OPINIONS

Χάλασε το μυαλό της

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πραγματική αιτία του νέου στραβοπατήματος της ΑΕΚ και για την απόλυτη και κυρίως επείγουσα ανάγκη να βρεθεί τρόπος διαχείρισης της νέας κατάστασης στην Ένωση.

Δεν χρειάζεται να γίνει καμία περισπούδαστη αγωνιστική ανάλυση, για να μπορέσει να βρει κανείς τι ακριβώς πήγε στραβά και η ΑΕΚ πήγε από την ήττα στην Τρίπολη, στην ισοπαλία στην Ξάνθη. Και από εκεί, κάτω από την κορυφή.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην αντίδραση που είχε ο Βράνιες στον Ανέστη στο πεντάλεπτο, μετά από μια ασυνεννοησία. Αρκεί να δει την τρέλα που τους έπιασε όλους στην ΑΕΚ, όταν πραγματικά ο Λισγάρας πήγε μπούνια κατευθείαν πάνω στο πόδι του Μάνταλου. Αρκεί να παρατηρήσει την τακτική μόνο… λόμπες στην περιοχή, που ακολούθησε η ΑΕΚ μόλις ο αντίπαλος έμεινε με εννιά παίκτες και μαζεύτηκε στο καβούκι του.

ΜΕ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η ΑΕΚ πήγε στην Ξάνθη να παίξει ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι, με το μυαλό της χαλασμένο, πριν καν μπει μέσα στο γήπεδο. Αυτή η πίεση που είχε προκύψει και από την ήττα στην Τρίπολη, δεν μετατράπηκε σε πάθος, αλλά σε εκνευρισμό. Και αυτά είναι δυο εντελώς διαφορετικά πραγματικά. Είναι άλλο να τρως σίδερα για να κερδίσεις και άλλο να τρώγεσαι με τα ρούχα σου όταν δεν μπορείς να κάνεις στο γήπεδο σωστά πράγματα για να νικήσεις.

Κανείς από τους παίκτες της ΑΕΚ δεν είχε καθαρό μυαλό. Εκνευρισμός, θολούρα και τρέλα μέσα στο γήπεδο. Όταν η Ξάνθη έμεινε με δέκα και μετά με εννέα παίκτες, ο μοναδικός τρόπος για να βρει γκολ η ΑΕΚ, ήταν αυτό που έκανε ο Μάνταλος στη φάση της ισοφάρισης. Και υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι τρεις παίκτες στην ενδεκάδα με την ποιότητα του Μάνταλου, για να το κάνουν. Αλλά κανείς δεν το επιχείρησε, διότι δεν υπήρχε το καθαρό μυαλό.

ΝΕΥΡΑ ΑΡΑΟΥΧΟ, ΝΕΥΡΑ ΠΑΝΤΟΥ

Μόνο νεύρα. Νεύρα με τους συμπαίκτες τους, νεύρα με τον διαιτητή (που πολλά εξ αυτών ήταν δικαιολογημένα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα), νεύρα με τους ίδιους τους εαυτούς τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο. Όταν φάνηκε να μην τον πηγαίνει το ματς τον Αργεντινό, από ένα σημείο και μετά, αντί να ψάχνει τρόπο να μπει σε φάσεις και να απειλήσει (που δεν το έκανε ούτε μια φορά), αναζητούσε τρόπο για να ξεσπάσει τα νεύρα του.

Προφανώς και στην περίπτωση του Αραούχο έχει προκύψει ένα φαύλος κύκλος. Όσο δεν σκοράρει θα έχει νεύρα και όσο έχει νεύρα δεν θα μπορεί να σκοράρει. Διότι ο Αργεντινός δεν είναι σαν τον Λιβάγια, που του αρκεί και που το γουστάρει να δίνει και την ασίστ του. Ο Αραούχο τρέφεται και ζει με το σκοράρισμα. Και όσο δεν βάζει γκολ, τόσο θα τρελαίνεται. Αλλά προφανώς και το ζήτημα για την ΑΕΚ στην Ξάνθη, δεν ήταν μόνο ότι Αργεντινός δεν είχε καθαρό μυαλό. Ήταν πως αυτό έλειπε απ’ όλη την ομάδα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Είναι προφανές πως η ήττα στην Τρίπολη έκανε πολύ πιο μεγάλη ζημιά, από την απώλεια τριών βαθμών. Έβαλε την ΑΕΚ σε μια πρέσα, την οποία έδειξε στην Ξάνθη πως δεν μπορεί να διαχειριστεί. Δεν έχει νόημα να βάλουμε στον τραπέζι υποθετικές κουβέντες για το τι θα γινόταν στα Πηγάδια, αν είχε προηγηθεί νίκη στην Τρίπολη. Εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι πως η ΑΕΚ δεν ήταν καθόλου έτοιμη να διαχειριστεί, τα δεδομένα που δημιούργησε για το ματς με την Ξάνθη, η ήττα από τον Αστέρα.

Και ίσως σ’ αυτό εδώ το κομμάτι ξεκινά η ευθύνη του Χιμένεθ. Διότι αυτή την φορά, δεν υπάρχει καμία περίεργη αγωνιστική επιλογή. Την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα παρέταξε, με τους παίκτες στους κανονικούς τους ρόλους. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν έπρεπε να βγάλει τον Λάζαρο ή πως για τέτοιο κλειστό ματς, δεν έπρεπε να βάλει τον Κλωναρίδη. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Η μεγαλύτερη ευθύνη του Χιμένεθ, είναι πως ήταν ο πρώτος που έπρεπε να έχει δουλέψει, ώστε να μπορέσει η ομάδα να διαχειριστεί την πίεση μετά την ήττα στην Τρίπολη.

Χάλασε το μυαλό της

Για το γεγονός πως οι παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν στα Πηγάδια χωρίς καθαρό μυαλό, ο πρώτος που φέρει ευθύνη, προφανώς και είναι ο προπονητής. Παγίως. Και κατόπιν οι ποδοσφαιριστές που μπήκαν στο γήπεδο. Διότι για παράδειγμα, αυτή η οδηγία «ηρεμήστε και παίξτε με μυαλό», που ήρθε από τον πάγκο μετά το γκολ του Βράνιες στο 89’, ήταν κάτι που ο Χιμένεθ έπρεπε να έχει δουλέψει, πολύ πριν οι ποδοσφαιριστές του φτάσουν να κυνηγάνε στις καθυστερήσεις την ανατροπή. Για την ακρίβεια έπρεπε να έχει δουλευτεί, πριν καν οι παίκτες της ΑΕΚ μπουν στο γήπεδο για το ματς.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

Προφανώς πλέον τα δύσκολα για την ΑΕΚ και για τον Χιμένεθ, είναι μπροστά. Αν δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί την πίεση από μια ήττα στην Τρίπολη, ούσα ακόμα στην κορυφή, τώρα που ήρθε δεύτερο σερί στραβοπάτημα και υποχώρηση από την πρώτη θέση, αυτό που χρειάζεται να κάνει, μοιάζει βουνό. Βεβαίως η ΑΕΚ δεν έγινε ξαφνικά μια κακή ομάδα. Ούτε ξαφνικά έχει κακό υλικό. Άλλωστε όσες φορές, λίγες η αλήθεια είναι, έβαζε την μπάλα κάτω, την έκρυβε.

Εκείνο που χρειάζεται να κάνει η ΑΕΚ, είναι να βρει τρόπο να καθαρίσει το μυαλό της. Να βάλει στη σειρά πράγματα που πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο και πράγματα που δεν πρέπει. Και αυτό πρωτίστως, είναι δουλειά του προπονητή. Προφανώς και ακόμα δεν χάθηκε απολύτως τίποτα. Αλλά με χαλασμένο το μυαλό, καμία ομάδα, δεν πάει πουθενά.

Χρειάζεται όλοι να κλειστούν μέσα στα αποδυτήρια και να προσπαθήσουν να ξαναβρούν αυτό που έβγαλαν και με τη Μπριζ και με τον Ολυμπιακό. Εννοώ τη νοοτροπία. Και τότε ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε είχαν πίεση. Αλλά αυτή την πίεση, την μετέτρεψαν σε πάθος. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έδειχναν πως μπορούσαν να κερδίσουν οποιοδήποτε αντίπαλο. Τώρα η πίεση, τους βγαίνει σε νεύρα. Και έτσι δεν κερδίζουν κανέναν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ