OPINIONS

Τον Σιμόες και τα μάτια της

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ËÁÌÉÁ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ËÁÌÉÁ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το πόσο καταλυτικά λειτούργησε η επιστροφή του Σιμόες στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, ώστε να μπορέσει να (ξανα)παίξει απλά και να (ξανα) κερδίσει εύκολα.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στο πρωτάθλημα, εκείνο που μετράει πρώτα και πάνω απ’ όλα για την ΑΕΚ, είναι οι νίκες. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Η ΑΕΚ για να μείνει ζωντανή στην μάχη του πρωταθλήματος μέχρι τέλους, δεν πρέπει να ξαναπετάξει βαθμούς. Ενδεχομένως ούτε καν στα δυο ντέρμπι που έχει (με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ). Αλλά σίγουρα όχι με αντιπάλους όπως η Λαμία και ειδικά μέσα στο ΟΑΚΑ.

Επομένως όταν κερδίζει, για την ΑΕΚ είναι όλα καλά. Και είναι ακόμα καλύτερα, όταν το κάνει τόσο εύκολα και απλά, όσο το έκανε απέναντι στη Λαμία. Έχει τεράστια σημασία για τονΧιμένεθ, το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν χρειάστηκε να ξοδέψει πολλές δυνάμεις ούτε για να πάρει τη νίκη, αλλά ούτε καν για να παίξει καλό ποδόσφαιρο σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού. Ειδικά από την στιγμή που ήδη ο Ισπανός τεχνικός είχε αφήσει ήδη από την αρχή εκτός ματς, τους έξι από τους έντεκα που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη Τετάρτη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα ένα ματς στο οποίο ο Χιμένεθ όχι μόνο έκανε ροτέισον και μάλιστα εκτεταμένο στη βασική ενδεκάδα, αλλά είχε και την ευκαιρία να βγάλει νωρίς για ξεκούραση παίκτες όπως ο Λάζαρος και ο Λιβάγια. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πολυτέλεια για τον Χιμένεθ, ενώ μέσω ενός προγράμματος φωτιά, με συνεχόμενα ζόρικα παιχνίδια.

ΕΓΙΝΕ ΞΑΝΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ

Και επειδή μπορεί κάποιος να θεωρήσει ως δεδομένο πως η νίκη απέναντι σε μια ομάδα όπως είναι η Λαμία θα ερχόταν εύκολα, καλό είναι να θυμηθεί τι έγινε στον πρώτο γύρο. Ή να θυμηθεί τι ζόρι τράβηξε και ποιο τελικά ήταν το αποτέλεσμα, απέναντι στον Απόλλωνα, πάλι στο ΟΑΚΑ. Ενώ και η δήλωση Χιμένεθ, «αυτά τα ματς είναι για μένα τα πιο δύσκολα», τα λέει όλα. Το παιχνίδι με την Λαμία, θα μπορούσε να είναι πολύ ζόρικο για την ΑΕΚ. Ειδικά από την στιγμή που δεν μπήκαν οι δυο απανωτές ευκαιρίες που έκανε στο 4και 5λεπτό.

Όμως η ΑΕΚ το πήρε τελικά εύκολα αυτό το ματς, διότι έγινε ξανά απλή στο παιχνίδι της. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έψαχνε το δύσκολο για να διασπάσει την άμυνα. Το απλό έψαχνε. Την κάθετη πάσα. Την γρήγορη κυκλοφορία. Το άπλωμα του παιχνιδιού στα άκρα. Το απλό και το ποδοσφαιρικά ορθολογικό. Αυτό που κυρίως της έλειψε στο ματς της προηγούμενης εβδομάδας στη Λάρισα. Εκεί που η ΑΕΚ μπλόκαρε, ακριβώς γιατί της έλειψε όλα αυτά. Τα απλά και τα ορθολογικά στο παιχνίδι της. Αυτά που αν ρίξει μια προσεκτική ματιά στα φετινά πεπραγμένα της ΑΕΚ με αντιπάλους όπως η Λαμία, τα είχε στα ματς που κέρδισε και της έλειψαν σ’ αυτά που πέταξε βαθμούς.

ΑΡΧΗΓΟΥ (ΞΑΝΑ) ΠΑΡΟΝΤΟΣ

Προφανώς και η ΑΕΚ δεν ξαναβρήκε τυχαία την απλότητα της και το ορθολογικό παιχνίδι της. Βοήθησε και ο Μασούντ που είχε εμπνεύσεις. Βοήθησε και ο Μπακασέτας που έβγαλε ενέργεια. Βοήθησε εννοείται και ο Λιβάγια που έκανε και πάλι ένα εξαιρετικά μεστό παιχνίδι σ’ όλους τους τομείς της επίθεσης. Όμως αυτός που έκανε την διαφορά, ήταν ο Σιμόες. Την διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια.

Ο Πορτογάλος χαφ έδωσε και πάλι στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, όχι μόνο τα τρεξίματα της, αλλά και την ηρεμία της και τον απλό και σωστό τρόπο στο κτίσιμο του παιχνιδιού. Καθοριστικός ήταν συνολικά στην λειτουργία της ομάδας ο Σιμόες. Και πέραν της ασίστ «πάρε – βάλε» στον Λάζαρο στο πρώτο γκολ, ο Πορτογάλος έκανε την απλή, την αθόρυβη δουλειά στο δημιουργικό κομμάτι από τη μεσαία γραμμή. Αυτό που είχε στερηθεί η ΑΕΚ και στο Καραϊσκάκη και κυρίως στην Λάρισα.

Στο παιχνίδι με την Λαμία φάνηκε ξεκάθαρα, πως όσο αθόρυβος είναι ο Σιμόες, άλλο τόσο καθοριστικός είναι για το παιχνίδι της ομάδας. Κάτι που εξηγεί και το γεγονός πως ήδη έχει κάνει μια πρόωρη ανανέωση συμβολαίου με την ΑΕΚ και ήδη είναι πολύ κοντά σε δεύτερη. Διότι είναι ξεκάθαρο στους ανθρώπους της ομάδας, αυτό που έδειξε και το ματς με τη Λαμία. Πως ο Σιμόες είναι ο υπέρ απαραίτητος παίκτης, για όλες τις αγωνιστικές ισορροπίες. Και η απουσία, τις διαταράσσει. Δεν είναι απλός το αμυντικό χαφ που θα κάνει τον… σύρτη μπροστά στα στόπερ και θα γράψει χιλιόμετρα στη μεσαία γραμμή. Είναι και αυτό,αλλά όχι μόνο αυτό. Και φάνηκε στο ματς με τη Λαμία που ήταν παρών και σ’ αυτό με τη Λάρισα που έλειπε.

ΠΛΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Ο Σιμόες λοιπόν επέστρεψε. Ο Αραούχο εξέτισε την τιμωρία του. Ο Τσιγκρίνσκι ξεκουράστηκε, το ίδιο και ο Κονέ με τον Μπακάκη. Ο Λιβάγια και ο Λάζαρος βγήκαν νωρίς από το ματς και δεν ξόδεψαν δυνάμεις. Ενώ στον Μπακασέτας, που είχε σταθεί διπλά άτυχος στα προηγούμενα ματς, δεν έκανε αυτή την φορά καμία στραβή. Επομένως εκτός όλων των άλλων, ο Χιμένεθ έχει μετά το ματς με την Λαμία, μια ομάδα ήρεμη και χωρίς προβλήματα. Πλήρης θα δουλέψει η ΑΕΚ, με μια ολόκληρη εβδομάδα μπροστά της. Επίσης σημαντική πολυτέλεια για τον Χιμένεθ.

Ο Ισπανός θα έχει όλους (πλην Τσόσιτς και τους δυο μόνιμα απόντες) τους παίκτες στην διάθεση του και όλο τον χρόνο για να προετοιμάσει την ομάδα για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Θα έχει και κλίμα εξαιρετικό, αν δεν έχει πάλι κανένα περίεργο ξύπνημα ο Βράνιες. Επομένως καλύτερες συνθήκες για την δουλειά πριν από ένα τόσο καθοριστικό ντέρμπι, ο Χιμένεθ δεν θα μπορούσε να έχει. Και η ΑΕΚ έχει αποδείξει φέτος πως όσες φορές είναι πλήρης, ήρεμη και με αυτοπεποίθηση, πηγαίνει όπως πρέπει για να πάρει αυτό που θέλει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ