OPINIONS

Όλοι για όλα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για μια κουβέντα του Χιμένεθ που έγινε πράξη και οδηγεί την ΑΕΚ με ασφάλεια, στον δρόμο με τους συνεχόμενους "τελικούς" για τον τίτλο.

Για την ΑΕΚ, εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, εκείνο που είχε σημασία στο ματς με την Ξάνθη, ήταν αποκλειστικά και μόνο οι τρεις βαθμοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και αν ερχόντουσαν από αναμπουμπούλα και κεφαλιά του Τσιντώτα μετά από κόρνερ στο 94’. Και με 1,5 ευκαιρία για γκολ μέχρι εκείνο το λεπτό.

Βεβαίως το γεγονός πως η ΑΕΚ έπαιξε χορταστική μπάλα σχεδόν σ’ ολόκληρο το ματς και έβαλε τέσσερα γκολ σ’ ένα ημίχρονο με ευκαιρίες για τουλάχιστον άλλα δυο, έχει και αυτό τη σημασία του. Κυρίως για τον τρόπο που προσεγγίζει αυτή η ομάδα όλα τα παιχνίδια. Διότι για να ξέρουμε και τι λέμε, από τότε που η ΑΕΚ μπήκε σ’ αυτό το ζόρι των συνεχόμενων «τελικών», έπαιξε και καλή μπάλα. Και με τον Αστέρα και ας έμεινε μόνο στο 1-0 και με τη Ντιναμό στο δεύτερο ημίχρονο και ας μην κέρδισε.

Η ουσίας βεβαίως είναι, πως η ΑΕΚ σ’ αυτό τον διαβολεμένο μήνα με τα συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ανάσα, αυτό που θέλει κάθε φορά, το παίρνει. Κέρδισε όλα τα ματς πρωταθλήματος που έπαιξε αμέσως μετά τη Λάρισα, συμπεριλαμβανομένου και του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, προκρίθηκε στο κύπελλο σε βάρος του Ολυμπιακού και πήρε και ένα αποτέλεσμα με τη Ντιναμό που αφήνει ορθάνοικτη την ιστορία της πρόκρισης. Και όλα αυτά σε μια σειρά αγώνων, που κάποιοι (πολλοί) περίμεναν πως η ΑΕΚ θα κλατάρει.

Με το περιβόητο επιχείρημα του μικρού ρόστερ με τις περιορισμένες επιλογές, το οποίο δεν θα μπορούσε να αντέξει. Στην πράξη όμως, αυτό το ρόστερ, αντί για πρόβλημα, αποδεικνύεται το μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΕΚ. Δείτε την ενδεκάδα με την Ξάνθη. Είχε έξι αλλαγές σε σχέση με το ματς της Πέμπτης με τη Ντιναμό Κιέβου. Ούτε μια, ούτε δυο. Ο ΠΑΟΚ, με το πλούσιο ρόστερ, πηγαίνει, αν δεν κάνω λάθος, με σχεδόν ίδια ενδεκάδα σ’ όλα τα παιχνίδια. Αλλά όπως λέει και ο Χιμένεθ, αυτό που ενδιαφέρει είναι η ΑΕΚ και όχι οι υπόλοιπες ομάδες.

ΤΟ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ

Μιας και έπιασα τις κουβέντες του Χιμένεθ, μια ατάκα που από το καλοκαίρι λέει ο Ισπανός περισσότερες φορές και από «καλημέρα», μέσα στα αποδυτήρια, είναι αυτή που οδηγεί εκ του ασφαλούς την ΑΕΚ σ’ αυτό το σερί με παιχνίδια που είναι τελικοί. «Να είστε όλοι έτοιμοι, διότι θα χρειαστείτε όλοι» επέμενε ο Χιμένεθ ήδη από τον Αύγουστο. Την έλεγε αυτή την ατάκα στα αποδυτήρια, όταν ακόμα ο Μπακασέτας ήταν σχεδόν μόνιμα στον πάγκο με ελάχιστη συμμετοχή, όταν ακόμα ο Γιακουμάκης έπαιρνε (ακατανόητα) ψίχουλα σε αγωνιστικά λεπτά, όταν ο Κλωναρίδης αλλά και ο Αϊντάρεβιτς, ήταν εκτός αποστολής στα περισσότερα ματς.

Κάποιοι μπορεί να σκεφτόντουσαν πως αυτή η ατάκα του Χιμένεθ, ήταν μια κλασική προπονητική κλισεδιά. Που λέγεται απλώς για να ειπωθεί. Άλλωστε υποθέτω πως πολλοί από τους παίκτες της ΑΕΚ, θα την είχαν ακούσει κατά το παρελθόν και από άλλους προπονητές, την στιγμή που θα έμεναν εγκλωβισμένοι είτε στον πάγκο, είτε ακόμα και στην εξέδρα. Όμως η Χιμένεθ την είπε και την έκανε πράξη. Η ΑΕΚ αλλάζει τερματοφύλακα σε κάθε ματς, το ίδιο και τον έναν εκ των δυο στόπερ.

Η ΑΕΚ έχει την δυνατότητα να αφήνει στον πάγκο παιχνίδι παρά παιχνίδι τον Αραούχο, διότι έχει ένα τανκ σαν τον Γιακουμάκη. Μπορεί και κρατάει τον πρώτη της σκόρερ, που είναι ο Λάζαρος, εκτός ενδεκάδας σε δυο συνεχόμενα ματς. Το ένα ευρωπαϊκό. Έχει την πολυτέλεια να ξεκουράζει τον Σιμόες. Φέρνει από τον πάγκο ακόμα και τον Αϊντάρεβιτς που είχε να βοηθήσει από το τέρμα πέρυσι τέτοια εποχή με τον Ολυμπιακό, για να πετύχει κρίσιμο γκολ απέναντι στη Ντιναμό.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΧΑΣΕ, ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Και όλα αυτά, χωρίς να αλλοιώνεται ούτε η αγωνιστική φυσιογνωμία της ΑΕΚ και κυρίως χωρίς να έχει αγωνιστικές απώλειες. Διότι το ροτέισον ενδεχομένως θα γινόταν σχεδόν υποχρεωτικά, με τόσα συνεχόμενα παιχνίδια. Αν όμως με τις αλλαγές, ερχόντουσαν και στραβοπατήματα, τότε δεν θα είχε νόημα αλλά ούτε και εφαρμογή η ατάκα του Χιμένεθ. Όπως δηλαδή είχε γίνει στο ξεκίνημα της σεζόν και στο ματς με την Τρίπολη.

Τότε ούτε η ΑΕΚ ως σύνολο, ούτε οι παίκτες που ήρθαν ως αλλαγές, ανταποκρινόντουσαν σ’ αυτό το «όλοι έτοιμοι να βοηθήσουν». Και η ΑΕΚ το πλήρωσε με το πιο οδυνηρό αποτέλεσμα μέχρι τώρα στη σεζόν. Από τότε όμως, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και κυρίως πολλή δουλειά στα Σπάτα. Και με έξι αλλαγές στην ενδεκάδα η ΑΕΚ από Πέμπτη σε Κυριακή, μπορεί να κερδίζει με 5-0 και να παίζει μπαλάρα.

Ο ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Η πραγματικότητα της ΑΕΚ, είναι πως όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες, έχουν συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει να δώσουν σώμα, πόδια και ψυχή, προκειμένου να μείνει η ομάδα ζωντανή σ’ όλες τις μάχες, μέχρι τέλους. Όλοι θα πρέπει να το παλέψουν, για όλα. Και αν προκύψει κάποιος που ζορίζεται να ακολουθήσει, οι υπόλοιποι κάνουν ότι μπορούν για να τον «τραβήξουν». Δείτε την περίπτωση του Μπακασέτα. Ήταν απ’ αυτούς οι οποίοι στην αρχή της σεζόν έπαιζαν λίγο και άκουγαν πολλά. Τώρα έχει φτάσει να κάνει ματσάρες. Με την Ξάνθη μέσα σ’ ένα ημίχρονο πέτυχε ένα γκολ και έδωσε δυο ασίστ. Και προφανώς αν δεν ήταν το χατ τρικ του Βράνιες, θα ήταν ο κορυφαίος του ματς.

Αλλά το ακόμα πιο σημαντικό που έκανε ο Μπακασέτας στο ΟΑΚΑ, ήταν ο τρόπος που μίλησε μετά το ματς. Βγήκε ανοικτά και τα έβαλε με το κομμάτι της εξέδρας που «κράζει» τον Κλωναρίδη. Όχι για να καλύψει τον συμπαίκτη του, καθώς πρώτος παραδέχθηκε πως ο Κλωναρίδης δεν βρισκόταν σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι. Αλλά για να στείλει το μήνυμα και στον κόσμο, αλλά και στον συμπαίκτη του, πως όλοι μέσα στα αποδυτήρια της ΑΕΚ (πρέπει να) είναι μαζί σ’ αυτή την απόφαση να τα κάνουν… όλα. Και τα διεκδικήσουν όλα μέχρι τέλους. Σε πρωτάθλημα, σε κύπελλο και σε Ευρώπη. Και ό,τι βγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ