OPINIONS

Ένα Αστέρι πάνω από τον Παναθηναϊκό!

Ένα Αστέρι πάνω από τον Παναθηναϊκό!
INTIME SPORTS

Σχέδιο, πλάνο, προσπάθεια, υπομονή και συνέπεια. Ο Θοδωρής Κουνάδης παρουσιάζει τη βαθμολογία της UEFΑ για τις ελληνικές ομάδες όπου συνέβη κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν 5 χρόνια!

Τον Νοέμβριο του 2010 ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν στο Champions League, έχοντας κατακτήσει πριν λίγους μήνες το νταμπλ στην Ελλάδα, φτάνοντας και μία ανάσα από τους "8" του Europa League. Ο Αστέρας από τη μεριά του είχε τερματίσει 12ος στη χρονιά του "πράσινου" θριάμβου και κάθε σκέψη για την πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή υπήρχε μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Πέντε χρόνια αργότερα μοιάζουν να έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Ο Αστέρας όχι μόνο συμμετέχει αυτή την εποχή για τέταρτη σερί χρονιά στη Ευρώπη, την ώρα που ο Παναθηναϊκός μένει... Ελλάδα, αλλά κατάφερε να τον ξεπεράσει και στη βαθμολογία της UEFA! Μετά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, το επόμενο όνομα ελληνικής ομάδα που συναντάμε στην ειδική βαθμολογία είναι αυτό του Asteras Tripolis FC.

Βαθμολογία ομάδων στην UEFA (μετά και τα χθεσινά ματς)

21η θέση: Ολυμπιακός 70.820

58η θέση: ΠΑΟΚ 34.320

110η θέση: Αστέρας 15.820

118η θέση: Παναθηναϊκός 14.820

143η θέση: Ατρόμητος 11.320

192η θέση: ΑΕΚ 7.820

213η θέση: Ξάνθη 6.820

Προφανώς η μία ανάγνωση αυτής της βαθμολογίας, ίσως και η πιο σημαντική, αφορά τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Μια ομάδα που τη σεζόν 2004/2005 ήταν στην 18η θέση, βρίσκεται πλέον στην... 118η. Μία κατρακύλα που κανείς δεν ξέρει αν σταμάτησε στον φετινό αποκλεισμό από τους ομίλους του Europa League από... κάποια Γκαμπάλα. Είναι αυτονόητο ότι εάν το "τριφύλλι" δεν είχε πάρει το δρόμο της κατηφόρας την τελευταία πενταετία (σ.σ. το 2010 ήταν στην 32η θέση), ο Αστέρας ποτέ δεν θα μπορούσε να το ξεπεράσει.

Υπάρχει όμως και μία καθόλου αμελητέα ανάγνωση που αφορά την ομάδα από την Αρκαδία. Η τρίτη θέση μετά τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, δεν "χήρεψε" ακριβώς μετά την κατηφόρα του Παναθηναϊκού και την πτώση της ΑΕΚ στη Γ' Εθνική, αλλά δημιούργησε μία ευκαιρία για κάποιον άλλο σύλλογο να την αρπάξει. Ο Αστέρας λοιπόν δεν πάτησε ξαφνικά ένα κουμπί και βρέθηκε 3ος. Αν ήταν τόσο απλό, θα το πατούσε αυτό το κουμπί ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, κάποια άλλη- τέλος πάντων- ομάδα.

Ο Αστέρας όμως έγινε Asteras Tripolis FC με σχέδιο, πλάνο, προσπάθεια, υπομονή και συνέπεια. Και το τελευταίο διάστημα απολαμβάνει τους καρπούς αυτών των προσπαθειών που μεταφράζονται σε "τρίτη ελληνική ομάδα στη βαθμολογία της UEFA" μετά και την επικράτηση επί του ΑΠΟΕΛ με 2-0 στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μία νίκη η οποία πιστοποιεί και τη λέξη συνέπεια η οποία αναφέρθηκε πιο πάνω. Οι "κιτρινομπλέ" δεν είναι κομπάρσοι στον όμιλο, δεν ήταν ούτε πέρσι όπου διεκδίκησαν την πρόκριση μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της 5ης αγωνιστικής. Όπως θα κάνουν και φέτος!

Η ομάδα του Στάικου Βεργέτη έχασε στην Κύπρο χωρίς να ήταν χειρότερη. Προηγήθηκε, έπεσαν τα φώτα, "πάγωσε" από τη διακοπή και πλήρωσε στη συνέχεια κάποια ατομικά λάθη. Το σενάριο όμως δεν επαναλήφθηκε στην Τρίπολη. Ο Αστέρας προηγήθηκε πολύ νωρίς, όπως και με την Σπάρτα, και στη συνέχεια δεν έχασε τις ευκαιρίες του για το 2-0. Ενώ μετά τη διακοπή από τις φωτοβολίδες ( σ.σ. τρομερή ανακοίνωση από τον ΑΠΟΕΛ και χίλια μπράβο) επέστρεψε αποφασισμένος στο χορτάρι του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Εν κατακλείδι, πέρα για πέρα δίκαια κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ, όπως πέρσι το έκανε με την Παρτίζαν με το ίδιο σκορ στους ομίλους. Δίκαια έχει ρεκόρ 5-5-1 στην Τρίπολη για το Europa League, έχοντας σκοράρει σε όλα τα ματς (συνολικά 20 τέρματα). Δίκαια θα πάει στην Πράγα για την υπέρβαση της ιστορίας του, το πρώτο ευρωπαϊκό διπλό που θα τον φέρει αγκαλιά με την πρόκριση στους "32" του θεσμού.

ΥΓ: Ξεκινά με γκολ, απειλεί με φαρμακερά σουτ, κερδίζει κάρτες από τους αντιπάλους του, ξεκινά την αντεπίθεση για το 2-0. Καθόλου άσχημα και χθες για τον Μπερτόγλιο, που όσο βρίσκει τη φυσική του κατάσταση μετά τον τραυματισμό και δένει με τους συμπαίκτες του, συνδυάζει ταυτόχρονα ουσία και... απόλαυση για τα ματάκιας μας. Δε χρειάζεται να βάλω πάλι τα links για το τι έγραφα από την Ολλανδία για τον Φακούντο.

ΥΓ2: Θα βάλω όμως το link για τον αντί-Μπαράλες. Νωρίς νωρίς στη σεζόν τον... παρουσίασα και αυτός φρόντισε να το πιστοποιήσει στο χορτάρι. Έφτασε ήδη τα 8 γκολ φέτος, "εκτελώντας" με κεφαλιά... Μπαράλες, τον ΑΠΟΕΛ. Η' μάλλον με κεφαλιά-Γιάννου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ