OPINIONS

Το κάρμα του Μανόλο

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
Χιμένεθ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το ασύλληπτο… κάρμα του Μανόλο Χιμένεθ με τις προκρίσεις στο Κύπελλο, αλλά και την… ήττα που πάλι θα κρίνει το μέλλον του στην ΑΕΚ.

Ωραία, δεν πιστεύει κάποιος στα μεταφυσικά. Ούτε σε ιστορίες περί μοίρας, κάρμα και λοιπών αόρατων δυνάμεων. Όμως από την άλλη μεριά, ποιος μπορεί να εξηγήσει με την απλή λογική, αυτό που συμβαίνει με την ΑΕΚ του Χιμένεθ, κάθε φορά που καλείται να πάρει πρόκριση στο κύπελλο; Και ειδικά μετά από νίκη στο πρώτο ματς, που μάλιστα είναι εκτός έδρας. Μεταξύ μας, δεν υπάρχει εξήγηση. Τουλάχιστον όχι με βάση την κοινή ποδοσφαιρική λογική.

Διότι αν μια φορά συμβεί αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ και ο τρόπος που βγήκε ο Χιμένεθ με το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου στην τσέπη, μπορεί να πεις ότι «αυτά συμβαίνουν». Έλα όμως, που δεν ήταν η πρώτη φορά! Και ειδικά στο ποδόσφαιρο, ισχύει το "σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση". Το ίδιο ακριβώς καρδιοκτύπι και περίπου τα ίδια χρόνια από την ζωή τους, είχαν χάσει οι οπαδοί της ΑΕΚ μέχρι να πάρουν την πρόκριση (τότε στον ημιτελικό του κυπέλλου), πριν από έξι χρόνια.

Απλώς τότε δεν υπήρχε το δοκάρι στις καθυστερήσεις που είχε ο Καρντόσο, ούτε το χαμένο τετ α τετ του Αλμέιδα, ούτε οι δυο κίτρινες του Ανέστη στην ίδια φάση και η αποβολή. Τότε, ήταν μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μίτσελ από το κέντρο του γηπέδου, στο 97ο λεπτό, που κατέληξε στα δίχτυα του Ορέστη Καρνέζη και έστειλε την ΑΕΚ από την κόλαση του αποκλεισμού, στον παράδεισο της πρόκρισης.

Σ’ εκείνο τον προημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ του Χιμένεθ είχε νικήσει αρχικά εκτός έδρας με 2-0. Αλλά στην ρεβάνς παρότι προηγήθηκε στο σκορ, δέχθηκε τρία γκολ και χρειάστηκε τον Μίτσελ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων για να πάρει την πρόκριση (ήττα - πρόκριση με 2-3).

Η ΑΕΚ (ΔΕΝ) ΑΞΙΖΕ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΚΤΥΠΙ

Αυτή την φορά απέναντι στον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ δεν χρειάστηκε ένα γκολ στις καθυστερήσεις, μιας και η νίκη με 2-1 στο Καραϊσκάκη, αρκούσε. Και ας ήταν με 1-0 μπροστά στο σκορ ο Ολυμπιακός. Όμως η ΑΕΚ του Χιμένεθ, ούτε και τώρα πέρασε χωρίς θρίλερ στις καθυστερήσεις. Και γκολ θα μπορούσε να είχε δεχθεί στο δοκάρι που είχε ο Καρντόσο. Και γκολ θα μπορούσε να βάλει, αλλά ο Αλμέιδα μπροστά σε επτά μέτρα τέρμα σημάδεψε το… όγδοο. Και ροκ έγινε όλο το ματς όταν ο Ανέστης προσπάθησε να ροκανίσει όσο περισσότερο χρόνο γινόταν και τελικά βρέθηκε με δυο κίτρινες κάρτες στην ίδια φάση, να αφήνει τα γάντια του στον Αλμέιδα για να καθίσει κάτω από το τέρμα για 2,5 λεπτά που φάνηκε στην ΑΕΚ ως… αιώνας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ΑΕΚ άξιζε να περάσει όλο αυτό το καρδιοκτύπι στις καθυστερήσεις και να πάρει την πρόκριση μετά από θρίλερ. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι». Διότι πολύ απλά θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ πιο εύκολη την ζωή της στο παιχνίδι, χωρίς να χρειαστεί να παίξει με την φωτιά στο τελευταίο 20άλεπτο του παιχνιδιού. Χωρίς να χρειάζεται πολύ μεγάλη αγωνιστική ανάλυση, αν η ΑΕΚ είχε εκμεταλλευτεί τον πανικό που προκαλούσε στην άμυνα του Ολυμπιακού ο Αραούχο, κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα, όλα θα είχαν γίνει πιο απλά.

Επίσης η ΑΕΚ δεν θα χρειαζόταν να φτάσει στο φινάλε - θρίλερ, αν δεν είχε γίνει μια λάθος πάσα οκτώ λεπτά πριν από το τέλος. Προφανώς προκαλούσε την τύχη της, όσο άφηνε τον χρόνο να περνά χωρίς να σκοράρει και επέτρεπε στον Ολυμπιακό να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο. Αλλά είχε φτάσει το 82’, το ματς ήταν στο 0-0 και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν δυο γκολ για να μπορέσει να κυνηγήσει την πρόκριση. Μια λάθος πάσα όμως, έβαλε την ΑΕΚ στο άγχος και στο φινάλε θρίλερ.

Η ΑΓΩΝΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΟΥΠΑ ΚΑΙ... ΜΕΛΛΟΝ

Για όσους οπαδούς της ΑΕΚ πάντως υποχρεώνονται να βάλουν στο τραπέζι τα… μεταφυσικά, μετά απ’ όσα έζησαν και αυτή την φορά στο ΟΑΚΑ, υπάρχει και ένα παρήγορο στην υπόθεση. Η πρόκριση - θρίλερ του Χιμένεθ, σημαίνει και κατάκτηση κυπέλλου. Έτσι έχει δείξει η ιστορία, που περίπου γράφτηκε ίδια στο ΟΑΚΑ, πριν από περίπου έξι χρόνια. Απλώς με άλλους πρωταγωνιστές. Και αν βεβαίως ο Χιμένεθ φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου όπως το 2011 εναντίον του Ατρόμητου το τελευταίο που θα θυμάται, είναι τους 150 χιλιάδες σφυγμούς του (αλλά και του κόσμου της ΑΕΚ), στο φινάλε του ντέρμπι.

Για τον Ισπανό κόουτς πάντως, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος από το θρίλερ του ΟΑΚΑ αλλά κυρίως την κατάληξη του. Αυτή η πρόκριση πιθανότατα σφράγισε και το μέλλον του στον πάγκο της ΑΕΚ. Ήδη είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος ο Ισπανός τεχνικός, μ’ όλα όσα έχει κάνει έως τώρα. Αλλά η παρουσία στον τελικό, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και μάλιστα αποκλείοντας σε διπλό ματς τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, είναι όπως και να έχει, τεράστια υπόθεση. Και μεγάλο κομμάτι, το πιστώνεται ο Χιμένεθ. Επομένως η ΑΕΚ δεν έχει κάτι άλλο να περιμένει, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στον Ισπανό, να φτιάξει την δική του ομάδα. Άλλωστε κάπως έτσι, πήρε αυτή την ευκαιρία και το 2011. Ασχέτως πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, σε μια ΑΕΚ πολύ διαφορετική από την τωρινή.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΗ...

Η φάση του Ανέστη είναι περίεργη. Και όντως είναι πολύ σπάνια. Δύσκολα δηλαδή ένας τερματοφύλακας, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, θα δεχθεί όχι μία, αλλά δύο κίτρινες. Όμως σίγουρα είναι άδικο να περάσει όλο αυτό ένας τερματοφύλακας, σ’ ένα ντέρμπι που ήταν από τους κορυφαίους παίκτες. Και τους πιο καθοριστικούς. Δείτε τις αποκρούσεις στην αρχή και το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και θα καταλάβετε.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ