OPINIONS

Και πώς να... Χάσι με το δώρο-Ζιλέ ο Παντελίδης;

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Παντελίδης διάβασε εξαιρετικά τον Ολυμπιακό του Μπέσνικ Χάσι και έφτασε μία ανάσα από έναν ιστορικό θρίαμβο για τον Αστέρα. Γράφει ο Θοδωρής Κουνάδης.

Προφανώς και δεν είναι- ούτε έγινε για ένα βράδυ- Ζοζέ Μουρίνιο ο Σάββας Παντελίδης. Δεν είναι όμως και ο τεχνικός που επιλέχθηκε από τον Αστέρα για να τον... ρίξει στη Β' Εθνική, όπως γραφόταν αριστερά και δεξιά μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του. Μία άδικη, προσβλητική και απαξιωτική προσέγγιση για έναν προπονητή που αν μη τι άλλο έδειξε πέρσι ότι είναι ικανός να πάρει ένα σωματείο από τα τάρταρα, όπως ήταν ο Ηρακλής, και να το κρατήσει αγωνιστικά στην κατηγορία.

Στην Ελλάδα φυσικά την έχουμε στο τσεπάκι αυτή την προσέγγιση. Χωρίς να βλέπουμε μπάλα, χαρακτηρίζουμε προπονητές είτε από το... ελληνικό τους όνομα είτε από την εμφάνισή, αν δεν μας γεμίζει το μάτι. Πάντα μας ελκύει το ξένο, ένα κουστούμι, μια πόζα. Θαμπωνόμαστε από το θεαθήναι, την ώρα που κάποιοι "ταπεινοί" τεχνικοί δουλεύουν και διαβάζουν πολύ. Πάρα πολύ. Αυτό που έκανε ο Σάββας Παντελίδης στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Αστέρα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Τα κουκιά του ήταν μετρημένα τις λίγες ημέρες που βρίσκεται στην Τρίπολη. Αλλά κάθισε και τα... μαγείρεψε καλά με την ίδια 11άδα που κατέβαζε ο Στάικος Βεργέτης, με τη μόνη διαφορά τον Ισνάλδο αντί του Μάσα που έφυγε. Ασχολήθηκε λοιπόν πολύ με την ψυχολογία των παικτών και ακόμα πιο πολύ με το διάβασμα της ομάδας του Μπέσνικ Χάσι. Δεν επέλεξε να κατεβάσει ένα πούλμαν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης αλλά να χτυπήσει όλες τις αδυναμίες που έβγαλε στα τελευταία ματς ο Ολυμπιακός, αλλά και τις συγκεκριμένες αδυναμίες της χθεσινής ενδεκάδας.

ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ, ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΖΙΛΕ

Ο Αστέρας λοιπόν δεν κλείστηκε πίσω αλλά πίεζε τους γηπεδούχους σχεδόν έξω από την περιοχή τους. Με το που έπαιρναν την μπάλα τα στόπερ ή οι πλάγιοι μπακ, Μανιάς, Καλτσάς και Ισνάλδο ήταν αρκετά μέτρα κάτω από τη σέντρα για μπλοκάρουν την ανάπτυξη του Ολυμπιακού από το ξεκίνημά της. Οι Αρκάδες ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν στο πρώτο μέρος, όπου οι επτά ερυθρόλευκες τελικές ήρθαν κυρίως με μακρινά σουτ της απελπισίας. Το 0-0 μετά τα πρώτα 45' προέκυψε... σβηστά.

Παράλληλα ο 52χρονος τεχνικός δεν είπε "όχι" στο δώρο-Ζιλέ που του έδωσε ο Χάσι. Ο 33χρονος Βέλγος, αρκετά κουρασμένος στα τελευταία παιχνίδια, βρέθηκε σε θέση δεξιού μπακ (!) και η εντολή του Παντελίδη ήταν ξεκάθαρη: Βγείτε στην πλευρά του Ζιλέ. Σε όλο το πρώτο μέρος ο Ισνάλδο έβαλε δύσκολα στον παίκτη του Ολυμπιακού και δεν βγήκε φάση γιατί στα γυρίσματά του από αριστερά, βρέθηκαν γηπεδούχοι να απομακρύνουν.

Η "μαύρη τρύπα" του Ζιλέ όμως φάνηκε ΞΕΚΑΘΑΡΑ στο πέναλτι του Αστέρα. Δείτε το video: Πρώτα τον περνά στο σπριντ ο Μουνάφο (!) που βγήκε από αριστερά, με την μπάλα να απομακρύνεται και να φτάνει στον Ισνάλδο που περνά σαν ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟ τον Βέλγο, για να βγάλει τη σέντρα που βρήκε στο χέρι του Ρομαό. Δύο παίκτες τον πέρασαν σε λίγα δευτερόλεπτα για πλάκα!

ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΑΣΙ

Ο Σάββας Παντελίδης όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια μετά το 0-1 και τις αλλαγές του τεχνικού του Ολυμπιακού. Με το που μπήκε ο Εμενίκε για να γυρίσει το σύστημα των γηπεδούχων σε 4-4-2, ο κόουτς του Αστέρα άλλαξε τα πλάνα του σε χρόνο dt. Μέσα ο Τσουκαλάς στο χώρο του κέντρου ώστε να γυρίσει ο Ιγκλέσιας τρίτος στόπερ σε ένα 5-4-1 που λειτούργησε άψογα.

Και μόλις ο Μανιάς έδειξε φυσιολογικά σημάδια κόπωσης και δεν μπορούσε να πιέζει ψηλά, με την ομάδα να αρχίζει οπισθοχωρεί, πέρασε φρέσκα πόδια: Τον 18χρονο Δουβίκα (κρατήστε αυτό το όνομα). Και την ώρα που ο Πάρντο άρχισε να γίνεται όλο και μεγαλύτερος μπελάς για τον Γιαννούλη, έβαλε ως αριστερό εξτρέμ ένα αριστερό μπακ (τον Κυριακόπουλο) με αποτέλεσμα ο φιλότιμος και δραστήριος Κολομβιανός- που κανείς δεν ξέρει γιατί δεν ξεκίνησε βασικός- να έχει συνέχεια δύο αμυντικούς μπροστά του.

ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ

Όπως έγραψα και στην αρχή, ο Σάββας Παντελίδης ούτε έγινε Μουρίνιο ούτε θα γίνει. Ούτε φυσικά η χθεσινή εμφάνιση του Αστέρα σημαίνει ότι η ομάδα θα συνεχίσει... τρένο. Άλλωστε θα χρειαστεί στην πορεία να δείξει και άλλα πράγματα, όταν για παράδειγμα θα πρέπει να υποδεχθεί την Κέρκυρα και η ομάδα του θα έχει την μπάλα στα πόδια.

Ωστόσο δεν γίνεται να παραβλέψουμε ότι χθες διάβασε άριστα τον αγώνα και εκμεταλλεύτηκε τις παράλογες επιλογές του Χάσι τόσο σε κουρασμένους παίκτες όσο και σε θέσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι άγγιξε το πρώτο διπλό της ιστορίας του Αστέρα κόντρα στον Ολυμπιακό, παίρνοντας βαθμό στο Φάληρο μετά από 12 σερί ήττες και σχεδόν 9,5 χρόνια. Λίγο το 'χετε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ