OPINIONS

Το σχήμα που έφερε ο Αλμέιδα

Το σχήμα που έφερε ο Αλμέιδα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την επίδραση του Ούγκο Αλμέιδα στην δουλειά του Τιμούρ Κετσπάγια και το τελευταίο φιλικό πριν την Σεντ Ετιέν.

Το πιθανότερο είναι πως ο Τιμούρ Κετσπάγια μάλλον την μετάνιωσε όλη αυτή την ταλαιπωρία για το φιλικό με τους Κύπριους στο γήπεδο του Θρασύβουλου. Ήταν (υποτίθεται) το τελευταίο τεστ πριν από το ματς στην Γαλλία με την Σεντ Ετιέν. Και αντί να δοκιμαστεί σε συνθήκες εκτός έδρας πολιορκίας η αμυντική λειτουργία και συνολικά της ΑΕΚ, βρέθηκε ένας αντίπαλος που είναι ζήτημα αν πέρασε τέσσερις φορές την σέντρα σ’ ολόκληρο το 90άλεπτο.

Πολύ περισσότερο και πολύ αποτελεσματικότερα, πιέζονται ο Ανέστης και οι αμυντικοί της ΑΕΚ, στα οικογενειακά διπλά στα Σπάτα. Ειδικά τώρα που υπάρχει και ο Ούγκο Αλμέιδα, ο οποίος μάλιστα προς το παρόν παίζει και με την ομάδα των «αναπληρωματικών». Ανοίγω μια παρένθεση. Η ΑΕΚ ποντάρει πολλά στον ποδοσφαιρικό εγωισμό και στην κάψα του Πορτογάλου φορ, να αποδείξει πως μπορεί να ξαναγίνει ο «οδοστρωτήρας» που ήταν κάποτε. Και αυτό που δείχνει ο Αλμέιδα σ’ αυτές τις πρώτες μέρες, είναι τάση να βγάλει αυτό τον εγωισμό και την κάψα. Με παραπανίσια κιλά και απροπόνητος, αλλά ζήτησε διπλές προπονήσεις, ζήτησε να παίξει στο δίτερμα από την πρώτη προπόνηση και πήρε και 20 λεπτά αγωνιστικού χρόνου σε φιλικό, δυο μέρες μετά την μεταγραφή του. Το λες και δείγμα θετικό. Κλείνω την παρένθεση.

Το φιλικό με τους Κύπριους λοιπόν, δεν έκανε την δουλειά για την οποία το ήθελε ο Κετσπάγια. Περισσότερο πρόβα ήταν για ένα ματς πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ με ουραγό βαθμολογίας και πολύ λιγότερο για πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην έδρα της Σεντ Ετιέν. Όμως το φιλικό αυτό φανέρωσε το (επιθετικό) μοντέλο της νέας ΑΕΚ. Κάτι που δεν είχε φανεί στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Κίελτσε. Είναι άλλωστε ένα σχήμα που το έφτιαξε ως ο Αλμέιδα. Και ας μην ξεκίνησε καν βασικός στο παιχνίδι με τους Κύπριους.

Ήταν δεδομένο πως από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του σέντερ φορ που θα αποκτούσε η ΑΕΚ, θα κρινόταν και το μοντέλο παιχνιδιού στο οποίο θα πήγαινε ο Κετσπάγια. Γι αυτό άλλωστε και επέμενε ο Γεωργιανός τεχνικός, πως θα ήθελε τον παίκτη από την αρχή του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Πολωνία. Για να έχει χρόνο να δουλέψει με το μοντέλο αυτό. Τελικά η ΑΕΚ απέκτησε έναν βαρύ σέντερ φορ που γεμίζει την αντίπαλη περιοχή, όπως ο Αλμέιδα. Και πάνω σ’ αυτό το δεδομένο, ο Κετσπάγια αρχίσει και προσαρμόζει ο Κετσπάγια και το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Εξ ου και η παρουσία του Πέκχαρτ στο βασικό σχήμα. Μια επιλογή έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς πως σε μια εβδομάδα, η ΑΕΚ θα πάει στην Γαλλία για να παίξει κλειστά και να ψάξει το γρήγορο γκολ σε αντεπιθέσεις.

Όμως πλέον ο Κετσπάγια θέλει η ομάδα να προσαρμοστεί και να αρχίσει να λειτουργεί μ’ ένα μοντέλο με βαρύ σέντερ φορ. Με παίκτη που θα γεμίζει την περιοχή και θα πρέπει να πάρει την μπάλα στην περιοχή. Όπως ο Πέκχαρτ τώρα και όπως ο Αλμέιδα όταν θα είναι απολύτως έτοιμος. Αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού δουλεύει πλέον ο Κετσπάγια, αυτόν δοκίμασε χθες. Και με εναλλακτική λύση τον «καμικάζι» Χρήστο Αραβίδη. Εναλλακτική και ως πρόσωπο και ως τρόπο παιχνιδιού. Ο Κετσπάγια ξέρει πως μπορεί να ποντάρει πάνω στο πάθος, την προσήλωση και την ταχύτητα του Αραβίδη, για παντός είδους επιθετικές λύσεις. Από την κορυφή, μέχρι και τα άκρα.

Παρεμπιπτόντως, για τις θέσεις στα δυο άκρα στο βασικό σχήμα, θα γίνει «σφαγή του Δράμαλη». Ο Βάργκας έχει κάνει σούπερ προετοιμασία με γκολ και ασίστ (πάλι στο φιλικό με τον Άρη έδωσε έτοιμο γκολ) ως αριστερό εξτρέμ. Ο Μπαρμπόζα δεδομένα θα βγάλει την ποιότητα του και ας μην έχει βρει ακόμα ρυθμό. Τον Μπακασέτα ο Κετσπάγια έχει αποφασίσει να τον αξιοποιήσει πολύ στα άκρα και εκείνος ανταποκρίνεται. Ενώ ο Πλατέλλας κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο, έστω και ως αλλαγή, βάζει γκάζι στο παιχνίδι της ομάδας. Και σ’ αυτούς έρχεται να προστεθεί και ο Πατίτο, που βλέπει την ΑΕΚ ως το σκαλοπάτι που θα του ανεβάσει τις μετοχές στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Όπερ σημαίνει, για τις θέσεις των εξτρέμ, θα γίνει μάχη.

Αντίθετα αμετακίνητος, είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έχει βγάλει την καλοκαιρινή προετοιμασία, που δεν το είχε πέρυσι, δοκιμάζει πολύ περισσότερο να απειλήσει, που δεν το έκανε πέρυσι και έχει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα πόδια του. Και μπροστά του για… τάισμα, θα έχει και Αλμέιδα.

Διαβάστε ακόμα:

Φιλική νίκη με 2-0 η ΑΕΚ απέναντι στον Άρη Λεμεσού

Κετσπάγια: "Με προβληματίζει η επιθετική δυστοκία"

Επίσημο: Παίκτης της ΑΕΚ ο Πατρίσιο Ροντρίγκες

Καθυστερεί η άφιξη Μπελκαρουί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ