OPINIONS

Όλα λάθος

Όλα λάθος
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τα 4 λάθη που έγιναν στο παιχνίδι της ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη, με αντίπαλο τον Πανιώνιο και για τα ζητήματα που θα «βασανίσουν» τον Πογέτ στη συνέχεια.

Για όσους ζουν από κοντά την πραγματικότητα της ΑΕΚ, γνωρίζουν πως είναι η ομάδα που έβγαλε τους νόμους του Μέρφι, πολύ πριν τους σκεφτεί καν ο ίδιος ο Μέρφι. Παραδοσιακά για την ΑΕΚ όταν πάει ένα πράγμα στραβά, θα πάνε όλα. Και όταν γίνει ένα λάθος, θα γίνουν όλα. Νόμος. Δεν έγινε λοιπόν κάτι διαφορετικό στο ματς της Νέας Σμύρνης. Έγινε ένα λάθος και μετά ακολούθησαν όλα τα λάθη που μπορεί να γίνουν σ’ ένα ποδοσφαιρικό ματς. Και υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς και ο Πογέτ είχε δίκιο που ήταν ικανοποιημένος έστω και από την ισοπαλία. Άλλωστε σ’ ένα γήπεδο που στις δυο προηγούμενες επισκέψεις, η ΑΕΚ είτε κέρδιζε, είτε έχανε, άλλαζε προπονητή, μπορεί να αντιληφθεί εύκολα πως η αύρα είναι δεδομένα περίεργη.

Λάθος πρώτο

Πριν συμπληρωθούν καν 15 λεπτά μέσα στο ματς, η ΑΕΚ έχει μια φάση που έπρεπε να της δοθεί πέναλτι. Είναι πεντακάθαρη η ανατροπή πάνω στον Γιόχανσον. Μάλιστα ο ψυχρός Σουηδός παρότι και τράβηγμα δέχεται και κλωτσιά από πίσω, κάνει ότι μπορεί για να μείνει όρθιος και να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Τελικά πέφτει ατσούμπαλα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον διαιτητή να μην δώσει το καθαρό πέναλτι. Προφανώς αν η ΑΕΚ είχε προηγηθεί στο σκορ στο 12’, σ’ ένα ματς που έλεγε από το πρώτο λεπτό, τα πράγματα θα είχαν κυλήσει πολύ διαφορετικότερα και ας είναι δεδομένο πως με τα «αν» δεν γράφεται η (ποδοσφαιρική) ιστορία.

Λάθος δεύτερο

Ο Πανιώνιος βάζει ένα γκολ, χωρίς να έχει απειλήσει ούτε με μισή φάση την εστία της ΑΕΚ. Για να μπει αυτό το γκολ, χρειάστηκε όλοι οι παίκτες της Ένωσης που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ανάμεσα στο κέντρο και την μεγάλη περιοχή, να τα κάνουν όλα λάθος. Ο Ντίντακ πήγε να περάσει μέσα από τα σώματα δυο παικτών λες και ήταν άυλα και έχασε την μπάλα εκεί που απαγορεύεται να χαθεί. Και στη συνέχεια ο Μπουμάλ πήρε την μπάλα, έφτασε σαν να κάνει βόλτα στην πλατεία σε θέση βολής και σούταρε. Φαντάζομαι πως ήταν έκπληξη ακόμα και για τον Μπουμάλ, το γεγονός πως ούτε ο Γιόχανσον, ούτε καν παίκτης της ΑΕΚ που βρέθηκε στο διάβα του, δεν έκανε αυτό που ενστικτωδώς κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Φάουλ, κάρτα, αλλά τέλος επίθεσης αντιπάλου.

Λάθος τρίτο

Η ΑΕΚ βγήκε από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο κυνηγώντας το σκορ. Ο Πογέτ ήθελε να παίξει πλέον κλασικό 4-4-2, αλλά με τους λάθος παίκτες. Αποτέλεσμα; Ένα τεράστιο κενό στην αριστερή πλευρά μιας και Μάνταλος έμενε στον άξονα και μια γενικότερη δυσλειτουργία. Και μπορεί να ισοφάρισε η ΑΕΚ με την έμπνευση του Μπαρμπόσα, αλλά αν είχε μια πιο ορθόδοξη λειτουργία, θα μπορούσε να είχε γυρίσει «τούμπα» το παιχνίδι, πολύ πριν αποβληθεί ο Άρθο. Παρεμπιπτόντως, στη φάση του γκολ, ο Μπαρμπόσα που όντως ζορίζεται παίζοντας στην δεξιά πλευρά, σκοράρει με τέτοιο τρόπο που μόνο από εκείνη την πλευρά θα μπορούσε να βγει η φάση. Συγκλίνοντας από το δεξί άκρο στον άξονα και εκτελώντας με το αριστερό.

Λάθος τέταρτο

Όταν έπρεπε να σταματήσουν τον Μπουμάλ με φάουλ προκειμένου να μην σουτάρει και να μην σκοράρει, όλοι τραβιόντουσαν μακριά μην τον ακουμπήσουν καν. Όταν δεν έπρεπε ο Άρθο να «ξαπλώσει» τον παίκτη του Πανιωνίου, το έκανε. Και φυσικά αποβλήθηκε. Και σωστά αποβλήθηκε, παρόλο που ακόμα προσπαθώ να καταλάβω την πρώτη κίτρινη, γιατί την φορτώθηκε ο Ισπανός στόπερ.

Και το ποτήρι;

Από την στιγμή που μέχρι και το 69’ είχαν γίνει όλα στραβά και ανάποδα και όλα λάθος, στα υπόλοιπα 20 και με παίκτη λιγότερο, η ΑΕΚ μόνο την ισοπαλία μπορούσε να «κλειδώσει». Παρόλο που κάποιος μπορεί να πει πως ο Πογέτ θα έπρεπε να αξιοποιήσει την τρίτη αλλαγή και κάποιος άλλος να υποστηρίξει πως ο Λαμπρόπουλος στην φάση του γκολ της ΑΕΚ που ακυρώθηκε, έσπρωξε όσο και ο Μποτία στην φάση του γκολ που μέτρησε στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ έφυγε από τη Νέα Σμύρνη χωρίς να κερδίσει. Χωρίς ούτε να χάσει. Αλλά με το οπλοστάσιο ολόγιομο, είναι ένα ζήτημα αυτό το αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε πως αυτό ήταν το πρώτο περίπλοκο τεστ της ΑΕΚ του Πογέτ. Βεβαίως υπάρχουν και οι συνθήκες. Ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στο 12’ και μειονέκτημα αριθμητικό από το 69’. Πάντως η παρουσία του Μάνταλου, η δυσλειτουργία του σχήματος με δυο επιθετικούς και τα προβλήματα στα μετόπισθεν, είναι ζητήματα που θα «βασανίσουν» τον Πογέτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ