OPINIONS

Πρώτα τη δουλειά της

Πρώτα τη δουλειά της
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τους λόγους που η ΑΕΚ του Χιμένεθ και επιδιώκει (και μπορεί) να γίνει ακόμα και κυνική για να πάρει αυτό που θέλει.

Για την ΑΕΚ η υπόθεση του Kυπέλλου είναι σημαντική. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα, σε μια χρονιά που όλα έγιναν και πήγαν στραβά και ανάποδα, να κλείσει μ' ένα τρόπαιο. Ούτε είναι μικρή υπόθεση, δυο Kύπελλα σε δυο χρόνια. Ο Χιμένεθ ξέρει καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ΑΕΚ. Επίσης το Kύπελλο είναι σημαντικό και για τον ίδιο τον Ανδαλουσιάνο τεχνικό. Κακά τα ψέματα, αν ο σηκώσει κούπα στο τέλος μιας τέτοιας σεζόν, θα έχει σχεδόν τσιμεντώσει την θέση του στον πάγκο για την επόμενη σεζόν.

Επομένως είναι πολύ προφανές πως η ΑΕΚ στα ματς του κυπέλλου, πρώτα θέλει να κάνει τη δουλίτσα της και μετά όλα τα υπόλοιπα. Θυμάστε πως αυτό το 3-5-2 (που επίσης της ουσίας ήταν 5-3-2) το οποίο επέλεξε ο Χιμένεθ στο ματς στα Χανιά, το είχε ξαναπαίξει μόνο στο πρώτο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά. Πάλι για το Kύπελλο. Εκεί που ήθελε να κάνει πρώτα τη δουλίτσα του ο Μανόλο. Να μην δεχθεί γκολ, όπως και δεν δέχθηκε και αν μπορέσει να βάλει και ένα, όπως και το έβαλε, για να πάρει το προβάδισμα για την πρόκριση. Και μετά στη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ έριξε έξι γκολ.

Περίπου κάπως έτσι το σκέφτηκε ο Χιμένεθ και αυτό το ματς στα Χανιά. Πρώτα η δουλίτσα. Πρώτα δηλαδή να μην δεχθεί γκολ, που το έκανε και αν μπορέσει να πετύχει και ένα γκολ, που αυτή την φορά δεν το έκανε. Στη Λιβαδειά πάντως, που νίκησε με 1-0, η ΑΕΚ είχε κάνει λιγότερες ευκαιρίες από το ματς στα Χανιά που έμεινε στο 0-0. Αλλά αυτό ίσως να έχει και μικρή σημασία. Κάπως έτσι το είχε σκεφτεί το πράγμα ο Μανόλο στο πρώτο παιχνίδι με τον Πλατανιά.

ΤΑ CREDITS ΣΕ ΜΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΤΗ

Να φορέσει η ομάδα την φόρμα εργασίας, που είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου. Και τώρα έχει μπροστά του την ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, για να φορέσει στην ΑΕΚ το φράκο. Άλλωστε είναι αστείο και τρελό και μπορεί και επικίνδυνο, να έχει οποιοσδήποτε στο μυαλό του πως η ΑΕΚ θα πάει με εξάρες μέχρι το τέλος της σεζόν. Είναι σημαντικό να ξέρει να κάνει τη δουλειά της και να… φοράει και τα δυο. Διότι ο Χιμένεθ ξέρει πως θα χρειαστούν και τα δυο, διότι μόνο με φράκο ή μόνο με φόρμα εργασίας, μια ομάδα όπως η ΑΕΚ δεν πάει πουθενά.

Βεβαίως για να κρατήσει αυτό το μηδέν στα Χανιά, τεράστιο ρόλο έπαιξε εκτός από την καλή λειτουργία συνολικά της τριάδας στο κέντρο της άμυνας και ειδικά του Γιόχανσον ως σκούπα, έπαιξε και ο τερματοφύλακας. Εντυπωσιακή απόκρουση έκανε ο Ανέστης σε φάση έτοιμο γκολ. Όπως και εντυπωσιακή απόκρουση είχε κάνει, πάλι σε φάση έτοιμο γκολ και στη Λιβαδειά. Χάρη στον Ανέστη η ΑΕΚ κρατά το μηδέν στο Κύπελλο, χάρη στον Μπάρκα κρατά το μηδέν στο πρωτάθλημα. Θυμηθείτε τα ματς σε Λεωφόρο και Ξάνθη. Κάτι που σημαίνει πως αξίζει ένα credit στο δίδυμο τερματοφυλάκων της ΑΕΚ, που λόγω ηλικίας, απόδοσης και προσόντων, μπορεί να είναι και το κορυφαίο στην Ελλάδα.

Πάντως η αλήθεια είναι πως μ' αυτό το 3-5-2, πολύ δύσκολα θα μπορούσε η ΑΕΚ να πάρει κάτι περισσότερο από το μηδέν στα μετόπισθεν. Διότι παρουσίαζε μια σειρά από δυσλειτουργίες, που πιθανότατα δεν είχαν προλάβει να φανούν στη Λιβαδειά γιατί ο τραυματισμός του Ντίας άλλαξε νωρίς το σχήμα. Στα Χανιά όμως φάνηκαν. Η πιο τρανταχτή απ’ αυτές τις δυσλειτουργίες, είχε να κάνει με τους δυο ακραίους μπακ.

Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αυτό το σχήμα, για να μπορέσει να λειτουργήσει καλά επιθετικά, θέλει δυο μπακ που να "οργώνουν" ολόκληρη την πλευρά. Από την μια τελική γραμμή του γηπέδου, στην άλλη. Δεν το έκανε ούτε ο Ντίντακ, ούτε ο Γκάλο. Ίσως με τον Βινίσιους, που τελικά έμεινε στον πάγκο και με τον Μπακάκη, που για ανεξήγητο λόγο όχι απλώς δεν έπαιξε, αλλά ήταν εκτός αποστολής, αυτό το σχήμα να λειτουργούσε καλύτερα.

Γενικώς αυτό το σύστημα με τριάδα στην άμυνα, για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να δουλευτεί πολύ. Διότι έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Και η ΑΕΚ πήγε τώρα να το εφαρμόσει, μονάχα με μια ημέρα δουλειάς, στην τελευταία προπόνηση πριν από το ματς στα Χανιά. Φυσικά τη δουλίτσα του, την έκανε. Και προφανώς και είναι ένα σχήμα που ενδεχομένως ο Μανόλο θα το επιστρατεύει όταν θα χρειάζεται να φορά την φόρμα… εργασίας και όχι το φράκο. Αλλά για να λειτουργήσει καλά, θέλει δουλειά και πιθανότατα άλλα πρόσωπα και όχι μόνο στα δυο άκρα της άμυνας.

Και κάτι τελευταίο. Έχει αναπτυχθεί μια σπέκουλα γύρω από την πρόθεση του κόσμου της ΑΕΚ να δώσει μαζικό παρών στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η οποία δήθεν φανερώνει πως μόνο γι αυτό το ματς ενδιαφέρονται. Ειλικρινά δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτό το σκεπτικό, έτσι κι αλλιώς, γιατί έχω ζήσει ασύλληπτες ουρές στη Φιλαδέλφεια για εισιτήρια ντέρμπι. Έτσι κι αλλιώς όμως, η παρουσία 800 οπαδών της ΑΕΚ σε μέρα εργάσιμη, σε ματς Κυπέλλου στα Χανιά, ισοδυναμεί σχεδόν μ' ένα γεμάτο ΟΑΚΑ σε ντέρμπι. Και ο Πλατανιάς, δεν είναι Ολυμπιακός.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ