OPINIONS

Το γλυκό άγγιγμα του Μασούντ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι την επίδραση που θα έχει στο παιχνίδι της ΑΕΚ η παρουσία του Μασούντ Σοτζέι και καταγράφει τις πρώτες εντυπώσεις από τον Έρικ Μοράν.

Την υπόθεση πρόκριση η ΑΕΚ την είχε καθαρίσει ουσιαστικά από το πρώτο ματς στο Αγρίνιο, προ των Χριστουγέννων. Όμως για το τυπικό του πράγματος, πιστοποιήθηκε τώρα, πως μήνα Γενάρη η Ένωση βρίσκεται μέσα και στις τρεις διοργανώσεις. Διεκδικεί το πρωτάθλημα ούσα δεύτερη, παίζει Ευρώπη και συνεχίζει και στο Κύπελλο.

Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί από το μακρινό 2002. Διότι ακόμα και τη σεζόν 2007-08, που ήταν και η τελευταία φορά που η ΑΕΚ συνέχιζε Φλεβάρη στην Ευρώπη, σαν σήμερα 9 Γενάρη έμενε εκτός κυπέλλου από την Ξάνθη.

Έτσι κι αλλιώς από μόνο του έχει μεγάλη σημασία, πως αυτή η φετινή ΑΕΚ είναι μέσα σ’ όλους τους στόχους της. Πολλώ δε μάλλον, όταν κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί 15 ολόκληρα χρόνια. Και δεν θα πρέπει κανείς και για κανέναν λόγο αυτό να το υποτιμά, ούτε να το θεωρεί αυτονόητο. Για όσα έχει περάσει η ΑΕΚ τα τελευταία δέκα χρόνια, τίποτα δεν είναι πλέον αυτονόητο. Πάμε παρακάτω.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΑΣΟΥΝΤ…

Σ' αυτή τη ρεβάνς με τον Παναιτωλικό, όλα τα βλέμματα του οργανισμού της ΑΕΚ, ήταν στραμμένα στον Μασούντ και στον Μοράν. Θα ήταν έτσι κι αλλιώς, από την στιγμή που αμφότεροι έκαναν ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα. Τώρα πολύ περισσότερο, που δεν υπήρχε και άγχος για το αποτέλεσμα. Ο Μασούντ πήρε στο σπίτι του το πρώτο βραβείο πολυτιμότερου παίκτη, ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Και το δικαιούταν. Όχι επειδή έβγαλε μάτια με την απόδοση του. Αλλά κυρίως επειδή όσες φορές άγγιζε γλυκά την μπάλα με το πόδι του, διαμόρφωνε δεδομένα στο παιχνίδι.

Υπάρχουν δυο χαρακτηριστικές φάσεις μέσα στο ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο. Στην πρώτη ο Μασούντ γεμίζει μ’ ένα άγγιγμα την μπάλα μέσα στην περιοχή με τέτοιο τρόπο, που ήταν σχεδόν έτοιμο γκολ. Και η μπάλα δεν πήγε στα δίχτυα, διότι ο Κλωναρίδης δεν έπιασε γεμάτα την κεφαλιά και ο Λόπες που είχε κάνει κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, άργησε δέκατα του δευτερόλεπτου και τον πρόλαβε ο Κυριακίδης.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε μια δεύτερη φάση, ο Μασούντ έκανε ακριβώς το ίδιο. Μ’ ένα περίπου ανάλογο γλυκό άγγιγμα, έκανε γέμισμα "πάρε - βάλε". Ο Γιακουμάκης για δέκατα δευτερόλεπτου δεν έκανε την επαφή για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το έκανε ο Λόπες που και πάλι είχε ακολουθήσει την μπάλα.

Το πρώτο όμως που έχει σημασία, ήταν το πόσο γλυκό είναι το άγγιγμα που μπορεί να κάνει ο Μασούντ στην μπάλα. Το δεύτερο είναι πως ο Ιρανός μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, στα δυο πρώτα του παιχνίδια με την φανέλα της ΑΕΚ (και στο ένα εξ αυτών ως αλλαγή), έδωσε δυο ασίστ. Κάτι που είναι και σπάνιο και σημαντικό. Διότι για μια ΑΕΚ που έχει ικανούς σκόρερ, όπως ο Αραούχο, ένας παίκτης που μπορεί να δώσει ασίστ, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

ΟΤΑΝ Η ΜΠΑΛΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ

Εκεί (φαίνεται να) βρίσκεται και το μεγάλο κέρδος της ΑΕΚ, με την προσθήκη του Μασούντ. Στον τρόπο δηλαδή που θα μπορεί να παρεμβαίνει καθοριστικά ο Ιρανός στο παιχνίδι και να αλλάζει δεδομένα. Με την ποιότητα που έχουν τα κτυπήματα στην μπάλα και με τις εμπνεύσεις του. Και δεν κουβεντιάζουμε καν για τα ντέρμπι. Αυτά σε κάθε περίπτωση είναι μια άλλη ιστορία και δύσκολα να βρεις εκ των προτέρων, ποιοι και τι είναι οι παίκτες που τα κρίνουν.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μασούντ θα βοηθήσει πολύ σε παιχνίδια με αντίπαλους όπως ο Παναιτωλικός. Εκεί που όταν πηγαίνει η μπάλα στα πόδια του, θα μπορεί με ένα άγγιγμα να "τρυπήσει" την άμυνα και να δώσει έτοιμο γκολ. Σε ματς με αντιπάλους που θα προσπαθούν μόνο να κλείσουν διαδρόμους, ο Μασούντ θα μπορεί να είναι εκεί για να τους ανοίγει. Όταν η ΑΕΚ θα βρίσκει τα ζόρια απέναντι σε κάθε Απόλλωνα, η μπάλα θα μπορεί να πηγαίνει στα πόδια (και) του Μασούντ. Και από εκεί να προκύπτουν εμπνεύσεις και λύσεις. Κάτι που η ΑΕΚ είχε στερηθεί από τότε που τραυματίστηκε ο Μάνταλος.

ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Αντίθετα με τον Μασούντ, για τον Έρικ Μοράν δύσκολα μπορεί να σχηματιστεί ολοκληρωμένο και κυρίως ασφαλής άποψη, από ένα παιχνίδι όπως αυτό απέναντι στον Παναιτωλικό. Κυρίως επειδή ο Βάσκος μέσος, θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του αμυντικού χαφ. Επομένως δύσκολα μπορεί να είναι κριτήριο ένα ματς που ήταν ελεύθερο, με ελάχιστη πίεση και λίγες μάχες στη μεσαία γραμμή.

Εκείνο που ήταν ηλίου φαεινότερο για τον Μοράν, είναι πως με την μπάλα στα πόδια έχει ποιότητα. Ήταν το πρώτο που είπαν και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, όταν τον είδαν στα Σπάτα στις πρώτες προπονήσεις. Παίζει με την μία, παίζει με το κεφάλι ψηλά. Θέλει πάντως ακόμα τον χρόνο του για να πατήσει γερά στο γήπεδο. Και κυρίως να μπει και στον ρυθμό που έχουν οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Πάντως είναι παίκτης που θα βοηθήσει. Και σε μια ομάδα που είναι μέσα σε τρεις στόχους Γενάρη μήνα, όσο περισσότεροι ποιοτικοί παίκτες υπάρχουν, τόσο το καλύτερο.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ