OPINIONS

Μια πιθανή ελληνική απολογία στη θέση της Έβερτον

Everton, in blue, and Lyon players clash during a Group E Europa League soccer match between Everton F.C. and Olympique Lyon at Goodison Park Stadium, Liverpool, England, Thursday Oct. 19, 2017. (AP Photo/Dave Thompson)
Everton, in blue, and Lyon players clash during a Group E Europa League soccer match between Everton F.C. and Olympique Lyon at Goodison Park Stadium, Liverpool, England, Thursday Oct. 19, 2017. (AP Photo/Dave Thompson) AP

Ο Θοδωρής Κουνάδης υποκλίνεται στην Έβερτον που σε χρόνο-ρεκόρ "τελείωσε" τον οπαδό που πήρε μέρος σε αψιμαχία με το παιδί-αγκαλιά και σκέφτεται μια πιθανή απολογία ελληνικής ομάδας σε αντίστοιχη περίπτωση.

Δες αυτό που μου έστειλε ο Θέμης από το Έβερτον-Λιόν. Ο τόνος της φωνής του Γιάννη Σερέτη δεν μου άφηνε αμφιβολία ότι έπρεπε να ασχοληθώ άμεσα με το video που θα άνοιγε σε λίγα δευτερόλεπτα στην οθόνη μου.

Τι στο καλό όμως; Δέκα χρόνια σε αυτή τη δουλειά τι άλλο να μου κάνει εντύπωση;

Νομίζεις Θοδωρή, νομίζεις....

Το να εμπλέκονται φίλαθλοι σε καυγά παικτών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, έστω και σε αγγλικό γήπεδο σε επίπεδο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το να το κάνει όμως οπαδός με παιδί στην αγκαλιά; Αγγίζει το όριο τους αποκρουστικού. Και ναι, συνέβη στο Έβερτον-Λιόν. Τα αίματα άναψαν στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης και ένας από τους οπαδούς των γηπεδούχων έτρεξε να πάρει μέρος, απλώνοντας μάλιστα και το χέρι του προς τους παίκτες της γαλλικής ομάδας, διατηρώντας το παιδί του στην αγκαλιά. Η καφρίλα σε άλλο επίπεδο.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι σχολιαστές στο facebook του Sport24 άρχισαν να βγάζουν λόγους κάτω από την είδηση με κεντρική ιδέα τούτο: "Είδατε ότι γίνονται και έξω; Που μας τα πρήζετε με τους κακούς Έλληνες και αποθεώνετε συνέχεια τον πολιτισμό των Ευρωπαίων". Μα, ποιος αμφιβάλει ότι αυστραλοπίθηκοι- όπως τους αποκαλεί ο μέγιστος Κρεκούκιας- υπάρχουν παντού; Σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη! Μόνο που υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική διαφορά.

Στην Ελλάδα οι αυστραλοπίθηκοι σουλατσάρουν μονίμως στα γήπεδα. Είναι εκεί και θα συνεχίζουν να είναι εκεί όσο τους χαϊδεύουμε. Αντίθετα, στις πολιτισμένες ποδοσφαιρικά χώρες τους, έχουν πετάξει έξω από τα γήπεδα και ο κόσμος μπορεί να πάει ήσυχος σε αυτά. Προφανώς και η βία των οπαδών δεν έχει εξαλειφθεί πουθενά και ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τα επεισόδια συμβαίνουν εκτός γηπέδου. Αυτό που είδαμε στο Έβερτον-Λιόν είναι η εξαίρεση.

Και μάλιστα μια εξαίρεση που αντιμετωπίστηκε ακριβώς όπως της πρέπει. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Στις 12:30 το μεσημέρι της ίδια ημέρας, η Έβερτον εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι εντοπίστηκε ο οπαδός που επιτέθηκε στους παίκτες της Λιόν. Ο αγγλικός σύλλογος θα κινηθεί εναντίον του, ενημερώνοντας ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος Goodison Park! Παράλληλα καλεί την Αστυνομία του Λίβερπουλ να ερευνήσει περαιτέρω το περιστατικό.

Τέλος λοιπόν το γήπεδο για τον συγκεκριμένο! Το όνειρο του κάθε οπαδού, να κάνει γιο και να πηγαίνει μαζί του στο γήπεδο να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδας, ολοκληρώθηκε για τον τύπο. Το παιδί θα πηγαίνει πλέον να βλέπει την Έβερτον με τον θείο ή με οποιονδήποτε άλλον και όταν κάνει δικό του παιδί, ο παππούς θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα "ζαχαρωτά" από το σπίτι, από το μπαρ, από κάθε πιθανό και απίθανο μέρος, πλην της κερκίδας.

ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΕΒΕΡΤΟΝΙΑΚΟΣ

Αυτή λοιπόν είναι η ειδοποιός διαφορά της Έβερτον με τις αντιδράσεις των ελληνικών ομάδων. Εδώ τα επεισόδια δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση. Επεισόδια που γίνονται επίσης με τα πρόσωπα των οπαδών φόρα παρτίδα σε βίντεο και φωτογραφίες. Αντίθετα, εξαίρεση είναι να εντοπιστεί ο ταραξίας από ΟΜΑΔΑ και να τιμωρηθεί ΑΜΕΣΑ με απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, πριν οδηγηθεί στις Αρχές. Ο κανόνας είναι η καταδίκη επεισοδίων με "ναι μεν αλλά...".

Κάτι μου λέει πως αν ελληνική ομάδα ήταν στη θέση της Έβερτον και την καλούσαν για απολογία με κίνδυνο της τιμωρίας της έδρας, υπήρχαν πολλές πιθανότητες να διαβάζαμε από την αγόρευση του δικηγόρου: "Ο φίλαθλος είναι γνωστός οικογενειάρχης που ποτέ δεν έχει προκαλέσει. Στη συγκεκριμένη φάση έγινε έξαλλος για τις σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν μπροστά στο παιδί του, το οποίο βρίσκεται σε μία ευαίσθητη ηλικία για τον ψυχισμό του. Γι' αυτό και έτρεξε να διαμαρτυρηθεί στους παίκτες της Λιόν, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα και κατέθεσε μήνυση εναντίον τους".

AP Photo/Dave Thompson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ