μεταγραφές σε ευρωπαϊκά κλαμπ, χάρη στην πορεία της Εθνικής στο Μουντιάλ, είχαν όμως και άριστες παρουσίες με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και το κόστος της μεταγραφής του Μήτρογλου εκτινάχθηκε στα ύψη, μετά τα τρία γκολ που πέτυχε στις Βρυξέλλες επί της Άντερλεχτ. Ο Ρομπέρτο, ο Μανιάτης, ο Τσόρι, ο Φουστέρ και άλλοι υπέγραψαν νέα συμβόλαια με υψηλότερες κατά το πλείστον αμοιβές. Κίνητρο έχουν ακόμη κι αυτοί που δεν είναι στη λίστα, καθώς όλα τα κλαμπ έχουν δικαίωμα τριών προσθαφαιρέσεων και φυσικά ουδείς διανοείται ότι δεν θα είναι ο Ντουρμάζ στους νέους εκλεκτούς.

Κίνητρο έχει φυσικά και ο Mάρκο Σίλβα, που ως τώρα έχει αήττητo εκτός Πειραιά τον Ολυμπιακό. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Την ίδια ώρα στο πρωτάθλημα μετράει 9 νίκες σε ισάριθμα ματς και κυνηγάει το ιστορικό ρεκόρ του Μπούκοβι (11 συνεχείς νίκες την περίοδο 1966-67), που μπορεί να ισοφαρίσει με νίκες επί των Ηρακλή στον Πειραιά και Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο.

Όλες αυτές οι επιτυχίες εκτόξευσαν τον Πορτογάλο προπονητή από την 50η θέση στην 27η με 8.309 βαθμούς! Είναι πλέον ο κορυφαίος Πορτογάλος προπονητής στον κόσμο, αφού ο "Special One", ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι μια θέση πίσω, στην 28η , έχοντας συγκεντρώσει 8.173 βαθμούς. Και φυσικά αυτά βλέπουν οι οπαδοί της Σπόρτινγκ και βρίζουν τον πρόεδρο τους, που έδιωξε τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού. Και φυσικά τον ευγνωμονούν οι οπαδοί του ερυθρόλευκου κλαμπ. Αν συνεχίσει έτσι ο Σίλβα, γρήγορα θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία, την Αγγλία, την Γερμανία ή την Ιταλία.

Το κίνητρο του κόσμου είναι εκτός από την υπερηφάνεια και το αίσθημα ανωτερότητας έναντι των άλλων, η παρακολούθηση κι άλλων μεγάλων αγώνων στον Πειραιά. Ιδιαίτερα αυτών που προνόησαν να αγοράσουν φθηνά διαρκείας από το καλοκαίρι και αισθάνονται ήδη δικαιωμένοι.

Και φυσικά θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και τα κανάλια που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δυο διοργανώσεων, οι διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και όλοι, όσοι έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Η πρόκριση του Ολυμπιακού δίνει βαθμούς στην Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο και στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ