OPINIONS

Βάλτε (ακόμα) ένα γκολ

Βάλτε (ακόμα) ένα γκολ
INTIME SPORTS

Ο Θοδωρής Κουνάδης γράφει για το πονηρό 2-0 όταν καλείσαι να το υπερασπιστείς στην έδρα του ισχυρού. Και τι έδρα! Η στατιστική του Ολντ Τράφορντ είναι αμείλικτη: Ολυμπιακέ, αν θες πρόκριση σκόραρε.

Επιτέλους. Η' για να είμαι πιο ακριβής: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Έφτασε η ώρα για τον επαναληπτικό του Ολυμπιακού στο Ολντ Τράφορντ. Έφτασε δηλαδή η ώρα να μιλήσουμε για μπαλίτσα. Και μόνο για μπαλίτσα. Αυτή που μας προσφέρει απλόχερα το Τσάμπιονς Λιγκ με τ' αστέρια του.

Μικρή παρένθεση. Από τον πρώτο επαναληπτικό έως τώρα, χόρτασα ελληνική μιζέρια. Πρώτα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, στη συνέχεια ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και τέλος η χαριστική βολή: Άρης-ΠΑΟΚ. Όλα τα κακά της μοίρας μας μαζεμένα σε τρεις σερί αγωνιστικές. Κλείνει η παρένθεση. Επιτέλους, ώρα για μπαλίτσα!

Αλήθεια, ποιος θα το περίμενε ότι η ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) ποδοσφαιρική κοινότητα θα περίμενε με αγωνία μόνο μία από τις ρεβάνς του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτήν που θα συμμετείχε ο πρωταθλητής Ελλάδας; Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά από τα 8 παιχνίδια μόνο το Μάντσεστερ-Ολυμπιακός έχει ενδιαφέρον. Για να μην χαρακτηριστώ υπερβολικός, ας βάλω και το Τσέλσι-Γαλατά. Ως εκεί. Το βράδυ της Τετάρτης όλοι θα συντονιστούν με το Όλντ Τράφορντ για να δουν εάν η Γιουνάιτεντ χάσει και τον τελευταίο της στόχο. Με "θύτη" τον Ολυμπιακό!

Ποιος θα το περίμενε...

Να δεχθώ όλα τα επιχειρήματα περί κατρακύλας των "κόκκινων διαβόλων". Όλα. Αλλά διάβολοι αυτοί; Δικηγόρος του διαβόλου εγώ. Μιλάμε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μιλάμε για την πρωταθλήτρια Αγγλίας. Και απέναντι έχουμε τον πρωταθλητή Ελλάδας. Από την ημέρα που δημιουργήθηκε το άθλημα έως το τέλος του κόσμου, ο πρωταθλητής Αγγλίας πάντα θα είναι φαβορί κόντρα στον πρωταθλητή Ελλάδας. Πάντα.

Να το θέσω αλλιώς; Αν στο πρώτο αγώνα η Γιουνάιτεντ, αυτή η παραπαίουσα Γιουνάιτεντ, είχε νικήσει στην έδρα της με 2-0, θα έδινε κανείς τύχη στον Ολυμπιακό για την ρεβάνς; Μόνο σε κάποιο όνειρο και αν... Γι' αυτό και η πρόκριση της ομάδας του Μίτσελ, εάν έρθει, θα είναι ΕΠΙΚΗ. Και με διαφορά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στην ιστορία του Ολυμπιακού. Όλα τ' άλλα, περί καφενείων, εστιατορίων, ταβερνών και ντίσκο κλαμπ, είναι κουβέντες επιπέδου ξεκατινιάσματος στα social media.

Βάλτε (ακόμα) ένα γκολ

Πάμε όμως στην ουσία. Πώς θα έρθει αυτή η πρόκριση; Ταπεινή μου άποψη, με γκολ. Εάν ο Ολυμπιακός βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, τότε θα βρει και το μονοπάτι για τα προημιτελικά. Το 2-0 είναι ένα πονηρό σκορ όταν καλείσαι να το υπερασπιστείς στην έδρα του ισχυρού. Και τι έδρα! Το θρυλικό Ολντ Τράφορντ.

Αν η παρέα του Μίτσελ δεν σκοράρει, θα πάρει την πρόκριση είτε με 0-0, είτε εάν χάσει με 1-0. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο του 2-0 και επικράτησης του Ολυμπιακού στα πέναλτι, σενάριο που του δίνω ελάχιστες πιθανότητες.

0-0 και 1-0 λοιπόν. Είτε να κρατήσει στο μηδέν την Γιουνάιτεντ στο σπίτι της, είτε να μείνει πίσω στο σκορ και την ώρα της "κατηφόρας" να αντέξει στην πίεση. Πονηρό σκορ! Ακόμα και στο 85' να γίνει το 1-0, η Μάντσεστερ έχει χρόνο. Σκεφτείτε το σκηνικό: 8-9 λεπτά με τις καθυστερήσεις, ένα "θέατρο των ονείρων" που θα φαντάζει "εφιάλτης". ΚΑΤΗΦΟΡΑ. Λεπτά που θα μοιάζουν αιωνιότητα. Πόσες φορές έχουμε δει αυτό το έργο στην έδρα της πρωταθλήτριας Αγγλίας...

Η στατιστική έρχεται να επιβεβαιώσει ότι σε αυτό το γήπεδο μπαίνουν γκολ. Κρατήστε αυτό: Στα τελευταία 130 ματς στην έδρα της Γιουνάιτεντ, το 0-0 έχει εμφανιστεί όλες και όλες δύο (2) φορές. Μία το 2010 σε πρεμιέρα ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρέιντζερς και άλλη μία το περασμένο καλοκαίρι. Για το πρωτάθλημα κόντρα στην Τσέλσι. Και το 1-0; 14 φορές. Συνολικά, στα 130 τελευταία παιχνίδια στο Ολντ Τράφορντ, τα δύο σκορ που δίνουν πρόκριση στον Ολυμπιακό χωρίς να σκοράρει έχουν μερίδιο από την πίτα μόλις 12,3%.

Σύμφωνοι, αυτά τα νούμερα εμφανίστηκαν (και) σε μέρες παντοδυναμίας της Μάντσεστερ. Που τώρα παραπαίει. Αλλά πάντα μιλάμε για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Όποιος και να είναι αυτός, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να παλέψει στην Πρέμιερ Λιγκ για κάτι άλλο πέρα από την σωτηρία του.

Βάλτε (ακόμα) ένα γκολ

Και όχι μόνο αυτό. Η ομάδα του Μόγιες "έφαγε" την πιο δυνατή σφαλιάρα μόλις την περασμένη Κυριακή. Το 0-3 της Λίβερπουλ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον αγώνα του Ολυμπιακού. Είτε ως ευλογία, είτε ως κατάρα! Η Γιουνάιτεντ δεν έχει πλέον τίποτα άλλο να περιμένει αυτή τη σεζόν πέρα από αυτό τον αγώνα. Τίποτα! Δεν έχει άλλη επιλογή από το να μπει με το μαχαίρι στα δόντια κόντρα στους "ερυθρόλευκους". Η κατάρα που λέγαμε. Αλλά αν καταφέρεις να σκοράρεις τους τελειώνεις. Δεν γίνεται να βρουν ψυχολογία για 4άρα. Η ευλογία...

Κλείνοντας, μεταφέρω την ατάκα του Γιώργου Περπερίδη. Λίγο πριν πετάξει για Μάντσεστερ, τα λέγαμε συμφωνώντας ότι η ελληνική ομάδα πρέπει να σκοράρει. "Θοδωρή, όλο το ματς είναι η πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού...". Προσυπογράφω! Ο Ολαϊτάν- μανούλα για αντεπιθέσεις- λείπει. Ο Σαβιόλα προέρχεται από τραυματισμό, ο Βαλντές βαρύς. Μεγάλο το πρόβλημα μπροστά, σ' ένα αγώνα που θα δεχθείς από την πρώτη στιγμή ασφυκτική πίεση. Και δύσκολα θα πατήσεις την αντίπαλη περιοχή. Οι φάσεις που θα κάνεις θα είναι ελάχιστες, ίσως και μία.

Γι' αυτό, όλο το ματς είναι η πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού. Αν σκοράρει θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε άλλες δύο φορές φέτος στο @thkoun για μπαλίτσα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ