OPINIONS

Ο Χιμένεθ είναι ΑΕΚ

Ο Χιμένεθ είναι ΑΕΚ

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Μανόλο Χιμένεθ ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ όφειλε να το κερδίσει λόγω... Ολυμπιακού και τον συγκρίνει μ' αυτόν του Γκουστάβο Πογέτ.

Προφανώς και κανείς στον οργανισμό που λέγεται ΑΕΚ, ούτε έχει, ούτε πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έγιναν την σεζόν της μεγάλης καταστροφής και του υποβιβασμού. Πρέπει όλοι, από τον πρώτο, μέχρι και τον τελευταίο, να τα θυμόνται ένα προς ένα. Κάθε βήμα, που οδήγησε στο γκρεμό. Διότι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, τίποτε εξ όσων έγιναν τότε, είναι να μην ξεχαστούν ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, δεν ταιριάζει στο μέγεθος της ΑΕΚ να έχει ανοικτά γραμμάτια με τον Λεβαδειακό. Ότι και αν έχει συμβεί. Οι μοναδικοί ανοικτοί λογαριασμοί που (πρέπει να) έχει η ΑΕΚ, είναι απέναντι στις ομάδες με τις οποίες μάχεται, για την κορυφή του ελληνικού ποδόσφαιρου. Και το μοναδικό διακύβευμα, είναι αυτή η κορυφή. Όλα τα υπόλοιπα, δεν αρμόζουν στο μέγεθος της ΑΕΚ. Ήταν, είναι και θα είναι ξένα. Και τις εποχές που δεν ήταν ξένα, ήταν εκείνες οι εποχές που είχε αλλοιωθεί η χαρακτήρας της ΑΕΚ. Τόσο απλό.

Βεβαίως η ΑΕΚ όφειλε να κερδίσει στην Λιβαδειά. Είχε υποχρέωση να το κάνει. Και έπρεπε να κερδίσει διότι η ΑΕΚ δεν κάνει χάρες σε κανέναν και διότι πρέπει να μπαίνει και για να κερδίσει οποιοδήποτε ματς, με οποιονδήποτε αντίπαλο και όποιο παιχνίδι και αν ακολουθεί. Αυτό είναι το dna της ΑΕΚ και οτιδήποτε λιγότερο απ’ αυτό, είναι σημάδι αλλοίωσης αυτού του dna. Γι αυτό και ήταν ένα ματς στην Λιβαδειά, στο οποίο για την ΑΕΚ δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα για τη νίκη.

Ο ΜΑΝΟΛΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΓΚΑΣ

Είναι πολύ σημαντικό που ο πρώτος που είχε αντιληφθεί πόσο σημαντικό ήταν για την ΑΕΚ, να κερδίσει το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, ήταν ο Χιμένεθ. Θυμηθείτε πως πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, ο Πογέτ έφαγε τρία γκολ στη Λιβαδειά. Θεωρητικά η ΑΕΚ ήταν αδιάφορη βαθμολογικά, ενώ η δικαιολογία του Ουρουγουανού ήταν πως ακολουθούσε ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Όμως η ΑΕΚ έγινε άνω – κάτω από εκείνο το αποτέλεσμα και ήταν και η αρχή του τέλους για τον Πογέτ στον πάγκο. Ο Μανόλο ωστόσο, δεν είναι Γκας. Ξέρει καλά τι ακριβώς σημαίνει η ΑΕΚ. Το έχει δείξει και άλλες φορές, το έδειξε και στην Λιβαδειά.

Θα μπορούσε να αφήσει το ματς να κυλήσει, χωρίς να φέρει από τον πάγκο ούτε τον Λάζαρο, ούτε τον Αραούχο. Άλλωστε δεν έχανε η ΑΕΚ. Το παιχνίδι ήταν 0-0 και επίσης χωρίς να γίνονται εντυπωσιακά πράγματα στην επίθεση, η ΑΕΚ το έλεγχε. Θα μπορούσε να φτάσει με σβηστό 0-0 μέχρι τέλους και με βάση και τα υπόλοιπα αποτελέσματα, πάλι θα είχε "κλειδώσει" την παρουσία στα πλέι οφ. Κάτι εξάλλου, που ήταν και το πρώτο ζητούμενο. Και θα άφηνε και στον πάγκο, προφυλαγμένους και ξεκούραστους, δυο παίκτες που θα τους χρειαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, με φουλ ενέργεια, στην ρεβάνς της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό.

ΕΝΝΟΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ

Όμως ο Χιμένεθ δεν ήθελε αυτό το σβηστό αλλά και βολικό 0-0. Το έλεγε στους ποδοσφαιριστές του ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν το ματς με τον Λεβαδειακό. Θα ήταν εως και ανακόλουθο, να το αφήσει στην τύχη του, όσο το έβλεπε στο 0-0. Και μην περάσει από το μυαλό σας, ως αντεπιχείρημα στο πόσο πολύ ήθελε τη νίκη, αυτό το ευρύ ροτέισον που έκανε.

Για τον Χιμένεθ δεν υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κερδίσουν παιχνίδια και παίκτες που δεν μπορούν. Και για μια ανταγωνιστική ΑΕΚ, δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι παίκτες. Πρέπει όλοι στο ρόστερ, να είναι έτοιμοι να μπουν και να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτοί που έπαιξαν στην Λιβαδειά, το είχαν κάνει στο ματς με την Κέρκυρα πριν από δυο εβδομάδα. Τώρα δεν το έκαναν απέναντι στον Λεβαδειακό και ο Χιμένεθ έκανε τις κινήσεις του από τον πάγκο.

Με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ματς στην Λιβαδειά, ο Ισπανός τεχνικός έδειξε πως σέβεται τα λόγια του και δεν αερολογεί μέσα στα αποδυτήρια με κλισέ εκφράσεις. Αυτά που λέει στους παίκτες, τα εννοεί. Έδειξε επίσης πως ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ΑΕΚ. Πως πρέπει να λειτουργεί ο οργανισμός αυτής της ομάδας και ποια νοοτροπία είναι εναρμονισμένη με το dna της.

Η ΡΕΒΑΝΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Προφανώς και δεν έχει απολύτως καμία σχέση το ματς με τον Λεβαδειακό, με το παιχνίδι της Τετάρτης (26/04, 19:00) απέναντι στον Ολυμπιακό. Άλλωστε η ενδεκάδα θα αλλάξει ακόμα και κατά τα 9/11. Παρόλα αυτά, θα πήγαινε η ΑΕΚ πολύ διαφορετικά μέχρι και το ματς του Κυπέλλου, αν δεν είχε κερδίσει στην Λιβαδειά.

Θα είχε επηρεάσει πολύ και πολλούς στον οργανισμό της ομάδας, ένα στραβό αποτέλεσμα απέναντι στον Λεβαδειακό. Κάτι που επίσης είχε κατά νου ο Χιμένεθ και γι αυτό και ζητούσε τόσο επιτακτικά τη νίκη. Δείγμα και αυτό, του πόσο καλά πλέον ξέρει τη ΑΕΚ ο Μανόλο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ