OPINIONS

Το βάθος που δεν φαινόταν

Το βάθος που δεν φαινόταν
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα φανέρωσε το ματς με την Λάρισα, για τις επιλογές στο φετινό ρόστερ της ΑΕΚ, που όμως δεν αξιοποιήθηκαν απ' τους προκατόχους του Μανόλο Χιμένεθ.

Στη φετινή σεζόν και κυρίως στην προ Χιμένεθ εποχή, καμία νίκη στο Ολυμπιακό Στάδιο, με οποιονδήποτε αντίπαλο, δεν θεωρείτο αυτονόητη. Σκεφτείτε πως η ΑΕΚ, με Κετσπάγια αλλά βασικά με Μοράις, πέταξε στο ΟΑΚΑ συνολικά δέκα βαθμούς, χωρίς να παίξει ούτε ένα ντέρμπι.

Το πρώτο που έχει αλλάξει ο Χιμένεθ, είναι ακριβώς αυτό. Πλέον η ΑΕΚ αρχίζει να καταλαβαίνει και πάλι, την έννοια της έδρας. Το ίδιο και οι αντίπαλοι της. Με τον Ισπανό στον πάγκο, η ΑΕΚ τρέχει ένα σερί πέντε αγώνων (τέσσερις για πρωτάθλημα και έναν για κύπελλο) στο ΟΑΚΑ, μόνο με νίκη, χωρίς να δεχθεί γκολ.

Η δεύτερη μεγάλη και σημαντική αλλαγή που έχει φέρει ο Χιμένεθ, είναι πως πλέον καταφέρνει να παίρνει πράγματα, απ’ όλους τους παίκτες που έχει στο φετινό ρόστερ η ΑΕΚ. Βεβαίως ο Μανόλο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ομάδα, μέχρι και την ομιλία στην προπόνηση της περασμένης Παρασκευής, επαναλαμβάνει πως υπολογίζει σ’ όλους τους ποδοσφαιριστές και πως θα τους χρειαστεί όλους. Όμως αυτές οι ατάκες είναι από τις αγαπημένες όλων των προπονητών εντός αποδυτηρίων. Όλοι τις λένε, ελάχιστοι τις κάνουν πράξη. Θυμηθείτε τι έλεγε και τι τελικά έκανε ως προς την διαχείριση είτε ο Κετσπάγια, είτε μετά ο Μοράις ή και πέρυσι ακόμα και ο Πογέτ.

Ο Χιμένεθ το έχει πει στα αποδυτήρια πως θα αξιοποιήσει όλο το ρόστερ και οι παίκτες το βλέπουν να γίνεται. Στο ματς με την Λάρισα έκανε συνολικά επτά αλλαγές σε σχέση με την ενδεκάδα του ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό. Με εξαίρεση τον Πατίτο που τραυματίστηκε και δεν ήταν διαθέσιμος, καμία δεν ήταν υποχρεωτική. Και όμως αυτές οι αλλαγές, ήταν που πήραν και το ματς. Ο Πέκχαρτ, που δεν είχε παίξει στο ντέρμπι, ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ.

Ο Μπακάκης, που επίσης δεν είχε παίξει στο ντέρμπι, ήταν αυτός που, μέχρι να τραυματιστεί, έκανε σούπερ την δεξιά πλευρά της ΑΕΚ. Ο Γαλανόπουλος, που ο προκάτοχος του Χιμένεθ λίγο έλειψε να τον εξαφανίσει, επέστρεψε στην ενδεκάδα και έκανε εξαιρετικό ματς. Ο Ανέστης, που και αυτός δεν έπαιξε στο ντέρμπι, έκανε την απόκρουση του παιχνιδιού και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ

Μιας και πήγε η κουβέντα στους τερματοφύλακες, ανοίγω παρένθεση. Στο ματς με την Λάρισα, όπως και σ’ αυτά του κυπέλλου, ο Ανέστης απέδειξε πως είναι ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας και με τεράστια προσόντα. Κάτι που έχει προλάβει να δείξει και ο Μπάρκας. Η ΑΕΚ έχει δυο Έλληνες τερματοφύλακες, με τεράστια προσόντα και σε ηλικία… νηπίου για πορτιέρο. Λάθη θα κάνουν, όπως οι μεγαλύτεροι τερματοφύλακες του κόσμου. Αλλά αν σταματήσει η τάση προς ανθρωποφαγία σ’ αυτά τα λάθη, η ΑΕΚ θα έχει μακράν το κορυφαίο δίδυμο τερματοφυλάκων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κλείνει παρένθεση.

Αν οι παίκτες που επέστρεψαν στη βασική ενδεκάδα ήταν αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο της ΑΕΚ για τη νίκη επί της Λάρισας, εκείνοι που την "κλείδωσαν" ήταν αυτοί που μπήκαν μετά από (πολύ) καιρό. Τέσσερις μήνες είχε να παίξει ο Τσιγκρίνσκι. Ένα μήνα και βάλε, απών ήταν ο Αλμείδα. Προφανώς με τα "αν" και τα "ίσως", δεν γράφεται η (ποδοσφαιρική) ιστορία. Αλλά αν η ΑΕΚ είχε τον Αλμέιδα, που χρειάστηκε μισή φάση για να βάλει γκολ απέναντι στην Λάρισα και που είχε σκοράρει και στο τελευταίο ματς πριν τραυματιστεί, ίσως να είχε άλλα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και αν ένας στόπερ της κλάσης του Τσιγκρίνσκι, δεν έλειπε από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Παρόλο που το δίδυμο Λαμπρόπουλου - Κολοβέτσιου, όσο γκρίνια και αν υπάρχει, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΥΠΕΡΟΜΑΔΑ

Η ουσία για την ΑΕΚ είναι, σ' αυτό που περιέγραψε ο Χιμένεθ μετά το ματς με την Λάρισα. Πως σ’ αυτό το παιχνίδι, φάνηκε και το (βάθος του) ρόστερ της ομάδας. Ένα βάθος όμως, που μόνο ο Μανόλο αξιοποίησε. Ούτε ο Κετσπάγια το έκανε, ούτε ο Μοράις. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Με 13-14 παίκτες πήγαιναν και οι δυο. Και ακόμα και όταν χρειάζονταν παραπάνω ποδοσφαιριστές από ρόστερ, με τη διαχείριση που είχαν κάνει, δεν τους είχαν ετοιμοπόλεμους. Ούτε αγωνιστικά αλλά ούτε και ψυχολογικά. Αντιθέτως ο Χιμένεθ έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη διαχείριση. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Σκεφτείτε πως η ΑΕΚ κέρδισε ένα ματς στο ΟΑΚΑ με 3-0, χωρίς να παίξει ούτε λεπτό ο Αραούχο, που αποδεδειγμένα είναι ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός. Και πήρε δυο στα τρία γκολ από σέντερ φορ. Τον Πέκχαρτ και τον Αλμέιδα.

Προφανώς και ξαφνικά η ΑΕΚ δεν έγινε η υπερπλήρης ομάδας με το σούπερ ρόστερ. Με κενά και με αστοχίες φτιάχτηκε το περασμένο καλοκαίρι και έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις τον Γενάρη. Απλώς είναι πλέον ξεκάθαρο, πως αν υπήρχε από το καλοκαίρι ή ακόμα και από τον Οκτώβρη, προπονητής που θα είχε κάνει σωστή διαχείριση του υλικού, η ΑΕΚ δεν θα είχε τόσο μεγάλη κατρακύλα. Και δεν θα χρειαζόταν, όταν νοικοκυρεύτηκε επί Χιμένεθ, να έχει τόσο μεγάλο χαμένο έδαφος να καλύψει και τόσο μεγάλο βουνό για να ανέβει. Χωρίς ακόμα, έτσι κι αλλιώς, να έχει πετύχει τίποτα. Άλλωστε το ταμείο αργεί. Και η ΑΕΚ δεν έγινε ξαφνικά υπερομάδα. Εξάλλου όσα έγιναν στο Καυταντζόγλειο, είναι ακόμα πολύ νωπά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ