OPINIONS

Όμορφες σκέψεις, όμορφα καίγονται

Όμορφες σκέψεις, όμορφα καίγονται
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τα πειράματα του Μανόλο Χιμένεθ, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη μάχη με την Μπριζ στο Βέλγιο.

Λίγο πριν από κρίσιμο παιχνίδι, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό του Μανόλο Χιμένεθ και βρει τι σκέφτεται. Ακόμα και όσα δείχνει στο γήπεδο, τις περισσότερες φορές είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που συνήθως εφαρμόζει. Θυμηθείτε μόνο, τι έγινε πριν από το πρώτο ματς με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ. Είχε δουλέψει με το 4-4-1-1, είχε δοκιμάσει και ένα 3-5-2 και τελικά επέλεξε το 4-3-3. Για να μην πάμε σ’ ανάλογα παραδείγματα, από κρίσιμα ματς της περσινής σεζόν.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως το φιλικό με τον Πλατανιά ήταν και το τελευταίο πριν από την πρώτη μάχη με την Μπριζ στο Βέλγιο, είναι δύσκολο να πει κανείς πως αποτελούσε ένα είδος πρόβας. Άλλωστε σχεδόν το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Χιμένεθ μετά το ματς. Επομένως πολλά εξ όσων δοκίμασε ο Ισπανός απέναντι στον Πλατανιά, είναι και στο μπλοκάκι του για το παιχνίδι με την Μπριζ.

Το ερώτημα είναι πόσα εξ αυτών θα παραμείνουν στο μπλοκάκι μέχρι και το ματς του Βελγίου, μετά απ’ όσα είδε ο Χιμένεθ στο ΟΑΚΑ στο φιλικό με τον Πλατανιά. Για πάμε να τα βάλουμε σε μια σειρά. Ξεκινώντας από το σύστημα. Κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Πολωνία, η ΑΕΚ έπαιξε με 4-3-3 μόνο για περίπου 20 λεπτά, στο φιλικό με την Κορόνα. Και στις προπονήσεις ο Χιμένεθ το είχε δουλέψει σχεδόν ελάχιστα. Απειροελάχιστα, σε σύγκριση με το 4-4-1-1.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ 4-3-3

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Όμως στην απολογιστική συνέντευξη που είχε δώσει ο Ισπανός τεχνικός, λίγο πριν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα, είχε πει κάτι που προφανώς εξηγεί αυτό που ακολούθησε. Ο Χιμένεθ είχε υποστηρίξει πως και το 4-3-3, είναι μια παραλλαγή του 4-4-1-1. Ομολογώ πως δεν είναι απολύτως σίγουρος πως ακριβώς το εννοούσε ο Ισπανός. Αλλά σημασία έχει, πως κάπως έτσι το έχει στο μυαλό του. Και αυτό ίσως εξηγεί εν πολλοίς το γεγονός πως από την στιγμή που η ΑΕΚ έχει επιστρέψει από την Πολωνία, ο Χιμένεθ έχει αυτό το 4-3-3 συνεχώς σε πρώτο πλάνο.

Μ’ αυτό το σχήμα πήγε στο πρώτο ματς με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ. Αυτό το σύστημα φαίνεται να έχει στο μυαλό του ο Ισπανός και για το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο με την Μπριζ. Απέναντι στο 3-5-2 της ΤΣΣΚΑ, είχε τεράστια δυσλειτουργικά προβλήματα. Και οι δυσλειτουργίες αυτού του σχήματος, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην κακή αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο ματς με τους Ρώσους.

Τώρα η ΑΕΚ θα κληθεί και πάλι να αντιμετωπίσει ομάδα που παίζει με τριάδα στην άμυνα. Αλλά με διαφορετικό σχηματισμό σε σχέση με τους Ρώσους, στην επίθεση. Η Μπρίζ παίζει μ' ένα 3-4-3. Δηλαδή με εξτρέμ αλλά και φορτωμένη μεσαία γραμμή. Και ίσως το 4-3-3 να είναι μια απάντηση και στα δυο αυτά στοιχεία του παιχνιδιού της Μπριζ. Όμως το πρόβλημα που φάνηκε και με την ΤΣΣΚΑ αλλά και στο φιλικό με τον Πλατανιά, είναι πως αυτός ο σχηματισμός δεν λειτουργεί καλά. Επομένως μπορεί να είναι καλή ιδέα, αλλά το ερώτημα είναι και η καλή εφαρμογή της. Είναι ίσως οι… λύσεις που είπε μετά το ματς με τον Πλατανιά, πως ψάχνει ο Χιμένεθ.

Η ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το διαφορετικό σ’ αυτό το 4-3-3 που δοκίμασε ο Ισπανός στο παιχνίδι με τον Πλατανιά, ήταν ο ρόλος του Αϊντάρεβιτς. Ο Χιμένεθ έβαλε τον Σουηδό σε ρόλο κόφτη. Θεωρητικά ήταν καλή ιδέα. Ο Αϊντάρεβιτς θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην θέση και να πάρει και την πρώτη πάσα για να κάνει παιχνίδι. Στην θεωρία. Στην πράξη φάνηκε πως δεν μπορεί. Άφηνε τεράστια τρύπα ανασταλτικά, μπροστά από τα στόπερ. Και ξόδευε τόσο πολλές δυνάμεις, προσπαθώντας να κλείσει αυτή την τρύπα, που δεν του έμεναν ανάσες για να κάνει παιχνίδι, όταν έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του.

Θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα, ίσως αν είχε δουλευτεί από την αρχή της προετοιμασίας στην Πολωνία. Ίσως πάλι από την θεωρία στην πράξη, να μην υπάρχει και αγεφύρωτη απόσταση. Η ουσία είναι, πως το πείραμα με τον Αϊντάρεβιτς σε ρόλο κόφτη, δεν φαινόταν να μπορεί να περπατήσει. Και μάλιστα σ’ ένα ματς απέναντι στον Πλατανιά. Πολλώ δε μάλλον με αντίπαλο την Μπριζ και εκτός έδρας.

Η ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Αντίθετα με την ιδέα για Αϊντάρεβιτς σε ρόλο κόφτη, αυτή του Μάνταλου σε θέση εσωτερικού χαφ, είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και να περπατήσει. Πρώτον διότι είναι ένας ρόλος που δεν είναι άγνωστος για τον αρχηγό της ΑΕΚ. Τον ξέρει και μπορεί να τον υπηρετήσει. Επίσης είναι ένας ρόλος που "κουμπώνει" στα αγωνιστικά στοιχεία που έχει ο Μάνταλος. Άλλωστε ήδη από τότε που ο Δέλλας ήταν ακόμα στον πάγκο της ΑΕΚ, υπήρχε η σκέψη για να αξιοποιηθεί ο αρχηγός ως "οκτάρι". Ενώ με τον Μάνταλο ως εσωτερικό χαφ, είχε κάνει τα καλά της παιχνίδια η ΑΕΚ, με τον Πογέτ στον πάγκο.

Προφανώς και εξακολουθεί στα μάτια μου να είναι πολύ πιο ορθόδοξο ποδοσφαιρικά, ένα σχήμα 4-4-1-1, με τον Μάνταλο δεκάρι. Άλλωστε επιμένω πως στην προετοιμασία στην Πολωνία, μ’ αυτό το σύστημα η ΑΕΚ έδειχνε εξαιρετικό αγωνιστικό πρόσωπο. Ειδικά στην επιθετική της λειτουργία. Όμως αν ο Χιμένεθ έχει αποφασίσει πως το κατάλληλο σχήμα είτε μόνο για τα ματς με την Μπριζ, είτε ακόμα και για βάση της ΑΕΚ στη σεζόν, είναι το 4-3-3, τότε ο Μάνταλος είναι καλύτερα να πάει σε θέση εσωτερικού χαφ. Και όχι στο άκρο της επίθεσης ως εξτρέμ. Όπως είχε παίξει στο πρώτο ματς με την ΤΣΣΚΑ. Βεβαίως ακόμα και με τον Μάνταλο ως "οκτάρι", οι συνεργασίες με την επίθεση, χρειάζονται πολλή δουλειά. Που δεν έχει γίνει στην Πολωνία και που είναι άγνωστο αν προλαβαίνει να γίνει τώρα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ