OPINIONS

Το ταμείον δεν είναι μείον

Το ταμείον δεν είναι μείον
Μπουονανότε Πογέτ Σιμόες Πέκχαρτ Άρθο

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο μικροσκόπιο μια προς μια όλες τις καλοκαιρινές μεταγραφές της ΑΕΚ και κάνει τη… σούμα για τη φετινή περίοδο. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.

Με την τυπική έννοια του όρου, στην ΑΕΚ ακόμα δεν μπορούν να κάνουν ούτε απολογισμό, ούτε αξιολόγηση του ρόστερ. Εκκρεμούν βλέπετε τα παιχνίδια, που επί της ουσίας θα αποτελέσουν το κριτήριο για τους στόχους που η ομάδα διεκδικεί ακόμα. Εκτός από τους τύπους όμως, υπάρχει και η ουσία.

Και από την στιγμή που ήδη η ΑΕΚ έχει μπει στην διαδικασία του σχεδιασμού της νέας σεζόν (έστω και αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο), προφανώς και υπάρχει δείγμα ικανό για να γίνει μια αξιολόγηση και ένα ταμείο και του ρόστερ συνολικά και των μεταγραφών που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι ειδικά. Ταμείο που, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στα πλέι οφ, δεν είναι μείον.

Η ΑΕΚ κινήθηκε στην περσινή καλοκαιρινή μεταγραφική αγορά, κρατώντας τον πήχη του μπάτζετ χαμηλά. Αντικειμενικά χαμηλά, αλλά και σε σχέση με τους άλλους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος χαμηλά. Παρόλα αυτά, την... δουλίτσα της, την έκανε. Έφερε παίκτες που βγήκαν λίρα εκατό, όπως ο Σιμόες ή ο Γκάλο αλλά ποδοσφαιριστές που έκαναν και με το παραπάνω την δουλειά τους όπως ο Βάργκας ή ο Ντίντακ ή ο Μπαρόχα. Και επί της ουσίας, ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα, ήταν πολύ πιο… εύστοχη στις επιλογές απ’ ότι ο Παναθηναϊκός που αναγκάστηκε να κάνει σχεδόν μια ενδεκάδα μεταγραφές τον Γενάρη, αλλά και από τον ΠΑΟΚ που ακόμα και τώρα ψάχνεται. Το μαρτυρούν άλλωστε και τα αποτελέσματα και η κατάσταση στην βαθμολογία.

Προφανώς έγιναν και αστοχίες, όπως του Άρθο. Ή όπως ακόμα και του Μπουονανότε και ας λένε άλλα οι… αριθμοί. Προφανώς και υπήρξε και ρίσκο που δεν βγήκαν, όπως του Τζεμπούρ. Προφανώς και το καλοκαίρι που ακολουθεί θα είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που προηγήθηκε και ως εκ τούτου η ΑΕΚ θα χρειαστεί διαφορετική μεταγραφική πολιτική. Αλλά ως προς τα περσινά ψώνια και την αξιολόγηση τους, το (αγωνιστικό) ταμείο είναι συν. Και αν έχετε αμφιβολίες, ας πάρουμε μια προς μια τις περιπτώσεις και κάντε μόνοι σας την σούμα.

Μια οικονομική και αξιόπιστη λύση

Ξεκινάμε από τον τερματοφύλακα. Στην λίστα του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς πέρυσι το καλοκαίρι για την συγκεκριμένη θέση, ο Αλάιν Μπαρόχα δεν ήταν πρώτος. Ήταν όμως πολύ ψηλά. Ψηλότερα ακόμα και από τον Χάβι Βάρας της Λας Πάλμας, που έτσι κι αλλιώς ήθελε να παραμείνει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ο Μπαρόχα ήρθε με την μορφή δανεισμού και οψιόν ανανέωσης για ακόμα δυο χρόνια. Στοίχισε, για την φετινή σεζόν, λιγότερα από 100χιλιάδες ευρώ. Και την δουλειά του, την έκανε εξαιρετικά. Θυμηθείτε το τελευταίο χρονικά ματς της ΑΕΚ στο Αγρίνιο, που ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε. Ή το πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα, που αποκλειστικά χάρη στον Μπαρόχα έμεινε το ματς στο 0-0 και δεν είχε πάει στο 3-0. Ο Πογέτ τον εμπιστεύεται, γι αυτό και μόλις επέστρεψε από τραυματισμό, του έδωσε και πάλι θέση βασικού. Ο Μπαρόχα δεν είναι Ρομπέρτο, αλλά δεν πληρώνεται όσο ο Ρομπέρτο. Έχει δουλέψει, έχει κάνει κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις αλλά πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ως προς το μέλλον του στην ΑΕΚ.

Πήγε στα σίγουρα

Παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα της Μίλαν, έστω και μια φορά μόνο, δεν μπορεί να είναι κακός. Πολλώ δε μάλλον, όταν έχει κολλήσει και «ένσημα» στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μ’ αυτό τον γνώμονα, ο Μιλοβάνοβιτς έβαλε το όνομα του Ντίντακ Βιλά στην μεταγραφική του λίστα, από νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι. Ελεύθερος ο Ισπανός αριστερός μπακ, άργησε να πει το «ναι» στην ΑΕΚ. Τελικά η Ένωση τον απέκτησε μ’ ένα συμβόλαιο που δεν ξεπερνά σε ετήσιες αποδοχές τις 180χιλιάδες Ευρώ. Αν δεν ήταν επιρρεπής σε τραυματισμούς, ενδεχομένως δεν θα ερχόταν μ’ αυτά τα χρήματα στην ΑΕΚ. Ίσως να μην έφευγε από τη Μίλαν. Είναι πάντως ένας παίκτης, που την δουλειά του στο αριστερό άκρο της άμυνας, την κάνει με συνέπεια. Αν είναι και σε καλή κατάσταση, την κάνει και πολύ καλά.

Ο «αγαπημένος» του Πογέτ

Αν ο Μιχάλης Μπακάκης δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά στο φινάλε του περσινού πρωταθλήματος, η ΑΕΚ πιθανότατα να μην ψαχνόταν καν για δεξί μπακ στην καλοκαιρινή αγορά. Όμως τα έφερε έτσι η μοίρα, που χρειάστηκε κάνει μια τέτοια μεταγραφή. Και κτύπησε διάνα. Ο Ροντρίγκο Γκάλο που κυκλοφορούσε… ελεύθερος, αποτέλεσε μια εξαιρετική κίνηση. Η ΑΕΚ έδωσε στον Βραζιλιάνο συμβόλαιο περίπου στις 140χιλιάδες ετησίως και έχει ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ του πρωταθλήματος. Τον εκτιμά απεριόριστα ο Πογέτ, καθώς τον θεωρεί υπερ- πολύτιμο εργαλείο. Έχει κάνει 25 ματς στο πρωτάθλημα, έχει πετύχει ένα γκολ αλλά είναι ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ σε ασίστ. Πέντε γκολ έχει δώσει στους συμπαίκτες του. Εργαλείο που ίσως θα απέδιδε ακόμα καλύτερα ως εξτρέμ.

Η μεγάλη… αστοχία

Ως βασική προτεραιότητα είχε πέρυσι το καλοκαίρι η ΑΕΚ την απόκτηση ενός στόπερ που θα μπορεί να κάνει παιχνίδι, να έχει εμπειρία και να είναι ηγέτης. Λειτούργησε μάλλον βιαστικά και ελαφρώς πρόχειρα σ’ αυτή την περίπτωση ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, που πίστεψε στον Θέσαρ Άρθο και στην ομολογουμένως καλή σεζόν του στο πρωτάθλημα του Ισραήλ. Αποκτήθηκε και αυτός ως ελεύθερος και με συμβόλαιο περίπου στα 200 χιλιάρικα. Ο Ισπανός στόπερ δεν είναι… Ασκάρατε, αλλά δεν είναι σίγουρα και αυτό που χρειαζόταν η ΑΕΚ. Ο Δέλλας δεν τον εμπιστευόταν καθόλου. Άρχισε να παίζει επί Πογέτ και έφτασε ήδη τις 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Κάποια εξ αυτών ήταν αξιοπρεπή, αλλά και κάποια ήταν τραγικά. Βρέθηκε κοντά στην έξοδο τον Γενάρη και πιθανόν θα την διαβεί το καλοκαίρι. Αρκεί βεβαίως είτε να βρεθεί ομάδα να τον αποκτήσει, είτε να συμφωνήσει σε διαζύγιο. Κάτι που δεν συνέβη τον Γενάρη.

Το μεγαλύτερο «λαβράκι»

Για τον Αντρέ Σιμόες δεν χρειάζεται ενδεχομένως προσθέσουμε ούτε… σταγόνα μελάνι, στα πολλά λίτρα που έχουν ήδη χυθεί. Αν με τον Άρθο αστόχησε ο Μιλοβάνοβιτς, με τον Πορτογάλο πέτυχε διάνα. Πιο… διάνα δεν γινόταν. Ελεύθερο τον πήρε η ΑΕΚ και με ετήσιο συμβόλαιο στις 90χιλιάδες ευρώ. Και μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έγινε από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους του πρωταθλήματος και το όνομα του μπήκε στα μπλοκάκι των σκάουτερ ευρωπαϊκών ομάδων. Η ΑΕΚ τον «έδεσε» με νέο συμβόλαιο και ησύχασε.

Στα ντέρμπι έβγαλε τα λεφτά του

Θεωρητικά, μια από τις «δυνατές» μεταγραφές του περσινού καλοκαιριού ήταν ο Ρόναλντ Βάργκας. Για όσους το έχουν ξεχάσει, η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Βουλγαρία για να κλείσει την συμφωνία και ήταν έτοιμη να ταξιδέψει ακόμα και στην Βενεζουέλα για να αποσπάσει την υπογραφή του παίκτη, πριν ξεκινήσει το Κόπα Αμέρικα. Τελικά κατάφερε να την κλείσει την μεταγραφή, χωρίς υπερατλαντικό ταξίδι. Ο ελεύθερος Βάργκας πήρε ένα ετήσιο συμβόλαιο γύρω στις 250χιλιάδες Ευρώ και έχει βγάλει και με τα παραπάνω τα λεφτά του. Εννέα γκολ στο πρωτάθλημα, δυο στο κύπελλο. Και τρία γκολ στις τρεις νίκες με 1-0 της ΑΕΚ στα ντέρμπι. Ακόμα και να αμολά… αετό μέχρι το τέλος της σεζόν, την δουλειά του την έκανε. Έστω και αν δεν έχει ακόμα καταλάβει κανείς ποια πραγματικά είναι η θέση του στο γήπεδο.

Μεταγραφή αεροδρομίου αλλά…

Η αλήθεια είναι πως πέρυσι το καλοκαίρι η ΑΕΚ ψάχτηκε πολύ για να κάνει μια μεταγραφή αεροδρομίου. Αλλά ήθελε να την βρει, χωρίς να ξοδέψει εκατομμύρια. Η περίπτωση του Ντιέγκο Μπουονανότε προέκυψε στα τέλη του Μάη και χρειάστηκε πολύ σκέψη μέχρι τελικά να αποφασίσει να την προχωρήσει στα μέσα του Αυγούστου. Ο Αργεντινός πήρε συμβόλαιο ετήσιες αποδοχές 420χιλιάδες ευρώ ετησίως (καθαρά). Τεράστια για τα δεδομένα του φετινού ρόστερ. Ο Δέλλας τον χρησιμοποίησε ελάχιστα. Ο Πογέτ εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε δημοσίως πως αν ήταν στην ΑΕΚ πέρυσι το καλοκαίρι, δεν θα τον έφερνε ποτέ. Παρόλα αυτά ο Μπουονανότε έχει κάνει 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με εξι γκολ και επτά στο κύπελλο με πέντε γκολ. Δεν μου έρχεται στο μυαλό άλλη «αποτυχημένη» μεταγραφή στην Ελλάδα, με έντεκα γκολ και τη σεζόν να μην έχει τελειώσει. Ωστόσο μέλλον στην ΑΕΚ πιθανότατα δεν έχει. Αλλά έχει συμβόλαιο. Οπότε θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να φύγει.

Έπαιξε και… έχασε

Φτάνουμε και στην περίπτωση του Ράφικ Τζεμπούρ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον πίστευε πολύ τον Αλγερινό και τον έφερε πίσω στην ΑΕΚ. Τόσο απλά. Ήταν ρίσκο αυτή η κίνηση και όλοι το γνώριζαν. Θα μπορούσε να είχε βάλει 20 γκολ με βάση την αξία του. Άλλωστε και ο ίδιος το πίστευε και ήθελε να βάλει και σχετική ρήτρα στο συμβόλαιο του, για μπόνους. Όμως τελικά έχει βάλει μόνο δυο στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα σε 16 ματς. Και σε σειρά… προτεραιότητας στην εμπιστοσύνη του Πογέτ για την ενδεκάδα, είναι πίσω και από τον Πέκχαρτ. Η ΑΕΚ έπαιξε και έχασε με την περίπτωση Τζεμπούρ και η κατάσταση δείχνει πλέον μη αναστρέψιμη. Είχε όμως προνοήσει για μονοετές συμβόλαιο που τελειώνει στο τέλος της σεζόν.

Και δυο… νεαροί

Τις μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ πέρυσι το καλοκαίρι, συμπλήρωσαν ο Κυριάκος Ανδρεόπουλος από την Κέρκυρα, που αποτέλεσε και την μοναδική μεταγραφή από ομάδα και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, με τον οποίο ξετρελάθηκαν σ’ ένα ματς με τον Απόλλωνα. Ο Ανδρεόπουλος έχει δοθεί δανεικός και ο Βασιλαντωνόπουλος πήρε πρόσφατα το βάπτισμα του πυρός στο πρωτάθλημα.

Photo Credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ